2018-02-27 144 瀏覽
踏入11、12月就係水紫菜盛產嘅季節,「莆田」捉緊機會,推出頭水紫菜系列,頭水紫菜係指第一次長成嘅紫菜,頭次採割,叫頭水紫菜。「蝦苗拌頭水紫菜」($52)係前菜,以涼拌方式烹調,酸酸哋非常開胃,搭配獨有嘅紅尾蝦苗,鮮味十足,可惜份量有啲少!「莆田荔枝肉」($88)用咕嚕肉做法烹調,酸酸甜甜,不過由於落得太多紅蔥頭,蔥頭味蓋過肉味,略顯失色。「瑤柱燴絲瓜」($78)頗為清淡,本來預計會食到鹹香味,但落差太大,瑤柱發到冇晒味,絲瓜同白灼冇分別,呢味餸值唔值得試就見仁見智。「大白菜燉軟豆腐」($109)用料頗豐富,有軟豆腐、大白菜、菇、蟶子等,鮮味十足,非常暖胃!

2017-12-05
2018-02-26 158 瀏覽
位於元朗的莆田,是一間獲米芝蓮推介的福建菜餐廳。今天再次帶媽媽來吃晩餐,是因為要嚐嚐餐廳的新春招牌菜式。興化炒米粉$78被列入為世界文化遺産的米粉,當然是必嚐的菜式吧。超喜歡吃新竹米粉,超幼輕型,彈牙帶米香,加入花生,冬菇,蔥,蔬菜,紫菜翻炒,米粉吸收材料的鮮鹹,味道更濃更香,想惹味一點,更可拌入莆田的自家製辣醬,好好吃阿。風生水起撈起$188(小)新一年當然要撈得風生水起,作為一名新的職埸打公仔,當然想職埸上順風順水,做到想做的工作,賺大錢而又不辛苦啦,哈哈哈。撈起有三種大小可選,我和媽媽兩人,點選小份量就足夠啦。撈起有大量食材,包括: 煙三文魚,粟米片,紫菜,蓮藕片,蔥花,菜絲,柚子絲,蘿蔔絲等等,色彩繽紛,用筷子把材料撈勻撈起,拌勻油,蜜糖,醬汁即可食用,鹹鹹甜甜的味道,很對我的胃口,我吃得好滿足阿。
位於元朗的莆田,是一間獲米芝蓮推介的福建菜餐廳。

今天再次帶媽媽來吃晩餐,是因為要嚐嚐餐廳的新春招牌菜式。

興化炒米粉$78

風生水起撈起$188(小)

撈起有三種大小可選,我和媽媽兩人,點選小份量就足夠啦。

,很對我的胃口,我吃得好滿足阿。

2018-02-24
2018-02-23 181 瀏覽
今日同老公行元朗 Yoho 商場, 肚餓想食 dinner 但又唔知想食D咩, 終於揀左 “蒲田”裝修好光猛而且有南洋特色. 睇下 meun佢地做緊紫菜菜式, 去老公詮話事點左呢d菜1) 九轉小腸: 上菜有個火熱住好精緻, d 肉—一圈圈卷埋咬落好鬆化, 唔似腸仔咁只得一舊肉, d鹵水料味道不太猛而且不鹹, 非常開胃2) 蝦苗拌頭水紫菜: 紫菜好鮮而且好爽口, 入面d蝦仔帶左小小鹹味更正. 鋪底果d青瓜吸左d汁,一定要食埋3) 百秒黃花魚: 之前都聽過呢個菜, 原煲上一開蓋魚的甜鮮味已經飄出黎. 魚肉真係好嫩滑好甜, 好耐都未詌試過肉質咁嫩的魚(蒸海魚成日都好似蔗渣咁). 不過黃花魚真的比較多細骨, 要食好魚要花d心機慢慢拆肉4&5) 原味紫菜煎 + 漁民紫菜燜飯: 老公是飯桶一定要打個飯, 呢個飯 d 汁剛剛好包任住粒米, 唔會好似燴飯一 pat pat, 但又唔似炒飯乾爭爭; 加埋一片片煎得好香的紫菜蛋撈飯一流, 差 d 俾老老公淸清哂冇得食!元朗好多食肆坐得迫之矯餘, 食物又名過其實, 呢度坐得舒服又好味要 encore 了

