2006-09-19 24 瀏覽
依度食基本上都係離唔開個牛字,無論係牛腩牛什牛肚定牛肺,總之點都同牛有關。牛腩水準比較飄忽,有時淋有時韌,牛什會比較有保證。再加支樽裝汔水都係一個唔錯午餐組合,但環境逼則係在所難免。
2006-09-17 23 瀏覽
友人生日有酒局,時間完全不能配合,只能來又如風,離又如風,露一露面親身慶賀,上門前在附近吃些東西.譚臣道有名的蛇竇"華南",已有多年無來,記得佢地的鹵水牛什,很好的說.周六夜店內人頭擁擁,搭檯係必然.坐低諗都唔諗,一碗牛什河,加碟油菜.當店員捧著牛什河前來時,已聞到久違的鹵水香味.這店的鹵水標榜有幾十年歷史,個膽經過多年來的浸淫,已經將味道濃縮到又香又甜.此店的鹵水,全港的確數一數二.牛什依舊出色,無任何異味,尤其牛腸很爽口.鹵水汁很入味,其餘韻也慢慢滲進湯內,到最後一滴不剩.例菜的芥蘭,秋季未到,芥蘭一樣爽到索索聲,入口唔苦無渣不留痕.加埋味道層次分明有致腩汁,直頭係完美配搭,好過加點都係得一個味的蠔油.大家都係賣牛腩,華南的服務,比九記好得多.由侍應到收銀,個個多謝前多謝後,多謝晒拜拜,真係好到意料之外.沒有恃才傲物,目空一切之氣焰.難怪由去慣福臨門的富豪,到港島的士司機,也樂於在譚臣道一角,留下足跡.

2006-09-16 20 瀏覽
第一次食0個時都ok!今次d牛腩韌到死米粉又唔好食檸茶就澀既冇下次
第一次食0個時都ok!
今次d牛腩韌到死
米粉又唔好食
檸茶就澀既
冇下次
2006-09-04 20 瀏覽
相隔一年, 重遊舊地, 坐下即叫了一碗雙丸牛什河,魚旦- 雖彈牙, 但魚味淡了牛丸- 太'林'了, 味道也大不如前可幸, 牛什仍能保持水準
相隔一年, 重遊舊地, 坐下即叫了一碗雙丸牛什河,
魚旦- 雖彈牙, 但魚味淡了
牛丸- 太'林'了, 味道也大不如前
可幸, 牛什仍能保持水準
2006-07-19 23 瀏覽
行完書展,拓住十幾本書,天氣又悶熱,簡直難頂,再加上行到好肚餓,唔理三七二十一坐低先再算...例牌食呢度嘅牛什河。湯底顏色呈啡黑色,好濃;喝一口,好重八角味,正;牛什有牛腸、牛肚、牛膀及牛肺,全部都係新鮮貨,煲得夠腍(除咗嚿牛膀),算係入味。仍然係老水準..^_^

仍然係老水準..^_^
2006-06-24 17 瀏覽
今日同男朋友食左牛腩河同埋牛什賴,牛腩好食,好有牛味,不過略嫌太瘦..牛什都好食,不過其實我覺得邊度既牛什都好食架喎....
2006-05-31 9 瀏覽
今日小弟番工﹐但其他同事出左去得小弟一個人食lunch~~~~走左去食粉麵行行下見到呢間有位就入左黎點左個什河走腸(小弟成日覺得d 腸有屎-_-)點完之後~~~~等左相對地耐~~~~其實唔係話真係好耐~~~~只係6~7分鐘左右但初時小弟以為粉麵檔應該叫左就會勁快有得食點知等左陣都味有喎味四圍望下囉~~~~麵檔黎講環境都算乾淨見到個師傅幾有heart 咁煮麵煮到唔停手~~~~等下都應該既~~~~河粉黎到~~~~d 粉唔係好滑﹐可惜-_-d 湯底﹐味夠濃﹐鐘意食味濃既人會幾鐘意d 牛什煮得夠稔夠入味﹐真係唔錯而且份量十足﹐差d 食唔哂timlunch 想食粉麵既~~~呢到唔錯呀!
今日小弟番工﹐但其他同事出左去
得小弟一個人食lunch~~~~走左去食粉麵
行行下見到呢間有位就入左黎

點左個什河走腸(小弟成日覺得d 腸有屎-_-)
點完之後~~~~等左相對地耐~~~~
其實唔係話真係好耐~~~~只係6~7分鐘左右
但初時小弟以為粉麵檔應該叫左就會勁快有得食
點知等左陣都味有喎
味四圍望下囉~~~~麵檔黎講環境都算乾淨
見到個師傅幾有heart 咁煮麵煮到唔停手~~~~
等下都應該既~~~~

