2021-09-15 320 瀏覽
經朋友介紹,去左荃灣既蘇媽蘇媽試下馬來西亞菜,可能過左食飯時間去,所以唔需要等就入得去食一入去感覺好似去左舊式既茶餐廳咁,坐低店員就會倒一碗肉骨茶比你,然後再慢慢睇下食咩,個人覺得肉骨茶凍左會苦啲,所以就襯熱飲左先👍🏻椰香咖央多士平時好唔中意食麵包邊,因為覺得會好乾又難咬但呢個多士麵包邊整得好脆口,成個多士好椰味,又唔會太油豬腳彎肉骨茶啲豬腳肉唔會太肥膩,重有教你點樣整個醬去點啲肉食檳城福建蝦麵(油麵) $62魚仔醬撈啦啦 $56麵既份量算多,兩個女仔開心shace,再加啲小食都夠飽,個湯底都好飲,食完唔會好口渴個蜆肉配埋個魚仔醬食落好有鮮味,但個醬主要放係上面,所以最上個啲蜆肉略為有啲咸

椰香咖央多士
平時好唔中意食麵包邊,因為覺得會好乾又難咬
但呢個多士麵包邊整得好脆口,成個多士好椰味,又唔會太油

豬腳彎肉骨茶
啲豬腳肉唔會太肥膩,重有教你點樣整個醬去點啲肉食

檳城福建蝦麵(油麵) $62
魚仔醬撈啦啦 $56
2021-08-28
2021-09-09 170 瀏覽
數年前經朋友推介去位於深水埗內的蘇媽, 當時店內只有陳舊的裝潢, 餐枱也只不過是兩三張。然而, 經過他們出色的肉骨茶, 現時已經開了數間分店。這次到來荃灣分店, 此店鄰近荃灣廣場, 有大大個招牌用以傳統的牌坊設計, 很難不會察覺到。餐廳內亦沿用深水埗時的設計, 但觀感上明顯比較光鮮。這次到來當然不少得點招牌的肉骨茶, 他們有著各種湯料可選擇。以往我都會選一字骨, 但再詢問店員下才知有款可以連骨一起吃掉的啫喱骨。蘇媽的肉骨茶除了可以無限添飲外, 湯骨配以混合豉油所配搭起來的味道是無懈可擊。兩骨相比之下, 一字骨的肉香甜味比啫喱骨突出。這裡的肉骨茶湯以藥材為主, 其味道又與坊間的白胡椒湯底有別, 喝了兩三碗後也得注意自己體質的接受能力。這裡的肉骨茶湯以藥材為主, 其味道又與坊間的白胡椒湯底有別, 喝了兩三碗後也得注意自己體質的接受能力。以往也會選喇沙之類的湯麵作主食, 但這次也想吃點別的, 就選了這藍綠色的椰漿飯。 頂上有半粒烚蛋, 旁邊的炸蝦片和魚乾很有東南亞特色, 整體而言也算是不錯。只是在味道上真的沒什麼驚喜, 感覺也只是很普通的平民食物。這類的食物所售賣的價錢其實不算便宜, 要是餐

這類的食物所售賣的價錢其實不算便宜, 要是餐廳能提供套餐類的選擇會更好。
2021-09-08 170 瀏覽
*椰香咖央多士 🥪呢個招牌菜必試椰香咖央下面仲有夠厚嘅牛油🧈超香超罪惡超正!*一字骨🍲D肉超淋滑好入味啖啖當歸味鍾意呢啲藥材味嘅就要試下啦!相當滋補😳*話你知啦薄餅配素咖喱🌶️個名有玩味但係一啲都唔兒戲我都幾推薦大家試吓呢個素咖喱雖然聽落無肉食好似好寡咁但係信我個餅真係好酥脆咖喱醬有少少辣 同有肉嘅咖喱醬有得揮*玻璃魷魚配通菜🌶️都係有少少辣魷魚脆口去埋本身都係脆口嘅通菜 正!*魚仔醬蘿蔔榚🌶️呢個都可以試吓 比平時就咁點嘅辣椒醬蘿蔔糕別具風味*椰汁斑蘭冰呢個唔係好食到斑蘭味但係就有好勁嘅椰汁味*美綠恐龍🦖呢個都幾推薦大家試吓佢上面有好多美祿粉杯嘢飲應該就係由馬來西亞同新加坡傳過嚟嘅咁就喺度試吓啲正宗嘢啦*恐龍蛋雪榚🦕冇咩特別
*椰香咖央多士 🥪
呢個招牌菜必試
椰香咖央下面仲有夠厚嘅牛油🧈
超香超罪惡超正!

