芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-02-20 308 瀏覽
朋友問有咩好餐廳推薦,我一唸就唸到the cheesecake factory. 今日黎食lunch specials, 例牌送餐包,lunch specials 仲送埋湯或沙津或飲品。價錢$100-200,勝在大大份,適合share. 沙津大份得誇張,我夠得似3/4人份量。芝士,雞肉都好多,沙津汁酸酸地好味。Pasta Da VinciPenne pasta 煮得軟硬適中,幾有咬口。汁係caramelised onions做主角,好甜,加parmasan cheese幾好味。食到幾飽都一定要點多款cheesecake. Key lime cheesecake 夠酸,餅底好有牛油香味,軟軟地又香甜,有少少似mrs field cookies既口感。芝士蛋糕體非常濃厚,入口好smooth又開胃,酸味清新,食到幾飽都覺得胃口大開。蛋糕實在太大件,最後兩人都食唔哂。

Pasta Da Vinci

食到幾飽都一定要點多款cheesecake.

Key lime cheesecake
2019-02-20 763 瀏覽
「你還說過年人不會那麼多,你看那隊伍!」只是五點,裡面已坐滿了人。「居然有人在這裡拜年!」誰會料到會中西合璧成這樣嘛!不過這邊紅紅黃黃也是挺喜慶的,這算應節吧?吃什麼當然是我這個生日的說了算。先選了看起來最澎湃的烤雞沙律,一上桌果然是華麗得很,生菜、牛油果、炸洋蔥、蕃茄、粟米、黑豆等,當然還有烤雞,點紅點綠非常吸睛。「你是幹嘛要裝健康?」健康? 別開玩笑了! 這美式沙律根本是熱量炸彈,不過接下來的是熱量原子彈就是了!沙律的生菜又爽脆又新鮮,不同的材料配起來口感非常豐富,尤其加上香口的洋蔥圈更是一口一口停不下來。醬汁也是給得一點都不吝嗇,每一口的味道都很夠。想起上菜時朋友還說我瘋了才點這麼大一盤菜,可是上來後我就沒看過她們停過口。「在ruby tuesday 疊的也比不上這盤呢!」朋友說。「可別拿那東西跟這個比啊!」這根本不是同一檔次的好嗎!吃完炸彈接下來便該原子彈上場了,之前嘗過炸芝士通心粉球,這次就來芝士四重奏長通粉吧!「要加parmasen cheese嗎?」這還要問嗎? 四重芝士當然缺一不可! 他隨即拿出一塊parmasen cheese 即席刨上,為這道菜畫龍點睛。「哇!超級牽
「你還說過年人不會那麼多,你看那隊伍!」
只是五點,裡面已坐滿了人。
「居然有人在這裡拜年!」

燒烤風味雞肉田園沙律

吃什麼當然是我這個生日的說了算。
「你是幹嘛要裝健康?」
「可別拿那東西跟這個比啊!」這根本不是同一檔次的好嗎!

芝士四重奏長通粉

「要加parmasen cheese嗎?」
「哇!超級牽絲耶!」本想先偷吃一口,可芝士拉得亂七八糟,想低調也不成了。
芝士這東西涼了就大打折扣,我連忙叫朋友放開沙律,先試試這意粉。
早聽說這意粉會膩,可是事實上大量的蕃茄醬中和了芝士的油膩,芝士和蕃茄的酸甜各佔一半,感覺Creamy而不膩,卻沒有想像中那麼「芝士」。不過中間那一大坨的ricotta cheese奶香十充,挖一點配著吃可是非常好吃呢!
「如果是spaghetti 就好了!」對我來說最可惜便是長通粉,一根根吃的感覺可不如一把捲上來的爽快呢!

