2010-11-05 26 瀏覽
9月1日, 今晚呀菲有事嚟咗尖沙咀, 我嚟到等呀菲搞掂後, 就嚟到附近麵檔食個晚晚飯~ 呢一間門面光鮮, 但係內裏枱枱櫈櫈以及裝修等都顯出歲月嘅煎熬, 應該都歷史悠久~ 店舖出名食雞腸同黑柏葉, 嘩好冷門的, 一定要試一下~::: 雞腸黑柏葉米 + 忌廉 ::: $28 + $8未上米粉前先附上一碟豉油, 老伯伯話係用來點雞腸食嘅特製豉油~ 再上米粉, 好大一碗, 毫不手軟! 雞腸同黑柏葉已經蓋晒成碗米粉, 仲要加上大量蔥絲, 足一人半份量~ 先喝一口湯, 好清甜, 淡淡嘅清湯底加少少雞油已經好吊得出d味道, 應該落咗唔少心機, 易入口而冇味精~ 而米粉索咗湯底意外地好食, 雖則我平時都唔係好食米粉, 不過今次覺得係叫啱咗~ 雞腸爽口彈牙, 冇肥膏黐住, 再點一點特製豉油, 更加添幾分鮮甜味, 好夾~ 黑柏葉亦十分爽口, 冇漂咗嗰種味, 又可以點雞腸嘅豉油, 就咁食亦都好原汁原味! 不過又食雞腸又食黑柏葉, 要知道2樣野都比較難消化, 所以都係要慢慢食, 咬多幾下先吞就好d~雖說$8一枝只有192ml嘅忌廉確實唔平, 但係食粉麵配上玻璃樽裝汽水就別有一番風味~ 仲要平時冇乜人飲, 枝忌

::: 雞腸黑柏葉米 + 忌廉 ::: $28 + $8
雖說$8一枝只有192ml嘅忌廉確實唔平, 但係食粉麵配上玻璃樽裝汽水就別有一番風味~ 仲要平時冇乜人飲, 枝忌廉結晒冰夠晒凍!

舖裏只有2個伯伯服務, 應該都做咗好耐, 好有舊式風味~ 原來冬菇都係佢地出名嘅菜色, 下次再來光顧要試下先!
雞腸黑柏葉米
玻璃樽裝忌廉
2010-09-01
雞腸黑柏葉米
  • 雞腸
  • 黑柏葉
第一次來到「蘭香麵家」,第一次食「雞腸」(鵝腸就食得多)。看到餐牌有我至愛的「牛筋麵」又想試「雞腸」,終於叫了個雙拼。看到「雞腸麵」$23,「牛筋麵」$24,問老板娘雙拼幾錢?也都是$29!一來已是大大碗,鋪滿荵花於面,原來下有乾坤。三大條肥美牛根,加上「一搾」雞腸,真係雞腸多過麵~!雞腸外皮爽滑,內涵肥香,配上獨家特製「葯材豉油」,簡直一絕。(其實配麵,和肉,都很好味。)麵是「鹼水幼麵」,但無鹼水味的留下,只有鹼水麵的爽、脆、滑。湯是濃味的上湯,未及問用甚麼材料餚製時,已被我喝光。真的很久沒有吃過一碗那麼好味的「麵」。離開時,口內齒間還留有那「葯材豉油」的甘香。
雞腸牛筋雙拼麵

第一次來到「蘭香麵家」,第一次食「雞腸」(鵝腸就食得多)。

看到「雞腸麵」$23,「牛筋麵」$24,問老板娘雙拼幾錢?

也都是$29!

一來已是大大碗,鋪滿荵花於面,原來下有乾坤。

三大條肥美牛根,加上「一搾」雞腸,真係雞腸多過麵~!

