2019-04-08 296 瀏覽
今次再食多次呢間餐廳,同樣地都係因為10蚊生蠔先再去。經openrice book位有9折,但只限主餐牌,午餐餐牌同10蚊蠔冇折。去到完全唔洗等直接入得。甘我地叫左幾樣野share,午餐餐牌揀左C餐手撕豚肉比薩,跟餐包一客餐湯、餐包、沙律同埋可以半價加啤酒,都幾抵食。另外叫左波士頓龍蝦扁意粉、炸啤酒味薯條同埋黑松露野菌意大利飯,當然都叫左半打10蚊生蠔share。點餐小插曲,本來想叫E餐煎似眼扒,但點既時候已經賣哂轉左蠔站海鮮鍋,又想點鹹豬手點知都係冇,好搞笑甘想要咩冇咩。甘先講果C餐手撕豚肉比薩,餅底係曲奇餅底,好脆口,上面所謂豚肉其實係肉鬆黎,果醬汁唔錯,只係我個人唔太中意肉鬆,加上食起上黎D肉鬆左跌右跌都幾麻煩。跟餐沙律、餐湯、餐包都係正正常常,冇咩特別。跟餐啤酒半價黎講16杯都幾抵飲。然後到果波士頓龍蝦扁意粉同10蚊蠔。果日10蚊蠔係紐西蘭蠔,細細隻但幾鮮冇咩腥味,10蚊隻黎講要求唔會高啦,性價比唔錯啦。至於果波士頓龍蝦扁意粉,意粉好正常,只係隻龍蝦好細隻冇咩龍蝦肉都算,仲要一食就食得出係急凍龍蝦味,以248蚊呢個價黎講好唔抵食。黑松露野菌意大利飯忘記左影相。但朋友們一政認為好

手撕豚肉比薩
跟餐半價啤酒

波士頓龍蝦扁意粉

黑松露野菌意大利飯忘記左影相。但朋友們一政認為好食,飯夠creamy,黑松露味好香。

至於小食炸啤酒味薯條夠哂有驚喜,薯條係幼身薯條,好脆口,點左啤酒同佢超夾。
炸啤酒味薯條

整體黎講,服務正常,店員反應快。食物不過不失,只係有D特別貴既可以唔點,因為唔值,只係衝住10蚊蠔去就岩啦。
10蚊生蠔
2019-04-06
炸啤酒味薯條
10蚊生蠔
2019-04-02 1898 瀏覽
我個人其實頗為喜歡食新鮮「生蠔」,當然,我也很喜歡把蠔炸至熟透的製成品食品,但是如果選擇去酒店食自助餐的話,有否「生蠔」食品提供,將會成為我會否光顧該酒店自助餐的重要指標。至於有即場開的新鮮「生蠔」食品,而又非酒店自助餐的食肆,之前我只曾經在旺角,光顧過一間日本菜餐廳「極上X吟水產」裡面,幫襯和試食了一隻新鮮生蠔而已。至於我在這間位於將軍澳市中心,「將軍澳」港鐵站旁邊的商場「將軍澳中心」裡面,以新鮮開採生蠔食品作為招徠賣點的餐廳「Os Plus Oyster Steak Cafe」,中文店名叫做「蠔站」。就算我知道位於「蠔站」旁邊,也有酒店自助餐提供即場開的新鮮生蠔,但是我發現「蠔站」也推出了十元一隻指定新鮮生蠔的推廣,所以我第一次上門光顧「蠔站」,試食「蠔站」十元優惠價生蠔的味道。另一方面,「蠔站」的十元一隻新鮮生蠔優惠,原來在「蠔站」大部分午市,或者下午茶時間都適用,變成了「全日供應」。所以我就算之前已經食過午飯,也要在下午茶時間光顧「蠔站」,試食十元一隻的新鮮生蠔。我發現原來「蠔站」在新鮮生蠔以外,一般的「是日午餐」餐牌裡面,其實都有不少以雞肉作為食材材料,反而「牛魔王」看到「蠔

我發現原來「蠔站」在新鮮生蠔以外,一般的「是日午餐」餐牌裡面,其實都有不少以雞肉作為食材材料,反而「牛魔王」看到「蠔站」的午餐餐牌感覺可能比較慘,因為最後一道牛肉菜式都被餐廳删走。

