2022-04-04 531 瀏覽
灣仔名物老字號茶餐廳屹立不倒三十多年,在疫情下大多餐廳變得空無一人,而呢間餐廳竟然座無虛席原因是?一隻燒春雞!餐廳內接近九成的客上都會叫燒春雞食,可想而知佢哋嘅招牌菜脆皮燒春雞深受港人捧埸!男朋友成日講話好掛住好想再去食因為佢話真係超級好食,包保人人食過返尋味!小編起初都好質疑一隻燒春雞可以做到幾出色?咁就等我今次去試下係咪真係咁出色啦!•招牌脆皮燒春雞配薯條 店員好貼心準備咗手套&濕紙巾~(溫馨提示:脆皮燒春雞由於即叫即整,即使戴咗手套都好熱,大家要小心喔!)一上就半隻燒春雞,份量一d都唔小,有翼有脾有難胸,完全可以滿足哂所有人既口味,雞皮香脆,肉質嫩滑卻保留到肉汁,配埋泰式辣醬一流! (温馨提示:建議先食薯條再食雞,雞肉太多肉汁,會整淋唒d薯條!)薯條味道正正常常,值得一讚嘅係夠熱!如果唔想食薯條,可以選擇意粉/沙律。•黯然銷魂飯🥢 估唔到最令我驚喜既然係呢個飯!叉燒無肥肉,肉質唔會太硬啱啱好,煎蛋略嫌太熟,變咗全熟蛋,冇哂d精華(蛋汁),相信如果係半熟蛋必定會更加好食!整體來講味道都唔錯,2個人食一隻雞唔夠飽,都可以叫呢個飯試下!

•招牌脆皮燒春雞配薯條
•黯然銷魂飯🥢
2022-03-27 517 瀏覽
我相信基本上來這家餐廳吃的客人都是衝著它們這個招牌菜-脆皮燒春雞來的吧🤣~ 有手套和濕紙巾放在桌子上供應💗❈午巿套餐❈{主菜}☞ 脆皮燒春雞 (自選:配薯條) Roasted Crispy Spring Chicken (with French Fries) HK$78 | 評分:9/10我們選了手撕吃法,如果想吃斬件的要另加HK$3~ 熱騰騰的半隻雞盛上來時香氣撲鼻🤤,賣相誘人😍,雞皮炸得很有光澤,吃起來時其實跟炸子雞差不多,皮炸得很薄,很香脆,有雞味,一個人獨佔半隻雞很過癮,雞肉很嫩滑多汁juicy卻仍保留了新鮮雞該有的彈性,吃得很滿足😋👍🏻就是吃久了滿嘴油膩膩的,像極了在唇上搽了豬油膏🤣🤣半隻雞的份量已經很多所以最後還是吃不完就打包了😂有一瓶蕃茄醬給我們任意添加來沾薯條吃~😆薯條被壓在雞下面,吸了雞油,所以變得一點都不脆了😅,還覺得有點粉粉的,也就吃了幾條來過一過癮罷了~★温馨提示★吃燒春雞配薯條的朋友們要盡快把薯條先吃了 {餐飲}☞ 罐裝可樂 (凍飲:+HK$8)吃炸雞當然要配汽水才過癮😈❈總括❈招牌燒春雞好好吃,推介👍🏻💯環境比較擠迫吵

