花晨月夕

KUNO
2020-10-25 525 瀏覽
今次已經係第二次食依度嘅午餐Omakase 上一次係今年4月 當時已經覺得又抵又好食 今次食完更加覺得要寫依個食評 值得更多人知道嘅店 依個質素喺香港俾雙倍價錢都未必交到貨食Omakase其中一樣好重要嘅元素係同師傅嘅交流 依度嘅師傅好健談 從佢地口中會知多左好多關於魚嘅資訊 我地兩次都食得好開心由於今次係第二次食 所以期望會比上次更高 而出到黎都好滿足 特別係帆立貝 赤貝 池魚 等都好高水準 最驚喜嘅係一件叫目光魚嘅灸燒壽司 魚油非常香 師傅見我地第二次黎幫襯 仲將我地set件中拖羅升級做大拖羅 依件大拖羅回味無窮我地會再黎食第三次嘅 希望到時再食到時令嘅特別魚類

前菜與頭幾件壽司

赤海膽
吞拿魚手卷與沖繩海鹽雪糕
  • Omakase  Sun
2020-10-21 396 瀏覽
是日相識多年的朋友生日,我便相約了他一同晚膳慶祝,好友一向是壽司刺身的愛好者,所以我較早前便於網上尋得此間高級餐廳並預訂坐位,以給朋友一個大驚喜。餐廳位於尖沙咀,環境裝潢以黑白灰為主調,整體較簡約樸素,內裡左邊有兩間房間,右邊則是菱形吧枱,一般日本餐廳是使用日本枱的,但這裡較為特別創新,特意使用石枱,以為顧客帶來原始的味道。套餐共有三款可作選擇,分別是花、晨、月,我們點選了套餐月,菜式包含前菜、刺身五份、壽司八款、湯、御料理和甜品。喜多屋吟之瞳大吟釀大吟釀我選擇了300毫升的份量。其使用日本八女市出產的精米低溫發酵釀造而成,是屬於高品質的清酒之一,飲用時果香輕盈,辛爽圓潤,味道先清甜後苦澀,口感層次豐富。前菜前菜有三款食材,分別是水雲酢物、渉皮煮粟子、日本銀杏。水雲酢物就是海苔,其頂部放上金泊作點綴,賣相矜貴吸引,口感爽脆彈牙,酸甜開胃。渉皮煮粟子是使用日本的烹調方法製作而成的,栗子味道濃郁出眾,味道香甜結實。日本銀杏口感煙韌甜香,原味突出可口。鮫鰈魚刺身鮫鰈魚的產地是北海道,師傅使用薄切方式切片,配搭一顆顆的紫蘇葉進食,為原先較淡口的魚肉增添一份獨特酸甜的味道,配搭上酸汁食用更開胃惹
喜多屋吟之瞳大吟釀
鮫鰈魚刺身
鮫鰈魚的產地是北海道,師傅使用薄切方式切片,配搭一顆顆的紫蘇葉進食,為原先較淡口的魚肉增添一份獨特酸甜的味道,配搭上酸汁食用更開胃惹味。
仙鳳趾產真蠔
北海道的仙鳳趾出產的海鮮一向肥美鮮甜,餐廳的真蠔便是來源於此,蠔肉肉質豐腴飽滿,嫩滑濃郁,鮮味十足,配搭蘿蔔蓉、青蔥、酸汁,正好可緩和膩滯感。
地金目鯛刺身
地金目鯛的產地是伊豆下田,屬於魚類中的貴族,其魚肉粉嫩,油脂雪白,入口結實肥美,表皮輕微燒製以把魚油帶出,味道甘香濃郁,細膩鮮美。
島鰹刺身
這款刺身是鰹魚的一種,屬於較高級的刺身魚類,出產自長崎對馬。上桌時職員先把黃色碗端上,打開後內裏煙燻的煙霧緩緩飄出,甚是適合拍照打卡。島鰹色澤紅潤鮮艷,口感細膩結實,味道鮮美十足,魚味濃郁,配搭魚蓉、七色芝麻、紫蘇葉,使味道豐富之餘亦緩和魚味。
