蘑界野生菌石鍋雞

MUSHROOM FEAST
📍蘑界深圳排隊王「蘑界」殺到沙田!以後想食高質野生菌火鍋唔使北上,喺新城市三期一田旁就有得歎~ 今次同班friend試咗個4人餐,真心要同各位菌控分享呢場舌尖上嘅雲南探險!✨🍲 高原野生菌土雞湯 |靈魂湯底抬出個西藏墨脫石鍋時真係嚇親!用呢個石鍋煮湯時會釋放礦物質,湯底用野生菌+土雞每日現熬湯底,揭蓋嗰陣香到隔離枱望過嚟👀 飲落唔係味精鹹,而係菌菇天然嘅甘甜帶木質香,我連飲三碗都唔口渴好鮮甜。🍄 當季·見手青 + 四季菌雙拼(黃牛、美味)傳說中「食完會見小人」嘅毒菌王😂,不過可以放心,因為佢地安全處理、專人監督煮食時間,食得放心~煮足15分鐘後變金黃色,咬落爽脆似鮑魚片,鮮味濃到喉嚨都有回甘!四季菌亦好新鮮,加入湯底煮咗會更加鮮甜,推介~🍄刺身金耳菌第一次生食金耳菌!冰鎮上枱晶瑩剔透,口感似海蜇,好脆,食落鮮甜有菇的清香,點wasabi豉油鮮味爆炸~🐓文昌雞精選的土雞,肉質新鮮看得見。飲完頭啖湯就可以落返文昌雞啦,肉質滑到夾唔起,我地滾咗好耐,雞胸最後食都竟然唔嚡,好正。🥩鮮切三花趾 + 麻醬甄選千層肚佢地仲有牛肉,超乎想象嘅好味,肉質新鮮而且很嫩,冇唸道牛肉搭配呢個湯底都唔錯~千層肚
📍蘑界

🍲 高原野生菌土雞湯 |靈魂湯底

🍄 當季·見手青 + 四季菌雙拼(黃牛、美味)

🍄刺身金耳菌

🐓文昌雞

🥩鮮切三花趾 + 麻醬甄選千層肚
佢地仲有牛肉,超乎想象嘅好味,肉質新鮮而且很嫩,冇唸道牛肉搭配呢個湯底都唔錯~千層肚爽脆,搭配麻醬點睛之筆,推介大家要試一試!