*一字骨🍲
D肉超淋滑
好入味
啖啖當歸味
鍾意呢啲藥材味嘅就要試下啦!
相當滋補😳

咖喱醬有少少辣 同有肉嘅咖喱醬有得揮

*玻璃魷魚配通菜🌶️
都係有少少辣
魷魚脆口
去埋本身都係脆口嘅通菜 正!

*魚仔醬蘿蔔榚🌶️

杯嘢飲應該就係由馬來西亞同新加坡傳過嚟嘅
咁就喺度試吓啲正宗嘢啦

*恐龍蛋雪榚🦕
冇咩特別
❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 ($58)❥ 椰香咖央多士($28)❥ 馬來西亞拉茶($19)❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 個咖哩幾香,啲雞肉都幾入味同嫰滑~辣度方面適中,唔太食得辣嘅人都會食到,都算幾香口,但我會想佢再辣少少~第一下見到個綠色飯覺得好特別!諗住佢會有椰漿/ 班蘭味,但原來無味,只係有顏色:(❥ 椰香咖央多士 好脆口好香!食落好有椰香味但唔會好漏~但建議一上脆卜卜就要食咗先,放耐左淋咗就無咁好食~❥ 馬來西亞拉茶好大杯!奶同茶比例方面,奶味比茶味重,口感好滑,飲落亦唔會太甜~雖然無太大驚喜,但整體上都唔錯~
❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 ($58)
❥ 椰香咖央多士($28)
❥ 馬來西亞拉茶($19)

❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉
個咖哩幾香,啲雞肉都幾入味同嫰滑~

❥ 椰香咖央多士
好脆口好香!食落好有椰香味但唔會好漏~
但建議一上脆卜卜就要食咗先,放耐左淋咗就無咁好食~

❥ 馬來西亞拉茶
雖然無太大驚喜,但整體上都唔錯~
2021-08-29
5 分鐘 (堂食)
呢間餐廳我已經encore左3次原因好簡單💁🏻‍♀️服務好,食物又抵又好食🧏🏻‍♀️今次點左辣死你嗎配仁噹牛肉由於男友話好肚餓服務生超好,幫我同廚房講加底🤗黎到個份量真係嚇親我地椰漿飯係2碗甘大😋😋牛肉好入味又淋,好好食🤩另外點左個仁噹牛肉乾撈面又係好好味 個面好食👍🏻👍🏻飲品2杯凍白咖啡🍹呢杯我之前飲已經超鍾意好白濃咖啡味🥰要一提再提既係服務真係好好野飲上檯之後 我搞一搞飲筒整左少少咖啡係檯 我都無為意服務員即刻拎布幫我抹乾淨其實唔係好污糟 但真係好欣賞仲係笑咪咪甘抹 唔係黑面架我想再要多少少醬佢地又係好樂意甘幫我拎唔收加一服務費既地方又有甘服務讚讚讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
呢間餐廳我已經encore左3次
原因好簡單💁🏻‍♀️
服務好,食物又抵又好食🧏🏻‍♀️

