餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2023-08-22 39 瀏覽
▪︎尊貴海鮮套餐▪︎。罕有藻類綠色膏蟹/野生膏仔蟹。太平洋饅頭蟹。野生琵琶蝦/澳洲青年龍蝦 (二揀一)。台灣九孔鮑魚。加拿大野生大赤蝦。大西洋野生青口/紐西蘭月亮貝/黃金翡翠螺 (四揀三)。韓國釜山珍珠蠔。有機蔬菜籃。粥底及醬油 (+$15/pp)↪️第一次行到去天文台圍盡頭,原來喱度有間咁大嘅海鮮蒸氣石碢店。一入餐廳就聞到好香嘅竹葉香,應該俾黎自蒸籠個藤蓋,聞到陣味已經令人覺得好肚餓。Menu有好多款套餐,我同朋友揀了最基本的“尊貴海鮮套餐”都有成九款海鮮。全程都有職員幫手蒸海鮮,set好時間,我哋完全唔洗理,等食就ok😆第一part先上蝦和其他貝殼類,鮑魚、圓貝、珍珠蠔已經起哂肉,食落非常方便,鮑魚煙韌,圓貝和珍珠珠鮮甜美味。青口海水味濃、翡翠螺有嚼口、大赤蝦爽口彈牙,款款都鮮甜美味。第二part就上龍蝦蟹類,主角膏蟹爆哂膏,肉質鮮甜,蟹膏甘香美味,超級好味。龍蝦/琵琶蝦蒸得剛好,肉質彈牙;饅頭蟹我第一次見,樣子可愛,主要食佢啖海水味濃嘅蟹膏。最後上埋蒸蔬菜和滴滿海鮮精華的粥底就完滿結束。
▪︎尊貴海鮮套餐▪︎
。罕有藻類綠色膏蟹/野生膏仔蟹
。太平洋饅頭蟹
。野生琵琶蝦/澳洲青年龍蝦 (二揀一)
。台灣九孔鮑魚
。加拿大野生大赤蝦
。大西洋野生青口/紐西蘭月亮貝/黃金翡翠螺 (四揀三)
。韓國釜山珍珠蠔
。有機蔬菜籃
。粥底及醬油 (+$15/pp)
↪️

最後上埋蒸蔬菜和滴滿海鮮精華的粥底就完滿結束。
2023-08-21 50 瀏覽
朋友高度推介,於是去試下蟹仙海鮮蒸氣鍋。揀左位於天文台圍既分店今次揀左原價898一位既尊貴海鮮套餐,依家做緊優惠半價就可以食到首先上場既係加拿大赤蝦,大西洋野生青口,黃金翡翠螺,韓國斧山珍珠蠔拼盤。跟住上場既係野生膏仔蟹,太平洋饅頭蟹同野生琵琶龍蝦呢d蝦兵蟹將去到最後有有機蔬菜藍同一碗充滿海鮮味既粥底(掛住食唔記得影相)其實食蒸海鮮主打既就係食材既新鮮度,而蟹仙佢地既各種海鮮完全可以用一流黎形容。貝類鮮甜,蝦類肉質豐富,雖然佢有提供醫料,但跟本完全唔駛點都夠晒好味。最重要個粥底吸收晒所有海鮮既精華,鮮甜美味。而另一點既就係佢地既服務態度非常之好,除左每樣海鮮都幫我地蒸之外,係每次開蓋時仲有介紹食材種類,仲教我地點樣食先最好食。佢地既食物,佢地既服務態度,值得我再推介俾其他朋友,當然我自己一定會再次黎啦。呢個係我行過見到偷影既可惜我已經食飽,唔係應該要加點呢個。

