2021-09-24 337 瀏覽
🌸🌸《花樂》真的很久沒有High Tea了😙!今次慕名而來🌟,走進一間以櫻花主題🌸嘅日式餐廳🍴,去嘆下☺️佢哋聞名已久嘅 Deluxe Afternoon Tea 🍵 !店家坐落於將軍澳海傍🌊,有落地大玻璃窗🖼,可以望到出邊的海傍步道。店內裝潢設計寬躺雅緻🎍,有份悠閑慢活嘅詩意🌿。🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾✨HANA Raku Deluxe Afternoon Tea✨✨花樂奢華下午茶 HKD498 for Two✨•….•*•….•*•….•….•*•….•*•….•*•….•*•…🌸 刺身類🌸🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🍯🌱日式雞尾酒生蠔🦪廚師👨‍🍳很細心💛,將鷄尾酒整成了透明小啫喱粒🧊,伴住生蠔出場🦪!賣相精緻,入口時會同時taste到雞尾酒香😙嘅生蠔🦪。👍🏻🌱大拖羅🐟睇拖羅嘅脂肪紋理,內心驚喜😚!但同時又詛咒點解每人得一片咁少呢😭😭?當然,佢入口溶,兼且完全無渣👍🏼!🌱牡丹蝦🦐牡丹蝦很厚身,鮮味。🌱日本海膽店家用一隻小小粉紅色櫻花杯盛著出場😍。海膽新鮮,份量剛剛一人一口💋,點到即止。🌱中華風燒賣-拖羅蓉壽司上菜時waitress 介紹燒賣皮係用日本麵粉🇯🇵模仿而整成的,超薄👍🏻!皮包著
🌸🌸

🌸 刺身類🌸
🌱日式雞尾酒生蠔🦪

🌱大拖羅🐟

🌱牡丹蝦🦐
牡丹蝦很厚身,鮮味。

🌱日本海膽

🌱中華風燒賣-拖羅蓉壽司
上菜時waitress 介紹燒賣皮係用日本麵粉🇯🇵模仿而整成的,超薄👍🏻!皮包著的是拖羅蓉和壽司飯👍🏻👍🏻,比例一比一😍!入到口已經無野想講👍🏻👍🏻!

🌱香蔥吞拿魚蓉配黑糖多士🐟
黑糖多士🖤有驚喜!由濃厚嘅烤麵包香🍞帶淡淡嘅黑糖味一齊送入咀👅!花樂🌸刺身壽司都出名掂,所以小編無懷疑過佢上邊嘅香蔥吞拿魚嘅鮮美!只係一齊入口真係夾到無朋友😆👍🏻!

🌸 咸點類🌸
🌱磯煮鮑魚
廚師很細心🧡,將隻鮑魚切開四片,方便客人入口咀嚼。鮑魚入味又爽爽的。

🌱柚子海葡萄🍇沙律配日本澤蟹🦀
造型超可愛喔🤗!一隻大蟹同一隻小蟹,在柚子醋沙律菜🥗上邊,夾住幾抽海葡萄對侍著!小編磨左好耐先捨得食呀!

🌱日本味淋魚干
甜甜香香,有𡁻口👍🏻👍🏻,魚干下伴有沙律菜。

🌸 甜點類🌸
🌱士多啤梨🍓奶油窩夫
佢整嘅係綿蜜窩夫蛋糕,包裹住士多啤梨奶油🍓,酸酸甜甜。

🌱十勝紅豆伴抹茶蕨餅
小編本身都很喜歡食蕨餅,貪佢煙靭,咀嚼時有滲出淡淡抹茶味,加埋十勝紅豆點綴,回味。

🌱櫻花水玄信餅配黑蜜
靚到暈丫!晶瑩嘅水玄信餅入邊鑲入了櫻花🌸,黑蜜托底,視覺的享受!

🌱奶油忌廉伴日本士多啤梨🍓
士多啤梨🍓超級甜😋👍🏻,雖然只有一粒,但廚師一早已切開兩半,方便和朋友仔一齊分享🤗。

🌱日東卷
一個小小的焦糖蛋糕忌廉卷,焦糖味香濃,蛋糕真的很鬆軟,size 小小的手工精細👍🏻。

🌱芝麻豆沙和菓子
入邊嘅豆沙不會過甜,夾埋外皮的芝麻和菓子送入口,👍🏻👍🏻😍。

🌸花茶類🌸
🌱蘋果土耳其果粒茶🍎☕️
Afternoon Tea Menu上有5⃣️款花茶可以任揀的,小編同朋友仔就揀左蘋果土耳其果粒茶喇,佢係用大茶袋包住,再以靚靚玻璃壼set 上的😍,打卡一流,茶和蜜糖🍯都可以無限refill的。

後記:上網再 search返… 原來花樂是今年年頭才開業的,但已經有很多粉絲突登走嚟朝聖。又係嘅,當食過你就知,佢哋d料理手工十分精緻,有如藝術作品一樣出場,睇得出廚師喺當中嘅那份心思和執著👍🏻,除了好食以外,也多了一份尊敬!