有手套和濕紙巾放在桌子上供應💗

❈午巿套餐❈
{主菜}

我們選了手撕吃法,如果想吃斬件的要另加HK$3~

半隻雞的份量已經很多所以最後還是吃不完就打包了😂

有一瓶蕃茄醬給我們任意添加來沾薯條吃~😆

★温馨提示★
吃燒春雞配薯條的朋友們要盡快把薯條先吃了

{餐飲}
☞ 罐裝可樂 (凍飲:+HK$8)
炸雞當然要配汽水才過癮😈

❈總括❈
招牌燒春雞好好吃,推介👍🏻💯
環境比較擠迫吵雜
午餐
  • 脆皮燒春雞 Roasted Crispy Spring Chicken
2022-03-17 448 瀏覽
上次同朋友嚟食過佢嘅燒春雞意粉真係勁好味, 性價比高, 所以心思思想再嚟食。但係上次食過燒雞, 所以今日想試新嘢, 加上口淡淡, 就決定食咖哩牛腩飯。但老實講, 真係有d失望, 因為咖哩汁好咸, 所以我唔敢撈汁食飯, 勁口渴。但事先聲明我係超級重口味嘅人。而牛腩就比較乾, 薯仔亦都太入味, 其實我係薯仔控超級鍾意食薯仔, 但係我都食唔曬放棄咗。希望餐廳係一時失手啦!不過以$49蚊下午茶呢個價錢, 佢有好多舊牛腩仲要好大嚿, 碟頭好大, 而且佢盒飯應該用蒸飯形式煮, 所以粒粒分明, 而且我搞咗一輪先返屋企, 佢仲保持到好熱。另外, 佢杯凍檸茶都幾好味, 是一般茶餐廳以上水準。所以我都係決定下次食燒雞算啦!希望餐廳可以改善下, 因為佢哋真係一間有誠意嘅餐廳, 加油!食燒雞真係無敵為表明我食淨咗幾多嘢, 你哋可以睇下張相

另外, 佢杯凍檸茶都幾好味, 是一般茶餐廳以上水準。

為表明我食淨咗幾多嘢, 你哋可以睇下張相

外賣自取
2022-03-09 536 瀏覽
朋友話灣仔呢間餐廳既脆皮燒春雞好好食,所以就去試試。餐廳係要樓梯上一層,如果吾係朋友介紹,平時行過都無留意到。脆皮燒春雞$78有半隻燒春雞,可以跟炸薯條/薯仔沙律/ 白飯/茄汁意粉,如需要餐湯/餐飲就要另外加錢,我就加左$12飲涼粉奶茶,餐廳都好貼心,會俾埋膠手套同消毒濕紙巾。燒春雞即叫即燒,夠曬熱辣辣,雞皮炸得好香脆,超惹味! 隻雞都好fit,無乜肥膏,雞肉非常嫩滑又多汁,由其是雞脾,真係無法抵擋! 半隻份量其實都好多,已經好夠食。奶油豬仔包豬仔包烘得好脆,如果可以多d煉奶就更好食。

脆皮燒春雞$78

奶油豬仔包
豬仔包烘得好脆,如果可以多d煉奶就更好食。
2022-01-25 768 瀏覽
🐣☕️  脆皮春雞😋👍🏻食半隻燒雞做下午茶真係好正😎   😋仲有港式奶茶 港式椰果沙律😍 perfect combo而且仲好貼心有手套🧤濕紙巾------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------薔紅 (灣仔)灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓------
🐣☕️  脆皮春雞
😋👍🏻
食半隻燒雞做下午茶真係好正😎
   😋
仲有港式奶茶 港式椰果沙律
😍 perfect combo
而且仲好貼心有手套🧤濕紙巾
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘
灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓
2021-05-12
  • 脆皮春雞
2022-01-22 600 瀏覽
講到最好食嘅燒春雞非【薔紅】莫屬,坦白講呢間一直係我收藏已久嘅高質茶記,我敢話灣仔嘅人無食過都應該有聽過,佢地招牌菜係脆皮燒春雞,深受附近街坊、打工仔捧場,平時中午12點已經坐滿晒人,想食就要盡早啦! 🤩🤩我通常會叫佢個燒春雞套餐 🐔• 半份燒春雞 • 薯仔沙律/薯條/飯/意粉• 羅宋湯/忌廉湯/中湯• 汽水/咖啡/茶🐔 佢個燒春雞真係無得頂,即叫即燒新鮮熱辣辣,雞皮色澤鮮明、薄脆透光,肉質細嫩卻略有嚼頭,比一般雞肉更有彈性,建議可以點埋泰式辣醬,層次更加提升!🍟 薯條就中規中矩,質素都幾唔穩定,有時外表香脆内在酥軟,有時就會乾身咗啲🥣 另外要推介佢個羅宋湯,茄味香濃,甜酸得來帶點微辣,湯料份量亦多,越飲越開胃呢個價錢食到呢個質素嘅食物係坊間少有!

