2019-05-05 1455 瀏覽
I've been lookong for a Penang/Malaysian restaurants in Hong Kong for a while now and only have found a few that are quite close to the authentic taste. And i'm happy to say that this place here offers one of the closest taste of Hokkien Mee (Penang style) in Hong Kong.It offers quite a variety of noodles but obviously i'm here the try the authentic Penang Hokkien Mee.It is a small shop with some photos of old Penang on the walls of the shop, bring back some good old memories in Penang!You will

You will have to order near the entrance using their ordering system and you get to choose some extras (extra cost of course) but if you just have the normal ones on the menu, the Hokkien Mee will cost you $66. They take cash, credit cards and other forms of epayment.

Here come's the Hokkien Mee! it is huge compared to the ones in Penang. Looks spicy because of the redness but the spiciness is manageable. The taste of soup base is very similar to the ones in Penang, exciting and satisfying!

蝦肉肉片麵

Overall for the price and the portion you get, it's totally worth the price. and most importantly, the taste is quite authentic! would highly recommend to fellow Penang lang or Malaysians to try out!
2019-04-23
蝦肉肉片麵
2019-04-24 1090 瀏覽
今日去左鰂魚涌附近拎少少野一早諗好中午要黎食呢間以前係灣仔食過一次,唔記得食咩只係記得印象中好好味又知佢後尾鰂魚涌開左,心血來潮勁想食佢個蝦湯總共叫左5樣野:辣味蝦湯底-海鮮麵(大蝦/魷魚翼/青口/腐角/蟹柳) $75辣味蝦湯好濃蝦既鮮味,叫左正常辣 辣辣地又有咸香鮮蝦味好正,愈食愈開胃有幾種麵底簡:油麵/米粉/河粉/檬粉/摻摻識簡一定簡摻摻,姐係米粉+油麵 ,貪心既我2樣都中意食 一碗湯食2種麵其實好得意嫁叫左2杯青檸梳打加$17一杯 (跟餐)青檸梳打中規中矩,炎炎夏日又食辣野 當然會令成個感覺加分。仲叫左脆脆魚皮 $18、是日油菜 -通菜$18魚皮唔算少,每塊都大塊 落湯一陣再食一流原來都打算是日油菜都係生菜/菜心+蠔油但今日係腐乳+通菜 我地真係好好彩 勁中意佢呢間d腐乳 再多d就好啦朋友叫左同我一樣既蝦湯摻摻,不過可以走辣,就算無左辣味佢都話個湯底個味都好豐富~用左唔少材料去熬 抵讚!
今日去左鰂魚涌附近拎少少野
一早諗好中午要黎食呢間
以前係灣仔食過一次,唔記得食咩只係記得印象中好好味
又知佢後尾鰂魚涌開左,心血來潮勁想食佢個蝦湯

總共叫左5樣野:

辣味蝦湯底-海鮮麵(大蝦/魷魚翼/青口/腐角/蟹柳)

摻摻麵

有幾種麵底簡:油麵/米粉/河粉/檬粉/摻摻

叫左2杯青檸梳打加$17一杯 (跟餐)
青檸梳打中規中矩,炎炎夏日又食辣野 當然會令成個感覺加分。
仲叫左脆脆魚皮 $18、是日油菜 -通菜$18
魚皮唔算少,每塊都大塊 落湯一陣再食一流
原來都打算是日油菜都係生菜/菜心+蠔油
海鮮麵走辣加肉皮

2019-04-17
辣味蝦湯底-海鮮麵(大蝦/魷魚翼/青口/腐角/蟹柳)
海鮮麵走辣加肉皮
2019-04-18 799 瀏覽
為於鰂魚涌的蝦麵店麻雀雖小,五臟俱全。店家提供辣蝦湯、叻沙等湯底,其中 🦐辣蝦湯頗具蝦的甜鮮,由多種材料煲製,非常入味,亦滲透着辣味,適合好辣之士。麵條為傳統福建麵,有 🇲🇾馬來風,且材料頗豐,在香港算是難得。
為於鰂魚涌的蝦麵店麻雀雖小,五臟俱全
2019-04-06 719 瀏覽
#小秘書 間唔中都有同事叫我陪佢去 #蝦麵店 食lunch,而我就嫌佢坐得太迫、門口排隊買飛果個位人多又唔方便,所以好少主動去幫襯。呢日我又順應民意再嚟到 #蝦麵店,點咗一碗 #蝦肉墨魚丸摻摻,唔知係咪太耐冇嚟定點,我覺得個湯底好味咗材料亦豐富咗❤️ 湯底充滿濃濃嘅鮮蝦味😋 唔知大家知唔知咩係 #摻摻 呢?#摻摻 即係 #米粉 + 油麵,配埋個蝦湯份外夾味😋而配料仲有用 #墨魚肉 做嘅 #墨魚丸,食得出唔係用粉做嘅假丸,#鮮蝦肉 亦好鮮味👍🏻 我終於對 #蝦麵店 改觀喇!

