2022-07-16 37 瀏覽
新潮四川菜,佢嘅餐廳裝修環境好靚,好新潮,富有現代感,餐廳嘅裝修以太空人為主。好似置身於太空一樣,菜式把新潮同新穎嘅風格融入川菜,很特別。餐牌嘅價錢都唔算太貴,好適中。佢有麻辣湯底,又有鴨血,好正宗嘅四川菜。佢有我最鍾意食嘅酸菜魚,又有炒雞丁,又有麻辣小龍蝦,聽到都流晒口水。佢仲要教人點樣食,仲有三部曲。非常貼心。美味酸菜魚,酸辣適中,非常之開胃,食過返尋味。魚好嫩滑,吸收左酸菜嘅香味。開胃酸梅冰,酸酸美美好好飲。炒雞丁,好夠鍋氣,加上佢嘅辣椒,非常之夜味。黑豚肉,非常新鮮,食落好滑。好有口感,牛肉汁新鮮,入口即溶。好有特色嘅甜品,好多雪條,再加雪糕,再加涼粉同紅豆冰,睇得又食得。

佢有麻辣湯底,又有鴨血,好正宗嘅四川菜。

開胃酸梅冰,酸酸美美好好飲。

炒雞丁,好夠鍋氣,加上佢嘅辣椒,非常之夜味。

2022-07-15 28 瀏覽
天氣如此炎熱都冇咩胃口食嘢,咁啱經過旺角呢間新開嘅川菜餐廳,今晚一於食下辣嘢開下胃。其實呢間餐廳齋睇外表都好吸引人,一行入去就係cyber punk feel,好似落左酒吧咁,感覺十分過癮。鋪入邊好似重點推介佢嘅top 3菜式,花椒魚頭鍋,酸菜魚仲有辣椒炒雞。我地今次就試左呢個酸菜魚同埋辣椒炒雞先賣相都唔錯,酸菜魚同埋啲湯認真係白飯殺手呢個辣椒炒雞仲一份西班牙黑毛豬,有啲似我哋平時食雞煲咁,食完雞再打邊爐~炒雞香口得黎唔算辣,比較適合本地人口味,黑毛豬撈埋啲雞汁,真係超級仲有呢兩杯飲品,分別係青檸芒果手搖茶同埋草莓沙冰,質素唔會輸比出邊嘅新品店。最後就到甜品喇,呢個就叫做太空彩虹木桶冰,店員拎上黎嗰陣真係嚇左嚇乜原來咁大份,四支雪條再加紅豆溝涼粉,我地兩個人真係食到捧住肚走,推介大家黎試下
賣相都唔錯,酸菜魚同埋啲湯認真係白飯殺手
2022-07-14 115 瀏覽
星期四收工去咗試呢間旺角新開嘅川菜太空人做主題好得意入到去成個感覺好型格去到門口見到佢張卡咁靚就拎嚟打一打卡落完樓梯就見到咁又真係幾似太空喎環境好乾淨,平日夜晚都幾多人入正題第一次食緊係食招牌菜啦所以叫咗湖南辣椒炒雞呢個係最驚喜嘅估唔到佢咁好食咁惹味店員放上黎之後就會幫你開火可以自己再加配料做打邊爐配料居然有白木耳好食加左肥牛 $68份量都幾多另一個招牌菜就係酸菜魚魚嘅份量都好多但係覺得佢可以再辣啲同酸啲入面都有好多配料有萵筍有粉絲有鹹酸菜嗌咗兩杯飲品牛油果鮮奶同埋青檸菠蘿手搖菜$34 都算okay係大杯㗎見到呢嗰張相好吸引於是叫咗有4條雪條2球雪糕大量紅豆🫘個底仲有好多涼粉🍦🍡
星期四收工去咗試呢間旺角新開嘅川菜

