2018-01-14 149 瀏覽
是晚舊同事約食飯聚會吹水,呢排天氣持續寒冷,大家都一致諗同打邊邊十下十下.....同事揀左呢間火鍋放題,因佢價錢幾抵食,而且上OPENRICE睇過提供既食物都好多元化。另外地點都放便大家....我地7點左右來到餐廳,已見餐廳內好多人了。揀個火鍋湯底先,好多款選擇,都吾知揀邊個好,大家諗左一輪,決定揀蒲頭鍋,配番間餐廳,應該比較特別....點配料紙,好多種類提供。由於是放題,我地都狂點,當然最後係食得曬既,吾會浪費食物。WELCOME DRINK, 好COLORFUL, 好吸睛...出去行一轉睇下有咩飲時見到,原來左少少熱氣提供....自助配料區,菜類同一D菇類.....自助飲品區.....蒲頭鍋湯底....有一大隻8爪魚同豐富紫菜, 湯底夠紫菜味, 仲有青口。湯底味道都幾夠,其後D配料吾使點豉油都可以....羊肉片....無SO味....肉質吾會硬..豬爽肉.....真係幾爽口喎.....精選美國肥牛.....呢個牛肉有牛味而且嫰滑, 推介....仲有好多款既手打丸,平時手打既丸一般都係得1,2款提供,呢度有5款咁多,有心之作, 而且D手打丸質素吾錯,算彈牙.....仲有海鮮, 蝦雖然
另外地點都放便大家....

我地7點左右來到餐廳,已見餐廳內好多人了。
揀個火鍋湯底先,好多款選擇,都吾知揀邊個好,大家諗左一輪,
決定揀蒲頭鍋,配番間餐廳,應該比較特別....

出去行一轉睇下有咩飲時見到,原來左少少熱氣提供....

自助配料區,菜類同一D菇類.....

自助飲品區.....

湯底味道都幾夠,其後D配料吾使點豉油都可以....

羊肉片....無SO味....肉質吾會硬..
豬爽肉.....真係幾爽口喎.....

而且D手打丸質素吾錯,算彈牙.....

仲有海鮮, 蝦雖然吾係大隻,但味道都算鮮....

響鈐.....呢個平時出面食好多時候都有油益味,呢個無.....

鬼馬蝦膠....呢個幾特別,第1次食, 油炸鬼索曬湯汁, 吾錯....

