2012-04-06 124 瀏覽
上次農曆年期間曾在譚魚頭有過非常滿意的用餐經驗,今次再到土瓜灣區遊玩,決定晚上試試其火鍋,翌日繼續飲茶。另一邊大廳原來佔地更大,不過平日晚飯時間人流真稀少,大廳裡只是寥落的幾桌客人在吃火鍋,九時後反而愈來愈熱鬧,原來九時後有任食火鍋耶!怪不得人客如潮水般入座了。決定吃火鍋後,侍應先送來以人頭計的火鍋蘸料,每碗裡有芫茜、香蔥、花生、辣椒等惹味材料,要是加入麻辣湯底應更惹味,以我們所點的白湯則味道一般;以前曾在深圳吃過火鍋,這些蘸料還包括一種非常重要的調味品--味精! 這裡總算較切合港人不太喜味精的食法,沒有加入在內。 湯底煮熱後阿姐提議我們先飲點湯,因這湯底蠻濃郁好飲的。當中有蕃茄片、冬菇片、京蔥段、紅棗,煲底還有很多蝦米的湯底還有金華火腿的肉香,帶著肉香及蝦米香的湯底真的濃郁鮮甜,難怪阿姐如此提議,只是味道稍稍偏鹹,加火鍋料後味道沒最初那麼純正,集百家之大成的湯底反而沒那麼好飲。後來加入的也是加入湯底而非清水,所以湯底會保持濃郁但又會偏鹹。水晶叉燒包+鮮蝦雲吞這組合最吸引我,煮熟得的鮮蝦雲吞真的蠻多蝦,不過沒什麼豬肉,都是新式大雲吞的蝦比肉多的比例,雪過的雲吞外皮濕淋淋,而且收口處包得
譚魚頭專用鍋

盛惠$10

這湯很好飲
濕淋淋雲吞+不透明水晶包
水晶叉燒包+鮮蝦雲吞這組合最吸引我,煮熟得的鮮蝦雲吞真的蠻多蝦,不過沒什麼豬肉,都是新式大雲吞的蝦比肉多的比例,雪過的雲吞外皮濕淋淋,而且收口處包得較厚,實實的一堆雲吞皮沒那麼好吃哩; 像幾顆大型臭丸的水晶叉燒包竟變了奶王包,放湯後也沒想像中般變得如水晶包般透明,煮多久也仍像粒大湯丸,那來水晶包呢??白色"水晶"皮厚身卻有彈性 ,完全沒有將裡面的奶王漏掉,提早食甜品的奶王水晶包有著一般吉士奶王香,只是我就不太喜歡了。
膽固醇萬歲
支持膽固醇萬歲的三女子點了一份粉腸,看來乾乾硬硬的粉腸裡面都有很多粉,有粉腸的香氣卻不韌。脆肉鯇及草鯇中選了後者,幾件連骨魚腩件頭蠻大,只是一向不愛吃魚,看看好了。
不彈牙墨魚膠
墨魚滑加了蟹籽,不但外觀更奪目,而且有蟹籽在內會更有嚼勁,卜卜脆的更有樂趣。雪白滑如漿的墨魚滑裡還加有小粒粒墨魚肉,只是墨魚膠口感太軟不夠彈性,鮮甜度也很一般,不算很好吃的水準, 只是以碟盛載可以像生菜魚肉般刮進鍋裡,這方面覺得更為好玩。
靚靚的肉併盤
忘記名字的三款肉類併盤擺得很漂亮,豬腩肉更卷成一朵玫瑰花般,加上沙律菜作伴,靚!! 有著肥膏的薄薄羊肉羊味竟然不重,基本上不像在吃羊肉,說是豬肉也可以混得過去,羊肉不臊總欠缺味兒;肥牛也有不少肥膏連著,鮮紅色的肉色沒有瘀黑色狀況,算新鮮了; 豬腩肉肥瘦相間,肉味比羊肉更濃,脂肪層連著瘦肉,燙一會就可以,軟中有嚼勁,不錯。
靚靚蔬菜盤
蔬菜籃同是擺放漂亮得像盤花,幾款菜心、生菜、皇帝菜及西洋菜次序有致,洗得乾淨新鮮揀手清甜,尤以菜心及西洋菜最好吃,皇帝菜就是變種蓎蒿,那陣菜味不是太多人接受;既然如此好吃再追加一籃,可是蔬菜份量竟少了很多, 樣子也沒第一籃那麼吸引,為什麼水準如此不穩的呢?? 大大片的木耳爽脆可口,又是另一款高纖食物,那幾粒杞子也沒浪費,放進湯裡更有益。
蓮蓉煎餅
我家大人吃食物不跟次序,火鍋未來已來一客蓮蓉煎餅甜甜嘴巴,新鮮煎好的甜點由穿著廚房服的姐姐親自拿來,相信是來自樓下大門旁的小廚房了。以麵粉擀成的餅皮看來雖厚但有心機煎至香脆不油,當中白蓮蓉做得幼滑香甜,跟熱熱香酥餅皮同吃真不錯,先吃甜品再吃火鍋原來都很妙的。
敬送甜糕
火鍋糖水,今次又剛好送完,店方又改送凍糕代替,難道我跟凍糕較有緣??兩款六件凍糕,價格應比糖水為高,是否又賺到了呢??燕窩椰汁糕很有椰汁香,清甜滑溜有彈力的,中間真有點點透明疑是碎燕窩存在,比用馬豆好一點;桂花糕以大菜製成,糕身跳彈得更利害,先以桂花煮出桂花水後製甜糕,因而晶瑩糕身很有桂花香,又加有很多桂花,清香度實在對辦,額外加有一點雪耳令甜糕更爽口,比坊間只是軟滑的有點變化。