太空人做主題好得意

入到去成個感覺好型格

去到門口見到佢張卡咁靚
就拎嚟打一打卡

落完樓梯就見到咁

又真係幾似太空喎

環境好乾淨,平日夜晚都幾多人

入正題

大量紅豆🫘個底仲有好多涼粉🍦🍡

2022-07-14
青檸菠蘿手搖茶
太空彩虹木桶冰
叫左個細飄香酸菜魚 同埋湘味串串 倆個份量細到唔可以再細 簡直可以用納米黎形容!首先個酸菜魚138 味道一般般但係份量真不ok 得幾塊魚 D金針菇and米粉得幾條 金針菇係冇見過完整一束!呢D嘢都唔值錢 唔明白比幾條咁款係咩意思?!其次個湘味串串 128 得16串 大部分都係蔬菜 其他肉得幾串 鮑魚迷你到呢⋯⋯好意思收128???????總體差到不得了,上菜超級無敵慢 自助下單冇服務仲收服務費😂😂😂😂未食完就開始執碗 收筷子 冷氣開到似北極 想趕客咁款 搵鬼黎食?
2022-07-14 30 瀏覽
花椒子,號稱辣到上太空嘅花椒子。今日就去挑戰一下味蕾,都唔係太辣啫⋯⋯酸菜魚同水者魚各有千秋,我比較喜歡酸菜魚,酸酸辣辣勁醒胃啊!芒果沙冰爽呀!好香芒果味喎⋯⋯👍😋🥢酸菜鱸魚片配白飯 $68🥢水煮鱸魚片配白飯 $68兩款不同味道各有千秋,酸菜酸香醒胃,水煮香辣惹味,鱸魚身爽滑肉厚,炎炎夏日最佳選擇。
花椒子,號稱辣到上太空嘅花椒子。
🥢酸菜鱸魚片配白飯 $68
🥢水煮鱸魚片配白飯 $68
2022-07-13 69 瀏覽
一入門口被香味吸引,好興奮地坐低點咗2個餸,魚頭,一上嚟,一個魚頭一盤水😂$198+10%,另一個串串,total16串,$128😂可能物價太高,都算,味道好一般,唔推薦。以上僅個人意見,大家可以去淺淺試下味🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣平台要我打夠200字。。
2022-07-10 20 瀏覽
今日同朋友行完街見到旺角雅蘭中心有間太空人主題川菜餐廳,有句標語叫「辣到上太空」,見到個裝修咁特別最後就揀咗食呢間餐廳一間中式菜餐廳竟然意外地有咁多打卡點,成個裝修好多嘅燈光好特別,望上個天真係好似去咗太空咁湖南辣椒炒雞配肥牛片$198+$68 睇個樣以為好辣,因為落左好多青椒,但食落去原來無想像中咁辣,只係好輕微嘅辣, 可能因為同店員備注左嘅關係,如果嫌唔夠辣,可以落辣椒粉增加辣度。而雞嘅份量都好多,亦用左雞髀肉黎烹調,都幾多肉食。另外仲加配左肥牛片,啱晒我哋呢兩個食肉獸。呢個炒辣雞好似咁酸菜鱸魚片(細)$138有麻香感覺,所以食落去個嘴好麻麻地,好正。鱸魚非常滑,另外仲有萵荀+粉絲做配料,份量岩岩好鱸魚片完全冇骨、又唔腥牛油果鮮奶$34成杯野都好creamy,唔會覺得太甜牛油果味濃郁青檸芒果手搖茶$34好香青檸味, 成個味道好清爽好開胃又解渴太空彩虹木桶冰$88有4條雪條(1條紅豆+1雲呢拿+1條朱古力脆皮,一條薑汁)、2球雪糕(1個雲尼拿+1個芒果)起碼要3個人食呢個先得性價比超高超抵食,又可以打卡雪糕下仲有一堆紅豆,下邊就涼粉冰。係一個大大大大碗嘅紅豆雜錦涼粉。
湖南辣椒炒雞配肥牛片$198+$68
亦用左雞髀肉黎烹調,都幾多肉食。

