蒲頭島是同事推介說超抵食,聖誕期間放題3小時都只是$128一位,買6送一,超適合一班同事/同學聚會。今天我們一班人來到莊士倫敦廣場,等電梯程度和荃灣大鴻輝有得fight,不想做遲到王最後預早少少上來(和記得訂坐,全場爆滿連企也沒位啊啊啊啊~)說明是fusion hot pot湯底有10多款,當中有些光看名字就知道是給勇者去試(笑)我們認無膽匪類,所以點了穩陣派人蔘白玉鍋,白玉是雞肉的意思,先喝一口湯,還可以的,但$128我自己也不會期待有甚麼人蔘就是了。點餐紙有3張,大概五十款食物是要用餐紙來點,例如各款肉類,手打丸,海鮮。有漏單,也有上桌和落單數量不符之類的情況。同行的同事有些是挺燥底,一班人聚會最重要開心,不要為吃動氣...(苦笑)我自己就不會太放在心上,反正任食,吃過好吃再點不就OK嘛。如果打邊爐大家非常重視牛肉,那麼蒲頭島就不能說十分優秀。還是那一句,$128三小時你還想要怎麼樣的質素呢?這次就少吃一點牛,吃吃别的食物也不錯。好西推介有這個蝦膠釀冬菇,挺是彈牙爽口!自助食物有超大量,refill很快,連餐紙上的食物,起碼80多款!主要是蔬菜類、丸、麵/烏冬/紅薯粉等等,我覺得有

好西推介有這個蝦膠釀冬菇,挺是彈牙爽口!

自助食物有超大量,refill很快,連餐紙上的食物,起碼80多款!主要是蔬菜類、丸、麵/烏冬/紅薯粉等等,我覺得有驚喜,用料還不錯呢!

Superfood健康推介,有超大條的秋葵,和紫心蕃薯,兩者都是我的最愛!

飲品和這個西班牙炒飯也是自助bar自取。我是離座的一刻才知道有這個炒飯bar所以沒有試(汗)主要是因為蒲頭島真是座無虛席,人來人往的在自助bar中行來行去,大家手上一盤二盤,說實話,是有點擠迫(苦笑)不過也沒差啦,反正打邊爐已經吃得很飽了!

無論怎樣飽也要吃一杯雪糕總結一下(笑)雪糕機只提供雲呢拿味,配料有玄米,正!吃喝笑談3小時,真心沒投訴!食物質素一分錢就是一分貨,志在一班人吹水加填肚,不亦樂乎!
2017-12-23 222 瀏覽
天氣終於開始轉凍,而且係氣溫急降,緊係同男朋友打邊爐啦!今晚蒲頭鍋全場爆滿,等左大約半個鐘先至有位坐。環境裝修得好靚,以綠色為主調,員工年輕有活力,係非常新派嘅火鍋店。店內提供Wi-Fi ,仲有免費電話充電,非常貼心!我哋揀咗A餐$178 (7:30-10:30pm),湯底要「蒲頭鍋」+$38,入面有原隻章魚、紫菜、蝦米、青口、墨魚仔,味道偏鹹,有點似阿媽煲的中式老火湯 ,非常特別!蒲頭島牛拼盤是日海鮮智利青口南翔小籠包煙霧drink,味道似波子汽水,好睇又好飲!雪糕牛奶味好重,非常好食!

店內提供Wi-Fi ,仲有免費電話充電,非常貼心!

蒲頭島牛拼盤

是日海鮮

智利青口

南翔小籠包

煙霧drink,味道似波子汽水,好睇又好飲!

雪糕牛奶味好重,非常好食!