之前已經食了「雞飯」做午餐的我,最後在「蠔站」選擇了一道「天多利燒雞柳配什菜沙律」菜式為主菜,反而比較沒有選擇看似平凡的「葡國雞」。

不過,在「蠔站」午餐裡面選擇什麼菜式都不是重點,「蠔站」真正的重點,其實應該是十元港幣一隻的「新鮮空運指定生蠔」,我最後向「蠔站」的侍應,點了足足半打,即是六隻的新鮮生蠔。

由於估計「蠔站」廚房裡面,負責開蠔的店員始終都需要花一定的時間,去拆開「蠔站」的生蠔,所以「蠔站」的新鮮生蠔到最後,竟然變成了最遲上菜的菜色,比前菜的餐湯和麵包還要遲。

結果「蠔站」最率先製作完成和被送上檯的菜式,還是作為前菜的餐湯跟麵包。「蠔站」的餐前麵包,居然是印度菜色彩非常濃厚的「鷹嘴豆湯」。

「鷹嘴豆湯」裡面的甜味雖然不算很濃,但是「鷹嘴豆濃」味道感覺很像素菜湯,也很有傳統印度式湯品的風格,十分像我之前喝過的印度風「鷹嘴豆湯」。

相對味道甜但不濃的「鷹嘴豆湯」,「蠔吧」午餐跟餐上的麵包,就只是一般的軟身麵包而已,沒有經過任何烘烤的程序,口感只有鬆軟的感覺,沒有其他賣點。

驟眼看「蠔站」套餐的餐湯跟前菜,看似只是平平無奇的貨色。至於在「蠔站」餐湯,跟麵包上檯之後,「蠔站」隨後送上的,就已經是一共六隻的法國「Tatihou」生蠔。

雖然我只是點了六隻「蠔站」的法國「Tatihou」生蠔,但是「蠔站」仍然有專注,為我一共六隻的法國「Tatihou」生蠔,來個非常美觀的擺碟裝飾。

「蠔站」為一共六隻的「Tatihou」生蠔,預備了一個以冰塊作為底層的保溫裝置,確保法國「Tatihou」生蠔,在端出來之後仍然能有新鮮和冰凍的新鮮質感狀態。

然後「蠔站」廚房的店員,還在冰塊的中央位置,放置了一小碟的「雞尾醬」醬汁,好讓我能夠自由選擇,選擇是否為「Tatihou」生蠔加入「雞尾醬」,和加入多少「雞尾醬」。

除了「雞尾醬」之外,「蠔站」還在「雞尾醬」的旁邊,再加上兩片已經預先切好備用的新鮮檸檬,確保我能夠自由決定,食「Tatihou」生蠔是否需要加入「雞尾醬」和檸檬汁作調味。

所以我最後還是決定了,「蠔站」第一隻「tatihou」生蠔,還是先以不加任何調味的情況先試食一回,試食感受味道完畢後才開始加入醬料。

雖然法國「tatihou」生蠔的肉質,會比一般的生蠔瘦了一點點,不過「tatihou」生蠔的肉質,其實都符合了一般法國生蠔,肉質偏薄但是蠔味偏濃的風格。

沒有加入「雞尾醬」或者檸檬汁的法國「tatihou」生蠔,蠔肉肉質雖然不夠肥大,但是蠔肉裡面的海水鹹味還算很濃厚。而且「蠔站」廚房看似已經,為「tatihou」生蠔預先處理好開蠔工序。

所以我在拿着叉,嘗試挑出「tatihou」生蠔裡面的蠔肉的時候,過程變得非常輕而易舉,而且可以完全感受到「tatihou」生蠔裡面的濃厚海水鹹味,和中等程度的蠔肉口感。
法國Tatihou生蠔(每隻)

我在食完第一隻,完全沒有加入「雞尾醬」或者檸檬汁的法國「tatihou」生蠔之後,就開始嘗試為「tatihou」生蠔加入少量的「雞尾醬」。

加入少量「雞尾醬」後的法國「tatihou」生蠔,生蠔裡面原本的海水鹹味,稍為被味道甜中偏辣的「雞尾醬」中和了,「tatihou」生蠔味道變得比較甜。

最重要的是,「蠔站」的法國「tatihou」生蠔,暫時應該是我吃到,享用過程最方便的新鮮連殼生蠔,而且可以在短時間內享用六隻新鮮肥美生蠔,應該是我之前從未遇過的體驗。
u