🌸:花樂
🌼:將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖

近年將軍澳海旁好似多左好多特色餐廳。今次同朋友試了評價不錯的日式tea set😍 餐廳內環境不錯,只是店員們的工作分配有點混亂,擾攘一番先揾到我哋的booking🥲Tea set有分兩種:奢華($𝟺𝟿𝟾/𝟸)及經典 ($𝟸𝟿𝟾/𝟸) 呢個價錢唔算太貴,尤其係經典的價錢都算經濟。但既然一場嚟到,當然要試下奢華嘅享受😎Tea set架有𝟸層:① 生蠔•大拖羅•牡丹蝦•海膽•拖羅蓉燒賣•香蔥吞拿魚蓉配黑糖多士②奶油忌廉士多啤梨•十勝紅豆蕨餅•芝士蛋糕•水信玄餅•抺茶卷蛋片•黑芝麻糯米粒?小食:磯煮鮑魚•柚子沙律配澤蟹• 燒鱈魚乾整體來說,個tea set係唔錯的。海鮮刺身等都新鮮,而甜品都不會太甜。加埋小食已經好夠飽,隨set還可自選一壺花茶 - 蘋果土耳其果粒茶真係好香蘋果味🍎 仲可以不停refill熱水,啱晒鍾意嘆茶的朋友🙂唯一要注意的地方就是Menu上和實際提供的款式會因供應情況而有不同。大家如果是為了某一食物而嚟的話,建議點菜前先問問店員確定有供應,否則就會失望啊😞

Tea set架有𝟸層:

小食:磯煮鮑魚•柚子沙律配澤蟹• 燒鱈魚乾

蘋果土耳其果粒花茶

蘋果土耳其果粒花茶
2021-08-28 249 瀏覽
花樂呢間餐廳,位置一啲都唔方便,但係食物都唔錯!星期六中午去嘅時候,只係有一個午市餐牌,感覺好似少咗煮餐牌嘅小食咁,因為唔係每個顧客都淨係想食套餐,有時都想加啲小食,所以呢度有進步嘅空間!而午市套餐,係包一個前菜,一個湯,同埋沙律,而前菜同沙律都係用櫻花玻璃兜載着,感覺都幾靚,二個沙律上面仲有隻半生熟蛋,幾特別!我覺得幾好味,不過唔鍾意食生蛋嘅人,就未必個個接受到。魚生飯上菜嘅速度比較快,個樣幾靚,味道亦唔錯!而熟悉嘅上菜速度比較慢,魚生飯食到一半,熟食先上菜。熟悉係包括芝士牛肉飯,同埋芝士牛肉烏冬,芝士好多,係奶油feel嘅,但係食完一啲都唔漏,但係成碗野感覺比較單一,可能多啲雜菇,或者蔥花,望落去應該會更靚,不過感覺上整體都唔錯👍🏻

2021-08-28
2021-08-26 264 瀏覽
將軍澳開左新Donki之後, 附近都多左好多新餐廳, 今次入黎試試呢間花楽日本料理, 出面睇裝修好日式, 入面仲有好多掛畫同擺設, 好似真係去左日本咁前菜叫左雞泡魚乾, 焗得香脆, 用筷子夾都會好易斷, 送酒好夾, 仲叫左胡麻波菜油揚沙律, 胡麻醬加波菜絕配👍🏻刺身五點, 分別有赤身、赤貝、真鯛、金目鯛以及黑鯥, 擺盤好精緻, 每個位擺盤都十分有心思, 好似日本園景咁赤貝加左d柚子皮, 一入口有新鮮赤貝的爽, 同埋好清新既柚子香, 真鯛、金目鯛肉質結實, 彈牙有口感, 赤身比起之前食既白身魚, 魚味濃郁好多, 油脂少,但勝在肉質鮮嫩, 食得出魚本身既鮮味和牛炒飯有鑊氣, 配上炸蒜片同埋粒粒分明既和牛, 食落香口又有層次, 正啊見到好多人都叫串燒, 於是我都叫左四色雞肉串, 分別配上唔同配料, 包括紫蘇梅、黑松露、明太子同埋蜜糖芥末, 雞肉厚實又嫩, 燒得香口之餘又有本身雞肉甜味,配上唔同醬汁, 好有風味特別一提係呢到服務都好好, 係一間高級日本料理應該提供既服務, 成間餐廳氣氛環境都好舒服, 唔錯😬