🍖驚喜小食
鮮鹵牛腱肉、鮮鹵豬耳、鮮椒溏心皮蛋都有驚喜,特別推介皮蛋,流心蛋黃+麻辣蒜蓉,惹味到想追加白飯。牛腱滷得入味又不失嚼勁,都好正。

🥬豐富配菜
高原七彩土豆、板藍根、香水油麦菜,「七彩土豆」煮5分鐘變半透明,粉糯口感夾雜紫芯甜味,我係第一次食覺得好特別呀~

✨如果唔夠飽可以叫火腿野生菌炒飯,米飯粒粒分明,分量都好足。仲有手打檸茶,香水檸檬捶得夠爛,酸度解膩一流。

🎮|限定活動|🎮
打卡影3張相+hashtag #香港蘑界 或 出示消費單據 即送3個套圈,可以套蔬果,套中嘅就可以攞返屋企啦~我哋套中咗個青蘋果同紅椒,收獲滿滿好開心~
蘑界登陸香港啦,就在沙田新城市廣場。全國首創野生菌火鍋品牌,不用去深圳也吃得到😜。每天現熬湯底,配上天然野生菌就是鮮!店家用的是墨脫石鍋,滾湯別有一番風味。店舖就在一田旁邊,植物裝修環境舒適,桌子有空間感食物多也放到欵。現在還有菜市集活動欵難怪門面人頭湧湧啦🙈。-高原野生菌土雞湯熱辣辣滾起濃郁的湯底,再加入文昌雞和四季菌雙拼,帶來的是雙重鮮味欵。因為加進湯裡味道更味欵,雙拼菌是黃牛及美味牛肝菌,爽脆鮮味愛了😍。文昌雞6分鐘就可吃,吃得到皮脆肉嫰的質感,吸收了湯汁味道真香。平常喜歡雞湯配肉肉,所以點了鮮切三花趾,鮮嫰的質感肉質細膩,口感較其他部位爽脆。-刺身金耳菌在深圳吃過一試愛上💕,所以要點來吃欵。用了冰鎮方式擺盤吸引,金耳菌是爽脆的質感🤤。加芥末醬油拌著吃,味道會更味的,會有種像吃日式刺身的感覺,吃起來挺特別的菌類美食,可以再來一份😎。-麻醬甄選千層肚是個冷盤小吃欵,喜歡吃牛的不可錯過😍。千層土賣相雖然平凡,吃起來質感香滑爽口,夏天吃真的開胃。麻醬味道香濃,配著吃感覺更香口,層次感較豐富。-小吃吃火鍋也要點開胃小吃,開胃惹味又可跟朋友們朋享。點了鮮椒溏心皮蛋、鮮滷牛腱肉及鮮滷豬耳,也

高原野生菌土雞湯

刺身金耳菌
麻醬甄選千層肚

小吃
火鍋也要點開胃小吃,開胃惹味又可跟朋友們朋享。點了鮮椒溏心皮蛋、鮮滷牛腱肉及鮮滷豬耳,也是微辣又香口的美食。皮蛋晶瑩剔透的賣相,蛋味挺香濃的。牛腱肉肉質鮮嫰,豬耳口感爽脆。
蔬菜
點了七彩土豆、板藍根及香水油麥菜,這幾款也是吸收湯汁後,吃起來味道會更香的。新鮮蔬菜配鮮味土雞湯絕了!不愛吃菜的朋友也覺得可以欵,較喜歡吃七彩土豆,賣相吸引又有嚼感😌。
飲品
朋友們想喝的是鮮甜土雞湯,所以就自己點來飲吧哈哈。點了手打檸檬茶,既生津又解渴。大大杯份量十足,茶底深色味道香濃不苦澀,因為是手打製作而成,檸檬味挺香的🤤。
主食
火腿野生菌炒飯多款野菌配火腿製作,所以味道挺香的。顏色吸引而且味道真香🤤。  炒飯是粒粒分明的口感,野菌鮮甜爽口,配著微咸的火腿味道可以的。
2025-05-22
2025-05-23 29 瀏覽
💁🏻‍♀️💁🏻💁🏻‍♂️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷蘑界野生菌石鍋雞 (沙田)復古墨脫石鍋 x 天然野生菌每日現熬既山林土雞湯底,配各款鮮蘑菇,鮮甜美味新開店著數👉🏻👉🏻只要打卡/憑消費單據,就可以有3個圈圈拋蔬菜,拋中咗仲可以拎返屋企,非常過癮🍄高原野生菌土雞湯底💁🏻刺身金耳菌、黃牛菌、美味菌🐣山林土雞片一鍋熱騰騰嘅湯底,野生菌香氣爆棚!土雞肉質鮮嫩,只要淥一分鐘就食得,湯頭濃而不膩,飲落暖胃又滋補!🍄高原野生菌土雞湯底💁🏻刺身金耳菌、黃牛菌、美味菌🐣山林土雞片一鍋熱騰騰嘅湯底,野生菌香氣爆棚!土雞肉質鮮嫩,只要淥一分鐘就食得,湯頭濃而不膩,飲落暖胃又滋補!💁🏻麻醬千層肚💁🏻鮮滷牛腱肉、金錢肚滷得入味,金錢肚夠爽脆💁🏻鮮椒溏心皮蛋溏心皮蛋軟滑流心,配上鮮椒嘅微辣同清香,味道層次超豐富!💁🏻高原七彩土豆、板藍根菜、香水油麥菜💁🏻火腿野生菌炒飯是否推薦?✅不失為一個選擇,湯頭夠濃郁🏷 蘑界野生菌石鍋雞 (沙田)▶️沙田站A3出口▶️沙田新城市廣場三期1樓A123號舖#hk #hkfood #foodie #蘑界#蘑菇達人#美食推介 #沙田#新城市🔥🔥🔥 #香港蘑界 #香港第一野生菌火鍋 #刺身金耳菌
💁🏻‍♀️💁🏻💁🏻‍♂️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷蘑界野生菌石鍋雞 (沙田)