至於在我享用完「蠔站」,一連六隻上檯的法國「tatihou」生蠔之後,「蠔站」侍應亦都把我剩下的主菜,「天多利燒雞柳伴什菜沙律」送到我的面前。

雖然我的「蠔站」「午餐」(對我來說其實只是下午茶),只是一碟切片燒雞柳,跟一大碟伴着甜酸味沙律醋的沙律雜菜,但是燒雞柳實際體積頗為大塊,想短時間之內食得完丞不是易事。

所以我反而覺得擁有甜酸味道沙律醋的雜菜,味道竟然比主菜「天多利燒雞柳」更加有吸引力。而且,我覺得「天多利燒雞柳」除了有大大片無骨啖啖肉口感,就沒有什麼雞肉新鮮原味可以剩下。

我甚至覺得「蠔站」的「天多利燒雞柳」實際的雞肉味道偏淡,只能依靠旁邊沙律菜裡面,味道甜甜酸酸的沙律醋醬汁,作為補救的措施而已。
天多利燒雞柳配什菜沙律

所以相對新鮮而蠔肉口感中等的法國「tatihou」生蠔,「蠔站」的主菜「天多利燒雞柳酸什菜沙律」,天多利燒雞柳的實際味道,反而不夠甜酸味道的新鮮沙律菜那麼有吸引力了。

最後我喝完「蠔站」的甜味「凍奶茶」飲品之後,我發現這餐「蠔站」法國「tatihou」新鮮生蠔,雖然不是味道最鮮甜的生蠔,但是平均價錢最便宜的生蠔。

如果我礙於當時「蠔站」的情況,擔心只食生蠔會給人吝嗇的感覺,所以才點了一份,味道口感都只是一般水平的切片燒雞柳伴沙律,這餐價錢我其實可以食得便宜一點,而不是現在的一百二十四元。
2018-12-28
20 分鐘 (堂食)
法國Tatihou生蠔(每隻)
天多利燒雞柳配什菜沙律
  • 法國生蠔
Happy Friday!今天約了朋友到將軍澳chill 一下。見到有$10蠔,我們決定來試試!餐廳的燈光篇暗,我們的座位不算是太好,因為近廚房地方,油煙比較大餐牌除了有生蠔及海鮮外,還有很多小食、主菜、薄餅等新鮮生蠔難得是$10一隻,我們當然要點一些來試試!雖然我不太喜歡吃蠔,但也覺得這個是新鮮的,朋友說到這個價錢十分划算!香煎虎蝦配龍蝦汁燴米型粉這個是被「米型粉」三字吸引而點的,我想到這個真的是米飯的形狀,但口感就有點像意粉,感覺頗特別!十分欣賞這個龍蝦汁,十分香濃,而且兩隻虎蝦也是新鮮的,爽滑彈牙。這個米型粉的份量十分多,很適合大夥兒點生牛肉火箭菜薄餅沒想到火箭菜的份量可以是這麼的多,覆蓋了整個薄餅!這個生牛肉的口感有一點像Parma ham,而且有很濃郁的芝士,再配上薄脆的薄餅,整體感覺不錯炭燒乳豬幸好我們只點了半份!因為這份量已經是很多了!這隻乳豬的肥瘦比例剛好,令到肉質及口感昇華,而外皮也被燒得脆口,再點這個醬汁令油膩感減低。值得一題的是他的薯角及沙律份量是頗多的,點了這個基本上不用點炸薯條也可以!整體來說,餐廳的食物質素不錯,而且每一碟菜式的份量也是頗多的,但如果可以在另

餐牌除了有生蠔及海鮮外,還有很多小食、主菜、薄餅等

炭燒乳豬

整體來說,餐廳的食物質素不錯,而且每一碟菜式的份量也是頗多的,但如果可以在另一邊用餐會更好!

