2019-03-28 18 瀏覽
網上搜尋了一遍看見這間馬來西亞麵食店,一向喜歡嘗試新菜式的我要馬上一試。店面裝修很有特色,以白和黃色做主調色,店外有幾扇窗門可以從店外看進店裏,感覺很和諧和很有地道風。餐牌上有幾款湯麵分類,也可選擇不同面類和湯底。辣味蝦湯底海鮮麵河粉海鮮有蝦、蟹柳、青口等,辣味湯底很濃郁,湯底都能滲入海鮮,令海鮮和河粉都很入味,這個湯底不是太辣而且比較甜,感覺很適合香港人口味,加上芽菜和其他蔬菜拌和帶出了整碗面的鮮味,感覺很地道。福建滷湯蝦肉肉片麵羹湯底是由蝦、豬骨、雞及多款調味料和蛋淆制而成的麵羹,而我點了的麵底是摻摻即是由米粉和油麵合拼而來的,湯底很濃郁而且湯底是湯羹來的,感覺很有口感而且很飽肚,蝦肉很大、肉片很嫩滑,整個組合都很配。秘製曬哋這個是甜品非常特別,材料是由魷魚、菠蘿、蝦米、花生、密瓜和一些醬汁拌混而成的,這個配搭感覺非常有趣而且很有味覺衝擊。半份榴槤咖央多士這款多士上面的是榴槤咖央醬,這個口味我也從來沒有試過,但是吃下去感覺很新鮮,而且榴槤的味道不會蓋過咖央,能吃出兩種味道,口感比較甜。這個馬來西亞地道的食物在香港不是容易找到的,如果有機會來到荃灣一定要試一試。

餐牌上有幾款湯麵分類,也可選擇不同面類和湯底。

辣味蝦湯底海鮮麵河粉

福建滷湯蝦肉肉片麵羹

秘製曬哋

半份榴槤咖央多士

3K
2019-03-28 25 瀏覽
同小朋友黎左商場玩玩,玩完就梗係要搵食啦,黎左蝦麵店度食,佢門口正正對住遊樂場,咁近又方便,加上好耐無食過叻沙,今晚就食佢啦。約七點來到全店滿座,揀左坐bar枱,下面有櫃桶仔擺野好方便。枱上有冰涼嘅檸檬水,玩到咁熱啱啱好呀。咖哩叻沙海鮮麵($74)家人點左海鮮麵,有蝦,魷魚,青口等,都幾鮮味唔錯。麵底就揀左檬粉,爽口彈牙,連湯食夠正。咖哩叻沙墨丸魚片麵($62)自己要左呢碗,墨魚丸魚片各三件,仲有好多豆卜。湯底好濃郁嘅咖哩味同椰香,微微辣好對胃,越食越好味差唔多飲哂成碗。墨魚丸有鮮味,不係粉頭。魚片彈牙豆卜吸滿湯好正麵底要左摻摻,係油麵同米粉mix,雙重口感又掛湯,好食,而且感覺越食越大碗好飽啊。冰糖檸檬薏米水(+$15)食麵可以優惠價換飲品,呢杯檸檬薏米幾好飲,夠清潤,但有三份一杯薏米係入面,食埋超飽,哈哈。摩摩喳喳(+$18)食麵亦可以揀加配糖水,紫色加上黃色蕉片又幾靚喎。有椰香同芋頭味,入面仲有芋圓,少少甜夠香滑,好味好味,值得加配呢。價錢不貴份量大,有下次!
咖哩叻沙海鮮麵($74)
家人點左海鮮麵,有蝦,魷魚,青口等,都幾鮮味唔錯。
麵底就揀左檬粉,爽口彈牙,連湯食夠正。
咖哩叻沙墨丸魚片麵($62)
自己要左呢碗,墨魚丸魚片各三件,仲有好多豆卜。
墨魚丸有鮮味,不係粉頭。
魚片彈牙
豆卜吸滿湯好正
冰糖檸檬薏米水(+$15)
摩摩喳喳(+$18)
食麵亦可以揀加配糖水,紫色加上黃色蕉片又幾靚喎。