復古墨脫石鍋 x 天然野生菌
每日現熬既山林土雞湯底,配各款鮮蘑菇,鮮甜美味

🍄高原野生菌土雞湯底
💁🏻刺身金耳菌、黃牛菌、美味菌
🐣山林土雞片

🍄高原野生菌土雞湯底
💁🏻刺身金耳菌、黃牛菌、美味菌
🐣山林土雞片

💁🏻麻醬千層肚
💁🏻鮮滷牛腱肉、金錢肚
滷得入味,金錢肚夠爽脆

💁🏻鮮椒溏心皮蛋
溏心皮蛋軟滑流心,配上鮮椒嘅微辣同清香,味道層次超豐富!

💁🏻高原七彩土豆、板藍根菜、香水油麥菜

💁🏻火腿野生菌炒飯

是否推薦?
✅不失為一個選擇,湯頭夠濃郁

🏷 蘑界野生菌石鍋雞 (沙田)
▶️沙田站A3出口▶️沙田新城市廣場三期1樓A123號舖

#hk #hkfood #foodie #蘑界#蘑菇達人#美食推介 #沙田#新城市🔥🔥🔥 #香港蘑界 #香港第一野生菌火鍋 #刺身金耳菌 #大自然甄選官
全國最好食嘅野生菌火鍋開嚟香港沙田了‼️作為全國首創 野生菌火鍋開窗品牌 主打四大特色——天然野生菌、墨脫石鍋、每日現熬湯底、山林土雞‼️剛剛新開業已經大排長龍😍好多香港人專程到訪 用餐環境舒服整潔 有自助調料區 主打各款野生菌 適合家庭/朋友/商務聚餐等💯-今次叫咗佢哋幾款招牌菜 人均都係$200左右~✨招牌高原野生菌土雞湯鍋✨湯底濃郁清甜 加入各種野生菌煮8分鐘 味道鮮香十足 再放雞件之後煮6分鐘食得 嫩滑既文昌雞肉嫩滑啖啖肉 食火鍋之前記得飲返幾碗湯先 滋補又入味~-✨刺身金耳菌✨呢款十分推薦 營養價值好高 金耳係一種平時好小食到既菌類 沾上刺生wasabi豉油 食落口感同味道好似三文魚刺生 滑溜又爽彈~-✨現燜火腿野生菌炒飯✨炒飯香氣撲鼻 火腿& 牛肝野生菌好出色💯炒完嘅飯好香 食完一碗又一碗🤤-我哋仲叫咗多款新鮮開胃嘅小食 味道都唔錯~🖤鮮鹵豬耳 🖤鮮椒糖心蛋 🖤鮮鹵牛腱肉-

