2008-06-30 24 瀏覽
去譚魚頭火鍋,理應是要打邊爐,不過我就一反傳統,和朋友去食一餐川菜。四川的品牌,段估都唔會差得去邊。所謂食在中國,味在四川;一菜一格,百菜百味。四川菜自有其誘人次處。我雖不是"麻辣"之士,間中也喜歡食番餐川菜調整一下枯燥的生活。今次點菜就由我揸旗,點些涼菜,也點些熱菜。涼菜方面,要了涼鹵拼盤、口水雞和手拍黃瓜。至於熱菜,有水煮魚、辣子雞、回鍋肉及毛血旺,實行辣盡佢。涼鹵拼盤,海哲、螺頭、鴨舌等有微辣,卻幾開胃,鴨胸肉質幾嫩口,總的說是幾好的拼盤。手拍黃瓜,這裡做得不錯,是真的用手拍的,口感更佳。坊間不少的手拍黃瓜根本就不是手拍,叫人沮喪。口水雞與雲陽閣的不一樣,是用霸王雞,相對比較嫩滑。而醬汁又不太辣,實是幾醒胃的。水煮魚,鍋內佈滿辣椒和花椒,看見是駭人的。魚肉是用桂魚,十分嫩滑。吃下,反而不是太辣,是有點麻的感覺,幾過癮,愈食愈想食。下面的菜吸收了辣湯的精華,食落更刺激。整碟紅紅的辣子雞,像在辣椒裡面找雞粒,刺激度更甚。雞粒炸起好脆,肉的味道又唔錯喎!而辣味就慢慢滲出來,感覺好正;回鍋肉相對冇咁辣,肉片薄薄的,連蔥吃,好有家鄉風味。毛血旺,紅油湯浸著毛肚、桂花蚌、午餐肉和一些內臟,剌

毛血旺,紅油湯浸著毛肚、桂花蚌、午餐肉和一些內臟,剌激度去到極點。嗜辣的人士必定喜歡,而我?則有點吃不消。

一餐高質素的全辣宴,我和一班朋友都吃得痛快,大家都嚷著要盡快再搞下局。
  • 水煮魚
2008-06-08 1 瀏覽
jun 08, 08,8大1小嚟食晚飯,叫咗 : 1) 白灼海生蝦-都算中蝦size,鮮味中等,可以兼合格 2) 京蔥爆羊肉片-個羊肉比較鹹,如果無飯伴住食,都幾惡攪-肉質正常,羊肉同大蔥切得比平時食食嗰d大/厚-ok 3) 蜜桃炒帶子-份量真喺少,咁就$100大元-帶子鮮味中等-ok 4) 和味咕嚕肉-普通因個皮唔脆/挺,個汁明顯亦太多,做唔到僅僅掛醬嘅效果 5) 龍躉2味i)炒球-又喺極之細碟,但都叫唔錯因肉質結實同小彈性ii)蒸頭腩-底下墊咗金菇,呢個做法比較特別,亦蒸得唔錯-友人都幾欣賞呢味1魚2味嘅菜式 6) 蒜蓉炒唐生菜-正常 7) 竹笙紅燒豆腐-比1般嘅紅燒豆腐更清淡因個獻明顯無咁"杰"同深色-ok8) 白飯 x 7 9) 上湯米線 10) 芒果布甸 x 4-試咗友人1啖,味道都自然同足料,但當然無homemade嘅水準啦11) 生磨杏仁露 x 3-試咗友人1羮,普通因比較似杏霜多d 12) 椰皇燉雪烚-裡面嘅椰皇水燉奶+雪烚,都幾滑同有奶味-個殼喺熱,但其實內裡全個唔喺好熱,熱得嚟,仲唔夠透徹同平均,最多都喺暖熱,底部就類似室溫高少少咁啫- 味道可以啦。其實呢間店出
jun 08, 08,8大1小嚟食晚飯,叫咗 :

