2020-10-13 18 瀏覽
#茶茶秘製麻辣牛肉麵,湯底偏油,唔算好麻辣加左甜甜地既酸菜調味,都幾特別呢間手打麵比較幼身,麵質彈牙又吸湯牛肉帶有少少牛筋,食落更爽口嫩滑66蚊連埋奶蓋四季春,都算抵食奶蓋勁多,有誠意,但略嫌芝士味唔算好重
#茶茶

秘製麻辣牛肉麵,湯底偏油,唔算好麻辣
加左甜甜地既酸菜調味,都幾特別
呢間手打麵比較幼身,麵質彈牙又吸湯
牛肉帶有少少牛筋,食落更爽口嫩滑
66蚊連埋奶蓋四季春,都算抵食
奶蓋勁多,有誠意,但略嫌芝士味唔算好重

2020-10-12 63 瀏覽
其實之前已經黎食過,好掛住佢d鍋,但由於疫情好難約人,今次終於可以食返啦~😆今次坐得比較入同埋係平日,所以可以坐得比較鬆動😀。之前同d 朋友都只係一人一鍋,所有就唸住今次試下佢其他野😁鍋就一定會叫架啦~今次叫左佢既臭臭鍋,就睇下佢有幾臭😎另外就點左外婆炸醬麵同埋炙燒黑椒牛肉飯,野飲就係佢比晒手指既兩款奶蓋。同朋友耐冇見,一路吹水,野食就黎啦~招牌臭臭鍋其實都唔係好臭唧~佢個隻所謂臭,係台灣臭豆腐個隻臭,但我超愛台灣臭豆腐,每次去都必食,而家冇得去旅行既時候,正好慰解左我既心隱😭。鍋既湯濃度適中,唔會好淡,又唔會濃到好味精咁👍我會建議大家加埋個公仔麵餸湯,就唔會晒左個湯💁。今次叫左其他野驚食唔晒,所有我就唔叫啦。佢仲有個醬料盤可供點料用🤗炙燒黑椒牛肉飯重點係個汁度,有少少甜甜地,好滋味,牛肉亦都煮得好琳,唔會話好硬好韌。👍外婆炸醬麵大家千析唔好唸錯左韓式既炸醬麵咁,呢款比較清,因為佢有莞茜,青瓜同芽菜伴麵,之前食左兩款濃味野食,而家食返呢個麵,反而啱啱好平衡返。奶蓋莓莓我上次都已經飲過,以唔係專賣飲料既店段講,呢個莓莓都屬於中上,但我自己飲野都會選少甜,所以少甜左就好啱我口味😋兩個人食左

今次坐得比較入同埋係平日,所以可以坐得比較鬆動😀。
之前同d 朋友都只係一人一鍋,所有就唸住今次試下佢其他野😁

同朋友耐冇見,一路吹水,野食就黎啦~

佢仲有個醬料盤可供點料用🤗
炙燒黑椒牛肉飯

炙燒黑椒牛肉飯
外婆炸醬麵

外婆炸醬麵
奶蓋莓莓

奶蓋莓莓
兩個人食左咁多野,每人都係百五蚊倒,係真係好抵食🤓
睇下下次又試d咩好呢🤔
  • 炙燒黑椒牛肉飯
  • 招牌臭臭鍋
  • 芝士莓莓
2020-10-12 24 瀏覽
發覺唔多地方可以食到臭臭鍋, 原來旺角依間餐廳有得食, 一直以為佢只係茶飲加便當咁, 近近地今日就去食番個先! 餐廳一入去就係茶飲店既格局, 再入面就係餐廳用餐既地方, 睇黎茶飲都係佢地既主打!果然係同出面茶飲店一樣超多款, 我地揀左兩杯奶蓋, 奶蓋莓莓同埋奶蓋四季春。奶蓋夠厚夠濃, 配上莓既果香味VERY GOOD, 而且中意佢濃郁唔會稀,  而四季春就清香D, 好解膩既感覺!招牌臭臭鍋大堆頭配料, 貢丸鴨血牛肉娃娃菜酸菜臭豆腐~ 當中既臭豆腐食落好有台灣風味, 又臭又好食!! 加埋佢辣辣地既湯底, 湯底咁惹味我就加多個粉絲, 索哂D湯好好味。依個一人火鍋食得真過癮, 下次想試埋佢個麻辣湯添!!依個時候要讚下佢杯野飲, 一路食火鍋一路飲好解渴之餘大大杯, 飲極都有, 好抵飲。脆皮肥豬腸即叫即炸, 個皮真係薄脆, 佢炸得夠火喉, 咬落唔會油淋淋, 雖然知好肥但都忍唔住食~鹽酥雞扒滷肉飯大大塊雞扒, 而且即炸非常香脆,惹味, 台式滷肉飯調味剛好, 有粒粒肉口感, 份量亦足以拌哂成碗飯。