我地仲食左好多其他配料....個個都食到好飽....
2018-01-14 10234 瀏覽
最近天氣凍到不得了.....諗住同朋友食餐飯然後去睇戲.....去到佐敦都唔知食乜好.....點知老友今晚話想打邊爐.....周圍望下望下見到呢間蒲頭島....一於就上去試一試。最緊要見佢哋個價錢抵食又相宜.....仲要任食唔嬲。上到去冇諗過係一間新派嘅打邊爐.....無論裝修設計同格局.....真係適合男女老幼去開餐一上到去已經見到爆曬人連樓上鋪都做到要排隊嘅話....相信佢哋嘅食物質素都有相當嘅保證不過老老實實食咗先至知最新奇嘅係.....佢哋有好多個唔同嘅湯底選擇....各色其式你諗唔到嘅都有我哋就揀咗個海鮮煲佢哋唔單止有打邊爐嘅食物任食....仲要有好多唔同嘅小食甜品,任君選擇當你走出去攞嘢食嘅時候見到好多人.....見到佢哋都暖粒粒喺度打緊邊爐....就覺得倍感溫暖呢度特別在佢哋有好多個雪櫃.....已經一早預備好一兜一兜唔同嘅食物,可以畀客人自己隨意任取....所以已經免卻左要等食嘅煩惱最緊要,佢哋用雪櫃雪住....保持住新鮮吾會暴露於空氣當中......我同老友興奮到不得了.....嗌到成台都係食物....見到都好似滿漢全席最緊要食物好快就已經送到黎...尤其是啲丸類好有
最緊要見佢哋個價錢抵食又相宜.....仲要任食唔嬲。
一上到去已經見到爆曬人
不過老老實實食咗先至知
我哋就揀咗個海鮮煲
最緊要食物好快就已經送到黎...尤其是啲丸類好有質感
連小籠包都有。
我最欣賞佢哋嘅蝦膠同墨魚膠....口感相當煙韌。
仲有少少時令海鮮
我同老友兩個人都食到飽一飽
最後加返杯軟雪糕做happy ending....簡直爽YY
每人230元都吾駛....一個字.....
2018-01-10 6531 瀏覽
長龍等lift,愈等愈凍愈期待Fusion火鍋。入座計時,開始。小圈子食個生日火鍋,咁岩又開始凍返。食個火鍋迎接聽日9度。依度好好有大碟有碗比我地,方便狂落又狂食。鍋底,西班牙海鮮鍋及人蔘白肉鍋。西班牙海鮮鍋包括蜆肉 西芹 蕃茄 配椒香草配秘製馬利安醬。人蔘白肉鍋有人蔘 栗子 麥皮 薏米 五花肉。一濃郁一清純的濃。西班牙海鮮鍋配紅肉 丸類同響鈴比較好。人蔘白肉鍋就食魚肉 山根 豆腐依類清d好,少d油。放題乜都有咁嫁啦。蒲頭島牛拼盤有牛肉花 牛脷托 一口肥牛粒同美國肥牛。牛肉花軟林,比美國肥牛肥咁嫁。佢似牛展咁,但口感嫩點。牛脷托就最牛蘇味,一口肥牛粒要預岩時間拎起,就有咬感得嚟不老呀。羊卷柳片帶有少少蘇味,我覺得佢放人參湯就更有牛味。意式香草鴕鳥肉,拿,當然係放西班牙湯啦,香草去左大家平時少接受的鴕鳥腥味。田雞腿好好味,落鍋好耐都鮮嫩。講完肉類,就到丸。蒲頭島手打鮮五寶丸有齊墨魚丸 鮮蝦丸 牛肉 豚肉丸 鯪魚肉丸。之後就係海鮮魚類。太平洋比目魚好有油份,煮耐少少都好入口溶。脆骨腩比脆骨腩片更好。一口帆立貝真係一口,但不會爛肉,nice。之後就係餃呀 蝦膠個類。百花釀鮮菇,好香菇再加上蝦

放題乜都有咁嫁啦。

一口帆立貝真係一口,但不會爛肉,nice。

之後就係餃呀 蝦膠個類。百花釀鮮菇,好香菇再加上蝦肉彈牙。

鬼馬蝦膠同豆斗配人參湯,甘甘地味。豆斗夾到d薏米,軟中帶硬。

相有少少多。
牛心頂同牛骨髓依類小食多之味,多食無咁健康。

魚皮餃,好爆肉,good!韭菜餃不錯,中型size多韮菜味。南翔小籠包好厚皮,普通。

金風炸響鈴細巧,多汁吸哂人參薏米味。

嚟到先飲無酒精香檳,飲品有點特色呀。無酒精香檳係水果味,青蘋果最好飲,甜得岩岩好。仲有桃味,但提子藥水味。

依度地理位置幾好,未到佐敦中後面,完全係行完海港城再慢慢行過嚟到ok!環境似樹林咁,幾新型環境食火鍋。like facebook有啤牌送,嘻。
呢幾日氣溫急降,我地公司為食四人組又要出動收工去烚下烚下。組長係網上介紹搵到蒲頭島呢間新派火鍋店,除左有多款自創多款特色鮮味鍋底外仲有好多款自家制獨有火鍋料,最緊要係價錢好抵,唔同時段任飲任食都係$108位起。蒲頭島位於佐敦莊士倫敦廣場,呢度好多食店,只係火鍋店都已經有好幾間,要係度生存到都真係要有返咁上下實力。我地收工比較早,到餐廳時未到19:00客人仲未多,但不消一會就全場爆滿。有別於一般火鍋店,呢度環境都幾精緻,而且座位闊落,坐滿人都仲覺得舒適。入座時已經放有每人一杯的免費煙霧welcome drink,非常有造型,除左 welcome drink外,餐廳自助飲品區有超過20款任飲飲品,熱飲凍飲都有。特色Fusion鍋底有10款,我地揀左一款好特別,由紫菜、章魚同青口等海產做嘅鍋底,湯頭好濃郁,紫菜好多,我地第一輪大家都飲左一碗滿滿嘅紫菜湯先暖暖胃,天寒地凍飲呢個紫菜湯份外滋味。火鍋料款色選擇非常之多,除左普遍任食火鍋配料外,更有鬼馬蝦膠、鴕鳥肉同田雞腿等特色火鍋配料任點任食,另外,餐廳仲擺放左多款小食。火鍋配料入面我最鍾意呢度d丸類,因為全部都係手打,粒粒都好彈牙,另外蒲頭島牛