1) 白灼海生蝦
-都算中蝦size,鮮味中等,可以兼合格

2) 京蔥爆羊肉片
-個羊肉比較鹹,如果無飯伴住食,都幾惡攪
-肉質正常,羊肉同大蔥切得比平時食食嗰d大/厚

3) 蜜桃炒帶子
-份量真喺少,咁就$100大元
-帶子鮮味中等

4) 和味咕嚕肉
-普通因個皮唔脆/挺,個汁明顯亦太多,做唔到僅僅掛醬嘅效果

5) 龍躉2味
i)炒球
-又喺極之細碟,但都叫唔錯因肉質結實同小彈性

ii)蒸頭腩
-底下墊咗金菇,呢個做法比較特別,亦蒸得唔錯
-友人都幾欣賞呢味1魚2味嘅菜式

10) 芒果布甸 x 4

11) 生磨杏仁露 x 3
-試咗友人1羮,普通因比較似杏霜多d

12) 椰皇燉雪烚
-裡面嘅椰皇水燉奶+雪烚,都幾滑同有奶味

- 味道可以啦。其實呢間店出名喺食火鍋/京川菜,不過友人揀咗呢間食小菜,咁就由佢作主,事關老細話事。不過每碟真喺"小"菜............回到家後要再食嘢先夠飽

- 因為我遲咗10分鐘,所以就喪失發板叫菜嘅權利

2008-05-04
2008/4/28午餐在中環和灣仔區辦些公事,最後差不多兩點半才可開餐,餓得要命又沒太多選擇下,就去了飲茶~~~orz因第一次來這裡飲茶,見知客黑口黑面的,也勇敢地問一問她'現在是下午茶吧﹖',見她不是用對講機和同事說話,就是處理面前的點心紙,直到我上樓,她一句說話...就連望一望我也沒有...﹗一上到樓,要坐的位子是在樓梯口的加位,已經是二人檯,已經有一名茶客在坐了,竟然要我再搭下﹖太可惡了吧﹖我不肯坐就位著等侍應來,一位較老的阿姐過來叫我坐,我向她要求換位,她說了一句''那你等下吧''就走了去,沒再理會我了﹗我企了一陣,期間幾位經理級的人馬在我面前經過也沒有理會我,最後另一位知客由內堂出來見到我,問及後才帶我去內堂一張較大的二人檯,看到這裡有幾張檯也沒開放給客人,有點過份了吧﹗見有些特別款式的點心,可惜為了自己健康,所以無緣一試。叫碗茄湯海鮮米線醫飽肚仔先,湯底茄味不重,有點傑,好像用了她們出品的打邊爐茄湯般(﹖),不過因為愛茄,最後全部飲掉;用的海鮮估也估不到的,只是三粒墨魚丸,令人摸不著頭腦;忍不住要了蝦腸,腸粉皮很滑,配的豉油較為甜,很好味,不過蝦外是漿漿的,有渣,又林;為了
2008/4/28午餐

見有些特別款式的點心,可惜為了自己健康,所以無緣一試
。叫碗茄湯海鮮米線醫飽肚仔先,湯底茄味不重,有點傑,好像用了她們出品的打邊爐茄湯般(﹖),不過因為愛茄,最後全部飲掉;用的海鮮估也估不到的,只是三粒墨魚丸,令人摸不著頭腦;忍不住要了蝦腸,腸粉皮很滑,配的豉油較為甜,很好味,不過蝦外是漿漿的,有渣,又林;為了平衡一下,最後吃了白灼菜心苗,也知道外間的白灼菜多數也會加很多豉油來增味,當然少不了油份來配合,算吧,好過不吃蔬菜的。

