2016-08-26 188 瀏覽
I was very excited to eat here. Tables were pre-booked but I had to wait. No rice or no noodles that day. Waiters were very busy or just ignoring us.
2016-07-20
2016-08-21 189 瀏覽
在元朗的泰國菜不少,除了開心味道如何之外,有時都想搵間環境裝修有特色的地方。今日來到薄荷葉,一睇門面就FEEL到泰國的感覺。伴隨著強勁的音樂,除了食飯,也是飲啤酒、吹水的好地方。天氣熱,同男朋友二人食不了太多,只點了3樣食物。有濃濃的椰汁味,海觧也很多,用木桶盛裝很可愛,味道不錯,很適合女仔食。揀了小辣的黃咖哩,真的不太辣,喜歡辣的人下次可試下青咖哩/紅咖哩,冰鮮雞比雪藏的更滑,而且份量超多,很大碗全都是雞,沒有薯仔,所以真的有驚喜。但男朋友是澱粉質控,所以反而想要著仔炒介蘭OK,沒有特別,不過食飯總要叫返d菜食下先得。埋單3百蚊唔使,應該是因為沒有加一吧,算幾抵食。

今日來到薄荷葉,一睇門面就FEEL到泰國的感覺。

伴隨著強勁的音樂,除了食飯,也是飲啤酒、吹水的好地方。
天氣熱,同男朋友二人食不了太多,只點了3樣食物。
椰王炒飯
黃咖哩冰鮮雞

但男朋友是澱粉質控,所以反而想要著仔
炒介蘭
炒介蘭OK,沒有特別,不過食飯總要叫返d菜食下先得。

埋單3百蚊唔使,應該是因為沒有加一吧,算幾抵食。
2016-07-11
椰王炒飯
黃咖哩冰鮮雞
炒介蘭
2016-08-15 167 瀏覽
今日收工約左朋友係元朗gathering,元朗呢個地方雖然對於自己嚟講有少少遠,但就番朋友,遠少少都會去。朋友介紹嚟食泰國餐,係門外已經感覺到泰味。餐廳雖然鋪外內都有位置,但感覺幾迫。坐底先睇下餐牌,都幾多食物選擇。石榴特飲 $28味道清清地又唔太甜,夏天飲岩晒。酸辣鳯爪沙律 $58味道都幾辣,唔食得辣既朋友要考慮下。鳳爪既酸同辣都感覺強烈,不過我覺得咁樣既鳳爪沙律先夠好食。冬蔭公湯 $78冬陰公味都幾香,略帶椰香,裡面材料豐富。飲落去唔會話好辣,相信絕大部分人都飲到。馬拉盞炒通菜 $58馬拉盞炒通菜都幾嫩口,細細條既菜爽口又易食,而且唔辣,份量都幾多。椒鹽魔鬼魚$198食泰菜好少會接觸到魔鬼魚,今晚竟然有得食。魔鬼魚原來成條都食得,就算係骨亦可以食。魔鬼魚魚肉腍身,魚骨有咬口,食既時候可以毫無顧慮咁大啖咬落去。泰式炒金邊粉 $98賣相唔錯,金邊粉炒得夠乾身,食落有黏口既感覺。將碟旁既材料撈勻之後食,口感豐富。黃咖哩 $88 + 薄餅 $45黃咖喱香而不辣,仲帶微微既甜味。裡面仲可以揀豬,牛,雞肉。雞肉食落腍身,加埋咖喱香,好似仲爭咁樣野,於是叫埋薄餅包住一齊食。薄餅煙煙韌韌,加上咖哩
朋友介紹嚟食泰國餐,係門外已經感覺到泰味。
餐廳雖然鋪外內都有位置,但感覺幾迫。

坐底先睇下餐牌,都幾多食物選擇。
石榴特飲 $28
味道清清地又唔太甜,夏天飲岩晒。
黃咖哩 $88 + 薄餅 $45
黃咖喱香而不辣,仲帶微微既甜味。裡面仲可以揀豬,牛,雞肉。雞肉食落腍身,加埋咖喱香,好似仲爭咁樣野,於是叫埋薄餅包住一齊食。薄餅煙煙韌韌,加上咖哩雞,口感味道一流。