愛吃甜的大人通常看到酒釀丸子必點,這裡的小丸子真的細小,方型粒粒活像小小棉花糖,酒釀帶有酒味又微酸的味道,不是我的茶!

涼瓜酸菜墨魚鬚
離開土瓜灣區前又來個午茶,幾款特價小炒中,點了組合較有趣的涼瓜酸菜墨魚鬚,這道小炒碟頭不大卻很香,翠綠涼瓜條對我們來說一點也不苦,爽爽的跟豉汁很配,酸菜脆身卻帶鹹,鬈曲墨魚鬚每條小小的非常有彈性,爽口又有嚼勁,是不是墨魚膠的副產品???這道小菜最好配碗白飯,以免浪費那惹味豉汁。

上次吃得極滿意的蒸鯇魚餐,今次由牛肉燒賣改配醬汁鳳爪,從點心紙的價格來看,配大點的鳳爪更抵食。幾隻鳳爪每隻都很厚肉,醬汁帶甜沒有豉椒在內,煮得沒有甩皮甩骨狀態,蠻好味的;鯇魚份量保持, 但魚肉質素卻沒上次的出色。

是次發現上次沒見到的點心併盤又來一客,免卻在點心紙劃上更多圈圈。併盤裡有2粒蝦餃王、1粒娃娃菜餃、1件糯米卷、2件紅棗糕,蠻豐富的點心組合。蝦餃王蝦肉保持爽口,只是水準不算很突出,一般新式蝦餃的味道;娃娃菜餃除了菜還有蝦仁,是菜苗餃的變奏版本。如切碎黃芽白的娃娃菜軟淋中有點菜甜,份量比爽口蝦肉多很多,清甜的點心真的不多,這配搭是初次遇上,效果也真不錯,尤其喜吃菜的食客應更喜歡; 小小糯米卷如一般坊間的水準般,糯米飯不過於軟身還帶煙韌,加上薄薄外皮,容易飽肚唷;紅棗糕像年糕般黏連,也如印尼糕般以數層組成,不喜紅棗的我第一時間放棄。
酸辣粉
上次錯過了的酸辣粉今次記著一定要點! 想不到這碗小吃卻是最後才到,還以為漏單了!酸辣粉沒有點什麼小辣, 一層辣油在浮著似乎好恐怖,其實也不是外觀般那麼重味,加有花椒碎的湯底初嚐時辣度不高,不過那麻辣會慢慢透出,最後整個嘴巴會發麻,辣度持續一會但不會令人太難受,紅薯粉非常彈性,像橡筋的柔韌性卻滑不溜口,加上麻辣湯底真的不俗,不加任何配料也可以一試。

