2009-01-05 7 瀏覽
食左黑柏葉麵,加碟淨雲吞。黑柏葉爽,唔會韌到咬唔開,蘸辣豉油食一流,麵就差少少,無水味但係亦唔爽。聽班老客人係度講野,大家紛紛講新年快樂,突然間,好有過年Feel。
食左黑柏葉麵,加碟淨雲吞。
2008-12-24 21 瀏覽
同學話帶我食一間地度好味麵店~ 那天就是交完final project,真要好好的興祝!同學推薦 : 雞腸雲吞麵!我就好鍾意食冬菇,所以點了冬菇豬潤麵!最興奮還可以點最愛凍奶茶!上來寫食評先知我無叫錯~ "冬菇豬潤麵" ,冬菇極大隻又"林",豬潤似乎被牛柏葉蓋過氣勢,豬潤很爽又新鮮!雞腸不用多說吧!點一點豉油好味至極! 坐得都ok舒服,晚上不太多顧客,可以邊吃邊慢慢傾計~

同學推薦 : 雞腸雲吞麵!
我就好鍾意食冬菇,所以點了冬菇豬潤麵!
最興奮還可以點最愛凍奶茶!

坐得都ok舒服,晚上不太多顧客,可以邊吃邊慢慢傾計~
極品 - 自製四拼麵
極品 - 自製四拼麵
  • 雞腸麵、冬菇麵
2008-12-09 27 瀏覽
呢間鋪頭既位置都幾難塭, 好彩有男友係度0者 ^ ^入到去嗌左:冬菇蝦球麵 - 冬菇有三大舊, 有舊真係大過我隻手掌! 好誇! 不過真係好好食, 好厚, "火文"得好入味好淋! 不過其實都幾濃味, 淨係食菇都飽左一半喇. 蝦球就覺得較普通, 點左豉油好食d, 但都幾爽口. 麵無梘水味, 湯底好清甜, 我飲左好多 ^ ^ 雞腸豬手麵 - 黎果陣都嚇左一跳, 因為個面有層雞油, 男友開頭仲以為係另一種湯底添! 但係d雞腸真係幾正, 食得出好新鮮, 點左d豉油真係perfect match! 不過有d都幾肥下... 男友話有d覺得越食越膩. 豬手就麻麻, 味道淡亦不夠淋, 又無咩肉. 男友怕左d雞油唔敢飲d湯, 哈哈鍾意食呢度既麵, 因為個湯底真係好甜好好味! 但食完真係幾滯下, d菇真係太巨型喇. 見到有個男人食完一碗麵再encore左碗冬菇麵, 真係好勁呢黑柏葉應該都唔錯, 好多人叫, 又想試下豬軟骨, 我諗遲d都要黎多次喇雞腸愛好者絕對要黎試下 ^ ^

呢間鋪頭既位置都幾難塭, 好彩有男友係度0者 ^ ^
入到去嗌左:

雞腸愛好者絕對要黎試下 ^ ^
  • 雞腸
  • 冬菇
2008-11-23 6 瀏覽
今日收工後, 漫無目的地閒逛, 經過這裡時剛好肚餓, 於是入去吃東西醫肚.周日的中午一時, 店內人客不多. 坐下後, 才看到牆上貼著店子的招牌貨: 雞腸和黑柏業. 本來也想試試雞腸, 但一想到腸內的肥膏, 立即打消了吃雞腸的念頭. 結果點了碗黑柏業麵.黑柏業麵很快便送上, 看起來也不錯, 只是比介紹圖片的那碗份量少得多, 接著還送上豉油一碟. 正當覺得奇怪, 為什麼要另外送上豉油? 枱面不是有一樽嗎? 看著牆上的介紹, 才知道這碟是特製的豉油, 有中藥成份! 黑柏業很爽口, 但本身無甚麼味道, 點了豉油吃會好一點, 因為豉油有點辣! 至於中藥味則吃不出來. 麵也不錯, 沒有鹼水味, 麵質也爽. 見鄰枱的冬菇麵也不錯, 冬菇很大塊, 下次再來時會試試.

見鄰枱的冬菇麵也不錯, 冬菇很大塊, 下次再來時會試試.
2008-10-20 5 瀏覽
這裏的雞腸肥美、黑栢葉新鮮爽口,湯底鮮甜,很多人也知道!其實它的鮮蝦球也很鮮美,很爽口;至於冬菇,我第一次吃時都覺得好食,但不及柏葉!但現在越吃越喜歡這裏的冬菇,很入味,有時會好大隻,很厚肉,看你有沒有運!還有還裏的豉油,很好味呀!在3角廁所附近,上午3點鐘関門!
這裏的雞腸肥美、黑栢葉新鮮爽口,湯底鮮甜,很多人也知道!

