2018-09-15 289 瀏覽
因摯友是馬來西亞華僑,本人常去大馬旅遊,猶愛椰漿飯和乾肉骨茶(對你沒看錯,是乾的!)。所以今天在沒吃午飯的時間經過這間排了很多人的馬來餐室,決定要試一試!著友人幫我挑選菜單,結果點了這兩個問友人為什麼不選Sotong的(我倆之間的笑話),她說Sambal Sotong只是魷魚漿......嗯.....好吧那就Rendang Daging囉。叫了要多Sambal醬,因為去香港另一家椰漿飯不錯的店吃是一定不夠醬的。先來的是龍眼冰,看起來跟我們在馬拉吃乾肉骨茶的店自家製的顏色差不多,可是龍眼我只看到半顆,連龍眼也不能算,只能稱之為桂圓...跟我朋友估計的用罐頭龍眼更失望...然後是Nasi Lemak。前面有說過我要了多Sambal醬的,第一次送上來的時候,醬的量看起來比隔壁的更少,當然要跟店員說呀,她居然還反問我,「這樣也不夠?!」好吧,拿回去廚房再加,結果...嗯好吧多了那麼一丁點真的辛苦你了...至於味道方面,龍眼冰真的沒什麼味道,既沒有龍眼味,也沒有冬瓜糖的味道,就一杯甜水...椰漿飯也一樣,辣醬不夠拌整個飯,飯也不是特別香,薯仔對我來說是多餘的,仁當也不是特別好吃,就普普的leve

著友人幫我挑選菜單,結果點了這兩個

嗯.....好吧那就Rendang Daging囉。

好吧,拿回去廚房再加,結果...

嗯好吧多了那麼一丁點真的辛苦你了...

椰漿飯也一樣,辣醬不夠拌整個飯,飯也不是特別香,薯仔對我來說是多餘的,仁當也不是特別好吃,就普普的level;倒是牛用牛腩,牛味挺足的。

總括而言,可以一試,但不值得排那麼久。
我還是回去連鎖店吃我的炸雞翼椰漿飯配凍美祿好了...
2018-09-15
30 分鐘 (堂食)
2018-09-11 303 瀏覽
蘇媽蘇媽,香港最好吃的馬來菜❤️之前已經在網上看到了這家馬來西亞🇲🇾小店,可惜一直沒有專程來這裡吃,畢竟小店,不像大費周章去吃🍳,誰知道前幾天去吃芋圓,竟然偶遇小店地址🎀:深水埗a2口出來一直走,其實可以谷歌地圖搜索🔍這個店名就很好找啦先說說圖1⃣️莉莎,字好像不是這麼打得,味道還不錯,咖喱🍛味道滿滿的,新加坡🇸🇬風味,超級喜歡,真想一口口喝掉湯🥣圖而腐皮芋頭卷,好好吃啊,簡直上天了,外面脆脆的,裡面都是糯糯的芋頭,還吃到了脆脆的馬蹄,也好吃,我都沾咖喱湯,好重口味💥圖3⃣️沙茶雞翅,雞翅脆脆的,裡面嫩嫩有水,可惜有點鹹了,不過也不難吃圖4⃣️的豆腐跑甜呼呼,咋的脆脆的,沾著湯汁味道很好,很棒的一家店呢
蘇媽蘇媽,香港最好吃的馬來菜❤️
先說說
圖1⃣️莉莎,字好像不是這麼打得,味道還不錯,咖喱🍛味道滿滿的,新加坡🇸🇬風味,超級喜歡,真想一口口喝掉湯🥣[色色R]
2018-09-10 319 瀏覽
之前看過節目介紹蘇媽的馬來西亞菜一直也很想來試試但因為先前已吃了正餐的關係所以這次只點了小食和肉骨茶小食我們點了咖央多士$17有很香的班蘭味肉骨茶配三層肉$30很濃很暖身而且有人會主動為你添飲三層肉肥瘦分明下次會來試辣死你媽(特色飯)(譯名)和馬拉拉茶
之前看過節目介紹蘇媽的馬來西亞菜