是次水準沒第一次般好,看來下次再來土瓜灣可以試區內其他食肆了。
敬送甜糕
蓮蓉煎餅
涼瓜酸菜墨魚鬚
靚靚蔬菜盤
2012-02-09 16 瀏覽
雙子座的念頭常變,本來的午餐以一句"不如飲茶"而改變,幸好出發前也看過附近食肆資料,最近的飲茶地點應是這家內地品牌--譚魚頭。爬上一層樓梯,大廳裡非常熱鬧還以為座無虛設又要爬回地面之時,穿著西裝應是經理似的男仕問了我們人數後,表示另一邊有更多座位,原來酒樓是別有洞天的!另一邊以廳房為主,環境的確較大廳寧靜及人少,這更對我們的喜好!幾張點心紙中選擇蠻多,更發現午市大中小點劃一$10.8!!! 二時後的下午茶更是$8.8!!!!!! 超抵食的價錢!! 更有一款很對大人口味的超值孖寶,一於點之。先來的是大排檔美食煎腸粉,腸粉中的蝦米蔥花不多,材料略略不足,腸粉硬硬的不是煎得香脆那水準,似乎不是剛煎好的狀態,因而食味大減,豉油醬料另上, 方便不同需要客人,這做法真不錯! 飲茶必點之布拉腸粉,大人拍板為我點兩款代替吃飯,我娘真知我意。香茜叉燒腸粉真如其名有很多芫茜,不只是掛名零星的幾條,吃來勁有芫茜香及爽口,對味!!叉燒粒味道甜甜的水準不錯,卷得每條腸粉也很足料; 鮮蝦腸粉的鮮蝦每隻白裡泛紅,每條腸粉也有兩枚爽口大蝦仁,完全沒有倒胃垃圾在蝦肉上,蝦仁清潔得很好! 布拉腸粉拉得偏厚,米白色腸粉煙韌
內地名牌譚魚頭

平凡煎腸粉
勁多芫茜叉燒腸
飲茶必點之布拉腸粉,大人拍板為我點兩款代替吃飯,我娘真知我意。香茜叉燒腸粉真如其名有很多芫茜,不只是掛名零星的幾條,吃來勁有芫茜香及爽口,對味!!叉燒粒味道甜甜的水準不錯,卷得每條腸粉也很足料; 鮮蝦腸粉的鮮蝦每隻白裡泛紅,每條腸粉也有兩枚爽口大蝦仁,完全沒有倒胃垃圾在蝦肉上,蝦仁清潔得很好! 布拉腸粉拉得偏厚,米白色腸粉煙韌度十足,雖不黏筷但卻有點橡膠感覺,腸粉柔軟度是可以略為提高的。
鮮甜油菜
白灼芥蘭每條粗壯鮮甜,灼得不多油的蠻好吃,只是所配蠔油味道鹹中帶酸,幸好不是變壞那種酸,我這蠔油怪也要對這味道不好的蠔油投降,不沾醬單吃菜味道更好。
梅菜蒸鯇魚
抵吃孖寶: 梅菜蒸鯇魚+牛肉燒賣($29.8)原來還配一小盅蒸飯,想不吃飽也難! 大大碟梅菜鯇魚看得大人眼睛也大了! 平時在家裡附近的蒸魚飯也沒有那麼大份量,鯇魚肉質雪白新鮮,大大件的肥美鯇魚跟梅菜豉油一起蒸本已惹味,還加入幼身香蔥在內味道更香,吃得大人滿意極了。
一盅靚飯
以香米溝絲苗原盅蒸成的白飯,香軟中有嚼勁,蠻有飯香的白飯配鮮味魚汁令人欲罷不能。
牛肉燒賣
跟餐的四粒牛肉燒賣也沒欺場,牛肉裡同樣混入大量芫茜,令牛肉更爽口之餘又有更重芫茜香,放涼了牛肉也沒有臊味,這個套餐實在爆抵食的!
鴛鴦豬膶燒賣
點心紙裡發現古早點心豬膶燒賣,姍姍來遲的點心竟顏色有異,原來其中一片竟是鮑片,可說是雙色燒賣,不過我寧願多要一片豬膶, 只因爽口無筋黃沙豬膶食味比那橡膠"鮑片"更好;夾雜一點肥肉的豬肉燒賣彈性中有肉汁,加上些微份量豬膶水,好一個即蒸的老式點心。
蝦餃
同是新鮮蒸好的蝦餃水準卻一般,澄麵外皮軟軟的未夠彈性,半透明的外皮軟弱無力的包著餡料,外觀上也稍欠一點吸引,內裡蝦仁份量不少,大大隻的蝦仁也很爽口但不太鮮甜, 同是欠缺筍絲在內的蝦餃做法。

