芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
相信大家都知道Chessecake Factory啲野食有幾大份,咁到底有幾大份呢? 原來真係幾個人幾碟野都食唔晒!! 約食飯果日都唔係超級肚餓,所以都無諗住要叫好多野食,加上好想留肚食蛋糕,點知都係出事會飽晒🙈凱薩沙律+雞肉因為知道將會食左幾多卡路里落肚,所以要食大大盤沙律,減低左罪惡感先,事實係食完個沙律已經佔左個肚好多室間...Carbonara 已經成為每次西餐必點項目,常言道,越簡單越難煮得好食,今次Carbonara無令我地失望。非常creamy 同香,濃而不膩,意粉有咬口👍🏻Fish & Chips應該都係西餐常見食品,因為太鍾意食薯條叫左,魚又咁大舊😂 佢無油益味,魚手指唔係脆卜卜果種,不過我反而鍾情依款,真係好彩有叫!主角芝士蛋糕要出場喇!!! 士多啤梨芝士蛋糕應該係依度皇牌,好似好多人叫,佢啲cream同士多啤梨唔會慳俾你。另外嘅GODIVA朱古力芝士蛋糕,佢嘅朱古力濃到你唔捨得唔食,每一啖都係朱古力味。加上Cheesecake Factory嘅蛋糕偏軟身,每一啖都好似食緊朱古力醬咁呀😋😋😋

凱薩沙律+雞肉

2019-03-09
  • 士多啤梨芝士蛋糕
2019-03-18 181 瀏覽
隔左一段日子 無諗過間野仲有人排隊已經book左位 但等左成粒鐘先有六人枱俾我地去食TEA算啦所有野都好大碟一件cake = 2-3人份量我地六條女為左食啲cake黎食dinner ————————————————————烤蒜雞肉糊蝶粉如果食dinner既 呢個係必嗌講明先唔係特別好食好少雞肉無蒜味維持到正常水準最緊要打卡影相靚 哈哈雞肉pizzaPizza個底好好食 唔會太淋又唔會太硬!好難得pizza個底好食作為cheesecake factory 芝士味唔太突出 無咩特別味道維持到一般水準口感好好但既然去到cheesecake factory 建議大家試下其他芝士味比較重嘅菜or 「乜都有pizza」水牛城香辣雞翼唔好嗌啊無一般水準!無雞味口感又差 一pat野佢有個凍既sauce 比大家點黎食好酸 唔夾建議大家食m記脆香雞翼Godiva Cheesecake每次黎都一定會嗌呢個cake 因爲本身好鍾意食Godiva 個雪糕味道唔會太甜太溜 又大件件cake 既chocolate 味好有層次感chocolate 味又唔會太苦澀好難得架!口感岩岩好哈會太軟太硬總之食完就好滿足Oreo
隔左一段日子 無諗過間野仲有人排隊

個cream同其他既cake唔一樣 好好食
味道清新 唔會濟

有surprise 感覺

酸酸甜甜咁

可以一試 嗌得多cake既可以嗌呢個 唔洗款款都咁濟 頂住個胃

——————————————————
其實呢度啲蛋糕全部都好掂
如果多人食嗌得多記住要揀一至兩件清新啲嘅蛋糕🍰
咁樣先有戰鬥力
60 分鐘 (堂食)
2019-03-18 223 瀏覽
成日經過都見大排長龍,特登搵個星期六朝早少人時段黎幫襯吓,食完認真no comments...麵包: 之前睇過啲食評,一黎到就應該會有麵包serve咗先,但我地係正餐主食都到咗,個包先到!硬到一個點,乾到一個點,仲要包唔夠熱,完全溶唔到果舊應該啱啱響雪櫃入面拎岀黎嘅牛油!蟹波:可能真係我地孤陋寡聞,碟嘢黎到,真心嚇親,呢碟嘢收92蚊,仲未計加一!!! 每粒15個幾,龍X篤廿粒魚蛋!照理講應該係啱炸起,但唔熱嘅?有小小蟹味,唔脆,無咬口,淋唧唧,我食緊咩!古巴卷: 係ok嘅,脆身又夠熱,外皮好似春卷,入面應該係豬肉絲,加埋d芝士酸瓜醬,係match 嘅!芝士通粉: 又係果個問題,唔夠熱,芝士都溶唔到,係咩玩法?好似要鬥快食咁,但食到最尾,都係成pat芝士琼咗係底!🤷‍♂️份量十足但唔好食有咩用!原味芝士蛋糕: 係好食嘅,除咗過甜!另外,餅底似乎有落肉桂?同cheesecake 唔太夾,搶咗d味!今次真係純粹跟風食,結果大失所望,完全fail!!唔會再幫襯!兩個人埋單460幾,完全可以響第度食好d,食開心d!