呢個係我行過見到偷影既
可惜我已經食飽,唔係應該要加點呢個。
2023-08-21 18 瀏覽
我地嗌咗呢個海鮮套餐,有5.5折好抵食。呢間餐廳嘅服務員態度好好,熱情友善,好細心介紹同解答我哋嘅問題,令整個用餐體驗愉快。首先,嚟咗幾款海鮮。台灣鮑魚係呢個套餐中嘅豪華之選,鮑魚嘅質地軟滑,滋味濃郁,絕對會令你回味無窮。而加拿大赤蝦係另一個亮點,赤蝦嘅肉質鮮嫩,帶有微妙嘅甜味,非常鮮美。之後大西洋青口嘅口感鮮甜,肉質鮮嫩,同時亦有微妙嘅海洋味道,絕對係一個令人滿足嘅選擇。而黃金翡翠螺,佢嘅肉質鮮嫩,帶有微妙嘅海藻味,非常特別。值得一提韓國珍珠蠔嘅口感鮮美,蠔肉鮮嫩多汁,帶有微妙嘅鮮甜味道。接下嚟食嘅野生琵琶龍蝦,佢嘅肉質鮮嫩彈牙,帶有淡淡嘅甜味,絕對係海鮮愛好者嘅最愛之一。跟住就食期待已久嘅蟹啦!野生膏仔蟹嘅膏汁濃郁,肉質鮮嫩,每一口都帶有濃厚嘅海鮮味道。而太平洋饅頭蟹嘅蟹肉肥美,鮮甜多汁,非常適合蒸熟後食用。最後仲有蔬菜籃,提供新鮮嘅蔬菜,令整個套餐更加均衡,增添口感。食完海鮮,仲有粥食,充滿海鮮嘅精華同鮮味。總括而言,呢間蒸海鮮餐廳嘅海鮮套餐提供多款新鮮美味嘅海鮮,每一款都有獨特嘅風味,絕對可以滿足海鮮愛好者嘅味蕾!如果你想品嚐各種豐富嘅海鮮,呢間餐廳絕對係一個值得一試嘅好去處!
我地嗌咗呢個海鮮套餐,有5.5折好抵食。

食完海鮮,仲有粥食,充滿海鮮嘅精華同鮮味。

2023-08-18 49 瀏覽
今次特意嚟到呢一間隱世特式海鮮蒸氣鍋店,一入門口已經見到大大隻龍蝦,而且餐廳好大,會有分獨立房,絕對可以相約一班朋友/同事/家人一齊去享受!值得一提嘅係呢度服務一流,侍應會講解一下海鮮&食法,有啲海鮮蒸好之後,係唔需要點醬油,都可以食到鮮味同海水味道。侍應仲會全程幫我哋蒸海鮮,真係好好服務!我地今次點咗一人尊貴海鮮套餐,海鮮餐已經包咗好多款海鮮,應有盡有,全部都好新鮮!一人尊貴海鮮套餐 ⭐️翡翠螺 - 超級新鮮又大隻,肉質爽口彈牙又鮮甜。⭐️大赤蝦 - 口感爽口有彈性,啖啖肉。⭐️元貝 - 大大隻,爽口彈牙,鮮香回甘。⭐️九孔鮑魚 - 吃起來口感Q彈,非常新鮮。⭐️野生青口 - 唔需要點任何醬汁之下,就可以食到海水嘅鮮甜味。⭐️珍珠生蠔 - 好大隻嘅韓國珍珠生蠔,入口非常清甜,且蠔味豐富。⭐️琵琶龍蝦 - 比較稀有品種,好少地方有得食,入口鮮甜爽口彈牙。⭐️野生膏仔蟹 - 屬於比較罕有品種,肉唔算多,但食到鮮甜味。⭐️青膏蟹 - 非常喜歡!大大隻又多膏,黃金色澤,非常新鮮又鮮甜。啖啖蟹肉,非常美味。⭐️蒸蔬菜 - 用呢個蒸法去製作,一樣咁好食。⭐️粥底 - 所有海鮮嘅精華同鮮味,都會係蒸緊期間流入去粥底之中

一人尊貴海鮮套餐

⭐️翡翠螺 - 超級新鮮又大隻,肉質爽口彈牙又鮮甜。
⭐️大赤蝦 - 口感爽口有彈性,啖啖肉。
⭐️元貝 - 大大隻,爽口彈牙,鮮香回甘。
⭐️九孔鮑魚 - 吃起來口感Q彈,非常新鮮。
⭐️蒸蔬菜 - 用呢個蒸法去製作,一樣咁好食。
⭐️粥底 - 所有海鮮嘅精華同鮮味,都會係蒸緊期間流入去粥底之中,粥入面有芋頭、排骨、粟米,加埋佢地店內嘅自製菜,真係好好食!