2017-12-16
30 分鐘 (堂食)
3K
2017-12-22 298 瀏覽
六點前黎到已經人頭湧湧,因為早鳥時段食真係好抵呀,聖誕期間雖然加左價,A餐都係$128,紅日個幾日特別日子就再貴多少少,但圍起上黎都仲係抵食嘅,是晚就一家人黎試試佢。湯底叫左人蔘白肉鍋,唔記得左影相已經掉哂啲火鍋料落去,湯底幾清淡,少少人蔘味,幾好味的,仲有好多其他特別湯底揀。聖誕特別有西班牙海鮮炒飯,火腿火雞等,賣相幾好㗎,味道都唔錯。飲品自己去雪櫃拎,一般汽水,韓式飲品都有,仲有蔗水,果汁等。入座送的香賓,微量酒精,加了燈泡同煙霧效果,外觀非常吸引。牛併盤,唔講得話好靚,但呢個價錢收貨了。蔬菜併盤,新鮮爽脆,一次有多款菜葉。手打丸幾彈牙。其他火鍋料,鬼馬油條好正,不停encore。自助火鍋料都好多選擇,竟然有秋葵,又係要大量encore!肥牛都幾正呀~食飽就梗係要食埋甜品啦,軟雪糕香滑不過甜,正。蛋糕正勁好味,起碼食左二十粒,真係飽到上心口。唔錯唔錯,唔怪得咁多人等位,有下次!
入座送的香賓,微量酒精,加了燈泡同煙霧效果,外觀非常吸引。
牛併盤,唔講得話好靚,但呢個價錢收貨了。
蔬菜併盤,新鮮爽脆,一次有多款菜葉。
手打丸幾彈牙。
其他火鍋料,鬼馬油條好正,不停encore。
自助火鍋料都好多選擇,竟然有秋葵,又係要大量encore!
肥牛都幾正呀~
食飽就梗係要食埋甜品啦,軟雪糕香滑不過甜,正。
蛋糕正勁好味,起碼食左二十粒,真係飽到上心口。

唔錯唔錯,唔怪得咁多人等位,有下次!
2017-12-16
5 分鐘 (堂食)
2017-12-22 164 瀏覽
莊士倫敦廣場嘅火鍋係夜食晚餐或者宵夜嘅抵食之選,今晚同個同事OT收工, 嚟擦餐火鍋放題,就係貪佢平價任砌。呢間都有幾多新意湯底,有辣嘅,重口味,滋補既,最後都仲有經典款式,都算幾多款。而我哋就揀咗自家制香辣鍋,相當足料。佢哋嘅所有蔬菜類都放晒係雪櫃入面,一碗一份,自己食幾多就拎幾多,非常企理。好快火鍋料上枱,眼見所有都幾新鮮,方形碟一份一份搭高感覺整齊,就算細枱都可以擺放好多款。當中推介一口肥牛粒,就算煮耐咗,一啲都唔會韌,加上肉汁香濃,係當晚番點得最多次嘅一款。跟住手打墨魚丸,一嚟就比佢外表亮晶晶吸引住,內有墨魚碎,而且打得不錯,食落爽彈。再落嚟嘅係鮮蝦雲吞,肉香蝦爽都幾新鮮,一口一粒都係點極都唔夠。肥牛以任砌嚟講都有唔錯質素,起碼唔會碎散散,又係狂點之選。跟住再叫一tower生啤暢飲,抵飲又抵食。以一體價宵夜時段來計,跟本無得彈,坐落又近地鐵站,而且場大,裝修又唔錯,幾枱大枱一亦唔覺得迫。