飽到跳掣埋單只是$136,加上遇到服務有禮又主動的男侍應,不用示意也自動自覺加添熱水的服務,多久未遇過呢??添水後更有禮地跟客人說"請慢用!"想不到這家本來期望不高的譚魚頭,竟給我們有此滿意用餐經驗,實在有點喜出望外。
內地名牌譚魚頭
一盅靚飯
  • 梅菜蒸鯇魚+牛肉燒賣套餐
  • 芫茜叉燒腸粉
2011-12-31 32 瀏覽
上酒家喝早茶,吃點心,未必一定比點心店貴,視乎你在甚麼時段去。平日的早上,粥品搭一款指定點心,再點些特價點心,計埋條數,便宜得令人難以置信。皮蛋瘦肉粥併煎蘿蔔糕,蝦餃兩件裝,即炸春卷,最後的百花釀魚肚,是唯一一款正價點心。下火還欠缺一點火路,沒有薄脆是最失策,蘿蔔糕煎得香口,蘿蔔絲比例夠,入口也感覺到絲絲香甜。小吃多滋味,兩粒蝦餃剛剛好,外皮厚薄適中,蝦肉爽鮮。春卷即炸,沒有難吃之理。百花釀魚肚,永遠是魚肚當主角。連茶錢,只是五十多塊錢!假若到點心店,吃同樣的東西,起碼價錢貴三份一。

小吃多滋味,兩粒蝦餃剛剛好,外皮厚薄適中,蝦肉爽鮮。
春卷即炸,沒有難吃之理。
百花釀魚肚,永遠是魚肚當主角。
2011-10-04 12 瀏覽
朋友仔介紹既任食火鍋,仲話飯後每人送一杯Haagen dazs雪糕,心思思想去好耐!今晚打去book檯,諗住book 8:15,接線生提醒 8:30宵夜時段每位再減10蚊,加埋原本既4送1,每人大約hk$130....抵!!!!!可能係平日,原來唔book都有好多檯等緊我地!!!先點左個麻辣鴛鴦湯底,好香既麻味,辣味適中.......點完火鍋配料,女待應隨即送上調味香料..... 呢度係我地order既一小部份,食物都算新鮮,份量足夠......可惜既係原來Haagen dazs雪糕巳經做完,我地又食得慢,最後連糖水都沽清!!!!!要讚一讚經理先生同女待應的服務態度殷勤 (可能人客稀少啦)
既4送1,每人大約hk$130....抵!!!!!
可能係平日,原來唔book都有好多檯等緊我地!!!
先點左個麻辣鴛鴦湯底,好香既麻味,辣味適中.......
點完火鍋配料,女待應隨即送上調味香料.....

要讚一讚經理先生同女待應的服務態度殷勤 (可能人客稀少啦)

2011-08-29
$130 (宵夜)
  • 麻辣鴛鴦湯底、冰豆腐
2011-09-17 27 瀏覽
追月夜,一家人到譚魚頭火鍋吃晚飯,沒想到店內很冷清,只有四成顧客。我們吃了~鴻運乳豬拼盆:燒肉肥瘦均勻,皮脆肉嫩,上菜時並沒有附上芥醬,要向侍應要求才有;叉燒有點乾和韌;乳豬的皮已與肉分離,味道尚可;燒鵝、豉油雞數量不多,所以我沒有吃到。唯一令我失望的是沒有海蜇。原籠荷香蒸海蝦:每隻蝦都很肥美,蒸到熱騰騰,很新鮮,但沒甚麼荷葉味。碧綠花枝鳳片:伴碟排得整整齊齊的,甚為美觀,味道方面也不遜,魷魚不會太硬,雞肉又多又滑。百花芝心球:是夜我最喜歡的食物,正!外層炸到金黃色兼一絲絲的,很香脆,肉質、味道與平時吃的炸蟹鉗差不多,只是表層的炸法較為特別,咬一口,溶化了的芝士馬上流出來,好味道!如果芝士可以再多一倍便更好了。砂窩海皇翅:以二千多元一圍的價錢來說,這碗翅不過不失,但以環保角度來評,還是不應該吃魚翅呀!清蒸大海斑:魚很大卻略嫌嚡口。翡翠鵝掌海鮑片:甚麼是「海鮑片」?原來是響螺片,個人認為比鮑魚菇扮鮑片更神似,至於鵝掌,算是肥厚肉多;獻汁濃淡適中。一品蒜香雞:雞的體形較小,但大家已吃得頗飽,所以不會介意份量不多。皮脆肉嫩,味道不錯。砂窩福建飯:飯略嫌乾,有些硬,但有些習慣吃硬飯的家人覺得可