另外,餐廳仲有一渣渣飲可以點,我同朋友一齊叫咗柑桔檸檬汁,可以幫助消化,益胃又潤喉,正!
2023-08-18 21 瀏覽
🌊🐚🦀🦞🦐🦪尖沙咀經過諾士佛台 位置比較隱蔽的蒸氣海鮮店 偶然經過聞到很香 進去試一下🤭 餐廳主打清蒸海鮮 不加任何調味料 簡單而且可以突出海鮮的鮮味 選了 尊貴海鮮套餐 💰 449@1包括了10款食材 🦀野生奄仔膏蟹🦀太平洋饅頭蟹🦞野生琵琶龍蝦+🦞澳洲青年龍蝦 (各半隻)🌊台灣九孔鮑魚🦐加拿大野生大赤蝦❤️‍🔥大西洋野生青口🧜‍♀️紐西蘭月亮貝🐚黃金翡翠螺🦪韓國釜山珍珠蠔🥗有機蔬菜籃 (包括生菜、粟米 及 娃娃菜)飲料點了 洛神花梅汁 💰78酸酸甜甜 好解渴給解油膩餐廳選用的食材新鮮且質素高 職員會幫忙蒸海鮮 還會細心地說明食材和建議食法 本人最推薦這家的膏蟹 鮮味十足 超多膏 饅頭蟹海水味重 第一次吃蠻特別的👍🏻吃完海鮮 還會有粥底 粥本身有粟米、芋頭及排骨調味 加上海鮮精華再配上菜蒲吃 啖啖的 超滿足💓
🌊🐚🦀🦞🦐🦪

包括了10款食材
🦀野生奄仔膏蟹

🦀太平洋饅頭蟹

🦞野生琵琶龍蝦+🦞澳洲青年龍蝦 (各半隻)

🌊台灣九孔鮑魚
🦐加拿大野生大赤蝦
❤️‍🔥大西洋野生青口
🧜‍♀️紐西蘭月亮貝
🐚黃金翡翠螺
🦪韓國釜山珍珠蠔

🥗有機蔬菜籃 (包括生菜、粟米 及 娃娃菜)

