2019-06-12 274 瀏覽
午餐時間唔打機食雞,食隻真嘅,半隻燒春雞加上沙律,都已經好飽,燒春雞好熱辣手嘅,皮好脆肉厚,整體好好味,雞有肉汁,七十幾連凍飲,算係中等啦,好食嘅,下次可以再來。
2019-06-11 292 瀏覽
真係估唔到係會有間一至日都開24hrs既茶餐廳,仲要係位於灣仔呢💁🏻‍♀️而事實係,佢除左係間茶餐廳,佢其實仲係一間麻雀館🀄️😂-最近lunch hour又去覓食,搵左依間好high ranking又出名食燒春雞既茶餐廳🐔嗰日大概12:45pm去到已經超多人排緊隊,但又唔洗怕等得耐禾,因為1:04pm已經上緊菜比我地喇超級快😮-我地一行5人坐左間有電視睇既細麻雀房,係起張自動麻雀枱上面加塊板咁食野😂佢上菜快之餘,每一樣都熱騰騰又極大份,雞豬魚既肉都好嫩好好食🤤不過係牛腩飯個賣相就相對冇咁吸引🙈-順帶一提,啲侍應雖然做野好快手好高效,但服務態度都好好嫁,講野亦好好口唔會粗粗魯魯咁,真係好值得一讚👏🏻-依個價係cp值超高,平、快、靚、正呀💯🍔澳門豬扒飽 配肉醬意粉$46🐔脆皮春雞籃 配飯/薯條/薯仔沙律 $68🐖黑椒汁脆皮豬手 配飯/意粉 $64🐠香煎龍脷柳 配飯/薯條/意粉 $65🐂原汁牛腩飯 $56🥤凍檸茶 $14
依個價係cp值超高,平、快、靚、正呀💯
🍔澳門豬扒飽 配肉醬意粉$46
🐔脆皮春雞籃 配飯/薯條/薯仔沙律 $68
🐖黑椒汁脆皮豬手 配飯/意粉 $64
🐠香煎龍脷柳 配飯/薯條/意粉 $65
🐂原汁牛腩飯 $56
🥤凍檸茶 $14
2019-06-08 247 瀏覽
烤雞籃一直研究它到底是炸的還是烤的直到把整塊雞都吃完是“烤” “雞” “籃”,和春雞無關!外皮很酥脆,雞肉很juicy附上的雞醬和淮鹽我都沒有沾吃完不覺得上火🔥一份有半隻雞伴薯仔雜果沙律💰68,呢個價錢去邊度揾!
烤雞籃
一直研究它到底是炸的還是烤的
直到把整塊雞都吃完
是“烤” “雞” “籃”,和春雞無關!

外皮很酥脆,雞肉很juicy
附上的雞醬和淮鹽我都沒有沾
吃完不覺得上火🔥

一份有半隻雞
伴薯仔雜果沙律
💰68,呢個價錢去邊度揾!
2019-03-04
2019-06-07 259 瀏覽
【薔紅】傳聞灣仔有間食燒春雞非常出名既茶餐廳,呢日一於去試下😎!見到佢地除左燒春雞外,豬手亦同樣受歡迎,但係得一個胃既quota😝,其他食品就等下次先試啦😌 燒春雞 $68 (加配特飲-涼粉咖啡冰$10)呢款燒春雞基本上好多枱都會點,會有半隻燒春雞,另外你可以跟配薯菜/意粉/飯/薯仔沙律!一於熱氣到底點左薯菜🤣,另外朋友點左薯仔沙律。薯菜係波浪薯條,唔算好厚身果款,炸得幾脆身;朋友既薯仔沙律則同一般茶記既雜果沙律一樣,裏面有雜果粒、青瓜同薯仔粒,另外以杯裝咁上。 主角燒春雞一黎到都感受到佢既“熱氣”🤣,香脆既外皮夠哂香口,雞肉熱辣辣好嫩滑又夠juicy,一咬落去啲肉汁同雞油係咁流出黎😂仲附上淮鹽同泰式甜辣醬比你點,不過淨係甜辣醬都夠,點淮鹽的話覺得咸左啲啦🤔。本身以為半隻雞都唔算好多,但原來都幾大隻,而且啲雞肉都幾厚,食完會覺得飽左,如果跟飯的話,真係未必食得哂😝😝
【薔紅】

燒春雞 $68 (加配特飲-涼粉咖啡冰$10)