我們吃了~
鴻運乳豬拼盆
原籠荷香蒸海蝦
碧綠花枝鳳片
如果芝士可以再多一倍便更好了。
百花芝心球
砂窩海皇翅
清蒸大海斑:魚很大卻略嫌嚡口。
清蒸大海斑
翡翠鵝掌海鮑片
一品蒜香雞
砂窩福建飯:飯略嫌乾,有些硬,但有些習慣吃硬飯的家人覺得可以接受。味道偏鹹,質素一般。
砂窩福建飯
金瑤炆伊麵:瑤柱十分少,我吃了一碗卻沒有發現。伊麵很濕,容易入口。
金瑤炆伊麵
壽包:蒸到熱騰騰,有麻蓉香。
壽包
紅豆沙:不夠甜和沙,或許因我已吃得很飽,所以不能客觀評價這碗紅豆沙了,哈哈!
紅豆沙
總結而言,譚魚頭除了去吃火鍋,吃圍菜也不錯。
2011-09-13
翡翠鵝掌海鮑片
金瑤炆伊麵
壽包
2011-07-27 7 瀏覽
是日到譚魚頭飲茶, 發現有個川菜迷你套餐套餐入面有水煮魚、水煮牛肉、 酸菜魚等選擇, 作為主打菜式然後配一樣蔬菜類既川菜再加一兜上湯/茄湯米線貪得意要份試下水煮魚, 話明迷你, 份量比較少, 符合預期魚肉入口好嫩滑, 亦都冇想像中咁辣, 只係食到花椒攪到個口麻麻地酸溜溜娃娃菜, 濕濕地既娃娃菜本身唔錯, 而個陣酸溜溜既味道, 個人唔係咁鐘意但呢種味正正係呢道菜既特色, 所以只能講「好特別」呢個套餐配上湯米線的確係有D心思一來食落飽肚, 唔會唔夠皮同時又可以沖淡返前兩道菜既刺激味道, 回歸平淡
是日到譚魚頭飲茶, 發現有個川菜迷你套餐

套餐入面有水煮魚、水煮牛肉、 酸菜魚等選擇, 作為主打菜式
然後配一樣蔬菜類既川菜
再加一兜上湯/茄湯米線
貪得意要份試下

水煮魚, 話明迷你, 份量比較少, 符合預期

但呢種味正正係呢道菜既特色, 所以只能講「好特別」

呢個套餐配上湯米線的確係有D心思
一來食落飽肚, 唔會唔夠皮
同時又可以沖淡返前兩道菜既刺激味道, 回歸平淡
2011-07-27
  • 水煮魚
2011-06-15 1 瀏覽
今次係第一次黎呢度食任食火鍋......因為知道做緊優惠,四位送一位,剛好公司有5個人,試得過~~湯底:四川傳統麻辣鍋拼魚湯底,夠香夠辣大家都係食得之人,叫左勁多野,個人較鐘意以下幾樣~~1)水晶飽:好特別,唔會太甜,但外皮會吸晒湯底既味,至愛!2)手打豬肉丸:因為本人戒牛,呢樣就岩晒我,食得出好新鮮,好味!!!!3)魚頭:好滑,但唔好滾太耐,唔係會好易散晒~~4)好鐘意個「味碗」,好特別,又夠味,有好多香料^^5)象拔蚌:比起外面其他食肆大碟好多,而且新鮮最緊要!飯後送Haagen dazs雪糕杯!!真係估佢唔到~~我應該會再去食過!
湯底:四川傳統麻辣鍋拼魚湯底,夠香夠辣

大家都係食得之人,叫左勁多野,個人較鐘意以下幾樣~~

1)水晶飽:好特別,唔會太甜,但外皮會吸晒湯底既味,至愛!
3)魚頭:好滑,但唔好滾太耐,唔係會好易散晒~~

4)好鐘意個「味碗」,好特別,又夠味,有好多香料^^
5)象拔蚌:比起外面其他食肆大碟好多,而且新鮮最緊要!