Crispy  Crib  Bite

Crispy  Cuban  Rolls

Four  Cheese  Pasta

Original  Cheesecake

2019-03-16
$230 (早餐)
2019-03-17 240 瀏覽
今晚補祝返朋友生日🎂 於是就嚟到大名鼎鼎的cheesecake factory 因為夜晚無得book枱 聽聞次次都要等幾個鐘 今夜同朋友都吾敢怠慢 6.幾就嚟到餐廳 可能吾係weekend的關係 竟然吾洗等就入得🥰🥰🥰🥰 聽聞d野食好大份 我地3個女仔就叫左芝樂坊粟米片 烤蒜雞肉蝴蝶粉先試下味 叫左野食侍應就會放低餐包 有我中意的黑糖燕麥包同普通法包 兩種包都係外脆內軟 淨係食包都已經飽左1/3😂😂😂粟米片好大份😱😱😱😱😱粟米片上面舖住海量的cheese 伴住好fresh ge 蕃茄同粟米 仲可以dip🥑醬 酸忌廉 我地朋友都食吾停😋😋😋😋 蝴蝶粉同樣都係好大碟😱 一上碟好香蒜味 蝴蝶粉稍為硬 但整體我地都好中意🥳🥳🥳最後我地叫左青檸芝士蛋糕同漆黑蛋糕🍰 青檸芝士酸酸地好fresh 正好為頭先ge nacho解膩 配埋牛油餅底 一流🤤🤤🤤漆黑蛋糕就係朱古力蛋糕 呢個texture就有d過硬 但食落都好重朱古力味😽😽😽整體質素好好 但價錢都吾平 適合一班人嚟share食😝😝😝😝

最後我地叫左青檸芝士蛋糕同漆黑蛋糕🍰

2019-03-16 145 瀏覽
環境寬闊,服務質素好,食物品質也優勝。推介雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵,清新香檸忌廉既creamy 麵質煙韌。還有烤蒜雞肉蝴蝶粉,既惹味又濃郁。燒烤風味雞肉田園沙律,清香又新鲜。炸鱿鱼煙煙韌韌,外表鬆脆, 惹味。乜都有Pizza 無得輸, 出名馳名的是芝士原味蛋糕, 芬芳濃郁芝士既creamy 又幼滑, 我也喜歡青檸芝士蛋糕, 青檸味濃又不蓋芝士味, 很正。 真心推介。
2019-03-15 300 瀏覽
The Cheese Cake Factory都去過幾次,雖然次次都排成個半鐘,但係都係無阻我對佢嘅熱愛因為呢度嘅芝士蛋糕真係好好食,多口味揀,多大份,可以同幾個朋友仔share食一人叫一個芝士蛋糕一齊share食,已經飽到不行oreo芝士蛋糕真係好好食,雖然食左咁多cake都會覺得有啲膩,但呢配埋oreo脆脆真係正而芒果青檸就應該係咁多款中最清新嘅,但有啲普通未試過紅絲絨蛋糕,就叫左個試,其實都係朱古力蛋糕黎嘅呢度嘅正餐都好大份,3個人share食都覺得好多,所以呢度真係好適合一大班人黎食呢度環境又暗暗地,好有feel都見到有唔少人會黎呢度慶祝生日

一人叫一個芝士蛋糕一齊share食,已經飽到不行

而芒果青檸就應該係咁多款中最清新嘅,但有啲普通

未試過紅絲絨蛋糕,就叫左個試,其實都係朱古力蛋糕黎嘅

呢度環境又暗暗地,好有feel

都見到有唔少人會黎呢度慶祝生日
2019-02-08
90 分鐘 (堂食)
係香港都開左一段時間,一直都好想試可惜長期排隊,平均要等一個鐘左右,好彩今次終於食到!好吧,都係要排一小時多餐廳感覺好大闊落,橙黃色燈光加上裝修好有美國特色,感覺好舒服。廚房又開放式,另外值得一提就係有吧台,好chill食物方面,一早聽聞佢主食出色,大大份同與價錢成正比。果然無令我失望,carbonara 好正多汁啖啖忌廉芝士,好邪惡另外叫左份芝士漢堡都幾好食,唔乾得黎多配菜。邊吃邊掙扎叫唔叫甜品,主食兩個人share已經食到好飽,但一場黎到下次又要再排長隊食,決定都係點份red velvet cheesecake,可惜好失望😞太甜紅絲絨味唔夠出,下次都係試原味好啲。