價錢不貴份量大,有下次!
2019-03-16
5 分鐘 (堂食)
2019-03-27 21 瀏覽
喺鰂魚涌食過呢間蝦麵店, 一直對佢嘅叻沙湯麵念念不忘, 新店開到荃灣 , 當然要約朋友嚟食啦!咖哩叻沙湯底 海鮮麵 $74海鮮有大蝦、魷魚、青口, 仲有腐角同蟹柳等配料, 相當豐富。其中大蝦爽甜味鮮, 拆開仲有蝦膏添!叻沙湯底椰香味濃郁, 十分掛麵, 辣度適中, 惹味非常。海鮮麵羹 福建滷麵$68福建滷麵, 湯羹濃稠, 食落有啲似碗仔翅, 拌摻摻麵底(油麵+米粉) 有粗有幼,食落很有層次。除咗麵之外, 呢度仲有唔少馬來小食。五香脆炸豆腐豆卜$25豆腐豆卜酥脆無比, 好食到停唔到口。魷魚串燒$35魷魚串燒爽嫩彈牙, 沾上醬汁, 風味更佳。摩摩喳喳$18充滿椰香味, 入面有類似芋圓嘅粉圓, 估唔到又幾好食喎。馬拉盞通菜$20通菜份量足, 唔會油淋淋, 馬拉盞分開上, 唔洗驚調味過重, 夠健康。蝦麵店特色亞參脆多士$18亞參果果醬帶有獨特酸甜味道, 同多士呢個配搭很有新鮮感。亞參蜜茶$14 除咗配多士, 亞參仲可以製成飲品, 味道酸酸地, 有助消化解膩。