2017-12-29
2018-02-20 114 瀏覽
我們是新張第二天到訪。喜歡餐廳夠光亮,但略嫌枱與枱之間太近,近到說話內容都聽得一清二楚。可能是新張關係,服務員雖然尚算有禮,但運作卻混亂,熱葷還未上齊,甜品已到,可落單時已再三叮嚀後上。最後是硬要了,因店員相當老實說,即使帶入廚房,也是放著,回頭也是給我們同一碟,我們點的是炸榴槤,放幾十分鐘後再給我們,炸還有意思嗎?這令我們略微反感。幸好他們的食物水準不錯,尤其他們的招牌麵線,不愧為招牌,鹹淡剛好。這裡小菜的份量也尚可,不會太小碟。另外我們點了九轉肥腸也不錯。我們2人共吃了3道菜加一客甜點,$350左右。
我們2人共吃了3道菜加一客甜點,$350左右。
2018-02-07 133 瀏覽
莆田標榜係米之蓮餐廳所以都想試食下但係我唔係好鍾意餐牌嘅主菜所以一直都冇去試有一次經過莆田原來係有下午茶一個下午茶大約$49連加一$60可以埋單都係一個超值嘅選擇下午茶都有好多選擇主要係有小食,主食,甜品全部都係細細碟賣相真係好精緻但係朋友就覺得唔夠食主食係海鮮米粉其實賣相麻麻地成碟野都乾爭爭所以味道一般唯一加分就係兩個小食同一個甜品賣相好靚同精緻分別有燒魚餅,紫菜,雪耳糖水等不過真係好鬼細碟味道也是一般般沒有什麼驚喜!總結:我最後都唔會過嚟食晚餐!
莆田標榜係米之蓮餐廳

一個下午茶大約$49
連加一$60可以埋單
都係一個超值嘅選擇

下午茶都有好多選擇
主要係有小食,主食,甜品
全部都係細細碟

成碟野都乾爭爭
所以味道一般

唯一加分就係兩個小食同一個甜品
賣相好靚同精緻
分別有燒魚餅,紫菜,雪耳糖水
不過真係好鬼細碟
味道也是一般般
沒有什麼驚喜!

總結:我最後都唔會過嚟食晚餐!

2018-01-26
  • 蝦苗拌頭水紫菜
2018-02-06 1182 瀏覽
是日為新一年第一日 黎試下呢間人氣米芝蓮店子先~~用Yoho Mall應用程式訂了枱 去到時發覺店子尚未設置電子屏幕 Reception叫票也不大聲 很易錯過了枱 希望之後會增設啦店子較預期闊落 每桌有掛勾 感覺貼心店員為咱們備茶 並送上餐前小吃(右邊的辣媽是亂入的醬料啦)九轉小腸 $79 實在無從批評的一道招牌菜 小腸洗得很乾淨 滾刀切的小腸也較平日有嚼勁 汁料不會過咸 非常開胃的小菜!而且還一直暖烘著 保持最佳食用效果紫菜海蠣酥 $78 店子另一個焦點 就是很多道菜都以紫菜入饌 標榜自家採曬的紫菜 一點不馬虎 紫菜的香味和飽滿的海蠣成功調和 不油不乾 讚!家鄉燜豆腐 $78 帶有焦香的燜豆腐 很好下飯 大愛!包菜飯(小)$68 OK賣相吸引 味道有點像糯米飯一類 都香口的 但缺乏小菜的驚艷蓮子銀耳湯 $28 大快朵頤後 以暖心的甜品作結 為今餐寫上完滿的句點 視覺有做到 糖水不會過甜 很清潤而令人滿足整頓菜的CP值高 服務中上 會再訪的
是日為新一年第一日 黎試下呢間人氣米芝蓮店子先~~
店子較預期闊落 每桌有掛勾 感覺貼心
店員為咱們備茶 並送上餐前小吃(右邊的辣媽是亂入的醬料啦)

九轉小腸 $79

而且還一直暖烘著 保持最佳食用效果

紫菜海蠣酥
紫菜海蠣酥 $78

家鄉燜豆腐
家鄉燜豆腐 $78

帶有焦香的燜豆腐 很好下飯 大愛!
包菜飯(小)
包菜飯(小)$68 OK
賣相吸引 味道有點像糯米飯一類 都香口的 但缺乏小菜的驚艷
蓮子銀耳湯
蓮子銀耳湯 $28