另外叫左份芝士漢堡都幾好食,唔乾得黎多配菜。

,下次都係試原味好啲。
Carbonara
Red  velvet  cheesecake
2019-01-30
60 分鐘 (堂食)
Carbonara
  • 餐前麵包
2019-03-14 197 瀏覽
本身唔太喜歡食芝士但因為朋友想試下cheesecake factory 所以就去下啦先黎左個starter spring roll! 唔算太油 4隻source 都唔錯 仲勁足料之後到主菜 Carbonara 個汁都唔錯 唔濃又唔太稀不過不失之後到burger 薯條好好味 推介!但我嫌個包 dressing 唔係好啱我胃口 有少少失望終於到我成晚 最最最想試嘅cheesecake!!係好味嘅 不過即使兩個人食 都有少少覺得太滯建議兩個人share 唔好一人一個!
本身唔太喜歡食芝士

先黎左個starter spring roll!
唔算太油 4隻source 都唔錯 仲勁足料

之後到主菜
Carbonara 個汁都唔錯 唔濃又唔太稀
不過不失

之後到burger 薯條好好味 推介!

但我嫌個包 dressing 唔係好啱我胃口 有少少失望

終於到我成晚 最最最想試嘅cheesecake!!
係好味嘅
不過即使兩個人食 都有少少覺得太滯
建議兩個人share 唔好一人一個!

30 分鐘 (堂食)
2019-03-14 204 瀏覽
今天到尖沙咀時間尚早,是一個絕佳去人氣食店的好時候⋯ 一直很想去試試cheesecake factory,所以帶著愛吃西餐的小朋友們去吃。餐牌上有太多選擇⋯ 每樣都想試⋯因為小朋友都是愛意粉,所以點了2份兒童餐的pasta, 一心想兒童餐的份量不大⋯⋯怎料白汁太易飽肚了⋯ 也是要大人幫忙吃完。另外點了2份小食1份主食看到有炸芝士條,心想愛吃芝士的女兒會喜歡⋯ 怎料一桌5人,只有我愛吃看那拉絲的軟心芝士一般到美式餐廳,我會忍不住點buffalo wings... 這次也不例外。可惜,又要失望⋯ 是比較咸;雞肉還算嫩主食點了factory burger... 這個包還是不錯,內裡的肉汁吃時一直流出來,juicy👍🏻看著cheesecake menu, 好想試好想試⋯但真的太飽吃不下。跟老公說好下次再來試看著近門口的cake櫃⋯⋯⋯⋯ 等我!

餐牌上有太多選擇⋯ 每樣都想試⋯

另外點了2份小食1份主食

看那拉絲的軟心芝士

可惜,又要失望⋯ 是比較咸;雞肉還算嫩

看著cheesecake menu, 好想試好想試⋯
但真的太飽吃不下。
跟老公說好下次再來試

看著近門口的cake櫃⋯⋯⋯⋯ 等我!
2019-03-12 222 瀏覽
It’s my third or fourth time visiting the Cheesecake Factory in Hong Kong, personally i like those branches outside Hong Kong. Their cakes are awfully disgusting, it’s like eating whole pound of sugar and you can’t even taste what you are eating except sugar and cream. Pasta there is a lot better, chicken breast was tender and juicy, cream sauce wasn’t too thick. The avocado egg roll was stuff with a whole avocado, it was super tasty.

2019-03-10 280 瀏覽
見一直都好多人推介喱間餐廳,所以就試下,吾知係咪美國人餐廳,份量都幾多下。我地3個人叫左一碟意粉一份排加一件蛋糕都吾係好食得哂。。。所以細食既朋友可能要同多幾個人share 不過味道確實吾錯 之後應該都會再去試下其他野食