飯後送Haagen dazs雪糕杯!!真係估佢唔到
~~我應該會再去食過!

星期五約左成班同學仔去食飯,當做學期完之前最後一次聚會!!!見大家都係食辣之人又大食,所以就決定去土瓜灣譚魚頭食任食麻辣火鍋!!!未食都好期待我地8:10pm去到,個公關好有禮貌咁同我地講,原來8:30任食火鍋先開始,如果唔介意就等到8:30先入去~~~遲少少都唔介意啦!!話晒$128/位又真係好抵呀!!!!8:30公關好快就安排左我地坐左一張可以睇到電視既枱,一邊食火鍋一邊睇電視真係好正呀!!!hahaah~~~咁ge服務態度呢家真係好少有啦!!我地係咁叫野食,唔駛一個鐘就食到飽晒~~~呢次真係無黎錯!!佢個招牌麻辣湯底真係又香又麻!!!!真係食辣之人一大享受呀!!!!!!!如果有朋友唔食得辣.就可以試下個招牌蕃茄湯底,好白ge蕃茄味!!!同出面果d用蕃茄醬開出黎果d好好多呀!!!!d食物都好新鮮,以$128/位食到咁ge質素真係超值呀!!!!值得一試ge有好多,好似:1. 美國肥牛 --> 好新鮮好有牛肉味,唔似出面果d咁無口感!!2. 脆骨腩 -->一定一定要試!!!!!好爽口,又脆又新鮮!!!絕對無死魚ge感覺!!!!我地食用再order多2碟!!!正!!...

遲少少都唔介意啦!!話晒$128/位又真係好抵呀!!!!

值得一試ge有好多,好似:
........其實仲有好多!!!整體d食物都好新鮮!!!服務態度都唔錯!!
絕對係近期o係酒樓食野之中不錯既選擇!!!!!!

下次一定要再去過!!!
2011-04-29
  • 招牌麻辣蕃茄湯底
  • 脆骨腩
2011-03-23 8 瀏覽
老友相約聚舊, 問我有乜心水想食, 我鍾意當然係辣喇老友話譚魚頭好唔好? 無所謂喇嗰晚老友訂咗譚魚頭, 話喺土瓜灣土瓜灣有間譚魚頭? 我都唔知是晚食咗嗰雞公煲$88, 價錢都算合理成都水煮桂花魚就$198, 味道夠香又夠辣, D肉仲好嫩滑, 有水準仲有個叫”吾食飯”既推介原來係潮州椒醬肉、窩窩頭再加條黃立倉將椒醬肉放入窩窩頭入面, 好冶味, 真係唔使食飯仲有辣子雞送吓啤酒, 辣椒多過雞另外見到隔離枱有雪糕送, 見呢隻雪糕出面賣都唔平於是就問吓部長有冇得送俾我食吓點知佢話食火鍋先有得送雖然冇雪糕食, 但呢餐算係唔錯
老友相約聚舊, 問我有乜心水想食, 我鍾意當然係辣喇
老友話譚魚頭好唔好? 無所謂喇

