2020-07-20 36 瀏覽
今日買完鞋又過黎茶茶食飯,雖然上次食過臭臭鍋幾好食~但今次就想食D同上次不同的~鹽酥雞扒滷肉飯見檯檯客都叫咁滯,就唔蝕底叫埋一份!上到檯果然好吸引!外皮係好正宗既台式鹽酥雞外皮,唔係就咁油炸就話係鹽酥雞果隻!而且雞扒大大塊,切件上又易食又抵食!咬落口外脆內嫩,雞肉有油脂同肉汁,一D都唔乾。滷肉飯既滷肉比例亦唔少,撈飯食又香口又滿足!唔會過咸味道岩岩好!小香腸拚鹽酥雞粒食台灣野點少得台式小香腸,見鹽酥雞扒咁正,老公話要叫埋鹽酥雞粒!呢個雙拼就岩哂喇! 小香腸烤得香脆,咬落去肉香四溢,好正! 鹽酥雞粒比雞拱細舊更加容易食~作為小食唔錯,好快就食哂!滿杯紅柚子食完D熱氣野一定要飲杯野爽下!呢度既台式飲品選擇都好多,我揀左滿杯紅柚子,黎到見到超開心,因為顏面色又靚又大杯!雖然我叫左走甜但杯野一D都唔酸唔澀,好易入口仲好透心涼,有紅柚味之餘一路飲仲一路有D碎冰咬下~清新又解渴夏天必點!

鹽酥雞扒滷肉飯

小香腸拚鹽酥雞粒

滿杯紅柚子

2020-07-17 36 瀏覽
今日同朋友一期一會冇理由受到疫情影響,所以我哋決定早啲嚟食聽講依間食台式食品嘅餐廳幾唔錯所以入咗去,其實價錢唔算太貴。招牌臭臭鍋($108)+滷肉飯($15)餐廳推薦得嘅當然要食,我鍾意佢名副其實夠晒臭,好過癮,而且用料十足,有米血糕鴨血等等仲有好多,非常滿足。再配合埋肉味十足的滷肉飯,簡直就是原滿。脆皮肥腸($32)煎得非常香脆,而且肥腸非常邪惡啖啖油,外脆內院極度香口,沾少少酸辣醬,味道更提升。藥膳豚肉麵($60)至於我朋友因為不吃辣所以點了麵條🍝,除了有淡淡的藥膳湯味之外,更充滿着蔬菜🥬,非常健康,而且充滿藥膳湯汁的麵條亦都非常彈牙👍🏻涼拌手撕雞($42)作為涼拌手撕雞最重要當然是雞肉夠嫩滑,而且這個涼拌手撕雞調味剛到好處表面加了一些芝麻和芫荽,更加適合在夏日炎炎的天氣食。至於嘢飲方面叫咗個純四季春($27)同埋檸檬紅茶($27), 兩個都少甜,個人覺得純四季春茶味比較香濃,建議大家泥到可以試吓🤤

招牌臭臭鍋($108)+滷肉飯($15)
招牌臭臭鍋+滷肉飯

脆皮肥腸($32)
脆皮肥腸

藥膳豚肉麵($60)

涼拌手撕雞($42)
涼拌手撕雞

藥膳豚肉湯麵
四季春
檸檬紅茶
2020-07-13 20 瀏覽
Last week went here for dinner with my friend. Heard the drinks here not bad, so we ordered the tea series. A little but too sweet but still the cheese milk foam is sooooo good!I like the fries chicken so much that is crispy and juicy. And the spicy beef noodles are tasty as well(with loads of beefs which is good). But the snack is a bit disappointing (too ily for the fried intestine and the sauce is too spicy) Overall the environment is fancy and the service is OK. Would come back for dinner if

Overall the environment is fancy and the service is OK. Would come back for dinner if walk nearby.
2020-07-12 15 瀏覽
It’s been awhile to have Taiwanese hot pot! It’s quite special cos everyone got to enjoy one unique hot pot in front of u instead of sharing a large one. You can define order extra toppings if you like but we found that brought for us. The cheese milk tea is ok wish the tea flavour is stronger The Mala hot pot can be more spicy hahaha