花咲蟹配海膽
花咲蟹和海膽的產地均是北海道,師傅把白色石頭配搭於食材底部作點綴,賣相美觀精緻,是餐廳的其中一款主打,同樣適合用作拍照打卡。配料使用上花咲蟹、馬糞赤海膽、魚子、食用金箔,進食時把紫菜兩邊包起餡料即可進食。花咲蟹是夏季與秋季之間當造的,入口鮮甜香嫩,味道濃郁,海膽色澤深黃,味道濃厚肥美,鮮甜幼滑,魚子柔軟滑潤,鹹香飽滿,整道菜式配搭食用金箔,外觀矜貴非凡。
石垣貝
由這道菜式開始便是壽司了。石垣貝的產地是三陸海岸,是屬於貝類的一種,食用前師傅會先進行拍打動作,為求讓肉質即時收縮,以達致爽脆的效果。壽司是使用赤醋飯製作,入口香醇濃郁,石垣貝肉質結實彈牙,甘甜鮮美。
深海池魚
深海池魚產地是九洲南部,師傅於魚身切開數刀菱形橫間紋,再塗上豉油,為求讓醬料更入味,同時亦把魚筋切開,以方便顧客容易咀嚼。壽司飯是使用赤醋飯,味道柔和帶酸,深海池魚清甜爽口,魚味突出,嫩滑肥美。
赤血引
赤血引是來自本洲中部的,因色澤紅潤鮮艷而命名,是喜之次的一種,秋天季節便是當做時期,入口肥美彈牙,味道濃而不膩,甘甜鮮美,配上赤醋飯,味道更有層次。
秋刀魚
其產地是北海道近岸,師傅於魚肉上切開數條橫紋,使顧客易於咀嚼,同時令肉質更有口感。入口魚味濃郁,緊實爽口,配搭赤醋飯、蔥花粒,更能帶出秋刀魚的自身鮮味。
皮剝
皮剝是產自九洲南部的,盛產期從六月至十二月,入口肉質細膩彈牙,清新淡口,加入蔥香味濃的芽蔥,可減淡腥味,再配搭油脂豐富,鮮甜潤滑的魚肝,為整個壽司增添鮮味香濃。壽司飯則同樣使用赤醋飯,味道微酸鮮美。
鮟鱇魚肝
產自北海道的鮟鱇魚肝外形肥美飽滿,口感細膩鮮味,入口即化,潤滑嫩口,加入西瓜做的漬物,可緩和鮟鱇魚肝的內臟氣味,配上琥珀色的赤醋飯,為壽司味道提升至另一層次。
北海道馬糞白海膽
來自北海道的馬糞白海膽外殻色澤呈紫色,海膽則呈淺橙黃色,味道濃厚甘甜,鮮味十足,尾韻回甘,配上帶柔和酸度的赤醋飯,味道香濃更具層次感。
大拖羅
大拖羅產自日振島,是養殖而成的,屬於魚腩位置,外形厚身肥美,油脂分布較多,味道魚油甘香,入口即溶,鮮甜不膩,而且帶有魚筋,因此嚼勁十足,配搭與油脂豐富的魚鮮甚是相配的赤醋飯進食,為味道增添層次。
湯(吸い物)
湯底是魚骨清湯,色澤透白清澈,飲用時魚味濃郁出眾,鮮味十足,配料有瀨尿蝦真蒸丸,是使用魚肉和瀨尿蝦肉製成的,口感鮮甜嫩滑,入口即溶,其餘還加入日本小芋、京蔥、芽蔥、木の芽、薑蓉作調味,使湯底更鮮美可口。
御料理
御料理有兩款食材,分別是炸日本太刀魚、日本松茸菇。炸製的太刀魚色澤金黃,口感外脆內嫩,魚味濃郁。松茸菇同樣是炸製而成的,肉質肥厚鮮美,味道獨特濃郁。
生果
飯後的生果是靜岡蜜瓜、韓國新高梨,青色的蜜瓜肉皮薄肉細,入口清甜多汁,味道濃郁,口感爽脆清香。韓國新高梨果肉細嫩雪白,爽脆清甜多汁,飯後用作滋潤最適合不過。

