2023-03-03 36 瀏覽
一直都好鐘意食新加坡菜,泰國菜,今日去開太子見到呢間好似好吸引就入咗去試。呢一間距離太子站1分鐘既蘇山雞飯,門面有啲懷舊,有卡位亦有普通既4人枱,而4人枱前後都有欄set梗左,位置無得郁,有少許迫呢度既招牌有海南雞,咖央多士,肉骨茶。。。真係想試哂佢哋呀呢度有半隻海南雞飯餐,包湯包油飯,飲品小食半價,海南雞好滑好有雞味,半隻份量好足,2個人食都絕對足夠串燒可以揀4串或6串,只有雞同牛,個人覺得雞比牛好食,雞用左蜜糖燒,鹹鹹地甜甜地,好滑通菜就略嫌無乜蝦醬味,有啲油黑豉油叉燒,驚艷到我,半肥瘦厚切叉燒,加上啲豉油既鹹,一舊接一舊好正另外仲嗌左嗰咖央鮮油多士,落單時可以揀開四,唔洗自己切,一嚟到見到厚牛油就知實好食,加埋咖央,邪惡之選醬油拼盤有蛋,豬手同雞腳,一般般,唔難食,而mvp一定係點豬手既辣醬,好辣但好惹味好香

呢度既招牌有海南雞,咖央多士,肉骨茶。。。真係想試哂佢哋呀

通菜就略嫌無乜蝦醬味,有啲油

2023-03-02 1051 瀏覽
總店位於長沙灣既蘇山雞飯,主打海南雞飯,太子分店都開左一段時間,今日終於有時間過黎試下太子分店鄰近地鐵站,非常易搵,餐廳地方都唔細,座位都多,地方光猛乾淨美綠恐龍食星馬菜點可以唔叫美綠恐龍,美綠味非常濃郁,仲加左大量既美綠粉,一d都唔吝嗇,又邪惡又好飲椰青椰青都幾大個,椰青水一d都唔少,清甜解渴龍蝦叻沙摻摻見到大大隻開邊龍蝦都已經流晒口水,仲有魚旦、魚片、豆腐卜、怡保芽菜等等既配料,好豐富呀,湯底味道都幾濃郁,辣度相信係為左迎合香港人而改良過,基本上唔辣仲帶有微微既椰香,摻摻麵=油麵+米粉,兩溝既食法真係好特別,整碗味道不錯招牌海南雞飯雞件肉質滑得黎都幾結實,雞味重,除左個雞,個3款醬料甜豉油、酸辣醬、薑蓉都係海南雞既靈魂所在,更能帶出雞既香味,而配白飯我覺得更能清楚食到雞本身既油香,仲有雞雜冬瓜湯附送,好有誠意又好味咖央多士多士烘至脆身,再搽上咖央醬,濃濃既椰香味,甜度適中,好滿足食物同飲品都好有水準,用QR code落單亦都好方便同避免落漏單既情況發生,價錢亦都好親民,唔掛得成日都見咁多人係門口排隊啦🤭

椰青
椰青都幾大個,椰青水一d都唔少,清甜解渴

咖央多士
多士烘至脆身,再搽上咖央醬,濃濃既椰香味,甜度適中,好滿足

招牌海南雞飯
人氣老字號雪山冰廳開的副線蘇山雞飯,最出名嘅招牌海南雞,仲獲海南雞關注組推介,當然要試試!餐廳裝修雅致,用色設計都落過心思,感覺就好似係新加坡餐廳,完全唔似茶餐廳或冰廳,旁邊座位略窄,四人卡位會更加舒服。餐牌超級多選擇,款式亦多,咩都想試。➤豐盛海南雞飯(半隻) (晚餐另跟油飯 湯品)無骨海南雞啖啖肉,肉質鮮嫩有彈性,油份重,媲美貴餐廳出品。配上海南雞必備嘅三種醬料,唔會過鹹味道適中。油飯以香茅、南薑及斑蘭葉炒香,顏色同其他舖頭唔同,飯粒粒分明,食多兩啖致肥之選。另加錢轉咗白胡椒排骨茶,新加坡嘅風格,好重胡椒味,反而藥材味唔濃。➤檳城黑豉油叉燒食新加坡嘢,泰國嘢,一般好少會嗌叉燒。見到餐廳特別推介,好奇心之下決定試吓。絕對有驚喜!一試就知餐廳用靚豬,肥瘦適中,肉質好爽口,味道同中式叉燒唔同,少咗一浸蜜糖香,不過就多咗一層豉油嘅味道,相對味濃,值得一試。➤醬油小食拼盤有雞蛋,豬手同埋雞腳,份量一啲都唔細,都夠四個女仔share。豬手皮彈牙,雞腳雞蛋普普通通比下去,一樣用上黑豉油汁。最值得一讚一定要是黃椒辣醬,超級辣不過好惹味!➤森巴辣蝦醬通菜嗌得太多肉都想食一個菜,點燒得炒通菜。除咗蝦醬