整頓菜的CP值高 服務中上 會再訪的
2018-01-01
15 分鐘 (堂食)
紫菜海蠣酥
家鄉燜豆腐
蓮子銀耳湯
2018-01-11 155 瀏覽
已經好久沒有去元朗了,今天正好到朋友元朗家聚會,他說現在元朗地標商場形點剛這幾個月才新開幕後,有各色各樣的食肆進駐,還說要帶我吃米芝蓮餐廳,實在期待。餐廳位於商場內,佔地都好大,裝潢新穎,坐得十分舒適。今晚就試試這家莆田有何特色。有小吃和莆田自家醬汁。《蝦苗拌頭水紫菜 $52》店員介紹這道必試的蝦苗拌頭水紫菜,原來是每年第一次長成頭次採割的紫菜,一年採摘一次,七天黃金收割期,紫菜中的黃金,實在長知識了。紫菜有先用醃製過,入口帶點微酸,十分開胃,這還是第一次吃到過。《九轉小腸 $79》店員再介紹我們必食的就是這道九轉小腸,製法功夫既繁複又花時間,需要三小時反覆清洗,用上12種香料聞火滷製,入口香醇彈牙,口感豐富,味道鹹香,很花心思的一道菜,十分喜歡。《原味紫菜煎 $68》這個時候餐廳正在推廣紫菜,很多用紫菜做主題 的菜式,這是其中一道,有香濃的紫菜和蛋味,紫菜極多,十分豐富,蛋嫩滑,煎得十分香口。《百秒黃花魚 $69/位》這道也是餐廳的招牌特色,只用100秒燜熟一條魚,原帶鹹香,肉質十分嫩滑。《漁民紫菜燜飯 $78》另一道以紫菜做主題的紫菜燜飯,不會像炒飯般乾身,整體帶濕潤,飯有質感又有

餐廳位於商場內,佔地都好大,裝潢新穎,坐得十分舒適。
今晚就試試這家莆田有何特色。

有小吃和莆田自家醬汁。

《蝦苗拌頭水紫菜 $52》

《九轉小腸 $79》

《原味紫菜煎 $68》

《百秒黃花魚 $69/位》

《漁民紫菜燜飯 $78》

另一道以紫菜做主題的紫菜燜飯,不會像炒飯般乾身,整體帶濕潤,飯有質感又有口感,紫菜味香,果然有特色。
2017-12-27
2018-01-11 1615 瀏覽
食過尖沙嘴的莆田後一直念念不忘,知道元朗原來開設新店,便相約朋友去朝聖,餐廳位於元朗形點這個新落成的商場,就在西鐵上蓋十分方便,這個商場都十分大,所以花了一點時間才找到,餐廳地方寬廣,光顧的人倒不少,餐廳裝潢和尖沙嘴的一樣簡潔雅緻。入座後店員細心介紹最近餐廳主打的"頭水紫菜”,沒有試過用紫菜作主題的菜色,當然不會錯過。蝦苗拌頭水紫菜 $52賣相精緻,店員介紹紫菜有先醃過,食落帶點微酸,十分入味。看菜單介紹,頭水紫菜即每年第一次長成頭次採割的紫菜,一年採摘一次,七天黃金收割期,是紫菜中的黃金。冰浸苦瓜 $49擺盤漂亮,苦瓜切得薄得半透,入口冰凉甘香, 沒有半點苦澀味。酥炸紫菜 $48炸得酥脆香口,而且不油膩,夠乾身,佐酒一流。紫菜燉豬蹄 $98豬蹄份量一點也不少,入口腍軟,肉質嫩滑可口,而且整鍋都是滿滿的紫菜,這樣的配搭,有一種嶄新的感覺,連着紫菜湯一起食用,口感味道更豐富。興化米粉 $78外表平平無奇的炒米粉,入口一點不普通,比一般的米粉更幼身更細嫩,但不會粘成一團,食落很有質感,而且夠乾身不油膩,配上酥脆紫菜和花生,口感豐富。

