2022-10-22 49 瀏覽
蝦蝦燒係流水蝦界都好出名,出名多野食之餘,食材又夠新鮮,位於荃灣美食之塔既大鴻輝11樓,今晚終於有機會黎到。一黎到職員會介紹下點燒同埋點捉蝦,而且已經有盒用錫紙包住既蝦,仲有串勁爽口彈牙既串燒鱔送。之後就可以出去拎想食既野,同埋有好多蝦比你夾住燒黎食。出面有勁多食物,有雞肉、羊扒、牛仔骨、咖哩魷魚、叉燒,比你串住黎燒。仲有熟食區,都幾多惹味食物,咖哩魚旦、麻辣花螺、椒鹽蝦,炒西蘭花同埋炸蟹鉗等等。仲有個幾特別係有個煮菜煮面既爐,食下清菜都幾健康。而最吸引到我就係海鮮區,有元貝、生蠔、花螺、大蜆、鮑魚同魷魚。而魚類都有好多選擇,黃花、麻油、黃腳立同埋大泥猛,魚好新鮮,但會霸左成個爐,不過咁多時間,咪當同fd傾下計。店內環境都幾大,食物種類好多,而且海鮮類又夠新鮮,員工執枱速度好快。雖然係串燒,但都唔會好大煙,食完又唔會成身臭油煙味,值得一試。

之後就可以出去拎想食既野,同埋有好多蝦比你夾住燒黎食。

2022-10-17
2022-10-20 203 瀏覽
秋風起,突然想重拾燒烤的樂趣,但舟車勞頓去燒烤場燒豬牛羊雞翼非我所願,想燒海鮮,就挑了荃灣一家名為蝦蝦燒的海鮮燒烤店。海鮮部超誇張,就像泰國的夜市一樣,有很多款式的魚,還有扇貝,生蠔,鮑魚,蜆,帶子和墨魚,都是我的最愛。熟食區有爽滑鯪魚皮,坊間少見,居然在這裏會遇上,超驚喜。但爽滑魚皮吃完後就換成了滷水雜錦,所以餐盤上仲有嘅時候趕快吃多一點吧。冰櫃裏面還有肉類,例如牛柳,叉燒,羊架,雞翼,沙甸魚,豬大腸,已經整成一串串,放上燒烤爐就可,不過切記要定時轉一轉。燒嘢食最緊要睇火,否則魚類會變乾身,生蠔也變蠔豉。飲品都有四個櫃,最特別是啤酒任飲,燒烤當然要有冰凍啤酒下火。這裏主打的燒蝦,隻隻十分生猛,緊記將佢夾實,放在冰桶內令他失去知覺,因為一不留神,蝦會從冰桶中跳出。留意冰桶別放近燒烤爐邊,否則筒內的冰字全部都會溶掉呢。 燒蝦一會兒就熟,整個肚都是蝦子,十分肥美卜卜脆。剛燒熟的蝦很熱,還是放一下才進食吧。蝦肉很彈牙,非常新鮮。食嘅時候建議點一下青檸醬,同鮮蝦簡直係perfect match!鰻魚肉質鮮嫩滑溜,可惜每人只有一串,非常矜貴,還是先吃為妙。生蠔相當新鮮,size適中。食嘢嘅時候發

