2023-03-18
今次我哋嚟到近排超熱門嘅#蘇珊雞飯,星馬菜係我第二鍾意嘅菜式,喺香港好難得食到咁足料嘅星馬餐🤩坐落都幾闊落,同埋佢嘅裝修都超級靚招牌海南雞飯 $85相比起街外,蘇珊雞嘅份量超級多🥳雞肉同雞皮嫩滑,而雞皮依然有小小彈牙,質地仲有少少似啫喱😆旁邊,亦都配左成三款醬汁比我地,個人最鍾意點紅色嗰款,酸酸辣辣咁,好開胃🥳油飯方面,佢帶有淡淡嘅沙薑味😆唔會太油之外,飯都粒粒分明牛車水醬油雞飯 $85完全比佢嘅外表吸引住咗,所以就嗌咗依一個餐😗除咗雞肉之外,配咗生薑同埋鳳爪🤩雞肉同海南雞飯嗰個一樣質地都非常嫩滑🥰而醬油味都非常濃郁,同時間鳳爪嘅質地偏向有咬口🥳油飯亦都同海南雞飯一樣咁正隨餐附送的雞雜冬瓜湯清甜得來可以睇得出蘇珊雞飯用料非常之足🤣連個湯都睇得出有滿滿嘅雞雜鮮油咖央多士 (+$15)個人覺得依個小食超級抵食😍因為套餐只要嗌小食可以有半價小食嘅優惠,佢麵包底烘得金黃,牛油超級厚超級大塊,再加上旁邊厚厚嘅咖央,味道一流🤩恐龍美祿 (+$18)佢哋嘅飲品都好QQ,我哋嗌嘅兩杯都有把遮仔喺上面(滿滿嘅童年回憶😂)恐龍美祿有一層厚厚嘅美樂粉係上面😗而美祿亦都唔會過甜雪糕斑斕奶茶(+$18)除咗把遮
招牌海南雞飯 $85
相比起街外,蘇珊雞嘅份量超級多
牛車水醬油雞飯 $85
隨餐附送的雞雜冬瓜湯
鮮油咖央多士 (+$15)
恐龍美祿 (+$18)
雪糕斑斕奶茶(+$18)
除咗把遮仔之外,佢亦都有一球雪糕喺上面😆奶茶嘅斑斕味啱啱好,唔會過重搶走晒奶茶嘅味道🤩
📍蘇山雞飯
地址:太子彌敦道759-761號地下藍馬之城2-3舖
推薦:💛💛💛💛🤍
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger
#likeforlike #香港美食 #太子美食 #星馬美食 #蘇山雞飯