河粉黎到~~~~d 粉唔係好滑﹐可惜-_-
d 湯底﹐味夠濃﹐鐘意食味濃既人會幾鐘意
d 牛什煮得夠稔夠入味﹐真係唔錯
而且份量十足﹐差d 食唔哂tim

lunch 想食粉麵既~~~呢到唔錯呀!
1K
2006-04-12 13 瀏覽
4月12日22:00從皇崗歸來,便到這裡來碗牛腩河。牛腩:過和太鹹。河粉:吸水強,不夠滑。地方不算整潔,筷子粘手。環境、食味和價位不配合。位置而言,絕對是蛇竇之選!
4月12日22:00
從皇崗歸來,便到這裡來碗牛腩河。

牛腩:過和太鹹。
河粉:吸水強,不夠滑。

地方不算整潔,筷子粘手。
環境、食味和價位不配合。

位置而言,絕對是蛇竇之選!
(非會員)
2006-03-25 8 瀏覽
I visit this restaurant regularly because I believe that this is one of the best noodles restaurants in HK.牛雜- All time favourite! Taste super everytime I had it! Good good good~牛腩- Taste good in 90% of my visits.魚蛋- ho ho taste! It's distinctive! Different from other fish balls you had before.Soup - hey it's v. good too unless you like clear soup base.Over all, their food scores 95 out of 100! 5 points deducted from the dishes I haven't tried (cos I don't know whether the rest is as good or not

Over all, their food scores 95 out of 100! 5 points deducted from the dishes I haven't tried (cos I don't know whether the rest is as good or not)

Must Try! Oh their portion is big too!
2006-03-17 1 瀏覽
約了在PP工作的朋友午飯,所以就來了這裡吃麵.朋友介紹雙丸牛肚米,因我不太好牛肚,所以要了雙丸牛筋米.一如為食小妹妹所言,份量很大,並不是一般女生能吃完的;而且了比米粉還要多!湯很鮮,不是一般麵檔的"上湯"(eh...其實不知那是甚麼湯...).牛丸一流!很香又很有口感,並不是平常吃到的機器做的那種滑滑的質地.魚蛋是方型的,十分十分的充滿魚味!!沒有放太多崩砂,所以不是爽口彈牙的那種魚蛋.牛筋非常的滑和"num".總之就是很好味啦.因我是非一般女生,所以就整碗吃掉啦!唯一的不足就是店面比較淺窄,容易跟旁邊或後面的食客/夥計產生碰撞!
2006-03-05 5 瀏覽
雖然響中環番工, 但已經第二次好瘋狂咁特登走黎呢度開餐第一次黎係食牛腩牛肚河,賣相幾得,個湯好濃,一d都唔肥,牛肚juz合格,但牛腩就幾un,第一次覺得普通啦第二次黎係食雙丸牛雜河,嘩!!!呢次掂呀!!!比上次更大碗!!!唔係普通女仔可以食得晒.雙丸係牛丸同魚蛋,每樣有3粒,牛雜份量亦好多,先飲一啖湯,好濃好正,牛雜好入味,河粉亦好滑,味道配合得好好,魚蛋好大粒同彈牙,有魚味,仲食到長長既魚骨tim...不過牛丸更出色,完全唔係平日響街食到或凍肉店貨色,唔識形容...總之就係正啦,真係食到好鮮既牛肉味連我咁擦得都食唔晒,下次應該叫走底(對面女同事好快就ko 左碗麵...犀利...)$27食得好滿足,搭電車番中環前仲響7-11買埋汽水tim ^^
雖然響中環番工, 但已經第二次好瘋狂咁特登走黎呢度開餐
2006-03-01 9 瀏覽
實在太肚餓,六點鐘就尼歸家食飯都要食碗麵先.叫個出名o既牛腩麵,喱間牛腩出名肉味濃,食落又真係幾好味,可能同個湯底都有D關係,湯底味道都係好濃,據稱用左祕製醬汁,牛腩都好腍,並唔韌,但肉間就缺小左一層油份,香氣仲差D,即係比"九記","群記"等差小小,只達"潮興"o既級數,但o係喱帶就係最好架喇.
實在太肚餓,六點鐘就尼歸家食飯都要食碗麵先.
2006-02-18 8 瀏覽
由於舖位算大中午食飯搵位都算容易坐低後叫了一碗雙丸牛腩米和一碗雙丸牛肚米牛肚幾好味牛腩雖然都幾入味但係就十分un如果淋d 就好好多至於魚蛋同牛丸就無乜特別普普通通啦
由於舖位算大

如果淋d 就好好多
至於魚蛋同牛丸就無乜特別
普普通通啦
2006-02-08 16 瀏覽
我一向都很愛吃魚蛋粉,一心諗住去開灣仔,不如試下呢間睇食評好似都唔錯既粉麵店啦,叫左個凈魚蛋魚片, 完全唔掂,唔好食.
2005-08-14 15 瀏覽
碗牛根腩河上到枱,我一睇d牛腩都以為應該ok,雖然係瘦o左d,但應該係幾有肉味。點知食落都幾un!完全唔得!牛根則夠唸,但味道一般。我食唔哂碗o野…不過見到其他食評都係讚o既多,可能係我唔好彩o者…經過o既話,會再去試其他食家推介o既牛腩撈粗半肥~ 可以指定要爽腩嗎?