整體而言,餐廳裝潢簡樸衛生,使用石枱設計富有原始風味,師傅服務態度良好,上菜同時亦為客人詳細講解,相當貼心,食材質素用料新鮮,味道出色高質,賣相精緻美觀,用作拍照打卡也很是適合,與朋友聚會或慶祝的好地方。
2020-10-17 430 瀏覽
期待左好耐嘅omakase 我本身struggle 緊食鮨文好定呢間好,但最後揀呢間嘅原因係因為呢間抵食好多$360就有12件壽司+1件卷物,去到先知佢地依家做緊個promotion:加$1多一件壽司,可以揀中拖羅/深海池魚,我同friend未試過深海池魚所以揀左中拖羅,但之後後悔了,因為深海池魚實在太好食了😭前菜普普通通,不過不失一開始啲壽司比較清淡,我覺得唔係特別好食,師傅介紹下圖話係將甜蝦打碎,咁樣會更甜,但我個人覺得唔係好甜😂下圖為魷魚,再配上柚子汁,食落好fresh,但都唔係太岩我口味 帆立貝 不過不失呢個上面配上黑松露,感覺都高檔接下來就係我覺得唔錯嘅壽司,當中有深海池魚、剛魚、中拖羅、銀雪魚刺身,而我最鍾意就係深海池魚,佢油脂相當充足,但食落好有質感,有咬口,感覺清爽,中和返魚油可能產生嘅油膩感,魚油同佢個質感配搭得岩岩好整體而言,呢度啲魚都相當新鮮,所以都好食得出唔同魚嘅鮮甜味,而且有13件壽司,所以食得好飽,好滿足但如果雞蛋裡面挑骨頭嘅位係座位嘅舒適度唔高,雖然我坐bar檯,但我對住個sink食,感覺唔太開胃,有啲小失落,希望餐廳可以安排一下,嗰個位置就唔好安排座位
期待左好耐嘅omakase

前菜普普通通,不過不失

帆立貝 不過不失

呢個上面配上黑松露,感覺都高檔

但如果雞蛋裡面挑骨頭嘅位係座位嘅舒適度唔高,雖然我坐bar檯,但我對住個sink食,感覺唔太開胃,有啲小失落,希望餐廳可以安排一下,嗰個位置就唔好安排座位喇

• Omakase  Sun
2020-10-08 4743 瀏覽
疫情之下,實在令我對外出用膳有點卻步,亦正因如此,我對Omakase 那份熱情變得更為熾熱,所以友人見疫情好了一點,便提意到「花晨月夕」以解我對Omakase的思念。雖然這餐廳的地方不大,但勝在設計簡潔,看上去還不錯!由於我們也實在很久沒有吃過Omakase了,所以都將焦點放在Omakase身上,亦正因如此,我們坐下不久便急不及待要點餐了。餐牌上有三款Omakase選擇,分別為Omakase(花)$880、Omakase(晨)$1180和Omakase(月)$1480,而饞嘴的我們當然選了Omakase(月),愛它款式較多,同時亦較全面。點餐不久後,他們便呈上前菜。前菜包括水雲酢物、日本銀杏及渉皮煮粟子。水雲酢物是用了醋來醃漬的海帶,配上金泊以作點綴,味道甜甜酸酸,口感爽口彈牙,所以特別開胃可口!日本銀杏口感煙煙靭靭,口感非常討好,即使我不是銀杏的粉絲,亦吃過不停!渉皮煮粟子渉皮煮粟子口感粉粉又極為香甜,實在是一試難忘!鮫鰈魚薄切配紫蘇花、酸汁來自北海道鮫鰈魚屬白身魚,所以本身的魚香味並不濃郁,師傅便巧妙地把它配上紫蘇花和酸汁來提升其味道。配上紫蘇花的鮫鰈魚明顯多了一份清幽的花香,再配
雖然這餐廳的地方不大,但勝在設計簡潔,看上去還不錯!