估唔到山長水遠入到元朗都有泰菜食。
2016-08-01 3687 瀏覽
住元朗既朋友邀約到薄荷葉慶祝生日,甚少入元朗既我花左一段時間先搵到小店,因為離地鐵站都要行3-4個字。黎到感覺都幾wild,有得揀室外或室內坐,天氣咁熱,緊係二話不說坐入室內,入邊暗暗地,好適合飲酒吹水。柚子茶 $20濃郁既柚子茶,甜甜地好潤喉。生蝦 $198呢個價錢都幾貴,因為只有七隻,很好生蝦都夠新鮮,如果大隻啲就更好吃。冬蔭公湯 $78可以揀大碗定細碗,揀咗細細碗大家一齊share,冬蔭公味濃郁,酸度剛剛好,入面好多蘑菇,至於蝦肉就一般般。酸辣鳯爪沙律 $58鳳爪份量不少,入口腍身容易咬,不過個汁都幾辣,酸酸辣辣又幾刺激。木瓜沙律 $58新鮮嘅木瓜,入口好爽,個汁帶有酸酸甜甜味,食後好開胃。黃咖哩 $88黃咖喱係唔辣嘅,所以特登揀來點薄餅,咖喱都幾香,味道濃郁,而入面嘅雞肉都幾滑,就咁食都幾香甜。薄餅 $45熱辣辣嘅薄餅,都幾鬆軟,沾上黃咖喱非常滋味。馬拉盞炒通菜 $58泰國餐必食既馬拉盞炒通菜,通菜幼身夠嫩口,馬拉盞只帶微辣,忍不住食哂整碟菜。椒鹽魔鬼魚$198魔鬼魚可以整條食,入面嘅軟骨都可以咬,以椒鹽黎燒,都幾香口,而且魔鬼魚好大條,肉嘅部份都好多。泰式炒金邊粉 $98金邊
柚子茶 $20
濃郁既柚子茶,甜甜地好潤喉。
生蝦 $198
木瓜沙律 $58
新鮮嘅木瓜,入口好爽,個汁帶有酸酸甜甜味,食後好開胃。
黃咖哩 $88

薄餅 $45
熱辣辣嘅薄餅,都幾鬆軟,沾上黃咖喱非常滋味。
泰式炒金邊粉 $98
金邊粉炒得夠爽身,入口甜甜辣辣的,仲有蝦肉伴碟,夠晒爽口,略嫌配料較少。

店內其實都幾多蚊,不過店員有蚊怕水提供,都幾貼心。
2016-07-29 217 瀏覽
好耐無食泰國野, 所以就揾左依間黎試下, 外面睇似酒bar好有格調先黎一個小冬陰公湯, 蝦味好香濃, 小小酸, 吾會太辣, 岩哂D吾係好食得辣又想試下既人, 湯入面海鮮好足料, 細湯蝦都有3隻泰式金邊粉, 我最鐘意既一味泰國菜, 佢整得賣相好靚, 食落去好惹味, 酸酸辣辣, 亦可自行再增加自己想增加配菜, 好特別
先黎一個小冬陰公湯, 蝦味好香濃
, 細湯蝦都有3隻
泰式金邊粉, 我最鐘意既一味泰國菜
2016-07-22
2016-07-28 210 瀏覽
今晚係元朗收工,突然間好掛住泰國既美食,知道元朗有間出名既泰國菜,咁梗係即刻去食啦! 好中意依度個環境,出面可以露天坐,好有泰國氣氛,怕熱既都可以坐入面慢慢嘆!黎食泰國嘢梗係要飲返杯泰國啤酒啦,吾中意飲啤酒既都有好多其他特飲! 冬蔭功味道非常地道,酸辣既程度剛剛好,十分好味,飲完即刻胃口大開! 小食方面叫左個泰式去骨鳳爪,辣既程度比較高,最啱中意食辣嘢既我! 跟住叫左個泰式拼盤,蝦片好脆好香口,點啲酸辣汁一流!春卷同蝦餅都好好味,尤其是個蝦餅,好重蝦味,咬落去軟硬適中,好有係泰國街頭食既風味! 當然有我最中意食既泰式炒芥蘭苗啦,炒既時間做得好好,吾會太生或太老,味道都好有泰國既水準! 食完依餐之後好想快啲去泰國啊,不過無假期無辦法啦,唯有下次再黎攞返係泰國既感覺啦!