➤豐盛海南雞飯(半隻) (晚餐另跟油飯 湯品)

➤檳城黑豉油叉燒

➤醬油小食拼盤

➤森巴辣蝦醬通菜
嗌得太多肉都想食一個菜,點燒得炒通菜。除咗蝦醬,食得出加咗少少蒜蓉去炒,先灼熟後炒,味道較其他菜式淡。

➤鮮油咖吔多士
必點!爆卡之選。麵包烤得脆卜卜,加上一層薄身的咖吔醬,另外再夾最少5mm牛油,熱辣辣加上凍牛油,同菠蘿油原理一樣不得了。

➤夜市沙嗲
晚餐可以半價加一個小食,揀咗串燒。牛肉雞肉各三串,牛肉味濃,加沙嗲好夾。雞肉非常厚肉,但係唔鞋口,加上黃辣椒醬更加正。

另外仲單點咗嘢飲,首選一定係熱奶茶,可以加煉奶就變成茶走。香滑亦都好香濃,果然係冰廳出品。

四人用餐,選擇困難咩都想嗌,Why not both,埋單都不用$600,太子旺角區而言,價錢非常相宜。

• 招牌海南雞飯
🌸朋友介紹位於太子既人氣星馬餐廳🤤非常近太子地鐵站,好就腳。另外餐廳設計有好多打卡位,食物都食過返尋味🫢👍🏻-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐤黑白雞飯(海南雞+醬油雞) $𝟗𝟑小編見到佢地𝐦𝐞𝐧𝐮既招牌雞飯,咩口味都想試下🤤好彩佢有得一個價錢食曬兩款👍🏻兩款雞都好好味,調味岩岩好,雞肉無𝐨𝐯𝐞𝐫𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝,嫩滑無雪味🫢醬油雞甜甜地,食得出佢既滷水有落足香料。雞飯粒粒分明,勁香雞油味,咀嚼之間仲滲出少少斑蘭味👍🏻-🥪鮮油咖吔多士 $𝟑𝟎朋友極力推薦,小編食完都即刻想再食多份🫢鮮牛油超香,多士炕得好香脆,加埋咖吔醬真係無得彈🥲-特色小食拼盤 $𝟗𝟖 🌼雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串泰式魚餅香茅味好重,帶少少辣👍🏻 蝦春卷好脆,連蝦尾都可以完全食曬🫶🏻豬肉串都好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲。呢個拼盤同朋友一齊𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞岩岩好🥳-🍤脆炸鳳尾蝦春卷 $𝟒𝟎好食到要叫多一份😂-🌶️口水雞翼尖 $𝟐𝟖口水汁好香幾過癮,雞翼尖好肥美,食唔到辣既朋友應該都食到🤤-🍍桔仔菠蘿梳打水 $𝟏𝟖第一次飲呢個組合既飲料,意外地好夾好𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡,柑桔味好濃,同埋有菠蘿食👍🏻-估唔到朋友真係無介紹錯,小編最中意食佢份鮮油咖吔同
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🐤黑白雞飯(海南雞+醬油雞) $𝟗𝟑
🥪鮮油咖吔多士 $𝟑𝟎
特色小食拼盤 $𝟗𝟖
🌼雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷、豬肉串
🍤脆炸鳳尾蝦春卷 $𝟒𝟎
好食到要叫多一份😂
🌶️口水雞翼尖 $𝟐𝟖
口水汁好香幾過癮,雞翼尖好肥美,食唔到辣既朋友應該都食到🤤
🍍桔仔菠蘿梳打水 $𝟏𝟖
估唔到朋友真係無介紹錯,小編最中意食佢份鮮油咖吔同埋黑白雞飯,不愧係餐廳招牌👍🏻