渉皮煮粟子

渉皮煮粟子口感粉粉又極為香甜,實在是一試難忘!
鮫鰈魚薄切配紫蘇花、酸汁

來自北海道鮫鰈魚屬白身魚,所以本身的魚香味並不濃郁,師傅便巧妙地把它配上紫蘇花和酸汁來提升其味道。配上紫蘇花的鮫鰈魚明顯多了一份清幽的花香,再配上酸汁一起吃更能提升其鮮味, 吃上去特別有層次感又美味!
仙鳳趾產真蠔

仙鳳趾產真蠔飽滿有份量,入口順滑又creamy,蠔味極為濃郁,作為生蠔控的我感到特別滿足!
地金目鯛

師傅把來自伊豆下田的地金目鯛輕輕火炙之後,變得甘香可口,甘香味與鮮味混合在一起之後變得更為美味誘人!
島鰹

師傅特意把島鰹煙燻,它的煙熏味不但誘人,更令島鰹變得更有層次感,而煙熏味過後島鰹的魚香味變慢慢滲透出來,實在出色!
花咲蟹配海膽

花咲蟹和北海道兩者都是來自北海道,我們便知道他們兩者一定是相當有質素。除此之外,師傅深明現在大部份人都喜歡「相機食先」,所以特意放了一些金箔在花咲蟹配海膽上,看起來不但矜貴,同時又可吸引眼球,令喜歡「相機食先」的客人可以多拍下幾張照片!

外觀精緻漂亮的花咲蟹配海膽一如我們所料,美味得令人一試難忘! 鮮甜美味的花咲蟹配上creamy又甜美的海膽在一起簡直是絕配,而香脆可口的紫菜令它們的味道和口感更上一層樓!
石垣貝

石垣貝鮮甜又美味,口感更是爽口彈牙,難怪我們都吃得津津有味!
深海池魚

師傅巧妙地在深海池魚切了幾刀以解除魚筋所帶來靭身的感覺,同時又可讓醬油滲透在深海池魚之中,吃上去鮮甜美味,同時又嚐到醬油的美味,實在不錯!
赤血引

醃漬了赤血引,味道鮮甜得來又帶鹹香,加上赤血引肥瘦適中,吃上去不膩之餘又帶微微魚油香。
秋刀魚

肥美的秋刀魚,吃上去不但甘香,還滲透出淡淡的鮮甜味,真的不錯!
皮剥

皮剥配上魚肝和幼細的香蔥實在是一個巧妙的配搭,皮剥與creamy的魚肝融合在一起,頓時起了幸福的感覺,再配上清新的香蔥以平衡魚肝所帶來的膩滯感。
安康魚肝

安康魚肝幼滑而creamy ,配上香脆可口的紫菜和帶醋香味的壽司飯,簡簡單單就已經很美味!
北海道馬糞海膽

北海道馬糞海膽極為鮮甜美味又creamy,誇張的說句真的有入口即溶的感覺,所以我們都感到幸福又滿足!
大拖羅

大拖羅吃得多大概也知道都是甘香美味,但這個大拖羅實在有點不同,師傅巧把大拖羅配上香蔥、芝麻和少許蒜蓉,想不到就是這少許的蒜蓉便起了很大的作用,吃上去特別香口又帶點辣勁,吃上去不但沒有違和感,反而出奇地配搭得宜又美味!
魚骨清湯

魚骨清湯內有瀨尿蝦真蒸丸、日本小芋、京蔥、芽蔥、木の芽和少許薑蓉。想不到小小的一碗湯就如此豐富,魚骨清湯味道清甜可口,而賴尿蝦真蒸丸鮮甜美味,配上日本小芋一起吃真的不錯!
炸日本太刀魚; 日本松茸菇

日本太刀魚炸得酥脆可口,魚香味濃之餘,又鮮甜肥美,愛吃香口東西的我也吃過不停! 至於旁邊的日本松茸菇菇味香濃,我們都十分喜歡!
靜岡蜜瓜; 韓國梨

最後他們送上靜岡蜜瓜和韓國梨為這頓Omakase作結。韓國梨爽口又清甜,而靜岡蜜瓜則香甜美味,就這樣為這頓晚餐畫上完美的句號!