湯是濃味的上湯,未及問用甚麼材料餚製時,已被我喝光。

真的很久沒有吃過一碗那麼好味的「麵」。

離開時,口內齒間還留有那「葯材豉油」的甘香。
2010-11-02
雞腸牛筋雙拼麵
  • 雞腸麵,牛筋麵
2010-08-01 11 瀏覽
1. 白灼黑柏葉$45 ~ 一上枱便很開心,一大堆蔥絲,栢葉底下還有很多芽菜仔,豉油碟上再加點店中特制的辣椒醬油,好味! 最後二人還食剩一點點柏葉.2. 雞腸粗麵$22 ~ 雞腸入口有少少"壓"味,不過麵底無梘水味,雞腸份量都很多.3. 鮮牛肉米粉$23 ~ 牛肉沒有花巧的醃料,湯底又沒有重味精,幾好.
2010-06-28
2010-07-12 25 瀏覽
出街搵食 最緊要係好味 其次係物有所值一直都相信 好味有好報 好鋪就要齊齊吃 吃出個未來咁先係路呢間小店隱藏在尖沙咀柯士甸路近三角公廁 ,不起眼的店舖位置但出品絕對不賴個人喜歡這裡的黑牛柏業和雞腸,呢兩樣東東同樣是膽固醇的黑星但試問香港有幾多地方有呢d咁好味的東西呢湯被黑牛柏業和雞腸的油滲出來,喝起來有種豐富的感覺(如果你唔怕肥的話)店中特制的辣椒油也是一絕,只有一邊點,一邊吃,才有口感 下次吃的時候,一定要叫老細多蔥,他真係會成碗滿滿的給你 好滿足不過要彈的係麵底真係流左少少,我個人會偏好吃米線/米粉 多一點 尖咀區 $30 樓下就有既美食 邊到搵丫 ~ 呢度唔會因為你只係幫襯一個麵就黑晒口面,相反重同你講洗唔洗畀多個碗仔呢d就係人情味囉
出街搵食 最緊要係好味 其次係物有所值

一直都相信 好味有好報 好鋪就要齊齊吃 吃出個未來
咁先係路

呢間小店隱藏在尖沙咀柯士甸路近三角公廁 ,不起眼的店舖位置
但出品絕對不賴

個人喜歡這裡的黑牛柏業和雞腸,呢兩樣東東同樣是膽固醇的黑星
但試問香港有幾多地方有呢d咁好味的東西呢

店中特制的辣椒油也是一絕,只有一邊點,一邊吃,才有口感

尖咀區 $30 樓下就有既美食 邊到搵丫 ~

呢d就係人情味囉
黑牛柏業麵
雞腸河粉
2010-06-17
5 分鐘 (堂食)
黑牛柏業麵
雞腸河粉
  • 黑牛柏業,雞腸
2010-06-20 10 瀏覽
平常都會吃湯麵的,但有點餓,於是就叫了牛柏葉撈麵。棄用蠔油,用了腩汁,看看是否有所不同。才加5大元,量就多了一倍!!牛柏葉仍然爽口,麵條也有蛋味也彈牙,腩汁的味道就不太突出,不過也好,好像沒有那麼的油。下次要吃粗麵試試看。
平常都會吃湯麵的,但有點餓,於是就叫了牛柏葉撈麵。
棄用蠔油,用了腩汁,看看是否有所不同。
才加5大元,量就多了一倍!!
牛柏葉仍然爽口,麵條也有蛋味也彈牙,
腩汁的味道就不太突出,
不過也好,好像沒有那麼的油。
下次要吃粗麵試試看。
2K
2010-04-13 13 瀏覽
12-4-2010屋企繼續無煮飯, 唯有繼續自己搞掂. 是日忽然想食冬菇, 諗起呢度有供應, 收工專程過嚟試試, 簡單叫了冬菇 + 黑柏葉米 ($28).先飲啖湯, 係牛骨湯? 味道清甜, 又好似帶點鹵水的味道, 唔知乜嚟?冬菇有 3 件, 肥大肉厚到呢 炆得入味, 食落多汁濃香, 正 黑柏葉質地十分爽脆, 食到「束束聲」, 不過供應的豉油勁鹹又唔多夠香, 可以更好的; 仲有薑蔥絲, 不過我覺得作用不大, d 蔥太硬了.米粉就淥得剛好, 份量仲好多, 食完勁飽 原來想叫埋呢度另一「名物」白灼雞腸, 不過食晒成碗米粉都飽了 7 成, 下次再試吧.$28 埋單, 尖沙咀嚟講十分平了, 值得一試的.
12-4-2010

