2021-03-30
呢晚同同事farewell,我地一行三人,一個想食泰菜,一個想食小菜,一個想食海鮮😂三個人各有想法😂最後俾主角搵到間一次過滿足哂大家願望嘅餐廳👍🏻餐廳位於鴨脷洲西村街市1樓,喺海怡半島站行過去好近,5分鐘都唔洗。呢個街市非常乾淨,裝修時髦,有哂冷氣咁,而我地呢日去嘅<蟹・點>,設有自家海鮮魚缸,即撈即煮,夠哂新鮮!佢地晚市主打泰粵小炒,午市仲有點心食!睇完本menu,大家都選擇困難症發作!泰式方面,有海鮮、靚湯、頭盤、沙律、主菜、咖喱、小炒、飲品、粉面、甜品;中式有鑊氣小炒、招牌海鮮、粥粉麵飯、潮式打冷、風味煲仔菜、滋補湯水、佐酒小食,好多好多選擇!每樣都好吸引!我地叫咗招脾白胡椒蟹$498,炸蝦餅(4件)$68,串燒(豬牛雞各兩串)$68,泰式鐵板豬手$188,通菜炒脆肉$78;而飲品就叫咗熱檸蜜柚子蜜$30同椰青$48。✨招脾白胡椒蟹 $498先嚟熱辣辣嘅白胡椒蟹,用鐵板上菜造型霸氣,上枱後再淋上白胡椒汁,鐵板滋滋聲響,惹味鮮香隨即四散!店員同時細心提供即棄手套、圍裙同食蟹工具。隻蟹好大隻,大廚已經幫我地整碎咗蟹殼,方便進食。蟹柑有手板咁大隻!蟹肉多,肉質雪白結實,
睇完本menu,大家都選擇困難症發作!
隻蟹好大隻,大廚已經幫我地整碎咗蟹殼,方便進食。蟹柑有手板咁大隻!蟹肉多,肉質雪白結實,啖啖肉;蟹膏甘香,配埋辣辣地嘅白胡椒汁,更加鮮味!
炸蝦餅有驚喜,估唔到咁大件!咁厚身!目測係平時出面食店嘅2倍!蝦餅外層炸得金黃香脆,唔油膩,內裡蝦膠鮮味彈牙!點埋個酸甜醬,好滋味!
串燒燒得好香,外表焦香,內裡嫩滑,火喉掌握得啱啱好!沙嗲醬好有花生味同椰香,夠哂濃郁!
好大份嘅鐵板豬手!呢到嘅食物真係名副其實嘅抵食夾大件!豬手面層灑上黑胡椒,非常惹味!豬皮鬆化滑溜,入口即融,啖啖骨膠原;豬手肉質好嫩滑!而且好入味!
外食點都要點返個菜平衡一下!通菜脆肉炒得好香口,好有鑊氣!通菜炒得翠綠爽口,味道香濃但唔會過鹹,脆肉咸香惹味,而家諗返都流緊口水!
呢到有唔少泰式飲品,椰青係其中一樣代表!清甜解渴!
呢晚食咗咁多香口嘢,食返杯熱柚子蜜滋潤一下,都係個唔錯嘅選擇。