脆皮肥豬腸

鹽酥雞扒滷肉飯
2020-10-01 110 瀏覽
行完街經過呢間台式料理火鍋餐廳,見到佢入邊人山人海,餐牌都好吸引,就入咗去。我哋嗌左一個佢嘅招牌香香鍋,加另一個麻辣鍋,仲加咗一份鹽酥雞扒😋香香鍋嘅臭豆腐勁香好味,但我覺得麻辣鍋更加出色👍🏻加咗麻辣味嘅公仔麵勁爽!但最出色嘅一定係佢份鹽酥雞扒🤤又香又脆!而且雞肉做到好嫩滑!抵讚👍🏻除咗嘢食我哋仲嗌左兩杯嘢飲,不過我真係覺得佢啲嘢飲麻麻哋所以就唔多介紹啦~總結呢間野好抵食價錢好合理公道而且服務員嘅態度唔錯👍🏻值得一試

香香鍋
麻辣鍋
鹽酥雞扒
香香鍋
麻辣鍋
鹽酥雞扒
2020-09-11 203 瀏覽
唔想坐車去到老遠食炭火Pizza,咁就轉咗去解決我個思鄉病。台式小火鍋,喺旺角就有一間。而且位置好方便,就係金聲戲院附近,旺中帶靜㗎。雖然係平日,但都枱枱都坐滿客,而且仲係男士居多。我同朋友分別點了『招牌臭臭鍋』及『酸菜肥牛鍋』。份量睇落都算大大哋,但女仔叫一個火鍋絕對夠晒食。反而望到週圍嘅男仕,眼見得一位有另加錢叫咗一碗台式肉燥飯,其他竟然係加即食面!好開心,我食到我想食好耐好耐嘅台式臭豆腐及鴨血,可惜今晚冇提供米血糕。如果唔係我都好想再挑戰下自己,睇下N年後嘅我仲接唔接受到嗰種奇奇怪怪嘅味道同口感。酸菜肥牛鍋就一般般喇,可能酸菜落得未夠多,所以湯底未唔夠濃唔夠酸。不過唔緊要喇,味道尚可,解決思鄉病事大。奶蓋莓莓:賣相就唔得喇,奶蓋沉晒底。。。滿杯紅柚子:味道有啲怪怪哋,飲品真係要待改進

雖然係平日,但都枱枱都坐滿客,而且仲係男士居多。

奶蓋莓莓:賣相就唔得喇,奶蓋沉晒底。。。

滿杯紅柚子:味道有啲怪怪哋,飲品真係要待改進

2020-09-01 159 瀏覽
叫咗紅燒牛肉麵,得三塊無味牛𦟌,湯底普通豉油味,一啲牛肉味都冇,塊牛𦟌應該係雪櫃攞出來放上面,係冇味既情況下唯有叫佢攞辣椒,點知發緊夢既侍應哥哥攞咗牙簽。個面食第一啖就知冇heart 整。我屋企自己煮都好食過佢。
個面食第一啖就知冇heart 整。
我屋企自己煮都好食過佢。
2020-08-31
[懷緬過去嘅晚市堂食]常在旺角中匯街一帶覓食,這裡有各種各樣的食肆:平價、貴價、茶餐廳、粥舖、粉麵、韓國菜、餃子……甚麼都有,偏偏就沒有試過【茶茶】。平常經過【茶茶】,已經想試。今天決定進來試試吧。一人火鍋,台式食物,我都挺喜歡的。餐廳嘅門口有一個好大嘅霓虹燈牌,喺遠處都知道餐廳已經喺前邊。門口嘅落地玻璃雖然唔似台灣店嘅作風但係令到餐廳好有時尚感。餐廳空間為L型,入到去就有一個好闊落嘅bar位,然後幾張枱,行入少少就有一個正方形空間,入面就有唔同嘅可移動枱同埋有梳化位置。成間餐廳感覺同台灣菜嘅風格有啲對比但係你會覺得呢一個有差異感對比,咁反傳統,幾新穎反而有啲驚喜。餐廳入邊仲有唔同嘅細細幅油畫貼滿左喺場上邊,每幅都有唔同嘅意思同含意。一望餐牌,裏面嘅款式總共有三個系列,滷肉飯系列、麵條系列、同埋呢度最出名嘅一人鍋系列,煮食就分為呢三樣路線其次仲有唔同嘅台式小食同埋台式飲品。在旺角區來說價格屬於中下,一個人平均$70-$100多少少就可以埋單了。我哋兩個人就食咗一個鍋一個麵條一款小食再加一杯嘢飲Share已經好飽啦。Drink menu有好多選擇揀完唔洗去排隊買,好方便。▪️茶茶麻辣鍋 $
[懷緬過去嘅晚市堂食]