冬菇有 3 件, 肥大肉厚到呢
炆得入味, 食落多汁濃香, 正

米粉就淥得剛好, 份量仲好多, 食完勁飽

$28 埋單, 尖沙咀嚟講十分平了, 值得一試的.
門面低調
大冬菇誇嗱啦啦
街坊格局
  • 冬菇
2009-12-03 7 瀏覽
食左碗牛筋豬軟骨麵, 我個FD 食左碗黑柏葉麵D 牛筋豬軟好軟同入味, 我個FD D黑柏葉好爽, 蘸D豉油好鬼正都係唔錯的一餐
食左碗牛筋豬軟骨麵, 我個FD 食左碗黑柏葉麵
D 牛筋豬軟好軟同入味,
我個FD D黑柏葉好爽, 蘸D豉油好鬼正
都係唔錯的一餐
  • 黑柏葉麵
2009-09-03 36 瀏覽
對仔女返學啦! 上半場打掃完畢已快到12時, 拿拿聲執吓個樣到蘭香去.之前看食評說蘭香的雞腸麵超讚, 就趁今天蛇出來品嚐一下! (其實無乜必要, 我唔食午餐嘅, 吃了午餐晚餐只吃仔女的剩飯剩菜, 好可憐ga....)要了一碗鷄腸豬手麵($25) 和 熱咖啡($6)本想食冬菇 & 油菜, 但我怕吃剩, 下次再嘗吧.12點15分, 蘭香未有太多客人, 只有幾枱熟客, 他們不分客人或伙記, 一直在開心談笑, 說說近期熱爆的明星結婚問題, 很好笑.廚房不用3分鐘熟練地做好了我的鷄腸豬手麵, 收銀, 傳菜, 清潔一腳踢的女士快速將麵端上, 這時咖啡也送來了.喝一口湯, 沒鮮得嚇人的味精味, 雖有油但口味清清不會很咸. ok.吃一條短短的鷄腸, 沒有肥膏殘留, 樣子還可. 沒點豉油, 無乜味, 也沒臭或怪味, 其實這是我第一 次吃鷄腸無從比較. 但我以為鷄腸會有鮮味, 原來是沒什麼味道的.豬手, 沒太多肉, 但入味軟腍, 真的很不錯啊!只有 2 件太少了呢....麵很幼身, 爽口無鹼水味, 很好啊 !一直吃下去.....救命呀 !!!!! 鷄腸有沙, 不想形容那可怕的感覺, 我是不應選吃
對仔女返學啦!
上半場打掃完畢已快到12時, 拿拿聲執吓個樣到蘭香去.

要了一碗鷄腸豬手麵($25) 和 熱咖啡($6)

本想食冬菇 & 油菜, 但我怕吃剩, 下次再嘗吧.

麵很幼身, 爽口無鹼水味, 很好啊 !
一直吃下去.....救命呀 !!!!! 鷄腸有沙, 不想形容那可怕的感覺, 我是不應選吃鷄腸的, 勉強吃了麵和豬手.
喝一口咖啡, 很怪, 又酸又稠, 完全沒有咖啡味....是不是咖啡? 一共喝了3口, 完全感受不到那是咖啡. 對不起, 我不懂得欣賞.

快速埋單, 惘然惆悵........想起20年前人生第一次在街邊咭魚蛋, 那個男朋友仔給我一粒牛丸, 我一咬就是沙, 從此, 結束了我在街邊吃串串小食的緣分. 後來他蒂我到牛下吃牛腩麵, 怎料當晚我得了腸胃炎....那個男朋友仔被我媽媽訓示不可帶我吃會令我腸胃炎的東西, 隨後我們拍拖9年, 到分手為止, 他一次也不敢帶我吃魚蛋呀大排檔呀.....現在的他可吃得自由自在吧?