飲料點了 洛神花梅汁 💰78
酸酸甜甜 好解渴給解油膩

2023-08-17 38 瀏覽
今次同朋友約左黎依間食海鮮蒸氣粥底火鍋,揀左個$449尊貴海鮮套餐,共有10款海鮮,食物方面有:罕有藻食綠膏蟹味道新鮮鮮甜,太平洋饅頭蟹大大隻超多蟹膏味道鮮味十足野生琵琶龍蝦店員話品種較為罕有推介我地試試,食落果然無介紹錯,肉質爽口彈性鮮甜台灣九孔鮑魚清蒸鮑魚肉質細嫩,加拿大野生大赤蝦蝦肉彈牙可口,蝦味濃郁,大西洋野生青口、紐西蘭月亮貝、黃金翡翠螺同韓國斧山珍珠蠔都入口肥美鮮甜有機蔬菜藍清甜,食完海鮮後,所有精華都落晒粥底超入味,最後食埋椰汁官燕燉雪燕甜品非常滿足整體方面,環境寛敞舒適,食材新鮮,店員全程幫助蒸海鮮,還細心介紹每款海鮮,值得再回訪
味道新鮮鮮甜,太平洋饅頭蟹
大大隻超多蟹膏味道鮮味十足
野生琵琶龍蝦
台灣九孔鮑魚
清蒸鮑魚肉質細嫩,加拿大野生大赤蝦
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)食海鮮最緊要新鮮生猛,店內既海鮮每日新鮮空運到港,仲見到有個大缸養住啲海鮮,保證鮮味💁🏻尊貴海鮮套餐 $4491️⃣ 台灣九孔鮑魚、加拿大野生大赤蝦🦐、大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、黃金翡翠螺🐚、韓國斧山珍珠蠔🦪珍珠蠔好重海水味😋😋鮑魚係經過處理先嚟蒸,所以可以一啖咬落去大西洋野生青口,第一次食咁重海水味嘅青口,感覺好神奇,亦有海水帶嚟嘅鹹鮮味其他海鮮都好鮮甜野生膏仔蟹🦀️太平洋饅頭蟹🦀刷新左我對蟹嘅認知,饅頭蟹好似石頭一樣勁搞嘢必食膏仔蟹,每一口都爆曬汁,蟹膏勁肥美❤️❤️❤️野生琵琶龍蝦🦞聽店主講,原來琵琶龍蝦比普通龍蝦更矜貴,因為佢地響石頭中間生長,所以每一隻都環用人手去捉💁🏻粥底 +30是否推薦↩️?✅ys, 店員招呼周到,每一味都幫我地煮埋同推介。加上食物新鮮同埋平時響街較少食到,慶祝聚會都好岩
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈) (尖沙咀)

💁🏻尊貴海鮮套餐 $449
珍珠蠔好重海水味😋😋
鮑魚係經過處理先嚟蒸,所以可以一啖咬落去
其他海鮮都好鮮甜

野生膏仔蟹🦀️
太平洋饅頭蟹🦀
刷新左我對蟹嘅認知,饅頭蟹好似石頭一樣勁搞嘢
必食膏仔蟹,每一口都爆曬汁,蟹膏勁肥美❤️❤️❤️

野生琵琶龍蝦🦞

💁🏻粥底 +30

是否推薦↩️?

• 日本野生大赤蝦
  • 大西洋野生青口
  • 野生膏仔蟹
2023-08-11 39 瀏覽
餐廳供應既食材全部新鮮空運到港,店員都勁好服務,會幫忙蒸海鮮,留意需要蒸煮嘅時間,唔洗自己操心,坐定定等食就得喇,又會細心介紹食材,點樣食先會最鮮味琵琶蝦,蝦膏好香,肉質彈牙又爽甜麵包蟹,大大隻超多肉😄貝類好有海水鮮味👍🏼月亮貝鮮甜爆汁,唔使點醬料已經好好味;青口好厚肉,鮮甜香滑蒸哂所有海鮮,就到重頭戲海鮮粥,仲可以加咗菜脯粒同蔥花,超級鮮味😍😍😍👍🏼滿分啊最後仲有椰汁燉雪燕做甜品