火鍋料款色選擇非常之多,除左普遍任食火鍋配料外,更有鬼馬蝦膠、鴕鳥肉同田雞腿等特色火鍋配料任點任食,另外,餐廳仲擺放左多款小食。火鍋配料入面我最鍾意呢度d丸類,因為全部都係手打,粒粒都好彈牙,另外蒲頭島牛拼盆同美國肥牛嘅牛肉質素都幾高,絕對係狂食回本之選,組長就最鍾意鬼馬蝦膠,Encore左幾次都未食得夠。

埋單每位$217,個個都好滿足,下次要再黎食其他鍋底。

2018-01-08
一提起火鍋放題,就一定會知道佐敦的莊士倫敦廣場。這裏火鍋店臨立,有多不勝數的火鍋放題。最近最出名的應該就是這一間,蒲頭島。今日同朋友早放工,所以就決定來這裏一試,聽說都很抵食。這裡環境確實不錯,有時候食火鍋放題都很怕煙霧離漫,好嘈吵。但這裏感覺優雅,環境較昏暗,有feel,不少三五知己都相約在這裏相聚。我們來到8時了,人頭收費是$178 加一,再加醬油費$10,如果早點入座價錢就是$118,便可以盡享任食優惠,的確很抵。一坐下,店員就給了我們welcome Drink。這個令我和朋友都很驚喜。一杯是橙色的,另一杯是青綠色的。盛載的器皿有一支閃光燈棒,轉顏色時飲品也跟着顏色轉變,玩味十足。在冬天這個時節,最適合就當然是冬瓜鍋,所以我們就點了蟹肉冬瓜蓉鍋,可以清清熱,暖下胃。這裏有不少火鍋配料都是自助的,可以自己選擇丸類,菜類,麵類等等。飲料也是自己在飲品櫃自行取的。值得一提的是,這裏會有些少熟食供應。今日就有泰式紅咖喱雞,味道不錯。咖喱很香,帶甜。旁邊還有白飯和炒麵。炒麵夠乾身,很香口。今日餐湯是南瓜湯,朋友說味道不錯,南瓜味道香甜濃郁。這裏的店員很快手,不消5分鐘就已經把火鍋送上來。湯

