2020-06-18 668 瀏覽
自從公司搬了後就好少再去鰂魚涌了 ... 但其實海光街還有很多餐廳我仍然未吃過!! 就像這次去的這間主打馬來西亞式湯麵,有3款的湯底便是。既然是第一次來到,當然要試他的辣味蝦湯底!menu 標示了兩隻辣椒 ... 所以有點擔心會否太辣 .. 但發現可以選小辣辣味蝦湯底海鮮麵 ($76) - 我覺得不特地點少辣也可 ...因為吃落覺得那微辣近乎到吃不出辣味 ... 倒是蝦味很濃郁,喝起來頗鮮甜,相較下聞起來的味道更香。海鮮的話有大蝦、青口、魷魚,另外還有腐角和蟹柳!蝦的肉質飽滿有彈性,其他的都不錯,只是不算很特別。麵類的話可以選的有四種,還有摻摻 (ºωº)我當然是揀油麵加米粉~口感和掛湯剛好,吃起來才過癮嘛朋友點的跟我的湯底一樣,但沒有減辣~可見湯底的顏色有明顯的分別。脆脆魚皮 ($20) - 香脆可口,浸了湯吃更滋味。
自從公司搬了後就好少再去鰂魚涌了 ...
但其實海光街還有很多餐廳我仍然未吃過!!
就像這次去的這間主打馬來西亞式湯麵,有3款的湯底便是。
既然是第一次來到,當然要試他的辣味蝦湯底!
因為吃落覺得那微辣近乎到吃不出辣味 ...
倒是蝦味很濃郁,喝起來頗鮮甜,相較下聞起來的味道更香。
辣味蝦湯底海鮮麵
海鮮的話有大蝦、青口、魷魚,另外還有腐角和蟹柳!
蝦的肉質飽滿有彈性,其他的都不錯,只是不算很特別。
麵類的話可以選的有四種,還有摻摻 (ºωº)
我當然是揀油麵加米粉~口感和掛湯剛好,吃起來才過癮嘛
脆脆魚皮 ($20) - 香脆可口,浸了湯吃更滋味。
脆脆魚皮
題外話/補充資料: 話說店是自助落單,由於店內座位不算太多 ... 所以如果叫外賣的話可能更方便! 另外除了鰂魚涌這間外,在銅鑼灣、瀛仔、荃灣都有分店喔
2020-06-17
辣味蝦湯底海鮮麵
脆脆魚皮
2020-06-16 274 瀏覽
而家好多公司都陸陸續續回復正常返工, 所以lunchtime 出外食飯嘅人都多返好多.有時避免等位, 我同同事都會叫外賣自取.蝦麵店嘅外賣真心俾到少少驚喜我.就算係外賣, 佢個賣相都係好靚, D餸排得好整齊.外賣佢係湯一個碗, 麵同餸一個碗, 分開裝的, 所以唔驚攞到返公司個麵會淋晒.依碗係我叫嘅 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底) HK$63.麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.加咗湯之後就係咁樣.麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.另外, 個湯又係值得一讚嘅.一打開個蓋就已經聞到勁香.雖然個湯隻色勁紅, 又有好多辣椒碎, 但食落係冇想像中咁辣.佢嘅少少辣, 令到個麵更加惹味.D餸嘅味道都唔錯.蝦雖然唔係原隻, 但食落口感都幾實, 唔會霉.墨魚丸幾彈牙同埋真係有味, 唔會一舊粉咁.真心推介.整體來講, 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)真係好好食.不論係湯底、麵定係餸, 味道都唔錯.就算係外賣都唔馬虎, keep到
有時避免等位, 我同同事都會叫外賣自取.

蝦麵店嘅外賣真心俾到少少驚喜我.
就算係外賣, 佢個賣相都係好靚, D餸排得好整齊.

依碗係我叫嘅 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底) HK$63.
蝦肉墨魚丸麵

麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).
今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.
個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.

加咗湯之後就係咁樣.
蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)

麵底可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻(油麵mix米粉).
今次我係揀咗油麵, 因為想飽肚D.
個麵嘅份量都幾多, 食完我係覺得勁飽.

另外, 個湯又係值得一讚嘅.
一打開個蓋就已經聞到勁香.
佢嘅少少辣, 令到個麵更加惹味.