用了半小時吃飯後,就急急腳去附近的銀行入票了。
不錯的腸粉皮
墨魚丸=海鮮orz
2008-04-20 2 瀏覽
今天同老公因為要去金鐘行街, 所以過了灣仔飲茶:差唔多二點鐘, 經過譚魚頭, 諗起朋友曾經要我幫手訂枱飲茶,後來同我講飲茶唔錯,所以停低睇睇, 見到寫仔灣仔分店下午茶有特價,於是同老公決定今日就試下呢間:二個人叫了好多籠點心:因為實在太便宜,所以二人專選大點來叫, 蝦蛟,燒賣同棉花雞味道都不錯, 奶皇煎堆仔好香,我好欣賞;千層麻辣蘇,好好味;九不理包:我同老公都一致認為好好味,底煎得少少脆,餡有肉汁,不是幹爭爭;鮑汁鳳爪:呢樣不太好,祇有三隻,而且不夠淋不夠入味;日式蝦春卷,熱辣辣,好正;二人坐二人枱,都算舒服; 服務其實唔錯喎,唔駛開口就有人不停加水,埋單祇需100元,我同老公都好滿意呢餐,相信會經常返黎
今天同老公因為要去金鐘行街, 所以過了灣仔飲茶:
二個人叫了好多籠點心:
奶皇煎堆仔好香,我好欣賞;
千層麻辣蘇,好好味;
鮑汁鳳爪:呢樣不太好,祇有三隻,而且不夠淋不夠入味;
日式蝦春卷,熱辣辣,好正;
2008-04-19 1 瀏覽
上星期參觀完ICT2008博後,已過了午飯時侯,我跟朋友沿行人天橋入莊士敦道一帶尋食,我記得開飯啦裹面譚魚頭的茶市口碑不俗,便決定去柯布連道的譚魚頭喝個下午茶。坐下開壺龍井茶後侍應立即提醒茶市截單時間快到,我快手的點了以下幾款點心:1. 蕃茄蘿白魚皮餃2. 天津狗不理飽子3. 棉花雞4. 燒賣王一籠5. 叉燒腸一碟點心味道出色,不像前文所述那差,而且有提供一些非廣東式的點心,例如以上的天津狗不理飽子及創新口咪的蕃茄蘿白魚皮餃;龍井茶帶綠茶天然的清香味,茶葉選料有一定質素。座位分布不會太密集,而且當日茶客不多所伙較平日寧靜,飲食環境不俗,侍應一進門就即時上前招呼,又會經常留意替客人添茶,茶市完結後有茶客繼續留下談天,也没有像有些茶樓一般關燈趕客,服務方面没有問題。雖然晚飯取價過高,但茶市仍值得幫襯。