2020-07-12 19 瀏覽
台式火鍋癮起,而碰巧胃口不太大,一人火鍋絕對是不錯的選擇。店舖裝修簡約主打黑白色風格,牆壁以黑白格子作裝飾。餐廳提供幾款湯底選擇多元化,如麻辣牛肉鍋、招牌臭臭鍋等類似以外亦有台式便當湯麵等火鍋份量不少,有tm台灣香菇貢丸、魚丸豆腐娃娃菜公仔麵大量蔬菜作配料吸滿湯汁涼拌尖椒皮蛋醬汁酸辣,惹味開胃飲品方面青檸味十足好夠酸甜開胃😇-沙茶牛肉鍋酸菜肥牛鍋尖椒皮蛋麻辣手撕雞-𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $200/𝚑𝚎𝚊𝚍. ————————————————茶茶台式料理 (旺角)旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖————————————————

台式火鍋癮起,而碰巧胃口不太大,一人火鍋絕對是不錯的選擇。
店舖裝修簡約主打黑白色風格,牆壁以黑白格子作裝飾。
餐廳提供幾款湯底選擇多元化,如麻辣牛肉鍋、招牌臭臭鍋等
類似以外亦有台式便當湯麵等

涼拌尖椒皮蛋醬汁酸辣,惹味開胃

飲品方面青檸味十足好夠酸甜開胃😇

沙茶牛肉鍋
酸菜肥牛鍋
尖椒皮蛋
麻辣手撕雞

𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.
————————————————

茶茶台式料理 (旺角)
旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖

————————————————
2020-07-10 15 瀏覽
#茶茶台式料理 今日放工想食火鍋,但朋友想食台式牛肉麵,點好啊!!上網search 到一間 係旺角既台式料理,可以有齊我們所有願望,可以食一人鍋加台式料理✌️🔹沙茶牛肉鍋 $108 一人盛 不夠還可追加配料,如烏冬,蛋等等。其實鍋子裡的食材也有很多,相當豐富,有肥牛、牛丸、貢丸、鵪鶉蛋、蜆、炸薯仔、豆腐、粟米、娃娃菜、鮮冬菇等等。沙茶味湯底都好香濃,好味👍🔹台式紅燒牛肉麵 $68 份量不少,湯頭濃郁,麵條口感彈牙,牛肉有點嚼勁,整體不錯🍜😁😁🔹酥炸花枝丸 $34 炸到圓碌碌,花枝丸裡頭有很彈牙的花枝,我一個人食晒😉😉🔹奶蓋莓莓 $38 入口先有一層香滑奶蓋,再就是香甜士多啤梨,店員調教得幾好🍓🍓🍓茶茶台式料理地址: 旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖

茶茶台式料理

2020-07-08 21 瀏覽
自從係疫情過後, 都開始約朋友食飯今日就同朋友喺旺角打完波之後, 就喺附近食個晚餐, 朋友突然間諗起食返個台式火鍋, 每人一個鍋, 大家一於舉腳贊成餐廳嘅鍋種都非常之多選擇, 我就揀咗包羅萬有嘅 茶茶麻辣鍋分量都幾多, 牛肉非常之滑, 伴埋麻辣汁一齊食, 又麻又辣又香, 百感交集 貢丸, 花枝丸, 夠彈牙, 海蜆嫩滑, 白魚蛋真係好少機會食到啦, 依家有機會再食, 非常之懷念, 有麻辣湯底就當然要食埋個公仔麵啦, 公仔麵非常之掛湯, 索滿辣汁, 辣辣地, 非常之惹味粟米, 椰菜鮮, 冬菇, 娃娃菜, 又係索滿曬嗰個醬汁, AMAZING食咗咁多辣嘢, 就叫返一杯凍飲, 下一下火, 可以減辣, 叫咗個餐廳推介嘅滿杯紅柚子 , 大大塊紅柚, 酸得嚟有啲苦澀, 非常之過癮, 解渴之餘, 又可以減辣, 不錯不錯
自從係疫情過後, 都開始約朋友食飯