全國最好食嘅野生菌火鍋開嚟香港沙田了‼️

今次叫咗佢哋幾款招牌菜 人均都係$200左右~
✨招牌高原野生菌土雞湯鍋✨

刺身金耳菌✨

✨現燜火腿野生菌炒飯✨

我哋仲叫咗多款新鮮開胃嘅小食 味道都唔錯~
🖤鮮鹵豬耳 🖤鮮椒糖心蛋 🖤鮮鹵牛腱肉
2025-05-20
2025-05-21 34 瀏覽
地理位置非常好,就係沙田市中心,好多唔同菇既種類,而且都幾新鮮,菇湯好味!店員都超級友善同helpful,主動幫手加湯同淥野食。推薦菇刺身!幾好食,同埋油炸鬼都好正
唔使再北上排 3粒鐘!香港首店免排隊!香港潮濕岩哂可以🍲祛濕養胃作為野生菌控,第一時間衝去沙田試吃~  真的沒讓我失望!湯底鮮到連喝三碗都不夠😭  西藏非遺墨脫石鍋 含16種微量元素,湯底更香濃!  人均$150試勻雲南菌王 性價比超高!🐔 「野生菌老雞湯」鮮到癲!飲落去超鮮甜,連續飲咗幾碗😱  完全冇味精,飲完喉嚨仲有啲回甘~  🌶️ 一定要試佢哋個靈魂醬料蒜蓉+小小辣點雞肉食真係無得頂👍  🤯 金耳菌刺身 口感太神奇似食緊啫喱又似食緊海膽  點wasabi醬油真係絕配!  ⏰ 「見手青」要煮熟先食得 如果唔係就會中毒服務員好認真咁幫手計時,鮮味爆燈💡  🍽️ 自助區▪️ 免費前菜+水果  🍚 隱藏食法▪️ 湯滾咗先飲一碗湯 再放嘢食落去淥

唔使再北上排 3粒鐘!香港首店免排隊!

香港潮濕岩哂可以🍲祛濕養胃

作為野生菌控,第一時間衝去沙田試吃~
真的沒讓我失望!湯底鮮到連喝三碗都不夠😭

西藏非遺墨脫石鍋 含16種微量元素,湯底更香濃!
人均$150試勻雲南菌王 性價比超高!

🐔 「野生菌老雞湯」鮮到癲!
飲落去超鮮甜,連續飲咗幾碗😱
完全冇味精,飲完喉嚨仲有啲回甘~

🌶️ 一定要試佢哋個靈魂醬料
蒜蓉+小小辣點雞肉食真係無得頂👍

🤯 金耳菌刺身 口感太神奇
似食緊啫喱又似食緊海膽
點wasabi醬油真係絕配!

⏰ 「見手青」要煮熟先食得 如果唔係就會中毒
服務員好認真咁幫手計時,鮮味爆燈💡

🍽️ 自助區
▪️ 免費前菜+水果

🍚 隱藏食法
▪️ 湯滾咗先飲一碗湯 再放嘢食落去淥
用餐優惠
試食活動
2025-05-15 138 瀏覽
食左8xx 兩個人,但唔係特別好味,味道單一,全部菇菌都係用雞湯煮熟。 唔好食兼唔抵食,未試過可以不用來食。之後比張勁細既枱,根本都裝唔到咁多野食。8xx 兩個人,仲要唔係太飽。價錢方面:真心貴,絕對唔抵食味道: 我覺得味道好單一,全部都係雞湯煮熟,如果10分滿分,佢味道得3分。環境:正正常常,話哂新開服務:跟大陸模式,都算幾好 ,但咁既價錢,番大陸食到好多更好味,服務更好既野。整體黎講,依間野可以唔使特登去沙田試
價錢方面:真心貴,絕對唔抵食
環境:正正常常,話哂新開

整體黎講,依間野可以唔使特登去沙田試
2025-05-15
2025-05-11 37 瀏覽
母親節送的花有三種不同的花💐想不到花都可以食、不過有些花食落有少少澀澀的!!石鍋的菇香氣真的很香!!菇的種類真的很多不過佢哋啲牛真的切得很薄!!如果厚啲就會好啲!!
母親節送的花
有三種不同的花💐
想不到花都可以食、
不過有些花食落有少少澀澀的!!
石鍋的菇香氣真的很香!!
菇的種類真的很多
不過佢哋啲牛真的切得很薄!!
如果厚啲就會好啲!!