仲叫左胡麻波菜油揚沙律, 胡麻醬加波菜絕配👍🏻

2021-08-10 465 瀏覽
同太太行開海邊,散下步,感覺悠然。星期二,下午1時19分入座,全場得三枱客,其餘位都是吉的,但帶位第一句:「兩點半前交枱有無問題?」其實閒日,已經1點19分,都知道唔會坐得滿個場。對住海旁的餐廳,難道不知道自己的其中一項優勢是悠閑感覺嗎?週末多人在海旁,才加這一句會比較好。同太太叫了兩個丼,魚生啲料算正常,牡丹蝦條腸的屎一條清晰可見,啲飯落得醋太多,好酸。太太被酸到放棄咗七成飯。全程用了$348...
同太太行開海邊,散下步,感覺悠然。

週末多人在海旁,才加這一句會比較好。

全程用了$348...
三日前試完晚飯,星期六中午再試午市定食,味道一樣唔錯,價錢合理!老公叫咖哩沖繩炸雞,我叫壽司8貫,原來仲有迷你湯烏冬跟埋,加埋前菜,味增湯,仲有一杯大大杯涷飲,真係幾唔錯!
2021-08-01 402 瀏覽
上網見到唔同媒體報導都有介紹花楽嘅和風下午茶🍵難得我隔離嗰個唔抗拒,可能因為係日式啦,唔係啲花花草草粉紅色,所以佢都好有興趣試下🥳聽講餐廳師傅喺米芝蓮日本餐廳同半島酒店做過,避免假期人多擠逼,一早喺Open Rice訂位,揀閒日穩陣啲🤘🏻餐廳位置喺將軍澳海濱長廊,商場行出去往海濱方向搵都唔算太難,但一定要經户外位置,商場仲可以憑收據有免費泊車優惠,唔洗驚食得耐車場錢貴貴🅿️餐廳嘅裝修都唔洗多提,梗係日式啦😂以木同自然光線為主,開揚舒服。播住日本三味線嘅歌,以為自己飛咗去日本🇯🇵首先有3款特色小食做前菜,之後就到鳥籠中嘅咸甜點🍡上層係咸點,下層係甜點,每款食物都有2份。下午茶仲包咗花茶,有5款選擇:日本玄米焙茶、白桃烏龍茶、日本水果茶、檸檬熱情果、洛神花茶,花茶係用粉紅色嘅雲石茶具盛載🍵整體嚟講,係好好食🤩而且價錢好平,只係$328就食到個和風下午茶,而家去酒店閒閒地都$300一位,何況而家係兩位價錢🙈如果唔怕遠水路少少,真係好抵去。食完仲可以去隔離商場行下Donki先走😂隔離檯一家三口影相都影咗半個鐘先起筷,個爸爸雖然好無奈應該心諗幾時食得🥸可想而知係幾咁適合打卡📸
上網見到唔同媒體報導都有介紹花楽嘅和風下午茶🍵
和風下午茶

2021-06-10
和風下午茶
2021-07-31 250 瀏覽
呢度啲餐廳全部都好舒適唔似出面果啲枱貼枱咁有壓迫感日式下午茶逢星期一至五2:30至5:00供應 花樂經典下午茶 $298/2位呢個價錢真係完全對得住呢個set除咗打卡好靚 全部野都好精緻佢分上層下層 另外有個三層架三層架係咸點有磯煮八爪魚 燒鱈魚干 吉列帆立貝伴黑松露醬呢三樣我都好滿意 燒鱈魚干出奇地好食上層 就有辣泡菜伴秋葵三文魚粒沙律配花餅 吞拿魚腩茸配米通香蔥厚玉子味噌燒 鱈魚干壽司下層就係甜點 士多啤梨味日東卷水玄信餅配黑糖 十勝紅豆蕨餅焦糖蛋糕同粒士多啤梨講真甜品就比較遜色🙈跟住仲可以揀花茶 店員會不停幫你refill我就揀咗檸檬瑪黛茶 飲落好似去完泰式按摩嗰啲香茅茶 不過食完甜品飲都幾解甜😆另外$498嘅set 就係高級少少嘅食材有牡丹蝦 海膽 大拖羅 鮑魚 炸雞等等不過純粹為咗打卡 我嗌個平都夠喇

