2005-02-17 19 瀏覽
詠藜園四川菜館...係正中..... 好快手, 都好好味!不過就唔太抵食...
詠藜園四川菜館...

係正中..... 好快手, 都好好味!
不過就唔太抵食...
2005-02-06 10 瀏覽
擔擔麵麵質好,應該是自家製的,幼麵口感好,不會糊口。只是湯底飄忽,亦不夠厚。小籠包不夠湯汁,豆漿平而不太甜,鐵板類好油,炒年糕大碟,配菜亦多,只是太油。飽餃都是即叫即整,起碼夠熱。同區中算是最好,但不及黃埔正牌店。
2005-01-31 17 瀏覽
星期日和女友在鑽石山附近搵食。一星期只有一次外出用膳的機會,當然不能浪費;於是便來了詠藜園。幸好我們來得早:是晚上的七點十分左右。再遲一點的話,等位必是在所難免。很懶惰地點了一個二至三人套餐,有四川擔擔麵、炒時蔬、油豆腐粉絲湯和回煱肉。四川擔擔麵來然名不虛傳,湯底中有陣陣的花生香,十分濃郁。油豆腐粉絲湯和回煱肉都是味道濃的菜式,幸好有清淡的炒時蔬緩和一下。不得不提的是有幾道菜的份量十分大,如酸辣湯、油豆腐粉絲湯;有的則十分小巧,如醉雞翼。點菜前要了解清楚份量才好。剛才提及的套餐,如果多加幾個白飯,或是多叫一碗担担麵的話,相信足夠四人享用。始終,上中菜館還是一班人去比較好:可以一同享用多幾道名菜嘛。還有,星期六、日及公眾假期晚巿加一。可恨我就只有星期六、日或公眾假期才有機會外出用饍...

2005-01-13 33 瀏覽
早o係十二月時睇到咁多食家既好評一直都好想搵個機會捉朋友仔黎試下點知完左聖誕聯歡之後咁o岩大家就發起要黎幫襯我當然第一時間報名啦我地有成十七位食家叫到成張檯都係食物:蒜蓉豆苗,金銀蛋白菜仔,大千雞,小籠包,過橋餃子,水煮牛肉,水煮魚片,炸大腸,擔擔麵,京蔥羊肉(好似係咁叫),砂鍋雲吞雞,雞絲粉皮,白肉粉皮,宮保蝦仁,鮮魷(唔知係咪麻辣呢?).雜燴鍋耙(係咁叫卦?),酸辣鍋耙,豆沙鍋餅,擂沙湯丸,薑茶湯丸,仲有就係十分解辣既青島啤酒(希望無數漏啦!)蒜蓉豆苗~個樣都幾油,但食落都ok,幾好食,但食唔到有蒜蓉味金銀蛋白菜仔~好多金銀蛋舖面,但冇乜特別,係d菜真係好新鮮大千雞~雞皮脆,個面甜甜地少少辣,但係肉太少,一件食到既肉得一兩啖,而且碟頭細,最後係叫左三碟既!XX鮮魷~應該係凍盤,魷魚幾新鮮,係全靠個醬先有味,好普通,食完唔係影左相都唔記得有呢碟上過檯小籠包~因為失望得太多,本來無乜期望,但點知出奇地好。新鮮熱辣蒸起,汁夠多,餡唔會好似金滿庭咁滿口肥肉,皮夠薄,但一夾起時見到有唔少食家都夾穿左過橋餃子~可能我不嬲都唔多喜愛餃子,覺得無乜特別,菜同肉都平均啦,同小籠包一樣唔多肥肉擔擔麵~
早o係十二月時睇到咁多食家既好評
一直都好想搵個機會捉朋友仔黎試下
點知完左聖誕聯歡之後
咁o岩大家就發起要黎幫襯
我當然第一時間報名啦

