2003-07-30 14 瀏覽
突然間好想食碗擔擔麵, 同男朋友去左呢度食~~每次黎呢度, 都係有好多人, 好多時都係要等位. 2個人叫左擔擔麵, 酸辣炸醬麵各一. 口水雞, 周埋一客生煎包. 本來想食小籠包, 但係一客有10個, 驚食唔晒. 見個menu有蟹粉小籠包, 問個亞姐幾錢.因為寫住係市價. 可惜冇得食.擔擔麵可以揀辣同0辣. 要左個辣, 個人認為一d都唔辣. 不過好香花生醬味. 好好味. 酸辣炸醬麵, 個樣同擔擔麵差唔多. 只係多左d榨菜粒. 個湯底酸酸辣辣, 都幾好味. 唔錯. 但係佢d麵好鬼長, 應該係冇剪過. 口水雞. 之前0係第二度食過係好鬼辣. 於是今次叫左小辣. 有dd失望, 個汁唔係好濃, 但都幾辣下. d雞肉幾滑, 但係係雪藏野. 有小小雪味. 呢個口水雞係特價的. 每日都會有唔同0既食物做特價. 星期二就係呢個同埋椒鹽排骨.生煎包. 點解係綠色0既??? 原來個皮係用菠菜汁搓成0既. 不過食落係冇菠菜味. 其實個包包都ok, 一碟有5個, 唔係好大個. 但係我食到有一個d餡好咸, 係好鬼咸. 好似落晒一包鹽咁. 仲有叫左2杯豆漿, 幾好飲. 唔會太甜, 但就好有豆味. 埋單$116. 都
突然間好想食碗擔擔麵, 同男朋友去左呢度食~~
仲有叫左2杯豆漿, 幾好飲. 唔會太甜, 但就好有豆味. 埋單$116. 都幾抵啦. 而且佢d服務都ok, 都有推介d食物. 做野都好快手!!
2003-05-08 4 瀏覽
新舊都去過,因為蔡瀾讀者,新果間好多人彈,可能因為舊果間要排好耐隊,又可能辛苦得到就好食D,又可能舊果度好feel D, 果個唔知乜乜白肉好食,要試.
2003-04-19 6 瀏覽
擔擔麵-- 我無去過鑽石山那間,自然無比較。不過我卻覺得雖然係不錯,但又不是想像中的咁突出,有某人係其他site話呢度d麵得鑽石山那間的6/7成睇黎都無講錯。話雖如此,味道仲above average,拉麵夠煙韌,總算無白黎一趟,點都好食過在太古城的翡翠。可惜個醬唔夠濃,花生也不夠多,份量又小,呢d地方看來要改善一下了。小籠包-- 麻麻,賣相不行,皮不夠薄,仲要一叫叫十隻,弄到我食完呢樣就叫唔落其他野試,其他館子也可做出這般質素,無謂浪費你的胃容量而試唔到其他野! >_<服務-- ok啦,可能我4/5點去,不是繁忙時間,只不過是唔多抹檯.....如果想食lunch慳慳地/食番個靚tea,呢度都唔錯(17/擔擔麵+6/汽水=$23,食tea好似仲平d,公眾假期無得食,我去個日就係>__<),不過要食晚飯就唔好啦,全店都是膠凳,無得挨唔係咁好坐咯p.s.整體黎講算係咁,起碼個擔擔麵都值得黎試下。不過搭左我成20幾蚊過海黎呢度,都仲未試到豆沙鍋餅同蛋香豆漿,有d唔抵,好後悔叫左個小籠包呀! >_________<
2002-09-25 10 瀏覽
小時都經常去鑽石山食,自從過o左去黃埔之後,去過一次都唔會再去。呢間都有經常去,味道咁多年都無改變,都係咁好食,只不過佢地始終係家庭式,所以唔好寄望有好招呼。不過D 拉麵真係好好食,第二度找不到。
2002-07-04 7 瀏覽
有次同d 朋友去, 除o左叫砂鍋雞外, 仲口痕叫個飯焦, 好大碟, 正!!<br>服務都ok 啦, 夠"平民化"ma"!