📍 蘇山雞飯
@susan_chicken_rice
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖

環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_princeedward #hkeat #hkig #hkfood #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #vsco #打卡美食 #instamood #蘇山雞飯 #香港好去處 #佐敦美食 #太子美食 #打卡餐廳 #相機食先 #星馬 #星馬料理 #文青推介 #太子好去處 #佐敦好去處 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介#香港 #香港新加坡 #香港馬來西亞菜 #香港星馬菜
2023-03-01 62 瀏覽
我見過喺長沙灣開分店開到嚟呢度太子,咁應該係好食先可以開分店,點知原來係差囉😡。個飯同個湯係唔錯👍,但係以雞做招牌的海南雞飯居然整得咁差👎。仲有更差嘅就係個乜Q通菜⋯#參巴醬通菜,我覺得叫油菜啱啲👎👎👎:唔熱👎,冇味👎,勁多油👎。最後,個#鮮油咖央多士⋯係唔錯👍,但最主要係因為好多牛油放喺裏面所以先至叫好食,冇其他技術原因,亦都唔係因為佢煮得好食。到最後,個廚房咁差我唔會推介俾大家。
2023-03-01
2023-02-27 41 瀏覽
海南雞飯係香港唔難搵,但真正用心研究用料、烹調方法既未必間間做到。或者呢個係《蘇山雞飯》冒起得咁快既原因之一。叫左兩個套餐,主菜之外,加錢可配湯、小食同飲品,真係幾抵食。✨✨招牌海南雞飯套餐🫧招牌海南雞飯($85)雞件既份量都唔少。用上三黃雞,雞肉滑、雞皮香。中間夾著油脂但不會太多,肥瘦適中。配有三色醬可以點,包括酸甜醬、薑蓉、黑醬。油飯好香超級好味🫶🏻仲帶有微微焦香。🫧星洲迷你喇沙 (+$15)本身可免費配冬瓜雞雜湯,但加錢配左喇沙。份量一啲都唔迷你😂湯底微辣,椰汁味好香濃但唔會過重。麵底係摻摻,即加「兩溝」油麵加米粉。配料有蝦、魚蛋、豆卜。好豐富。🫧麻辣玻璃魷魚通菜(+半價$25)玻璃魷魚好爽脆,整體微辣但惹味。🫧熱金裝金橘蜜(+$18)✨✨獅城芽菜走地雞飯套餐🫧獅城芽菜走地雞飯($95)用上走地雞,雞肉雖然唔及三黃雞咁嫩滑但雞味濃郁。加上炸乾葱,更惹味。連配碟既芽菜都非常美味。🫧輕怡排骨茶(+$10)排骨煲到好淋好入味,湯底味道微甘帶有胡椒味,飲完暖笠笠。🫧口水雞翼尖(+半價$14)口水汁微辣,食得幾過癮。🫧乳酸蝶豆花梳打($18)從來好喜歡乳酸味飲品,呢杯酸甜道我鐘意🙌🏻

✨✨招牌海南雞飯套餐
🫧招牌海南雞飯($85)
油飯好香超級好味🫶🏻仲帶有微微焦香。

🫧星洲迷你喇沙 (+$15)
本身可免費配冬瓜雞雜湯,但加錢配左喇沙。份量一啲都唔迷你😂
配料有蝦、魚蛋、豆卜。好豐富。

🫧麻辣玻璃魷魚通菜(+半價$25)
玻璃魷魚好爽脆,整體微辣但惹味。

🫧熱金裝金橘蜜(+$18)

✨✨獅城芽菜走地雞飯套餐
🫧獅城芽菜走地雞飯($95)