雖然這餐廳的地方不大,但是師傅的專業與細緻心意絕對能夠彌補這餐廳地方不大的不足。吃了這麼多菜式,根本沒有一款是我們不滿意的。這裏的食材高質素之餘,師傅又花了不少心思去令每一道菜變得盡善盡美,實在令人佩服,難怪我們吃過這種Omakase都感到如此滿足快樂!
2020-09-19
2020-10-04 412 瀏覽
本地質素,午餐食材真的一般的,味道較濃烈,醬汁份量太多,難以食到魚味,可能是要補償食材不新鮮的原因。不得不說的是海師傅的服務態度,全程聽到他埋怨餐廳的其他人,介紹食物的時候就變好為難的樣子,追問下才知道食材的種類和特色,有時一旁的師傅都忍不住幫忙回答。廚師發板食的是廚師的態度和職人的嚴謹。所以嚴格就這一間只是比較貴的壽司店,上菜速度太快,廚師們都在趕下一場食客的時間。清爽沙律香濃麵豉湯香滑茶碗蒸蛋廚師發板 十二貫(由淡至濃)1. 真鯛2.酸帶子3.甜蝦他他4.伊左木5.赤貝6.金線鯛7.赤血引8.深海池魚9.目鯆10.鯖魚11.海膽12.中拖羅(鮪魚)13.香蔥拖羅手捲沖繩海鹽雪糕最好味的一道菜。

清爽沙律

香濃麵豉湯

香滑茶碗蒸蛋

廚師發板 十二貫(由淡至濃)
1. 真鯛

8.深海池魚
9.目鯆
10.鯖魚
11.海膽
12.中拖羅(鮪魚)
13.香蔥拖羅手捲

沖繩海鹽雪糕
最好味的一道菜。
去到門口,一出電梯已經勁大煙味!聞到咩胃口都無哂,點解可以咁污糟! 當日食完唔想等Lift,選擇行樓梯走,點知3-4個員工坐喺樓梯口煙煲煙,樓梯仲要充滿垃圾 食完都唔知食左咩,完全唔值呢個價! 煙味仲要攻埋入餐廳裡面! 有相做證,跟手報埋衛生署控煙辦!作為疫情下開業既餐廳,係咪應該注意衛生? 你叫啲客點相信野食係乾淨?🤬咁就無左幾舊水! 大家想試下聞住煙味食omakase既話,留意下呢間「煙味壽司」! 😡🤬

2020-10-02
慶祝紀念
生日
2020-10-01 355 瀏覽
呢間omakase lunch 價值比高,食材新鮮,價錢唔貴。$368 有十二件壽司 一個手卷 沙律 麵豉湯 茶碗蒸 甜品,加一蚊仲多一件壽司😎坐bar枱是必須的,睇住師傅一件一件壽司咁放係眼前然後介紹每一件壽司🤩 全部壽司都好好食 食完每一件會期待下一件既來臨。最好食當然係大拖羅同海膽壽司😍😍由於師傅話中拖羅無曬所以加一蚊個件壽司由中拖羅變咗大拖羅🤩 好開心 甜品方面係海鹽雪糕 好好味 味道唔會太甜 會食到小小海鹽味 大滿足✌🏻✌🏻

2020-08-23
午餐
2020-09-30 477 瀏覽
前排見網上介紹花晨月夕呢間新開嘅日本壽司店做緊加一蚊多一件既優惠😍即刻book咗同朋友去食omakase lunch慶生🎂佢既Lunch Menu有4 set唔同價位既Omakase揀(Flower $268、Sun $368、Moon $588、Dusk $288) 我同朋友都比較鍾意食壽司,所以我哋揀咗Omakase Sun🌞 🍣Omakase Sun ($368)Omakase Sun包左前菜沙律、麵鼓湯、茶碗蒸、十二件壽司和甜品😋沙律同麵豉湯發揮正常,茶碗蒸用料算豐富👍🏻因為我地坐吧台,十二件壽司係遂件上,壽司既味道由淡至濃咁上,個人比較鍾意油脂較多同濃味既魚😛中拖羅同海膽都合我意,對得住價錢,而比較有驚喜既係輕輕炙燒過既銀鱈魚,炙燒過令銀鱈魚既油脂出哂黎,口感香滑鮮甜😍而蔥Toro手卷勝在餡料多紫菜夠脆😼最後加一蚊要多左一件中拖羅,味道鮮甜但未至於會入口即溶,尚算可以👌🏻甜品就係海鹽雪糕🍦味道唔算甜又有鹽味點綴,幾清新同軟滑以呢個價錢黎講有十三件壽司Omakase set,CP值幾高🤑加上用料新鮮、服務態度好、同埋師傅上菜會耐心咁講解每件壽司,都幾啱Omakase 入門人士😂