而且有人會主動為你添飲

肥瘦分明

下次會來試辣死你媽(特色飯)(譯名)和馬拉拉茶
  • 椰香咖央多士
未搬店之前已經想試好耐 結果要等搬舖之後先可以去到食等待時間都好耐,排左45分鐘左右先可以入內,已經係下午茶時間都咁多人肉骨茶有好多不同部位既肉選擇,不同位置不同價錢,之前試過一字骨$28,三條一字骨,肥瘦平均今次叫左皇帝骨$48都係有三塊連骨既豬肉,肉骨茶可以無限任添,很好的idea,新鮮添就可以keep住熱,唔會凍左!檯上放左黑醬油、頭抽、蒜頭、辣椒🌶️可以根據自己口味調個醬點d肉食好中意d醬既味道,第一次咁樣溝醬,結果辣味和醬油和蒜頭好夾!皇帝骨d肉比較瘦,所以不及一字骨滑麵類我覺得一般般,叻沙湯頭不及肉骨茶出色知道讚揚係有好多小食選擇椰香咖央多士香脆美味
未搬店之前已經想試好耐 結果要等搬舖之後先可以去到食

皇帝骨

今次叫左皇帝骨$48

檯上放左黑醬油、頭抽、蒜頭、辣椒🌶️
可以根據自己口味調個醬點d肉食
皇帝骨d肉比較瘦,所以不及一字骨滑

麵類我覺得一般般,叻沙湯頭不及肉骨茶出色

知道讚揚係有好多小食選擇
椰香咖央多士香脆美味
45 分鐘 (堂食)
皇帝骨
2018-09-01 393 瀏覽
想試好耐,但經常見到太多人排隊,一直都未試,今次終於有機會試,但有點失望。🙂試左老鼠粉,咖咉多,薄餅,肉骨茶,咖啡。不知是否因為我第一次接觸馬來西亞菜是在當地吃的原故,我反而覺得一般。🙂老鼠粉太乾身,不夠汁,而且點解會係汁與粉分開煮?粉同白烚再倒汁落去撈無分別,正宗的是本身汁與銀針粉混好的👎🏻👎🏻咖咉多麵包底太厚,咖咉醬太多,港式化了🙂薄餅還可以🙂肉骨茶藥材味不夠火喉👎🏻咖啡奶味太酥,啡不夠香👎🏻環境幾乾淨👍🏻👍🏻價錢合理👍🏻
試左老鼠粉,咖咉多,薄餅,肉骨茶,咖啡。
咖咉多麵包底太厚,咖咉醬太多,港式化了🙂
薄餅還可以🙂
肉骨茶藥材味不夠火喉👎🏻
咖啡奶味太酥,啡不夠香👎🏻
環境幾乾淨👍🏻👍🏻
咖啡
2018-08-27
咖咉多
2018-09-01 212 瀏覽
難得放假,知道呢間餐廳平時正常午飯時間都比較多人,所以我同老公就兩點幾嚟到,果然真係唔使排隊。呢度嘅肉骨茶可以配唔同嘅配料,我哋就揀咗要皇帝骨,皇帝骨有3塊。筋骨嗰度有少少肥上面瘦肉嗰度即係唔阻少少肉骨茶嘅茶係任飲,有少少中藥味同甘甜味。招牌老鼠粉老鼠粉好似銀針粉一樣,有啲肉碎同埋有啲醬汁都幾惹味咖喱油麵有雞、有薯仔、有豆卜、有芽菜,個油麵啲麵質好滑,咖喱湯唔係好辣玻璃魷魚配通菜魷魚爽甜,加入炸蒜同醬汁好好味