🫧輕怡排骨茶(+$10)
排骨煲到好淋好入味,湯底味道微甘帶有胡椒味,飲完暖笠笠。

🫧口水雞翼尖(+半價$14)
口水汁微辣,食得幾過癮。

🫧乳酸蝶豆花梳打($18)
從來好喜歡乳酸味飲品,呢杯酸甜道我鐘意🙌🏻

2023-02-22
2023-02-26 51 瀏覽
次次經過都大排長龍,搞到好想試下咩料,有日同朋友經過見到小小人排隊,即刻襯呢個機會試下🐣豐盛海南雞飯 $138配雞雜冬瓜湯個湯都幾清甜,海南雞半隻有脾有翼份量幾足,雞味都幾香濃,仲配埋必備三款醬汁,好味💪🏻🥪煉奶炸饅頭$36擺盤幾特別,有把紙扇插係上面,好似去左夏威夷咁,饅頭炸到金黃色,外脆內軟,有埋煉奶,即刻掉啲饅頭去「游水」✨🧈鮮油咖央多士+$15片牛酒超級厚身,好邪惡呀😈不過我鐘意,咖央味唔算好出,牛油味較突出🤤🥥超冰凍椰青+$35椰青大大個,食口雞飯飲一口椰青好解渴🥥

🐣豐盛海南雞飯 $138
配雞雜冬瓜湯

🥪煉奶炸饅頭$36

🧈鮮油咖央多士+$15

🥥超冰凍椰青+$35
椰青大大個,食口雞飯飲一口椰青好解渴🥥
📌 蘇山雞飯 ▶️🦞龍蝦叻沙摻摻 叫左個一人份量真係好足料👍🏻有半隻龍蝦,店家好細心蟹鉗除咗幫你卜碎,並附上龍蝦鉗方便你整個蟹鉗肉出嚟😄龍蝦肉鮮甜彈牙👏🏻湯底極之濃郁💕豆腐卜吸晒湯汁 當中仲有魚片魚蛋菜等配菜🥬呢個摻摻賣相吸引,食完真係大滿足🍜 ▶️招牌海南雞飯🐔配左排骨茶 已經去咗骨既海南雞肉質勁滑💕油飯軟熟🍚佢個排骨茶非常足料一碗細細碗已經有四舊排骨👍🏻▶️脆炸鳳尾蝦春卷🦐 嚟到熱辣辣超鬆脆 點埋佢自家製嘅泰式酸辣汁,中和左熱氣油膩感覺▶️鮮油咖吔多士🍞超級超級邪惡🧈好大塊牛油麵包烤到鬆軟香脆,就算係邪惡都忍唔住食晒😋▶️乳酸蝶豆花梳打🍹飲品方面點做個開胃嘅乳酸飲品好特別,酸酸地好開胃蝶豆花顏色望落去好靚💜
📌 蘇山雞飯

脆炸鳳尾蝦春卷
乳酸蝶豆花梳打
脆炸鳳尾蝦春卷
乳酸蝶豆花梳打
2023-02-25 44 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.1/5💜呢度嘅海南雞飯同肉骨茶都係非常出色,次次都好多人排隊,見條龍唔算好長即刻去食🐥✅獅城芽菜走地雞飯$95配雞雜冬瓜湯雖然呢度嘅肉骨茶好正,但係我更加中意呢個雞雜冬瓜湯,好少有雞雜食,中意嘅朋友唔好錯過!走地雞雞味濃,配怡保芽菜正😋✅煉奶炸饅頭$36炸饅頭擺盤幾精緻,仲有把紙扇插係上面,即刻勾起兒時回憶☂️饅頭外脆內軟,最中意點勁多煉奶😍🤭✅鮮油咖央多士+$15加咗個咖央多士,如果可以多咖央就更加好🤤啖啖牛油好邪惡😈✅超冰凍椰青+$35椰青大大件,相當解渴🥥📍 蘇山雞飯 (太子)太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.1/5💜
✅獅城芽菜走地雞飯$95
配雞雜冬瓜湯

