2014-08-07
是日跟姊妹們到旺角行街,女人一行起街上黎真係變成世上最可怕既生物。我地帶著行到就跛的腳,即刻勁想去間Cafe 舒舒服服咁坐低,可以醫肚之餘,又可飲野傾下計,實行一次過滿足三個願望。但係世事既野又豈能盡如人意呢?行到腳都跛仲要周圍搵一間於繁忙時間係旺角,唔使等位,又有水準既cafe 簡直係痴心妄想....突然醒起位於瓊華中心10樓 既『茶木Tea Wood台式休閒餐廳』想試很久,亦符合我們一眾的意願,立即起行!一上到去就見到人山人海,其實都預左要等,只是沒有想到,一等之下就是45分鐘對上一次要等咁耐既就係去『咖啡弄』,冇錯,又係同類的台式休閒餐廳,看來這類餐廳在香港有一定的市場!我地坐在有梳化卡位的位置,座位都算寬敞舒適,與cafe相比當然差很遠。Menu 亦是magazine的形式,不小款都好吸引好想試!穩打陣紮既【珍珠奶茶】奶茶不過不失,珍珠有驚喜,比起平日食的煙韌及有咬口。【香蕉巧克力冰淇淋】沒有想像中既甜同(杰達達)香蕉配功克力亦出奇地夾,好香但就唔多適合仲未食晚餐,陣間仲要食飯食麵既人喇!因為實在會有啲飽肚。【酥炸豬扒肉燥飯】估唔到又幾好味喎!啲豬扒炸得好香脆亦好腍身,夠哂入味
可以醫肚之餘,又可飲野傾下計,實行一次過滿足三個願望。
但係世事既野又豈能盡如人意呢?
行到腳都跛仲要周圍搵一間於繁忙時間係旺角,
唔使等位,又有水準既cafe 簡直係痴心妄想....
想試很久,亦符合我們一眾的意願,立即起行!
一上到去就見到人山人海,其實都預左要等,
只是沒有想到,一等之下就是45分鐘
對上一次要等咁耐既就係去『咖啡弄』,
我地坐在有梳化卡位的位置,座位都算寬敞舒適,
與cafe相比當然差很遠。
奶茶不過不失,珍珠有驚喜,比起平日食的煙韌及有咬口。
沒有想像中既甜同(杰達達)
香蕉配功克力亦出奇地夾,好香
但就唔多適合仲未食晚餐,陣間仲要食飯食麵既人喇!
因為實在會有啲飽肚。
估唔到又幾好味喎!
啲豬扒炸得好香脆亦好腍身,夠哂入味
飯係選用珍珠米,但略嫌有點硬。
而成碟飯既靈魂之處就係啲配菜同隻蛋,
伴埋啲肉燥同飯一齊吃實在太夾啦!
呢個一上碟就覺得份量比較小,
但最終反而係呢個食唔哂。
唔係唔好味,而係太滯喇,呢個會比較岩啲鍾意creamy同芝士既人!
黎茶木既其中一個原因就是為了這個招牌甜品,
所以先前吃的只是充當(小吃)的角色吧。
眼看每張枱的食客都相機食先,可想而知,蜜糖磚塊的賣相是多吸引。
加了香草葉,茶木英文名字的縮寫和士多啤梨點綴,
相信無論大人細佬都會喜愛。雪糕配蜜糖多士,一軟一脆,味道配搭很好,
甜品更是我的至愛,很快我將自己的那份吃完,很滿足。
食物味道是不錯的,但未知是否因為太爆場既關係,限制進食時間是90分鐘。
座位滿哂,完全唔覺有休閒的感覺。
光顧之前亦要衡量一下,是否有足夠之耐性及時間去展開漫長既等待。
另外提議餐廳可提供一些小碗給食客,用碟食飯跟湯麵會有點說不通吧。