Omakase  Sun

🍣Omakase Sun ($368)
Omakase Sun包左前菜沙律、麵鼓湯、茶碗蒸、十二件壽司甜品😋沙律同麵豉湯發揮正常,茶碗蒸用料算豐富👍🏻因為我地坐吧台,十二件壽司係遂件上,壽司既味道由淡至濃咁上,個人比較鍾意油脂較多同濃味既魚😛中拖羅同海膽都合我意,對得住價錢,而比較有驚喜既係輕輕炙燒過既銀鱈魚,炙燒過令銀鱈魚既油脂出哂黎,口感香滑鮮甜😍而蔥Toro手卷勝在餡料多紫菜夠脆😼最後加一蚊要多左一件中拖羅,味道鮮甜但未至於會入口即溶,尚算可以👌🏻甜品就係海鹽雪糕🍦味道唔算甜又有鹽味點綴,幾清新同軟滑

2020-09-04 1009 瀏覽
好少寫食評 覺得如果唔好食 最多無下次 但今次真係想分享下 因為始終食得 Omakase 大家都會有期待! 之前都有食過不同的 Omakase 一般都係太飽食唔晒 今次選了中價$1180 但竟然唔夠飽 女士都唔夠飽 其實份量大家可以想像 食材是新鮮 但是沒什麼驚喜 在一些好少少的日本餐廳也能吃得到 亦不用這個價錢 刺身 壽司 生蠔 慢煮鮑魚 真係無咩特別的食材 真心失望!個人覺得不值這個價錢 完全無食 Omakase 的滿足及驚喜感 當侍應話「上埋個水果比你」個一刻真係呆左 不會再去了
2020-09-04
2020-08-28 759 瀏覽
It’s my first visit here. The restaurant looks cozy, pretty good interior. Today me and my frd had the “Sun” set, which is 12-sushi set, and we added 1HKD for one more sushi(we chose Chu-toro). Have to mention that our seats were under the AC so it was windy and cold, and the waitress helped us to adjust the temp of the AC, appreciate that. The sushi was SOSO, not very good, could be better. Firstly the rice was too sticky and not very chewy. The sashimi on the sushi was fair, so don’t expect to

The sushi was SOSO, not very good, could be better. Firstly the rice was too sticky and not very chewy. The sashimi on the sushi was fair, so don’t expect too much.

Also, wanna highlight that the chef was in rush, he put the first sushi down while I was still on my appetiser-steam egg. That was a bit annoyed, since I had to rush eating every pieces... plus that we arrived on time...