而我哋就揀咗自家制香辣鍋,相當足料。

佢哋嘅所有蔬菜類都放晒係雪櫃入面,
一碗一份,自己食幾多就拎幾多,非常企理。

肥牛以任砌嚟講都有唔錯質素,起碼唔會碎散散,又係狂點之選。
跟住再叫一tower生啤暢飲,抵飲又抵食。

2017-12-21 220 瀏覽
約了一班舊同事聚會,我找到這間店試試,價錢幾實惠,交通又方便。同事俾我決定一切,我一個月前訂位了,費事星期五無位。最好就係可以食2.5小時,足夠了!我第一次黎呢間食野,在樓下等電梯已等了十分鐘,但上到去仍然早過訂位時間。不過其實可以入座的,但既然朋友都未到,費事一入座就計時,而佢又俾我等齊人先入,於是便在門口坐下先。原來這裡可以免費上WiFi 的,甘就試下啦。入座後一坐下,侍應就放下welcome drinks,係有2%酒精的cocktail,不過我覺得好似果汁甘,無乜酒味。架機要連電掣的,都幾阻住。之後,我地選了A餐,即包最少extra野食的。$178加$10醬汁,除了打邊邊的食物外,也有西班牙海鮮飯和煙火腿等。極推薦食海鮮飯,在未打邊邊的食物熟前,真是極肚餓,好好食,有同事食左兩碗。講到選食物方面,其實肉類就要填紙的。個侍應好强調甘話,你一定要自己寫清楚係邊張枱架!俾佢話左兩次!我地都叫左牛肉粒,雞肉,丸,魚皮餃,老油條,羊肉片等。總之你想食幾多都得。蔬菜可直接在雪櫃裏拎,已經係一盒盒的了,都有好多選擇。飲品方面,主要係凍飲。熱的似乎只有竹蔗矛根。甜品有軟雪糕,好味過麥記。我地當天

我地都叫左牛肉粒,雞肉,丸,魚皮餃,老油條,羊肉片等。總之你想食幾多都得。蔬菜可直接在雪櫃裏拎,已經係一盒盒的了,都有好多選擇。飲品方面,主要係凍飲。熱的似乎只有竹蔗矛根。甜品有軟雪糕,好味過麥記。我地當天係聖誕餐牌,所以有小小的聖誕布甸,不過我無食過。

湯底我地叫了香菇蟹肉,之後自己加湯,基本上所有野都全自助的。環境ok,夠時間食,一班人其實傾偈多過食架啦!

Welcome  cocktails
2017-12-15
2017-12-12 296 瀏覽
跟一大班朋友相約於佐敦食飯,朋友A建議人多加上凍冰冰,不如去打邊爐。所以一大班人去了莊士敦廣場的蒲頭島。七點到達等了十分鐘就可以入座,還有開提景觀。餐廳是任飲任食,醬汁加埋加一每位價錢是$196。餐廳飲品款式比較多,除了韓式果汁、無糖茶外,還有汽水機、羅漢果茶及沙冰等。坐下不久還會送上welcome drink,其實有點似mocktail,味道比較甜。除此之外,還有自助雪糕機,不過只有雲尼拿味及一些配料如朱古加脆等。自助醬料款式多,基本的葱蒜豉油外,還有沙爹醬、辣椒醬等等。外面還有一個大自助食物櫃,主要放置蔬菜、雜菌、丸類及腸仔等。湯底要了沙爹湯,初時沙爹味香濃,裏面有豆卜、芽菜及薯粉等配料,滾得非常入味,但後期加了清湯後,沙爹味淡了,而且越滾越咸。打邊爐食物款式都幾多。必備牛肉,有牛肉三拼,分別是肥牛、牛肉粒及牛舌,其中肥牛比較吸引,肉質很腍,一碌即食。牛栢葉爽脆夠腍。蝦丸真係有蝦肉在裏面,爽口彈牙。墨魚滑及蝦滑比較腍彈,不是溝粉的。海鮮中,蝦及蜆肉比較鮮甜。整體食物質素不錯,上菜都幾快,幾乎無漏單,絕對抵食。