ADAM'S亞當花生醬特濃朱古力芝士蛋糕

「來一件Carrot Cheesecake!」一直想試坊間少見的這款蛋糕。
「不好意思,已賣完了。」
「那....」檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕也不錯呢!
「另外檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕也賣完了。」侍應好像會讀心術似的把我想吃的都說出來了,卻是因為售罄。我欲哭無淚,這兩款是那麼好賣的蛋糕嗎?
「不好意思,因為新年期間都沒有進貨,賣完就沒了。」侍應解釋。
還好其實我是目標是Cheesecake 全攻略,那我就先攻其他的好了。其實一直很想挑戰那塊ADAM'S亞當花生醬特濃朱古力芝士蛋糕,卻怕同行者怕甜怕膩。
「你就點吧!」有朋友支持,我也就不客氣了!
這真不愧是邪惡的混合物,朱古力、花生醬、焦糖全都齊了,這把一切最甜的放一起,將甜度堆到頂點,最不甜的可能是芝士蛋糕體了!
雖然甜,卻甜得有層次,每一口的味道都有點不一樣,可能多一點焦糖,可能多一點朱古力,可能有朱古力塊,雖然很大一塊,卻不會無聊。
「這太爽了!」這絕對能滿足我這無甜不歡的我,一口蛋糕一口鮮奶油,兩者配合得恰恰好。
蛋糕很快地沒了一半,與此同時朋友也投降了。
「還是太膩了!」她向來沒有我對甜點的瘋狂,我可沒有停手的意思,但見對手沒了,也把速度放慢,慢慢品嚐餘下的蛋糕。

「等一下!」
離開路經蛋糕櫃,我叫住朋友。
「我想外帶一塊士多啤梨芝士蛋糕!」
看到朋友訝異的表情,我連忙解釋。
「帶回去孝敬爹娘的啦!」
當然,回去還是要偷吃兩口啦!
2019-02-09
15 分鐘 (堂食)
燒烤風味雞肉田園沙律
ADAM'S亞當花生醬特濃朱古力芝士蛋糕
2019-02-19 272 瀏覽
有好多次行過都想試,但每次都太多人所以放棄。有一日專登早啲去諗住睇吓lunch嘅時間會唔會有機會食到。但原來lunch嘅時間都好多人,最後都係要排隊,大約排左30至45分鐘邊有得食。侍應帶咗我哋去一個二人卡位度坐低。侍應嘅服務態度都非常好佢哋會主動介紹一啲特色嘅菜式。兩個人食叫左五樣嘢食。French Country Salad味道偏酸,但作為飯前開胃都唔錯。(個人不太好紅菜頭)Dynamite shrimp炸漿有點厚,入口偏硬身,有點失望。Grilled Salmon份量超大,三文魚煎得岩岩好,唔腥亦非常juicy。薯蓉質感唔錯,如果多點牛油香味就更好。Salted caramel cheesecake + pumpkin cheesecake 最後當然唔少得食cheesecake 啦。味道ok,食太多會有點”漏”。建議唔食cream嘅朋友可以落單時走cream。
有好多次行過都想試,但每次都太多人所以放棄。

兩個人食叫左五樣嘢食。

French Country Salad
French  Country  Salad

味道偏酸,但作為飯前開胃都唔錯。(個人不太好紅菜頭)

Dynamite shrimp
Dynamite  shrimp

炸漿有點厚,入口偏硬身,有點失望。

Grilled Salmon
Fresh  Grilled  Salmon

Salted  caramel  cheesecake
Pupkin  cheesecake

French  Country  Salad
Fresh  Grilled  Salmon
Salted  caramel  cheesecake
Pupkin  cheesecake
一年半之前黎過。。覺得都係中規中矩。今晚係朋友話想食就黎左,星期一既晚上唔算太多人好快就有位。今日嗌左蟹肉球,釀磨菇,烤蒜雞肉蝴蝶粉,蛋皮脆卷拼盤。蟹餅同青檸芝士蛋糕。1)首先蟹肉球,真係好普通,無乜蟹味。2)釀磨菇算係黑糖面包外最好味既野食。3)蛋皮卷,記得上次黎食過係幾好食。。朋友今次試左牛油果個款個個都話好難食,個皮又硬又油。。油溢味好重,朋友上次食過話好脆今次水準掉左好多。。其他三款都係好麻麻,三文魚個款點埋個汁算係好少少。。4)蝴蝶粉,呢個先係最嬲。。食評個個都話好好食,個汁好普通,唔算差唔算好難食但一定無其他食評講到咁好。。個粉好似未煮熟咁,硬到。。食到人胃都痛。。5) 青檸芝士蛋糕,真係有啲太酸。。同prefer 個芝士硬身啲。。最尾大家都唔係好飽,雖然menu咁多野但都唔想再嗌因為唔想再中伏。。唯有refill多次黑糖面包。。朋友以前都黎過幾次,佢都話今広好失望,啲食物水準真係差左好多。佢價錢又唔係特別平,又唔係特別好食,我諗香港咁多餐廳,我真係未必會想再黎了。。另外,啲侍應係咁掉啲餐具碗碟落地,真係好嘈。。
1)首先蟹肉球,真係好普通,無乜蟹味。
2)釀磨菇算係黑糖面包外最好味既野食。