肉骨茶嘅茶係任飲,有少少中藥味同甘甜味。

招牌老鼠粉
老鼠粉好似銀針粉一樣,有啲肉碎同埋有啲醬汁都幾惹味

咖喱油麵

玻璃魷魚配通菜
魷魚爽甜,加入炸蒜同醬汁好好味
2018-08-27 183 瀏覽
等2X個籌大約1.5小時左右啦因為食左甜品所以我地唔叫得多野食 招牌老鼠粉冇叫砂鍋版都好味道唔會好咸 香炸卥肉卷內裡有芋頭及粉葛個皮可以再脆D就更好味亦都比較油 串燒原本諗住牛豬雞各一點知冇晒豬得番牛同雞個沙爹醬係好味道 桔仔話梅桔仔味就有話梅唔多覺但都好有誠意咁放左粒話梅係杯野飲度 冬瓜龍眼其實都係只飲到冬瓜味又係有幾粒龍眼乾 係OK好味價格都好合理所以可以係冇咁熱嘅天氣再排下隊食因為我食唔到咖央多呀有機會再試過
等2X個籌

所以可以係冇咁熱嘅天氣再排下隊食
因為我食唔到咖央多呀
有機會再試過
2018-08-24 187 瀏覽
Order咗皇帝骨肉骨茶, 店員會先奉上一個吉碗同一隻吉碟, 隨即拿著茶壺為客人添加熱辣辣嘅肉骨茶。客人可按其肉骨茶4步曲中的介紹先行混醬 (蒜蓉 + 辣椒 + 頭抽 + 黑豉油), 份量隨心。百吉爹肉骨茶 (皇帝骨) $48肉骨茶嘅藥材味濃郁, 係可接受嘅程度。飲咗幾啖, 身體感覺發熱, 冬天飲更為合適, 不過我都添飲咗一次。皇帝骨有三件, 肉質鬆軟, 沾上混醬, 果真美味。盛載皇帝骨碗內嘅肉骨茶感覺多份甜味。茶餐 $26 + 特飲 $5- 椰香咖央多士- 冬瓜龍眼茶 (凍)淨食肉骨茶感覺未夠, 最後加咗個茶餐。咖央多士又熱又脆, 咖央塗得滿滿, 好味道。冬瓜龍眼茶甜度剛好, 冰量足, 有助降溫。

百吉爹肉骨茶 (皇帝骨)

百吉爹肉骨茶 (皇帝骨) $48

茶餐: 椰香咖央多士及冬瓜龍眼茶 (凍)

茶餐 $26 + 特飲 $5
- 椰香咖央多士
- 冬瓜龍眼茶 (凍)

2018-08-23
百吉爹肉骨茶 (皇帝骨)
茶餐: 椰香咖央多士及冬瓜龍眼茶 (凍)
2018-08-24 360 瀏覽
深水埗有很多特色美食,這次試一下馬來西亞菜。這家店不論門口或者食物都很有特色和風味。牆上寫著的是餐牌上的食物,那手字很美。肉骨茶是不能不吃的一道食物,很喜歡它獨有的藥材味😋這道是皇帝骨,店員說如果不想要太肥的排骨,可以選這款。排骨肉質鬆軟,要沾獨門調配的醬油才好吃。味道濃郁,想一直喝😂這碗椰漿飯是綠色的,可能是加了班蘭吧😅我覺得味道一般,椰漿味不太出。這碗叻沙米線,味道香辣,但不會很辣,米線滑順,裏面加了少量菠蘿粒,很特別,還有一些好像是吞拿魚碎的,味道還不錯。這個香炸滷肉卷,外層的是炸到香脆的腐皮,裏面餡料我吃到有芋頭,還有豬肉,整體餡料味道有點像粉果,配上辣椒醬,醬料有點辣。來吃馬來西亞菜就想試一下拉茶,但是這不是我杯茶😅奶的比例比較重。
深水埗有很多特色美食,這次試一下馬來西亞菜。

這家店不論門口或者食物都很有特色和風味。

牆上寫著的是餐牌上的食物,那手字很美。

肉骨茶是不能不吃的一道食物,很喜歡它獨有的藥材味😋
百吉爹肉骨茶(皇帝骨)

味道濃郁,想一直喝😂
百吉肉骨茶(皇帝骨)