不過味道確實吾錯 之後應該都會再去試下其他野食
2019-03-04
2019-03-10 1149 瀏覽
星期六,我和大夥兒朋友來到以芝士掛帥的芝樂坊餐廳飯聚,飲飲食食都是大碟大杯的送上枱,中西式都有,很豐富的晚餐,我不想太長氣,分享一部份好了!餐前麵包,食得過呀!牛油果蛋皮脆卷,釀有牛油果、番茄乾、紅洋蔥及芫茜的香脆蛋皮春卷,配羅望子腰果沾醬,我覺得有新鮮感,口感和味道試吃一次都夠了。乜都有PIZZA,有辣肉腸、意式肉腸、燈籠椒、洋蔥、蘑菇、蒙紗里拉芝士及番茄醬,我喜歡辣肉腸,所以很滿意!我楝的中式香橙雞球 ,炸雞胸肉球,淋上甜辣的香橙醬,配飯及有蔬菜,吃很過! 炒魷魚,新鮮爽彈的魷魚炸至酥脆可口,就算唔佐配蒜香沾醬及雞尾酒汁,都好好食。青檸芝士蛋糕,配雲呢拿餅乾底,酸得滋味十足,滑滑的口感!鮮香蕉忌廉芝士蛋糕,蛋糕加上一層巴伐利亞式忌廉及新鮮香蕉片,比較甜,加鮮香蕉令人感覺健康。餐後甜品的份量也不甘示弱,結果九人分享五份蛋糕甜品,還吃餘五份之一,沒法子!實在很飽!我的芒果沙冰 芒果汁、熱帶雜果汁及少許椰漿,加冰攪拌後加紅桑子果蓉,好有質感令我飽肚咗大半。

餐前麵包,食得過呀!

牛油果蛋皮脆卷

乜都有PIZZA

香橙雞球

炸魷魚配蒜香沾醬及雞尾酒汁

青檸芝士蛋糕,配雲呢拿餅乾底,酸得滋味十足,滑滑的口感!

2019-03-09
乜都有PIZZA
香橙雞球
炸魷魚配蒜香沾醬及雞尾酒汁
2019-03-10 189 瀏覽
今日同朋友嚟到cheesecake factory食晚飯我哋六點鐘嚟到拎位 等嘅人數唔算多可以即刻入去 餐廳入面環境比較暗 裝修偏向美式風格 座位之間好闊落唔會話好擠迫 餐廳提供過百款食物選擇 我哋今次分別點咗幾樣食物黑糖餐包黑糖餐包 內脆外軟 甜甜地非常好食凱撒沙律食物材料新鮮而且份量好多 一班朋友仔share最好水牛城香辣雞翼雞翼再配上藍芝士同埋西芹 雞翼食落去有酸酸辣辣嘅感覺 再配上芝士嚟食口感一流芝士四重奏長通粉如果鍾意食芝士嘅朋友一定要叫好香濃芝士味同埋好creamy!最後我哋叫左oreo cheesecake分量非常之大不過 真係好甜 如果一個人食係會食唔哂
今日同朋友嚟到cheesecake factory食晚飯

食物材料新鮮而且份量好多 一班朋友仔share最好
水牛城香辣雞翼

芝士四重奏長通粉

如果鍾意食芝士嘅朋友一定要叫
好香濃芝士味同埋好creamy!
最後我哋叫左oreo cheesecake

分量非常之大不過 真係好甜 如果一個人食係會食唔哂
  • 水牛城香辣雞翼
  • 餐包
先前已經想試這家排名非常高的餐廳,來到前台卻說已不再派電子牌全FULL!只好改天再來,這次早早去到終於有得吃!(到底為什麼可以天天都大排長龍!)順帶一提前台招待態度很一般幸好這次來在裡面服務的職員都很有禮★★★★★前菜一坐下就開始吃,忘記拍前菜的餐包餐包軟硬溫度適中,搭配牛油很creamy 帶有微甜的黑糖味Factory Combinations★★★★Steak Diane and Herb Crusted Salmon 黛安牛扒拼香草三文魚 $310$310最大份量是中間的薯蓉,厚厚實實的巨大一份!划不划算很見人見智,這菜式也不是他們的主打吃到一半飽足感非常重.....決定把薯蓉打包回家第二天早餐牛扒肉質鮮嫩多汁,搭配甜甜的烤汁味道很不錯。這裡的洋蔥煮得非常軟身沒有了很青的口感,再完美結合了蘑菇烤醬汁,對於平時不吃洋蔥的我,這次把洋蔥都吃完了。唯一是牛扒並不是一大塊而是小小幾塊,份量並不多香草三文魚質素不錯,一大塊很嫩不會粗糙,上面鋪滿了香草吃起來很有口感很juicy分數主要是給香草三文魚和醬汁的,洋蔥也值得一讚😍Side Dishes★★★★★Sweet Potato Fries