1. 蕃茄蘿白魚皮餃
2. 天津狗不理飽子
3. 棉花雞
4. 燒賣王一籠
5. 叉燒腸一碟

雖然晚飯取價過高,但茶市仍值得幫襯。
蕃茄蘿白魚皮餃
野食係幾好味。本來見佢九點鐘有任食,就等左半個鐘,到九點一先俾入場。入到場後,勁失望,因為可以點既任叫任食都係D唔特別好食既野...只得平時普通德興打邊爐0個D普通野食。我想食既蕃茄湯底都要加80蚊,奶黃包或者出名既野食全部冇得揀,除左肥牛任食係叫做抵之外,乜都係另計,一D都唔抵,最後都係散叫。除左上述激氣野,其他野食都幾好味,後尾埋單兩個人六百幾蚊,唔平,但總算食到自己想食既野,好過所謂任食,但乜都食唔到都要俾成四百幾五百蚊埋單啦!
油炸鬼上面有魚膠加蟹籽,好好味
呢個SET係98蚊架,好味,不過貴。
呢個係任食MENU
2008-04-01 4 瀏覽
上週末,老公請了家人及家人的的朋友一起到譚魚頭吃火鍋,選擇譚魚頭只因下載了openrice 的八折優惠券。四川火鍋本來是我的最愛,但席上不是太多人嚐得辣,心想吃的麻辣鍋便順利成章變成海鮮鍋了。看某些食評描述說國內同胞吃過香港的譚魚頭火鍋味道就好像在四川吃的一樣正宗,本來廣東人一向不懂分辯正宗不正宗,連下了什麼種類的辣椒也弄不清,又何來有資格談正宗?有時去外地旅行,很多時候嚐到當地最地道正宗的食物會認為不好吃,或者會認為改良過的食物會更好吃,有些人追求的是地道正宗,不過問好吃與否,我便是其中一個追求地道正宗的人了。席上每人前面一小碟特式配料,配料有蔥,炸花生,黃豆,芫茜,豆瓣醬,榨菜,芹菜,香菜......,席上各人自行加海鮮湯調味,配料混和湯底代替豉油。我們點了三個原價$288的海鮮盤,盤內有冬菇, 花膠仔, 生蠔,魚頭, 蝦,帶子,珊瑚蚌,魚腩,竹笙及生菜本人之前嚐過蕃茄鍋,始終覺得海鮮鍋不及蕃茄鍋湯底香濃。蝦---蝦一轉色便撈起,因此不存在滾得過久欠缺爽口的理由,蝦肉實在很不爽口但又未到霉的地步生蠔--完全沒有蠔的鮮味美國肥牛----不過不失魚頭魚肉---聞說是四川特產河
本人之前嚐過蕃茄鍋,始終覺得海鮮鍋不及蕃茄鍋湯底香濃。
生蠔--完全沒有蠔的鮮味
美國肥牛----不過不失
魚頭魚肉---聞說是四川特產河魚花鰱魚魚頭,比平時見慣的魚頭大上一倍,肉鮮且滑
珊瑚蚌---無滋無味,且韌
脆鯇片---既沒鮮味,最大敗筆是韌如橡皮
菜肉餃---全體一致說好吃
蒜泥白肉(冷菜)-----不太辣,白肉卷著青瓜, 面頭灑上大量蒜容辣椒上碟,味道一般,不及翡翠拉麵小籠包的蒜泥白肉味道佳
夫妻肺片(冷菜)---不是跟足傳統成都的烹調方法,牛頭皮、牛心、牛舌、牛肚、牛筋全部通通找不到。儘管很油!但嚐到了麻香辣,有別於在外面一般所吃到的"一尾得個麻辣"! 很欣賞他們所調教的汁料
張非牛肉(冷菜)---一塊塊牛肉硬身且韌,感覺像吃牛肉乾似的,嚐不到辣的可以試試這個
總括來說,火煱的配菜除了魚頭和菜肉餃,全都不合格,評分與正宗不正宗絕無關係,只是主打火煱的配菜質素差強人意。可能與買手入平貨但又不注重食物質素有關。
說實話,實在又貴又吃不到好質素的食物。似價錢實在太多好的選擇,但如果已一試無防的心態來到響附盛名的四川譚魚頭
,倒是值得的。如你要追求四川的麻辣感請不要帶一些嚐不到辣的朋友,因為點菜時你必須顧左盼右,到頭來吃到的卻是普通廣東菜。
埋單十一個人使用八折優惠券約$1750,慶幸有優惠券,埋單找數沒那麼不甘心。
2008-03-27 5 瀏覽
去得食都預左咩價錢,因為睇左咁多位網友寫既評語嘛! 不過好認同各位網友所講,湯底同食物都好正,但服務真係好唔掂,明明見到兩壺茶同水都冇但都視而不見,要自己出聲先識做! 個爐係有問題,因為等左勁耐都唔滾,但個懶醒經理就話我地落得太多野食喎~ 等到個爐真係自動熾左,先話唔關d野食落多定少既,真係好唔專業囉! 換左個爐又話太低,問我地介唔介意放上檯,大佬都係食餐飯,陣間整親就唔好啦! 所以我堅持要換檯,果然係唔同d,當堂滾得幾快呀! 請得朋友入黎食飯都預左價錢貴,但就好介意佢地所提供既服務! 如果佢地唔再改善服務,我相信間野真係見少買少,想人再幫親都難呀!
2008-02-14 2 瀏覽
情人節黎食,女友喜愛蕃茄湯底火鍋,故意走來試試。叫左蕃茄湯底、滑雞片、菜、蝦、水餃等等。蕃茄湯味道OK,但未算最好,始終覺得好似係全茄膏,無乜蕃茄味,同埋個湯乜料都無,如果加返幾舊蕃茄會好好多。其他食物同普通任飲任食酒樓無乜特別,都係咁上下。環境幾好,鋪頭幾靚,坐正窗口位,望到人行黎行去幾過癮...服務初初都唔錯,除左不斷SELL野係麻煩少少之外都無咩特別,咁人地都要搵食,呢點係值得體諒。不過臨走時找錢,我都未拎曬D錢佢就想將所有錢拎走當貼士...洗唔洗咁心急呀,呢度扣左D分整體而言,除左個湯之外,都無咩特別...
情人節黎食,女友喜愛蕃茄湯底火鍋,故意走來試試。

其他食物同普通任飲任食酒樓無乜特別,都係咁上下。

環境幾好,鋪頭幾靚,坐正窗口位,望到人行黎行去幾過癮...