今日餐湯是南瓜湯,朋友說味道不錯,南瓜味道香甜濃郁。

這裏的店員很快手,不消5分鐘就已經把火鍋送上來。

湯底較為清淡,本身的湯料已經有冬瓜粒,薏米,冬菇和蟹柳粒。

我們首先把肥牛放入鍋裡,讓它帶點味道。

精選美國肥牛

肥牛油脂分布平均,清楚看見紅白分明。色澤鮮紅,感覺新鮮。入口帶有牛油香,牛味濃郁,認真不錯。

一口肥牛粒
這個肥牛粒偏肥多一點,所以牛油更香,更有嚼勁。

鮮墨魚滑

墨魚滑用一隻小匙羹呈上,這是一人份量的。如果喜歡一定要再加!墨魚滑爽口彈牙,蘸上些少醬油,已經很滋味。

鬼馬蝦膠

原來這是油炸鬼釀入了蝦膠,感覺幾特別。蝦膠夠彈牙,油條吸收了湯底的精華,像麵根。浸淋了的油炸鬼和平時吃到脆身的,別有一番風味。

南翔小籠包

這個是我和朋友好奇而點的。從未試過火鍋會吃小籠包。小小的一個,好得意。味道不過不失,略嫌小籠包皮厚了一點。始終感覺火鍋和小籠包不太配,還是蒸小籠包味道較好。

金風炸響鈴

響鈴落鍋大約10秒鐘已經食得,它吸收了湯底的味道,很滋味,是火鍋配料必備之一。

白菜餃

我很喜歡吃餃子,所以白菜餃是我點的。皮薄餡料多,白菜香甜,爽脆。

蒲頭島手打鮮五寶丸

五寶丸分別是手打蝦丸墨魚丸鯪魚丸豚肉丸牛肉丸

蝦丸爽口彈牙,淡淡鮮甜蝦味,很有口感。

牛肉丸比較結實,咬入去有肉汁,彈牙。

手打鯪魚丸不會腥,有鯪魚鮮甜味,在口裏咀嚼,有淡淡魚香。

芝心丸

打邊爐必吃的芝心丸好正,裏面芝士流心,熱辣辣的。

娃娃菜

這裏的菜都洗得很乾淨。娃娃菜是我最喜歡的菜之一,它吸收了冬瓜湯汁,味道鮮甜,有上湯浸時蔬的效果。

冰凍烏冬

我喜歡吃冰凍烏冬的原因,是因為它較煙靭。食落口更加滑身,更有嚼勁。把烏冬加上些少湯汁和醬油拌勻,好味道。

任食火鍋,最後少不免一定要吃雪糕。這裏的雲呢拿雪糕很香滑,還有彩針和不同的果醬選擇。我就選擇了焦糖醬。雪糕雲呢拿味香濃,很滑身,入口溶化,我都吃了兩杯。

最後兩個人埋單每人大約$200,感覺抵食。下次我會再早點來,因為更能享用優惠價錢,哈哈!
2018-01-07
2018-01-04 306 瀏覽
今晚有個親戚介紹左我嚟呢度食嘢!係佐敦地鐵站附近都好容易搵到,呢度係打邊爐, 好多嘢食多到數唔曬, 個湯底裏面好多材料, 有麥皮, 有香麻,有紅棗, 有人蔘 , D材料我多數唔曬啦,打邊爐咁耐都未見過咁多!原來每位嚟到餐廳打邊爐嘅客人都會送特色飲品,不用收費, 飲品係香檳🥂🍾打邊爐食材有好多款, 有好爽嘅牛肉丸 ,有秋葵, 有蓮藕, 有有好多種款式嘅魚蛋 , 有好多種菜, 木耳都有, 打邊爐又包海鮮拼盤, 有好新鮮蝦, 有螺, 有青口, 有小龍蝦仔,今日真係好抵食, 下次會帶朋友再嚟過。呢度所有嘅服務員好有笑容,好有親切感,帶朋友嚟呢度食嘢過得都有面子啦,我好喜歡有笑容嘅服務員!😃
2018-01-03 574 瀏覽
火鍋總是聚會的主題坐下先送上浮誇的welcome drink來到蒲頭島當然要點蒲頭鍋鍋底有紫菜章魚乾和其他海味湯頭鹹鮮有海水味這就是所謂的海潮味店中設有數個大雪櫃蔬菜粉麵丸類任君選擇飲品吧選擇也應有盡有蒲頭島牛拼盤搶先出場地有牛肉花牛脷和肥牛粒肥牛粒惹味肉味濃郁肥牛片配烏冬食用就最合拍羊柳片羊味也十分出眾手打鮮墨魚丸彈牙美味另一驚喜是太平洋比目魚此魚油份高入口嫩滑鬼馬蝦膠是油炸鬼包蝦膠蝦膠烹調需時但同時油炸鬼就會過腍炸響鈴浸湯三秒即可食用雲吞水餃也不過不失最後有自助牛乳雪糕作鍋後甜品就過這樣結束歡暢的一個蒲頭夜
火鍋總是聚會的主題
太平洋比目魚
炸響鈴
駝鳥肉
2018-01-03 1257 瀏覽
今天女兒帶我去一火鍋店晚膳,位於佐敦的莊士敦廣場,名叫蒲頭島,是首間歐亞式火鍋放題店,女兒說朋友介紹,食物質素好好,而且多左普通火鍋放題冇的食物,我們一家今晚就前往試試!火鍋店座無虛席,可見受歡迎程度,店舖地方都幾大,佈置得好有節目氣氛,客人也食得開心!Fusion 火鍋放題任飲任食有4款不同配搭選擇,不同價錢,豐儉由人。我們選擇了A餐。火鍋混醬的一角,調味料款式很多,一定調到合味道的混醬油。除了餐纸上的火鍋食材任點任食外,自助區也有多款火鍋配料任食。飲品也有多款選擇,罐裝、店員調較、自由斟任君選擇,還有軟雪糕,我試了,不太甜,食多幾杯都不怕肥。另外還有西班牙海鮮炒飯、煙火雞、甜品,都是自助的。多款湯底中,我們選了西班牙海鮮鍋,材料有蜆肉、西芹、蕃茄、西椒,配以秘製馬利安醬,味道微微酸甜,好醒胃!是日海鮮:每天不同的,今天是蝦和蜆。鮮蝦滑:鮮甜彈牙,蝦滑還加入原隻蝦粒,增加口感!鮮蝦雲吞、鮮蝦水餃:皮薄餡鮮,南翔小籠包、鲮魚釀豆卜、百花釀鮮菇。美味!精選美國肥牛、五花豚肉、水魷魚、砂爆魚肚,火鍋配料款式很多,非常新鮮,款款都想嘗試,但我已經好飽了,期望下次再來,試埋其他的3款不同配搭選