另外仲加配左肥牛片,
啱晒我哋呢兩個食肉獸。

呢個炒辣雞好似咁

酸菜鱸魚片(細)$138
有麻香感覺,所以食落去個嘴好麻麻地,好正。
鱸魚非常滑,另外仲有萵荀+粉絲做配料,
份量岩岩好

鱸魚片完全冇骨、又唔腥

牛油果鮮奶$34
成杯野都好creamy,唔會覺得太甜
牛油果味濃郁

青檸芒果手搖茶$34
好香青檸味, 成個味道好清爽好開胃又解渴

太空彩虹木桶冰$88
有4條雪條(1條紅豆+1雲呢拿+1條朱古力脆皮,一條薑汁)
係一個大大大大碗嘅紅豆雜錦涼粉。
2022-07-07 59 瀏覽
這天和朋友經過旺角,看到一個特色太空人公仔,招牌寫着辣到上太空,心生好奇,反正大熱天時,吃些辛辣食物去去濕氣也好,於是和朋友進去試試。進去後真有上太空感覺,看看餐牌多是辛辣食物,幸好我和朋友都嗜辣,就來一餐刺激之旅吧。先來一個辣子雞丁三寶,整碟鋪滿紅椒,內裡三寶是雞軟骨、雞丁和雞皮,外表看似極辣,但對我倆完全是可接受程度,雞軟骨極有口感,雞丁入味、雞皮炸得鬆脆。吃辛辣食物必配凍飲,我叫了的芒果沙冰和朋友叫的芒果梳打冰都能令我極速降溫。我倆再點了一客花椒魚頭鍋,亦是一份滿佈辣椒的火煱,今次這鍋的辣度貼近了我倆的極限,一個特大的魚頭把我倆吃得大汗淋漓,甚為過㽼。由於我倆追加了一隻美蛙(田雞),令這煲魚頭鍋多了一份質感。最後值得一提必試的太空彩虹木桶冰,賣相已極為吸引,內涵亦十分豐富,兩個特大雪糕球配四條不同味道雪條,下面是鋪滿紅豆和涼粉,充分令我倆暑氣盡消。

由於我倆追加了一隻美蛙(田雞),令這煲魚頭鍋多了一份質感。

2022-06-30 49 瀏覽
最近天氣炎熱,無乜胃口,想食啲酸辣食物刺激味蕾,促進食欲⋯湖南辣椒炒雞雞煲香氣奪人,未上枱已飄來陣陣香味,令我哋流晒口水!另外,加$68可以追加一份肥牛/豚肉⋯店員主動幫忙以快炒方式炒雞,更介紹以「燴」嘅方式去烹調肥牛。肥牛吸盡青椒嘅香味,非常好食!雞件肉質嫩嫩,配合青椒,非常惹味!飄香酸菜鱸魚片鱸魚肉白滑鮮爽,無骨又唔腥,非常入味!湯底嘅辣味、酸味溫和,入口舒服,油潤又唔會好膩。配料款式豐富,有粉絲、金菇、萵筍等,口感豐富!配料吸盡湯嘅精華,相當開胃。太空彩虹木桶冰食到火辣辣,最後以「太空彩虹木桶冰」甜品降降溫⋯木桶盛載著不同口味嘅雪條同雪糕,底部亦放滿紅豆、刨冰同涼粉,馬上透心涼嘅感覺!芒果沙冰將芒果打成幼滑嘅冰沙,口感順滑,香氣濃郁、清新。牛油果鮮奶口感濃厚柔滑,而且非常解辣!
最近天氣炎熱,無乜胃口,想食啲酸辣食物刺激味蕾,促進食欲⋯

飄香酸菜鱸魚片
鱸魚肉白滑鮮爽,無骨又唔腥,非常入味!