D餸嘅味道都唔錯.
蝦雖然唔係原隻, 但食落口感都幾實, 唔會霉.
墨魚丸幾彈牙同埋真係有味, 唔會一舊粉咁.
真心推介.

整體來講, 蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)真係好好食.
不論係湯底、麵定係餸, 味道都唔錯.
就算係外賣都唔馬虎, keep到個賣相, 依個都值得讚嘅.
價錢方面, 係鰂魚涌食lunch都唔平.
我覺得佢HK$63咁大碗麵都合理啦.
2020-06-16
外賣自取
蝦肉墨魚丸麵
蝦肉墨魚丸麵(辣味蝦湯底)
2020-06-07 338 瀏覽
蝦麵店門口已經貼滿唔少報道,睇黎好似口碑不錯,於是決定午膳時間黎試試佢😇牆身上有不少舊時檳城照片👉🏿👈🏿鋪面很細,座位都安排得比較逼,係逼既情況下仲要顧客走出門口用電子機落單其實真係會有點混亂,因為門口通道已經得窄了,建議外賣才自助落單去避免這種情況啦🤔🤗餸既選擇唔太多,大多重覆,但湯底有有辣味蝦湯,咖喱喇沙湯底,豬骨雞湯底,岩唔食同食得辣既朋友海鮮麵 辣味蝦湯底 $76👍要讚既係,🐟海鮮料好豐富下,有大蝦,魷魚翼,青口,腐角同蟹柳,再配啲菜,幾足料湯底好濃郁,無睇落咁辣,有啲甜味,而且開胃,好夾油麵可以掛湯🥰

牆身上有不少舊時檳城照片

海鮮麵 辣味蝦湯底 $76

2020-05-07
2020-06-07 231 瀏覽
星期六去開鰂魚涌見到呢一間蝦麵店評價好似幾好,所以就想試一試!小店鋪面唔大,但我哋四點幾去,過咗Peak hour,所以都有位仲坐得幾舒服!呢度最主要食辣味蝦湯底面同埋咖喱喇沙麵,我同朋友兩款都有叫來試試!麵款我哋嗌左摻摻,即係油麵加米粉,一次過食兩款唔同質感嘅麵,口感都幾豐富、好特別!而且無論麵量同埋配料量都非常足料,物有所值!咖喱喇沙湯麵湯底非常濃郁味道小辣帶鮮甜,非常香口。配料方面我叫咗蝦肉肉片,分量非常多,蝦肉爽口彈牙,肉片亦都吸收左湯底嘅精華,好食!朋友嗌嘅辣蝦湯麵湯頭都好鮮甜,有得揀小辣,香口之餘亦都唔會比辣味蓋過晒全部味道,唔錯!呢一餐好有驚喜

呢一餐好有驚喜
2020-05-08 665 瀏覽
適逢五一黃金週,當然要支持黃店啦!(*´˘`*)♡ 這家店蝦麵為主,是傳統的馬來西亞麵,真材實料,好值得介紹! 今次這碗是辣味蝦肉肉片麵,湯底非常濃郁的蝦味,充滿鮮味!(๑˃̵ᴗ˂̵)و 光光是飲湯已經很加分了! 而麵底可以自選,小安選了摻摻,即兩種麵混合(米粉和油麵),兩款麵都各有特色,油麵的鹼水味和辣蝦湯帶到中和作用,吃下去相對不會好辣。(*´∇`*) 而米粉就可以吸收湯底,每一口都充滿湯汁,一流!另外蝦肉和肉片份量不少,真是抵食~ 下午茶價錢不貴,還送飲品一杯,好抵呀!
適逢五一黃金週,當然要支持黃店啦!(*´˘`*)♡
這家店蝦麵為主,是傳統的馬來西亞麵,真材實料,好值得介紹!