還有還裏的豉油,很好味呀!

在3角廁所附近,上午3點鐘関門!
  • 鮮蝦球
  • 冬菇
  • 雞腸
  • 黑栢葉
  • 豉油
2008-06-29 22 瀏覽
好鐘意食黑牛柏葉,爽爽脆脆的口感極佳,居港初期即被它的主打黑牛柏葉招牌吸引,如果與荃灣的彬記比的話,彬記的也很不錯且有花生,而蘭香的牛柏葉下層則是有許多芽菜,此彬記比較抵食!因鐘意食淨米粉,二家的淨米粉是彬記勝出,但蘭香勝在服務親切!
2008-06-11 18 瀏覽
看題目不要心邪, 我所說的北菇是吃的北菇啦.相約朋友吃個夜宵, 因為將近午夜, 所以想吃的公和關門了. 於是朋友推介到這店吃馳名雞腸麵.尋尋覓覓之後, 終於來到店門前, 真艱辛呢. 由於二人均對另一馳名黑柏業無興趣, 所以都想點雞腸冬菇雙拼麵. 商量之下, 點了雞腸和冬菇麵各一碗分來吃.麵的湯底很清甜, 麵條沒鹼水味, 好. 雞腸爽脆, 因為沒清除肥油, 所以吃到滿咀香口雞油, 點些秘製豉油更能吊出鮮味哩. 可是眼見肥油黏附的血管有點可怕, 還是動手把它除掉......冬菇哩, 吃過後認為它是招牌菜!!!! 冬菇大塊頭又厚身, 一般食店很少用到如此貨色. 用秘製醬汁炆煮, 味道濃郁, 但較魚娘用蠔油炆的清新一點, 更能吃出獨特的菇菌味. 吃到差不多的時候, 還差點想買個冬菇外帶回家給家人分享哩.後加的白灼牛肉, 不要以為牛肉份量很多, 碟底舖滿銀芽就是了. 肉質是腍, 可惜無什肉味, 失敗失敗. 不過牛肉加生薑生蔥吃更為討好. 附加一句, 喜歡吃生蔥的朋友呢, 可以找老闆伙計添加, 他們都會一小碗拿過來讓你吃的, 好不濶卓. 食店位置雖然不方便, 但最好就是晚

看題目不要心邪, 我所說的北菇是吃的北菇啦.

食店位置雖然不方便, 但最好就是晚上開到凌晨三點, 夜蒲 + 有車的人有 (口) 福了.
雞腸冬菇雙拼麵
白灼牛肉
$50 (宵夜)
  • 雞腸麵
  • 冬菇麵
2008-05-09 4 瀏覽
睇完網友的食評, 今日又勁想食面, 於是走左去依間試 叫左黑柏業+雞腸面 總結: 湯底幾好, 黑柏業也不錯, 幾爽! 不過 .... d雞腸好似好肥, 見到有d野(脂肪+黑黑地的野)痴係d雞腸度, 感覺唔係太乾淨, 食唔入口!下次有機會幫襯一定唔會叫雞腸
睇完網友的食評, 今日又勁想食面, 於是走左去依間試

叫左黑柏業+雞腸面

下次有機會幫襯一定唔會叫雞腸

2008-04-15 17 瀏覽
今晚又要返學,朋友推介去食麵,佢話呢到雞腸最出名,但奈何我唔愛吃,我點了豬軟骨牛筋麵,朋友點了冬菇牛肉米線,大家食物到齊,朋友比左一件冬菇我試,勁大隻,一咬落去,嘩!真係好好味,炆得好入味,一向唔愛吃冬菇的我,都覺得好正!自己嘅豬軟骨都唔錯,炆得好林,牛筋就ok,麵唔淥得太林,果然一間好介紹嘅麵店。店里雖然冇裝修可言,但人情味搭夠,全店係「阿姐」、「阿叔」侍應,個個都幾nice,好有家庭feel。
2007-12-16 18 瀏覽
呢間鋪頭以雞腸, 黑柏葉出名以外, d麵都好好食, 彈牙之餘仲一d鹼水味都冇. 近期鍾意食佢個'豬軟骨飯',大大舊豬軟骨一碟仲有d菜响底, 再加一碟白飯, 都只係廿蚊. 用d汁嚟撈飯都好'正'嫁!!!冬菇麵都好好味, 好大隻冬菇入晒味...

