2004-05-16 7 瀏覽
在惠籣軒酒店下一條街,即飴軒甜品店果條街.
在惠籣軒酒店下一條街,即飴軒甜品店果條街.
2004-05-12 16 瀏覽
S 小姐真係一矢中的~我真係完全唔食得辣.回想起當日食客們悠然自得,津津有味咁品嚐湯麵既同時,我就食到頭頂出煙,鼻尖出汗,真係十分無奈~
S 小姐真係一矢中的~我真係完全唔食得辣.
2004-05-12 13 瀏覽
嘩....你真係好唔食得辣o和,呢度D野在我來說,一點都不覺辣. ^_^
2004-05-12 10 瀏覽
今日去開呢頭做野,就去呢到食個Tea,我點o左蝦湯蝦雞絲油麵米粉,湯底好好味,無味精,好農蝦味,吃後唔口渴,配埋一杯奶茶,共$26,好抵食.
2004-05-11 11 瀏覽
星期六中午時段到尖沙咀取機票後,由於離下場約會相距數粒鐘,恰巧記起此店,決定撘船過海一試..到達後大概兩點左右,整條街既食店都只得小貓三四隻,唯獨此店店外有數人等位,不禁對此店信心大增..不知是否心理作用,進店坐下後竟然聞到一陣新鮮蝦味,認真誇張~不消一分鐘,海鮮蝦油麵($34)上桌,速度真係非常快..湯既表面泛住一層紅色,心不禁離一離..因為本人真係唔多食得辣~拌混材料後先試一啖湯..湯底一陣鮮甜味,唔算十分辣,印像不俗~海鮮有一隻青口,兩隻墨魚,兩塊魚餅,兩片魚片及數粒蟹柳~味道普通,不過配料只屬配角,味道不太差亦算了~最後發覺湯越飲越辣,搞到滿頭大汗,不過最後亦乾掉整碗蝦湯~痛快痛快~埋單$34,既然配料作用不大,下次都係要一款較平既配料(海鮮乃最貴一類)~反正湯底先係主角~臨走時見有食客點了喇沙湯底,賣相十分濃郁討好,下次再訪此店時再試..出店後急忙到7-11 狂灌汽水..不過並非因為味精關係,只係因為對本人來講,湯太辣喇..
不消一分鐘,海鮮蝦油麵($34)上桌,速度真係非常快..
2004-04-03 13 瀏覽
味道ok啦... 唔係太過淡, 最愛食"喇沙雞c油麵", 好好味呀.. 次次都食呢味架...
(非會員)
2004-04-02 17 瀏覽
今日嚟咗食晏,因為正值午飯時段,呢度都多人下,唔至上班一族,仲有啲唔駛上班既大小朋友,喺出面都等咗成三四個字度整咗碗蝦肉片麵,$28,size都算係咁,見到有不少ol食唔晒(不過可能係有啲就住),男既就可頂到下既湯底確係掂,夠濃夠香,面有少少辣,唔食辣既我都無問題橫切蝦肉不錯,肉片類似嫩身既白肉,揀油麵,都ok既(可揀米、檬、河)食得過
湯底確係掂,夠濃夠香,面有少少辣,唔食辣既我都無問題
食得過
2004-02-27 19 瀏覽
老闆係華僑, 佢好鍾意食呢度o既喇沙, 話有家鄉風味喎...
2001-12-17 10 瀏覽
灣仔其實真的有很多美食,以前在灣仔返工真的很開心,吃飯選擇太多了!但這家鋪頭唔知係咪呢一兩年先開,以前我反而未吃過!有次過開香港那邊便去試了!果然不俗!端上麵時真的嚇了一跳"咁大碗既?!" 但食落原來只是湯多,麵不太多,都幾o岩我,因我覺得吃麵要連湯喝才滋味!(計湯底好味那些)不會很快乾水!湯底濃真的很香椰子味和蝦的鮮味!不錯!不過要注意這兒很擠,要等位及很早關門!
2001-07-20 14 瀏覽
這裡的喇沙及蝦麵的確好食過好多新加坡當地的食店, 雖然曾定居新加坡, 亦略懂煮這類湯面, 但總是煮不出那種鮮味, 只因他們用料足. 蝦湯底似乎用了大量蝦殼熬了一繼時間才能煮出這種鮮味; 另外凍青檸水亦值得推介, 好新鮮好refreshing 的青檸味, 夏日極品!! 比起別處那些用糖水和顏色溝的什麼金桔青檸好得多!!
2001-07-20 6 瀏覽
呢度D 蝦麵,喇沙,福建麵都好正宗,甚至仲好過好多新加坡當地0既食店.我最鍾意蝦麵(配米粉),啖湯好濃,又香又甜又惹味,正.香港最好應該都係呢間
2000-09-14 9 瀏覽
雖然我未去過星加坡,但係之前在"沙爹軒" 食過喇沙有點念念不忘,~~~忽然又想食....在灣仔有間叫"蝦麵店" 的麵店做的喇沙好出名.....昨日中秋正日就一支公去試...地點在蘭杜街~~在金鐘同灣仔中間...中午時份人山人海....點o左個海鮮喇沙...油麵底..~海鮮用上好多....有蟹柳(呢d 都算係海鮮?) 魚片(都算?) 青口、蝦,等等....反而呢d 係次要..最重要試個湯得唔得先~??一試.......正!!好重椰味...~辣但係唔係勁辣o個隻....同上星期去anytime 食o個d,?? 差好遠!!!anytime 果d 係呃d 唔識食o個d人....~好大碗,女仔未必食得晒....就算我男人老狗一碗都夠喇~想試多碗蝦麵都無能為力~~下次吧!

點o左個海鮮喇沙...油麵底..~

anytime 果d 係呃d 唔識食o個d人....~

好大碗,女仔未必食得晒....就算我男人老狗一碗都夠喇~

想試多碗蝦麵都無能為力~~下次吧!
2000-06-19 7 瀏覽
蝦麵店湯底幾香濃,有辣有不辣,麵質亦爽口彈牙,加入蝦肉是麵店的賣點,但喜歡與否則見仁見智。
2000-02-02 14 瀏覽
店舖很清潔,服務員態度非常好,地方環境坐得舒服,價錢三十多元一碗都算O.K. 。不過,碗雖然大,但是麵太少,料又太少,食完一碗都不夠飽,希望該店改善一下這方面的問題,就算加一兩元都合理的。