✅煉奶炸饅頭$36

✅鮮油咖央多士+$15
加咗個咖央多士,如果可以多咖央就更加好🤤啖啖牛油好邪惡😈

✅超冰凍椰青+$35
椰青大大件,相當解渴🥥

📍 蘇山雞飯 (太子)
太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
2023-02-24 52 瀏覽
今日行過太子search下有乜嘢食,見到呢間雞粉咁出名咁就嚟試吓。一個套餐加$10可以轉湯做肉骨茶,性價比都唔錯。講吓味道,雞係冰鮮雞份量唔多,仲要搭多隻雞全翼有啲失望,起碼都幫我起骨呀…雞味就冇乜,偏淡,唔點醬完全冇味,但都叫做滑。講開個三色醬,真係好淡好淡, 甜醬油得個甜字,辣醬微酸好浠,薑蓉又係唔鹹嘅,失敗,油飯就不過不失。反而碗肉骨茶拉返唔少分數,雖然都係冇乜鹹味,但藥材味,蒜頭同胡椒味好出,幾似坡式嘅味道。嗰兩舊排骨就算啦,不過$10你想點。你話特登嚟食就真係唔需要啦,經過醫下肚都係一個選擇。

上星期為食貓吉蒂又同為食魚阿妹去找吃今次找到來太子途經藍馬之城以前曾經喺附近教過日文感覺特別親切😌見呢間名叫蘇山雞飯嘅餐廳入面咁多人決定入去試一試佢🙌🏻⁡一如以往我地兩姊妹因為太餓又叫到成枱都係野食🤣⁡~~~~~~~~~~~~~~~🐱鮮油咖吔多士 $30每次有鮮油奶多都必點嘅我見到佢緊係諗都唔洗諗就叫一份啦😁越邪惡嘅食物通常都越好食外層脆卜卜嘅薄多士入面係勁大塊牛油加上香濃嘅咖吔醬一口食落去牛油爆晒出黎真係食過返尋味呀😋⁡🐱醬油三寶飯套餐 $93(餐湯加$10轉配輕怡排骨茶)三寶即係醬油雞、滷豬手及滷水蛋滷水食物味道剛好,不會太鹹亦不會太甜醬油雞雞肉亦唔會鞋口,只係雞味不夠但點上調味料(薑蓉、泰式辣醬、甜醬油)一起吃便惹味起來🥰輕怡排骨茶一啲都唔輕怡勁大碗😳味道係少許胡椒味嘅新加坡肉骨茶⁡🐱鴛鴦叉燒飯套餐 $93(餐湯-雞雜冬瓜湯)鴛鴦即係海南雞及叉燒海南雞雞肉都算嫩口只係雞皮未夠爽身至於叉燒係厚切嘅偏瘦叉燒食落略嫌有少少乾身唔夠juicy如果係半肥瘦叉燒味道相信會更好🤣而意外地餐湯入面嘅雞雜竟然係精粹喎連平時唔太食內臟嘅阿妹都大讚👍🏻⁡套餐半價加配🐱參巴醬辣蝦醬通菜 $21(原價$4
上星期為食貓吉蒂又同為食魚阿妹去找吃
今次找到來太子途經藍馬之城
以前曾經喺附近教過日文感覺特別親切😌
見呢間名叫蘇山雞飯嘅餐廳入面咁多人
決定入去試一試佢🙌🏻

