2018-08-08
和老佛爺到深水埗試下此人氣馬來西亞小館,門面裝修古雅,內裏尚算舒適,但繁忙時需要搭枱的,可能我們比較早,不用等位。我們當然要點必試的肉骨茶喇,點了皇帝骨和一字骨,依餐牌教路,先調好醬油,用來點肉排食。茶湯濃郁美味,骨排沾上蒜椒醬油,幾好味,而且可添一次湯,算是超值。再來主食點了辣死你媽配牛肉,綠色的飯,很椰香,伴邊的魚乾仔,花生,薯仔,蛋幾好送飯,當然不少得主角牛肉粒,夠淋夠入味,相當不錯。再來幾個小食,淨通菜,愛他愛她串,檳城炸滷肉卷和話知你啦薄餅配咖哩。老佛爺只想食通菜,吾想加野,咁就叫了淨菜,蒜香汁非常野味,下次必再encore加水魷。其次欣賞是個薄餅,夠油夠蘇,沾上咖哩汁,美味。我們仲用一片薄餅換了對坐食客两件椰子加映多士,都非常好食,係略甜了少少,開心share。另两小食,感覺一般,炸滷肉卷還可的,炸得熱騰騰,似炸油滋。串燒本來吾係叫呢款,是想食竹簽串的牛肉串燒,算是叫錯,而這款口感吾太好,似絞肉,淋茲茲咁,吾會再試。最超值算係特飲,以16元杯特飲,ok啊!炎炎夏日,嘆杯冰凍桔水/薏米水,冇得頂,又和食品好夾,爽!!!最尾要求添多次肉骨茶,埋單264,人均約130 元,幾底,
另两小食,感覺一般,炸滷肉卷還可的,炸得熱騰騰,似炸油滋。
最超值算係特飲,以16元杯特飲,ok啊!
檸檬麥芽薏米冰
桔仔話梅冰
最尾要求添多次肉骨茶,埋單264,人均約130 元,幾底,飽到晚餐都冇食🤣,下次會再去。