鰻魚肉質鮮嫩滑溜,可惜每人只有一串,非常矜貴,還是先吃為妙。生蠔相當新鮮,size適中。食嘢嘅時候發現一盒不知名東西放在桌面上,原來是蒜蓉蝦,經過專人調味的蒜蓉蝦特別好食。鮑魚燒完很好食,新鮮彈牙。
好欣賞燒烤爐分上下層,可以同時燒好多嘢,做到高速燒烤,每個人都可以食多啲。貝殼類比其他食物較佔用多一點的空間,上下層設計比傳統燒烤爐多一倍空間,唔使擔心燒唔切。
推薦食物係蝦,生蠔,鮑魚,扇貝。蝦肉新鮮彈牙,生蠔夠肥美,鮑魚很鮮嫩,扇貝啖啖肉。這間餐廳勝在多款式,除蝦之外還有很多選擇,絕對會再來。
2022-10-06
2022-10-19 872 瀏覽
之前在佐敦食過一次蝦蝦燒🦐, 今次試下荃灣分店,位於眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心11樓。 星期五晚上八點到達, 每位$378加10%, 食到大約十點半。 坐低不久店員已經為我們送上燒鱔串和蒜蓉蝦, 燒鱔是每人一串, 肥美好味🤤👍🏻。 蒜蓉蝦的肉質就當然沒有新鮮流水蝦好吃啦, 但都可以一試😊。 首先讚一讚海鮮區,有魚、蠔、扇貝、帶子、蜆和鮑魚等等🤩, 食海鮮都已經夠曬飽, 仲有鮮甜美味的流水蝦呢! 串燒方面我最喜歡豬大腸, 香脆可口。 飲品種類有罐裝、盒裝、啤酒和真露, 不過留意真露真是特別搶手, 好快已經冇貨了🤣。 個人感覺比較喜歡荃灣分店, 店員服務親切, 座位舒適, 最重要每張枱都有流水蝦供應, 不用行出行入👍🏻🥰。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

個人感覺比較喜歡荃灣分店, 店員服務親切
, 座位舒適, 最重要每張枱都有流水蝦供應
, 不用行出行入👍🏻🥰。

燒鱔

羊架
串燒
燒魚
真露
之前一直未試過食流水蝦,但見近來越來越多朋友去試,同埋個個食完番黎都話好過癮🤣咁我就一於去試試2.5小時食唔食到回本先😎。🐒晚市2.5小時任飲任食💰$348新鮮流水蝦+海鮮+自助串燒燒烤首先一黎到就見到好清楚既劃位,分左雪糕櫃🍦飲品,海鮮區🦞串燒區🍢熟食區,環境十分整潔,唔會因為係海鮮地下就好濕👍🏼而當然店員都好helpful同勤力,keep住有換野同收碟,有人夾蝦搞到手忙腳亂,店員都即刻幫手🫶🏻勁Sweet❤️。食物方面首先每枱都會有一個錫紙盒蒜蓉牛油焗蝦同埋新鮮鰻魚串(人頭計)🐟鰻魚十分爽口,又肥美。海鮮方面有得自己mix蒜蓉牛油,無論係放係帶子定扇貝定蠔都係100分🦪真係見到佢燒個下已經好吸引😍而唔少人都會忽略左魚,但我地今次先發覺燒魚係咁惹味🐠因為最主要係佢個泰式海鮮汁,令到成條魚有係泰國餐廳嘅感覺🇹🇭。串燒最推薦就係豬大腸,豬脾仔同叉燒🐖因為燒完都keep到好Juicy💦調味方面仲有4款唔到調味粉可以加,有辣有唔辣任君選擇😎。整體黎講真係好enjoy,完全無人趕我地走,店員個個好nice,仲要真係任食唔嬲,一無就fill👍🏼👍🏼