嗰晚老友訂咗譚魚頭, 話喺土瓜灣
土瓜灣有間譚魚頭? 我都唔知

是晚食咗嗰雞公煲$88, 價錢都算合理

仲有個叫”吾食飯”既推介
原來係潮州椒醬肉、窩窩頭再加條黃立倉
將椒醬肉放入窩窩頭入面, 好冶味, 真係唔使食飯

仲有辣子雞送吓啤酒, 辣椒多過雞

另外見到隔離枱有雪糕送, 見呢隻雪糕出面賣都唔平
於是就問吓部長有冇得送俾我食吓
點知佢話食火鍋先有得送

雖然冇雪糕食, 但呢餐算係唔錯
2011-03-19
  • 潮州椒醬肉加窩窩頭
  • 成都水煮桂花魚
2011-01-02 5 瀏覽
第二次晚飯來食,之前一早知20:30係開始任食,20:45㴝到,佢話假期要21:00先開始,因為眼見有位,問佢可唔可以早啲入去坐,如果唔係就去富臨,有個阿姐竟然話隨便你!跟住就話可以早少少入,唔好食住!好啦,入到去,我地話叫佢攞鼓油,叫天不應叫地不聞!佢啲味湯好多芫茜!咁唔係個個都食架麻!叫佢換啲無芫茜的,佢話公司規距一定要有芫茜,唔俾換,我話早兩日都可以換,佢就話係特別換俾我地!跟住晦晦氣氣攞一兜無芫茜過黎!我地話叫佢再攞一兜,佢話一人只可以有一碗!事實我地根本唔會貪心,要兩碗都無用啦!嘈佢個經理就出黎解圍!我地都息事寧人,明白事理唔嘈!點知個女經理過一陣又行過黎,又再講呢樣係公司規距!啲野食又唔係好食,任食都要$170一位,食到一肚氣!真係影衰曬其他分店!
2011-01-02
食物水準超級普通,任何一間屋邨酒樓都能夠做到,衛生環境令人慘不忍到,匙羹及碗有食物殘渣,最離譜的是茶壺,茶壺外有餸汁漬都算啦,因為係外面,飲完茶打開蓋諗住搵人幫我加水既時候,簡直嚇死人,見到茶漬圍住條邊及好像起潺既物體在茶壺蓋同個茶壺內邊,第一時間比我覺得佢地係冇洗到個茶壺以及人地上一手用完擺落架車,然後再到廚房拎返起比你用!唔係點解個茶壺外有餸汁漬?茶壺蓋同個茶壺內邊有茶漬及起潺既物體黏住?簡直好嘔心當堂有一種好想嘔既感覺以及心理壓力好大,令我聯想起之前所食既野同所飲既野衛唔衛生?雖然之後冇病冇痛,但我唔再用自己身體去較飛~
2010-12-01 9 瀏覽
唔係行過都唔會知原來土瓜灣有間譚魚頭…同女朋友悶悶地無野做於是入左去…果度裝修幾新…我估應該係新開既分店。晚市可以簡打邊爐或者小菜,反正無野做..烚烚下都幾好玩既。不嬲我地2個人都中意食辣野,所以order左個麻蕃鍋,有蕃茄湯食菜應該幾正。要左安格斯牛,招牌魚頭(因為唔知佢魚頭同魚唇有咩分別,但見有得簡辣定唔辣,又平d,好似好正甘),三滑,4寶丸同埋幾種菜…兩個人其實都唔order得幾多…因為佢一碟份量都唔少…安格斯牛幾正,好有牛味,淨係牛同埋魚頭加埋d丸已經食到我地好飽…菜都食唔晒….但勝在真係好味囉..特別係個湯底…好夠香麻,食完痺左,幾過癮當日仲有表演睇,因為o係正中間做,所以d觀眾都幾好反應,個變臉表演都幾搞笑兩個人食左$350度..不過因為得兩個人,所以有d野其實好想食都無叫到…費事晒野…總括黎講,都覺得幾好食,但係因為唔係8點半入場所以無任食優惠…或者下次叫多幾個人fd再去打過!!

2010-11-25
  • 安格斯牛
  • 麻蕃鍋
2010-10-19 3 瀏覽
搬到土瓜灣已有半年, 附近雖然食肆林立, 但質素實在......., 唉. 難得開了間比較有名氣的譚魚頭, 當然要試試了. 午市時間, 加小小茶錢坐房就免等位, 叫了好幾款點心, 可惜大都感覺似煮得不夠火喉, 滷味跟海蜇不夠入味, 淡淡的. 燒味叫了燒肉飯, 但那燒肉鹹得叫人吃不下的. 最後叫了甜品, 郤有意外驚喜, 水蜜桃布甸, 椰汁糕, 杞子桂花糕, 楊枝甘露, 全都非常美味可口. 相信除非很想吃甜品, 否則再到此處飲茶的機會應該是零.
  • 甜品
2010-10-08 35 瀏覽
從食友文章得知, 土瓜灣開了譚魚頭分店, 新店的位置以往做大型酒樓食肆已久, 但都只是粵菜酒樓, 食物水準亦不高, 悶蛋得很. 現在換上一家川菜, 對土瓜灣及九龍城居民來說總算有點新意思.由於位置對我來說相當方便, 愛辣的我當然沒有不試試的道理, 便拉了幾位同道中人來辣一下. 想跟好友們邊吃邊聊聊天, 於是預先訂了私家房, 適合坐4-6人(當然還有一些更大的房), 環境算是不錯. 四個人, 要了以下的菜式, 非常豐富的一餐.口水雞 - 口水雞靈魂當然係辣汁. 這裡調味香辣中帶點麻, 味道對辦, 雖然不是聯記川王式的挑戰級麻辣, 但味道一樣正宗; 雞肉未算很嫩但勝在皮滑, 配上美味醬汁, 不一會就清了碟.樟茶鴨 - 水準頗高, 煙燻味濃厚, 連厚肉的部份都夠入味, 肉質亦沒有其它地方過於乾硬的問題, 配上辣椒香鹽, 是地道四川吃法. 這一味, 吃得滿足又刺激. 蕃茄湯鮮雜菇 - 原本應該是魚湯的, 但由於我不太好吃魚, 便改了用蕃茄湯底, 雜菌新鮮甜美, 但相信魚湯版本會更鮮味. 家常花膠海參煲 - 見有花膠又有海參, 價錢又不貴便叫了一客試試, 雖然材料方面不是甚麼高級貨色(這是當然
總算有點新意思.