咖哩叻沙湯底 海鮮麵 $74

海鮮麵羹 福建滷麵$68

除咗麵之外, 呢度仲有唔少馬來小食。
五香脆炸豆腐豆卜$25
豆腐豆卜酥脆無比, 好食到停唔到口。

魷魚串燒$35
魷魚串燒爽嫩彈牙, 沾上醬汁, 風味更佳。

摩摩喳喳$18
充滿椰香味, 入面有類似芋圓嘅粉圓, 估唔到又幾好食喎。

馬拉盞通菜$20

蝦麵店特色亞參脆多士$18
亞參果果醬帶有獨特酸甜味道, 同多士呢個配搭很有新鮮感。

亞參蜜茶$14
2019-03-26 817 瀏覽
早排同朋友傾計,我就話香港好少見到星加玻風味肉骨茶,大多都係見到馬來西亞那種藥材肉骨茶,佢就同我講蝦麵店有得食啦呢間蝦麵店分店係荃新天地,係大型商場入面,感覺好整潔湯麵主要分左四款湯底,分別係辣味蝦、咖哩叻沙、豬骨雞、福建滷麵,呢度仲有唔少馬拉特色小食同飲品呢度有樣貼心服務,就係如果你怕自己大頭蝦食麵會整污糟件衫,就可以叫餐廳俾圍巾你保護住自己檸檬薏米水 (凍 - $18, 熱 - $15)ORDER正價麵食一碗會可以用優惠價叫飲品一杯,薏米水夠曬多薏米,係而家回南天飲去下濕就最適合榴槤咖央多士 ($28)可以叫半份就$18,咖央多食得多,榴槤咖央真係第一次食,榴槤味算濃,有少少似食緊榴槤糕白胡椒肉骨油條 ($62)今日主要係黎食呢個肉骨茶,有三大條排骨,湯底有濃濃白胡椒味,正正就係我想要的那一種味道,跟足星加玻食法連埋油條一齊食咖哩叻沙海鮮摻摻 ($74)麵底有多款選擇,可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉、摻摻,摻摻即係油麵加米粉,一粗一幼麵食起黎較有層次,叻沙湯底好濃郁,最鐘意食吸曬湯底既豆腐卜辣味蝦蝦肉肉片摻摻 ($66)辣味蝦底只係少少辣,怕辣人士相信都食得到,湯底蝦味濃,原來呢個湯
呢間蝦麵店分店係荃新天地,係大型商場入面,感覺好整潔
檸檬薏米水 (凍 - $18, 熱 - $15)
榴槤咖央多士 ($28)
白胡椒肉骨油條 ($62)
咖哩叻沙海鮮摻摻 ($74)
辣味蝦蝦肉肉片摻摻 ($66)
辣味蝦底只係少少辣,怕辣人士相信都食得到,湯底蝦味濃,原來呢個湯底係二戰時唔夠糧食發明出黎的食品,同樣地我都係揀左摻摻,一次過食曬兩款麵特別開心
2019-03-22
2019-03-25 545 瀏覽
今晚黎到呢間位於荃灣 CityWalk 1 樓 (其實係地面上兩層) 食檳城蝦麵嘅餐廳。餐廳以蛋黃黃 & 白色為主, 非常搶眼。餐牌上主要以湯底黎分類, 有 4 款湯底揀: 辣味蝦湯、咖哩叻沙湯、豬骨雞湯 & 福建滷麵。 麵類仲可以揀油麵、米粉、河粉、檬粉 & 摻摻。蝦肉雞絲米粉  辣味蝦湯蝦湯湯底呈啡色, 蝦味非常濃郁, 感覺好似飲緊龍蝦湯嘅味道, 而且唔算好辣。 雞絲份量都幾多, 另外仲配有芽菜、通菜 & 炸蔥。海鮮檬粉  咖哩叻沙湯叻沙湯底用左椰奶帶出香料及原材料嘅香 & 鮮, 味道夠晒濃厚, 由於有 D 微辣, 所以食落去非常惹味。 海鮮有大蝦、魷魚、青口、腐角 & 蟹柳, 另外配有芽菜 & 豆卜。由於閒日黎有小食優惠, 所以追加左 4 款小食。馬來香炸雞翼雞翼大大隻, 外皮好香脆。馬來沙嗲雞脾肉串輕微燒焦, 雞串上有陣陣香茅味, 而個沙嗲醬先係重點。五香脆炸豆腐豆卜非常乾身, 配埋泰式辣醬食夠晒香口惹味。榴槤咖央多士喺烘到超香脆嘅多士上面塗上榴槤味嘅咖央醬, 絕對係榴槤迷唔可以錯過嘅小食。自家製冰糖檸檬薏米水味道唔會好甜, 非常清新好飲, 而且仲有好多薏米喺底慢慢食。

餐廳以蛋黃黃 & 白色為主, 非常搶眼。

蝦肉雞絲米粉  辣味蝦湯

海鮮檬粉  咖哩叻沙湯

由於閒日黎有小食優惠, 所以追加左 4 款小食。

馬來香炸雞
雞翼大大隻, 外皮好香脆。

馬來沙嗲雞脾肉串
輕微燒焦, 雞串上有陣陣香茅味, 而個沙嗲醬先係重點。

五香脆炸豆腐豆卜
非常乾身, 配埋泰式辣醬食夠晒香口惹味。

自家製冰糖檸檬薏米水
2019-03-22
2019-03-25 21 瀏覽
咖喱叻沙蝦肉魷魚面大家一定要試呢個咖喱喇沙湯底麵!超香濃好好味!配埋河粉 簡直一流❤目前食過最好食嘅喇沙湯底!!入面嘅蝦肉同魷魚都唔少!凍美祿好少見餐廳有得飲美祿😂所以朋友忍唔住叫左! 甜度適中 唔會話太少粉太多水!美祿味濃郁凍馬來西亞白咖啡望到個餐牌嗰陣 覺得一定要飲!但驚夜晚飲會瞓唔着 不過由於太想試所以照叫咗😂 果然冇失望 真係係馬來西亞飲過嗰隻白咖啡味!雞肉串燒雞肉好嫰 燒得好香!再加埋佢個秘製沙嗲醬 每人一條真係唔夠喉!雖然好想再encore 但最後因為其他嘢食都幾多份量所以冇Encore到 下次去一定要叫多啲雞肉串燒魷魚秋葵小食盤配三款秘製特色醬呢三款將同魷魚嘅配合簡直天衣無縫 冇蓋過魷魚嘅鮮味 反而令個味道更完美!每款醬都唔同特色 有辣有甜 下次食一定會再encore!