一如以往我地兩姊妹因為太餓
又叫到成枱都係野食🤣

~~~~~~~~~~~~~~~

🐱鮮油咖吔多士 $30
每次有鮮油奶多都必點嘅我
見到佢緊係諗都唔洗諗就叫一份啦😁
越邪惡嘅食物通常都越好食
外層脆卜卜嘅薄多士入面係勁大塊牛油加上香濃嘅咖吔醬
一口食落去牛油爆晒出黎真係食過返尋味呀😋

🐱醬油三寶飯套餐 $93(餐湯加$10轉配輕怡排骨茶)
三寶即係醬油雞、滷豬手及滷水蛋
滷水食物味道剛好,不會太鹹亦不會太甜
醬油雞雞肉亦唔會鞋口,只係雞味不夠
但點上調味料(薑蓉、泰式辣醬、甜醬油)一起吃便惹味起來🥰
輕怡排骨茶一啲都唔輕怡勁大碗😳
味道係少許胡椒味嘅新加坡肉骨茶

🐱鴛鴦叉燒飯套餐 $93(餐湯-雞雜冬瓜湯)
鴛鴦即係海南雞及叉燒
海南雞雞肉都算嫩口只係雞皮未夠爽身
至於叉燒係厚切嘅偏瘦叉燒
食落略嫌有少少乾身唔夠juicy
如果係半肥瘦叉燒味道相信會更好🤣
而意外地餐湯入面嘅雞雜竟然係精粹喎
連平時唔太食內臟嘅阿妹都大讚👍🏻

套餐半價加配
🐱參巴醬辣蝦醬通菜 $21(原價$42)
參巴醬唔知係咩醬
不過佢同辣蝦醬一齊炒嘅通菜好好味
我食咗一大半😂

🐱SUSAN雞翼(3隻全翼)$22(原價$44)
雞翼炸得外脆內嫰

2023-02-15
  • 參巴醬通菜
  • 雞雜冬瓜湯
2023-02-22 64 瀏覽
招牌海南雞飯:油飯好香,但唔會太濃郁,配合雞肉食好夾。雞肉超級嫩滑,食落感覺新鮮,冇雪藏味;醬汁有三款選擇,隨個人喜歡;湯:有好重嘅胡椒,我喜歡胡椒所以我超鍾意,辣辣地,如果天寒地凍時候飲更加正。手撕雞魚丸湯粿條:粿條好滑溜;魚丸唔係講笑,真係超級彈牙,而且咬開之後入邊有魚湯汁咇出嚟。可惜略嫌湯底偏淡,愈食愈覺得寡。串燒:雞,牛質素高,好大串,肉厚檸檬薏米水:(熱)清新淡淡地,唔會好甜,十分養生。新鮮檸檬可以飲用前先加,亦可以自己控制酸度。玻璃魷魚通菜:魷魚爽脆,加上微麻辣醬汁,好惹味;通菜份量多。整體所有菜式份量都好大,而且很美味,吃到捧着肚子離開😆滿足

招牌海南雞飯:
油飯好香,但唔會太濃郁,配合雞肉食好夾。
雞肉超級嫩滑,食落感覺新鮮,冇雪藏味;
醬汁有三款選擇,隨個人喜歡;

手撕雞魚丸湯粿條:
粿條好滑溜;
可惜略嫌湯底偏淡,愈食愈覺得寡。

串燒:雞,牛
質素高,好大串,肉厚

檸檬薏米水:(熱)
清新淡淡地,唔會好甜,十分養生。
新鮮檸檬可以飲用前先加,亦可以自己控制酸度。

玻璃魷魚通菜:
魷魚爽脆,加上微麻辣醬汁,好惹味;
通菜份量多。

整體所有菜式份量都好大,而且很美味,吃到捧着肚子離開😆滿足
2023-02-22 111 瀏覽
今日晏晝經過太子見到呢間有得食海南雞飯即刻衝左入去試吓🎈新加坡白胡椒排骨茶好香胡椒味 食完勁暖胃排骨都好入味 鍾意飲湯既可以一試🎈招牌海南雞飯就係俾佢個海南雞吸引咗入嚟份量啱啱好 啲雞好滑就算胸位都好滑身油飯值得一讚 好香 但唔會好膩我同朋友話唔想食咁多碳水都忍唔住食晒佢個海南雞飯有配埋雞雜冬瓜湯👍🏻🎈Susan雞翼(3隻)雞翼有切開唔怕食到好論盡外皮脆卜卜 好味 🎈鮮油咖吔多士牛油大大舊 配埋咖哋醬個包烘到好脆 入面啲牛油慢慢溶化 記得一定要趁熱食!香茅薄荷特飲由於真係對香茅野飲情有獨鍾所以都試埋杯香茅薄荷特飲薄荷味唔會話好勁 好fresh顏色仲好特別 用嚟打卡一流👍🏻