今次點左辣死你嗎配仁噹牛肉
辣死你嗎配仁噹牛肉

由於男友話好肚餓
服務生超好,
幫我同廚房講加底🤗
黎到個份量真係嚇親我地
椰漿飯係2碗甘大😋😋
牛肉好入味又淋,好好食🤩

另外點左個仁噹牛肉乾撈面

佢地又係好樂意甘幫我拎
唔收加一服務費既地方又有甘服務
讚讚讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2021-08-30
15 分鐘 (堂食)
辣死你嗎配仁噹牛肉
仁噹牛肉撈面
2021-08-26 197 瀏覽
平時我好少食馬來西亞野🇲🇾,見到呢到裝修幾特別,仲有少少舊式茶餐廳嘅feel,吸引左我入黎💚辣死你嗎配仁噹牛肉🐮(椰漿飯、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、蛋)$62啲配料好似食緊零食咁,又幾得意,撈埋黎食有啲脆口又有肉嘅口感,椰漿飯食落冇椰漿味,啲牛肉煮得好淋又入味,好正!啲飯撈埋個醬先好食,份量都幾大份,抵食!💙檳城福建蝦麵🦐(油麵)$52湯底都幾濃,有淡淡蝦味,豬腩肉肥瘦適中,成碗個感覺有啲似喇沙,可以自己另外叫佢加參巴醬,辣辣地,似沙茶醬個味💚馬拉沙嗲串燒 🥓$88/6pc串燒可以揀豬/牛/雞,我就每樣揀左兩款試下,味道正常,不過不失,價錢偏高💙椰香咖央多士 🥪$32一碟四件,多士都烘到金黃色,外皮好脆,入面啲醬偏甜,椰香味唔算重💚馬來西亞拉茶🍵$17朋友話飲過覺得偏甜,所以就一早叫左少甜,唔算太特別,茶味好淡,個人覺得同港式奶茶比真係輸一截!💙桔仔話梅水 🍊$ 25夏日清涼飲,解渴之選

💙檳城福建蝦麵🦐(油麵)$52

💚馬拉沙嗲串燒 🥓$88/6pc

💙椰香咖央多士 🥪$32

💚馬來西亞拉茶🍵$17

💙桔仔話梅水 🍊$ 25
夏日清涼飲,解渴之選

2021-08-18 379 瀏覽
💛之前睇過報道讚佢嘅斑斕多士好食,今日終於有機會試吓🤤雖然嚟到已經到咗,但係佢嗰斑蘭醬的確係好好食,同埋多士本身好脆 凍左都仲keep 到☺️另外叫咗個檳城牙參喇沙,呢個仲可以另外加個蝦醬,成個味夾起嚟好襯,香料方面都好足,不過就冇乜餸。而且對於本身唔食得辣嘅朋友仔來講呢個都算幾辣🌝另一個係招牌砂煲老鼠粉🤗呢個一上菜已經覺得好香好吸引,建議一上枱就撈勻佢,唔好掛住影相啦🤭一路撈啲香味一路出嚟已經流晒口水,味道方面係好食嘅,不過我就略嫌佢冇乜咬口(本人為食肉獸)但係已經好貼心加咗啲魚乾仔落去脆卜卜,係加左唔少分💛最重要嘅係依間舖頭嘅服務質素一流💛由門口接待嗰個叔叔直至到買單嘅姐姐都係非常之Nice。食肉骨茶嘅人客keep住舉手加湯都即刻有,唔會比人hae !推薦度:4.5/5

💛之前睇過報道讚佢嘅斑斕多士好食,今日終於有機會試吓🤤

推薦度:4.5/5
2021-08-15 253 瀏覽
跟朋友吃個下午茶,忽然大家都想吃件「椰香咖央多士」於是選擇了「蘇媽」,滿滿的牛油及咖央醬好吸引又邪惡,咖央味道濃厚順滑,滿口椰香蛋香,每人二小件剛剛好。「招牌砂煲老鼠粉」馬來人叫銀針粉為老鼠粉,餡料有肥豬肉粒、肉碎、蝦乾、魚乾… 一隻生雞蛋,以砂煲上,加上甜豉油、黑醬油有點點焦香,香口但魚乾比輕腥,總體也不錯。付款時才發覺他們只收現金,電子付款已是大趨勢,連一種也不安裝,怪不得使用消費卷的顧客不來光顧。

2021-08-11 408 瀏覽
成日路過都見大排長龍,今日終於一試。 肉骨茶又幾好食,淡淡既藥材味,唔會太濃難以入口。肉都比得好豐富。 怡保肥仔芽菜, 味道一般,冇咩味,價錢都偏貴。 椰香咖央多士,味道一流。 面包烤得香脆,入面既咖央醬味道濃厚而不膩,十分推介。
成日路過都見大排長龍,今日終於一試。
肉骨茶