順帶一提前台招待態度很一般
幸好這次來在裡面服務的職員都很有禮

★★★★★前菜
一坐下就開始吃,忘記拍前菜的餐包
餐包軟硬溫度適中,搭配牛油很creamy 帶有微甜的黑糖味

Factory Combinations
$310最大份量是中間的薯蓉,厚厚實實的巨大一份!
划不划算很見人見智,這菜式也不是他們的主打
吃到一半飽足感非常重.....決定把薯蓉打包回家第二天早餐

牛扒肉質鮮嫩多汁,搭配甜甜的烤汁味道很不錯。
唯一是牛扒並不是一大塊而是小小幾塊,份量並不多

分數主要是給香草三文魚和醬汁的,洋蔥也值得一讚😍

Side Dishes
★★★★★Sweet Potato Fries 蕃薯條 $88
我們本以為牛和三文魚是沒有薯蓉才叫的(後來才發現menu有一小行字寫served with mashed potatoes)
結果和我們想像的份量不同....巨大一份!

我很喜歡吃蕃薯,覺得能選蕃薯條挺特別的😍❤️但太容易就飽了!
比起普通的薯條,蕃薯條是偏軟身的,甜度也更高。最後又要打包一半
Sweet Potato Fries 蕃薯條

Pasta
★★★★Louisiana Chicken Pasta 香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉 $188
蝴蝶粉由巴馬臣芝士忌廉汁烹調而成,軟硬度適中煙煙韌韌,掛滿了芝士忌廉汁和強烈濃郁的忌廉奶香

配合蘑菇﹑黑椒和洋蔥等配料,令整碟蝴蝶粉的味道更加豐富有層次😋

上面鋪有4大塊薄切雞排,外層薄薄的麵包糠炸得剛好香酥脆身
但實在是太大份了,特別是一大塊雞吃會覺得太大份太飽足感,也略乾身,切成小份混和醬汁會比較好,有2大塊最後依舊打包。
整個晚餐最Creamy而不膩的算是蝴蝶粉了

Cheese Cake
★★★OREO® 奧利奧非凡夢想芝士蛋糕 🧀🍰 $79
其實已經非常飽但難得來總要叫個主打吧!
蛋糕非常足料,中間是層層的Oreo曲奇再鋪上厚厚的朱古力慕斯,
極香濃軟滑的口感,芝士﹑芝士,全口都是芝士!

我相信這是其中一款最甜膩的蛋糕....
一件已經超大份,特別是剛剛已吃過量,一個人吃真的吃不完
如果主要想吃蛋糕記得不要吃太多主食,或者3人1個蛋糕就剛好
最好是建議份量切小 ,價錢調低,那平常就算1個人想吃也不會覺得太肥膩!
OREO® 奧利奧非凡夢想芝士蛋糕

The Cheesecake Factory 芝樂坊餐廳
整體評分★★★★

地理環境★★★
剛好是柯士甸和尖東中間,專程走過來需要10多分鐘
店舖燈光微黃昏暗,空間廣闊,人流也非常多

服務★★★★
不是專程來的一般食客容易被前台趕走

裡面員工友善有禮,我地坐在房裡也有人不時來看看是否有客人需要

食物★★★★
不愧是美國餐廳,食物選擇非常多,份量亦多到恐怖......
建議多帶幾個朋友仔才過來"打大佬"
主食是不錯的,蛋糕略嫌太大份太甜膩

價格★★★★
實際來到這裡看到份量就知道是非常值......
重點是味道質素也很符合CP值!
2019-02-24
Sweet Potato Fries 蕃薯條
2019-03-09 214 瀏覽
1) 南瓜山核桃芝士蛋糕 Pumkin Peacan芝士蛋糕是不錯的可惜有強烈的玉桂味以後還是吃原味算了.2) 暖蟹肉雅枝竹芝士沾醬 Warm Crab & Artichoke Dip今天最好吃的一道菜沾餐前麵包 比沾碟旁的脆多士更好吃啊.3) 炸芝士通心粉球漢堡 Macaroni and Cheese Burger芝士通心粉球很有趣可是吃太多會有點膩還是要分享著來吃最好薯條有點不新鮮略為失色.4) Pasta with Chicken and Lemon Garlic Sauce餐廳剛開業的時候也有吃過這意粉當然的雞肉有略老這次完全沒有這問題搭配的檸檬汁也很清新而且不會怕蒜味太重
1) 南瓜山核桃芝士蛋糕 Pumkin Peacan
芝士蛋糕是不錯的