Drink menu有好多選擇揀完唔洗去排隊買,好方便。

▪️茶茶麻辣鍋 $108
麻辣鍋 以火酒糕嚟熱住個鍋,都好夠火力,基本上平時打邊爐想食既野都有齊,多配料,夠飽,D配料疊到高一高,有幾款丸、豆腐、金菇、冬菇、娃娃菜,公仔麵等等。

呷啖湯又唔算好辣,唔太濃、又唔太嗆喉,對我嚟講恰到好處,我鍾意佢嘅豆腐同金菇,豆腐每一舊既小孔吸收了湯汁和醬汁, 所以食落非常美味,金菇亦都好入味呢,

中途都加左一次湯底,基本上平時打邊爐想食既野都有齊,所以呢個一人邊爐都幾好,另外Menu左下面有教你調配料比例!務求食到最佳風味!

▪️鹽酥雞扒蔥油拌麵 $68
台灣的拌麵,於香港非常流行,No.1蔥油用來拌麵就最好不過,配上台灣另一出陪小食-鹽酥雞扒,呢個組合抗拒不了,到來時賣相不錯。

食落去麵質爽彈有口感,撈埋蔥油麻油味好香,每啖風味十足,食材非常簡約,但融合在一起的濃油蔥油,讓簡單平凡的拌麵有了不平凡的美味。

香脆肉嫩的鹽酥雞扒,炸粉唔會太厚,而且肉同粉吾會分離,調味好好食,又夠熱,越是邪惡卻是讓人更想吃。

▪️滷肉飯 $15
細細個都開始鍾意食滷肉飯因為佢既鹹香味較突出,為得小小味既白飯,加上更濃旭既味道,在面層淋上燉煮碎豬肉及醬油滷汁,看似肥肉比例較多。但做唔到入口即融。

味道鹹中帶點點甜,如果滷肉能多一點就好了。台灣最具古早味的小吃,相信有好多香港人都喜歡喔。

▪️酥炸花枝丸-六粒 $34
炸得圓滾滾的, 熱辣辣擺入口,咬下去,好吃啊!鹹香夠味,口感絕佳,加點胡椒鹽更美味添。忍不住真想自己一個食晒6粒。haha

▪️滿杯紅柚子$35
食到熱辣辣叫返杯凍飲好爽喔,水果系列飲品較吸引,想飲茶味重的可選水果茶,想飲啖啖果香的可選水果汁,當然我選的是满杯红柚,夏日的必備的飲品之一,不僅是少女風滿滿的顏值,還有極佳的口味。

滿杯紅柚用料豪氣,略帶苦澀的酸甜西柚,慢嘴柚香,清香的茶味融合在口腔中,口感讓人記憶猶新,喜愛程度100%。
成個過程餐廳嘅店員都非常好服務態度見到我哋食晒都會幫我哋收左枱上面嘅碗碟,價錢、食物,服務、性價比不錯喔。總括嚟講如果喺旺角想食台灣野或者打個快速邊爐我就會諗起【茶茶】
2020-08-11 169 瀏覽
今日去旺角行街,想食下台式野,就決定同朋友黎呢間餐廳試一試🥳。.鹽酥雞扒滷肉飯($50)呢個午市套餐真係非常抵食,塊雞扒真係好大塊,而且啱啱新鮮炸起好吸引,最正係塊炸皮都好薄,再配埋台式滷肉飯非常滿足😋。.鹽酥雞扒蔥油拌麵($68)呢個餐開份量都非常足夠,除左塊雞扒好正之外,拌麵亦唔錯,蔥油味道好香👍。.蠔油時菜(+$10)食左咁多肉當然要食番d菜,見加$10就有個蠔油菜心都好抵食🥳。.炸雞翼(柚子)(+$15)雞翼炸得好脆,而且配埋柚子汁都幾特別😝。.
鹽酥雞扒滷肉飯($50)
鹽酥雞扒蔥油拌麵($68)
蠔油時菜(+$10)
炸雞翼(柚子)(+$15)
雞翼炸得好脆,而且配埋柚子汁都幾特別😝。