蝦苗拌頭水紫菜 $52

冰浸苦瓜 $49

酥炸紫菜 $48

炸得酥脆香口,而且不油膩,夠乾身,佐酒一流。

紫菜燉豬蹄 $98

興化米粉 $78

2017-12-27
2018-01-08 1055 瀏覽
位於元朗YOHO MALL一期2樓的莆田,主打福建菜。曾經吃過鑽石山分店,味道不錯,今次元朗分店仍能保持水準。這間新加坡過江龍頗受歡迎,更有分店獲選為米芝蓮美食推介餐廳。用餐當天為週日晚上,門口有不少人等位,餐廳內十分熱鬧。餐廳正在推廣「頭水紫菜宴」,即選用「第一水」,用最優質的紫菜去烹調菜式。第一次試用紫菜做主題的盛宴,很有驚喜,而且以米芝蓮美食餐廳來說,價格不會十分高昂。想不到紫菜也可以煮成幾款截然不同的菜色,每一款都充滿特色。首先來到的為酥炸紫菜的小吃,入口脆卜卜,毫不油膩。吃到的是紫菜天然的鹹味,不會有太多調味料蓋住原味。第二味為滷水自製豆腐,剛上桌已經聞到滷水的香味。這滷水是有餘韻的,不會只有鹹味,更會吃到香料如八角的味道。豆腐的質感也頗綿滑。原味紫菜煎其實是紫菜煎蛋,當中還加了一些紫洋蔥。蛋煎得微焦,頗香口,而且這菜色中的紫菜則較為軟身,有嚼勁,送飯一流。菜色也比想像中大碟,不需要搶夾餸。紫菜燉豬蹄來到了。豬蹄有預先煎香過少許,所以豬皮吃落更香口。豬手燉的時間也足夠,所以肉也是軟軟的,這紫菜湯的感覺也是頗有營養和足料。但個人覺得這湯鹹了少許,可能廚師下調味料時要輕手少許。在

用餐當天為週日晚上,門口有不少人等位,餐廳內十分熱鬧。

在網上見到不少食家推介莆田滷麵,這款麵果真不錯。上桌時熱騰騰的,冬天吃最暖和。

滷麵的感覺十分飽肚,因為醬汁是較為杰身的一種。當中有蝦仁、魷魚絲、切碎了的菜心等。米線的質感又彈又滑,而且配上有海鮮甜味的芡汁,不知不覺又吃完一碗。
2017-12-17
10 分鐘 (堂食)
  • 原味紫菜煎
2018-01-07 135 瀏覽
平時食開海鮮,刺身,西餐都想食返啲中菜,今晚就黎試下依間榮獲米芝蓮一星新加坡的福建菜,餐廳地方大,坐落唔會覺得迫,裝修雅緻,店員推介食餐廳近期主打 ^頭水紫菜^係紫菜中黃金仲有禮盒包裝可供外賣我地點左頭水紫菜套餐,依碟酥炸紫菜,炸得香脆可口,唔會油膩,夠乾身滷水自制豆腐:豆腐本身吸收哂滷水味道,滷水味香濃,好多汁原味紫菜餅:紫菜蛋餅,用大量蛋漿、紫菜𤏪埋煎成,乾身不油膩,蛋餅厚薄適中,蛋香十足,紫菜軟腍紫菜燉豬蹄:頭水紫菜湯味香濃,夠暖胃,豬蹄肉質比較嫩口腍身,口感味道豐莆田滷麵:材料豐富,有蝦有菜多種材料,湯底香濃,麵質腍身
仲有禮盒包裝可供外賣
滷水自制豆腐:豆腐本身吸收哂滷水味道,滷水味香濃,好多汁
莆田滷麵:材料豐富,有蝦有菜多種材料,湯底香濃,麵質腍身
2018-01-06 110 瀏覽
不嬲都好鍾意食紫菜,上次經過見到莆田推出多款紫菜嘅餸菜,就梗係要試吓!第一次食莆田,小菜係滷水眉豆花生,用滷水汁滷到啲眉豆淋晒、而花生🥜又保持到少少脆身,新鮮特別又幾好食!先黎一份滷豆卜做前菜,豆卜吸晒啲滷水汁,滷水汁濃郁有八角嘅香味,忍唔住好快就食晒!🤣🤣第一次食用紫菜黎煎蛋餅,諗唔到原來咁配,蛋餅外邊煎到有少少脆口,而內里嫩滑蛋香,配埋莆田自家製辣醬,完美!想講返少少佢個自家製辣醬,偏向東南亞風味,酸酸地加上辣味適中,好啱點炸嘢!叫咗一個炸紫菜,雖然有少少偏油膩,但係會越食越想食個種,停不了口!😂 豬手紫菜湯,豬手已經煲到淋晒,加埋紫菜鮮味,好養生,女士真係要飲多兩碗!最後叫咗一份莆田滷麵,內里有白菜加豬肉絲,麵吸晒d湯汁,好入味!今次呢餐飯養生得來又好食,係令我意想不到嘅,因為冇諗過紫菜都可以成為主菜。