食到人胃都痛。。

另外,啲侍應係咁掉啲餐具碗碟落地,真係好嘈。。
  • 餐包
2019-02-19 190 瀏覽
I (well... “we”) did it! We made it! We totally killed it. We finished a slice each on our own! No sharing. No cheating. No packing home. Friend finished the Original cheesecake. Nice, plain and angelic vs. all the other flavors.Me *pat myself on the back, KO the mega monster — Black-Out Cake. I have no problem with finishing the chocolatey moist sponge cake on my own with 2cups of black coffee. I love how this cake is slightly chewy with some chocolate chips and almonds for texture. Cheesecake

cups of black coffee. I love how this cake is slightly chewy with some chocolate chips and almonds for texture. Cheesecake Factory is about the cheesecake but there are non-cheesy options for non-cheesy fans out there.

Alright... I didn’t finish the dollops of icing on top of the cake BUT the accomplishment still counts. Linda’s Fudge Cake, you’re next *I'm watching you (Robert de Niro glare).

Black-Out  Cake
2019-02-19
5 分鐘 (堂食)
Black-Out  Cake
  • 黑漆漆蛋糕
2019-02-18 341 瀏覽
呢度只有WALK IN,冇得訂檯,每次放工黎幾乎都要等最少一個鐘,雖然每一次都係咁,但我地真係好鍾意食,每一次都會等,登記左之後,佢會俾一個機仔你,當有位既時候佢就會響,咁大家就可以行住街等。Menu 一D都唔花巧,而且款式好多,食左幾次都有未試到的菜式和芝士蛋糕,芝士蛋糕款式比主菜更多,呢度不論主菜、小食同芝士蛋糕既份量都大。香脆蟹肉球 –因為我地只有兩個人,侍應就推薦我地試呢個小食,份量比較小,兩個人都唔怕食唔哂,外皮炸得好鬆脆,配上蟹肉,非常惹味。小餐館炸蝦意大利幼麵 – 意大利麵非常爽口,配上炸蝦,唔會覺得太膩。GODIVA 朱古力芝士蛋糕 – 一直都覺得GODIVA朱古力太甜,但呢個GODIVA朱古力芝士蛋糕唔算太甜,朱古力味好香濃,立刻對GODIVA改觀。

2018-03-02
60 分鐘 (堂食)
2019-02-12 464 瀏覽
去了幾次,都需要等約15-30分鐘。可以接受!食物方面,有很多選擇,至今仍然未有食物係重覆既,值得讚👍🏻目前為止,試了約十款芝士蛋糕,個人覺得比較甜及吃多了會有點膩,但卻感受到其中的細滑和製作時的用心🧀🍰🎂主菜方面🥩🍕🍔🌮,是有水準的,但也比較濃味。如果可以就番香港地區,調整淡一點,會再吸引些。外藉大廚很喜歡出來跟客人傾吓計和交流,都幾有氣氛。整體唔錯,值得推薦👍🏻👍🏻👍🏻
去了幾次,都需要等約15-30分鐘。可以接受!

食物方面,有很多選擇,至今仍然未有食物係重覆既,值得讚👍🏻

2019-02-09
20 分鐘 (堂食)
  • 青檸芝士蛋糕
  • 紅絲絨芝士蛋糕
  • 炸芝士通心粉球
  • The  Everything  Pizza
  • 釀蘑菇
2019-02-12 909 瀏覽
上次來唔夠耐性同毅力,今次下定決心,我!地!一!定!要!食!到!放工已經即刻衝去排,到達時間為6:31pm,等攞飛都等左差唔多半個鐘...好啦7點左右攞到飛,Reception姐姐話要等差唔多3個鐘i.e. 10點前一定入到座雖然滿腦都是粗話,不過我!地!有!決!心!所以照攞飛!留電話!等!當然唔會咁傻仔原地等,期間去左Happy Hour邊飲邊等。到差唔多9:30分佢終於打比我地啦~ 真係漫長既等待...我地5個人叫左5樣野+1件細Cheesecake(之後其實好後悔lol 因為食完前菜已經飽左)Buffalo Wings: 一份有10件(而我不知道如果兩個人食會點算), 夠酸夠辣, 伴碟既西芹就略嫌無去筋又超重草青味, 平時連伴碟都食埋既我都要放棄Nachos: 份量大都所有人都嚇親! Sour Cream同 Guacamole好似兩球雪糕咁, Nachos又好大塊, 每塊都好多芝士, 我地5個人已經好努力食都係只清到1/4... 其餘要打包...Chicken Madeleine: 聽講係必食之一, 無骨雞扒好軟冧, 薯蓉堅好食! 只係個Sauce偏甜, 唔係我杯茶, 如果蘑菇味