我通常會叫佢個燒春雞套餐 🐔
• 半份燒春雞
• 薯仔沙律/薯條/飯/意粉
• 羅宋湯/忌廉湯/中湯
• 汽水/咖啡/茶

呢個價錢食到呢個質素嘅食物係坊間少有!
  • 脆皮春雞籃配炸薯條
2022-01-20 812 瀏覽
叮!一隻熱騰騰的燒春雞放在藤籃,金黃色的鬆脆外皮裏著幼嫰肉質,店員除除而行,把誘惑送到面前。這場比賽的準備:即棄手套、濕紙巾、餐具,以及一個飢餓的心情。另外,可以陪伴飢餓感而前行的有:飯、意粉、薯條、沙律及自己。燒春雞雖說是春雞,卻又貌似酒席上的炸子雞。味道總不會讓你失望,不要為人來人往而感到懈怠。只消一會兒,將雞骨雞殼拼好,把飽腹的感覺記住。可以把雞塊蘸醬,自行調味一番。最後,特別鳴謝那位帶位的姨姨。(她看見廚部給我的羅宋湯只盛一半,主動為我盛滿。)🤧

燒春雞

可以把雞塊蘸醬,自行調味一番。

2022-01-20
5 分鐘 (堂食)
2022-01-16 565 瀏覽
呢間位於灣仔既特色茶餐廳 - 薔紅真係不得了! 佢地必食既脆皮燒春雞真係可以話係食過最好食既炸雞!😍 基本上喺店內見到有 95% 人都係食呢隻 "脆皮燒春雞"! 一睇就知, 有幾吸引幾好食!$78半隻脆皮燒春雞, 可以跟炸薯條 / 薯仔沙律 / 白飯 / 茄汁意粉!😋 重點當然係隻雞!🍗 半隻雞跟薯條跟籃上枱, 加一對膠手膠! 雞皮炸得好薄好脆, 油香味美, 超惹味! 雞肉非常嫩口, 又滑又多汁, 半隻份量其實都好多, 但好食到想食多半隻!🤪

2022-01-14
  • 燒春雞
  • 燒春雞配薯條
  • 脆皮春雞籃配炸薯條
  • 燒雞餐
  • 燒春雞餐
2022-01-13 353 瀏覽
Famous Roasted Crispy Spring Chicken in Wan chai ❤️ 即使是一個很普通的茶餐廳,但特別在每一枱都會點這一個脆皮燒春鷄。$78的價錢,有半隻燒春雞,斷出來的時候熱得燙手,味道方面,不會有雪藏雞味,真的有雞味😂 肉質嬌嫩而且油脂十足。確實是超值 ~

2022-01-05 407 瀏覽
雖然常常行過莊士敦道,都不知有一間平民特色餐廳在一樓處,從社交平台羣組討論得知薔紅烤春雞了得,今午和太座專誠去試下。十二点幾來到餐廳門口,不用等位就安排到一張雙人枱坐下,坐其他大枱就要搭枱了,可能係午飯時間,全廳爆滿了。看過餐牌,叫了個脆皮春雞和鮮茄雞絲牛柳粒意粉。餐廳面積都算大,像似市政局熟食中心,枱凳擺設不算密可能疫情關係,清潔程度和一般港式茶廳一樣,普普通通的但可接受,厨房就設於我的右手面不遠處,外面可看到裡面和出菜的情況。唔使五分鐘,春雞、意粉和奶茶便到了。應該係炸雞,鬼佬春雞何來那麽大隻,隻雞令我想起在日本小樽吃過的若雞相似,現在疫情冇得去,真懷念。在雞脾處一刀,鮮美的肉汁慢慢溢出,即炸的原因,第一口最滋味,醃得恰恰好,醎香醎香的,很有雞味,不用一百元的炸雞餐,在水準之上啦。碟雞絲牛柳粒意粉味道也不錯,牛柳粒鮮嫩有咬口。飽餐一頓後,慢慢嘆番杯奶茶,茶香奶滑,很不錯!

飽餐一頓後,慢慢嘆番杯奶茶,茶香奶滑,很不錯!