琵琶蝦,蝦膏好香
,肉質彈牙又爽甜

麵包蟹,大大隻超多肉😄

貝類好有海水鮮味👍🏼月亮貝鮮甜爆汁,唔使點醬料已經好好味;
青口好厚肉,鮮甜香滑

蒸哂所有海鮮,就到

最後
仲有椰汁燉雪燕做甜品

2023-08-11 52 瀏覽
Big Yellow Crab                                    The shell was a vibrant hue of golden-yellow, hinting at the flavors to come. The crab meat was tender, succulent, and carried the sweet essence of the sea.Taiwan Nine Hole Abalone                                       The texture was perfectly balanced – neither too chewy nor too tender Seafood Platter                                         The platter boasted an assortment of prawns, mussels, clams, and squid, all cooked to perfection. The pr
Big Yellow Crab
Taiwan Nine Hole Abalone
 Seafood Platter
                                   The platter boasted an assortment of prawns, mussels, clams, and squid, all cooked to perfection. The prawns were plump and juicy, bursting with natural flavors.
2023-08-02
其他
2023-08-10 38 瀏覽
今日同朋友去左一間隱世食蒸海鮮火鍋嘅鋪頭。點解係隱世? 雖然鋪頭係為於尖沙咀,但佢位置係喺諾士佛臺附近一條長斜路,然後行入一條橫街先至搵倒。 但當然,咁辛苦搵係值得嘅,因為蒸海鮮係好正呀 我地今次試嘅係一人尊貴海鮮套餐 $449我地可以選擇龍蝦或者琵琶蝦 海鮮餐包左好多款海鮮,包括膏蟹、龍蝦、翡翠螺、大赤蝦、珍珠生蠔、洋野生青口、元貝、九孔鮑魚等等。可以話每一款都鮮味十足,回味無窮最後呢個餐會以粥底火鍋作結,所有海鮮嘅鮮味都流哂落粥底入面,每粒飯都充滿鮮美,超正呀另外,每一款海鮮都係即劏即上,侍應上餐時亦會細心問客人需唔需要為海鮮影相,對我地咁鍾意影相嘅人真係好加分下次去,一定要試下其他海鮮餐,見到隔離枱食客叫左剌身象拔蚌,超吸引!

我地今次試嘅係一人尊貴海鮮套餐 $449

我地可以選擇龍蝦或者琵琶蝦

2023-08-10 24 瀏覽
鐘意食海鮮就緊係要去一間專係食蒸海鮮的店,鐘意食粥底海鮮因為可以食到佢最原汁原味!餐廳做緊優惠,一人餐半價($449),有10樣不同海鮮蔬菜,都幾抵食。另一樣野都幾深刻印象係佢地會係我地面前消毒餐具,同埋佢地店員會幫我地蒸每一樣海鮮👍一人尊貴海鮮套餐 $449翡翠螺、大赤蝦翡翠螺肉質爽口彈牙大赤蝦大隻,蝦頭精華湯汁流晒出嚟超清甜,而且仲有膏,好正大西洋野生青口青口好大隻,海水味好重韓國珍珠生蠔好大隻,唔使調味先可以食到佢原汁味啊元貝、九孔鮑魚扇貝上面有啲湯汁,鮮甜好飲鮑魚不會太硬,肉質爽口重頭戲就係膏蟹菲律賓野生奄仔膏蟹好多膏,又有啖啖蟹肉 juicy又厚肉!蟹鉗都好大隻,極之好食。食海鮮粥之前會再食一食蔬菜,有新鮮嘅感覺!最後食粥底:配料:粟米、芋頭、排骨,加上海鮮同蝦、蟹嘅精華鮮味,唔需要咩特別調味

一人尊貴海鮮套餐 $449
翡翠螺、大赤蝦
翡翠螺肉質爽口彈牙
大赤蝦大隻,蝦頭精華湯汁流晒出嚟超清甜,而且仲有膏,好正

大西洋野生青口
青口好大隻,海水味好重

韓國珍珠生蠔
好大隻,唔使調味先可以食到佢原汁味啊

元貝、九孔鮑魚
扇貝上面有啲湯汁,鮮甜好飲
鮑魚不會太硬,肉質爽口

重頭戲就係膏蟹
菲律賓野生奄仔膏蟹
好多膏,又有啖啖蟹肉 juicy又厚肉!
蟹鉗都好大隻,極之好食。

食海鮮粥之前會再食一食蔬菜,有新鮮嘅感覺!