Buffalo Wings

Nachos

Chicken Madeleine: 聽講係必食之一, 無骨雞扒好軟冧, 薯蓉堅好食! 只係個Sauce偏甜, 唔係我杯茶, 如果蘑菇味重D同少D芝士我會開心D
Chicken Madeleine

另外仲叫左Kale and Quinoa Salad 同Fried Shrimp Pasta with Lemon and Garlic Sauce, 兩個都好味的, 不過樣子平平就無影相了。Cheesecake就揀左Mango and Lime, 本身諗住酸D會無咁膩, 點知都係甜到爆, 尤其是個椰絲餅底, 真係不了...

呢度D野食其實每樣單點都要差唔多成$200, 不過勝在係美國Size, 性價比高, 而且Serve我地果枱個侍應姐姐好好服務, 而家好少會見到咁有熱誠既侍應
另外, 慶祝生日的話, 佢地仲會拉隊同你一齊唱生日歌, 都真係幾開心架。
題外話/補充資料: 燈光真係又黃又昏暗... 連D野食係咩顏色都睇唔清... 無論影人影食物D相都係偏黃偏暗, 仲愈食愈眼訓添haha
2019-02-08
180 分鐘 (堂食)
Buffalo Wings
Nachos
2019-02-12 411 瀏覽
四個女仔想叫多d野食,但知道呢度分量比較大,我地只係叫左個pizza,意粉同nachos。最後叫左3件cheesecake share。大家都認為最好味係nachos😋,其他就普普通通。cheesecake 超甜,試一次夠哂
2019-02-11 315 瀏覽
呢間過江龍餐廳風頭一時冇兩到依家仍然見到好多人等位之前食過幾次幾乎次次都要等起碼1個鐘以上至於食物份量真係美國人size碟碟都超級大份但個人認為正餐比甜品更為出色要注意不要點太多芝士類的正餐因為好容易膩而佢最出名既cheesecake老實講唔識欣賞太甜了!同埋唔好一人一件因為一定食唔晒!
呢間過江龍餐廳風頭一時冇兩
而佢最出名既cheesecake
老實講唔識欣賞
太甜了!
同埋唔好一人一件
因為一定食唔晒!
2019-02-11 420 瀏覽
當知道Cheesecake Factory 黎香港時真係好興奮,因爲我好中意食cheesecake!! 不過每次聼到身邊有不少朋友要排幾個鐘隊先食到,所以我等到而家先去試試~當日大概7點半到,到埗後攞左個電子牌,餐廳staff同我地講要等40分鐘先可以入座(預計之内)。由於餐廳無顯示輪侯數字,最後係出面企左大概75分鐘先入座,等等下已經去到9點餐廳走懷舊風格,燈光偏暗黃,講真係有d眼訓HAHA 由於太肚餓既關係,我同個friend即刻點左幾個dish share食釀蘑菇忘記拍了 lol 墨西哥雞肉辣豆濃湯,好似唔太適合我既口味,又酸又咸,飲左一碗已經失去興趣,唯一好既係分量夠大。淨係食呢份牛油果蛋皮脆卷已經飽左,蛋皮脆卷裏面釀左牛油果、番茄乾、紅洋蔥等等,單食味道不太突出,配埋dipping sauce酸酸甜甜幾開胃。不過除非係一班人share食,否則可以嘗試其它菜色~檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒配薯蓉,呢碟真係今晚最出色既一樣,上碟時感覺分量好似相對地少,其實連埋個醬汁同薯蓉係剛剛好!首先黛安牛扒煮得好嫩滑,配埋蘑菇+薯蓉食真係好好味,食多左都唔覺得太膩,而且個檸檬蒜香大蝦都煎得好香,下次

不過每次聼到身邊有不少朋友要排幾個鐘隊先食到

墨西哥雞肉辣豆濃湯

牛油果蛋皮脆卷

檸檬蒜香大蝦、牛扒配薯蓉

檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒配薯蓉,呢碟真係今晚最出色既一樣,上碟時感覺分量好似相對地少,其實連埋個醬汁同薯蓉係剛剛好!首先黛安牛扒煮得好嫩滑,配埋蘑菇+薯蓉食真係好好味,食多左都唔覺得太膩,而且個檸檬蒜香大蝦都煎得好香,下次會想叫一份黛安牛扒