下次, 我會試冬菇豬手麵的.
點解要有沙?????
你是咖啡嗎? 對不起, 我不愛你.
2009-09-03
地點佐敦三角廁所附近,有點偏遠!!舖頭細細,無什裝修,但食物出色!!麵的湯底清甜可口,一點不膩,什至會上隱,味精就一定有!!這裏招牌的黑牛栢葉,雞腸,冬菇都很出色,特別是冬菇,大隻肉厚,用秘制的醃料來燘,很入味也很美味,不會死咸,令人停不了的吃!!黑牛栢葉--很爽口彈牙,這裏切得較細,入口容易!!雞腸--份量多,洗得很乾淨,爽口,吃完全部也不覺肥腻!!鮮蝦球--很鮮甜,蝦味濃,也是爽口彈牙,正!!豉油--一碟送的豉油,味甘而鮮甜,據說用了些中藥製成,實在好味得很!!!!一個4餸麵,食曬以上食材,41蚊,飽到反肚,正!!!

麵的湯底清甜可口,一點不膩,什至會上隱,味精就一定有!!

黑牛栢葉--很爽口彈牙,這裏切得較細,入口容易!!

雞腸--份量多,洗得很乾淨,爽口,吃完全部也不覺肥腻!!

鮮蝦球--很鮮甜,蝦味濃,也是爽口彈牙,正!!

一個4餸麵,食曬以上食材,41蚊,飽到反肚,正!!!
2009-06-21 6 瀏覽
點咗個豬手冬菇飯,仲有菜墊底添,豬手又夠諗又入味,冬菇好厚呀,一開二我鐘意!($33) 另外點咗個雞腸黑柏葉幼麵,雞腸LEE個餸好特別,其他地方好少有得食,黑柏葉就切得糼咗少少,個麵都幾爽呀! 未食野之前,我去咗餐廳個厠所,唉.............破壞哂一切呀,個地下有油,好滑呀,我超慢咁行,都差D"線"親呀,超扣分呀!(其實如果我嗰刻唔係超急,我都唔想去架!)有人話如果唔想破壞間餐廳喺你心目中既形像,最好就唔好入佢個厠所,否則會好扣分,LEE句說話我好認同呀!
2009-06-18
2009-06-11 11 瀏覽
蘭香除左雞腸及柏業己外, 原來佢既豬手及云吞都好好食.豬手-好淋-好香(不過一定要叫阿叔比舊淋既你)云吞-係大大粒個隻, 好爽口, 蝦多過肉, 我食過佢既水餃, 始終覺得云吞好食好多. 食完佢既云吞好滿足.可以叫阿姐幫你加蔥絲, 加埋豬手一起食無甘膩, 正
蘭香除左雞腸及柏業己外, 原來佢既豬手及云吞都好好食.

豬手-好淋-好香(不過一定要叫阿叔比舊淋既你)

可以叫阿姐幫你加蔥絲, 加埋豬手一起食無甘膩, 正
2009-06-09 24 瀏覽
又再來到「蘭香麵家」,今次拒絕清湯而改投濃郁的柱侯湯懷抱,最後完全沒有令我失望,實在是精彩。軟骨及牛筋是自己其中最愛的食物,所以點了一碗「牛筋豬軟骨麵」($28.00)。湯底充滿濃郁的柱侯醬的顏色與味道,湯面鋪滿了韮王,馬上呷了一口湯,果然與眼睛看見的沒兩樣。清香的韮王跟濃郁的柱醬味,實在匹配,令我也忍不住一口麵再一口湯地吃著。麵質如常地彈牙,只是今次麵香有點被湯底蓋過,但仍無損它的彈牙爽滑。牛筋彈牙有嚼勁,不會過於黏口,入味之餘不會過咸。豬軟骨小小一片,腍身得來又不會散開,軟骨的軟硬度適中,不用使出咬碎銀牙的力度,與肉一起放進口內,感在是一種小小的幸福感覺。食清所有食物及配料,最後只喝剩三份一碗湯。