2020-05-04 363 瀏覽
我好中意喇沙湯一路去試唔同嘅鋪頭今次黎到呢間有幾間分店嘅“蝦麵店”佢有部機畀你自己落單(好似麥當勞咁)小店都咁先進真係估唔到- 辣味蝦湯 蝦肉墨魚丸麵 $62呢個湯有得叫小辣 湯底偏向鮮味濃濃嘅蝦味再加上炸洋蔥碎配上墨魚丸同埋蝦肉唔錯- 咖哩喇沙湯 蝦肉魷魚翼麵 $72呢個湯底偏稀身個湯其實好一般但係個魷魚翼就唔錯**一入門口就有@tsuen_kao_lay 嘅匙扣賣 又有和你勾公仔#黃店 #黃色經濟圈 #黃金戰士 #五一黃金週
我好中意喇沙湯
一路去試唔同嘅鋪頭
今次黎到呢間有幾間分店嘅“蝦麵店”

佢有部機畀你自己落單
(好似麥當勞咁)
小店都咁先進真係估唔到

呢個湯底偏稀身
個湯其實好一般
但係個魷魚翼就唔錯

#黃店 #黃色經濟圈 #黃金戰士 #五一黃金週
鰂魚涌公園附近發現呢間蝦麵店主打鮮蝦濃湯麵仲係良心店,有幾間分店,可用自助落單舖頭面積唔大,但用八達通都可以埋單抗疫期間都有提供消毒用品,衛生環境都OK咖哩喇沙湯底+海鮮麵 $78一碗餡料唔少,有大蝦+魷魚+青口+腐角+蟹柳湯底係咖哩喇沙湯,超香濃惹味咖哩味+喇沙味勁濃郁嗜辣會鍾意,味道刺激,麵條掛湯唔嗜辣會覺得辣味偏重辣味蝦湯底+蝦肉肉骨麵 $79採用蝦肉加肉骨為主要材料肉骨令湯底似足新加坡肉骨茶加上辣味蝦湯,略帶微辣感,唔太嗜辣都食到麵條掛湯,吸收肉骨同蝦味精華入口有鮮甜味同肉味蝦肉同肉骨用嚟熬湯,蝦肉切開兩半,蝦肉肉骨都有熬湯感質感無白灼咁爽口同軟嫩,但入口竟然都OK
鰂魚涌公園附近發現呢間蝦麵店
主打鮮蝦濃湯麵
仲係良心店,有幾間分店,可用自助落單
舖頭面積唔大,但用八達通都可以埋單
抗疫期間都有提供消毒用品,衛生環境都OK

咖哩喇沙湯底+海鮮麵 $78
一碗餡料唔少,有大蝦+魷魚+青口+腐角+蟹柳
湯底係咖哩喇沙湯,超香濃惹味
咖哩味+喇沙味勁濃郁
嗜辣會鍾意,味道刺激,麵條掛湯
唔嗜辣會覺得辣味偏重

辣味蝦湯底+蝦肉肉骨麵 $79
採用蝦肉加肉骨為主要材料
肉骨令湯底似足新加坡肉骨茶
加上辣味蝦湯,略帶微辣感,唔太嗜辣都食到
麵條掛湯,吸收肉骨同蝦味精華
入口有鮮甜味同肉味
蝦肉同肉骨用嚟熬湯,蝦肉切開兩半,蝦肉肉骨都有熬湯感
質感無白灼咁爽口同軟嫩,但入口竟然都OK