咖喱叻沙蝦肉魷魚面

凍美祿

凍馬來西亞白咖啡

雞肉串燒

魷魚秋葵小食盤配三款秘製特色醬
整個三月就係冇公眾假期,由新年到清明節之間 長達一個半月無公眾假期,壓力大到非常人可理解😭一路都想出走香港,咁岩一個星期日去咗食一間帶有星加坡馬來西亞地方特色嘅麵館,此時此刻,更想闖出去 🌏. 講返正題,麵館主店喺灣仔,最近開到嚟荃灣,見裝修幾靚仔,就去試下。食物價錢都算親民,兩個人食都係二百零蚊。. 豬骨雞湯海鮮檬粉 $62除咗飯之外,麵食都係香港人習以為常嘅主食,湯麵更加係最普通不過。呢度嘅湯麵可以自選湯底,唔想咁重口味,我哋揀咗最基本嘅豬骨雞湯 配上海鮮同埋檬粉。分量適中,簡單得嚟有帶出咗地方特色滋味,唔花巧,食完唔口渴。. 馬來沙嗲雞髀肉串 $45一份有4串嘅雞髀肉串,肉質唔會因為烤過而變得好乾,經調味嘅雞肉唔會好辣,如果想更加濕潤同埋辣,可以點配附上嘅辣醬。. 秘製囉吔 $38就咁睇名字唔會知道係乜嘢,類似香港嘅撈麵或者某小店馳名嘅撈腸粉,主要有油炸鬼、蘿蔔加埋甜醬,配埋一齊食感覺其妙,因為從來會覺得甜醬只能夠配腸粉😂但係呢一個小食,帶嚟新嘅美食新體驗。. 摩摩喳喳 $23傳統嘅地方小食,相信呢一樣好似甜品嘅食物喺香港坊間嘅甜品鋪都未必搵得到。佢個糖水底有香濃嘅椰汁味,裏面有

豬骨雞湯海鮮檬粉 $62
馬來沙嗲雞髀肉串 $45
秘製囉吔 $38
摩摩喳喳 $23
傳統嘅地方小食,相信呢一樣好似甜品嘅食物喺香港坊間嘅甜品鋪都未必搵得到。佢個糖水底有香濃嘅椰汁味,裏面有一粒粒彩色口感煙韌嘅丸子,感覺有啲似台灣芋圓;加入咗一啲香蕉,香蕉本身嘅甜味完美感混入咗糖水之中,呢個特色甜品整體感覺唔太甜,如置身係當地嘅街頭上。
2019-03-16
2019-03-22 35 瀏覽
小朋友超愛荃灣的商場,這裡確實是特別多親子的玩意。玩到累了斷了電,其實大人也是奄奄一息啦... 不過可以吃一餐好的,終於不用吃薯條炸魚之類了(灑花!)超想吃麵,平日少吃因為帶小孩,總是怕倒瀉和滾湯... 今天可以早一嚐想試很久的檳城叻沙!! 蔬菜麵超豐富!無肉一樣可以吃得很飽!超級足料,有大量豆卜、腐皮、冬菇片和通菜。 麵底可選,我要了檬粉,份量好像特別多似的!有種吃不完的感覺(笑) 一定要讚的是湯底!咖喱微辣,刺激得來不會辣到吃不下!帶點椰奶香,所以湯底入口夠滑!超級推介咖喱叻沙湯底! 老公小病,吃清一點,可以點豬骨湯麵。和剛剛的咖哩叻沙湯很大對比吧(笑)喜歡清一點的可以試這個,味道也不錯,但個人感覺就少了一點特式。 另外點了一款小食,一口炸豆腐。豆腐卜呈現兩隻顏色,原來一款是原味,就款是滷水,吃得出分別!滷水的份外帶點甜味,非常不錯!付帶甜酸汁,挺特別的,是很有風味的小吃,值得一試! 枱面有檸檬水,或加錢換特飲亦可。點一杯檸檬薏米水,祛祛濕,這幾天的天氣真是又濕又熱,然而才是三月... 怎麼搞呀...