冬菇麵都好好味, 好大隻冬菇入晒味...
2007-12-14 4 瀏覽
之前去飲野先會經過呢間野, 地點咁間"zip"平時點會去丫, 記得由於唔想食咁飽, 次次都食佢既淨雲吞, 好好味,比平時果d出名乒乓波雲吞仲好,因為佢d皮冇咁散,較有口感, 18蚊仲有好多粒(好似有成8粒咖), 粒粒乒乓波咁大, 內裏全都係蝦,冇咩肥豬肉的昨晚終於走去食正餐二人叫了:淨吞雞腸牛栢葉米牛肚魚餃河淨吞雞腸牛栢葉魚餃及河都係出色既雞腸由其正未洗晒d油故此極香口感又爽栢葉都唔錯爽兩人三碗都係59蚊好味又抵食

昨晚終於走去食正餐

栢葉都唔錯

兩人三碗都係59蚊
好味又抵食
2007-11-22 12 瀏覽
我有一段時間係尖沙咀返工, 早晚經常幫襯, $18一大碗, 個碗粉對女仔黎講真係多左少少, 多數叫會扣底多蔥, 試過伙記無幫我加蔥, 轉個頭成碗拎過黎任我加^^ , 除左招牌雞腸和黑牛拍葉無得頂外, 冬菇、沙爹肥牛、豬軟骨都好正的, 仲有鮮蝦雲吞都幾彈牙的, 因為成日食, 基本上都食均晒, 如果閣下比較大食, 可以試下叫兩拼飯, "食送"另上, 會自動送少少菜墊底, 飯唔夠仲會免費幫你添, 今時今日, 咁既服務態度真係抵佢咁好生意.p.s 跑馬日碗粉份量可能會有少變化, 要睇企檔有無斬獲.

p.s 跑馬日碗粉份量可能會有少變化, 要睇企檔有無斬獲.
2007-11-18 22 瀏覽
好耐之前已經想試呢間麵店,但因為位置比較偏僻,所以唔係成日有機會食,今次咁啱去TST,諗起呢間店,終於都可以一償心願。一入到去,只有兩三枱人,環境比較清靜,所以特別舒適。我點了牆上雜誌推介o既黑栢葉拼雞腸麵$23,姐姐則點了黑栢葉拼豬軟骨米線$23。份量真係幾多,尢其係d料,比起一般o既麵店多,而且好少麵店會有雞腸食。d雞腸好新鮮好爽,咬落去o既口感好特別,點埋d秘製豉油,真係好好食。至於黑栢葉,我不嬲都鍾意食,佢又切得比較幼,口感好好。試了姐姐俾o既豬軟骨,又大件又腍,味道又濃,不俗。阿姐幾好人,價錢又實惠,地方清靜,o係TST都幾難搵,如果有套餐更好。下次一定會再o黎食。

一入到去,只有兩三枱人,環境比較清靜,所以特別舒適。

下次一定會再o黎食。

黑柏葉拼雞腸麵
(非會員)
2007-10-27 11 瀏覽
今日同朋友黎試下e度d麵....叫左個雞腸豬手麵($23)同黑牛栢葉麵($18).雞腸k, 食得出係新鮮既.豬手:唔係咁得, 唔冧, 唔入味.黑牛栢葉:無想像中咁爽.麵k湯底:我個碗好咸, 我朋友個碗ok啦.服務:麻麻地, 一粒聲都唔出, 就咁放底d野就算....

雞腸
k, 食得出係新鮮既.
豬手:唔係咁得, 唔冧, 唔入味.
黑牛栢葉:無想像中咁爽.
k
湯底:我個碗好咸, 我朋友個碗ok啦.

服務:麻麻地, 一粒聲都唔出, 就咁放底d野就算....
2007-09-30 4 瀏覽
打書釘, 之後出到尖咀都7點左右, 便先找些吃的, 本來新港foodcourt都不錯, 但因裝修, 所以要另覓目標.記得這裡有肥美雞腸, 自當不可不試.兩個人, 各點個三併撈麵, 豬手牛筋雞腸, 及柏葉牛肉雞腸.份量絕不少, 該足以餵飽大食的.豬手雖說是南乳製法, 不過食落沒甚南乳味. 豬手皮, 夠腍夠膠夠肥美, 輕輕一咬, 已骨肉分離, 牛筋亦腍, 柏葉爽脆, 且不會韌, 是自己吃過最好的之一, 牛肉火侯好, 剛熟, 最後的雞腸, 略帶肥膏, 亦食得出是鮮雞腸, 好滋味.坦白講, 這店的撈麵是自己一直吃得最過癮最滿足的.
記得這裡有肥美雞腸, 自當不可不試.
份量絕不少, 該足以餵飽大食的.

坦白講, 這店的撈麵是自己一直吃得最過癮最滿足的.