呢度啲餐廳全部都好舒適

有牡丹蝦 海膽 大拖羅 鮑魚 炸雞等等
不過純粹為咗打卡 我嗌個平都夠喇
2021-07-22
2021-07-28 238 瀏覽
我哋三姊妹,去咗雞寮懷舊一番兒時學校同環境之後,就搭巴士入將軍澳,將軍澳海濱長廊,環境寬敞,很舒服,四周都是一些豪宅,在微風吹拂下,心曠神怡,覺得嚟到將軍澳,真的是一樂也,慢慢行,影影相,三姊妹開心笑行了幾個小時,三個大女人,就像三個小女孩一樣,嘻嘻哈哈,笑過不停....肥肥地侍應很好又細心,其實每個侍應都好有禮貌,值得一讚,另外貼心在女洗手間,有埋女性衛生用品,你話佢唔貼心又點講得通呢,大家要去多多支持呀
2021-07-26 273 瀏覽
見到雜誌上介紹花係料理,和風下午茶,專登過嚟一試,由將軍澳地鐵站站行到海邊嘅「花樂」已經汗流浹背!星期六下午,客人不算多,坐低先知道下午茶要2:30開始,但經理哥哥很好,可以先下單,奉上蘋果花茶,美食就2:30準時送到!前菜有沙律、鮑魚、雞泡魚干,之後兩層的花係鳥籠層架下午茶,立即打卡,不亦樂乎!鳥籠上層有海膽、虎蝦、呑拿魚、魚蓉壽司及多士,仲有日本蠔!下層是甜品,有綠茶蛋卷,班㦸卷、日式蕨餅及和菓子。我同朋友當係午餐嘅關係,有點不夠,所以多叫了一些串燒。總括而言,餐廳環境優美,鳥籠下午茶打卡一流,充滿日係少女色彩,食完下午茶後再沿單車徑漫步回地鐵站,樂事!

2021-07-23 218 瀏覽
前兩天去花楽晚餐,雖然稍貴,但環境不錯,食物質素也不錯。另外,我猜waiter 旁聽到我們一家人的聊天内容,知道當天是我的生日,在最後上甜點時給了一個低調、溫馨的驚喜,令這歺加分不少。
2021-07-05 211 瀏覽
今日黎到將軍澳海濱呢邊 想食日本野 就黎試下花樂 雖然無訂台 但好彩仲有最後兩個bar 台位 呢間有好多唔同種類既野食 sushi 刺生 熱食 串燒 都有 首先叫左幾款壽司 蝦非常鮮甜 好貼心幫你去埋彀 基本上咩都唔洗點 已經好好味 帶子同普通食開既唔同 比較薄身 但帶子味比較重 值得一試 吞拿魚軍艦最驚喜 入口即溶 好大舊 同蔥加芝麻一齊好夾 一定要叫最黎炸蝦卷 即叫即做 好大份 就算係炸野食落唔覺熱氣 同埋隻蝦好爽叫左份牛肉烏冬 湯底清 加上牛既油脂 配上烏冬食 一流仲叫左少少串燒 雞肉 雞軟骨 兩個人食左七百幾蚊 滿足