2018-01-03 601 瀏覽
莆田由方志忠從內地到新加坡開創,已經喺星馬成功地開咗好幾間分店,但嚟香港打天下,依然花足功夫。首先喺工廠區買物業,研究菜式、價錢同培訓員工,請朋友去多次試菜,一切準備就緒,先至花貴租喺利舞臺落腳,開始莆田喺香港既餐飲皇國,如此嚴謹同埋有心既態度,實在令人欽敬。豉油有頭抽,原來紫菜一樣有頭水紫菜,頭水紫菜只有一星期採割時間,而首次採割既紫菜就被稱為頭水紫菜,後面既依次叫二水,三水,四水;頭水紫菜既產量低,營養價值最高,係紫菜中既極品。得悉莆田最近推出新既頭水紫菜套餐,加上莆田呢塊招牌,即刻拖住胖侶前嚟一試。點菜後侍應就送上前菜,前菜共有三碟,分別係眉豆花生,菜圃同生果,無錯,係餐前生果,雖然餐前有生果有啲違和感,不過啲生果嚟講確實係幾靚既,有西瓜哈蜜瓜同車厘茄,餐前食生果又可以增加飽足感,唔錯;眉豆同花生都煲到好腍好入味;菜脯口感爽脆,無坊間嗰啲咁死鹹,正。喺前菜同第一碟餸中間把玩枱面既醬料,呢個辣媽醬酸酸辣辣,味道幾好喎,十分開胃,同泰式生蝦汁個味道有啲相似,奈何席間無乜邊道菜同佢襯到,可惜。滷水自製豆腐,豆腐口感比起傳統嘅潮州鹵水更加細滑,質感軟綿,鹵汁清甜,亦都無咁鹹,以淨食嚟講好

滷水自製豆腐,豆腐口感比起傳統嘅潮州鹵水更加細滑,質感軟綿,鹵汁清甜,亦都無咁鹹,以淨食嚟講好食過潮州鹵味。

酥炸紫菜,碟底未見有多餘嘅油份,作為頭水紫菜,紫菜味道當然十分濃郁,而每條亦都被炸得好香脆,完全滿足哂我對零食既慾望。

原味紫菜煎,紫菜同埋煎蛋,襯埋少少菜脯一齊食,味道就最夾喇,呢一味餸個紫菜又同之前嗰個酥炸既唔同食法,用紫菜嚟煎蛋口感柔滑細膩,味道鮮香。

紫菜燉豬蹄,紫菜燉豬蹄相當足料,一鍋有成七八舊豬蹄,豬蹄煮得軟腍,啖啖都蘊含豐富既骨膠原,襯埋個紫菜湯,好味。

莆田滷麵,滷麵個賣相有少少似燴麵,麵條既口感軟糯,有啲上海麵既影子,湯底味道濃厚,鮮蝦爽口彈牙,配菜仲有冬菇,蝦米同菜絲,老少咸宜。

及後翻查食友網誌,嗰個辣媽醬原來係攞嚟食興化米粉既,真係突破哂盲腸,我估個醬同米粉應該都會幾夾,下次再嚟試吓先。
1K
2018-01-02 682 瀏覽
仲記得頭一次見到呢間餐廳係喺屯市商場中頗深入嘅位置,以往係我幾喜歡嘅一家日式炸豬排店,後來換成莆田,已經有好次想食,但一直冇去到係因為比較少食呢類菜式,怕口味唔對。估唔到去年佢地已經獲得左新加坡米芝蓮一星嘅營譽,喺香港嘅分店亦愈黎愈多,最近新新地(?)嘅形點商場都係其中一個我地放假時時流連嘅地方,莆田亦已經進駐,選擇左一年嘅最後一天,同家人黎到呢度食午飯週日下午時間黎到,入座佔9成,有一家大細,亦有附近上班嘅人,店員好快手招待左我地入內,餐廳位置頗多,空間感足,裝潢清雅,我地坐梳化位置,相當舒適。餐牌選擇多樣,有多人套餐,由2-8位都有,定價$198-798,本來以為價錢不菲,不料都可以接受啊。當然,亦可單點,主打福建菜、新加坡菜,供應小食、海鮮、肉類、蔬菜等,咁每款菜份量唔會好大,可以樣樣試啲。近10月就係頭水紫菜嘅豐收時間,家人剛去完外遊,番到黎都想食得清淡啲,於是我地都試左幾款以紫菜入饌嘅菜式略略睇過餐牌介紹,莆田自家有個紫菜基地,每年呢個時間就係紫菜豐收期,稱為「紫菜中嘅黃金」,唔知有冇咁誇張。茶位 $9/位;前菜 $9/碟原味紫菜餅 $68類似煎蛋餅,平時食開通常就係菜莆啊、

