2008-07-07 52 瀏覽
是日到了華南叫了個筋腩河嘩 好大碗! 正點知...牛腩好韌...真係好韌...好韌呀!!! 咬到牙"較"都軟 諗住食舊牛筋彌補一下我既心靈點知...牛筋都是韌的!!! 點解牛筋都可以韌既?勁可憐...辣椒醬 is good腩汁 is good大份 is good不過牙較好支卜................
是日到了華南叫了個筋腩河
嘩 好大碗!

諗住食舊牛筋彌補一下我既心靈
點知...牛筋都是韌的!!! 點解牛筋都可以韌既?
勁可憐...

辣椒醬 is good
腩汁 is good
大份 is good
不過牙較好支卜................
2008-07-02 15 瀏覽
朋友帶我來的,我們坐樓上,lunch時間真的頗擠。要了牛肚麵,另share一碟油菜。牛肚是金錢肚,真的不錯,湯底很濃,送麵一流。油菜的油&蠔油都很多,下次一定要走油!每人幾乎要30元,偏貴。下次再試試其他配搭!
朋友帶我來的,我們坐樓上,lunch時間真的頗擠。

要了牛肚麵,另share一碟油菜。

牛肚是金錢肚,真的不錯,湯底很濃,送麵一流。

油菜的油&蠔油都很多,下次一定要走油!

每人幾乎要30元,偏貴。

下次再試試其他配搭!
2008-06-11 16 瀏覽
成三年冇來過﹐所以就來呢度食個晏。舊時每次都係上樓上食﹐今次見樓下有位就入左去﹐但被安排坐正係廚房個出入位。幸好個收銀阿姐(應該係老闆娘)話唔會有人出入。因坐正個廚房位﹐所以裡面既情況同唔知一個係唔係老闆既男人一路大聲叫喊比佢隔離其餘兩位廚師既指令亦聽同看得一清二楚。不知聽覺會否因此而受損。 叫左個腩肚河多青。牛腩同牛肚各有6塊﹐本人覺得佢地收得$30一碗﹐呢個係應有既份量。如果唔係﹐咁不如去潮興食十幾蚊一碗算把。因為兩間既服務都係差無幾。

2008-04-28 8 瀏覽
經過遭受了潮興的高等服務態度後,決定行去譚臣道搵食,發現這間華南空間比較寬敞,於是決定一試,二話不說,牛腩河,$24,價錢比一般的貴,令人有點期待熱辣辣湯河兩分鐘已經送上來了! 賣相跟平常的牛腩河其實一模一樣,牛腩肉質算是嫩滑,但相信最值錢的是其腩汁湯底,味道濃郁,令人愈食愈快,的確物有所值!另外,雖然見到雙拼的價錢再貴一點,但其份量看來相當驚人,要再試!

2008-04-14 7 瀏覽
上個星期六, 同bb去睇舞台劇(攣到爆)之前,去咗呢度食嘢,其實之前都食過好多次,不過今次先寫番.我叫咗牛腩米(24蚊),bb叫佢牛肚牛根河(30蚊),一杯凍O茶(15蚊),一碟通菜(11蚊).牛腩米:係坑腩,肥瘦啱啱好,入口溶,無痴牙,湯底有陣好濃既牛腩味...good!牛肚牛根河:牛根好滑,好入味,牛肚就有少少un,河粉都滑,幾好.付乳通菜:菜都幾新鮮,起碼唔老先.凍O茶:普通茶記貨色.其實我覺得,佢比其他麵檔係貴,但佢貴得嚟,會比番咁上下嘢你食,餸亦都好多吓,所以我就認為ok啦,間唔中心思思都想去食吓.推薦~

付乳通菜:菜都幾新鮮,起碼唔老先.
凍O茶:普通茶記貨色.

推薦~
2008-03-27 16 瀏覽
今日係工司塞在悶得可以...為左安慰下自己﹐心想: "好﹗就同肥腩會一會﹗" 提起“肥腩”這兩字﹐一定是華南。不如求其近近地整豌算喇...唔得﹗我做人係有character 既。一動之下就是"華南"。話說﹐華南是我細細個去到依家既地方。每次去我一定係“肥腩片頭河”and 凍拉茶。牛腩片頭河? nonono~~~ 重複﹐係“肥腩”。佢地既肥腩我簡潔地形容﹐甘香﹐入味﹐肥瘦適中and 不太硬不太軟。至於片頭放面﹐魚味膿(其塞我叫片頭只是想錦上添花=D)。另一個重點就係﹐佢地既河粉係must eat item。你晏D去佢地都賣晒﹗又是一餐心靈的安慰。很好很好.. 賣單$45﹐唔算平但係抵。

又是一餐心靈的安慰。很好很好..