🐒晚市2.5小時任飲任食💰$348
新鮮流水蝦+海鮮+自助串燒燒烤

海鮮方面有得自己mix蒜蓉牛油,
無論係放係帶子定扇貝定蠔都係100分🦪

2022-10-18 39 瀏覽
飛不了泰國,那唯有就尋找一點泰式風情,來到流水蝦專門店蝦蝦燒,盡情食蝦!其實從未在香港食過流水蝦,但荃灣店的格局真的令我大開眼界,因為環境夠大乾淨又企理,食物擺放得好整齊。飲品食物選擇很多,串燒食物有4大個雪櫃,羊架、牛柳粒、牛扒、雞翼、金菇肥牛、丸類、雞扒、蔬菜類等,十分豐富,燒烤應有的都包括其中!餐枱忘旁就是水箱,生猛大頭蝦信手可撈,見到都好興奮!坐低先送上超級大蜆、錫紙蝦和肥大肉厚的鱔串。我則急不及待出去拿海鮮,這裏的海鮮絕不欺場,有撞近10款。鮑魚、扇貝、生蠔、花蟹、沙白、蜆、魷魚、帶子和大大條魚,都是任拎,如果鍾意海鮮,其實齋食這裏的海鮮都回本!第一轉先拎了扇貝、帶子、生蠔、鮑魚等,自家製加了很多的蒜蓉和牛油去燒,真的好好味!海鮮送啤酒,真係一流!第二轉就食點生果,菠蘿、栗米,然後主力燒大頭蝦!蝦是這裏的主角,當然要大食一餐。新鮮撈起,隻隻肥大生猛!望住它們由透明變成橙紅色是個治癒的過程。蝦肉鮮甜、爽口彈牙,蘸上特製泰式醬,好好味,一連食了十多隻。食完一輪蝦又再encore海鮮,花蟹、魷魚、扇貝、帶子鮑魚,生蠔,滿滿的一大盤,燒得開心,食得盡興。串燒其實都好高質,大腸、雞軟骨
串燒其實都好高質,大腸、雞軟骨、牛柳粒、大鱔等,尤其菠蘿和粟米,十分鮮甜。但因為主力食海鮮和蝦,都未有大多時間食串燒,淺嚐了一下。
這個2.5小時,撈撈蝦,燒燒海鮮,飲下啤酒,好快就過了,食到最後一刻,食埋杯雪糕,盡興而歸!想不到香港的流水蝦和泰國的差不多一樣,想止下泰國癮,來這裏最適合不過!
2022-10-06
2022-10-17 52 瀏覽
聽人講咗好耐新鮮流水蝦想試好耐,終於有機會試吓啦😍新鮮蝦真係特別好食😋出面夾嘅海鮮感覺都好新鮮鮑魚啲殼唔可以燒 因為可能會爆放晒喺扇貝殼上面燒😆😆😆有好多現成食物可以拎~飲品任飲,連酒都有呀!我飲左勁多野😂羊架、雞中翼、雞全翼、串燒、多春魚茄子、粟米、磨菇、南瓜、翠玉瓜、菠蘿、金菇,連格仔餅同蒜蓉包都有!晚市$348/位5:00pm-7:15pm(7:15前離座及結賬)9:30pm-12:00am(9:30後入座)有88折😋小童100cm以下免費,需要一位成人陪同150cm以上當成人計
聽人講咗好耐新鮮流水蝦
想試好耐,終於有機會試吓啦😍

新鮮蝦真係特別好食😋

出面夾嘅海鮮感覺都好新鮮

鮑魚啲殼唔可以燒 因為可能會爆
放晒喺扇貝殼上面燒😆😆😆

有好多現成食物可以拎~
飲品任飲,連酒都有呀!我飲左勁多野😂

羊架、雞中翼、雞全翼、串燒、多春魚

晚市$348/位

小童100cm以下免費,需要一位成人陪同
150cm以上當成人計
呢度好大呀,坐得好舒服😻平日夜晚任食2.5小時都係每人$348加一如果過咗基本用餐時間想坐多一陣每人另加HK$50/30分鐘呢度最出名就係可以即場夾啲蝦出嚟燒真係好新鮮,好好食😋落啲味椒鹽/孜然粉/鹽/辣椒粉更加正呀!除咗即場夾蝦之外,出面仲有超級多海鮮任燒任食呀!有鮑魚、蜆、蟹、扇貝、蠔🦪、魚……真係乜都有!職員提我地鮑魚要拆咗殼先可以燒除咗海鮮之外仲有好多肉類係任食任燒有羊架 有雞全翼 個羊架都好大好厚身好香自己落孜然粉👍🏼拎左魷魚🦑金菇卷、台灣腸同埋啲串燒😋仲有菠蘿添呀🤩連蒜蓉包都有😋仲有啲熟食,如果嚟到好肚餓等唔切燒,都可以食住先😆都好多選擇出面有個位可以淥生菜/烏冬仲有醬料提供👍🏼最後當然唔少得嘅係雪糕啦食埋雪糕大滿足 食到好飽😋
呢度好大呀,坐得好舒服😻
平日夜晚任食2.5小時都係每人$348加一
如果過咗基本用餐時間想坐多一陣
每人另加HK$50/30分鐘