我地有成十七位食家

金銀蛋白菜仔~好多金銀蛋舖面,但冇乜特別,係d菜真係好新鮮
擔擔麵~我試左唔辣同加辣既一啖,叫時有食家話麻醬味好濃,好符合我既要求,但一食就好失望。麵質係唔錯,但同樣地個花生醬味唔夠濃,個人認為清真既仲好食,起碼清真既有腰果碎同花生醬仲要多
水煮牛肉~微辣,牛肉似乎用左梳打粉醃過,唔UN,但都唔入味
水煮魚片~呢個好正,KC果然無介紹錯,聽阿叔講,係用青衣魚柳,魚柳用薄漿包住炸過先加入個汁煮,但竟然好入味,辣辣地,我唔食辣都覺得好正呀!如果唔係最尾一個鹹食,已經飽晒,真係想ENCORE多碟
炸大腸~一上檯如果唔講,個賣相完全唔似炸大腸,似椒鹽九肚魚o個類。平時唔多鍾意食大腸因為嫌佢肥膩,但本著乜都要試下既精神,加上個個都話好正,夾左一件,發覺真係無介紹錯。個脆皮好薄,點埋泰式既甜酸醬好好食,叫多碟後都忍唔住要食多件
京蔥羊肉~羊肉好滑,似牛肉多d,唔膻,好o岩我呢d食羊肉既初學者
砂鍋雲吞雞~個湯清甜,雲吞皮好滑,餡亦係菜肉平均,雞竟然係好滑,但可能始終煲過,雞味已經無乜,如果為左飲湯我一定會叫呢個,但真係多人先叫到,因為我地都係十七個人分一窩,一人一碗好夠
雞絲粉皮~呢個係必食推介,配料充足,而且粉皮唔會痴埋一舊,滑滑地加上好濃又香既花生味醬汁,比擔擔麵個汁仲要重花生味,好正!食過一啖大叫好食之後,其餘食家馬上一人一啖咁夾,最後要encore多碟先夠分,同專兄更係一齊用d汁點鍋耙食
白肉粉皮~食落唔肥,但不嬲都唔多鍾意食豬,ok啦!不過個人喜好,覺得粉皮配麻醬好味過呢個配酸辣汁
宮保蝦仁~蝦仁爽口,腰果亦夠脆,但就唔多入味,d汁好似只係包住個面咁
雜燴鍋耙~呢個好清淡,似只係用左玻璃“蜆”煮埋雜燴,而且可能食左好多濃味既餸菜,味覺會覺得呢味特別淡,唔夠味,即刻比下去
酸辣鍋耙~個人黎講唔多鍾意呢兩味鍋耙,雖然口感係脆,但兩個汁都一般味道,如果大家人數有限,想試多d好味既野,個人認為可以忘記呢一味
豆沙鍋餅~老闆娘主動送既,新鮮熱辣整起,皮夠薄,而餡亦唔太甜,加左少少白芝麻o係入面,增加左口感,而且唔會有糯米皮包住,好o岩我胃口
擂沙湯丸~個皮唔太厚,但一夾就穿,芝麻餡係幾香,但個人認為荃灣南豐間齋舖既出品更勝一籌(但佢衰左無得加熱,想食好味既就要買左後忍口,叮番熱先好食,高溫45秒都夠)
薑茶湯丸~無食到,無意見,但聽聞係芝麻餡

必食推介第一位:雞絲粉皮(見圖)
第二位:水煮魚片
第三位:炸大腸
第四位:京蔥羊肉
第五位:小籠包

P.S.上菜速度奇快,好似打仗咁,坐低後不斷影相同食野,手同口都未停過。雖然我地好嘈,但阿叔招呼好好,不停介妱特式食物,又加茶加啤酒!老闆娘又主動請我地食豆沙鍋餅!相信我好快會去encore個雞絲粉皮。