賣單$45﹐唔算平但係抵。

2008-03-17 6 瀏覽
今天下午, 叫了同事去買回公司吃. 首先, 我叫了牛腩撈粗, 另外一同事叫了腩什粗, 再一個就是筋腩撈粗. 同事一回來已大為震驚, 筋腩撈粗竟然要$41, 腩什粗要$35, 我的牛腩撈粗$31. 價錢高已經令我們有點不滿, 不過都算啦, 用高價去吃一個好吃的麵都不是大問題. 再來接過個麵, 輕飄飄咁, 一睇個撈麵, 好細. 叫腩什粗既同事, 出黎都係一碗冇湯既麵. 大家想吃的時候, 發現麵乾到不得了, 完全吃不到. 麵鋪去我公司最多都是十分鐘時間, 已經可以變回一餅, 完全吃不到, 撈麵竟然沒有送湯, 要我們自己用滾水去開個麵. 失敗.到正題, 牛腩, 牛什, 牛筋, 三樣. 應該係華南既主打. 牛什, 只可以叫一般, 味道不夠, 可能在街邊可以吃到的還比這裡好. 牛筋, 都是一般, 一樣味道, 口感不夠. 牛腩, 一個大字"差", 看上去, 已經知道不夠肥, 顏色好深, 一吃入口, 口感極差, 沒有牛味, 也沒有牛腩汁的味. 咬一口, 肉質好差, 唔"林", 極之"痴"牙, 可以當香口膠. 係失敗中既失敗.總之, 唔信的話, 可以自己去試試, 不過以這個價錢去吃這樣的一碗麵, 我是一

總之, 唔信的話, 可以自己去試試, 不過以這個價錢去吃這樣的一碗麵, 我是一定不會再吃的.
2008-03-07 30 瀏覽
週五中午,再度相約同在這區附近工作的舊同事午膳。這次原本已定好會在譚臣道的華康或三冠皇兩食店之間作出選擇,可惜抵達時(1:20pm) 眼見門前企滿等位群眾,因而卻步。在友人不耐煩地提議下,登上信邦大廈一樓,試試這間華南粉麵茶餐廳。進入餐廳時,頓覺環境擠逼,空氣侷促,四週沒有窗,這個擴充營業的房間似一飯堂多過似茶餐廳。別奢望會有什麼理想座位,伙記帶位讓我們「搭枱」已算有運。我和友人分別點了雙丸牛腩麵($34) 和牛筋麵($24)。雖然雙丸麵的份量足夠,而餸也多,但食物質素只是一般;友人的那一碗份量明顯比我少,碗身的高度低了一截。論抵食,個人認為是除了食物本身以外,也應該計算埋其他因素,給最低分的一分也嫌多,因為三十四元這個價錢,我可以在同區吃得更好、更舒適的。除非是身不由己、沒有選擇的話,我都不會再幫襯,也不會向別人推薦這間樓上「茶餐廳」。

2008-03-05 14 瀏覽
中午又去灣仔搵食,雖然馳名已久,大鄉里的我還是第一次來。我要的牛膀魚蛋粗麵是雙併,價錢是$30,初時覺得不算平,原來份量頗多,有6、7塊牛膀、魚蛋也有4、5粒。牛膀做得唔錯,沒有那種異味,入口有種粉嫩感覺;至於手打魚蛋有點失望,彈牙是有的,但缺乏那份爽口,而且吃不出有魚味。而同事的牛肚也夠爽口入味。自製辣椒油相當惹味,比一般的辣但夠刺激,不過那碗辣油沒有蓋封好,有點不衛生。
中午又去灣仔搵食,雖然馳名已久,大鄉里的我還是第一次來。

而同事的牛肚也夠爽口入味。

2K
2008-02-16 39 瀏覽
7:00pm 人在灣仔, 想食得快靚正, 0黎了呢度. 之前食過牛腩牛根覺得唔錯, 今日為0左試牛肚, 叫了一碗牛腩牛肚米($30).先食牛腩, 今次的係爽腩, 開心死... 好入味, 牛肉味濃郁, 筋膜好爽, 肉就好腍, 應肥的又夠肥, 食得非常過癮! 牛肚就一般, 食落幾爽不過唔係咁入味; 米粉唔會過腍, 可以; 仲有幾塊椰菜, 幾甜, 唔錯.環境都係咁, 招呼就比我上次0黎時好, 可能因為夜晚少d 人啦.雖然咁0既質素咁0既份量, $30 我覺得唔算勁貴, 不過點解上次(2007 年11 月尾) lunch hour 0黎食的牛筋牛腩麵$24, 今日dinner 時間食牛腩牛肚米要$30? 真係百思不得其解! 唔通牛雜貴好多?