呢度最出名就係可以即場夾啲蝦出嚟燒
真係好新鮮,好好食😋

落啲味椒鹽/孜然粉/鹽/辣椒粉更加正呀!

除咗海鮮之外仲有好多肉類係任食任燒
有羊架 有雞全翼 個羊架都好大好厚身好香
自己落孜然粉👍🏼

拎左魷魚🦑金菇卷、台灣腸同埋啲串燒😋
仲有菠蘿添呀🤩連蒜蓉包都有😋

出面有個位可以淥生菜/烏冬
仲有醬料提供👍🏼

最後當然唔少得嘅係雪糕啦
食埋雪糕大滿足 食到好飽😋
2022-10-13 70 瀏覽
昨晚生日,一班人就去試吓荃灣蝦蝦燒,入去第一個感覺服務的哥哥姐very good 🥹,問妳要咩需要,又教我哋剪飽魚燒(原來連殼燒真係會陣親),另佢送每人串鰻魚,真的好好食😋😋,而流水蝦細但很鮮味,串燒種類很多,海鮮亦都算多,2.5鐘係食吾晒所有食材(係因為自己食量少😆),本人覺得這間真係值得去食。
好正流水蝦
2022-10-12
慶祝紀念
生日
好正流水蝦
2022-10-02 107 瀏覽
食得開心的蝦蝦燒✨🦥🔥荃灣最大室內場,以泰國特色流水蝦為賣點,配合串燒和海鮮的自助任食餐廳。🦐🦐食物種類超多選擇,豐富十足。除了即場夾的大頭蝦外,場內更設有自助區域,有多款海鮮、串燒、肉類,吃得飽飽又滿足!🍖《蝦蝦燒任食》$348/平日成人最吸引的,莫過於自行夾的流水蝦。店員詳細的解說,讓客人清楚明白夾流水蝦的主要事項。當夾流水蝦後,要把它放進冰凍的水內,把它弄暈,待一會兒才放上爐上面燒,玩樂感一百分!自助區中,海鮮部分特別搶眼!海鮮種類十分豪華!包括有:蠔、鮑魚、帆立貝、蟹、蜆、魷魚,原氣黃花魚等等。肉類方面也很豐富,包括有:牛仔骨、豬大腸、羊架、牛仔粒⋯⋯⋯等等超多的選擇!串燒也有很多款,包括:菇類、菜類、菠蘿、茄子、豆卜⋯⋯等等。此外,自助區域更設有熟食區和燙菜區,熟食小吃包括有熟蝦、滷水食品等等。而燙菜區中,客人自行燙菜,吃了那麼多肉,能讓人吃點菜,健康之選。當然不少得甜品雪糕和飲品,也有大量的款式,任君選擇。總結:又玩得又滿足的蝦蝦燒餐廳。
食得開心的蝦蝦燒✨🦥🔥