2019-04-03
2019-04-04 445 瀏覽
今日到灣仔分行工作,朋友立即介紹我往蝦麵店,不少灣仔區或東區的人早便耳有所聞,以馬拉蝦麵馳名,網上立刻去看看,連蔡瀾也讚賞它,最近店鋪於荃灣開設第三家~麵店在灣仔受大家歡迎,經常要等位(晚上人流少點喔)。灣仔這店比較有感覺,整體很棒~灣仔馳名馬拉蝦麵店,吃的就是辣蝦湯麵和它的豬軟骨。聽這店店員分享蝦麵店的下午是多得要早一小時等,要等也值,試一下知!友人介紹沒錯,幸而可以趕上認識及嘗試~蝦麵店主打賣馬來西亞式湯麵,辣味海鮮面,大量海鮮也可吃到呢~如:大蝦、魷魚、青口、腐角、蟹柳等,無論視覺還是味覺亦實在很棒,加上一份油菜和脆魚皮,令我也愛這間蝦麵,蝦湯海鮮麵,湯底有點辣,可以吃得出足料,一問便知道利用蝦頭、蝦殼、豬骨和多種香料鮮製蝦湯底,不錯喔

2019-03-31 258 瀏覽
香港有好多食喇沙麵嘅餐廳,但唔知係咪歷史原因,通常較出名較正宗嘅都會喺港島區,可能嗰邊較多東南亞移民,而食喇沙面都有好多唔同派系,(蝦麵店)應該住打(檳城)風味。店內牆壁貼上多幅老檳城的滄桑風景, 是一幅歷史的見證。檳城辣蝦湯底, 我十分推薦呢個辣蝦湯底,湯底甜甜地偏辛辣,蝦鮮突出,大量蝦頭淆湯,辣味澎湃,但未至於食完會上火。即炸魚皮,脆,crispy!喇沙湯底,應該屬檳城派系,陣陣椰香,配合濃郁湯底,非常的惹味。來自檳城的福建麵,超過70年歷史,以後吾洗飛去馬來西亞都食到正宗福建麵了。

店內牆壁貼上多幅老檳城的滄桑風景, 是一幅歷史的見證。

即炸魚皮,脆,crispy!

2019-03-30 179 瀏覽
講湯麵,我最喜愛既湯底相信一定有喇沙湯份,喇沙又叫叻沙,通常都配埋啲蝦、魷魚等海鮮,係馬來西亞、新加坡一帶既傳統美食。不過呢,其實我第一次食喇沙並唔係喺馬來西亞或者新加坡,而係喺灣仔。我記得細細個既時候,我既媽媽帶左我去灣仔一間小店度食,之後就一試難忘。今日發現呢間小店原來喺呢度開左分店,即刻當然入去回味下。先叫左一碟通菜同魚皮。魚皮超脆!而且好大塊!我就點左個喇沙麵,係兒時既味道啊,味道非常濃郁海鮮配料既種類又夠多麵底揀左摻摻,即係兩種麵mix 埋,既有口感,又可以索到湯汁!朋友食豬骨雞湯底既蝦肉肉骨麵飲品叫左青檸梳打,正

今日發現呢間小店原來喺呢度開左分店,即刻當然入去回味下。

先叫左一碟通菜同魚皮。

魚皮超脆!而且好大塊!