2005-01-12 15 瀏覽
這次都可以算是Openrice零五年的第一個食家聚會,其實源起自在大澳汾流行山時發起的。雖然距離上一個食家聚會已兩個星期有多,但明顯地大家的熱情也沒有減退下來,出席的朋友也有十七位之多。今次聚會有個特色,就是大部份是比較年青的一班食友﹝說的當然不是我,專食Cheap野兄都似乎無份!﹞,所以全晚都是嘻嘻哈哈,笑聲不絕,非常熱鬧。今次多得麵包超人帶來紅酒一支,給大家品嚐。亦要多謝Dickson仔給我們帶來澳門的手信,芝麻鳳凰卷及芝麻餅,作正餐前的零食是真的不錯呢!見這裡的碟頭不很大,所以點菜的策略以多試為主,有興趣的又可以再叫。而到最後才猛然發現,這次是少有沒想有吃甜酸糖醋類菜色的一次。來得詠藜園當然要吃這裡的擔擔麵,這裡的擔擔麵第一特色是麵,其次就是麻醬湯底。因為大家還要吃其他菜色,所以只叫了九碗擔擔麵來分吃。又因能承受麻辣的程度有別,所以叫的擔擔麵分作「不辣」、「正常辣」及「加辣」三種,我吃的當然是加辣。加辣的擔擔麵賣相是紅澄澄的,幾嚇人,但吃落卻不太辣,還有點麻的味道。而最後食友都普遍認為,「加辣」是這個擔擔麵的最佳演繹方式。麵質爽口,果然不錯,亦名不虛傳。特地在麵浸了個多小時再去吃
來得詠藜園當然要吃這裡的擔擔麵,這裡的擔擔麵第一特色是麵,其次就是麻醬湯底。因為大家還要吃其他菜色,所以只叫了九碗擔擔麵來分吃。又因能承受麻辣的程度有別,所以叫的擔擔麵分作「不辣」、「正常辣」及「加辣」三種,我吃的當然是加辣。加辣的擔擔麵賣相是紅澄澄的,幾嚇人,但吃落卻不太辣,還有點麻的味道。而最後食友都普遍認為,「加辣」是這個擔擔麵的最佳演繹方式。麵質爽口,果然不錯,亦名不虛傳。特地在麵浸了個多小時再去吃,發現仍然爽口,不會發漲糊掉,是貨真價實的手拉麵。個人覺得,單吃這個擔擔麵,也值回票價;
除了擔擔麵,另一個要吃的自然是大千雞。老實講,對這個大千雞還是有一點期望的,但看到時是有點失望。雖然子彈椒及登籠椒落足,但走過油身的雞件又似乎賣相麻麻。但原來吃落味道是有辣亦有點麻,還不錯。可惜的是雞件不算好肉,而碟頭亦偏細,所以全晚總共是叫了三碟來吃;
而全晚最好吃的,竟然是一味酥炸大腸。這裡的炸大膠是用了切段豬腸,再醮脆醬去炸。炸得甘香豐腴,美味非常,是令人不禁一件接一件的吃,在坊間這等美味的炸大膠已難尋,如果來幫襯是絕對不能錯過。如果算當晚的其中最好味菜色,牛油果同我都會投這個炸大腸一票;
侍應大叔的推薦下,我們要了白肉粉皮及雞絲粉皮。原本還以為是一般菜色,但吃落亦覺很有水準。粉皮滑溜又爽口,麻醬帶辣,伴入白肉或雞絲都非常好味,專食Cheap野兄還說可以用窩巴來醮著吃都不錯。這個醬汁絕對是主角,而在一眾食友風卷殘雲後,大家也毫不猶疑的再叫兩碟,結果也是吃得碟底朝天;
其他的菜色如窩巴、雲吞雞、羊肉也不錯,加上小籠包及水餃,是相當滿足的一晚。
可能是舊式小店的特色,伙計的服務又真係好好的。除了在菜色及份量方面作出提議,分菜及上菜都照顧周到,最後老闆娘還親自幫我們影大合照呢,真正是賓至如歸的一晚。
埋單每人一百零幾,唔貴,個人而言是覺得非常的物有所值。熱鬧的氣氛、美味的食物,其實「食餐好」的定義,就係咁簡單!
又係同一大班食友開飯局. 今次揀0左呢度, 雖然鋪頭名加入了"四川菜"的字樣, 但就現場的菜名看, 又好像有不少上海菜呢. 可能小妹只係"為食之人"而非"食家", 實在有點混淆, 不過, 基於"以食為先, 以開心為本"的精神, 都沒有理會太多.一行十七人, 叫了很多不同款色的菜, 亦有不少是即時食過番尋味的, 所以實際叫了多少數目的菜色真的不清楚. 印象中有:砂鍋雲吞雞, 白肉粉皮, 雞絲粉皮, 蒜蓉豆苗, 大千雞, 炸大腸, 宮保蝦仁, 炒羊肉, 水煮牛肉, 水煮魚片, 兩款鍋粑(唔係好記得配料係乜, ), 過穚餃子, 小籠包, 擔擔麵(有辣有唔辣, 亦有加辣), 豆餅鍋餅(老闆娘送的, 正), 擂沙湯丸, 薑茶湯丸.... (相信我有些會漏了, 由其他食友補充吧)自己推介的會是雞絲粉皮: 粉皮唔會淋到一pat pat, 有咬口, 加埋個好味兼唔漿口的涼伴醬, 好正, 純個人喜好, 若可以多少少花生味更香口.大千雞: 同平時的唔同, 雞肉大大件亦唔鞋, 好惹味, 唔係死辣, 甜甜地, 得!炸大腸: 真係開眼界, 同平時食開的"橙紅色環狀"炸大腸完全唔同, 望落去幾似椒鹽九肚魚, 粉