<br>服務都ok 啦, 夠"平民化"ma"!
2002-03-10 13 瀏覽
總是覺得小時候在鑽石山詠藜園吃的擔擔麵才是最好味的。清拆後首先去過黃埔總店(聽聞是店東親自主理),得出的結論是:差!等位時間太長,每人只限叫一碗擔擔麵,坐位太迫等等…。自從去過黃大仙店(聽聞是店東親友主理),便不打算再去黃埔總店了。首先,等位時間比較reasonable,最旺是七至八時食飯時間,一般要等十多二十分鐘;而我通常大約九時才去到,一般來說已不用等位。食物方面,擔擔麵水準比黃埔店好,個人比較喜歡改良擔擔麵,湯底濃一些,醬也多些。喜歡吃辣的可試試‵水煮′系列,一次老板娘介紹了水煮牛肉,真是辣到阿媽都唔認得。砂窩雲吞雞,小籠飽,酸辣湯等一般啦,沒什麼驚喜。至愛是白切肉,肉質肥瘦平均,辣汁很好味。還有過橋餃子,蒜味重,點餃子的汁汁也非常好味。服務方面,對這類做街坊生意的菜館也沒有什麼奇望。不過若主動問老板娘,她會給你作菜式推介,幾友善。一般waiter雖不是太好招呼,但對客人的要求,例如要extra的碗筷等,卻也有求必應。總括來說,幾抵食!最後順帶一提,若覺得在詠藜園吃得太辣太燥,沿著鳳德道向雙鳳街行有間涼茶店,那裏的龜苓膏又便宜又好味!
2001-07-23 32 瀏覽
service not good i think too bad tim...a lot of ppl said its very good.i think maybela~food is very good.if d service be better i think is perfect.
la~
food is very good.
2001-03-25 29 瀏覽
D service too bad!!! I don't like it!!
2001-01-04 14 瀏覽
【開飯喇☆老友記】Highly Recommended! Wonton Chicken is excellet...Ho Ho Mei, Special Price $100.But, I still prefer the Diamond Hill one. Now you have to go to ﹝蔡瀾美食坊喇☆老友記﹞
【開飯喇☆老友記】
2000-07-08 8 瀏覽
每一次到詠藜園都覺得幾好,服務態度雖然不算好,但也不算太差。<br>食物質素方面,每一次都ok,味道足而且味精冇其他餐廳咁重;小籠包皮薄餡大汁多;青瓜粉皮好好味。<br>總括來講,食物好味價錢平,不過總嫌太過油膩。
<br>
<br>
總括來講,食物好味價錢平,不過總嫌太過油膩。
2000-06-05 8 瀏覽
唔錯O 架,尤其是螞蟻上樹同麻婆豆腐都做得相當地道;不過擔擔面0 的麵條就 腍O 左少,美中不足。
腍O 左少,美中不足。
2000-03-01 15 瀏覽
呢道有好多款四川菜,味道一流,平時都有好多人排隊去食架,而且價錢又唔係貴,比起市面上其他上海鋪真係抵食兼好味!!
1999-11-20 6 瀏覽
o 刺, 呢間同係木屋區又就黎拆o 固間都係差唔多( 聽講係二奶開) 我鐘意夠平民化, 又平, 好食, 又抵食, 不過, 星期五晚o 既話就要早少少去搵位喎。 推介食品: 紅油水餃.. 見過用" 血水" 伴水餃未, 又唔係好辣, 過癮! 小蘢飽.. 就算人多, 都係即叫即做o 家, 隻隻有湯! 擔擔麵..o 的湯好鬼" 傑", 大家唔好咁娘, 呢隻至叫正宗!!
推介食品:
小蘢飽.. 就算人多, 都係即叫即做o 家, 隻隻有湯!