2016-07-27 2815 瀏覽
薄荷葉泰國菜在元朗已有多年歷史。因為在我的中學附近,所以中學時期我間中也會和同學到那兒吃午餐,優哉游哉地享受一個小時的lunch break,然後趕在最後1分鐘衝入校園,繼續下午的課堂。畢業後,升上大學,出來工作,即使大家都是元朗人,但飯聚卻多約在九龍港島。某日不知誰突然提起很久沒有食『薄荷葉』,大家才猛然記起這個久違的名字。事實上,中學附近的餐廳大部分都已經面目全非,連當時出名未落單就有食物、每日中午都有大量學生捧場客的『帆船快餐店』都已經結業,令人唏噓,唯有薄荷葉仍然屹立不倒。能夠在元朗這個美食天堂站得住腳,必有其成功要素。這晚,我和幾個中學好友重來,只為了緬懷那份逝去的中學情懷。餐廳裝潢還是老樣子,依舊充滿泰式風情,依舊很多蚊子,好像只有價錢改變了。看看MENU,其實我還是第一次晚餐來薄荷葉,所以都是亂點一通。酸辣鳳爪沙律($58)當晚我最喜歡的一道,起初都怕會太辣受不了,幸好辣度適中,酸辣有緻,味道清新又開胃。鳳爪也早已起骨,方便我這些懶人。生蝦($198)擺碟精緻,每隻都晶瑩剔透,光澤新鮮,但一碟只有7隻,$198未免定價太高。泰式炒金邊粉($98)雖然材料不多,但勝在金邊粉