首先叫左幾款壽司
蝦非常鮮甜 好貼心幫你去埋彀 基本上咩都唔洗點 已經好好味
帶子同普通食開既唔同 比較薄身 但帶子味比較重 值得一試

叫左份牛肉烏冬 湯底清 加上牛既油脂 配上烏冬食 一流

仲叫左少少串燒 雞肉 雞軟骨

兩個人食左七百幾蚊 滿足

今日前往將軍澳探望朋友,朋友於數週前已訂定位帶我去試這一間日本餐廳,嘗試這裏的日式下午茶,朋友已去過數次,覺得這裏的下午茶很特別且價錢非常合理,所以今次特意帶我前往,可見我在朋友心中的位置。下午茶共有兩款,一款是$298另一款是$498都是二人份量,$498那款是包含了高檔拖羅海膽等幾款比較貴價的魚生,遁序漸進,我們主要是聚一聚吹吹水,而且昨天晚上已在美登利吃了很豐富的極上吞拿魚盛盒,非常滿足, 所以我們選擇了$298的一款。找天再吃升级版$498下午茶。我們點餐不久服務員就送上了三層的下午茶前菜,內有三款小食,包括:吉烈炸蝦餅-吉列炸蝦餅剛剛炸起,入口還很熱而且口感鬆脆。磯煮東風螺-因為螺太細粒,所以啲肉都有啲硬身,唔感覺彈牙,一般。燒鱈魚乾-燒鱈魚乾好鬆脆,旁邊伴有一些沙律菜。下午茶是包一壺花茶的,我們選擇了檸檬味花茶,名字不太記得清楚忘記了拍下午茶menu,我們點的那款花茶送上枱的時候我覺得很漂亮,壺身是透明玻璃,壺蓋則是用了粉紅色跟杯子的顏色一樣的陶瓷,互相很配合而且非常夢幻,令我有一些回到少女青春時代的感覺😅。而且隨花茶奉上了一小瓶蜂蜜,在花茶內加上一點點蜂蜜,令花茶的味道馬

日式High Tea
吉烈炸蝦餅-吉列炸蝦餅剛剛炸起,入口還很熱而且口感鬆脆。
燒鱈魚乾-燒鱈魚乾好鬆脆,旁邊伴有一些沙律菜。
三層的下午茶前菜
下午茶是包一壺花茶的,我們選擇了檸檬味花茶,名字不太記得清楚忘記了拍下午茶menu,我們點的那款花茶送上枱的時候我覺得很漂亮,壺身是透明玻璃,壺蓋則是用了粉紅色跟杯子的顏色一樣的陶瓷,互相很配合而且非常夢幻,令我有一些回到少女青春時代的感覺😅。而且隨花茶奉上了一小瓶蜂蜜,在花茶內加上一點點蜂蜜,令花茶的味道馬上提升了不少。而且服務員還適時幫我們加熱水,茶味亦不會過淡。
檸檬味花茶
主食Hightea是用一個兩層高的金色尖頂雀籠盛着,上層擺放鹹點,下層擺放甜點,而且日式擺盆擺放得很吸引。

鹹點
1.滿滿嘅拖羅蓉配炸米通-拖羅蓉很鲜味但炸米通有部份米較硬。
2.三文魚粒鹽水紫菜葉配花餅-唔知花餅係唔係唔脆口的呢?
3.銀鱈魚乾夾餅壽司-以脆炸銀鱈魚乾夾住立魚壽司,似三文治夾餅咁,幾特別,如果你不能一口吞下,小心d立魚粒會跌出來。

4.韓式Kimchi及秋葵
5.玉子燒
甜點
1.水信玄餅配黑糖-個人最喜歡因輕甜

2.十勝紅豆厥餅-好地道,唔錯。
3.蜜瓜味日東卷-好香蜜瓜味,偏甜(純個人口味)。
4.焦糖蛋糕,偏甜(純個人口味)。
5.士多啤梨
雖然食品尚有改善空間,但整体來說下午茶性價比算高,是值得推介的,而且地方舒適,開揚,服務也很到位。
將軍澳近海附近一帶都有很多食肆,而且很有外國field,幾唔錯。
2021-07-01
檸檬味花茶
下午茶冇食過,但係晚餐就不了!餐廳位於海旁環境格調不錯,侍應服務態度好有不停加茶,但食物質素普通,標價過高,不值得! 兩位女士食咗10件壽司($460)、兩串牛舌、軟殼蟹卷、一串雞心和一支320毫升的酒,落樓1200包埋一份$180的生日甜品蛋糕。為朋友慶生食咗$1200我唔覺得貴,但係呢間餐廳的食物質素不值得$1200!
下午茶冇食過,但係晚餐就不了!
慶祝紀念
生日
2021-06-21 214 瀏覽
今日帶屋企人過黎慶祝, 特登過黎TKO海旁搵間靚靚日本餐廳食飯,食之前仲去左隔離donki行街添,海旁都好多人,環境好舒服。一黎到呀爸就話想食啲刺身壽司先,所以我地就叫左刺身壽司既拼盤,魚生同海膽都好新鮮,件件厚切,有口感,好好味,我最鍾意係件拖羅,真係好好食!然後我地叫左啲串燒同炒飯,串燒係雞肉串,一串有四枝,四枝都有唔同既醬,不同風味,我個人最鍾意明太子果隻!之後再叫埋啲天婦羅食,炸蝦好正,大大隻!推薦!

之後再叫埋啲天婦羅食,炸蝦好正,大大隻!

推薦!