脆皮春雞
2022-01-04
脆皮春雞
2021-12-30 3130 瀏覽
「聖誕節」晚上當晚我在「灣仔」光顧食店享用晚餐,先在「莊士敦道」光顧過一間美式漢堡包快餐店,然後再在旁邊光顧樓上餐廳「薔紅」,享用「牛腩飯」作為作為我的「牛腩」部分晚餐食品。不過我光顧「薔紅」,正值街頭人流最旺盛,「薔紅」最熱鬧的時候,所以我雖然只選擇享用「廚師推薦」餐牌裡面的「咖喱牛腩雞球飯」,配飲品「凍奶茶」就已經足夠了。我用餐期間,已經連環遇上兩次被人搭檯的情況。說回「薔紅」「咖喱牛腩雞球飯」,餐廳廚房安排「咖喱牛腩雞球」跟「白飯」分開用不同餐碟盛載,所以「咖喱牛腩雞球」實際份量沒有因此而受到限制,仍然有不少被切件,被撈亂的「雞扒」和「牛腩」可以享用。至於「薔紅」「咖喱牛腩雞球」裡面的「咖喱」汁實際味道感覺其實不算非常辣,而且「咖喱」汁本身的口感偏竭,所以令「馬鈴薯」實際上味道沒有變得太辣,勉強還能夠放入口。至於「咖喱牛腩」和「馬鈴薯」的實際口感,可能因為「咖喱牛腩雞球」屬於「薔紅」晚餐固定食品的關係吧,所以令預先煮好備用的「咖喱牛腩雞球」實際口感變得頗為軟腍,但是「牛腩」、「雞球」裡面的熱度也很快消失。再加上「薔紅」當晚滿座的情況十分嚴重,我在享用「咖喱牛腩雞球飯」晚餐短短半小

再加上「薔紅」當晚滿座的情況十分嚴重,我在享用「咖喱牛腩雞球飯」晚餐短短半小時過程期間,已經遇上至少兩次被搭檯的情況,餐廳裡面又有電視正在播放新聞,所以建議食客找到座位之後要儘快用餐,用餐後儘快結賬離開好了。

至於價錢方面,「薔紅」晚餐的實際售價不算昂貴,「咖喱牛腩雞球飯」實際售價才僅僅港幣五十四元而已,反而飲品套餐凍飲飲品價錢需要港幣八元,就明顯有點偏向昂貴,我沒有所謂,但是食客下次光顧「薔紅」不得不要留意這一點。

咖喱牛腩雞球飯

2021-12-25
10 分鐘 (堂食)
咖喱牛腩雞球飯
2021-12-05 1129 瀏覽
一家人特登黎試春雞,但根本就唔係春雞,春雞點會咁大隻,根本係酒樓d炸子雞,半隻皮脆肉滑,一撕開流到成手都係汁,menu話斬雞要另加$3,但千奇唔好斬雞,要帶住手套食先滋味,帶住手套都比隻雞辣到手真係開心叫左兩份炸雞,一份配薯條炸雞係即炸熱辣辣,但配菜薯條係凍既扣晒分另一個炸雞餐配菜係舊式餐廳果隻茄汁意粉,幾有風味咖哩牛腩係港式咖哩,係由細食到大的風味,份量充足,想添飯添呀叫左個紅湯同一個凍檸茶仲個荔枝特飲,紅湯入面好多牛肉薯仔,微辣,係唔知點解有好大陣豉油味怪怪的。凍檸茶係茶餐廳凍檸茶好飲過新式冰室多多聲,荔枝特飲小朋友叫佢話好飲喎。今餐食完已經諗好左下次再黎食咩好🤣

另一個炸雞餐配菜係舊式餐廳果隻茄汁意粉,幾有風味

今餐食完已經諗好左下次再黎食咩好🤣
  • 燒春雞餐
2021-11-14 1400 瀏覽
午餐時間好抵食 12:45前埋單有八五折但要留意食飯時間餐廳門口都多人進去後發現大家都在吃燒春雞或者快餐居多所以就點左三樣燒春雞賣相非常吸引,點菜後大約十分鐘就到 配菜有得揀沙律或者薯條或者意粉或者飯另會提供手套,方便食用,份量半隻,好大隻好抵食,雞皮非常的脆口,肉汁都好豐富,雞肉的口感很嫩滑,餐廳的皇牌另外點左咖喱雞扒配意粉同咖喱牛腩配意粉依間餐廳嘅咖喱汁非常出色嘢味之餘又唔會太辣仲有點左雜扒有一塊雞扒一塊豬扒仲有腸仔火腿好抵食
午餐時間好抵食 12:45前埋單有八五折
但要留意食飯時間餐廳門口都多人
進去後發現大家都在吃燒春雞或者快餐居多
所以就點左三樣