2019-06-06 307 瀏覽
我是這間餐廳嘅忠實擁躉,6月5號大約十點鐘我去了吃晚餐,一去到老闆娘很好她知我很熱雖然卡位已留座但她給我一個卡位, 我和朋友叫了豬扒包配意粉, 食落去比平時有點酸,所以我和 一個有點肥戴眼鏡的 樓面講有點酸,但他竟然和我說因為肉醬意粉使攞茄汁煮所以是酸的,女樓面就和我說 一係換過其他嘢我哋嘅肉醬意粉係咁㗎啦,完全沒有顧我感受,他說計番我知扒包的價錢就算, 完全冇諗過自己有錯,這是刻令我想起國產凌凌漆裏面的周星馳和樓面說豆腐臭左一樣。呢度啲嘢食係好好,但是每次都很不滿意員工的態度。
我是這間餐廳嘅忠實擁躉
, 我和朋友叫了豬扒包配意粉, 食落去比平時有點酸
,女樓面就和我說 一係換過其他嘢我哋嘅肉醬意粉係咁㗎啦
,完全沒有顧我感受,他說計番我知扒包的價錢就算
呢度啲嘢食係好好,但是每次都很不滿意員工的態度
2019-06-05
2019-06-01 289 瀏覽
小時候,在灣仔游泳池練水,每一個月至少有一次都會到薔紅食晚飯,從小已經愛上這脆皮雞!一家老小,幾乎每一枱總會有人點這雞籃餐吃,價值便宜又吃到超juicy超肉嫩🔥想不到十多後再度拜訪,點了春雞籃餐,無論餐廳環境,伙計服務,甚至那半隻春雞配著簡單的椒鹽調味,連小時候不喜愛吃的炸花生也變得香口鬆脆般愛上了,進餐時也叫人懷念以往的回憶,今天依舊不改。薔紅,謝謝你。
薔紅,謝謝你。
2019-05-21 1110 瀏覽
🐥脆皮春雞配炸薯條🍟$70🔸燒春雞雞皮超級脆,雞肉好嫩就算雞胸位置都好多汁,不會好鞋😋就算帶住膠手套都要撕開雞脾😝望住雞汁流出來,突然有種好治癒的感覺😙😌😌仲有淮鹽和泰式辣醬點😋😋💓🔸燒春雞可配薯條/薯仔沙拉/飯
🐥脆皮春雞配炸薯條🍟$70
🔸燒春雞雞皮超級脆,雞肉好嫩就算雞胸位置都好
多汁,不會好鞋😋就算帶住膠手套都要撕開雞脾😝
望住雞汁流出來,突然有種好治癒的感覺😙😌😌
仲有淮鹽和泰式辣醬點😋😋💓
🔸燒春雞可配薯條/薯仔沙拉/飯
燒春雞配薯條
燒春雞配薯條
2019-05-13 408 瀏覽
同事介紹灣仔有一家馳名燒春雞茶餐廳今日特登坐叮叮車來造訪下叮叮車走一分鐘便看到燒春雞的牌子餐廳在一樓 要爬個小樓梯上去脆皮燒春雞本日主角登場上層皮煎的金黃 看了就好想趕快試試果真如同事所說 啊肉質軟嫩 外皮酥脆順口雞胸的部份也不會太乾硬不知不覺便食完一份另外同事還點了一個黑椒汁脆皮豬手滷的相當入味 雖然外觀看起來差了一點但吃起來是相當不錯的總體而言環境同一般茶餐廳但脆皮燒春雞做這樣水準的倒是第一次如果是第一次來首推燒春雞
同事介紹灣仔有一家馳名燒春雞茶餐廳

如果是第一次來
首推燒春雞

脆皮燒春燒
2019-05-10 338 瀏覽
已經去過兩次,都係食燒春雞。lunch, dinner 都去過。雞雞新鮮整多汁脆皮肉滑,有膠手套濕紙巾提供,盡情用手食,正呀!我一定再去,狂推介比同事朋友襯薯條定沙律都好食!夠晒飽!
已經去過兩次,都係食燒春雞。
lunch, dinner 都去過。
我一定再去,狂推介比同事朋友
襯薯條定沙律都好食!夠晒飽!
  • 燒春雞餐
2019-05-04 408 瀏覽
薔紅位於灣仔,離灣仔地鐵站大概走5-8分鐘就到了,挺方便。 重點是,份量足,價錢也不是很貴,而且好吃這次與朋友放學后晚餐,我們一同7人去,剛好有一個包廂給我們。這裏晚市的扒類也不是很貴,50多到70多也有。我叫的是燒春雞,在這裏挺出名的哦。它可以配薯菜/飯/意粉,我叫了意粉。雞來了!外皮脆脆的,肉嫩不干,吃得很滿足~ 它配有手套和餐具,帶上手套自己撕下來一口口的吃感覺很爽!不過要注意挺熱的哦。 意粉有點干,可以加番茄醬