2019-03-20 29 瀏覽
收工逛商場,見到有個超巨型燈箱介紹傳奇檳城蝦麵。我哋心想,大家都好耐無食蝦麵了,數數手指自從15年去過檳城之後,差不多4年沒有食過蝦麵了。一於上樓上試下!人氣幾旺盛喎!呢度提供4款基本湯底: A 辣味蝦湯底、B 咖喱叻沙湯底、豬骨雞湯底、D福健滷汁。餸有魚蛋、魚片、墨魚丸、冬菇、蝦、魷魚、青口、蟹柳、菜等,可供選擇,還有些特式小食。咁多款,真係唔容易抉擇。諗咗一陣,終於揀咗A6 辣味蝦湯底 + 蝦肉魚蛋 + 摻摻;B2 叻喱叻沙 + 蝦肉魷魚 + 檬粉;馬拉盞通菜;檳城小食拼盤和冰糖檸檬薏米水。【冰糖檸檬薏米水】薏米本身是無味的,加了冰糖和檸檬,整杯薏米水的味道提升了不少。兩碗麵的都大大碗,份量非常大。【辣味蝦湯底 + 蝦肉魚蛋 + 摻摻】湯底濃而且充滿蝦味,超正! 魚蛋爽爽彈彈的,口感一流。摻摻即是米粉和油麵的雙拼,變相可以一次過嚐到兩種口味。【叻喱叻沙 + 蝦肉魷魚 + 檬粉】叻喱香而不辛辣,很適合香港人口味。水魷魚好爽口。【馬拉盞通菜】通菜灼得嫩綠爽脆。附上的蝦醬馬拉盞的蝦醬味好特出。如果,佢係將通菜和蝦醬一齊炒的話,相信會更加好食。【檳城小食拼盤】有4款小食拼在一起,包括五香滷

人氣幾旺盛喎!

【冰糖檸檬薏米水】

兩碗麵的都大大碗,份量非常大。

【辣味蝦湯底 + 蝦肉魚蛋 + 摻摻】

【叻喱叻沙 + 蝦肉魷魚 + 檬粉】
叻喱香而不辛辣,很適合香港人口味。水魷魚好爽口。

【馬拉盞通菜】

【檳城小食拼盤】
有4款小食拼在一起,包括五香滷肉、炸雞翼、沙嗲雞髀肉串和五香豆腐卜。五香滷肉比較特別,它不是一個純粹的豬肉團,而是將一條滷肉包在腐皮之內,拎去炸,然後切大件上碟。味道幾特別。