《蝦蝦燒任食》$348/平日成人

當然不少得甜品雪糕和飲品,也有大量的款式,任君選擇。

總結:又玩得又滿足的蝦蝦燒餐廳。
ʕ•ﻌ•ʔฅ 𝓒𝓸𝓸𝓴𝓲𝓷𝓰 𝓗𝓪𝓱𝓪荃灣區「即夾即燒」的流水蝦放題,時限為150分鐘。假日成人$378一位,可享有85折優惠,再加上加一服務費後,約$340一位。雖然流口蝦已經流行了一段時間,但這是我首次光顧,看到有不少海鮮可供選擇(如大頭蝦,帶子,鮑魚、生蠔,鮑魚等),亦有不少肉類及蔬菜的串燒,當中有部分都頗值得一試。★ 燒鰻魚一開頭職員會因應人數給予一人一串鰻魚,經燒烤後鰻魚外皮香脆,肉質肥美可口,是這餐我最滿意的食物。★大頭蝦大頭蝦非常新鮮,有蝦膏,肉質爽口彈牙。首先夾的要在長魚缸到內把蝦夾起,過程中生猛的大頭蝦濺到小編滿面都是水。接着要把蝦放進冰桶中將其凍暈,最後就可以上爐燒了。★帶子帶子都頗為大隻,燒完後亦不會縮水。★鮑魚鮑魚偏細,但都算是爽口及彈牙。開爐前店員亦十分貼心地提醒我們要剪開個外殼,以免外殼因高温而爆裂。★菠蘿菠蘿超級大件,有一定厚度,十分甜且會爆汁,完全不需任何調味。★雞軟骨雞軟骨外酥內脆,吃起來「脆卜卜」,口感豐富,加上椒鹽便是完美配搭。★多春魚多春魚個頭偏瘦,但魚卵卻不少,燒完之後非十分脆口。★三文魚鰭雖然看起來不是很大塊,但是其實大部分都是魚肉,只有外殼
ʕ•ﻌ•ʔฅ

𝓒𝓸𝓸𝓴𝓲𝓷𝓰 𝓗𝓪𝓱𝓪

★ 燒鰻魚

★大頭蝦

★帶子
帶子都頗為大隻,燒完後亦不會縮水。

★鮑魚

★菠蘿

★雞軟骨

★多春魚
多春魚個頭偏瘦,但魚卵卻不少,燒完之後非十分脆口。

★三文魚鰭
雖然看起來不是很大塊,但是其實大部分都是魚肉,只有外殼是魚骨,再加上油脂十分足夠,燒起來魚油香溢,香酥美味。

★牛仔骨
有肉味但略縑韌了少許。
2022-09-30 83 瀏覽
同屋企人慶祝生日,又走咗嚟食蝦蝦燒🦐流水蝦任燒任食2.5小時,平日晚市$345/位,好食又過癮!除咗生猛大頭蝦之外,仲有提供各款熱食、肉類、海鮮,琳瑯滿目~現場環境寬敞,冷氣充足,唔會食到熱辣辣成身汗💦店員服務好殷勤,不停來來回回協助同埋收嘢。一坐低就會有一盒蒜蓉牛油蝦同埋鱔串放喺度俾你燒,鱔串厚肉又juicy,唔會好多骨~正!海鮮refill得好快,夠晒新鮮,有鮑魚、扇貝、大蜆、生蠔、魚、魷魚同埋蟹等等,個人就最鍾意鮑魚同埋扇貝!教你一個秘訣,扇貝放埋蒜蓉油、蔥、少少辣椒同埋粉絲上去,再落啲豉油咁樣燒,超級惹味!燒大頭蝦就要拎啲冰水,夾佢上嚟之後擺入冰筒整暈佢,剪咗啲鬚先擺落去個爐度燒,好多蝦頭都係有膏架,肉質爽口彈牙,夠晒新鮮~除此之外飲品同埋雪糕款式都好多,整體來講性價比好高呀!

除此之外飲品同埋雪糕款式都好多,整體來講性價比好高呀!