火鍋混醬的一角,調味料款式很多,一定調到合味道的混醬油。

另外還有西班牙海鮮炒飯、煙火雞、甜品,都是自助的。

是日海鮮:每天不同的,今天是蝦和蜆。

鮮蝦滑:鮮甜彈牙,蝦滑還加入原隻蝦粒,增加口感!

精選美國肥牛、五花豚肉、水魷魚、砂爆魚肚,火鍋配料款式很多,非常新鮮,款款都想嘗試,但我已經好飽了,期望下次再來,試埋其他的3款不同配搭選擇。
2017-12-28
15 分鐘 (堂食)
2018-01-03 320 瀏覽
話說,自從有位同事辭職後,佢已經完全可以被列入為失縱人口,最後我以今個月OPENRICE TOP 3 火鍋店作利誘,終於呢條友FINALLY 蒲頭,所以話英雄難過美食關係真嘅。我諗大概係聖誕嘅關係,呢度本身應該係略帶荒島嘅感覺,但係係呢一刻充滿咗聖誕嘅氣氛。我地就揀咗食平啲嘅A餐,但由唔知點解失業都可以咁忙嘅緣故,我地竟然食 $178 嗰輪,真係太奇怪。不過少咗個海鮮拼盆同埋龍蝦占米多,我地又唔覺得係啲乜野損失嘅。一嚟到,侍應生就俾咗呢個會發光嘅Welcome drinks 俾我地,以示佢地真係幾welcome 我地,我地每人飲咗一枝,我地都好難話到俾大家知係乜野味….. 因我地真係飲唔出…… 火雞我地不知從何處理…. 所以我夾咗啲方便少少嘅火腿同埋西班牙海鮮飯佢地班友話唔係幾好食,但我個人就覺得唔錯,呢個西班牙飯明顯有炒底,而且又多海鮮,特別係啲蝦呀、蜆呀~  蕃茄味亦都幾豐富~ 話說我地一行四人,一半食辣一半唔食,所以我地叫咗個蟹肉冬瓜蓉鍋同埋香辣鍋,睇下佢有幾蓉同有幾辣呢度嘅選擇都真係幾多,除咗出面勁多丸呀、菜呀任揀任拎,啲牛呀、豬呀全部都任叫任食,真係抵到爛呀喂一盤盤咁上何奇壯
一盤盤咁上何奇壯觀啊!!! 切得又唔厚,薄啲又快熟啲,我地又容易食多幾盤~ 肉嘅比例較多,油脂就少啲
入口有豐足嘅牛肉味道,而且筋位都比較多,入口又有少少咬口 ~
平時去火鍋店都好鍾意叫嘅蜂巢豆腐,呢度都有,而且唔會真係雪到成舊冰咁,份量亦唔會太多,我掉咗幾舊落鍋,只係一分鐘倒,已經索哂啲湯,勁好食啊~
呢度不得不點嘅係鬼馬蝦膠,油炸鬼再加蝦膠真係好夾,等油炸鬼索到啲湯淡哂,啲蝦膠剛熟,都係幾好食~ 平時係火鍋點都比較少呢一種嘅食品,而且仲係唔使再另外加錢任食。
呢度有得揀雪糕同乳酪,我揀咗食雪糕,因為我唔鍾意啲酸酸甜甜嘅感覺,呢度配雪糕嘅配都多,而且最特別係有紫薯醬,出奇地配呢個雪糕係好食~