今日晏晝經過太子見到呢間有得食海南雞飯即刻衝左入去試吓

就算胸位都好滑身
油飯值得一讚 好香 但唔會好膩
我同朋友話唔想食咁多碳水都忍唔住食晒
佢個海南雞飯有配埋雞雜冬瓜湯👍🏻

🎈Susan雞翼(3隻)
雞翼有切開唔怕食到好論盡
外皮脆卜卜 好味

🎈鮮油咖吔多士
牛油大大舊 配埋咖哋醬
個包烘到好脆
入面啲牛油慢慢溶化
記得一定要趁熱食!

由於真係對香茅野飲情有獨鍾
所以都試埋杯香茅薄荷特飲
薄荷味唔會話好勁 好fresh
顏色仲好特別 用嚟打卡一流👍🏻
Susan雞翼
2023-02-20
午餐
2023-02-21 111 瀏覽
🌟太子分店🌟港鐵太子站D出口1分鐘路程🌟#大大份 #新派星馬菜@susan_chicken_rice蘇山雞飯 呢排好出名 點都要黎試下。同朋友夾埋4個人黎食 可以食多幾款菜式🙈🙈❣️所有套餐:-都可以以半價加一份小食 /蔬菜-配飲品 (+$18 特飲)🌼牛車水醬油雞飯 $85-雞件好滑 冇雪味 就算係醬油醃製都唔會好鹹-配 雞雜冬瓜湯(雞肝 雞腎) 好清好味呀🌼小食拼盤(跟餐+$49)-五香雞翼-小辣泰式魚餅-脆炸鳳尾蝦春卷- 豬肉串🌼龍蝦叻沙摻摻 $178(二人份)-上枱果陣 個份量多到嚇親我-1隻龍蝦開邊 好多龍蝦膏-摻摻有好多唔同配料 通菜 芽菜 魚蛋 魚片 豆卜🌼夜市沙嗲(跟餐+$39)-有雞肉串牛肉串-加咗沙嗲汁 都好好味 😆🌼怡保扎肉手撕雞粿條 $60-粿條份量好多呀🌼脆炸鳳尾蝦春卷(跟餐+$20)-每舊春卷都有原隻鳳尾蝦蝦肉🍤🌼鮮油咖吔多士 $30-咖吔加牛油簡直係絕配🍹桔仔菠蘿梳打水🍹雪糕薄荷咖啡🍹雪糕斑蘭奶茶🍹恐龍美祿❣️好滿足呀🤰🏻❣️多人食嘅好處 就係咩都可以試吓 可以叫到成枱都係😆😆#香港美食 #hkfood #太子美食 #princeedwardfood#hkfoo
🌟太子分店
🌟港鐵太子站D出口1分鐘路程
🌟#大大份 #新派星馬菜
@susan_chicken_rice

蘇山雞飯 呢排好出名 點都要黎試下。
同朋友夾埋4個人黎食 可以食多幾款菜式🙈🙈

❣️所有套餐:
-都可以以半價加一份小食 /蔬菜
-配飲品 (+$18 特飲)

🌼牛車水醬油雞飯 $85
-雞件好滑 冇雪味 就算係醬油醃製都唔會好鹹
-配 雞雜冬瓜湯(雞肝 雞腎) 好清好味呀

🌼小食拼盤(跟餐+$49)
-五香雞翼
-小辣泰式魚餅
-脆炸鳳尾蝦春卷
- 豬肉串

🌼龍蝦叻沙摻摻 $178(二人份)
-上枱果陣 個份量多到嚇親我
-1隻龍蝦開邊 好多龍蝦膏
-摻摻有好多唔同配料 通菜 芽菜 魚蛋 魚片 豆卜

🌼夜市沙嗲(跟餐+$39)
-有雞肉串牛肉串
-加咗沙嗲汁 都好好味 😆

🌼怡保扎肉手撕雞粿條 $60
-粿條份量好多呀

🌼脆炸鳳尾蝦春卷(跟餐+$20)
-每舊春卷都有原隻鳳尾蝦蝦肉🍤

🍹雪糕斑蘭奶茶
🍹恐龍美祿

❣️好滿足呀🤰🏻
❣️多人食嘅好處 就係咩都可以試吓 可以叫到成枱都係😆😆

#hkfoodie #foodiehk #foodielife #蘇山雞飯 #醬油雞飯#