酸辣鳳爪沙律($58)
生蝦($198)
泰式炒金邊粉($98)
雖然材料不多,但勝在金邊粉炒得夠乾身,不會太油,而且頗有穫氣,可見廚師的功架。
冬蔭公湯($78)
用大蝦和不同泰式香料熬成,香辣中多了幾分鮮甜,從來不太喜歡冬蔭公湯的我也喝了兩大碗。
椒鹽魔鬼魚($198)
兩大塊魔鬼魚大到完遮蓋整個碟,份量十足,適合多人分享。魔鬼魚魚肉嫩滑,連魚骨亦很軟,可以連著魚肉同吃,椒鹽調味恰到好處,味道不錯。
馬拉盞炒通菜 ($58)
通菜炒得很有穫氣,一上桌就已經聞到蝦醬香,味道鹹鮮,但鹹度適中,不錯。
黃咖哩雞($88)+ 薄餅($45)
黃咖哩不會太辣,入口帶少少椰香,調味不俗,雞的份量尚可,連熱騰騰的薄餅同吃,特別有風味。
2016-07-24 2014 瀏覽
星期五晚最愛與朋友相聚,新界區的地方比較少去。放工特意去到元朗巨覓食一番,大約一小時由港島區到新界區。朗屏站行到此店不算太遠,有室外或室內完全適合今晚。極有泰國風味的擺設及柔和燈光猶如置身在泰國似的~還有播著泰文歌曲添!這間餐廳更有酒吧有不同種類啤酒供應~石榴特飲 $28透明的杯身已感覺到透心涼,石榴味道不算太強烈,不過夏日炎炎特飲是最佳選擇。生蝦 $198平時在九龍城的餐廳,生蝦只需$70-$80,但此店卻要$198/7隻會否那麼昂貴?不過生蝦也尚算新鮮,不過價錢比較不符稍為調低價錢會更好。酸辣鳯爪沙律 $58大暑日又點少得叫一客酸辣鳯爪沙律,鳳爪淋軟不會過辣,容易入口。無論顏色及紫洋蔥絲又恰到好處,大為惹味令人食指大動。木瓜沙律 $58細小的木瓜沙律,第一口已涼意十足,木瓜的味道不會太酸而且爽口。冬蔭公湯 $78泰國菜又點少得有冬蔭公湯,有大小之分我們決意點小份試下。冬蔭公湯的味道得宜,材料也恰到好處。大暑日喝它,完全令人男胃口大開。什錦小食 $128多人的關係點一個什錦小食是一個最好選擇,各式其各色,應有盡有。小食包括蝦片、雞肉串、魚肉餅等,所有食物都不會太油膩如果份量再多一點會
石榴特飲 $28
生蝦 $198
木瓜沙律 $58
什錦小食 $128
多人的關係點一個什錦小食是一個最好選擇,各式其各色,應有盡有。小食包括蝦片、雞肉串、魚肉餅等,所有食物都不會太油膩如果份量再多一點會更好。
馬拉盞炒通菜 $58
泰國菜我最愛點的是馬拉盞炒通菜,通菜淋身滿滿馬拉盞的味道,惹味無比完全是我心目中之選。
椒鹽魔鬼魚$198
第一次吃椒鹽魔鬼魚,餐牌列明是時價。嘩…如果不是太貴都會試下,今晚$198一條魚,六個人分享剛剛好。肉質嫩滑沒有很多魚骨並帶有椒鹽味道。如果飲一杯啤酒再吃,令人津津樂道。
椰青焗飯 $88
只有星期一至五供應的椰青焗飯,真的想知它的巧妙之處。利用小木桶盛載椰青焗飯特別,椰汁味道不算太重,而且內含粒粒椰粒,如果添加多一點肉粒或海鮮比較好。
泰式炒金邊粉 $98
泰國食物點少得金邊粉.金邊粉不得油膩。一樣有紅椒粉同蔥撈起來吃!不過材料稍微偏少,如果多一點會更好。
黃咖哩 $88 薄餅 $45
黃咖哩的味道不辣內含薯仔、雞肉,味道得宜。薄餅烤得不錯,不會太油膩與黃咖哩是絕配之選。
此店無論食物及環境都合格,不足之處是沒有甜口稍微遜色。
  • 酸辣鳯爪沙律
2016-07-15 956 瀏覽
終於食到喇~之前其實搬左入元朗一直都想去食..但次次都好多人..食唔到...今次我早放工....所以試到....HEHE之後其實我聽到呢....個老闆應該係泰國人黎架...但可能唔係...哈哈...之後一坐低就睇MENU之後我一睇就睇中左隻...【招牌火焰燒雞】- 138蚊呢隻雞..真心讚好...首先講講佢個表皮先...個皮見到有好多黑胡椒係到...我諗大概應該放左好多黑胡椒之後再擺入去個爐到焗既..一上枱食第一啖個皮勁脆..其實成隻雞除左雞胸個位唔係咁滑之外~其實成隻雞都好滑啊~我覺得如果去既話....呢個真係要試下呀...之後再嗌左半打沙爹串豬牛雞我每樣嗌左各2串..其實佢一比我時我都呆呆地....點解會用個STELLA杯裝住比我..哈哈....不過都唔係重點黎既3樣入面我最鐘意就係雞肉串...佢真係整得好好味呀....好脆身呀~再配埋佢自家整既沙爹汁真係回味無窮...
終於食到喇~
今次我早放工....所以試到....HEHE
之後其實我聽到呢....個老闆應該係泰國人黎架...
但可能唔係...哈哈...
之後一坐低就睇MENU
之後我一睇就睇中左隻...【招牌火焰燒雞】- 138蚊
招牌火焰燒雞
呢隻雞..真心讚好...首先講講佢個表皮先...
個皮見到有好多黑胡椒係到...我諗大概應該放左好多
黑胡椒之後再擺入去個爐到焗既..
一上枱食第一啖個皮勁脆..
其實成隻雞除左雞胸個位唔係咁滑之外~其實成隻雞都好滑啊~
我覺得如果去既話....呢個真係要試下呀...

之後再嗌左半打沙爹串
豬牛雞我每樣嗌左各2串..