意粉有點干,可以加番茄醬

2019-05-03 338 瀏覽
聽講呢度都係地道香港茶餐廳。曾經最繁榮既時候都有三層咁多。雖然宜家剩下2樓,但D野食質素都唔差嘎。大吉大利,今晚食雞。😁基本上每一次黎都係為左呢隻雞🐔而黎。六十零蚊,你就可以享有熱辣辣,(隔住手套你都可以感受到既熱辣辣)脆皮肉滑既半隻雞,真係好抵食,而且佢可以選跟沙律,薯菜或者飯。聽侍應話,D沙律都係每日新鮮整。每碟雞都會跟一兜泰式甜辣醬以及華鹽。本人覺得個雞皮都已經有味。所以我會選擇點辣醬一齊享用,可以解隻雞本身既油膩feel.斯文人食呢半隻雞都會攞刀叉,而我係豪放派,哈哈😄,因為餐廳會跟埋手套卑你,你可以手嘴並用,真係好過癮,好有細細個過年食雞俾個feel.
聽講呢度都係地道香港茶餐廳。

大吉大利,今晚食雞。😁

基本上每一次黎都係為左呢隻雞🐔而黎。
侍應話,D沙律都係每日新鮮整。
2019-05-02 272 瀏覽
在灣仔區裡茶餐廳有很多選擇,但講到價錢同食物份量...非薔紅莫屬。這裡燒春雞最出名,之前食過一次都ok雞肉炸得皮脆肉嫩,不過今日唔係咁想食雞,所以點了一份特餐家鄉燒腩片炒米🙂一上枱就已經聞到好香,食物份量都唔少...再看麵身不會炒到乾爭爭,濕度岩岩好再加埋芝麻落去更香口這碟家鄉燒腩片炒米都只不過是35蚊,再加埋杯凍檸茶埋單總共42,在灣仔區來說咁經濟嘅價錢而食物又唔係太難食嘅茶餐廳都真係見之又少。
2019-04-07 606 瀏覽
阿媽話好耐都冇食過茶餐廳嘅鐵板扒,上openrice search 下見到薔紅都好多人 like~ 就gogogo 👏 我地點左半隻燒春雞~一份鐵板西冷牛扒,同埋點咗杯特飲維他奶紅豆冰~半隻燒春雞:皮脆肉嫩~食到雞胸位置都唔覺得老~ 味道啱啱好,問左侍應拎左d 黑椒汁黎點~仲惹味🤤😋鐵板西冷牛扒:好大份,好抵食~拎到黎吱吱聲,好似以前細果咁~心情好興奮。只有茶餐廳先做有喱種感覺~牛扒當然係有鬆肉粉處理過啦~不過都有肉味。我仲覺得好好味🤪 粗薯條加黑椒汁真係無得輸😋維他奶紅豆冰:味道係既特別,無本身紅豆冰咁甜~感覺健康d 👍總結:抵食夾大件~兒時既味道!好值得大家黎回味下👍🤤😋

總結:抵食夾大件~兒時既味道!好值得大家黎回味下👍🤤😋
2019-02-23
2019-03-31 771 瀏覽
放工後同朋友打完羽毛球既指定動作去搵食~呢間值得試既係佢馳名既燒春雞!燒半隻春雞,肉質好嫩味道滑,味道一流,配薯條(可轉沙律:大大份高質沙律)仲有手套濕紙巾、夠細心 [我會用手食夠滋味]!飲品配涼粉奶茶、茶味夠濃,大大粒涼粉!同埋上菜速度快,我鍾意!晚上都人多熱鬧、仲有好多部電視!個春雞$68,加10蚊就有這特飲,覺得抵食性價比高
放工後同朋友打完羽毛球既指定動作去搵食~
呢間值得試既係佢馳名既燒春雞!

燒春雞

仲有手套濕紙巾、夠細心 [我會用手食夠滋味]!

飲品配涼粉奶茶、茶味夠濃,大大粒涼粉!

同埋上菜速度快,我鍾意!

晚上都人多熱鬧、仲有好多部電視!

個春雞$68,加10蚊就有這特飲,覺得抵食
性價比高
2019-03-27
$80 (宵夜)
  • 脆皮春雞籃配炸薯條
2019-03-28 583 瀏覽
朋友極力推介呢間食燒春雞,行得遠都要黎試果然無選擇錯!因為雞係我比較喜歡嘅肉類,唔食肉唔得,雞係無咁肥嘅選擇一到門口見到多人到呢,但流通量好快窩(安排得好好窩,個姐姐仲好好笑容添)一坐低二話不說,餐牌都唔洗看就叫了燒春雞(加沙拉)真係無揀錯!係香港第一次食到咁好味嘅燒春雞個皮脆到呢好似食到乳豬皮咁脆,但肉依然好滑好juice,味道一流。加個雜果沙拉爽一爽真係一流!而且好體貼地有手套同濕紙巾供應,埋單$73蚊連野飲我覺得好合理,值得再試