最後食粥底:
2023-08-09 2878 瀏覽
蟹仙海鮮蒸氣鍋位於尖沙咀,是一家以海鮮蒸氣鍋為主打的餐廳。我前往這家店品嚐了他們的5折5海鮮$449套餐,並且對他們的服務和菜品給予了高度的評價。首先,我對他們的服務印象深刻。服務員非常友好和專業,他們逐一介紹了每一道菜的特色和烹飪方式。他們還特別提醒我們有幾款海鮮不需要加醬油,因為它們本身的海水味道已經很重了。這種細心的提醒讓我們更好地享受到海鮮的原汁原味。套餐中的海鮮種類繁多,品質也非常出色。首先,野生膏蟹仔帶來了濃郁的蟹味和鮮嫩的肉質,令人回味無窮。太平洋饅頭蟹肉質鮮美,口感豐富。野生琵琶龍蝦和加拿大野生大赤蝦的鮮甜程度讓人驚艷。台灣九孔鮑魚則帶來了豐富的鮑魚風味。此外,大西洋野生青口和紐西蘭月亮貝的鮮嫩口感也令人滿意。黃金翡翠螺和韓國釜山珍珠蠔則為套餐增添了豐富的口感變化。最後,他們還提供了有機蔬菜籃,包括娃娃菜、生菜和粟米,這些新鮮的有機蔬菜為套餐增添了平衡的營養元素。最後,我們還享受了一碗粥底。這碗粥底配料豐富,味道鮮美,是一個完美的結尾。總而言之,蟹仙海鮮蒸氣鍋在尖沙咀地區提供了出色的海鮮蒸氣鍋套餐。他們的服務員熱情友好,介紹詳細,使我們得以更好地了解每道菜的特色。套餐中
蟹仙海鮮蒸氣鍋位於尖沙咀,是一家以海鮮蒸氣鍋為主打的餐廳。

首先,我對他們的服務印象深刻。
這種細心的提醒讓我們更好地享受到海鮮的原汁原味。

太平洋饅頭蟹肉質鮮美,口感豐富。
野生琵琶龍蝦和加拿大野生大赤蝦的鮮甜程度讓人驚艷。
台灣九孔鮑魚則帶來了豐富的鮑魚風味。

總而言之,蟹仙海鮮蒸氣鍋在尖沙咀地區提供了出色的海鮮蒸氣鍋套餐。他們的服務員熱情友好,介紹詳細,使我們得以更好地了解每道菜的特色。套餐中的海鮮種類繁多,品質優良,每一道菜都帶來了獨特的風味和口感。如果你是海鮮愛好者,我強烈推薦你來這家店品嚐他們的蒸氣鍋套餐,你一定會有一個美味的用餐體驗。
  • 太平洋饅頭蟹
  • 有機蔬菜籃
  • 台灣九孔鮑魚
  • 粥底
2023-08-08 35 瀏覽
以新鮮為主打的蟹仙,每款海鮮都新鮮無比!以及無需仼何調味就最能原汁原味嚐鮮🫶🏻有唔同類型的海鮮套餐,今次就揀左做緊五折優惠的尊貴海鮮套餐$449/位✨✨🍴包括10款優質新鮮海鮮👅而且,全程由店員幫手,由消毒餐具到蒸海鮮,基本上坐低就有最新鮮的海鮮放入口😂懶人首選哈哈哈哈哈哈哈 ✨ 琵琶龍蝦🦞聽店員話係人手捉,亦係比較稀有既品種,雖然細細膏,但食落肉質超級鮮甜😋爽口彈牙✨ 奄仔膏蟹🦀蟹的膏澎湃流哂出黎,creamy既膏,蟹鉗亦相當多肉食!啖啖蟹肉又厚又juicy😋😋另外,青口,翡翠螺,蝦,蠔都係十分鮮甜😋食到好滋味,雖然一開始有醬汁配料,但由於想食鮮甜原汁原味,基本上無沾過醬汁🥹🥹✅最後,就係食蔬菜,粟米超鮮甜😋重頭戲當然係海鮮鮮味去滾煲粥出黎🫶🏻濃縮嘅精華就已經落晒粥到😋滿滿的滿足飽肚感✨😋