2022-09-30 65 瀏覽
蝦蝦蝦開心燒烤日價錢$348 for 2.5小時自助區方面鮑魚 扇貝 帶子 蟹 魚 蠔 螺 蜆 當然仲有主角流水蝦款款都好新鮮 特別要注意鮑魚要先去殼 如果唔係燒燒下會爆💥流水蝦好生猛 彈跳力十足 帶子及扇貝都好大粒 燒得好甜肉類基本上都好齊全唔會有雪藏味或者怪味 只需要控制好火侯 就可以燒出美食環境方面地方都好大 全層應該可容納幾百人枱有足夠空位擺嘢食 工具齊全服務方面垃圾清得好快 出面自助區嘅食物都補充得好快 唔怕比人掃哂飲品方面啤酒 汽水 茶 果汁都有 大眾化口味雪糕方面有多種唔同口味嘅雪糕雪條 記得留肚啊整體都幾滿意,一邊傾計一邊燒,快樂嘅時光
蝦蝦蝦開心燒烤日

飲品方面
啤酒 汽水 茶 果汁都有 大眾化口味
雪糕方面
有多種唔同口味嘅雪糕雪條 記得留肚啊

整體都幾滿意,一邊傾計一邊燒,快樂嘅時光
朋友推薦嚟到呢一間蝦蝦燒,一個價錢兩個半鐘頭任燒任食,食物種類選擇繁多,包括有各種肉類,豬牛雞蔬菜海鮮一應俱全,尤其是係海鮮區,擺放整齊而且好新鮮,扇貝、鮑魚、蜆、蟹等等,簡直好似街市魚檔咁樣咁多款式~每張枱有一個燒烤爐,吸味功能幾好燒完唔會成身都係味道,燒烤爐睇落好似唔係好大但係其實燒到勁多嘢,因為上下兩層都可以用!旁邊就有一個魚缸,入面有新鮮嘅流水大頭蝦,可以自己揀選,夾入冰桶整暈佢再剪走d鬚可以擺去燒,肉質爽口彈牙,而且蝦頭係有膏架!真係超正。職員仲會久不久加入活躍亂跳嘅鮮蝦。除此之外雪糕同埋飲品都係無限量提供,無論汽水定係無糖飲品都應有盡有,真係食得好滿意呀!

2022-09-26 60 瀏覽
今日又去咗食蝦蝦燒,一路食飯一路望住啲蝦喺隔離嘅海蝦游下都幾得意,雖然我比較細膽成日唔咁去夾嗰啲蝦,但係一路望住佢哋郁吓郁吓都覺得別有一番風味!佢哋會有照燒鰻魚片比每台嘅客人,如果鍾意食鰻魚嘅朋友應該會幾開心。除咗有蝦,仲有自助海鮮吧,選擇多很多,原隻生蠔,沙巴蜆,原隻鮑魚,原隻聖子,花蟹,原條黃花魚…去到燒烤類食物,會有粟米日本甜番薯,原隻辣椒,茄子,肉類選擇有比較多不能盡錄,鍾意佢燒雞腎再加啲孜然粉,好有重慶燒烤風味。除咗黯然粉之外佢仲會有其他調味粉,每一台都會有。再去埋佢哋飲品吧,同埋甜品吧選擇都非常多,一個放題又有得食又有得玩。

2022-09-26 67 瀏覽
荃灣大鴻輝,出名多嘢食,真係花多眼亂,今日想食海鮮決定就去 蝦蝦燒 之前去過佢哋佐敦店,今日就試吓荃灣分店。環境地方好乾淨. 魚缸裏面全部活蝦任你捉,唔搵冰桶凍暈佢,真係扎扎跳,有得食有得玩。任食海鮮選擇有魚蝦蟹,帶子,鮑魚,原隻𧐢,仲有蜆,沙白,鍾意海鮮的朋友應該喜歡。跟住燒烤肉類選擇亦都好多,不過鍾意食蔬菜嘅我就揀咗菠蘿,大辣椒,日本番薯仔。今日發現飲品選擇原來 有韓國 soju 再加埋啤酒任飲, 就即時自製一個 soju bomb.