整體而言,除左個湯之外,都無咩特別...
2008-02-12 3 瀏覽
需然d食物係ok好食同抵食. 特別係個水晶叉燒包都唔錯.但係服務態度就欠佳!!! 今晚同d friend 去佢度打邊爐, 到最後埋單既時候,一心諗著可以用渣打visa card 找數可以享受優惠, 點知個waitress 話我哋點咗d特價食品就成張單都無credit card優惠. 有無搞錯. 事先都無人講過有d咁既condition . 同個部長理論,但係佢就牛皮燈籠.點極都唔明!! 最離譜就係我哋無點到啤酒, 但係就無端端飛咗落張單到! 好彩睇清楚,唔係又比多個啤酒錢.. 各位如果去依間食野,最好睇清楚張單先好比錢!!!
各位如果去依間食野,最好睇清楚張單先好比錢!!!
之前o係呢到食過一次火鍋覺得唔係太好食之後冇再黎過今日返13:30黎呢到飲個早茶先出發聽聞呢到好多人飲茶但係上到去人煙稀少得幾張(木台)有人點心唔算貴不過唔好食>瑤柱菠菜餃($16.8) 層皮太厚 厚到同潮州粉果差唔多 裡面有瑤柱同菠菜..仲有一隻細到指頭咁大o既蝦仔 味道普通...>馬蹄糕 唔知佢落左幾多糖.... 糕o既顏色黃得好唔自然 而且口感好奇怪...唔似食緊馬蹄糕>京式小籠包 係特點 唔好食唔抵食 層皮又係太厚...裡面舊肉好細 唔知係咪因為最近肉價加左呢??? 細到不知所謂...似食肉碎多d...!>牛肉球 唔好味...食到好多豆粉 比普通酒樓更要差....坐o係window隔離望到對面o既龍門酒樓廚房不斷噴出蒸氣,真係有衝動過檔去食龍門叉燒....譚魚頭除了名氣...真係唔知有咩咁特別服務唔算好...飲茶點心選擇唔多...價錢更加唔係平應該唔會再有下次....
之前o係呢到食過一次火鍋

但係上到去人煙稀少
得幾張(木台)有人

點心唔算貴
不過唔好食
>瑤柱菠菜餃($16.8)
層皮太厚
厚到同潮州粉果差唔多
裡面有瑤柱同菠菜..仲有一隻細到指頭咁大o既蝦仔
味道普通...
>馬蹄糕
唔知佢落左幾多糖....
糕o既顏色黃得好唔自然
而且口感好奇怪...唔似食緊馬蹄糕
>京式小籠包
係特點
唔好食唔抵食
層皮又係太厚...裡面舊肉好細
唔知係咪因為最近肉價加左呢???
細到不知所謂...似食肉碎多d...!
>牛肉球
唔好味...食到好多豆粉
比普通酒樓更要差....

譚魚頭除了名氣...真係唔知有咩咁特別
服務唔算好...飲茶點心選擇唔多...價錢更加唔係平
應該唔會再有下次....
2008-01-14 9 瀏覽
一月十二日(星期六)下午2:30原本打算到金鳳食下午茶,點知同平時一樣咁墟冚,唔想同人逼,就去咗譚魚頭飲下午茶。同以前唔同,星期六下午茶時段都唔使等位。本人未曾喺過譚魚頭打過邊爐/食晚飯,聽人講打邊爐就OK,不過飲茶真係麻麻哋,幫襯都係因為下午茶夠抵食。白菜餃- 好難食,好多胡椒味油菜- 大大碟幾抵食煎腸粉- 好一般吞拿魚酥- 所謂既名菜,都係唔好食。酥皮完全唔熱唔香,吞拿魚內餡怪怪哋,唔係咁夾。野菌鴨掌- 鹹到不得了不過埋單大約八十蚊,每人四十蚊都幾抵。
一月十二日(星期六)下午2:30