• 咖哩喇沙湯
  • 辣味蝦湯
2020-05-04 160 瀏覽
4日長假期 天氣好好 (熱) 但係都要行多幾條街支持黃店💛呢間喺鰂魚涌的蝦麵店🦐,面積比較細,所以出品選擇無其他分店咁多,不過最緊要好食🤤叫咗2個下午茶餐+魚皮 p.s.咖哩喇沙湯底好快賣晒 要食就早啲到 我哋好好彩 食到最後一碗喇沙🥳蝦肉魷魚麵 $51 連飲品, 麵類有得揀油麵/米粉/摻摻(油麵+米粉) 脆脆魚皮 $20麵同小食都好大份, 雖然係茶餐, 不過一碗都夠晒女士的分量, 男士可能要加多2份小食唔係好食到辣又想試喇沙湯的話 可以一碗叫豬骨另一碗喇沙咁交換個湯低🤓食完仲可以行下隔離海滂的動物公園消化下🐷
4日長假期 天氣好好 (熱) 但係都要行多幾條街支持黃店💛
叫咗2個下午茶餐+魚皮
脆脆魚皮 $20
食完仲可以行下隔離海滂的動物公園消化下🐷
2020-05-01
2020-04-06 536 瀏覽
🦐#鰂魚涌黃店呢間蝦麵店真係估佢唔到之好先進!入到舖頭佢有部自助落單機比你落order👍🏼疑似老闆娘仲要勁nice,好主動咁幫你,仲會主動咁教啲客點嗌會抵啲!👍🏼😗佢啲麵有唔同款比你揀,老闆娘推介摻摻,食完之後又真係發覺摻摻比較吸到啲湯汁!如果揀檬粉,個味就無咁出!我比較推薦魷魚翼,因為佢好新鮮、爽口!不過佢杯檸檬梳打就無我想像中咁好飲!而且佢個碗仲好有Heart😂有隻🦐喺度!如果大家去食,可以試吓個魷魚翼!🦑同埋佢啲蝦都幾足料,雖然開曬邊,但就好乾淨,一啲腸都無!👍🏼
🦐
#鰂魚涌黃店
呢間蝦麵店真係估佢唔到之好先進!
入到舖頭佢有部自助落單機比你落order👍🏼
疑似老闆娘仲要勁nice,好主動咁幫你,
仲會主動咁教啲客點嗌會抵啲!👍🏼😗
佢啲麵有唔同款比你揀,老闆娘推介摻摻,
食完之後又真係發覺摻摻比較吸到啲湯汁!
如果揀檬粉,個味就無咁出!
我比較推薦魷魚翼,因為佢好新鮮、爽口!
不過佢杯檸檬梳打就無我想像中咁好飲!
而且佢個碗仲好有Heart😂有隻🦐喺度!
如果大家去食,可以試吓個魷魚翼!🦑
同埋佢啲蝦都幾足料,雖然開曬邊,
但就好乾淨,一啲腸都無!👍🏼
2020-03-24 368 瀏覽
太古的食肆收費不便宜, 幸好在十分鐘步程內的鰂魚涌還有不少小店, 當中馬拉菜餐廳的密度出奇地高, 像是這家蝦麵店. 她有趣的一點是無論堂食外賣, 也如連鎖店一樣以Touch Pad點菜, 再以電子貨幣結帳, 減少了實體貨幣的交收, 在武漢肺炎肆虐下, 這樣也許能減少病毒停留在紙/硬幣上, 不過失為一個較清潔的措施. 滲滲是米粉和油麵的配搭, 也是我的在吃馬拉麵店必吃的, 米粉和麵底口感爽口, 而湯底辣中帶充滿蝦膏的咸香, 辣度就是令人爽而不會蓋過本身的蝦膏味. 蝦肉已開殼, 十分細心, 數目不少而口感結實, 鮮度就一般, 但以用來飽腹的Working Lunch來説, 已比不少太古城裡的食肆來得出色.
2020-03-06 429 瀏覽
次次出面都見到有好多人,但應該都係外賣,裡面店小但其實唔需要等好耐。條走廊好窄,兼且部點菜機係中間,所以個個有少少逼。個人覺得個麵就一般,我點嘅係冬菇雞絲。同事點辣嘅,睇落去好辣,實際應該還好。
2020-03-06
2020-02-25 438 瀏覽
撞啱時間見到呢間蝦麵開門,一入門口就見到有洗手液賣,良心價佢最主要有辣蝦湯,喇沙湯同豬骨湯嘅麵我叫左個雞絲蝦湯麵,睇落去好濃好辣咁,其實都算係比較淡味,蝦嘅數量好足,仲有菜同雞絲都多,配左隻叫’摻摻’嘅麵,其實係米粉mix油麵,都算不錯男朋友叫左海鮮喇沙,有蟹柳,魚腐,豆卜,青口個d湯都係一樣,算淡淡地嘅,唔係好嗆辣,同埋個湯比較稀,如果想食味濃嘅喇沙就可能唔太啱啦價錢都算少少貴,所以偶爾一次就夠總括來說都係中規中矩啦
撞啱時間見到呢間蝦麵開門,一入門口就見到有洗手液賣,良心價