「出色的柱侯醬與出色的食物」
2009-06-06
2009-04-22 16 瀏覽
十年前自己仍是中環的上班族,於午膳時間經常到威靈頓街的「關超記」吃「黑葉鵝腸」粉麵,喜歡的程度甚至在假日也會專程乘巴士光顧,除了「黑葉」與「鵝腸」外,「冬菇」也是常點的食物。但其後來突然結業,而在同區也找不到一間令自己滿意的同類型食店,在脫離中環上班族後,原來已不經不覺與這款「黃黑食品」分開了十個寒暑。今天來到「蘭香麵家」,就是為了尋找失散已久的味道。距離晚市尚有一段時間,店內只有數名食客,坐下來沒有細看餐牌便立即點了「雞腸柏葉麵」($26.00),不一會便跟一小碟豉油一同送來。一眼看上去跟「關超記」的有九成相似,清澈的湯底,加上由雞腸分泌出來的油份,在湯的表面鍍上了一層閃亮的油光,馬上喝了數口湯,有清甜的感覺,味道濃淡適中。跟豉油一起送來的安排亦一模一樣,因為「黑柏葉」本身沒甚麼味道,只能帶給口感上的享受,要跟豉油一起吃才夠惹味。這裡的「黑柏」當然亦是一樣,同是爽而不韌,豉油只帶微辣,對不太受辣的我來說實在是合適不過,豉油的味道夠鮮夠香,不是一味死鹹的調味料。「鵝腸」已由「雞腸」代替,若論肥美度,仍然是前者勝一籌,但此處的雞腸也符合肥美的水平,同樣是爽而不韌,雞油香而濃郁,入口後甘香

「鵝腸」已由「雞腸」代替,若論肥美度,仍然是前者勝一籌,但此處的雞腸也符合肥美的水平,同樣是爽而不韌,雞油香而濃郁,入口後甘香豐腴,油香四溢。

麵的質素也不賴,頗有水準,首先沒有鹼水味,其次夠爽口彈牙,而最重要的是有淡淡的蛋香味,這點絕對是意料之外。另外,薑蔥絲亦當記一功,令到整碗麵的氣味與賣相生色不少。

以價錢來說不算便宜,但在失散十年後再次尋回的味道,多花數元也是相當值得。
「失散了十年的味道」
2009-04-21
「失散了十年的味道」
  • 雞腸、黑柏葉、幼麵
2009-04-11 23 瀏覽
同男友再次黎幫襯了, 今次怕肥無嗌到雞腸... 炸醬雲吞麵($25): 炸醬偏甜有少少辣, 幾開胃. 雲吞大大粒, 入面d蝦好大隻好爽!!冬菇黑柏葉麵($26): 黑柏葉十分爽口, 不錯! 冬菇比上次來吃的遜色了, 炆得不夠稔size也沒有上次般大隻... 有點失望! 還是覺得這裡的雞腸最出色! 麵質依然爽口無梘水味! 但總係覺得湯底無上次0甘鮮甜... 食完再次捧住個肚走! (睇到牆上面貼住既雜誌報道譚校長一個人可食四碗冬菇麵... 實在太強勁了! )
同男友再次黎幫襯了, 今次怕肥無嗌到雞腸...

麵質依然爽口無梘水味! 但總係覺得湯底無上次0甘鮮甜...

食完再次捧住個肚走!

2009-04-10
2009-01-22 12 瀏覽
友人食過好多次極力推介雞腸一於去食下去到人不多即刻有位叫左雞腸豬軟骨米粉感覺上雞腸豬軟骨同米粉會比較夾(其實係本人鍾情於米粉多d哈哈哈哈)豬軟骨就無乜特別有少少鞋鞋地不過個雞腸就真係唔錯有豉油伴食,雞腸份量多最緊要係夠爽口夠鮮味點埋豉油食一流可惜太多抽喇希望可以剪開少少,可方便進食睇黎下次食要自備剪刀哈哈哈哈
友人食過好多次
極力推介雞腸一於去食下

去到人不多即刻有位
叫左雞腸豬軟骨米粉
感覺上雞腸豬軟骨同米粉會比較夾
(其實係本人鍾情於米粉多d哈哈哈哈)

豬軟骨就無乜特別有少少鞋鞋地
不過個雞腸就真係唔錯
有豉油伴食,雞腸份量多
最緊要係夠爽口夠鮮味
點埋豉油食一流

可惜太多抽喇
希望可以剪開少少,可方便進食

睇黎下次食要自備剪刀哈哈哈哈