我就點左個喇沙麵,係兒時既味道啊,味道非常濃郁

海鮮配料既種類又夠多

朋友食豬骨雞湯底既蝦肉肉骨麵

飲品叫左青檸梳打,正

2019-03-23 144 瀏覽
鰂魚涌地鐵站行去海光街,不到 2-3分鐘,轉角位一間不起眼的小店。白色木製大熨門。一入門口就給女侍應生 截停。「請先點菜。」她指指門口的螢幕。有點措手不及。程式不複雜,一步一步點。去年去新加坡時,在街頭小店食過好好味的喇沙,本來想回味一下。但情急下點了豬骨雞湯底 ->海鮮摻摻。店子有十多個座位,今日人不多。配料有大蝦,魷魚翼,青口,腐角,蟹柳。配料可口。外加了 一個餸:兩粒 墨魚丸 ($9)摻摻,有蛋麵加米粉。很有趣的配搭。湯底很濃。青檸梳打,很醒神。下次記得記得試蝦湯。很期待。

配料有大蝦,魷魚翼,青口,腐角,蟹柳。配料可口。
外加了 一個餸:兩粒 墨魚丸 ($9)
海鮮摻摻

摻摻,有蛋麵加米粉。很有趣的配搭。湯底很濃。

青檸梳打,很醒神。
青擰梳打

下次記得記得試蝦湯。

很期待。
2019-03-23
海鮮摻摻
2019-03-17 139 瀏覽
朋友喺鰂魚涌返工上星期喺荃灣食完同朋友講開😹佢勁興奮話原來鰂魚涌都有一間就叫我過嚟同佢再食一次😋蝦肉肉骨麵($78)是佢嘅招牌辣蝦湯底!本身係兩隻辣椒🌶️🌶️朋友唔係食得泰勒於是店員姐姐話可以幫佢變做一隻辣椒🌶️嘅辣度😌非常貼心蝦米🦐、金蒜同埋激濃嘅蝦湯底😋仲有三條大大條嘅入骨👏🏻炆到肉質好軟林林😋店員推介係馬來西亞🇲🇾傳統食法嘅摻摻夾住啲米粉海鮮麵($75)大蝦🍤、魷魚🦑、青口、腐角、蟹柳非常豐盛😋大蝦好貼心地本身已經剝蝦殼相對我朋友嘅湯底我嘅係真係偏辣少少🌶️🌶️魷魚🦑翼係魷魚最側邊最有彈性嘅位子👏🏻非常爽口☺️👏🏻米粉夾住麵呢個食法幾有趣🤤米粉索晒所有湯底😌🥳真心唔錯青檸梳打($22)Coke zero ($15)是日油菜($18)腐乳通菜😋夠晒大碟而且腐乳醬都好濃味✅脆脆魚皮($18)非常香脆😋新鮮 朋友喺附近返工食lunch又多一個選擇啦😋
朋友喺鰂魚涌返工

上星期喺荃灣食完同朋友講開😹佢勁興奮
話原來鰂魚涌都有一間就叫我過嚟同佢再食一次😋

蝦肉肉骨麵($78)

是佢嘅招牌辣蝦湯底!本身係兩隻辣椒🌶️🌶️

店員推介係馬來西亞🇲🇾傳統食法嘅摻摻夾住啲米粉

海鮮麵($75)

大蝦🍤、魷魚🦑、青口、腐角、蟹柳
非常豐盛😋大蝦好貼心地本身已經剝蝦殼
相對我朋友嘅湯底我嘅係真係偏辣少少
米粉夾住麵呢個食法幾有趣🤤米粉索晒所有湯底😌🥳真心唔錯

青檸梳打($22)

Coke zero ($15)

是日油菜($18)
腐乳通菜😋夠晒大碟而且腐乳醬都好濃味✅
脆脆魚皮($18)