七點到達等了十分鐘就可以入座,還有開提景觀。

餐廳是任飲任食,醬汁加埋加一每位價錢是$196。

自助醬料款式多,基本的葱蒜豉油外,還有沙爹醬、辣椒醬等等。

打邊爐食物款式都幾多。

牛栢葉爽脆夠腍。

蝦丸真係有蝦肉在裏面,爽口彈牙。

墨魚滑及蝦滑比較腍彈,不是溝粉的。

海鮮中,蝦及蜆肉比較鮮甜。

整體食物質素不錯,上菜都幾快,幾乎無漏單,絕對抵食。
2017-12-12 804 瀏覽
餐廳位於佐敦莊士敦廣場,鄰近佐敦站,地理位置非常方便。自助汽水機及雪糕機,客人可以自行任飲任食。其他飲品包括羅漢果茶,紙包飲品等。湯底是惹味沙爹鍋,沙爹鍋味道不會太咸,但加了湯後沙爹味越來越淡,裏面有點豆卜、芽菜及薯粉等。先來的welcome drinks,紫色是提子味,青色是蘋果味,個人覺得提子味比較好飲。所有食物都是任點任食,蔬菜類及一些平價丸類就在雪櫃內自取,其他如肥牛及蝦滑等比較貴價一點的材料則要每次入單。自助醬料款式頗多,試了多款的火鍋料,以下幾款是必食推介。肥牛肥瘦均勻,味道尚算濃郁,而且非常腍,不會太油膩。雲吞內的豬肉及蝦內戈比例均勻,蝦肉爽口彈牙,是必食之一。墨魚滑及蝦滑更是必食之選,兩者新鮮彈牙,有本身的海鮮味道,真材實料。是日海鮮是蜆及蝦,雖然兩者都不算大隻,但新鮮鮮甜,蝦肉爽口彈牙,蜆肉無沙鮮甜,是海鮮類的首選。蔬菜類新鮮而且很嫩,尤其是菜芯全部都是去除了菜頭,只剩菜苗,非常嫩脆。其他的打邊爈基本材料俱備,雖然是任飲任食,但質素中上,比一般的火鍋店高質,而且價錢便宜,百多元一位,絕對超值。
餐廳位於佐敦莊士敦廣場,鄰近佐敦站,地理位置非常方便。
自助汽水機及雪糕機,客人可以自行任飲任食。
其他飲品包括羅漢果茶,紙包飲品等。
自助醬料款式頗多,試了多款的火鍋料,以下幾款是必食推介。
肥牛肥瘦均勻,味道尚算濃郁,而且非常腍,不會太油膩。
雲吞內的豬肉及蝦內戈比例均勻,蝦肉爽口彈牙,是必食之一。
2017-12-09 537 瀏覽
一上到去勁多人等位, 以為有好西食,點知中伏,原來係d 人由6點半等到9點半都未入得所以好多人迫曬係度。我地個轉本來9點半,但要等到差不多10點15分先可以入得去。講下餐廳環境,望落好似好乾淨,(因為燈光陰暗)但暗藏好多邋遢,先講走入去地板係 立次次黐住鞋底,走入洗手間,係無一格有水沖,地板都係黐鞋底。食物本來好期待,湯底講到咁fusion。點知個湯底係無味道。食物點紙就係中學會考, 格仔填顏色,而且唔可以填出界,否則要再填過或者阿姐係你面前慢慢幫你填過,再訓話一下,大佬,食餐飯姐,洗唔洗咁嚴格。會考試卷 填完答案, 並不是話你填好份卷就有好西食。經常有漏單情況 ,點咗好多都冇嚟到。尤其是係回本位嘅食物。諗住成功靠苦幹, 靠自己出去攞嘢食啦 。點知出面自己攞嘢食嗰個位冇乜選擇 ,都係菜呀,腸仔呀,個d 。只係好過無野食。醬料部分, 有啲畀人拿曬都冇refill。P.S. 杯Welcome drink 好很難飲,飲到你反胃食唔到野。