餐廳嘅鍋種都非常之多選擇, 我就揀咗包羅萬有嘅 茶茶麻辣鍋

2020-07-08 13 瀏覽
係新寶戲院睇完1/2的魔法 梗係要搵野食 行過少少就有間台灣野 太耐冇得去旅行都幾掛住啲台灣美食太肚餓嘅關係 嗌左個台南滷肉煎蛋飯好大碗 隻蛋煎得好靚 多啲汁撈飯就仲正仲嗌左啲地道小食 酥炸花枝丸 小香腸拼雞粒 同青椒皮蛋啲小食都唔錯 全部都熱辣辣 個雞粒唔會全部都係炸粉 個青椒皮蛋好重口味 勁多蒜容 唔知食完會唔會勁口臭 食得台灣野 又點可以唔嗌杯台式飲品 嗌左杯奶蓋莓莓 佢店長推介 佢好大杯 勁多奶蓋 個奶蓋唔會好漏 個莓又唔會太酸 好夾好好飲 好想試埋個茶

太肚餓嘅關係 嗌左個台南滷肉煎蛋飯
好大碗 隻蛋煎得好靚 多啲汁撈飯就仲正
仲嗌左啲地道小食 酥炸花枝丸 小香腸拼雞粒 同青椒皮蛋

2020-07-08 16 瀏覽
今日和朋友在旺角shopping 由中午直到傍晚,在新寶戲院附近黑布街街囗⋯⋯突然看到一間台式料理,裝修簡潔..就跟朋友決定試一試..茶茶台式料理有台灣出名的臭臭鍋,台灣牛肉麵,也有台灣手工啤酒🍻在香港,吃台灣麵有很多選擇,但台灣臭臭鍋在香港很少有,所以就跟朋友決定試一試🤪台式臭臭鍋有大中小辣任選,我選咗中辣,辣度適中👍🏻配料也很豐富有貢丸,豆腐,鴨血,肥牛,蜆,冬菇,九菜,娃娃菜等....份量也很大份😎幸好臭臭鍋沒有加配公仔麵或粉絲🙈要不然其他的手斯雞,鹽酥雞一定吃不完🙈🙈🙈鹽酥雞香脆可口😋😋荔枝手工啤

鹽酥雞香脆可口😋😋

荔枝手工啤
2020-07-07
  • 招牌臭臭鍋
  • 鹽酥雞扒
2020-07-05 12 瀏覽
標題係drinks, 當然第一張相都係要介紹返drinks 先啦百香果綠研~百香果味好濃郁,仲有一片lime吊味~見好多檯都有點呢個signature drinks另一杯係純茶茶8號,其實唔知係咩,不過清清地唔錯涼拌手絲雞,落咗大量芫荽,麻油味好香,咁熱既天氣食一流台式牛肉麵,牛展炆得好腍,筋同肉既比例剛剛好拉麵整得好彈牙,仲有兩件紅蘿蔔麻辣窩,一人份量,有墨魚丸、魚蛋、貢丸、粟米、鵪鶉蛋、金菇、冬菇、娃娃菜、豆腐、肥牛、支竹、蜆肉、公仔麵、蟹柳樣樣少少地最岩花心既人