Don’t think I will visit it again...
Shrimp  tartar
Slightly  grilled  cod
Sea  urchin
Slightly  grilled  cod
2020-07-28 1512 瀏覽
尖沙咀壽司Omakase 午餐上個月吃的午餐。我們點了Omakase Sun ,12貫壽司跟一個手卷。因為在做promotion , 加$1 多一件壽司。在香港午餐吃壽司,對魚的鮮度不會有好大期望。ネタ(刺身)方面,白身魚跟貝味道偏淡,赤身魚或者火焰壽司味道會較好シャリ(壽司飯)好好,軟硬適中、酸度適中,偏細加$1的壽司,我們要了海胆壽司,味道偏淡。裝修很日式風格,有壽司bar 台和榻榻米房。Staff 也很有禮貌。
2020-07-19 1064 瀏覽
幾個禮拜前book咗今日食Lunch Omakase 一聽到師傅話今日Moon呢個set有生蠔🦪即刻揀咗Moon整體來講食材新鮮 呢個set值回票價Details as follows:- 🤣🤣1. 真鯛薄切-配上柚子酸汁,開胃小菜唔係太酸2. 車海老 (別名花竹蝦)-超新鮮,仲喺生嘅仲郁緊,我同朋友都好驚😵-頭唔食得!(好彩唔食得🤣) 3. 三文魚籽海膽杯-三文魚籽喺下面,加了柚子-海膽配上醬汁好好味!😋4. 北海道 赤崎產 生蠔-太鹹但係好creamy我好鍾意❤️-超超超大!(´▽`)-調味:酸汁jelly+青柚子 - 可以減少海水鹹味壽司(6)1. 帶子(撒上現刨青柚子)2. 深海池魚3. 牡丹蝦+蟹肉裡面有蟹膏+海膽-好好味(^-^) 厚肉槳口牡丹蝦-加了海膽更滑-但蟹肉味道唔明顯4. 北寄貝5. 燒toro在上+大toro壽司-中間還有toro蓉-都ok 冇入口即溶 但都好味6. 海膽軍艦7. 銀鱈魚(火炙)+松露醬8. 海膽軍艦again (加1蚊就有!!!)之後有烏冬-有韌性,不太鹹,簡簡單單海鹽雪糕~I love this 😍-水含量偏多所以好易溶要快d食
幾個禮拜前book咗今日食Lunch Omakase
一聽到師傅話今日Moon呢個set有生蠔🦪
即刻揀咗Moon

整體來講食材新鮮 呢個set值回票價

Details as follows:- 🤣🤣

1. 真鯛薄切
-配上柚子酸汁,開胃小菜唔係太酸
2. 車海老 (別名花竹蝦)
-超新鮮,仲喺生嘅仲郁緊,我同朋友都好驚😵
-頭唔食得!(好彩唔食得🤣)
3. 三文魚籽海膽杯
-三文魚籽喺下面,加了柚子
-海膽配上醬汁好好味!😋
4. 北海道 赤崎產 生蠔
-太鹹但係好creamy我好鍾意❤️
-超超超大!(´▽`)

-調味:酸汁jelly+青柚子 - 可以減少海水鹹味

壽司(6)
1. 帶子(撒上現刨青柚子)
2. 深海池魚

-都ok
冇入口即溶 但都好味
6. 海膽軍艦
7. 銀鱈魚(火炙)+松露醬
8. 海膽軍艦again (加1蚊就有!!!

之後有烏冬
-有韌性,不太鹹,簡簡單單

海鹽雪糕~I love this 😍
-水含量偏多所以好易溶要快d食
2020-06-28
2020-07-04 7501 瀏覽
早前見雜誌介紹這間餐廳,看到壽司相片吸引,有興趣一試。餐廳位於商廈二樓,估唔到只是十二時許,所以bar枱已經滿座,唯有坐table . 餐廳的裝修簡潔有型,尤其table 座以紋理石枱用餐配以屏風,和式風味十足。這兒的午餐有十一款,價格一般由$268-$588。而omakase 分別有flower, sun, moon, dusk四款$268-$588。最平的omakase只是$268, 定價幾吸引。先向店員查問那一set 有海膽和拖羅,她說Omakase sun$368一定有,另可加$1多一件壽司,我選擇了海膽。Omakase Sun$368先送上沙律、茶碗蒸和面豉湯。沙律新鮮清爽;茶碗蒸蒸得很滑溜,而且加上茨汁,味道鮮美;面鼓湯是一杯上,味道濃香,沒有太鹹的問題。這廚師發板set, 有壽司十二貫。由於fully booked 的關係,只有table 座,所以壽司不是一件一件上,而是分兩次上,每次六件。雖然沒有師傅介紹,仍有店員介紹壽司。基本上由淡味的先吃。甜蝦他他這甜蝦他他的口感幾特別。甜蝦味道鮮味,而且切成他他醬狀,口感黏軟,幾鮮甜。赤貝師傅的刀法不錯,肥厚的赤貝輕輕一咬,便分開