3樣入面我最鐘意就係雞肉串...
佢真係整得好好味呀....好脆身呀~
再配埋佢自家整既沙爹汁真係回味無窮...
2016-07-06
2016-07-03 1224 瀏覽
夏日炎炎 太油膩太熱既食物 完全放唔到入口酸酸甜甜辣辣既食物正好是下胃菜想不到 元朗都有一間 咁有氣氛既泰菜餐廳燈光氛暗 雖然空間狹小 但氣氛可好 加上當天有兩枱客人慶祝生日 餐廳內的Projector 播放生日歌既影片和音樂 大家一齊拍手 一路嘆住我最愛椰青一飲落去 超冰凍 非常舒暢而且 呢道既椰青飲落好青甜 一的都唔似外面一的餐廳既死甜 或者係 加水 沖淡食泰菜一定唔可缺少既就係菠蘿炒飯餐廳出名既菠蘿炒飯 非常有特色 特意用上木桶盛裝着 除了 木桶上既大大啖肉鬆 而且有大大隻蝦 伴碟 唔應該話伴碟 因為配上既大蝦 都好有水準 非常彈牙 而且好甜 肉質緊繃 菠蘿炒飯 另一個重點係飯粒要少至乾身 粒粒分明 唔可以太酸太咸 配上腰果更是錦上添花泰式酸辣鳳爪最愛既泰式鳳爪 全部起骨 再以泰式酸辣醬芝麻 辣椒仔 蔥段 等 為原本白味既鳳爪 添上酸甜辣之味 爽口既鳳爪雖辣 但係真係食唔停口最後 食返個馬拉盞炒通菜 係我食泰菜 一定要點既菜式餐廳用馬拉盞 既味道 真係令人 齒頰留香 通菜 炒得剛好 完全封住苦澀既味道今次一試既泰菜 可為有驚喜
夏日炎炎

餐廳用馬拉盞 既味道 真係令人 齒頰留香
通菜 炒得剛好 完全封住苦澀既味道

今次一試既泰菜 可為有驚喜
2016-07-02 250 瀏覽
今晚去元朗睇男友踢波,之後係附近見到一間幾有feel既餐廳,原來係食泰國野既我地呢排泰國癮發,即刻揀呢度醫埋肚先走!店內裝修擺設都以泰國風為主,特式燈飾最令的喜歡~~**泰式柚子沙律**味道酸酸甜甜,好開胃的!!**馬拉盞芥蘭**香口馬拉盞配芥蘭真係無敵!芥蘭切成小段更易入口**咖哩大頭蝦**係今晚既亮點~~~咖哩汁濃厚,偏甜,一d都唔辣,香味可口。大頭蝦隻隻都有手板咁大,絕不欺場。蝦頭既膏係精粹,混入咖哩汁真係食到lam lam脷美中不足係今晚坐係近室外既位置,冷氣有點不夠。下次可以選擇店裡面既位置會食得更舒適開心
我地呢排泰國癮發,即刻揀呢度醫埋肚先走!
店內裝修擺設都以泰國風為主,特式燈飾最令的喜歡~~
**泰式柚子沙律**
味道酸酸甜甜,好開胃的!!
**馬拉盞芥蘭**
香口馬拉盞配芥蘭真係無敵!芥蘭切成小段更易入口
**咖哩大頭蝦**

2016-06-30 1466 瀏覽
我跟好街坊都是屯門友,為了方便大家,當晚與他入元朗食飯!走到曾經到訪的 <薄荷葉泰國菜>!餐廳位置較為格攝,如果揸車來的話,泊在後街安駿里很方便!這裡有室內亦有室外用餐區,配上色彩繽紛的吊燈,還有大型幕,播放泰國劇集!增添異國色彩及氣氛!店員安排我們坐在室外有帳篷的露天茶座,以當日 27~31度,炎熱又潮濕! 他食到一身汗,而我覺得進食期間有蚊子在我的小腿徘徊! 打開黑色設計的餐廳,見到色彩繽紛的泰式美食,也令人開胃起來!菠蘿特飲 $28雖然,點完食物才點這杯飲品,這是最後點,食物送齊卻未送上!等上好一會兒!店員強調,這並非新鮮菠蘿汁,當然我也估計得到是糖漿之類!一大杯足夠二人分享,加入不少冰粒,入口透心涼! 菠蘿味稍遜,由於冰粒融化的關係,甜度越來越淡!甜柚鮮蝦沙律 $78柚子酸甜多汁而不澀,混合洋蔥…等香料!實在酸度醒胃!       泰式炒茄子$58炒茄子香口又惹味濃郁! 與香茅及彩椒同炒,口感豐富,香氣十足,拌飯一流!與香茅及彩椒同炒,口感豐富招牌火焰燒雞 $138當男店員送上桌後,隨即以火鎗燒,令我們很驚喜! 即時香氣洋溢,傳到鼻子! 然後,店員把燒雞斬件,方
我跟好街坊都是屯門友,為了方便大家,當晚與他入元朗食飯!

走到曾經到訪的 <薄荷葉泰國菜>!
餐廳位置較為格攝,如果揸車來的話,泊在後街安駿里很方便!
 他食到一身汗,而我覺得進食期間有蚊子在我的小腿徘徊!