芒果沙冰
將芒果打成幼滑嘅冰沙,口感順滑,香氣濃郁、清新。

牛油果鮮奶
口感濃厚柔滑,而且非常解辣!
2022-06-27
  • 湖南辣椒炒雞
  • 飄香酸菜鱸魚片
  • 太空彩虹木桶冰
  • 芒果沙冰
  • 牛油果鮮奶
2022-06-30 672 瀏覽
旺角新開既花椒子 外面裡面既裝飾都感覺上左太空咁同辣好似冇咩關係咁 睇下menu 原來‘辣到上太空’ 湖南辣椒炒雞已經炒好一半 黎到再係爐到炒一陣就食得 雞 同 青椒 既 份量都幾多 仲有d 白木耳 味道方面 冇特別要求辣度 覺得唔辣 食唔到辣既可以試下 雞都炒得嫩另外再配左份西班牙黑毛豬片雪花都幾多 食落吾會蘇 不錯飄香酸菜鱸魚片(細)都幾多爐魚片 底下仲有好多配菜 酸菜 金菇 萵荀 粉絲 呢個酸菜鱸魚都唔算辣 湯頭幾鮮甜 我覺得個湯底好似有煮過咁 一般酸菜魚配薯粉 呢到配粉絲 原來都幾夾 索晒d 汁青檸芒果手搖茶食辣野都要d 甜野解辣 呢杯唔算太甜 幾開胃 洛神酸梅冰酸酸甜甜 幾開胃 可解油膩感太空彩虹木桶冰見到menu 好特別所講試下 一黎四條雪條 加兩個雪糕已經好驚訝原來仲有 涼粉同紅豆係下面 四個人share 既話岩岩好🥶除左酸菜魚 , 仲有麻辣鍋 同小炒 座位都舒服 ,下次可以再試下其他野
旺角新開既花椒子

覺得唔辣 食唔到辣既可以試下
雞都炒得嫩

另外再配左份西班牙黑毛豬片
雪花都幾多 食落吾會蘇 不錯

飄香酸菜鱸魚片(細)
都幾多爐魚片

見到menu 好特別所講試下
一黎四條雪條 加兩個雪糕已經好驚訝
原來仲有 涼粉同紅豆係下面
四個人share 既話岩岩好🥶

除左酸菜魚 , 仲有麻辣鍋 同小炒
座位都舒服 ,下次可以再試下其他野
  • 湖南辣椒炒雞
  • 飄香酸菜鱸魚片
2022-06-29 38 瀏覽
餐廳環境🏞🏞 : 燈光比較暗🌘,比較多霓虹管燈🌌,感覺很cyber👽👽, 不會很嘈吵 😚, 環境亦很乾淨👍🏻。食物質素🥢🍴 : 酸菜魚酸辣度足夠🐟🐠, 配料亦很多🫑🌶, 價錢很合理💰💰。推介湖南炒辣雞🐓🐔, 份量亦很充足🦃, 茄子和四季豆🍆🥒,不過不失可以不叫👹。服務🍹: 不過不失😶, 食湖南炒辣雞🐔會有專門服務員過嚟幫你炒。整體:餐廳性價比高, 價錢合理, 環境乾净, 會再次去食。