燒春雞賣相非常吸引,點菜後大約十分鐘就到
配菜有得揀沙律或者薯條或者意粉或者飯

好抵食
雜扒配薯菜
咖喱牛腩配意粉
雜扒配薯菜
[薔紅 (灣仔)]地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓推薦度(10👍🏻滿):9👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):9⭐️味道(10⭐️滿):10⭐️ (主要分數係隻雞,味道賺晒)價錢(10⭐️滿):9⭐️服務(10⭐️滿):9⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️本身今日諗住去壽司郎,但係我攞咗張飛係744號,但原來只係叫到542號。然後我放棄咗。😅一路諗緊食咩,突然間醒起灣仔有間之前想去食嘅茶餐廳,因為上次去到臨走先見到有人過燒春雞好正,今次喺上環搵唔到咩食,就轉戰灣仔。餐廳唔近地鐵站,要行兩條街但都唔算好遠。1999年燒春雞($75)顧名思義我諗佢係由1999年做到而家,佢屹立不倒咁多年應該實有佢嘅道理嘅,一定要嗌返一份嚟試吓啦!再配埋佢嘅紅豆冰,一個字「正」!完全冇嗌錯,而家餐廳咁高頻最大部份原因都係因為隻雞。半隻雞嚟到佢俾埋手套你非常窩心。首先薯條係炸得好脆!一開波諗住斯文啲食用刀切,一切開啲肉汁同埋雞油係咁流出嚟,已經feel到佢有幾Juicy ,然後唔係好搞得掂就用佢提供嘅手套,佢彼得你有佢嘅道理。用手食真係非常原汁原味,直接先來
[薔紅 (灣仔)]

地址:灣仔莊士敦道194-204號灣仔商業中心1樓

推薦度(10👍🏻滿):9👍🏻
滴汗度(10😅滿):不適用
衞生(10⭐️滿):7⭐️
環境(10⭐️滿):7⭐️
賣相(10⭐️滿):9⭐️
味道(10⭐️滿):10⭐️ (主要分數係隻雞,味道賺晒)
價錢(10⭐️滿):9⭐️
服務(10⭐️滿):9⭐️
地點(10⭐️滿):7⭐️

餐廳唔近地鐵站,要行兩條街但都唔算好遠。

1999年燒春雞($75)
再配埋佢嘅紅豆冰,一個字「正」!
首先薯條係炸得好脆!
一開波諗住斯文啲食用刀切,一切開啲肉汁同埋雞油係咁流出嚟,已經feel到佢有幾Juicy ,然後唔係好搞得掂就用佢提供嘅手套,佢彼得你有佢嘅道理。用手食真係非常原汁原味,直接先來食雞肉非常滑好入味。
佢俾咗泰式甜辣醬同淮鹽。都同隻雞好。姐姐本身都好入味啦,所以就咁食到非常正!

鐵板西冷扒($80)

由於隻雞非常出色,西冷扒相對變得比較平淡,份量好大份,不過就梁兄牛肉味。普通茶餐廳水準。而因為即起條根想食茶餐廳嘅奇怪意粉,就嗌我跟意粉,佢係有少少肉醬意粉味用茄汁炒,都唔錯。不過就唔好諗住佢會係西餐廳嗰種質地,都係烚得好透既。

西多士($35)

當然唔少得甜品啦,帶嚟都茶餐廳會有咩甜品吖,唔通比件cake你咩?我就嗌咗茶餐廳特色西多士。👍🏻呢個作為一個結尾,非常完美冇得頂!

㊙️:成餐飯$212,CP值超高
㊙️:另外,值得一讚嘅係茶餐廳嘅叔叔非常貼心,我哋買咗好多嘢,一入去佢哋已經好主動比多張凳我地方,但然後因為個位冷氣比較大,佢哋即時幫我哋轉左張卡位。而且佢哋落單亦都好快手,上菜亦都好快手,亦都一眼關七,一舉手佢哋就過嚟幫你問你有咩需要。👍🏻
2021-10-27 907 瀏覽
燒春雞套餐 $70幾抵食嘅燒春雞餐 大過手掌 可以配薯條/飯/意粉/沙律 黎得好快仲要熱辣辣超正 個皮好脆炸得好好食 我平日唔食皮都忍唔住食啲 同埋啲肉都幾嫩 不過啲意粉唔好食 凍凍地 頹飯d水準佢會俾埋手套同濕紙巾 食果陣就唔洗煩唔知點食 不過呢個因為好多人都會叫 lunch時段一點幾後去就好易會無哂
燒春雞套餐 $70