菠蘿特飲 $28

店員強調,這並非新鮮菠蘿汁,當然我也估計得到是糖漿之類!

一大杯足夠二人分享,加入不少冰粒,入口透心涼!
 菠蘿味稍遜,由於冰粒融化的關係,甜度越來越淡!
菠蘿特飲
甜柚鮮蝦沙律 $78
柚子酸甜多汁而不澀,混合洋蔥…等香料!實在酸度醒胃!

甜柚鮮蝦沙律
泰式炒茄子$58
炒茄子香口又惹味濃郁!
 與香茅及彩椒同炒,口感豐富,香氣十足,拌飯一流!
與香茅及彩椒同炒,口感豐富
泰式炒茄子
招牌火焰燒雞 $138
當男店員送上桌後,隨即以火鎗燒,令我們很驚喜!
 即時香氣洋溢,傳到鼻子!
 然後,店員把燒雞斬件,方便進食!

入口帶有酒味,肉質鬆軟富肉汁,一點也不嚡口,味道討好!
椰青焗飯 $88
起初以為是原個焗椰青焗飯,意想不到賣相好似原盅蒸飯!

勝在飯粒油潤清香而夠味,配料包括:清甜口感清爽的洋蔥、粟米粒、青豆,紅蘿蔔粒…等,口味清新卻是未見突出!沒有什麼特別!
椰青焗飯
這裡的食物質素不錯,而且幾有風味!
 炎夏的環境下,如果安排室內的話,會感覺更舒適享受呢!
2016-06-16
甜柚鮮蝦沙律
2016-06-30 909 瀏覽
又到星期五放假前夕,約左幾個友人聚聚,來到元朗揾食,朋友介紹下,揾左呢間泰國嘢,哇,第一眼都唔覺得係泰國既餐廳,不過幾熱鬧下,係呢個地點來說。 我地坐左係入面,原來入面仲有位同可以上一層,先黎我叫既椰青水,好新鮮,唔會有怪味,飲完仲可以食埋入面啲肉,又滑又淋,泰式炒金邊粉,呢個幾岩我口味,甜甜的,不會太濃味,撈埋其他配菜一齊食,更有層次。 來了一個小食,炸蝦球,雖然俾想像中有點細,不過幾彈牙,外面好香脆,點雞汁食一流叫了一個細冬陰公湯,其實都有五碗左右,唔會太酸,又唔會太辣,剛剛好,有椰香不過又不會太重,對我來說剛剛好呢個馬拉盞炒芥蘭苗,同平時芥蘭好唔同,好爽脆,又夠味,超讚爐魚 終於到,我至愛,好多香料,加有肉碎一齊,超帶味,另外仲有一碗湯可以隨自己喜歡加上,為魚更加潻味,魚身肉嫩。呢個真係一定要推 泰式燒豬仔脾,超好味好香黑椒味,超入味,啖啖肉,點埋個汁更加正,可以拎住黎咬,超滿足,哈哈今晚又是一個很滿足的晚上,和友人吹吹水,解一解公司的不忿,又吃到好吃的。
呢個馬拉盞炒芥蘭苗,同平時芥蘭好唔同,好爽脆,又夠味,超讚
呢個真係一定要推 泰式燒豬仔脾,超好味

2016-06-24
5 分鐘 (堂食)
  • 泰式燒豬脾仔
1K
2016-06-28 371 瀏覽
因為灰熊熱愛泰國, 今晚訂了位, 帶他來元朗薄荷葉, 來感受一下泰國風情。來到這裡, 先被悠閒輕鬆的氣氛感染, 白天的煩惱工作一掃而空, 聽著泰國歌, 很有異國風情呢。 椰青 $38 夏日炎炎, 餐廳因開放式設計, 戶外有擺放流動冷氣機, 可是還是抵抗不了熱力迫人, 又熱又渴, 叫來了一個椰青, 還好椰青很涼快, 令體溫降低了, 人也心平了。 馬拉箋炒通菜 $58 通菜翠綠爽嫩無渣, 馬拉箋調味得恰好, 汁料滲到每一根菜, 還吃得到菜的清甜, 怎麼自己就是炒不到這麼好吃? 炸蝦餅 $58 外層炸到金黃, 有點微脆, 脆層薄薄的不會膩, 裡面蝦膠口感彈牙, 蘸上甜酸醬, 更有泰國風味。 泰式炒金邊粉 $98 造形特別而有趣, 金邊粉像要破繭而出, 蝦煮熟捲起成串, 像是蜻蜓般, 盡顯心思。金邊粉味道濃淡適宜, 酸中帶甜, 很能引起我們的食慾, 而且不會煮得太腍或容易斷, 保持彈性, 口感更佳。蝦肉肉質結實爽鮮, 蝦味濃郁, 也是不錯。金邊粉旁邊有些炸蒜、糖、青檸可按自己喜好調味, 每樣來一點, 味道更豐富。在元朗簡簡單單, 吃個泰式風情晚餐, 令人心情愉快, 如果餐廳外對著海景,
椰青 $38