自己推介的會是
炸大腸: 真係開眼界, 同平時食開的"橙紅色環狀"炸大腸完全唔同, 望落去幾似椒鹽九肚魚, 粉漿唔厚, 入面的大腸亦唔乾, 送酒一流.
水煮魚片: 魚片有"厚度", 好滑, 有鮮味, 比水煮牛肉出色.
過穚餃子: 自己好鍾意食餃子, 雲吞之類, 呢度的餃子皮夠薄, 唔算易穿, 而且菜同肉的份量剛好, 餡料的味道亦適中, 雖然數量有限, 但都忍唔住食左兩隻(唔好意思呢;P)
擔擔麵: 呢樣係有好多食家推介的, 今次只試了正常的辣度, 唔算辣, 而且D麵浸左一段時間都無淋/脹晒, 份量亦夠. 同樣係0個句, 若花生碎多一點會更香濃
豆沙鍋餅: 唔油, 豆沙餡加入了白芝麻, 唔太甜, 熱辣辣食好好味

0個度地方唔算好大, 再加上一行十七人你一句我一句咁, 都會幾"熱鬧", 不過D叔叔都無話好唔想招呼我地, 有一位仲好落力幫我地上菜(俾我地影相用), 又介紹菜色. 而老闆娘都好落力招呼.

好耐未試過一次過食咁多款辣的菜色, 過足癮, 相信自己都會再來試試, 因眼見牆上仍有很多菜色今次無試到呢!!

(今次大家居然無再繼續去食甜品呢!! ^^)
(非會員)
2004-12-24 8 瀏覽
我住在黃大仙,我常常外出吃飯,這家食肆可算是我的「食堂」了。這兒的擔擔麵真的不錯吃,湯底味濃,麵條爽口。另外值得一吃的是菜肉餃,餃肉味濃而不滯,餃皮不會很「粉」。論服務態度,若是第一次光臨,可能會很不習慣服務員及廚房師傅那種北方人大剌剌的說話態度。但若與他們談熟了,就會發覺他們待客會有如家人般的親切,與一些連鎖食肆的商業式的親切有天淵之別。價錢方面,若是在晚市光顧,價錢就當然較貴。但若在午市或下午茶時間光顧,則非常抵食。下午茶時間詠藜園有一個下午茶特價,一碗擔擔麵大約只要$12,很多小食如鍋貼等則只要$10。這個時間的客人比較少,可以悠然享用食物之餘,店員的態度也會比晚市好。因客人較少,食物的質素也會比晚市高一點。
我住在黃大仙,我常常外出吃飯,這家食肆可算是我
的「食堂」了。這兒的擔擔麵真的不錯吃,湯底味濃,
麵條爽口。另外值得一吃的是菜肉餃,餃肉味濃而不
滯,餃皮不會很「粉」。

論服務態度,若是第一次光臨,可能會很不習慣服務
員及廚房師傅那種北方人大剌剌的說話態度。但若與
他們談熟了,就會發覺他們待客會有如家人般的親切
,與一些連鎖食肆的商業式的親切有天淵之別。