椰漿飯

馬來西亞拉茶

百吉爹肉骨茶(皇帝骨)
2018-08-23 154 瀏覽
夜晚落住雨8:30 去到都仲見到有人排隊,肉骨茶既肉有幾款選擇 選左豬肚同皇帝排 湯可以無限任飲 但飲一碗左右都好夠皮,原因係畢竟藥材湯 好驚飲到流鼻血 皇帝排味道正常 size似日本拉麵叉燒 不過係超厚版 豬肚好好味 好入味另外order左喇沙 湯頭好腥 好稀 好普通 完全可以唔洗嗌 通菜都非常普通 當普通菜食都ok 唔好預期會有馬拉味最好味係份咖咉多士 ! 白咖啡非常甜 貼近馬拉口味嘅甜度都唔錯桔仔話梅水中上水準 而且無偏甜 叫左成枱野埋單都唔洗$200 個人覺得抵食但唔正宗 平貴就豐儉由人
皇帝排味道正常 size似日本拉麵叉燒 不過係超厚版
豬肚好好味 好入味
通菜都非常普通 當普通菜食都ok 唔好預期會有馬拉味
最好味係份咖咉多士 !
白咖啡非常甜 貼近馬拉口味嘅甜度都唔錯
桔仔話梅水中上水準 而且無偏甜
叫左成枱野埋單都唔洗$200
個人覺得抵食但唔正宗
平貴就豐儉由人
2018-08-21 520 瀏覽
我同媽黎呢度食下午茶已經係第二次啦,只有平日先至有下午茶套餐,唔駛諗食乜好,又夠晒抵食。我就揀左椰香咖央多士配馬來西亞熱拉茶 $26,加$15有埋檳城福建蝦油麵。媽話午餐仲好飽,只食椰香咖央多士配檳城熱白咖啡。我話加多 $15 可以有多一個麵食,而且平時都好少機會食馬菜。上次黎媽食佢食檳城福建蝦油麵同檳城白咖喱麵都話好辣,食唔到辣野。結果佢話點左招牌老鼠粉。檳城福建蝦油麵: 呢隻麵都算辣,且湯底算幾油,辣味蓋過蝦味,加埋油麵,更覺油膩。除蝦外,仲有半隻蛋、肉片同少許通菜,混埋湯底都幾入味,但真係辣左少少。招牌老鼠粉:  老鼠粉其實似係銀針粉,加上醃左嘅肉碎、葱花同青瓜絲,完全唔辣。肉碎醃入味,唔會太咸,落左葱花同青瓜絲,成個粉唔會咁 dry ,似台式魯肉碎咁,且令到成個粉更香口。我媽話食落似佢細個時食嘅狗仔粉。椰香咖央多士: 呢隻多士我覺得係必食,第二次食都好好味,多士烘完好香口,好脆。椰香咖央嘅椰香味好香濃,唯咖央真係幾甜。另真算幾細心,一份多士切成四份,細細件容易入口。檳城熱白咖啡: 香濃白咖啡味,可惜太甜,最好自己落糖。馬來西亞熱拉茶: 香濃茶味,同港式奶茶唔同,冇苦澀味,可惜太
椰香咖央多士配檳城福建蝦油麵
檳城熱白咖啡及馬來西亞熱拉茶

。結果佢話點左招牌老鼠粉。

。除蝦外,仲有半隻蛋、肉片同少許通菜,混埋湯底都幾入味
,但真係辣左少少

。我媽話食落似佢細個時食嘅狗仔粉。

,好脆。椰香咖央嘅椰香味好香濃
,唯咖央真係幾甜
。另真算幾細心,一份多士切成四份,細細件容易入口

檳城熱白咖啡: 香濃白咖啡味,可惜太甜
,最好自己落糖。

馬來西亞熱拉茶: 香濃茶味,同港式奶茶唔同,冇苦澀味,可惜太甜
,都係自己落糖最好。

有時間,值得再 encore
2018-07-27
椰香咖央多士配檳城福建蝦油麵
2018-08-17 148 瀏覽
聽聞此餐廳從開業之今的人潮亦絡繹不絕。趁今天放假便早點來碰碰運氣。我們於六時多到達,只等了數分鐘便能入座。先點了一份一字骨肉骨茶。湯頭味道帶藥材香,卻不會過於濃烈,相信即使是平常不太接受藥材味的食客也能一試。配上油炸鬼和白飯同吃,相當滋味。再來一碗檳城亞參叻沙米線。湯底味道偏酸,感覺清新帶勁。最後點了咖央多、拉茶和白咖啡。咖央醬相信是自家製的,內有點點椰絲,但略嫌質感有點稀。拉茶味道對辦,白咖啡則有點過甜。

