2020-06-29
是日放工約咗朋友旺角食飯,接近大半年冇飛,大家都好想去台灣,於是約咗食呢間台式料理,餐廳裝修得幾新正,座位之間都幾寬,坐得舒服。-沙茶牛肉鍋 個鍋都幾多不同嘅配料,有牛丸,台灣貢丸,蜆等,打邊爐必食嘅蔬菜都有,當然唔少得牛肉份量都幾多下。個湯底飲落有少少辣但唔油膩,適合我呢啲想食辣但唔想食咁辣嘅人,食到咁上下落埋粉絲索晒啲湯嘅精華好味-藥膳雞鍋 友人叫咗呢個鍋,配料大至上都差不多,但有別於呢個鍋系冇丸,但多咗炸魚皮同鳴門卷,雞件嘅份量夠曬我哋兩個人食有突,啲雞好大舊,雞肉食落滑嫩唔會鞋烚烚。湯底聞落唔算好濃藥膳味易入口。-青椒皮蛋皮蛋加埋啲蒜蓉芫茜同埋啲醬酸酸地幾開胃。-脆皮肥腸豬腸個皮炸得香脆,點埋個泰式辣醬辣,幾好味。-奶蓋茶茶八號友人嗌咗走甜,茶底甘濃奶蓋芝士香滑。-百香果綠妍杯野飲嗌咗少甜,真係做到少甜,綠茶配合酸酸甜甜嘅百香果,夏天飲真係好開胃。大推追加粉絲同烏冬都系打邊爐不能錯過嘅食物。
-沙茶牛肉鍋
-藥膳雞鍋
-青椒皮蛋
皮蛋加埋啲蒜蓉芫茜同埋啲醬酸酸地幾開胃。
-脆皮肥腸
豬腸個皮炸得香脆,點埋個泰式辣醬辣,幾好味。
-奶蓋茶茶八號
友人嗌咗走甜,茶底甘濃奶蓋芝士香滑。
-百香果綠妍
追加粉絲同烏冬都系打邊爐不能錯過嘅食物。