另外,雞脾肉串非常入味,值得一吃再吃。
2019-03-20 20 瀏覽
星期日,同朋友打完羽毛球後,在商場附近看看有什麼好吃。見到這間餐廳裝潢設計好有特色,地方光猛整潔,又話自己是過江龍,主店在灣仔,現在這開分店,便即管一試。坐下見餐牌介紹福建麵,又有叻沙,又有豬骨湯底麵,還有數款小吃,都多選擇。我當然揀了特色的福建麵,朋友選了豬骨湯麵和叻沙。我嗰麵主打蝦及辣,但其實不是好辣,湯底比較有點像肉骨茶的味道,我選了配檬粉,配上湯底又不錯,蝦雖然細隻,但都好彈牙。朋友嘅墨丸豬骨湯底檬粉,啲墨丸都好彈牙新鮮,還有少少配菜,使到香味遠播。另一碗喇沙也不是太辣,配上豬肉亦都十分美味,見到另一檯,叫了串燒,我們也叫了一碟來試,t串燒D醬汁充滿馬來西亞風味。今天又超標,把做運動的熱量吃回來了。
另一碗喇沙也不是太辣,配上豬肉亦都十分美味,
今天又超標,把做運動的熱量吃回來了。
2019-03-19 60 瀏覽
今日放工同女兒去左荃灣行下,行到去荃新天地見到一餐廳門外有多人等位,原來是蝦麵店,女兒説在其他分店食過,麵店的湯底好好味,真材實料,甘岩來到,今晚就請我入座食晚餐試試!辣味蝦湯:每日用蝦頭、蝦殻、豬骨和多種香料熬煮成蝦湯底。味道鮮甜帶辣味。蝦肉肉片麵,選了油麵,除了本身有的鮮肉片和蝦仁外,還加配了爽口的魚旦、彈牙的墨魚丸。咖哩喇沙湯底:辣味蝦湯加入高級椰奶,鮮味中多了一點椰香味,濃郁惹味!海鮮麵,選了檬粉,本身材料有青口、蝦、魷魚、豆腐卜、芽菜,加配了魚旦、墨魚丸,材料都好爽口,特別喜歡豆腐卜和檬粉吸收了湯的精華,十分美味,食不停口!五香滷肉配一口脆豆腐:用腐皮包住五香滷肉煎炸至金黃色,外層酥脆,滷肉入味,不用點汁也很夠味!一口脆豆腐也是很香脆。馬來白咖啡:咖啡味不太濃。可樂

馬來白咖啡:咖啡味不太濃。

可樂
2019-03-08
2019-03-19 83 瀏覽
男朋友話早前在灣仔見客食過依間蝦麵店,佢好鍾意。今日我地去荃灣「南豐紗廠」前,佢話要同我黎荃灣依間蝦麵分店試下。-湯底有幾個類別:辣味蝦湯、豬骨雞湯、咖喱喇沙湯及福建滷湯。麵類可選油麵,米粉,河粉,檬粉,摻摻。-我選擇左🌟辣味蝦湯底配海鮮摻摻麵$72摻摻即係油麵加米粉。湯底十分濃郁,餐廳用上足料蝦頭、蝦殼、豬骨和香料餚製,味覺鮮香!海鮮麵既配料豐富,用料亦新鮮有大蝦、魷魚🦑、青口、腐角、蟹柳。最喜歡魷魚的爽彈略帶煙韌口感。除了海鮮外,還有芽菜、通菜、及提昇口味的炸蔥。摻摻麵混合了油麵和米粉,食起來口感特別有層次,完全吸收蝦湯的精華-🌟咖哩叻沙湯底配油麵蝦肉肉片麵 $68馬來西亞餐,最喜愛的就是叻沙。湯頭主要是由咖哩粉、叻沙醬、椰漿等組合而成,味道特別也很溫和。而且湯汁甜而香濃不辛。除了蝦肉肉片,還有豆卜及芽菜。最愛豆卜,似海綿般吸收盡叻哩湯精華,份外Juicy。-❗️秘製參巴辣醬❗️可免費向職員拎的,好香好惹味,辣得過癮之餘亦不搶喉。-🌟白胡椒肉骨油條 $62胡椒香氣與排骨的甜味,兩者味道平衡。湯頭帶有濃濃白胡椒香;微辣又無比濃鮮的醇厚滋味;肉排入味鬆化,配上脆油條,正!-🌟五香脆炸豆腐豆
我選擇左🌟辣味蝦湯底配海鮮摻摻麵$72