馬拉箋炒通菜 $58

馬拉箋炒通菜
炸蝦餅 $58

泰式炒金邊粉
在元朗簡簡單單, 吃個泰式風情晚餐, 令人心情愉快, 如果餐廳外對著海景, 會更完美, 沒有的話, 就靠自己幻想, 我的心, 已經飄到泰國海邊了........

2016-06-24
馬拉箋炒通菜
泰式炒金邊粉
昨晚係元朗行完街就係附近睇下有咩食 原來係元朗劇院斜對面有間裝潢好特別既泰國餐廳~ 我同朋友都俾佢種滿植物既門面所吸引而且餐廳入面客人數目都不少所以就試下啦!好彩都唔洗等位就可以入去坐啦  餐廳入面掛住充滿泰國風情既燈籠燈光昏暗配上餐廳播放既泰式音樂好輕快的節奏真讓人產生一種頓時逃離了繁忙的香港, 去了泰國渡假的感覺, 好放鬆好RELAX~~~餐廳的餐桌用具都擺設得好整齊, 再看看MENU, 看下看下, 我們好像什麼都好想食, 因為光是圖片都已經好吸引了~~~ 亦好有地道泰國菜單的感覺!! 好多人都會有飲過冬蔭功, 但呢個椰汁雞湯HKD78我同朋友都覺得不比冬蔭功差, 我甚至覺得椰汁雞湯比冬蔭功更合我口味~~~~ 佢既椰香一開蓋馬上一湧而上, 撲鼻而來的那股濃香, 不禁令口腔的每個味蕾都在打轉 <3 <3 侍應幫我地將湯分到小碗中, 第一口飲下去, 真是好有椰香, 又好細滑再配上一些小蕃茄, 増加了清新的感覺, 而湯入面放左好多泰國既香草同薑, 更把那味道再再提升~~ 現在還在回味呢, 嘻嘻…另外, 我地點左泰式燒豬頸肉HKD78同椰青鍋飯HKD88呢個泰式燒豬頸肉我
昨晚係元朗行完街就係附近睇下有咩食
原來係元朗劇院斜對面有間裝潢好特別既泰國餐廳~

我同朋友都俾佢種滿植物既門面所吸引

而且餐廳入面客人數目都不少

所以就試下啦!
好彩都唔洗等位就可以入去坐啦 

餐廳入面掛住充滿泰國風情既燈籠

燈光昏暗配上餐廳播放既泰式音樂

好輕快的節奏

另外, 我地點左泰式燒豬頸肉HKD78同椰青鍋飯HKD88

呢個泰式燒豬頸肉我同朋友都好中意, 燒到好香, 外面香脆, 豬頸肉既肉質好嫩滑多汁, 加上餐廳特配自家醬料作點綴, 真係會食完一塊再一塊咖, HAHA…

而呢個椰青鍋飯, 本身諗緊會唔會成個椰青咁上, 好似菠蘿炒飯咁成個菠蘿上, 誰知道係一個不銹鋼碗再用個木桶裝住,炒飯唔錯, 有蝦有青口, 飯有點濕身, 可能用左椰青汁, 入口有少許椰味, 還不錯的~~~
有野食當然有野飲
我點左杯士多啤梨特飲HKD28, 好清新好有夏日既清涼感~ 仲有粒粒果肉, 增加了不少口感~~~

不過唔'好'飲品既好友就只飲水水......=="太蠢了

由於好友不愛甜食, 我只好放棄我至愛甜品......下次如果再黎元朗必定要再黎....~~~~!!!

2016-06-27