非常香脆😋新鮮

朋友喺附近返工食lunch又多一個選擇啦😋
2019-03-11 123 瀏覽
上年去完檳城玩之後,掛念那邊的麵食。 知道有間檳城蝦麵店,放工即同朋友來品嚐檳城麵的風味。 看著餐牌掙扎了好一會,因為我是一個海鮮狂,但又不嚐辣,此店的蝦湯底只有辣味供應,正在不知如何抉擇的時候,侍應跟我說辣味蝦湯底不是太辣,值得一試。 最後決定叫辣味蝦湯底海鮮麵和豬骨雞湯底冬菇雞絲麵加配肉骨丶蟹柳和蝦肉。 另外再叫了一碟脆脆魚皮和通菜,飲品叫了一罐馬來西亞飲品100衝勁及青檸梳打。 海鮮參參麵送到來的時候,我見到全碗麵都是紅色的嚇了一跳,飲少少湯試味道。 嘩😍 不得了因為實在太太好味了🥰,好濃香蝦殻蝦頭煮出來鮮蝦上湯味道。 此店用的材料看似很一般,但是當你品嚐的時候便知道何謂真材實料。 首先冬菇很大及很香菇味 ,雞絲嫩滑又醃得夠味,另外還有蝦丶蟹柳及豬骨,材料豐富。 那碟脆脆魚皮真是沒有改錯名,魚皮炸得非常脆口,外層炸粉也薄得幾乎透明。 那碟通菜看似平平無奇,但當沾上旁邊的腐乳醬,又成一碟令人 刮目相看的菜式。 那腐乳醬乳香得來帶點酒味真是好好味呀👍 。 這店舖除了比較細小,但是衛生程度丶店員服務態度丶地理環境及便利度也十分之高,以後我一定會再來光顧。
中午同事介紹依間蝦麵店食個午餐,蝦麵店門口係灰白色,有貼上餐廳/報紙📰推介嘅文章。而且道門仲係有部份玻璃製成嘅。店入面位置比較少,而且都幾迫,走廊好細,但都幾多人走去食。點咗個豬骨湯㡳海鮮🦞麵(大蝦🍤/魷魚🦑翼/青口/腐角/蟹柳)$65蚊。無叫到野飲。因為野飲係額外收費的。而麵底試咗摻摻,姐係油麵撈埋米粉。首先,碗摻摻啲蟹柳同魷魚🦑翼比較多。麵嘅份量都幾多。但青口丶大蝦同腐角真係勁少。而個豬骨湯底似味精多啲,都有少許咸。飲唔到豬骨本身嘅濃郁同香,而且唔鮮甜。油麵同米粉都幾Q彈,唔會容易碎。不過就清清地,無咩味道。🤭🤭🤭。而魷魚係碗麵中最好食嘅。因為真係好爽脆。大蝦🍤就非常一般,因為太細同唔太爽囗。感覺普通過車仔麵,貴得嚟無咩特別。試一次就夠了。

店入面位置比較少,而且都幾迫,走廊好細,但都幾多人走去食。

豬骨湯海鮮蝦麵

而魷魚係碗麵中最好食嘅。因為真係好爽脆
。大蝦🍤就非常一般,因為太細同唔太爽囗。
摻摻(油麵加米粉)

感覺普通過車仔麵,貴得嚟無咩特別。試一次就夠了。
2019-03-08
2019-03-08 99 瀏覽
喜歡吃喇沙的我,去到馬拉會四處吃地道的蝦麵與喇沙麵,而香港不是隨處可以找到好吃的,聽同事說這間蝦麵店的湯底不錯,所以來吃碗試試。今晚收工還趕及到來,因為這裡晚上8時便關門呢!咖哩喇沙湯底魚蛋魚片米粉 $62如果厭餸不足,可追加的,由$7-$14, 個人認為吃喇沙主要是湯底與粉麵的合拍程度,想多吃便多點;湯頭這個濃稠度剛好,再厚會漿口的,點點的椰香味,米粉粘著喇沙湯的味道,好像口口也喝到了湯,加上芽菜多,魚蛋魚片彈牙,豆卜吸收了喇沙味道,會讓人知道湯底是否合你心的,這碗來得不錯。豬骨雞湯底海鮮摻摻$65清甜帶肉與鹹味的湯底,米粉加油麵的摻摻,走殼大蝦甜而彈,魷魚翼爽脆,腐角好味,想吃清淡的今晚便選上這個湯底!油菜$18腐乳通菜,沒有加尾油便上枱,吃得健康,是吃少鹽少油的。熱青檸水$13看不到有青檸的,因為已榨了汁在杯內,加熱水便成,方便我們這些懶惰人。
今晚收工還趕及到來,因為這裡晚上8時便關門呢!

咖哩喇沙湯底魚蛋魚片米粉 $62

豬骨雞湯底海鮮摻摻$65

油菜$18

腐乳通菜,沒有加尾油便上枱,吃得健康,是吃少鹽少油的。

熱青檸水$13

2019-03-01
  • 咖哩喇沙湯底魚蛋魚片米粉 $62
2019-03-08 77 瀏覽
據說這裡的蝦湯麵是用蝦頭、蝦殻等熬製出,十分濃郁來,慕名而來嚐一嚐😋我們分別點了辣味蝦湯底的蝦肉墨魚翼油麵$72果然!濃郁帶一點點辣的湯底,十分吸引,忍不住喝了幾口😋另外,點了咖哩喇沙湯底的海鮮摻摻麵(大蝦/魷魚翼/青口/腐角/蟹柳)$75 材料豐富,特別喜愛爽脆的墨魚翼。摻摻麵是油麵加米粉,口感特別。喇沙的奶味較重,也不錯。但我倆也特別喜愛鮮甜的辣味蝦湯底。但怕辣的話,可以選擇豬骨湯底,據說也不錯。另外,凍、熱青檸水的味道也👌🏻少甜