怡保肥仔芽菜

怡保肥仔芽菜, 味道一般,冇咩味,價錢都偏貴。

2021-08-04 276 瀏覽
之前一直係深水埗食,每次都排長龍,又要避開正餐時間。竟然係荃灣見到分店,剛剛係荃灣廣場正門對面,真係好方便。可能荃灣太多選擇,星期六下午茶時段不用排隊。坐低叫左豬肚同肉骨茶,還有一個蘿蔔糕和油炸鬼。跟深水埗店味道一樣好味😋個湯熱辣辣,藥材味濃,個豬肚好入味,真的想再叫一碟,另外嗰個肉骨茶有四條🦴,我哋兩個人share, 好飽! 所以不要一次點太多。蘿蔔糕有蔥和魚仔干係上面,多啲唔同口感層次、好香、值得一試。
2021-07-28 570 瀏覽
相信大家都有好一段時間無去旅行🥺 唔知有無人好似我咁,時不時鍾意食吓其他國家嘅菜式,當去咗一場短trip😮‍💨今次係我第二次嚟蘇媽食嘢,對上一次見到隔離枱食呢個老鼠粉已經覺得好吸引🤤 今次就一於試吓佢!配料十分之多,有大量肉碎、魚乾、蝦乾同豬油渣等等😋,而所謂嘅老鼠粉就係銀針粉,配料多之餘,仲有一隻生蛋喺中間,將所有配料撈埋一齊趁熱食,好香口好惹味🤩 特別鍾意佢啲蝦乾,令到成煲粉都有好香嘅海鮮味!呢個多士亦係呢度嘅招牌菜,上次試過之後一試難忘,今次決定再encore多次😚 多士上到嚟熱辣辣脆卜卜,一定要趁熱食!內餡嘅咖央都幾厚下,充滿咗椰香味,仲有薄薄哋嘅牛油係入面,好邪惡但好好味🤪心郁郁突然間想食串燒,嗌左3串過吓口癮,3串盛為$45,絕對唔平🤭 而且每串都幾細份下,性價比就唔係好高啦🙈 而且肉質唔算特別嫩滑,不過值得一讚嘅係佢個沙嗲醬,都有幾多原粒嘅花生喺入面,沙嗲味好濃郁,好香口,仲有淡淡嘅椰香味!🔸椰汁斑蘭冰 $33而嘢飲方面,我嗌咗杯椰汁斑蘭冰,由於比較少嘢飲係斑蘭整,所以都幾吸引到我試,見呢杯野綠綠哋色都幾靚仔,點知飲落極甜🥲 同埋唔係好飲到斑蘭味,得個甜字😥🔸馬來西亞拉茶

招牌砂煲老鼠粉

馬拉沙嗲串燒

🔸椰汁斑蘭冰 $33

🔸馬來西亞拉茶 $26

由於杯斑蘭冰實在太伏,所以我哋都係嗌返樣正正常常嘅嘢飲算🤣 嗌咗杯凍拉茶,味道正常好多,唔會極甜,但又飲到拉茶果種香濃嘅茶味,好飲👍🏻

總括而言,呢間人氣黃店馬拉菜嘅嘢食就不過不失啦,較推薦係佢嘅咖央多士,趁熱食會好好食😋 但嘢食嘅性價比就唔算好高,我覺得少貴,而環境都較逼,坐得唔算太舒服🙈
招牌砂煲老鼠粉
2021-07-27 178 瀏覽
🍽蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 荃灣大壩街71號地舖🐽每次行經旺角的蘇媽.蘇媽都座無虛席,所以一路都未食過。今次閑日中午嚟到荃灣嘅蘇媽蘇媽,客人唔多,終於可以品嚐正宗馬來西亞菜啦!⁣⁣百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$48(🧡🧡🧡)百吉爹(Bak Kut Teh)係肉骨茶閩南語嘅諧音。點餐後,侍應立刻送上一碗肉骨茶,肉骨茶的藥材味不算太濃烈,對香港人來講應該幾容易入口,唔會好重當歸味。入口先是一股微微藥材味竄進口腔中,液體溫潤順滑流進喉中,最後回甘。豬腳彎味道亦都比較清淡,豬皮腍軟、骨膠原豐富。豬腳肉不過不失,比較失色嘅係部分豬皮上面仍有少許豬毛,無留意到所以食落口嘅時候有少少拮口,亦都有少少核突。🥲 椰漿飯 $16 (🧡🧡🧡🤍)椰漿飯軟硬適中,陣陣椰香味撲鼻而來,帶有少少咸味,同肉骨茶好襯。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣環境 :🧡🧡🧡價錢:🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡⁣⁣抵食指數:🧡🧡🧡⁣⁣

🍽蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
荃灣大壩街71號地舖

⁣⁣
百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$48(🧡🧡🧡)