2007-12-18 12 瀏覽
係就係好出名,不過有d名過於實,牛腩入味ok,面唔得,但個辣椒油就落足料,好香好味,不過要成70蚊一支就太貴啦...
2007-12-09 32 瀏覽
this is a very old restaurant ,it has it own cooking style. The boss is kind and has also put a lots of affect , time in to his restaurant to make it as good as possibe for every one to enjoy .l think this is the best restaurant that l will mostly enjoy having and l hope every one will also agree with me too.
2K
2007-11-22 13 瀏覽
約0係灣仔返工的舊同學食lunch, 由佢話事, 事前佢已經提議去快快脆脆食碗麵再去食cake, 點知原來佢口中的"速食魚蛋麵", 正是呢間我想去好耐的麵檔, 真係多謝晒!叫了碗牛腩牛筋麵... 賣相澎湃, 麵質幾爽又無鹼水味, 唔錯; 柱侯牛腩牛筋好入味, 牛腩無special request 所以肥瘦都有, 但當然以半肥腩最掂, 油脂好香, 牛味極香濃, 瘦腩部分就較韌, 不過都幾好食; 牛筋就最掂, 好入味, 腍到"起膠", 食得好過癮! $24 一大碗又咁好食, 真係抵到無得再抵.朋友的魚蛋魚片麵賣相一樣靚, 試了一塊魚片, 都幾彈牙, 不過魚味唔係咁出; 朋友就話覺得d 魚蛋胡椒味太重.環境好迫, 直程同後面0個檯d 人坐到背貼背的, 不過好在衛生情況ok 的; 招呼都ok 啦, 一早都唔expect d 乜.去開灣仔的話會再0黎食! 下次會試0下牛雜!

去開灣仔的話會再0黎食! 下次會試0下牛雜!
2007-10-27 30 瀏覽
記得初入行,常跟同事到這兒吃經濟午餐。後來當上管理層後,便少跟班同事來這兒,但常常趁晚上,一個人靜雞雞來這兒吃。今晚OT 到8:45pm,便跟「財務部老兄」癙到這兒。點了牛什河粉($22)和魚旦米($24)。點完才後悔,應該點淨牛什和淨魚旦,再配兩碗牛腩河,才夠過癮。反正以後都未必有機會再食…。算,好味的東西還是留下回憶比較好,too much 便會失掉那光芒花!華南的牛什和魚旦,我會記得!
華南的牛什和魚旦,我會記得!
(非會員)
之前未加價,單併18,依家一加就加四蚊,變22蚊!區區一碗牛什粉22蚊絕對唔係平!環境已經不算好,點知店員的態度就衰上加衰!從未試過食一碗粉,要受氣!官塘街邊的牛什粉麵檔,就算廿蚊有找,態度都非常好!今日中午同朋友兩個人去食,叫左兩碗牛什粉,去到的時候,唔算多人,理論上碗粉應該好快到先係,點知等了接近十分鐘都未到,咩問其中一位伙記是否漏單等,那個伙記只是說得,眼見佢竟然係無去落單處看或問!根本無同我地跟下張單!再等多陣都未有,又再問,點知又係得回同一個回應,個伙記仲啦啦臨行開,其他伙記見到理都唔理,又行開,再等多陣,已經二十分鐘,咩問個老板娘(好肥那個女人、帶眼鏡)到底點,可唔可以同我check check 係唔係漏單,唔好又話得,已經等左廿分鐘啦!點知個女人竟然用極差極惡的態度,高八度大大聲話,整緊,食飯時間人多你就預左要等,你問幾多個伙記都係咁,你等就等,唔等就走!我地咩話都知人多要等,但無理由一碗粉要等成就快半個鐘架!諗住一點半過了,又趕住兩點返公司,所以咩等多陣唔走(如果唔係一早走左,點解要受氣!)點知兩三分鐘後都係未到,正想起身走的時候,有個之前問過的伙記同我地話砌緊架啦,好
之前未加價,單併18,依家一加就加四蚊,變22蚊!
區區一碗牛什粉22蚊絕對唔係平!

諗住一點半過了,又趕住兩點返公司,所以咩等多陣唔走(如果唔係一早走左,點解要受氣!)點知兩三分鐘後都係未到,正想起身走的時候,有個之前問過的伙記同我地話砌緊架啦,好快!咁咩坐番等,點知個肥女人捉住同我地講個伙記話係唔係砌緊就快到,如果唔係就由人地走!嘩!今時今日咁服務態度極之唔掂!

好景唔休做都唔係咁樣呀!價就識加、服務態度就越來越衰!

走的時候比錢,個女人仲"超"住我地!以後都唔會去!

就算碗粉幾好味都無用,D 店員咁差,點解要受氣!真係未見到咁衰的店員!