價錢方面,若是在晚市光顧,價錢就當然較貴。但若
在午市或下午茶時間光顧,則非常抵食。下午茶時間
詠藜園有一個下午茶特價,一碗擔擔麵大約只要$12
,很多小食如鍋貼等則只要$10。這個時間的客人比
較少,可以悠然享用食物之餘,店員的態度也會比晚
市好。因客人較少,食物的質素也會比晚市高一點。
(非會員)
我去過好多次呀,果度d人好好人,雖然好街坊feel但好親切~帶罐裝飲品入去飲都唔鬧。通常食下午茶, 晚市都同一家人食過幾次。怕多人要等同怕貴,可以下午茶去食,約2:00至5:00呢段期間,就有$10-$15一碟,好抵食,又會得閒d去serve你,如果怕食唔晒10個小籠包,可以下午茶去食,我記得得番5個左右,價錢都係$10-$15。整小籠包個師傅好好人,果次無晒小籠包都特登幫我同我個fd整。我覺得一定要試小籠包點薑絲,擔擔面,田螺,三絲涼面(好似係咁叫),我個人鍾意食酸辣湯,所以都推介呢樣。午市每人約$30-40,晚市每人約$50-$70
午市每人約$30-40,晚市每人約$50-$70
2004-12-20 18 瀏覽
真搞不懂為什麼有那麼多人讚她的出品好?朋友一直說這家一點都不好吃,但見那麼多雜誌和食家介紹,所以怎樣也想一試。先聲明,我不好擔擔麵,更不懂怎樣才算一碗正宗又好吃的擔擔麵,所以以下對她們的麵的評價只以一碗一般的麵的標準來說而已。實在太多人讚她們的擔擔麵好吃,所以就算不好此道我也點了。看餐牌有兩款,一款是四川擔擔麵($17),另一款是改良擔擔麵($24)。我問伙計阿姐兩者有何份別,她說改良了的「就多點肉多點菜頭呀」,所以我就點了沒有改良的。我的位置可直接看到廚房出菜,看到我的那碗麵從廚子把麵放進碗裡到伙計端到我面前也不過三分鐘,可是來到我面前的已是一團麵餅……當然可以翻翻那麵餅而讓它們被熱湯浸開,但這樣一來在麵餅上面的花生末(對,是末!那粉狀花生只能稱末,未能稱碎)就會煙消雲散,但不這樣做又會吃不到麵,所以只好眼巴巴的看著花生淹沒在那濃湯之中……麵是不錯好吃的,很幼細,不彈牙但又不會稔。而那湯呢,很濃,(我點了少辣,所以任何麻辣感覺也沒有)感覺似是以麻醬煮的,花生味重;至於配料……不是多一點跟少一點的分別嘛,是有跟無的分別!吃完麵,在湯內撈了很久才找到一丁點有的沒的肉碎跟菜頭,原來正宗的是
真搞不懂為什麼有那麼多人讚她的出品好?

麵是不錯好吃的,很幼細,不彈牙但又不會稔。而那湯呢,很濃,(我點了少辣,所以任何麻辣感覺也沒有)感覺似是以麻醬煮的,花生味重;至於配料……不是多一點跟少一點的分別嘛,是有跟無的分別!吃完麵,在湯內撈了很久才找到一丁點有的沒的肉碎跟菜頭,原來正宗的是這樣子的……

這店打著賣川菜的招牌,但店內貼滿的招牌菜卻以滬為多,還有很多上海點心,沒注意還以為到了上海館子。不過既然貼滿一室,我又點了豆漿和桂花湯丸。

那豆漿味淡如水,從沒喝過這樣淡的豆漿……

那桂花湯丸的湯丸並不是沒餡的小顆丸子,而是我們常吃的麻茸湯丸。那湯丸被煮溶了之餘,包的功夫也不好,這些都算了,就看那桂花糖水--基本上,一般的桂花糖水不貴也不難買到,煮糖水時加點下去即可。那不但清甜、帶著桂花香氣以外,還有一朵朵淡色小桂花浮沈在湯中,好不漂亮……但這兒的桂花都是燒焦了的!黑黑的!真沒看過這樣的桂花糖水……而且那桂花味形同沒有,真搞不懂怎麼這樣容易作的菜都會弄得這個田地……
1K
因不好甜品,喝完T先生的黑啤,便離隊,到碼頭拍照後,便出鑽石山,再到這裡開飯。要了擔擔麵和八寶辣醬。擔擔麵:幼上海素麵,好爽,湯料香濃,配上那花生碎,好掂。八寶辣醬:足料,有雞翼,豬肚、肉粒、粟米段、毛豆、京蔥,獨欠蝦仁,辣。題外話:老板娘的父親是我的舊鄰居,他開士多。郭氏夫婦,可說是"義人",聞說他子女中有些是收養的,在五十年代艱難歲月真難得。他剛才告訴我已九十歲,仍很壯健,腰還是筆直的!
要了擔擔麵和八寶辣醬。
擔擔麵:幼上海素麵,好爽,湯料香濃,配上那花生碎,好掂。