醬料部分, 有啲畀人拿曬都冇refill。

2017-12-09 361 瀏覽
好恐怖 其實打邊爐好難可以咁難食 d豉油最恐怖既然係完全係淡 無味 d自助醬料bar無人refill.我地叫左香辣鍋 完全淡如水 有得自助加湯 但都係水黎 我只可以話d丸ok 肥牛ok 湯底豉油完全唔掂
2017-12-08 204 瀏覽
最近天氣轉涼打邊邊癮就起,一於呢呢間新開既火鍋放題店試下!估唔到餐廳環境咁寬敞舒適,同一邊既火鍋店唔同,好時尙既感覺,原來打邊邊都可以咁舒服!叫左yin yang 鍋,尤其鍾意冬瓜蟹蓉鍋,有粒粒薏米夠哂下火!出面自取既野食以蔬菜、豆類、餃子同丸為主!選擇都唔少,而且食得出好新鮮!鳳城餃子系我既最愛,大大粒,裏面超足料爽脆,正!寫紙點既主要系肉類,叫左個牛肉拼盤有齊牛肉粒、牛𦟌花、肥牛同牛脷!最鍾意牛肉粒,夠juicy!呢度仲有我鍾意既無糖茶添!雪糕絕對唔可以錯過,奶味濃到不得了。呢度環境舒適,絕對啱呢個冬天同班朋友嚟打下邊邊吹下水!
最近天氣轉涼打邊邊癮就起,一於呢呢間新開既火鍋放題店試下!

鳳城餃子系我既最愛,大大粒,裏面超足料爽脆,正!

呢度仲有我鍾意既無糖茶添!

雪糕絕對唔可以錯過,奶味濃到不得了。

呢度環境舒適,絕對啱呢個冬天同班朋友嚟打下邊邊吹下水!
2017-12-08 219 瀏覽
今晚嚟呢間近排好hit既火鍋放題店大刷一餐!入左之後送上welcome drinks, 飲落偏甜,但玩味十足。㨂左 鴦鍋,分明要左冬瓜蟹肉鍋同蒲頭鍋,冬瓜蟹肉鍋清甜,有唔少小瑤柱,幾正!蒲頭鍋有大塊魷魚乾提升鮮味,比較惹味。呢度既野食可以出面自取亦可以畫紙order。出面既食物有餃子、丸類、豆腐同蔬菜等。鳳城水餃足料又爽脆,好正!拎左一粒好似魚蛋既丸,食落先知系芝麻湯圓,煙韌甜甜既湯圓配咸湯底,又幾夾喎。畫紙既野食以肉類為主,有手打丸、肥牛、羊,駝鳥肉等。手打蝦丸好彈牙,細細粒,食多多都唔飽。牛肉粒鬆軟有肉味,牛展煙韌脆口,都唔錯。脆肉鯇超脆而且冇腥味!呢度既飲品選擇唔太多,但有我鍾意既烏龍茶!第一次飲紙包烏龍茶,正好中和火鍋既熱!呢度最唔可以錯過既絕對系雪糕!入口意外地好濃好濃既牛奶香,唔太甜,仲好喎,再飽都食左幾杯!聽聞遲啲會有更多甜品,相信質素會唔錯呢!

佐敦莊士倫敦廣場有很多火鍋站,而近幾個月開了一間裝潢較新派,價錢相宜的任食火鍋店-蒲頭島 蒲頭島裝修有別一般的火鍋店,內裏大量注入草綠擺設,予入清新之感,擺脫一般火鍋店那濃濃白煙,死板的中式餐廳裝潢。 最平時段: $98一位 火鍋有多款湯底可選,有些需要另外加錢。我選了西班牙海鮮鍋,湯底顏色橙澄澄,眼看感覺不錯,可惜試後感覺有點淡,加上其後加的不是湯而是水,因此令人有少兒失望。 岀面有自助食物櫃,醬料區,飲品區,選擇不少,但最可惜是沒有我愛的響聆呢。 自助食物櫃是放入密封的雪櫃裏,而非放著平是買$3壽司那開放式雪櫃,因此感覺更衛生。 再來食物, 第一round 店員會給我們送上牛肉拼盤,手打丸類及海鮮。 蒲頭島牛拼盤感覺十分吸引,有牛柳粒,肥牛片,用牛肉捲成的玫瑰花及牛舌等。 牛舌薄薄的一片,夾起放入鍋內稍勺,入口還有些脆,牛脂濃濃,令人心動。 手打丸質素也很不錯,入口爽彈,不像吃粉頭。 另外比較特別的是鬼馬油炸鬼,油炸鬼上釀上蝦膠,煮熟後吃下,有蝦膠的爽彈,油炸鬼如海綿般吸盡湯汁,到來絕對要試試。整體質素不錯,勝在價錢相宜,適合不想花太多錢吃飯,又想有吃任食火鍋的時候吃。蒲頭