午餐
2020-08-01 115 瀏覽
懷緬一下之前晚市堂食~呢間都幾出名 疫情下晚市都仲係坐滿.⭐️茶茶麻辣鍋 小辣$108 都唔算好辣 仲要好多配料 夠飽基本上平時打邊爐想食既野都有齊金菇 菜粟米 火鍋丸 公仔麵 海鮮蜆類所以幾鐘意呢到食一人邊爐⭐️炙燒黑椒牛肉飯62幾甜口既 好濃燒肉汁既牛肉飯牛肉份量ok⭐️招牌鹽酥雞 $40熱辣辣 夠酥脆野味 好評⭐️百香果綠妍$27綠妍茶味夠香 有唔小百香果籽⭐️滿杯紅柚子$35呢杯feel到落左好多西柚每啖都飲到好多西柚肉 所以好夠果甜‼️係我飲過 既西柚茶 上級水平茶茶台式料理 (旺角)旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
懷緬一下之前晚市堂食~
呢間都幾出名 疫情下晚市都仲係坐滿

⭐️滿杯紅柚子$35
呢杯feel到落左好多西柚
每啖都飲到好多西柚肉 所以好夠果甜
‼️係我飲過 既西柚茶 上級水平

茶茶台式料理 (旺角)
旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
2020-07-26 124 瀏覽
和朋友打完球,走到旺角找餐廳吃晚餐。經過看到這家指定食物和飲品享半價,然後全單還再有8折,便決定吃這家。餐廳風格小清新,環境也讓人舒適。時間有點晚,所以大家不想吃太多。於是我們點了兩道菜3個人share。香酥豬扒煎蛋飯($31)當然要點這個,因為半價後實在太便宜了😆。豬扒炸得很美,外脆內肉滑多汁,調味亦恰到好處。好吃。😋 $31絕對超值。招牌臭臭鍋($108)這個鍋真是臭的😂,因為臭豆腐關係。它裡面有很多不同食材,有牛肉、鮮冬菇、鴨血、大腸、鵪鶉蛋、蜆、榨菜、金菇等。雖然多款式,不過份量不算很多。用鍋裡的湯和食物來撈飯吃,不錯。奶蓋綠妍($15)、蜜桃綠妍($13)這兩款飲品都是半價。兩款都是綠茶,茶味比較清淡。而奶蓋則十分輕散,不是濃濃厚綿的,所以比較差,味道也不濃郁。不過半價十多元,就不錯了,不能要求太多。最後結賬全單8折,每人只需$60,很抵。😊
和朋友打完球,走到旺角找餐廳吃晚餐。

餐廳風格小清新,環境也讓人舒適。

香酥豬扒煎蛋飯

香酥豬扒煎蛋飯($31)

當然要點這個,因為半價後實在太便宜了😆。

招牌臭臭鍋($108)

這個鍋真是臭的😂,因為臭豆腐關係。

用鍋裡的湯和食物來撈飯吃,不錯。

奶蓋綠妍($15)、蜜桃綠妍($13)

這兩款飲品都是半價。

不過半價十多元,就不錯了,不能要求太多。

最後結賬全單8折,每人只需$60,很抵。😊
香酥豬扒煎蛋飯
2020-07-24 70 瀏覽
今日同朋友一齊去呢間店食台灣野,佢既沙嗲牛肉鍋望落好正咁。一嚟到勁大煲而且好香沙嗲味,牛肉有4-5塊而且肥瘦適中,食落好嫩同埋冇筋。另外仲有蜆,貢丸,金菇,豆腐等既配料,豐富又唔會好滯,湯底雖然好濃沙嗲味但唔會好杰,所以其他配料食落只會有淡淡沙嗲味而唔會太濃,完全唔使加鼓油。另外再叫咗炸豬腸,佢會幫你剪埋,食落滷水味突出而且即叫即炸,香脆爽滑既口感好好食,份量都好多添。我仲叫咗個台灣直送荔枝啤,飲落酸酸地而有少少荔枝味,好特別幾好飲!