2025-05-02 9 瀏覽
剛剛去完雲南旅行食過當地出名嘅菇菌, 回香港很想再食,得知沙田開了一張新嘅集團式 食府 特色係野生菌, 今日同兩位團友去嘗試, 入到餐廳 已經聞到濃濃 的香茵味, 我們叫了清遠雞和出名嘅三寶菌,菌湯非常之清甜, 還有 牛肉的 品質 非常 不錯, 最後我們還了 叫了一條油炸鬼, 雖然 已很飽但覺得幾特別, 餐廳還有很多不同的食品,下次再來!
2025-05-02
  • 清遠雞, 油炸鬼
2025-05-01 7 瀏覽
店內充滿菇的香氣,服務很好,環境舒適! 點了牛肝菌,上次試過已很喜歡! 生果是免費任取的,種類特別,今天的是番石榴晚上很快就會滿座,建議早一點取位置,限時120分鐘,如果90分鐘離座有88折
2025-05-01
2025-05-01 10 瀏覽
味道好吃,肉质很鲜美,菌子很美 山林土鸡片!没有骨头,咋涮都不老!🌸干巴菌炒饭!用的是巅峰时期高达5k-6k/斤的干巴菌,蘑界尝鲜价只需98/份🥳🌟鲜卤系列【五款可选】‼️好吃不贵桌桌点~🌸师傅现切的见手青!汤底里一涮好好味🤤味
🌟鲜卤系列【五款可选】‼️好吃不贵桌桌点~
🌸师傅现切的见手青!汤底里一涮好好味🤤

红油菌很好吃,肉质很鲜美
红油菌很好吃,肉质很鲜美
2025-04-30 20 瀏覽
夜晚七點已經full house, 好彩六點幾攞定飛,等咗半個鐘就有啦,送咗個小酥肉野箘野生雞湯,加咗隻文昌雞,湯非常清甜,雞又滑👍🏻等雞湯時,服務員介紹靈芝刺身,滑又清甜👍🏻😋野筃拚盆,清甜又健康👍🏻😋鮮切三花趾同吊片,新鮮清甜👍🏻😋(記得早啲叫,好快沽清)再加碟板藍根,毛肚及干巴箘炒飯就非常滿足😄仲有特製辣椒豉油,令味道錦上添花🥰服務員態度亦非常殷切及細心,全程幫你涮食材👍🏻朋友電話剩19%,即刻比個充電宝💞,最後送埋個甜品😋
野箘野生雞湯,加咗隻文昌雞,湯非常清甜,雞又滑👍🏻
等雞湯時,服務員介紹靈芝刺身,滑又清甜👍🏻😋
野筃拚盆,清甜又健康👍🏻😋
鮮切三花趾同吊片,新鮮清甜👍🏻😋(記得早啲叫,好快沽清)
再加碟板藍根,毛肚及干巴箘炒飯就非常滿足😄
仲有特製辣椒豉油,令味道錦上添花🥰
服務員態度亦非常殷切及細心,全程幫你涮食材👍🏻
朋友電話剩19%,即刻比個充電宝💞,最後送埋個甜品😋
2025-04-30
30 分鐘 (堂食)
2025-04-30 11 瀏覽
沙田一田樓下新開的餐廳,雲南火鍋,裝潢整潔,食物質素良好,雞有雞味牛有牛味,如果叫了炒飯要小心因為比較大份,在香港是比較少有的專門菇菌類火鍋。但是這間餐廳偏貴兩個人消費近$900並且只有WeChat數碼點餐。整體而言是一間不錯的餐廳
2025-04-30
  • 黃喉
2025-04-28 2 瀏覽
湯底唔錯,應該冇味精!湯底二選一,減少人客的選擇障礙😅 現時仲有半價!貴州牛嫰滑!唔鍾意食骨的,可以選擇雞片👍 高級店員也親力親為👍 兩小時限時也合理👏👏 👏
2025-04-28 5 瀏覽
之前係內地都有見過呢間,宜家係沙田都有,勁方便個湯好香好濃,非常鮮味,有好多唔同既菇菌揀,有d連個名都未聽過,幾新鮮。食物質素都好好,服務都周到,特別食材講解都幾清楚,唔錯
之前係內地都有見過呢間,宜家係沙田都有,勁方便
2025-04-28