辣味蝦湯底配海鮮摻摻麵

摻摻即係油麵加米粉。
🌟咖哩叻沙湯底配油麵
蝦肉肉片麵 $68

❗️秘製參巴辣醬❗️

可免費向職員拎的,好香好惹味,辣得過癮之餘亦不搶喉。
🌟白胡椒肉骨油條 $62

🌟五香脆炸豆腐豆卜 $35 (大)
五香脆炸豆腐豆卜

炸豆腐卜皮脆內軟,夠脆夠熱而且油瀝得夠乾身。 點上甜酸醬,提昇口味。
🌟馬來香炸雞翼 $25 /3 隻

炸雞翼金黃色的外層香脆,用地道香料醃製,挺惹味。
🌟自家製冰糖檸檬薏米水
🌟青檸梳打

跟餐加配飲品有優惠
檸檬薏米水健康之餘,薏米份量都頗多
2019-03-18 268 瀏覽
去開荃灣荃新天地見客,順便約埋準新郎H見面。H知我為食,鍾意周圍食嘢,話荃新天地開咗間蝦麵店,就約我响個度等。其實午餐嘅炒麵份量太大,到而家都唔餓,仲食麵......?H又話要keep fit食少少.......咁大家開心share啦。枱面有杯,俾客人自助斟檸檬水嚟飲。原來蝦麵响檳城叫做福建蝦麵,據說响檳城嘅飲食文化舉足輕重......既然此店主打蝦麵,當然要試試佢啦。叫咗海鮮麵,麵底有5個選擇,揀咗摻摻 (油麵+米粉)湯汁蝦味香濃,少少辣味,好香好味,食完麵,湯都飲埋海鮮有大蝦、魷魚、青口、腐角、蟹柳,大蝦最好味。魷魚秋葵樂樂拼盤樂樂係整熟食物嘅方法=『淥一淥』淥熟嘅食物過冰水,變成冷盤小食,有三款魷魚+秋葵+腐角,冷凍秋葵又幾好食喎,其中魷魚翼最爽脆,食物本身無調味,點附送嘅三款醬更添美味。點少得叫甜品嚟食丫,多士有亞參同榴槤咖央,兩種都想食少少試吓,每款各叫半份。多士烘得香脆亞參醬酸酸甜甜好開胃榴槤咖央好食到H三件全吃掉H平常係唔食榴槤架!stop唔切,H呆咗,笑死我啦!要追加半份才有得食,好香榴槤味,同咖咖央好夾喎唔怪之得啦......亞參蜜茶酸咪咪加埋蜜糖嘅滋潤摩摩喳喳裡面有

去開荃灣荃新天地見客,
順便約埋準新郎H見面。

H知我為食,鍾意周圍食嘢,
話荃新天地開咗間蝦麵店,
就約我响個度等。

其實午餐嘅炒麵份量太大,
到而家都唔餓,仲食麵......?
H又話要keep fit食少少.......
咁大家開心share啦。

枱面有杯,俾客人自助斟檸檬水嚟飲。
海鮮麵 (辣味蝦湯底)
原來蝦麵响檳城叫做福建蝦麵,
據說响檳城嘅飲食文化舉足輕重......

既然此店主打蝦麵,
當然要試試佢啦。
叫咗海鮮麵,麵底有5個選擇,
揀咗摻摻 (油麵+米粉)

湯汁蝦味香濃,少少辣味,
好香好味,食完麵,湯都飲埋

海鮮有大蝦、魷魚、青口、腐角、蟹柳,
大蝦最好味。

魷魚秋葵樂樂拼盤
樂樂係整熟食物嘅方法=『淥一淥』
淥熟嘅食物過冰水,變成冷盤小食,
有三款魷魚+秋葵+腐角,
冷凍秋葵又幾好食喎,
其中魷魚翼最爽脆,
食物本身無調味,
點附送嘅三款醬更添美味。

魷魚秋葵樂樂拼盤

點少得叫甜品嚟食丫,
多士有亞參同榴槤咖央,
兩種都想食少少試吓,
每款各叫半份。

多士烘得香脆

亞參醬酸酸甜甜好開胃

特製亞參脆多士

榴槤咖央好食到H三件全吃掉

H平常係唔食榴槤架!
stop唔切,H呆咗,笑死我啦!