2019-03-22
2019-03-14 198 瀏覽
EconomicalFreshGood for afternoon tea White wine, they have for oyster Not bad environment I will recommend to get the regular price oysters even though they have $10 oysters. Their pastas also serve right. It is a standard good restaurant.
Economical
Fresh
Good for afternoon tea
Not bad environment
2019-03-05 239 瀏覽
難得和好友平日放假,Lunch突然想食蠔,於是不約而同想起蠔站見到Menu有推介跟餐可享優惠$120精選半打生蠔,大家主要想食蠔,所以只叫了一客至尊雜錦Pizza和精選生蠔.精選半打生蠔至尊雜錦pizza精選生蠔都幾爽口,並有少少海水味, 而至尊雜錦Pizza材料十足,友人還想食生蠔,,所以再叫多半打($10隻)生蠔,雖然不是好大隻,不過這樣的價錢,已經非常抵食兼方便啊

所以只叫了一客至尊雜錦Pizza和精選生蠔.
精選半打生蠔

至尊雜錦pizza

不過這樣的價錢,已經非常抵食兼方便啊
2019-02-21 309 瀏覽
以為$10/蠔會不好吃,卻意外地覺得不錯。比其他的正價蠔更值得吃。那天特價的是南非的蠔。而且不會限制數量,叫多少都可以。當天還點了牛扒,pizza,牛油果芒果沙拉。牛扒rib eye沒牛肉味,有點失望。其它還可以,不過沒什麼特別。
2019-01-24
  • 生蠔
2019-02-15 299 瀏覽
2019年2月15日星期五今日係放完長假第二日出去食午餐。今日食咗一個非常豐富嘅午餐,呢度每一個星期換一次菜單。每一樣菜式都幾吸引尚算可以仲要唔使加一。牛扒非常吸引。今日我叫咗四成熟。外面煎得好香口.牛才人一上枱已經聞到好香嘅牛肉味。平時見到有其他人食牛扒,用嘅係普通玻璃碟。今次我呢份係用木嘅砧板,另有一番風味配菜就有掛茄子同埋mashed potatoes. 切開塊牛扒,冇血水走出嚟。resting 做得唔錯,重要啱啱好四成熟。非常有口感,加埋燒汁簡直一流
2019年2月15日星期五

呢度每一個星期換一次菜單。每一樣菜式都幾吸引
尚算可以仲要唔使加一。
配菜就有掛茄子同埋mashed potatoes.
非常有口感,加埋燒汁簡直一流

2019-02-15
2019-02-03 390 瀏覽
$10生蠔🤩.下午茶可以有好多選擇,例如中式點心、英式下午茶、蛋糕一件等等,唔知生蠔下午茶點睇呢?🤣🤣呢間Oyster Plus長期做緊$10一隻生蠔,當日小編四個朋友同行,嗌左三打生蠔🤤咁抵食真係可以喪食😂其實$10黎講質素都真係咁上下,只食到一隻係腥,其餘都頗鮮甜,算大隻,輕輕落一落檸檬🍋就夠好食了👍🏻缺點係碎既蠔殻太多,成日好驚吞左落肚😂😂
$10生蠔🤩
2019-01-13 455 瀏覽
今次去左呢間專食生蠔既餐廳到食野平時lunch都係中高價位唔算平我地叫左半打生蠔 $10一隻咋都幾鮮甜 有海水味但就唔係好肥美之後叫左個南瓜雞肉燴飯好好食 雞肉好滑南瓜飯好清新 我本身鐘意好軟既飯 risotto 個啲甘 好正另外叫左個pizza 老實講同薩利亞差唔多姐我覺得同埋就係啤酒薯條呢個係我係呢間餐廳既最愛我唔係太鐘意炸野 但真係好好味脆得黎 薯仔味好重 又唔會好似老麥個啲甘係食過最好食既薯條 勁推呢間如果唔係甘貴都想成日食不過久不久豪一次都okay ge
今次去左呢間專食生蠔既餐廳到食野
係食過最好食既薯條 勁推
呢間如果唔係甘貴都想成日食
不過久不久豪一次都okay ge
2019-01-03 348 瀏覽
開工第二日揸車去將軍澳中心食晏晝,又去返我哋平時食開野嘅地方。2019年第一次幫佢寫食評餐牌比之前好似有些唔同,大部份都係未見過嘅菜式。真係好有心思有一個同事叫咗意大利雲吞,一嚟到嘅時候我仲以為份量唔係好夠。但係我個男同事話份量啱啱好再多少少就一定會太飽。意式會雞飯個樣就好似普通少少,但係我同事話幾好味唔錯牛肉薄餅,我同事非常犀利一個人可以食晒成份薄餅嘅皮好薄。yummy呢個係f餐三文魚。價錢係呢個餐牌最貴嘅,但係味道一流。我自己就叫咗一份豬肋骨,竟然係價錢牌裏面最平。味道非常之好味最後再上埋個甜品,呢個甜品非常高質素,小型菠蘿包裏面係雪糕來的。然後再整返一杯即磨嘅熱咖啡,令到我有精神繼續返工