椰漿飯 $16 (🧡🧡🧡🤍)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣
環境 :🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡⁣⁣
抵食指數:🧡🧡🧡
⁣⁣
2021-07-27 171 瀏覽
#蘇媽蘇媽 💛平日見到都好多人 要排好長龍👀小編嗰日經過見到難得冇人排隊就諗住試吓~一向都聽過人講起店舖嘅名 仲要係黃店黎 所以梗係想支持下💛佢係一間專門食馬來西亞野嘅食店 環境方面就好似茶餐廳咁 但座位就比較逼夾 好多枱都痴埋坐 就會放唔到袋🥵而裝修設計就舊式feel 燈光光猛🤪但係真係失望到一個點 連男小編食好多野嘅人都食唔晒 仲話去其他地方食🥲真係不了⋯⋯特製辣椒板麵 $58💰 (2/10)Chilli Pan Mee 賣相送到過嚟靚靚仔仔咁 配料分好晒角落 仲有温泉蛋 女小編心諗實好好食😋 點知就中伏⋯⋯講返配料先 有蔥 温泉蛋 魚乾 辣椒醬 蝦米 炸肉碎 呢啲配料 係要撈埋嚟食嘅🥢而個感覺似豉油撈麵 但啲醬仲要係唔夠撈成仲麵😓😓 係完全乾到傻 仲要冇味‼️個Feel完全靠嗰啲炸肉碎填補冇味 仲有😓😓個辣椒醬 後勁好大 平時唔係食辣嘅真係唔好試 驚大家食完喊晒口 岀晒汗🥲就連女小編食得辣嘅 都覺得唔好食🥲🥲呢個質素配呢個價錢係完全唔抵 🥲🥲成個感覺真係好差🥲自己衡量下食唔食🥵🥵😓😓·推薦指數🌟 2 / 10 🌟💛#巨B食黃店📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食旺角 #巨B覓食深水埗 #巨
#蘇媽蘇媽 💛

特製辣椒板麵 $58💰 (2/10)
Chilli Pan Mee

推薦指數🌟 2 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食旺角 #巨B覓食深水埗 #巨B覓食銅鑼灣

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)
⚜️荃灣大壩街71號地舖
⏱星期一至日1130-2230
2021-07-18 282 瀏覽
前排約左中同👭🏼👩🏼‍🤝‍👩🏽聚舊@蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室想試呢間餐廳好耐!次次經過都見大排長龍,好彩當日等左十分鐘度就入得。鋪面同室內裝修都好有馬來西亞舊式茶室既風味,座位都算闊落舒服。🐷🥣一字骨百吉爹肉骨茶💰💲128點完餐後會有肉骨茶奉上,仲無限添飲。肉骨茶藥材味香濃,熱辣辣,帶回甘,舒服飬生。而一字骨煮到亦十分軟腍入味。🐀🥘招牌砂鍋老鼠粉💰💲88老鼠粉外型有啲似老鼠尾巴但其實係銀針粉,色澤透明口感爽彈。配料有豬肉碎、魚乾、豬油渣、炸蒜、葱花等,面頭打隻🍳生雞蛋再撈勻,食落順滑香濃。份量多、層次豐富,咸香惹味! 🍜🦐檳城福建蝦麵💰💲62以豬骨、蝦殼、蝦頭等熬成湯底,微辣鮮甜,啖啖油麵都滲入湯汁。配料有豬腩肉、芽菜、蝦、魚片、蛋等非常足料美味。🍞🥥椰香咖央多士💰💲32見抬抬都叫一份,我地都唔執輸😂。多士烘到夠香脆,麵包質感鬆軟,吃起黎唔會鎅口。 咖央醬順滑濃稠,帶微微椰香,甜度適中,讓人一口接一口,個人覺得係必點。

🐷🥣一字骨百吉爹肉骨茶💰💲128

• 馬來西亞拉茶
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 肉骨茶
2021-07-08 282 瀏覽
下午茶時間😋馬來西亞奶茶 同我哋平時茶餐廳飲嘅會甜啲啲但係我覺得都幾好味美祿暴龍咁正呀!未溶晒嗰啲就會變晒做脆卜卜/一係就變咗做一Pat朱古力🍫勁正!再大杯d就好咖央多士唔使講啦呢度必食!😋😋😋😋😋咖喱薄餅個咖喱幾特別有少少辣都係好好味嘅👍🏻辣魚乾蘿蔔糕出色!加埋佢厚切100分
下午茶時間😋

一係就變咗做一Pat朱古力🍫
勁正!
再大杯d就好

咖央多士
唔使講啦呢度必食!
😋😋😋😋😋

咖喱薄餅