佢最主要有辣蝦湯,喇沙湯同豬骨湯嘅麵

男朋友叫左海鮮喇沙,有蟹柳,魚腐,豆卜,青口個d

價錢都算少少貴,所以偶爾一次就夠

總括來說都係中規中矩啦
2020-02-23
2020-02-07 506 瀏覽
為左支持黃店 罷緊工都走到鰂魚涌 食你而佢門口都貼左醫護免費 非常好 同 有心但入面既 「黃野」 唔係好多 比起 光榮冰室 佢可以值頭話無乜不過一間店黃唔黃除左睇佢有無連儂牆 都仲要睇過做過乜佢有罷工 有捐錢去星火 今日仲有支持醫護免費 Okay la黎食佢既下午茶餐叫左T2 T6喇 咁做番食評 佢每隻蝦都一分為二 薄到呢⋯我明係 茶餐但原隻蝦都落唔到 我覺得有少少唐突 一條肉骨 係肉骨茶味既可以啦叫左摻摻 (即係又有油麵又有米粉)不過佢無咩撈勻 油麵又多過米粉好多都唔係好夠mixed 湯底話蝦湯 麻麻地有蝦味啦 又唔係完全無既 唔多囉依個咖喱麵 就料足d 但唔辣 咖哩都唔夠香仲叫左個菜食 $22 都唔少既我收貨依碟野飲就係青檸梳打睇唔到青檸味道正常好喇 野食 麻麻 咁就仲有另一樣特別就係我地食既時候 得兩枱另外個枱走左呢咁侍應們就傾計 佢地傾緊野食點樣放佢地竟然講:「放係地下 你唔怕有老鼠食左咩?」「最衰地下有個洞」「係囉 我要封佢關」貌似無傷大雅 但其實我地仲食緊既時候 你地討論間鋪頭有無老鼠,我又點食得落呢?我諗佢地後尾都知衰 就講:「不過我做咁耐 都無見過老鼠」今時今日 衛生
為左支持黃店 罷緊工都走到鰂魚涌 食你

我明係 茶餐
但原隻蝦都落唔到 我覺得有少少唐突
一條肉骨 係肉骨茶味既
可以啦
叫左摻摻 (即係又有油麵又有米粉)
不過佢無咩撈勻 油麵又多過米粉好多

好喇 野食 麻麻 咁就仲有另一樣特別就係
我地食既時候 得兩枱
另外個枱走左呢
侍應們就傾計 佢地傾緊野食點樣放
佢地竟然講:「放係地下 你唔怕有老鼠食左咩?」
「最衰地下有個洞」
「係囉 我要封佢關」
貌似無傷大雅 但其實我地仲食緊既時候
你地討論間鋪頭有無老鼠,
我又點食得落呢?
我諗佢地後尾都知衰 就講:「不過我做咁耐 都無見過老鼠」

今時今日 衛生係最重要
我就無見到老鼠既
不過 下次唔好再討論啦
2020-01-17 396 瀏覽
捱到年尾終於有數天公眾假期,絕對要趁這機會休息一下兼與友人聚聚 沒有事先搜尋去處,更遑論訂座,不過歪打正著,碰巧遇上蝦麵店 於2000年在灣仔開設首店,標榜以手工製作傳統風味湯底,除了蝦湯,還有香口喇沙 難得一訪,當然要試試店名提及的招牌蝦湯麵,唯獨沒有多少小食選擇,有點可惜 辣味蝦湯肉骨摻摻的湯底以蝦殼加上洋蔥、辣椒等香料經炒製及熬煮而成 並不是平常的鹹濃蝦湯,倒是帶點甜,添上辣味及炸蔥後實在香口 煙韌油麵是我必選款式,不過提到星馬菜,還是加點米粉來個摻摻感覺較對 至於我選的配料白胡椒肉骨很是入味,肉香及胡椒香並重,如可單點來吃也不錯 湯麵有伴少許菜葉,但我們還是點了碟腐乳通菜,要自行撈拌,好處是沒有炒菜般油膩
沒有事先搜尋去處,更遑論訂座,不過歪打正著,碰巧遇上蝦麵店

並不是平常的鹹濃蝦湯,倒是帶點甜,添上辣味及炸蔥後實在香口
第一次寫食評,全因爲蝦麵店超好食湯底打動係附近返工,最近發現呢間小店好岩我口味,lunch諗唔到食咩嘅話,都一定會去蝦麵店,濃濃蝦膏湯底惹味又開胃,個人鍾意嗌蔬菜麵,有大量通菜好健康,仲有彈牙爽甜腐角,諗起又想再食喇!
第一次寫食評,全因爲蝦麵店超好食湯底打動

2019-10-30
  • 腐乳通菜