同以前唔同,星期六下午茶時段都唔使等位。

白菜餃- 好難食,好多胡椒味
油菜- 大大碟幾抵食
煎腸粉- 好一般
野菌鴨掌- 鹹到不得了

不過埋單大約八十蚊,每人四十蚊都幾抵。
香港愛吃辣的人很多, 真正好吃的辣味, 不是很多食肆可以做得到. 我沒有去過四川, 沒有吃過真正的四川菜. 在香港, 我只到過譚魚頭, 我吃到的是很香口的辣味. 2006 年11 月, 我和一位朋友到灣仔逛街, 很有衝動想吃四川菜, 雖然給門外的餐牌價格嚇呆(比較香港其他美食, 的確是有點貴), 我們商量後, 還是不把價格放在第一位, 最重要的是好吃. 於是, 我們選擇一些我倆都可以負擔得起價格的食物.記得, 店員介紹的小食冷盤都好味, 金菇牛肉和薰蹄都做得好合我和朋友口味. 記得在餐牌上看見一味叫作什麼"麻辣花膠煱", 價錢不是便宜, 但有點好奇這道花膠的味道, 於是便點了. 這一煱足以給3-4 人享用, 花膠仔做得稔但有口感. 我愛這個辣味, 但朋友因不可以吃太辣, 便用熱水"過一過" 辣味, 但她也讚賞這花膠煱好香口.烏雞湯的煲湯材料都另外用碟子盛住, 但我倆實在吃得太飽, 只吃了少許湯渣便算了. 其餘吃不完的東西, 都用外賣盒盛拿回家去. 我那個愛吃咀刁且的阿媽, 第一句便問我這食店在哪. 我記得合共花了600 元左右, 阿媽也讚賞道的確好味. 雖然埋單算起來也不算便宜, 但總

其餘吃不完的東西, 都用外賣盒盛拿回家去. 我那個愛吃咀刁且的阿媽, 第一句便問我這食店在哪. 我記得合共花了600 元左右, 阿媽也讚賞道的確好味. 雖然埋單算起來也不算便宜, 但總算吃得滋味, 反正在進去吃之前也有心理準備花費很多, 對於這餐的滿意程度, 我是期待下一次介紹朋友去吃的.
烏雞湯 (左) 麻辣花膠煱 (右)
金菇牛肉 (左) 薰蹄 (右)
2007-11-29
好貴﹐唔值得﹐兩個人要$682。豉油竟然要收錢﹐$10/碟﹐蔥呀﹐芫茜呀﹐又係$10/碟﹔碟所謂的特級美國肥牛($98/碟)並非那麼"特級"﹔麵根帶點千年油味﹔魚湯底亦唔係特別有魚味。總之﹐未試過唔係你的損失﹐去任食可能無甘嬲。
2007-11-20 0 瀏覽
很喜歡他們的甜品: 燕窩蛋撻and 燕窩椰汁糕, 你們不要以為會很貴, 蛋撻有三個, 記得好似是$16, 椰汁糕好似都是o甘上下價錢叫了一個家常花膠海蔘煲: $128, 有很多海蔘和不錯的花膠, 這個價錢, 算非常公道,大家不妨試試, 我曾經試過在其他大酒家吃這類菜色, 海蔘總是零零碎碎, 但是這裡的海蔘幾大條, 而且炆得幾"捻", 水準好.這裡的貴妃雞也好味, 半隻$68, 不過它的雞比較細小, 肉質比較嫩滑, 如果中午去食, 會"抵" D, 半隻$48, 平$20.其他點心, 都不錯, 不過不太合我的口味, 但是最喜歡還是他們的甜品!