龍蝦叻沙摻摻#恐龍美祿 #咖吔多士#星馬菜
2023-02-20
  • 雞雜冬瓜湯
  • 恐龍美綠
🌟去到太子E出口,只要步行1分鐘就會到咗呢間蘇山雞飯🌟🌟餐廳入面裝修光明時尚,坐得好舒服👍🏻🍜怡保扎肉手撕雞湯粿條 ($60)😋嚟到份量相當大碗😋雖然係清湯底,不過雞湯味濃😋扎肉同埋手撕雞份量偏多,一d都唔孤寒😋粿條口感特別,好似偏彈性嘅腸粉感覺🍜龍蝦喇沙參參 ($178)(二人分)😋份量又係大得驚人😋有原隻龍蝦,打卡一流😋龍蝦肉爽彈有蝦膏😋喇沙湯底出色,味道濃厚,椰奶味重😋配料豐富,有豆卜魚片魚蛋芽菜通菜😋還原當地味道,係出色嘅喇沙🍗牛車水醬油雞飯($85)😋招牌雞飯之選😋醬油雞肉滑嫩,冇雪藏味😋醬油醃制啱啱好,香濃,唔會話過鹹😋配埋雞雜冬瓜湯,同雞油飯😋冬瓜湯入面有雞腎,雞潤,內臟處理得好好,冇腥味🌟重點🌟凡購買主菜就可以半價架購小食,或者蔬菜,CP值超高👍🏻👍🏻🍤脆炸鳳尾蝦春卷 (+$20)(4件)😋米紙包住原隻鳳尾蝦😋炸到酥脆香口🥩夜市串燒 (+$39)(四枝)😋炭烤味濃😋揀咗兩支牛兩支豬😋烤出來既肉,啱啱好唔會話過柴😋配埋沙嗲醬,真係有種返返去馬來西亞🇲🇾夜市嘅感覺🫔小食拼盤 (+$49)😋最啱一齊share食😋有雞翼,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦卷春卷,豬肉串🥪鮮油咖吔多士😋大片鮮
🌟去到太子E出口,只要步行1分鐘就會到咗呢間蘇山雞飯🌟

🌟餐廳入面裝修光明時尚,坐得好舒服👍🏻

🍜怡保扎肉手撕雞湯粿條 ($60)

😋嚟到份量相當大碗
😋雖然係清湯底,不過雞湯味濃
😋扎肉同埋手撕雞份量偏多,一d都唔孤寒
😋粿條口感特別,好似偏彈性嘅腸粉感覺

🍜龍蝦喇沙參參 ($178)(二人分)

😋份量又係大得驚人
😋有原隻龍蝦,打卡一流
😋龍蝦肉爽彈有蝦膏
😋喇沙湯底出色,味道濃厚,椰奶味重
😋配料豐富,有豆卜魚片魚蛋芽菜通菜
😋還原當地味道,係出色嘅喇沙

🍗牛車水醬油雞飯($85)

😋招牌雞飯之選
😋醬油雞肉滑嫩,冇雪藏味
😋醬油醃制啱啱好,香濃,唔會話過鹹
😋配埋雞雜冬瓜湯,同雞油飯
😋冬瓜湯入面有雞腎,雞潤,內臟處理得好好,冇腥味

🌟重點🌟
凡購買主菜就可以半價架購小食,或者蔬菜,CP值超高👍🏻👍🏻

🍤脆炸鳳尾蝦春卷 (+$20)(4件)

😋米紙包住原隻鳳尾蝦
😋炸到酥脆香口

🥩夜市串燒 (+$39)(四枝)

😋炭烤味濃
😋揀咗兩支牛兩支豬
😋烤出來既肉,啱啱好唔會話過柴
😋配埋沙嗲醬,真係有種返返去馬來西亞🇲🇾夜市嘅感覺

🫔小食拼盤 (+$49)

😋最啱一齊share食
😋有雞翼,泰式魚餅,脆炸鳳尾蝦卷春卷,豬肉串

🥪鮮油咖吔多士

😋大片鮮牛油夾喺香脆嘅多士同埋咖吔醬嘅中間
😋邪惡之選
😋還原新加坡🇸🇬風味

🌟我哋仲加($18),揀咗四杯特色飲品
🌟推薦雪糕薄荷咖啡,恐龍美祿,雪糕斑斕奶茶,吉仔菠蘿梳打水

總結

👍🏻👍🏻超級推薦呢間餐廳,除咗坐得舒服,食物質素正宗,還原當地味道
👍🏻👍🏻重點係CP值超高,可以以半價架購小食,同埋優惠價加購特色飲品🍹🍹
👍🏻👍🏻食物分量大,建議一班人一齊share

• 牛車水醬油雞飯
  • 夜市沙嗲