另一杯係純茶茶8號,其實唔知係咩,不過清清地唔錯

涼拌手絲雞,落咗大量芫荽,麻油味好香,咁熱既天氣食一流

台式牛肉麵,牛展炆得好腍,筋同肉既比例剛剛好

拉麵整得好彈牙,仲有兩件紅蘿蔔

樣樣少少地最岩花心既人

2020-07-03 23 瀏覽
黎開旺角想搵個落腳位,就入左呢間茶茶飲下台式飲品,仲同朋友每人叫左個一人鍋食添,份量上唔會浪費,食到飽又吾會食剩野。個環境都幾舒服,會keep住播放流行音樂。🔷青椒皮蛋 💰42 💙70/100皮蛋份量係算多,面頭報怖左好多蒜茸粒,認真唔洗比面咁食蒜,好正。另外個汁會以醋為主,酸酸地仲有莞茜,岩哂「多青」人士。🔷麻辣肥腸 💰34 💙70/100呢個肥腸個表皮炸到好脆好香口,但油份又食唔出好多,配埋個甜酸醬沾黎食,但麻辣味又真係不太明顯,怕辣嘅都會岩食。🔷藥膳雞鍋 💰108 💙70/100湯底為藥膳味,見到都有杞子、蟲草花、木耳等,另外雞件有好多,同想像中嘅份量多左,而且夠滑。其他用料嘅仲有炸魚皮、娃娃菜、鵪鶉蛋等,一人份量絕對夠飽,唔夠嘅可以再加飯或麵。🔷沙茶牛肉鍋 💰108 💙70/100另外一款為沙茶湯底,同平時打邊爐點嘅沙茶醬味一樣,好香,隻味會似沙嗲醬。呢款湯底配牛肉好搭,呢款鍋除左牛肉,仲有牛丸同貢丸添。🔷奶蓋茶茶八號 💰34 💙70/100面頭嘅奶蓋既香濃又夠棉,飲飲下會慢慢滲落去底下嘅茶底到,慢慢變左奶茶。🔷百香果綠妍 💰27 💙70/100呢杯以百香果為主,味道好清新開胃

🔷青椒皮蛋 💰42 💙70/100

🔷麻辣肥腸 💰34 💙70/100

🔷藥膳雞鍋 💰108 💙70/100

🔷沙茶牛肉鍋 💰108 💙70/100

🔷奶蓋茶茶八號 💰34 💙70/100

🔷百香果綠妍 💰27 💙70/100
呢杯以百香果為主,味道好清新開胃,百香果嘅酸性配搭茶底。
2020-07-02 10 瀏覽
最近旺角有間新開台式料理,聽朋友講唔錯幾抵食,就去試下。環境都幾闊落,裝修好有特色,牆身掛滿一幅幅眾生相畫作,令人恍如置身大館,藝術感甚濃。食台灣野當然唔少得台式紅燒牛肉麵($68) 呢碗牛肉麵除左濃郁嘅牛肉味之外,仲有少少藥材味,湯底層次豐富,麵亦都好掛湯入味,整體唔會太油或者太咸,牛腱依然保持原有啲牛肉原汁,爽口唔韌,加上蔬菜嘅清甜,非常正宗。酥炸花枝丸(6粒($34)原本以為呢個餸最熱氣同乾,點知咬落都幾彈牙,唔會覺得好油好熱氣,而且調味好香,愈食愈好食😋脆皮肥腸($32)原本以為呢個餸係紅色嗰種台灣烤腸,點知原來係炸大腸,不過連平時唔食炸大腸嘅朋友都讚好食。外面表皮炸得好脆,但好乾爽唔會太油,咬落去先爆啲肉汁,好香口。台灣手工啤-桂圓黑啤($45)呢隻牌子手工啤不嬲都鍾意飲,尤其係桂圓黑啤,估唔到呢度有得飲,下次想飲手工啤都可以嚟呢度👍

酥炸花枝丸(6粒($34)

脆皮肥腸($32)

台灣手工啤-桂圓黑啤($45)
2020-07-02 16 瀏覽
今日係旺角行完街就去食飯,見到依間餐廳幾靚,啲裝修又幾靚,啲菜式都幾吸引,所以就入去試下喇🤤。見到啲價錢都唔算貴,我覺得係旺角嘅物價嚟講算平👍🏻。咁我同朋友就即刻叫咗啲嘢嚟醫一醫肚先😂。一嚟就嚟咗啲小食先😛,依個涼拌手撕雞($42)一嚟嗰已經陣覺得佢大大碟,同埋啲調味真係好掂,加上鷄肉食落都幾滑唔會話好鞋,我覺得幾好食🤤。跟住麻辣臭豆腐($48)都好快上埋喇。臭豆腐一共有六舊,賣相幾好,味道食落唔會太辣,但會有麻嘅感覺。我覺得依個好啱未食過臭豆腐嘅人去試,因為佢冇咩臭味,唔會嚇親未食過臭豆腐嘅人😂😂。我個鹽酥雞扒蔥油拌麵($68)都好快就上咗喇🤤。啲雞扒大大塊,而且炸得啱啱好。嗰蔥油拌麵都好正,好香但又唔會太重調味,我自己好鍾意依到嘅味道。$68咁大份,我自己覺得幾抵👍🏻,同埋味道都幾好🤤。咁飲品叫咗佢地推薦嘅奶蓋茶茶8號($34)。我自己覺得佢地嘅茶就正正常常,但佢地嘅奶蓋就非常唔錯喇。甜同咸嘅比例都啱啱好,我自己好鍾意🤤👍🏻。