下次有機會還是會再來,起碼啲員工服務態度超好,而且又近地鐵站
有朋友生日建議去最近新開的Fusion火鍋店, 個名几搞鬼叫做蒲頭島。 之前在雜誌見過這廣告 ,店名有印象。店舖位於莊士倫敦廣場就在佐敦地鐵站附近行兩步都幾方便。時間尚早去到門口都超多人等, 好在有訂位。 新裝修,格局幾時尚。 先來的是welcome drinks. 就像實驗室test tube 的顏色水, 還有小小螢光和冒煙的效果, 提升氣氛一流 。食物紙有好幾張,款色唔少。 湯底有幾款fusion新派款, 鴛鴦窩要加38蚊。 我們選了西班牙海鮮拼冬瓜蟹肉湯底。 西班牙海鮮湯味道頗特別,滲滿特式香料的味道。 冬瓜蟹肉湯底清甜得嚟有很多冬瓜粒幾清潤。火鍋料分兩種有些菜類,丸類, 粉麵會放在出面雪櫃一小盤任取。 另外就需要用order 紙點選。飲料方面都是大路選擇,有汽水機 和軟雪糕機。另外我們自選的套餐在聖誕假期間 包括西班牙海鮮炒飯和火雞。很開心有健康的秋葵, 還有芋頭番薯,都切成一小塊份量輕巧,午餐肉好少食, 肉質正常厚身打邊爐必点。海鮮拼盤。 都是凍食已熟的海鮮有蜆,青口, 小龍蝦,螺。 味道唔算鮮甜,可能之前已經吃了幾around 濃味食物。 這款凍食海鮮在火鍋來之前吃會比較好

飲料方面都是大路選擇,有汽水機 和軟雪糕機。

另外我們自選的套餐在聖誕假期間 包括西班牙海鮮炒飯和火雞。

海鮮拼盤。 都是凍食已熟的海鮮有蜆,青口, 小龍蝦,螺。 味道唔算鮮甜,可能之前已經吃了幾around 濃味食物。 這款凍食海鮮在火鍋來之前吃會比較好。 另外有款白汁龍蝦(每位半隻), 已起肉, 方便進食。龍蝦鮮甜彈牙。

火鍋料特別推介牛肉拼盤。 捲成花朶形狀, 每片輕涮幾秒已熟, 入口甘香牛味濃, 而牛柳粒亦有口得來唔韌,難得任點食物有此高質素。

手打丸類亦彈牙新鮮。

豬腩片薄切得剛剛好。 海蝦鮮甜, 白蜆冇沙。 水餃雲吞都很足料唔算太大隻。 烏冬也是手打急凍那款,非常煙韌軟滑。

軟雪糕唔太夠硬但吃飽來一小杯已非常滿足。

整體來說食物質素唔錯。 主要是賣相精緻每款用小碟盛載, 可讓我們留肚試多幾款。
每逢12月都必定係增肥季節,又聖誕節又除夕,點少得食任食!今次試呢間”蒲頭島”帶大家睇下調味櫃先任食火鍋 $168湯底: 法式牛肉濃鍋推介!有牛骨髓,甘筍,洋蔥,西芹,香草,加上特濃牛肉湯,好香又好足料!有一口肥牛粒、美國肥牛、豚肉、新鮮牛肉丸、是日海鮮。特別食品推介:鬼馬油炸鬼、湯圓其他食品:脆肉鯇、各式手打丸、魚腐、帆立貝、魷魚、豬腸、牛栢葉、燒賣飲品有好多款式揀,罐裝又有盒裝都有,仲有軟雪糕食添!

帶大家睇下調味櫃先

任食火鍋 $168
湯底: 法式牛肉濃鍋

有一口肥牛粒、美國肥牛、豚肉、新鮮牛肉丸、是日海鮮。

特別食品推介:鬼馬油炸鬼、湯圓

飲品有好多款式揀,罐裝又有盒裝都有,仲有軟雪糕食添!