茶位 $9/位;前菜 $9/碟

前菜

原味紫菜餅 $68
類似煎蛋餅,平時食開通常就係菜莆啊、蔥、韭菜等材料,呢度就用上紫菜取代,加上蛋,輕輕煎成餅。
蛋香十足,紫菜軟腍,份量不少,感覺比較健康,不油不膩

原味紫菜餅

如果鐘意食香辣野嘅朋友,可以試下配佢地嘅秘製辣媽醬,酸酸辣辣,有啲泰式感覺,幾開胃

蝦苗拌頭水紫菜 $52
用好細好細隻嘅蝦苗(紅尾蝦苗),加入紫菜中作為涼菜食。紫菜浸到嫩腍,用上少少醋調味,酸酸地,開胃十足。
蝦苗拌頭水紫菜

蝦苗拌頭水紫菜

九轉小腸 $79
福健招牌菜之一嘅九轉小腸,印象中多年前喺台灣食過,將腸清洗乾淨,一路卷成幾層,唔會有平時腸嘅肥脂。
滷得入味,口感帶嚼勁,小腸清理乾淨,冇任何異味。用小蠟燭輕輕熱住黎食,感覺更加好食,唔怕放涼。
鐘意食小腸嘅朋友應該都會喜歡,家人就大讚不錯

百秒黃花魚
黃花魚唔係太大條,六、七兩左右,放入鍋中,用一百蚊燘熟條魚,裡面冇多餘醬汁,只有少量湯汁,加啲菜頭、薑等,湯汁好清。
鐘意食黃花魚嘅都知,一定係鮮味十足,魚肉又鮮甜,又嫩滑,細骨唔多,好食嘅魚,不用花巧,時間掌握得好好

漁民紫菜燘飯 $78
砂鍋上,咁我相信都唔似砂鍋生炒嘅,不過呢點對我冇乜關係,都係咁食。
漁民紫菜燘飯

裡面有紫菜、蠔豉,打開鍋蓋都幾香,不過入口比想像中較淡,幸好唔會好油。大約左五碗仔份量,都好足夠。

漁民紫菜燘飯

米芝蓮一星黎講,雖然性價比唔算十分之高,但價錢都唔算好貴,質素都唔錯。呢間分店唔會好多人好嘈,店員上菜、帶位都好有禮。

餐牌:

2017-12-31
午餐
2017-12-29 448 瀏覽
餐館取名自中國福建省優美的沿海城市莆田,更以當地濃郁鄉間風味和民族文化特色轉化成為多款地道美味佳餚,其中的香濃莆田鹵麵湯頭、酥炸芋頭及蝦苗拌頭水紫菜等菜式均結集著大海的鮮香風味,每一啖食在口中都是極佳的享受!為想體驗固中滋味,今晚便和友人訂了個頭水紫菜套餐。初水海苔(頭水紫菜)富含多種生命活性物質,如多醣、高不飽和脂肪酸、牛黃酸、類胡蘿蔔素、甾淳,還有不少維生素A和維生素E,以及少量的維生素C。初水海苔中含有15%左右的礦物質,有維持正常生理功能所必需的鉀、鈣、鎂、磷、鐵、鋅、銅、錳等。其中含硒和碘尤其豐富。初水海苔還可以作為糖尿病日的充飢食品,因為它不含糖分;另外,海苔作為高血壓、心髒病患者的保健食品也有極好的保健效果。蝦苗拌頭水紫菜,除了蘊含極豐富的營養外,頭水紫菜口感嫩滑爽口,入口鮮味,口感豐富;廚師特意在涼拌紫菜裏混入了有如櫻花蝦般細小的蝦苖及芹菜,鹹鮮的蝦苖加上芹菜獨特的香味,再夾雜黑醋和麻油,味道酸酸的帶着麻香,是非常開胃的一道。九轉小腸白滷水,九轉小腸又名「腸套腸」,把肥腸裏外反轉,洗盡脂肪的鉛華,再頭尾互套,重覆又重覆,一共九層,切面有點像素鵝,不過構成的每一層更加厚實