四個人, 要了以下的菜式, 非常豐富的一餐.

家常花膠海參煲 - 見有花膠又有海參, 價錢又不貴便叫了一客試試, 雖然材料方面不是甚麼高級貨色(這是當然的吧?) 但味道都算不錯, 用上一點川式的調味, 帶花椒香, 是很開胃的菜式.

泡椒桂花蚌 - 主角非桂花蚌而是泡椒! 這裡用的泡椒是很地道的四川貨色, 煮這道菜時也有保持著大部份泡椒的完整, 吃的時候一咬下去, 泡椒的汁液便爆出來, 酸鹹辣香, 非常刺激.

回鍋肉 - 非常地道, 腩肉薄切煎香再以大蔥爆炒再加紅油及辣椒花椒調味, 跟我在四川吃過的風味非常接近, 又平又好吃, 必點菜式.

燒鵝 - 你沒有看錯, 的確是燒鵝, 而且是廣東式燒鵝. 皮脆脂香十足, 鵝味濃郁, 雖然肉質未算嫩滑多汁, 可能是攤涼了的關係吧, 相信剛出爐時會非常美味! 據店方解釋因考慮照顧街坊慣常口味, 這間分店是有不少粵系菜式的, 包括燒味. 想想, 這個安排也是合理的.

另外要了擔擔麵酸辣粉, 都非常地道四川風味. 特別是酸辣粉,紅油蔥花炸黃豆, 再加上幾粒滷豬腸, 跟我在四川街頭吃的, 沒有兩樣. 只是為遷就港人口味, 辣度調整得比較溫和, 吃得辣的朋友不妨要求加辣.

吃到此已飽得捧著肚子..是非常滿足的一餐, 價錢亦算經濟, 在香港要吃四川菜吃得精巧又正宗, 地方有不少, 但價錢比這裡經濟的, 相信選擇不多.

實在要恭喜住土瓜灣區喜歡川菜的朋友, 多一個家常晚飯的選擇.

口水雞
樟茶鴨
泡椒桂花蚌
回鍋肉
燒鵝
蕃茄湯鮮雜菌
四川擔擔麵(加辣)
酸辣粉
新張期間還有變臉表演!
2010-10-06
口水雞
樟茶鴨
泡椒桂花蚌
回鍋肉
燒鵝
四川擔擔麵(加辣)
酸辣粉
新張期間還有變臉表演!
2010-09-27 3 瀏覽
食之前一日打電話去訂位,有位小姐接聽話唔洗訂位,上黎就ok!26號7:00pm去到,已經有人响到等位,個小姐話要等1個半鐘!頂!即刻火到黎!我問佢,又話冇得訂位,佢話有得訂位呀!今日晏晝打黎都仲有位訂呀,我話我尋日打黎喎!你地話唔洗訂位喎!個姐姐仔就扮忙,開始唔彩我,早過我黎既一位男士,同聲同氣咁話,咪係囉!今日打黎都係咁講喎!之後我即刻走,我諗全港唔係得你一間,旺角間服務好你多多聲啦!洗鬼去你到食,有寶咩!不知所謂,以為新開張可以做勢呀!咪諗啦!你開响個到,都只因隔離有間酒店咁大把啫!仲想我幫襯你呀!

2010-09-26