最平時段: $98一位

火鍋有多款湯底可選,有些需要另外加錢。

手打丸質素也很不錯,入口爽彈,不像吃粉頭。

蒲頭島
佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場10樓
2017-12-04 11101 瀏覽
今日和朋友往佐敦蒲頭島食火鍋, 一去到就有十分特色的Welcome drink, 杯飲品有green lemon 味, 好好飲, 而湯底方面亦十分多選擇, 我們選了沙嗲湯底, 沙爹湯底食落好惹味, 辣度適中豆腐卜好美味, 洋蔥好爽口;可能餐廳新開關係, 當日讚好送即炸響鈐和撲克, 響鈐熱辣辣好香脆, 食落不油膩;這裡有自助醬料吧, 醬料吧自助形式, 好乾淨衛生;食材方面, 有分落單和自助形式兩種, 兩者食材都十分新鮮,自助形式的食材多是一般火鍋必備之選,而落單形式的食材都是海鮮,肉類等其他特色食材,而特色食材方面,一定要推介牛肉拼盆及手打丸類,牛肉拼盆賣相一流,而食落肉質鮮嫩可口, 牛肉拼盆有牛肉, 牛利、肥牛粒和肥牛, 入口即熔;肉質鮮甜味美加埋那些手打丸類,粒粒貨真價實,分別用新鮮蝦肉,魚肉、牛肉和豬肉製造, 食落爽口彈牙;鬼馬蝦膠油條炸得香脆, 蝦膠入口即熔, 惹味;而當日自助海鮮是鮮蝦和蜆, 鮮蝦新鮮, 蜆好新鮮鮮甜;帆立貝食落鮮甜口感十足;而自助火鍋有過百款食物選擇, 火鍋料放在雪櫃內, 乾淨衛生之餘而且每一份細細碟, 不會浪費食物,個人推介小籠包,午餐肉、蜂蜜豆腐、香腸、蟹柳和油麥菜等等,小籠包皮薄餡靚, 肉質鮮甜;午餐肉好腍好美味,、蜂蜜豆腐食落香甜有豆香;香腸和蟹柳好彈牙;油麥菜新鮮爽口。餐廳價錢合理抵食, 座位闊落之餘又有USB差電方便食客, 飲品有紙包飲品和自助可樂吧, 甜品有雪糕供應, 相信也可以滿足不同喜好既食客, 我和朋友食了一頓好舒服很有特色的火鍋, 值得再來。
自助可樂吧
十分特色的Welcome drink
即炸響鈐
牛肉拼盆
自助醬料吧
菜,蜂蜜豆腐、午餐肉和香腸
蟹柳
飲品有紙包飲品提供
2017-11-30
2017-12-04 319 瀏覽
新派火鍋店,蒲頭島放題價錢好鬼抵食,優惠時段都係100蚊起一位!我同朋友當日食嘅時間,正好大廈大停電,不過,好彩都食到好野,同大家分享下!呢到有好多唔同嘅湯底好,比較有特式就要數下:綠茶青木瓜鍋、西班牙海鮮鍋等。我同朋友就試左個 鴛鴦火鍋,一邊辛辣,一邊西班牙海鮮鍋。 不過,火鍋就唔係好辣,反而西班牙海鮮就好多青口、蜆肉、蕃茄!場內設有自助醬料,有十幾款配料任撈,包括意式紅酒醋、野菌松露醬、蜆肉芥茉醬等等,推介野菌松露醬,好香嘅野菌味,配上牛肉就好好食!食物方面,我會推介1. 蒲頭島牛拼盤 (牛嘅不同部位都有齊,而家都好鮮味,又切得薄) 2. 脆鯇魚片扎 (好爽脆)3. 雜菜( 新鮮又好食) 4. 駝鳥肉(睇落似豬肉,食落有啲似牛肉,幾特別) 至於飲品方面,可選擇嘅盒裝及罐裝飲品都幾多下,部分酒精飲品就要加錢啦!另外,每枱每位都有杯嘅管子welcome drink, 甜甜地嘅果汁,無酒精,小朋友應該好鍾意!