我們分別點了辣味蝦湯底的蝦肉墨魚翼油麵$72
果然!濃郁帶一點點辣的湯底,十分吸引,忍不住喝了幾口😋
辣味蝦湯底蝦肉墨魚翼麵

咖哩喇沙湯底海鮮摻摻麵

另外,凍、熱青檸水的味道也👌🏻少甜

2019-03-06
辣味蝦湯底蝦肉墨魚翼麵
咖哩喇沙湯底海鮮摻摻麵
2019-03-06 98 瀏覽
餐廳位於鰂魚涌B出口,沿天橋直行落去,再直行過緊路就到,十分便利。小店主打麵食。有三款湯底:辣味蝦湯底,咖哩喇沙湯底,豬骨雞湯底。海鮮辣味蝦湯麵2個麵都大大碗,海鮮包括有大蝦,魷魚,青口,腐角,蟹柳。外加左豆卜同墨魚丸。湯底深紅色,原來以為會好辣,食落發覺辣味只係好少,唔食辣既人都應該食到。反而湯底係好重好濃既蝦味。海鮮咖哩喇沙湯麵海鮮同樣係以上款式,咖哩喇沙湯底比辣蝦湯味道更濃味,同普通喇沙唔同就係多左咖哩既味道。兩款湯底我都覺得好好味,比較唔到邊款好食D,因為係兩種唔同既味道。如果有二人以上黎建議可以叫晒兩款一齊SHARE食。 炸魚皮份量好大既脆卜卜魚皮,放入湯時會發出沙沙聲,證明炸魚片仲係新鮮香脆。🔸環境寧靜,唔錯。🔸我覺得價錢可以調低少少,而相對份量可以少啲。

海鮮辣味蝦湯麵

海鮮咖哩喇沙湯麵

炸魚皮

🔸環境寧靜,唔錯。
🔸我覺得價錢可以調低少少,而相對份量可以少啲。

2019-03-04
  • 脆脆魚皮
2019-03-02 83 瀏覽
好多年前起灣仔番工,記得成日食呢個蝦麵,係辣到喉嚨痛都會繼續食既😳(小妹一向係唔食辣),原來鰂魚涌都有分店。不過門面唔係太起眼,行左兩轉先知係佢喇。✨店鋪唔算好大,只有七,八張枱,充斥住蝦湯既香味,個個都係主打食呢個招牌湯。✨湯底有三款:辣味蝦湯,喇沙,豬骨雞湯。✨青檸水:呢個好好飲,味道甜甜酸酸幾清新,解辣一定要靠佢。✨蝦肉肉骨麵($78,另加大蝦): 成個湯都紅卜卜,蝦味好濃郁,撈埋d 炸蔥真係好香。對於唔食得辣既我黎講,佢既辣度係少辣之上,不過真係辣得好惹味,好彩叫左杯凍飲。✨油麵配米粉,爽口有層次✨蝦肉薄薄一片~彈牙有鮮味,索晒湯汁✨肉骨啖啖肉帶點胡椒香,可惜肉不夠腍,肉片應該會更好吃。✨佢既魚皮好好食,薄得黎好鬆脆,唔油膩。✨通菜($18): 個菜好大碟同幾嫩,佢個腐乳唔會太咸, 下次想試下喇沙湯底。

不過門面唔係太起眼,行左兩轉先知係佢喇。

✨湯底有三款:辣味蝦湯,喇沙,豬骨雞湯。

✨青檸水:呢個好好飲,味道甜甜酸酸幾清新,解辣一定要靠佢。
青檸水

蝦肉肉骨麵

✨油麵配米粉,爽口有層次

✨蝦肉薄薄一片~彈牙有鮮味,索晒湯汁

✨肉骨啖啖肉帶點胡椒香,可惜肉不夠腍,肉片應該會更好吃。

✨佢既魚皮好好食,薄得黎好鬆脆,唔油膩。

魚皮

青檸水