再來一碗檳城亞參叻沙米線。湯底味道偏酸,感覺清新帶勁。
5 分鐘 (堂食)
  • 馬來西亞拉茶
2018-08-15 325 瀏覽
深水埗不嬲都多小店,但多數都係茶餐或者係港式。今次呢間馬拉餐室真係區內少有而且出名。其實好想食肉骨茶,但懷孕期間盡量減少食藥材類,都係留返下次先食。叻沙係馬來西亞風味,都真係似喺檳城食過嘅味道。唔好期望係新加坡叻沙嗰d咁濃咁多調味料嘅質地,真係鮮味嗰d亞參叻沙。唔係好大碗,可以追加小食。白咖哩麵可選擇唔辣,但我都嗜辣都食咗。個人覺得個湯底可以再濃d。最要讚嘅係滷肉卷,內裡唔係滷水肉咁深色。配埋芋頭粒粒好香好粉。新鮮炸出黎真係好好味,值得一試& encore!!桔仔話梅水如果可以梳打水就好😆

桔仔話梅水如果可以梳打水就好😆
檳城白咖哩麵
檳城香炸滷肉卷
桔仔話梅水(跟餐)
2018-08-15
10 分鐘 (堂食)
檳城白咖哩麵
檳城香炸滷肉卷
桔仔話梅水(跟餐)
2018-08-11 403 瀏覽
平時行過見呢間野都要排隊,今次同友見到無咩人排就等下,下午茶時間少啲人,都好快有位!叫左個一字骨肉骨茶,叫一份,開頭佢都會俾一人一碗茶你飲,好香藥材味但唔太苦,之後到真正果碗既一字骨肉骨茶黎到,飲落茶味更濃郁,還是第一次試肉骨茶,感覺不錯!一字骨的肉也很嫩滑,配上佢既汁醬辣椒,真的不錯!叫了個《辣死你嗎》想食好耐,個樣好吸引,有三款肉食可揀一款配答,揀左玻璃魷魚,醬汁香香的!個飯都有一點點椰香味啦!整體ok,普普通通!咖央多士,香脆內軟!醬較甜,但不失香味!唔錯!可以再食!香炸滷肉卷,餡料味香,配上辣辣的醬汁,幾特別!飲埋佢既柑桔話梅水,酸酸甜甜好醒胃檸檬麥芽薏米水則較清淡整體唔錯,都值得回頭!
咖央多士,香脆內軟!醬較甜,但不失香味!唔錯!可以再食!
香炸滷肉卷,餡料味香,配上辣辣的醬汁,幾特別!
飲埋佢既柑桔話梅水,酸酸甜甜好醒胃
檸檬麥芽薏米水則較清淡
整體唔錯,都值得回頭!
一字骨
炸滷肉卷
一字骨
炸滷肉卷
2018-08-09 254 瀏覽
深水埗呢間食馬拉嘢嘅人龍店個名好得意叫:蘇媽蘇媽,其實係馬拉文「乜都有」嘅中文譯音,聽聞繁忙時段要等一個鐘以上,今日趁時間早,唔使等得太耐就有位。先試招牌菜辣死你嗎椰漿飯,個名其實都係譯音。每份都用藤籃上好有風味。綠色椰漿飯夠椰香,可選跟咖哩雞或者仁噹牛肉,配料好豐富,有青瓜、花生、乾魚仔、咖喱薯仔、蛋…撈埋參巴醬辣辣地好香口幾過癮,但又未至於辣死阿媽嘅程度嘅!必食仲有椰香咖央西多,呢份仲有驚喜!多士烘得呈金黃,外層香脆,咬落好鬆軟,而且咖央份量唔孤寒,啖啖充滿椰香,水準高過好多港式茶記!

椰香咖央西多
2018-08-06