2004-10-13 5 瀏覽
當我一個人路經此地而又遇上lunch time, 我會入喱度食一籠小籠包加野飲.小籠包一籠十個,那個火記總問:"一個人喎!"我當然說:"沒問題!"實情十個小籠包不會太飽,而且這裡的小籠包是超級好食.皮薄,肉夠新鮮.一口咬落去,肉汁即刻爆出來.感覺難忘.不知不覺已食完十個.全無困難.這裡的煎餃也好好,餃皮小小發焦,內裡亦有肉汁. 正正正!
這裡的煎餃也好好,餃皮小小發焦,內裡亦有肉汁. 正正正!
晚飯點了四個菜, 1) 酸辣湯麵, 2) 鱔糊湯麵, 3) 雞油津白, 4) 過橋水餃.先來酸辣湯麵, 以前已經吃過, 湯跟其他店有些分別, 不是很深色, 還有些粉絲, 但味道可以. 另上了一碟鱔糊, 湯麵後上, 聽店員說, 似乎廚房以為是客飯餐, 但我不知原本的鱔糊湯麵是否鱔糊跟麵分開上的. 鱔糊剛弄的, 熱騰騰, 汁的稀道適中. 雞油津白, 不太油, 雖說是雞油, 但反而覺得幾清, 不錯. 過橋水餃一碟十小隻水餃, 水餃是烚熟, 沒有跟湯, 但有一個伴汁, 很野味.值得一提的是, 以往到此店時, 總覺得店員很串, 懶懶閒的, 但今天感覺很不同, 起初我是點干燒津白, 落單的店員即跟我說是辣的, 問我有沒有問題. 另再點生煎飽, 他再解釋現時只有下午茶時間才提供, 正當煩惱叫什麼時, 他介紹過橋水餃, 還主動提出改一個不辣的伴汁.而他們的幼麵(即擔擔麵), 我覺得不會比黃埔的遜色.

而他們的幼麵(即擔擔麵), 我覺得不會比黃埔的遜色.
2004-07-02 11 瀏覽
星期六晚去吃晚飯當然食物質素都幾好不過服務唔得囉同埋環境超迫.... =_=推介擔擔麵
星期六晚去吃晚飯
當然食物質素都幾好
不過服務唔得囉
同埋環境超迫.... =_=
推介擔擔麵
2004-06-20 11 瀏覽
改良擔擔麵似台灣肉燥麵的口感,希歡新鮮感的食家不妨一試,但如果你第一次試,試傳統口味先丫,有得比較嘛! 小籠飽就中規中矩啦。如果有老人家或孕婦同行,要留意部份無得"埃"。
2004-06-20 5 瀏覽
我去過依間食幾次,雖然裝修就唔係好,地方都幾迫,但食物好食就ok啦...擔擔面有辣有唔辣,要食改良擔擔面先好食架,雞絲粉皮..正..撞正個日特價,扺食..但略嫌唔夠凍,醉雞..都正..價錢就貴左小小啦..因都唔係咁多肉,都係雞皮多..糖醋魚塊..正..小籠包就真係一般啦..又一定要叫一籠..太多啦..有d漏呀..同埋椒鹽九肚魚都麻麻地.佢地會係星期六日和公眾假期收..如果平時去食都幾扺食架..
小籠包就真係一般啦..又一定要叫一籠..太多啦..
有d漏呀..同埋椒鹽九肚魚都麻麻地.
佢地會係星期六日和公眾假期收..
如果平時去食都幾扺食架..