榴槤咖央多士

要追加半份才有得食,
好香榴槤味,同咖咖央好夾喎

唔怪之得啦......

亞參蜜茶
酸咪咪加埋蜜糖嘅滋潤

亞參蜜茶

摩摩喳喳
摩摩喳喳
裡面有黃、紫蕃薯、芋頭...
最特別係碗邊圍咗新鮮香蕉片,
椰漿好香,味道OK

好開心嘅一個晚上。

題外話/補充資料: 10%服務費
2019-03-13
海鮮麵 (辣味蝦湯底)
特製亞參脆多士
2019-03-18 59 瀏覽
約咗朋友仔食飯,佢話想試荃新天地嘅蝦麵店,佢屋企人食過都推介俾佢去食,果然無介紹錯,性價比很高。咖喱叻沙海鮮麵配摻摻麵配料非常多,有蝦🦐、青口、腐角、魷魚、蟹柳,非常豐富。配料吸收曬香濃嘅咖哩湯底,非常野味。摻摻麵底係油麵同米粉兩溝,同湯底非常夾。辣味蝦湯海鮮麵海鮮配料一樣係咁多,湯底係辣辣地好野味,愈食愈開謂,朋友很喜歡呢個湯底。亞參脆多士多士很脆囗,配上特製嘅醬,酸酸甜甜,非常適合作為餐前小食。沙嗲雞脾肉串雞脾肉質很嫩滑,配上沙嗲醬檸檬薏米水很好飲青檸梳打味道不錯,很解渴。

咖喱叻沙海鮮麵配摻摻麵

辣味蝦湯海鮮麵

亞參脆多士

多士很脆囗,配上特製嘅醬,酸酸甜甜,非常適合作為餐前小食。

沙嗲雞脾肉串

雞脾肉質很嫩滑,配上沙嗲醬

檸檬薏米水

很好飲

青檸梳打

味道不錯,很解渴。

2019-03-18 57 瀏覽
經過呢間檳城蝦麵店聞到好香 招牌見到有19年歷史 好似好勁咁 就同男朋友入去食dinner🙆‍♀️🙆‍♂️因為今日係閑日有優惠 正價食一碗麵就可以加少少錢叫小食甜品飲品 都幾抵!💁‍♀️傳統福建麵$66應該係招牌蝦肉肉片麵黎 賣相唔多討好 但蝦湯底好香好清爽💁‍♀️ 帶少少辣 飲到每一啖湯都真材實料用左好多蝦同蝦殻一齊熬 再加啲豬骨煲好甜 蝦肉都好爽口 不過就薄片左少少💁‍♂️魷魚串燒$32 (跟餐價)一串水魷 一串魷魚吊桶 先白灼再輕輕燒一燒 仲好juicy 點個沙嗲醬汁都幾好味 如果想食到魷魚嘅原味鮮味就可以唔使點汁🙅‍♂️沙嗲雞肉串$22 (跟餐價)呢個沙嗲最好食 雞脾肉幾滑💁‍♀️ 一定要點沙嗲醬汁 仲要勁多花生🥜係面榴槤咖央多士$18(跟餐價)本來想食摩摩渣渣 但係佢話今晚賣晒了 所以就試左榴槤咖央多士💁‍♀️ 榴槤味都幾香濃嘅 唔會話太甜 不過多士烘得未夠脆🙅‍♂️🙅‍♂️白胡椒肉骨油條 $62湯底勁重白胡椒 飲完好暖 油條吸左湯底都仲好脆 我第一次食覺得幾特別wo 幾有特色!💁‍♀️💁‍♂️

傳統福建麵$66

魷魚串燒$32 (跟餐價)

沙嗲雞肉串$22 (跟餐價)

榴槤咖央多士$18(跟餐價)
白胡椒肉骨油條 $62