意式會雞飯個樣就好似普通少少,但係我同事話幾好味唔錯

牛肉薄餅,我同事非常犀利一個人可以食晒成份
薄餅嘅皮好薄。yummy

呢個係f餐三文魚。價錢係呢個餐牌最貴嘅,但係味道一流。

然後再整返一杯即磨嘅熱咖啡,令到我有精神繼續返工
2019-01-03
2019-01-03 406 瀏覽
早兩晚家人突然話想食蠔, 太累不想去得太遠, 唯有近近地搵返呢間餐廳。都算是這區唯一的 oyster bar (我印象中)!由於天氣寒冷, 人人都去晒火鍋同煲仔飯, 或中菜, 所以諗住無乜人, 可以 walk in!果然去到有很多枱, 始終食蠔凍冰冰的, 哈哈。一坐低就點了一打生蠔, 細隻左少少, 但都充滿海水味, 又爽口。家人一打唔夠喉, 再來一打, 我唯有望住佢食啦。Tatihou 蠔 ~ 產自南非。$10 一隻都算抵食!之後點左 D 熱食, 軟殼蟹扁意粉。意粉個汁係用咸蛋黄整的, 一入口滿滿的咸蛋黃香味, 但又唔會好滯, 幾好喎!再來一客墨西哥菠菜雞肉芝士薄餅!薄餅賣相不討好, 有 D 位很燶。但食落有驚喜, 鬆脆之餘芝士是可以拉長長的絲的, 十分的滿足感!推介!跟薄餅一起上的還有三款醬料, 有 salsa 醬, 牛油果醬同沙律醬。會員仲有 9 折, 特價 $10 蠔除外。

家人一打唔夠喉, 再來一打, 我唯有望住佢食啦。

Tatihou 蠔 ~ 產自南非。
$10 一隻都算抵食!

之後點左 D 熱食, 軟殼蟹扁意粉。

再來一客墨西哥菠菜雞肉芝士薄餅!

推介!

會員仲有 9 折, 特價 $10 蠔除外。
2018-12-14 241 瀏覽
這裏嘅午餐已經成為左我同埋同事嘅飯堂。服務員10分有禮貌而且照顧周到。我同我嘅同事食飯時間都幾趕下,餐廳職員容許我們打電話叫定嘢食。服務真的10分貼心今日食咗個闊條麵餐,同事食咗個紅酒牛肉飯同埋意大利飯。大家都話十分之正
2018-11-18 615 瀏覽
蠔。其實係我其中一樣好鍾意食嘅食物😍如果間餐廳有蠔, 通常我都會試下☺今次呢間餐廳仲做 $10一隻蠔, 不如試下佢, 半打先啦! 店員仲介紹我地食活開花甲 $100/3隻! (其實佢唔係呢個名, 不過我唔記得咗, 哈哈🤣)當見到盤蠔... 有少少失望. 因為啲蠔細隻又無乜肉地! 而且又唔夠鮮!😑😑😑但係個生猛花甲就係真係值得, 因為好生猛, 點少少檸檬汁已經好好食!🤩🤩🤩緊記: 要成隻放入咬, 唔可以咬一半先!😎😎😎西冷牛扒 + 燒春雞兩個主菜都比較普通, 無乜特別!值得一提嘅服務員招呼好好, 不但專業為我介紹有咩食, 再黎就係不停為我加水😎😎點解我會覺得好, 係因為本身每張枱都有一大支水係枱面, 但服務員仍然會留意到, 而且再幫我斟水🤗 Good
蠔。其實係我其中一樣好鍾意食嘅食物😍
如果間餐廳有蠔, 通常我都會試下☺
今次呢間餐廳仲做 $10一隻蠔, 不如試下佢, 半打先啦!