2023-08-08 39 瀏覽
終於夠鐘又到豪食時間💕呢日收工搵男朋友過黎揀左每位$449 套餐唔使特別諗,選擇困難又樣樣想食既我以為唔夠食?重頭戲在最後!啖啖海鮮鮮粥 食埋飽到返屋企😂😂月亮貝第一次食,本身天然海水味我就係覺得咸咸海水再加重貝既鮮味反而相得益彰九孔鮑魚肉算厚身同堂口感嫩口不老🥰🥰蟹係我覺得最出色 可能本身最鐘龍食店員仲偷偷講話隔左幾個月先返的確膏多 +蟹油味好濃厚又鮮甜!!而且隔離枱係熟客係早成個月book定枱tim
終於夠鐘又到豪食時間💕
呢日收工搵男朋友過黎
揀左每位$449 套餐
唔使特別諗,選擇困難又樣樣想食既我

以為唔夠食?重頭戲在最後!
啖啖海鮮鮮粥 食埋飽到返屋企😂😂
月亮貝第一次食,本身天然海水味
我就係覺得咸咸海水再加重貝既鮮味
反而相得益彰
九孔鮑魚肉算厚身同堂口感嫩口不老🥰🥰

蟹係我覺得最出色 可能本身最鐘龍食
店員仲偷偷講話隔左幾個月先返
的確膏多 +蟹油味好濃厚又鮮甜!!
而且隔離枱係熟客係早成個月book定枱tim

2023-08-05 66 瀏覽
今日朋友帶我去尖沙咀一間超好服務既蒸氣海鮮餐廳。全程由店員幫你蒸,唔使睇火。啱晒我地呢d 懶人去。店員仲會介紹每款海鮮嘅特色同點樣食法先最食到個鮮味。餐廳非常闊落,中間仲有水缸俾你睇等陣要食嘅新鮮海鮮。海蝦非常大隻,肉質好爽口、好新鮮彈牙。鮑魚剛蒸完嘅鮑魚,唔會太硬,咬落好煙靭。高貝+生蠔第一次食咁大隻嘅殼貝類,非常重蜆肉味,肉質爽口。生蠔時間蒸到剛剛好,唔會鞋口,入口好滑,超有蠔味。大西洋野生青口+紐西蘭月亮貝不用點醬油,好重海水味。非常新鮮,肉質鮮嫩。野生琵琶龍蝦人生第一次食琵琶龍蝦,不用點醬油,已經非常鮮味。新鮮肉質好爽口彈牙,龍蝦味極濃。太平洋饅頭蟹店員介紹一個月就將蟹捉上嚟,屬於年輕嘅蟹。所以肉質比較鮮嫩。未熟前見到一個波波球嘅饅頭蟹喺水到游,好得意。青蟹 (蜆仔蟹)即無生過BB嘅蟹,超大隻,蟹膏非常香濃,好似食緊鹹蛋黃但無咁腥嘅味道。食落唔覺得好油膩,蟹肉非常爽口。食完咁多款海鮮,店員會幫你蒸返啲蔬菜比你做消化。各款生菜都非常新鮮,呈翠綠色,爽口。海鮮粥店員最後將海鮮蒸出嚟嘅汁加入米粒,同菜譜、芋頭粒去煮成一個海鮮粥,非常鮮味。店員話用現金或轉數快買單,會每人送糖水一碗。椰
店員仲會介紹每款海鮮嘅特色同點樣食法先最食到個鮮味。

餐廳非常闊落,中間仲有水缸俾你睇等陣要食嘅新鮮海鮮。

海蝦
非常大隻,肉質好爽口、好新鮮彈牙。

鮑魚
剛蒸完嘅鮑魚,唔會太硬,咬落好煙靭。

高貝+生蠔

大西洋野生青口+紐西蘭月亮貝
不用點醬油,好重海水味。非常新鮮,肉質鮮嫩。

野生琵琶龍蝦

太平洋饅頭蟹

青蟹 (蜆仔蟹)

海鮮粥

店員話用現金或轉數快買單,會每人送糖水一碗。椰香味勁重,加埋雪耳非常潤肺,好滿足嘅一餐。
2023-07-25
  • 太平洋饅頭蟹