整體
:餐廳性價比高
, 價錢合理
, 環境乾净
, 會再次去食
酸菜魚,湖南炒辣雞
2022-06-22
酸菜魚,湖南炒辣雞
  • 湖南炒辣雞,酸菜魚
2022-06-28 43 瀏覽
本人10分鍾意食辣嘢,今次特登約咗個朋友一齊食辣。原來旺角雅蘭中心附近開咗一間標明辣到上太空嘅新派川菜,身為辣妹又點可以唔試呢。入到去俾個環境驚艷到,因為佢同平時見開啲川菜裝修到唔同,呢間走型格時尚風。地方座椅都好闊落,通風系統都好好,唔會好侷促嘅麻辣味。我哋要咗酸菜魚一份,佢採用鱸魚,鱸魚出名係嫩滑無骨,又無魚腥味,魚肉大大嚿再配埋酸菜,再加上底下有薯粉同芽菜朔晒啲湯汁非常惹味。另外在點咗湖南辣椒炒雞配美國肥牛,佢首先係好似雞煲咁樣先食辣椒雞肉,慢慢食晒之後就會加湯好似打邊爐咁樣,就將啲肥牛炒熟一齊食。佢啲飲品都好值得人點咗一個芒果沙冰同牛油果鮮奶呢兩杯超級消暑解辣,所以唔食得辣嘅朋友飲呢啲啱晒。最有驚喜係佢嗰個太空彩虹木桶冰,呢個真心要一班朋友share食,因為佢個份量係超級多,成個木桶上面有無數嘅沙冰,仲有香甜紅豆、消暑涼粉。最頂層就會有唔同口味嘅雪糕雪條,有Mega Oreo脆皮雪條,有薑汁薯條,有西瓜雪條都有,一次過滿足晒食雪糕嘅慾望。
2022-06-26 42 瀏覽
呢間川菜應該開咗唔係好耐,裝修新淨又特別🤣太空為主,話會辣到上太空🤣🤣坐低之後,待應好有耐性慢慢介紹,不過由於我哋唔係好識得辣,所以揀咗兩隻辣椒的湖南辣椒炒雞,呢味菜都係第一次食,辣椒唔會太辣雞肉又入味,唔錯😋之後急加左美國肥牛,待應仲幫我地煮埋,牛肉好入味👍正待應話食得辣必試辣子雞丁三寶,不過我哋怕太辣,揀左飄香酸菜鱸魚片😁 鱸魚片滑,新鮮無骨👍辣辣地叫咗芒果沙冰上邊仲有芒果肉大大杯冇得頂🥶🥶甜品方面嗌咗玫瑰冰粉第一次見未試過可以試吓🤣
辣辣地叫咗芒果沙冰上邊仲有芒果肉大大杯冇得頂
🥶🥶
甜品方面嗌咗玫瑰冰粉第一次見未試過可以試吓🤣
2022-06-26 25 瀏覽
最近上網都見到介紹呢間新開川菜餐廳!今晚就約咗朋友嚟試試佢!一入到去就有好cyber既感覺😂 吾知以為去左disco😂食得川菜,當然要食酸菜魚!我哋叫咗個飄香酸菜鱸魚片啲魚片超滑,好好味!平時食酸菜魚都係返大陸食,呢間都係錯既選擇😋我地再叫左小辣湖南辣椒炒雞一上菜就香噴噴🤤 勁多青椒🫑!其實我吾鐘意青椒味,但呢個炒雞又幾好味,好夾,超惹味!仲有可以加配菜落個辣雞到煮!我地就揀左肥牛,放落雞煲煮一陣就已經勁索雞味!最後我哋叫埋個甜品,我哋叫左太空彩虹木桶冰!黎到,我地嚇親😂😂 有4枝雪條 2個雪糕球同埋涼粉!真係搞吾掂,食吾哂!如果鐘意食紅豆就一定覺得好正!
一入到去就有好cyber既感覺😂 吾知以為去左disco😂
食得川菜,當然要食酸菜魚!
我哋叫咗個飄香酸菜鱸魚片

我地再叫左小辣湖南辣椒炒雞

2022-06-25 28 瀏覽
去開旺角見到呢間以太空作主題嘅川菜餐廳嘅裝飾佈置同埋嘢食都吸引一於等我試一試鍾意食辣嘅我梗係要試一試酸菜魚同埋呢度出名嘅湖南辣椒炒雞湖南辣椒炒雞$198唔使好耐好快就上菜呢個菜仲會開廚房慢慢煮開頭食都冇咁辣 越食越惹味辣味慢慢湧上嚟雞好滑好食仲有平時出面好少見嘅白雲耳另外在加咗肥牛 $68肥牛望落去冇咁靚但呢個價錢絕對抵食啦飄香酸菜鱸魚片 $138鍾意食酸菜魚嘅我都幾鍾意食呢碟魚嘅份量多 唔算話好辣但另外配左辣粉可以點窩入面仲有萵筍金菇酸菜粉絲最緊要食完唔會覺得太鹹同太油洛神酸梅冰 $32酸梅嘅味道比較出 反而未必飲到洛神花味用黎解辣一流芒果沙冰 $34朋友飲 芒果味都重唔錯木桶冰 $88一想呢個甜品有少少嚇親因為個份量真係好大兩個人食真係食唔晒入面有兩條Dryers雪條兩條牛奶雪條兩個朱古力雪糕入面有兩份 沙冰 紅豆一次過滿足幾個願望 打卡一流下次同朋友食再叫
去開旺角見到呢間以太空作主題嘅川菜
餐廳嘅裝飾佈置同埋嘢食都吸引