緊記: 要成隻放入咬, 唔可以咬一半先!😎😎😎

西冷牛扒 + 燒春雞
兩個主菜都比較普通, 無乜特別!

2018-10-27
2018-10-27 730 瀏覽
是日book左位,加上早到冇咩人,唔洗等就入左去。但帶位果到都帶得好差,一開始我同一個男店員講我訂左位啦,佢就一野帶我行去戶外位,甘我同朋友唔想坐戶外,於是我停左係出口到,但果個店員居然冇理我係去招呼房外位其他客人。然後另外有一個女店員就問我做咩,我話唔坐戶外呀,突然又有另一男店員問小姐你有冇訂位呀?於是我就答有,但隔離女店員幫我答冇。。。我已經好無奈,唔明點解帶位安排位甘少事可以搞到甘亂。之後女店員先突然帶我去前台問返我訂位資料,我真係好無奈甘覺得唔係應該一早問左人訂位資料先帶位咩,由一開始就錯哂!甘果女店員安排位又係唔知想點安排甘,又有另一男店員出現幫手安排位,我果下失去左耐性,於是自己去一張枱放低袋就算唔想再糾纏,甘果男店員又問呢張呀?仲想安排窗邊果張俾你。然後我好淡然話呢張可以啦!其實成件事係好簡單甘安排一張4人枱俾我,但成個過程居然有4個店員參與,而最終事件都係果客自己忍唔住解決,真係好令我懷疑佢地做緊咩,俾人帶黎帶去搞左勁耐都未坐低會令客人好不爽,希望下次好好培訓前枱店員!甘食物揀左南美海鮮薄餅,香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉,黑椒蒜片牛柳粒,10蚊蠔一打,其實就係衝住10蚊蠔黎食

甘食物揀左南美海鮮薄餅,香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉,黑椒蒜片牛柳粒,10蚊蠔一打,其實就係衝住10蚊蠔黎食,野飲就揀左柚子梳打。

先講南美海鮮薄餅,餅底係脆餅底,岩哂我口味,海鮮食到有蝦魷魚蠔甘,芝士同啲海鮮料都算足料,唔錯既幾好食。
南美海鮮薄餅

到香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉,本身都幾期待,因為出邊少食到米型粉。虎蝦煎得太老,所以好硬同鞋口。龍蝦汁唔睇menu都唔知,一直以為食緊番茄汁飯,完全食唔出係龍蝦汁黎,米型粉就係普通意大利飯甘,整體唔難食但都幾失望。
香煎虎蝦龍蝦汁燴米型粉

到小食黑椒蒜片牛柳粒,以為係穩陣既選擇,點知牛係煮得老左所以鞋口,果汁冇咩黑椒味,朋友仲話食到酸味,又係失望之選。
黑椒蒜片牛柳粒

到主角10蚊蠔啦,點餐既時候店員都有解釋佢地日日都揀唔同蠔做呢個10蚊優惠,原諒我對蠔知識少又冇咩專心聽,大概聽到店員介紹今日既蠔係法國黎既,海水味重啲,甘我同朋友就叫左一打黎試下。甘啲蠔黎到係偏瘦既,食落係新鮮冇沙或蠔殼碎,俾10蚊呢個價唔會期望好多,呢個質素完全收貨有餘,10蚊蠔黎講真係好抵食,都會推介大家點!
10蚊蠔

野飲揀柚子梳打一揸,味道正常,但唔太夠柚子味,不過不失啦!
柚子梳打

整體黎講店員除左一開始帶位差外,服務係正常既,又會介紹下蠔俾客人知。除左10蚊蠔外,其他食物質素真係好一般,如果你只衝住抵食生蠔呢點係會推介既,如果期待多左可能會失望。

2018-10-26
南美海鮮薄餅
10蚊蠔
2018-10-26 368 瀏覽
It was the first time I went to this restaurant. Actually, I did't expect too much as there are various bad comments on the openrice. However, I think it was satisfy at all. It was a good place that you can enjoy your lunch with a large group of people during weekend and only required to made online reservation one day before. The oyster was satisfy too. The service was quite good too. When my family member ate an oyster which is weird (May be it was not fresh at all), we told the staff about that. We never thought that they will change an new one for us and they made it.