食物方面,我會推介
2. 脆鯇魚片扎 (好爽脆)
3. 雜菜( 新鮮又好食)
4. 駝鳥肉(睇落似豬肉,食落有啲似牛肉,幾特別)

鴛鴦火鍋( 辛辣味+西班牙海鮮鍋)
牛拼盤
鴕鳥肉
鴛鴦火鍋( 辛辣味+西班牙海鮮鍋)
牛拼盤
鴕鳥肉
2017-11-29 301 瀏覽
冬天一提起火鍋,大家一定自動蒲頭滾一滾,我和朋友都不例外,今次我們選擇佐敦的蒲頭島吃火鍋,朋友喜歡這裡大部份火鍋配料自取方式,而且份量都設定好,可以每樣都能一試。我們一下單後,店員立即奉上煙霧飲品給我們。這裡火鍋湯底各式各樣,集多國風味,所以說吃火鍋不一定是中式的,亦可以多國共融。我們為了嚐更多口味,選了鴛鴦鍋人蔘白玉鍋與西班牙海鮮鍋。兩者風味都很溫順,人蔘白玉鍋要慢慢的熬煮,把人蔘的甘醇融入湯裡,至於西班牙海鮮鍋則有著蕃茄的酸甜感,讓人十分開胃。醬料方面同樣花多眼亂,中,日,西,南亞口味都有,多種款式我都沒在火鍋店看過,如瑪莉安醬,意大利香草醬,野菌松露醬,意式紅酒醋,蜆肉芥末醬等。如果怕吃火鍋會肚餓的話,這裡有大量粉麵供應,烏冬,粉絲,拉麵,米線任君選擇,包保大吃之人可以吃得飽飽的。這裡的雲吞應該是自己包製的? 雲吞皮薄餡滑,豬肉肉質扎實有嚼勁,搭配鮮美的蝦隻,一口咬下超滿足。鬼馬油炸鬼絕對是香港火鍋配料的代表,炸得酥脆的油炸鬼釀上爽彈的蝦膠,脆彈交織,妙得好吃。我發現有小籠包,拿了一盤試試,但不是我的口味,感覺怪怪的,小籠包皮偏厚,可能因為涮鍋關係不可太薄,沒有肉汁,吃火鍋還是餃

我們一下單後,店員立即奉上煙霧飲品給我們。

我發現有小籠包,拿了一盤試試,但不是我的口味,感覺怪怪的,小籠包皮偏厚,可能因為涮鍋關係不可太薄,沒有肉汁,吃火鍋還是餃子,芝心丸較適合。要回本的話,吃海鮮是其中之一,我都拿了不少青口涮涮涮。

脆魚滑肉質細緻爽脆,魚刺粗大所以很好挑,我當然大吃特吃,我最愛的海鮮嘛。飽滿的冬菇塞飽新鮮的蝦膠,入口鮮甜彈牙,且濃郁多汁美味。魚腐有著豆腐綿綿的口感,當它吸飽湯精華時,簡約滋味在嘴裡散開。

蒲頭島的肉類選擇都有十多款,連鴕鳥肉,田雞也有,不得不說它應有盡有,可是我依然偏愛一口肥牛粒,精選美國肥牛,牛脷托,我是牛魔王嘛。豬爽肉脂肪比例剛好,肉咬起來有嚼勁,到後來還有淡淡的鮮味。美國肥牛油花均勻,油脂香氣十足,入口即化,能大口吃肉可謂賞心樂事。

各式手打丸也是我所推薦,手打太迷你小巧,不用在火鍋湯頭涮煮太久,不然鮮味會流失,丸子具肉香鮮甜,一嚐口感爽彈,不自覺地吃了一顆又一顆。