2020-07-02 16 瀏覽
自從街邊臭豆腐炒到上天價之後,好多年都冇食,行過望到台式臭臭鍋,我未試過,見有臭豆腐,試下同港式有乜分別先。🍴酥炸花枝丸 HK$34炸得幾香脆,但粒丸就普普通通左。🍴招牌鹽酥雞 HK$40同樣炸得幾好,脆皮夠乾身,入面有肉汁。🍴炙燒五花肉飯 HK$62醬汁似日式燒汁,甜甜地,五花肉唔韌,不過冇燒焦香,唔似炙燒過。🍴台式紅燒牛肉麵 HK$68牛肉用上牛展,又大又厚,口感結實,腍啲會更好,麵條幾彈牙,湯底望落幾深色,我本身鍾意濃厚湯底,呢碗湯飲落就清清地,唔會太鹹。🍴招牌臭臭鍋 HK$108配料有牛肉、臭豆腐、米血糕、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、鵪春蛋、蜆、榨菜、韭菜、椰菜、鮮冬菇、娃娃菜、金菇,朋友要走芫茜,另加16蚊追加兩隻生雞蛋,全部配料正正常常,臭豆腐唔夠港式臭,湯底少少辣少少臭,可以再濃啲。🍴爆檸四季春 HK$35大量青檸香氣爆棚,酸甜平均唔苦澀,配埋清香茶底飲落勁爽。🍴滿杯紅柚子 HK$35入口先黎醒神酸味,之後就係甘澀後勁,味道有層次,好飲。飲品幾出色,好飲過好多台式飲品店,行行下坐低飲番杯都唔錯,加埋一都唔算貴。📍茶茶台式料理旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號

🍴酥炸花枝丸 HK$34
炸得幾香脆,但粒丸就普普通通左。

🍴招牌鹽酥雞 HK$40
同樣炸得幾好,脆皮夠乾身,入面有肉汁。

🍴炙燒五花肉飯 HK$62

🍴台式紅燒牛肉麵 HK$68

🍴招牌臭臭鍋 HK$108

🍴爆檸四季春 HK$35
大量青檸香氣爆棚,酸甜平均唔苦澀,配埋清香茶底飲落勁爽。

🍴滿杯紅柚子 HK$35
入口先黎醒神酸味,之後就係甘澀後勁,味道有層次,好飲。

📍茶茶台式料理
旺角豉油街60-104號XX Arcade地下AB號舖
2020-06-30 29 瀏覽
又同媽媽兩人世界🥳近排成日幫我湊小朋友一有時間就梗係要帶距周圍去行街周圍食嘢今次我哋去左㕵角shopping 行到攰攰地 經過豉油街見到呢間有台式小鍋食既餐廳 門面睇到入面佈置得幾靚 就吸引咗我哋入去❤️愛食火鍋嘅我梗係要點鍋類😍揀左台灣有名既臭臭鍋 同麻辣鍋唔知大家有無食過 其實係有少少似韓國既部隊鍋有好多唔同既料係個鍋 乜都有啲😋例如有肉 娃娃菜 金菇 臭豆腐 鴨血 等等可以另外加粉絲烏冬 朔晒啲湯汁超正酥炸花枝丸 有粒粒花枝肉係入面 非常有口感😋 好香口鹽酥雞扒肉操飯 味道適中 鹽酥雞炸到脆卜卜肉操唔會過咸 飯粒粒分明 ☺️
又同媽媽兩人世界🥳
近排成日幫我湊小朋友