2017-12-29 255 瀏覽
呢幾日天氣都幾凍,所以成班朋友一齊打邊爐就最啱。去到莊士倫敦廣場嘅蒲頭島,人頭湧湧,氣氛夠晒熱鬧。呢度除左有火鍋任食之外,仲有幾款套餐供選擇,適逢大時大節,當然就揀款最多美食嘅套餐啦。套餐最特別之處,就係海鮮拼盤同埋焗龍蝦。前者全部都係新鮮至極嘅海鮮,有海蝦、蜆肉、小龍蝦等等,冷凍後嘅海鮮保持左完滿嘅鮮味,口感爽勁而無雜質; 而焗龍蝦用上新鮮龍蝦,肉質本身都帶有海鮮嘅鮮甜,一人有半隻食,絕對滿足。而呢個套餐仲有西班牙海鮮飯,以及多款聖誕美食,包括火雞、火腿等等,真係夠晒豐富。到真正食火鍋,挑選呢個人參白玉湯,有人參作為湯底,滋補又暖身。牛肉拼盤賣相已經夠吸引,肉味香濃,肥牛片、牛肉粒件件都非常好食,各位愛牛之人必定要點!而豬潤、元貝、鯇魚片等食材亦係火鍋新鮮料,豬潤全無雜質,滾熟時帶有爽勁口感,而元貝、鯇魚片都係新鮮食材,必定滿足愛火鍋之人。

2017-12-29 198 瀏覽
今年冬至食飯,本來諗住book 大x口,但可能因為我地太遲又好鬼多人既關係,book唔到,最後有朋友介紹我地試下呢一間,一入到去,見到有個牌寫住生日送香賓,咁啱有個親人生日,咁佢就送左一支香賓,但其實係一支果汁黎,大人小朋友都一樣飲得,我地叫左都幾多野食,都算新鮮,最緊要係連一啲比較貴既食物例如魚肚,都肯比一個大既份最,仲有啲海產都好新鮮雖然比心目中嗰間貴啲,但食物質數搭救,都會再去呢間,要讚下佢地既員工,自坐邊爐黎講算好好招待
我的目標是要征服這橦大廈的每一間餐廳💪🏻一入餐廳,位置寬闊舒適,很多卡座。🍻侍應服務欣勤有禮,會頻密收拾桌上空碟,預留更多位置放食物。🍛🍲🥗食物方面,材料多,蔬菜類,菇類🥦🥒🌽,少量丸類、腸類🍗🍖放入雪櫃,任取,乾淨企理。食物order form 也多選擇,📝最正連比目魚也有,醸冬菇也值得試!每台也附送特色飲品,七彩繽紛,更添快樂🍹🍸🍭飲品櫃款色多,甜品櫃略欠色彩,但有充足惹味的醬料和新鮮食材,又使咩甜品充飢呀🤨
我的目標是要征服這橦大廈的每一間餐廳💪🏻
  • 比目魚
2017-12-25 236 瀏覽
冬至嘅前夕,當然就想熱熱鬧鬧,感受一下節日嘅氣氛。嚟到美食集中地,打邊爐似乎係必然嘅選擇。呢度嘅湯底選擇非常之多,有唔少自創嘅口味,而呢個就係人參白玉湯,有人參、栗子、薏米等滋補食材,火滾時飲一碗靚湯,啱晒冬日時節。而食火鍋之前,都有多款小食先,包括新鮮海鮮拼盤,螺肉鮮甜而彈牙,蜆肉無雜質無沙,而芝士焗龍蝦,香味十足,芝士跟龍蝦配搭完美,夠晒開胃。接著係打邊爐時間,牛肉拼盤當然係必叫之選,牛肉粒,牛肩肉,肥牛片一應供應,牛肉香味濃厚,愛肉之人必定會愛不釋手。而豚肉亦帶有豬肉嘅爽勁,牛柏葉亦爽口脷落,絕對不容錯過。呢度唔單止飲品任飲,而自助雪糕亦出色,雲呢拿味道充滿濃郁嘅奶味,口感亦夠絲滑。