這兒的午餐有十一款,價格一般由$268-$588。
1902 瀏覽

先向店員查問那一set 有海膽和拖羅,她說

Omakase Sun$368
先送上沙律、茶碗蒸和面豉湯。

雖然沒有師傅介紹,仍有店員介紹壽司。基本上由淡味的先吃。

甜蝦他他

赤貝
師傅的刀法不錯,肥厚的赤貝輕輕一咬,便分開了。赤貝有著貝類獨有的甜味,而且口感爽脆,味道清爽,不錯。

石鯛
石鯛十分肥美,表面亮澤,而且口感充滿彈性,爽脆鮮嫩,魚味唔太濃,但口感不錯。

伊左木
這伊左木的魚味比較淡,入口滑嫩,味道鮮甜,帶一些爽口的質感。

黑睦
黑睦口感爽嫩柔滑,加上蔥花,提起魚的鮮味。

赤身配椒麻
本以為赤身的味道好一般,原來配上椒麻,令魚脂的味道更加甘香,加上嫩口口感,不錯。

海膽
馬冀海膽色澤光亮,味道鮮甜,口感幼滑,和脆口紫菜是強烈的對比。雖然這海膽的海膽味唔算好濃,但可算不錯了。

深海池魚
深海池魚油脂豐厚,加上厚切,更能突出爽脆質感,加埋師傅的一點醬油,令魚味更為鮮甜。

鰤魚
鰤魚口感柔軟,魚脂豐厚又沒有拖羅咁濃口,味調高雅。

鯖魚
平日最怕吃鯖魚,怎料這鯖魚既嫩且滑,沒有半點腥味,加上清蔥和陣陣柚子香,味道唔錯

銀鱈魚

輕輕炙過的銀鱈魚,迫出油份,脂香爽滑,口感油潤又鮮甜,好吃。

中toro

這中toro沒有入口即化的口感,然而魚肉纖維細密,魚味濃郁,有適量的魚脂,味道甘香又無筋,好吃。

蔥toro 手卷

這手卷真的不錯。紫菜相當脆,配上香蔥和toro 茸及中華沙律,口感清爽而不膩,好吃!

最後以冲繩海鹽雪糕作結

鹽味雪糕既冰涼又清爽,口感香滑,鹽味令雪糕減少了甜膩的感覺,甜而不膩,好味道。

2020-07-01
午餐
2020-06-23 1253 瀏覽
開飯位置距離MTR不遠環境可以,全店滿座!食物口感味道一般,不過午餐的$588 頭盤海膽杯和中拖羅刺身有驚喜,Omakase Flower $268可以一試,利申我點的是 $368 Sun 同$588 Moon !用餐時間1小時內完成服務我比年青的壽司師父一直沒有管理好自己的情緒,一直發侍應脾氣,我坐離佢好遠都聽到...破壞了整個食飯氣氛,添水添茶要叫,食完d野又唔收,建議壽司師父可以介紹食物時清楚一點,有一半都唔知食緊咩!作為食客我都想知食緊d咩!
開飯位置距離MTR不遠

環境可以,全店滿座!

服務我比
日本馬糞海膽
銀雪魚
  • 海膽杯
2020-06-08 1517 瀏覽
四月份太太生日,知道花晨月夕新開張,諗住去試下omakase,打左去book位,太太生日當天已full booking,要等兩星期後才有位,我和太太都喜歡日本菜,所以願意照等兩星期。期待已久,等左兩星期終於有得食,點知………………一去到 被安排 坐檯,而非bar檯(雖然booking時已註明食omakase,但都無用)(之前食過其他日本餐廳,booking註明食omakase,餐廳會主動安排bar檯位)普通食材,味道一般普通食材,味道一般食材一般,壽司Dry每位二百幾蚊,唔值

期待已久,等左兩星期終於有得食,點知………………

一去到 被安排 坐檯,而非bar檯

普通食材,味道一般

普通食材,味道一般

食材一般,壽司Dry
每位二百幾蚊,唔值