2020-07-22 46 瀏覽
今日路過旺角,隨便在openrice上點指兵兵,就去咗 豉油街的茶茶食午餐。午市推介鹽酥雞扒滷肉飯50 蜂蜜綠研加仙草 8雞扒大大件炸得金黃酥香, 仲要勁juicy. 。 滷肉飯豬油甘香, 但唔會過於肥膩,而且味道也不會過咸。 跟餐加配了蜂蜜綠研加仙草, 清新, 仙草也嫩滑的。午市套餐可以 追加小食 咁就不如叫返碟 蠔油時菜, 菜心大大條冇揸仲要好鮮嫩, 十蚊抵食。脆皮肥腸炸過的大腸,外皮金黃酥脆,肥而不膩,超好食。荔枝紅茶加珍珠另外仲再叫多咗杯飲品, 荔枝味道酸酸甜甜, 珍珠有口感而且份量也頗多。

午市推介

鹽酥雞扒滷肉飯50 蜂蜜綠研加仙草 8

午市套餐可以 追加小食

脆皮肥腸

炸過的大腸,外皮金黃酥脆,肥而不膩,超好食。

荔枝紅茶加珍珠

2020-07-22 46 瀏覽
餐廳:茶茶台式料理 (旺角)地址:旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖推介指數:9/10【滿杯紅柚子】$35一杯既價錢兩杯既份量,最重要系成杯都系新鮮柚子汁,勁抵飲。【沙茶牛肉鍋】$108原本叫左兩個飯,有d寡,索性叫多個鍋一齊share食。火鍋最緊要系個湯底掂,夠哂香濃惹味搞到要整個飯黎餸湯,連個菜都正。【鹽酥雞排滷肉飯】$68厚身又juicy既雞扒,皮脆酥香,滷肉就少左d,吾夠餸成碗飯。【香酥豬扒煎蛋飯】$62呢個就有d寡,得果兩滴豉油,好彩有叫個湯茶鍋,自製湯飯。
餐廳:茶茶台式料理 (旺角)
推介指數:9/10

【滿杯紅柚子】$35
一杯既價錢兩杯既份量,最重要系成杯都系新鮮柚子汁,勁抵飲。

【沙茶牛肉鍋】$108

【鹽酥雞排滷肉飯】$68

【香酥豬扒煎蛋飯】$62
呢個就有d寡,得果兩滴豉油,好彩有叫個湯茶鍋,自製湯飯。

2020-07-21 51 瀏覽
想食台式料理可以去呢間茶茶,今日同朋友食午餐發現原來台式料理都好受歡迎。簡簡單單一個滷肉飯又一餐,而且仲有一系列台式料理飲品。朋友叫咗台式紅燒牛肉麵,可以話係台灣數一數二最有名嘅代表作,湯底都幾清,有蘿蔔同埋甘筍。另外仲有炙燒黑椒牛肉飯,醬汁略嫌過多,但有足夠嘅肥牛同埋洋蔥爆得幾香牛肉薄切每啖都有好濃烈嘅味道。每一個午市套餐仲可以追加小食,我哋叫咗花枝丸同埋柚子雞翼,兩款份量唔算多但夠精緻,味道唔錯加埋台式甜酸醬,香炸口感令人一試愛上。最後當然我梗係要加杯台式飲品,今次試吓唔飲台式奶茶轉飲蜜桃綠妍,加$3可以加仙草,更加有口感每一啖都係啫喱,涼透心。

每一個午市套餐仲可以追加小食,
我哋叫咗花枝丸

2020-07-21
2020-07-20 30 瀏覽
今日喺旺角做完嘢就喺附近搵咗間餐廳食午餐, 健豉油街嘅茶茶 台式餐廳 唔係好多人, 但餐廳環境佈置都令人好舒服, 就走咗入去食番個午餐。台式紅燒牛肉麵52 紅燒牛肉麵大件夾抵食, 個麵底勁多, 牛展都好大件, 仲有三件咁多。 有埋小棠菜蘿蔔唔會怕淨係食肉。酥炸花枝丸花枝丸炸得金金黃黃,咬下去超級彈牙,而且嚼勁十足, 仲食到粒粒花枝粒添 。台灣夜市小香腸跟餐可以優惠價加配小食,小香腸是一口一片的size,肉質鮮甜飽實, 滿滿都係台灣的味道。跟餐可以加配飲品, 叫咗純四季春加珍珠,花香明顯,甘甜易入喉。 珍珠都煙韌有咬口。

台式紅燒牛肉麵52

酥炸花枝丸