前菜:鹵水花生

前菜: 辣菜脯

九轉小腸白滷水,九轉小腸又名「腸套腸」,把肥腸裏外反轉,洗盡脂肪的鉛華,再頭尾互套,重覆又重覆,一共九層,切面有點像素鵝,不過構成的每一層更加厚實,是徹頭徹尾的功夫與心機的結合。席前以小火爐加熱,吃來有淡淡的滷水香,質感鬆化不韌,除掉多餘的肥膏後口感獨特,有點像腎及肺的混合體,是膽固醇高的肥腸愛好者的一劑美妙的美沙酮。

原味紫菜煎,賣相有點像菜脯蛋,大大的一塊,瓊油功夫做得很好,碟底沒有多餘的油份,嫩滑鮮味的頭水紫菜,跟煎蛋很配,紫菜的比例亦相當豐富,每一口也是滿滿的紫菜味,佐飯一流。

百秒黃花魚,故名思義,是以明火現燜黃花魚100 秒後立即上桌,此道在此前已在尖沙咀分店吃過了,是充滿着信心與期待;傳說不吃魚的林青霞也喜愛莆田的這一道菜,餐廳把每條黃花魚的分量嚴格控制在200g,如此精準的分量,才能在精準的100秒的時間,讓黃魚剛好斷生,口感最為鮮嫩,僅以蔥姜調味,加少許黃豆醬、鹽調味,完全不用料酒,很好地還原黃魚的鮮味,而又沒有腥味;魚肉瓣瓣分離,嫩滑鮮香,嘗過久久難忘。

漁民紫菜燜飯,以一窩澱粉質作是晚精彩的結尾實屬最好不過,燜飯較一般炒飯更為濕潤,色澤誘人,同行的是蚵仔,蜆肉,當然還有頭水紫菜,蚵仔及蜆肉的鮮味悉數滲進飯粒跟紫菜之中,加上飯面上不可或缺的香蔥作適當的點綴與及調味,為是夜完滿作結。

• 蝦苗拌頭水紫菜
  • 九轉小腸
2017-12-29 171 瀏覽
今次試下有米芝蓮的莆田,莆田是福建菜,今次係yohomall試地道風味0.0。揀左呢個頭水紫菜餐,本來我連頭水紫菜係咩都唔知,睇到menu先知紫菜係可以多次採收。根據收割的次數,可以分為「頭水」、「二水」、「三水」隨著收割次數的遞增,色澤、口感會遞減。首先有前菜,蝦苗拌頭水紫菜 ,蝦苗紫菜兩種鮮美好夾,微酸的醋調味好夾,凍食一流。冰浸苦瓜苦瓜削到好薄,擺到似花形狀,好靚,本身我唔太鐘意食苦瓜,但配蜜糖好正,有另一鐘味道,薄薄苦瓜片好脆口。酥炸紫菜當小食一流,紫菜炸到香脆,同時又係健康小食。興化米粉與普通米粉好有分別,興化米粉質感偏細軟好幼,加上海鮮配料,調味唔錯。另外更可以加上莆田特制辣媽醬,辣媽醬用3種辣椒製成,辣中帶酸,好開胃。紫菜燉豬蹄頭水紫菜湯飲落好暖胃, 紫菜香味濃, 加上豬蹄肉質軟嫩, 份量多, 飲落好滋陰進補

冰浸苦瓜

苦瓜削到好薄,擺到似花形狀,好靚,
本身我唔太鐘意食苦瓜,
但配蜜糖好正,有另一鐘味道,
薄薄苦瓜片好脆口。

酥炸紫菜

當小食一流,紫菜炸到香脆,同時又係健康小食

興化米粉

紫菜燉豬蹄

頭水紫菜湯飲落好暖胃, 紫菜香味濃,
加上豬蹄肉質軟嫩, 份量多, 飲落好滋陰進補