最後叫左咖啡芝士蛋糕,味道偏酸,不是想象中的好味,下次可能叫New York cheesecake最穩陣。
2018-12-11
75 分鐘 (堂食)
檸檬蒜香大蝦、牛扒配薯蓉
  • 檸檬蒜香大蝦拼黛安牛扒
2019-02-11 584 瀏覽
Cheesecake Factory, 網上被瘋狂宣傳而本身自己鍾意食cheesecake就緊係要黎朝聖一下去到既時候門口唔算好多人, 但係都要等位, 店員就比左呢舊野作為等位既憑據到你既時候會震, 雖然睇落唔係好多人, 但係都等左差唔多一個鐘頭先有位蝴蝶粉係出面好少見, 配埋巴馬臣芝士忌廉汁一齊食的確係唔錯但係食食下都會覺得膩, 但係個汁的確係幾好食既水牛城雞翼配左藍芝士醬同埋西芹, 西芹我就冇食到個芝士醬都幾香既, 但感覺就同個雞翼唔係好夾雞翼個醬汁偏酸同辣, 醬汁太多, 令到雞翼既皮都唔脆自己都鍾意食牛油果, 見到係蛋卷好似幾特別就叫左佢好似春卷咁, 包住左牛油果及其他餡料, 個外皮食唔到蛋味牛油果味都唔重, 個人唔太識欣賞呢個菜式最後既甜品就緊係CHEESECAKE啦, 叫左一個士多啤梨味既有三大粒士多啤梨同兩大舊CREAM, 個CAKE唔算太甜, 芝士味都好香, 再配埋CREAM一齊食的確係唔錯今次朝聖既總結就係個CAKE的確係幾好食既, 但個雞翼同牛油果卷就可能唔太岩我口味食品既價錢都偏貴左D, 環境係唔錯既, 但係如果諗住傾計既就建議去其他地方啦, 因為限時既
Cheesecake Factory, 網上被瘋狂宣傳
而本身自己鍾意食cheesecake就緊係要黎朝聖一下

蝴蝶粉係出面好少見, 配埋巴馬臣芝士忌廉汁一齊食的確係唔錯
但係食食下都會覺得膩, 但係個汁的確係幾好食既

水牛城雞翼配左藍芝士醬同埋西芹, 西芹我就冇食到
個芝士醬都幾香既, 但感覺就同個雞翼唔係好夾
雞翼個醬汁偏酸同辣, 醬汁太多, 令到雞翼既皮都唔脆
水牛城香辣雞翼

自己都鍾意食牛油果, 見到係蛋卷好似幾特別就叫左
佢好似春卷咁, 包住左牛油果及其他餡料, 個外皮食唔到蛋味
牛油果味都唔重, 個人唔太識欣賞呢個菜式
牛油果蛋皮脆卷

2018-05-05
45 分鐘 (堂食)
今日同朋友黎食生日飯,所以要等位都專登黎。不過好彩預早6點30就黎到,7點15就有位了。哩度點餐都會送餐包,其實喺度食嘢,份量比一般餐廳大。加埋餐包,真係會好飽,不過真係好香,好脆,唔食唔得兩個人 share 嘅份量真心會有啲太多,不過睇落佢係炸芝士,會好膩,不過其實唔係想像中咁油膩,外脆内軟,不過覺得芝士唔夠香。點佢嗰個甜酸醬,個味道夠晒獨特。芝士四重奏長通粉無想像中咁重芝士味,覺得可以 creamy 一啲,其實食落都幾重蕃茄汁味,酸嘅味道,重過芝士味。不過,整體味道,撈埋中間嘅cream cheese, 係幾好食嘅。覺得個長通粉可以再煮軟啲,會入味啲。我行左去個cake counter 嗰度臨時 request 話我想慶祝朋友生日,問佢可唔可以加蠟燭,佢上碟嘅時候仲加左朱古力字好有心!不過食落個 oreo cake 係好實好硬嘅 cheese cake, 好 rich 嘅 cheese 味,不過兩個人 share 都唔係咁容易,而且真係有啲過甜。
餐包

芝士四重奏長通粉

Oreo  dream  extreme  cheese  cake
15 分鐘 (堂食)
餐包
2019-02-10 310 瀏覽
呢間餐廳每次都要排隊,但佢真係大件夾抵食,味道仲好好,啱晒一班人嚟食!•🥙牛油果蛋皮脆卷($148)🔸4/10因為有我最鍾意嘅牛油果所以我叫咗呢一個菜,材料仲有蕃茄乾,紅洋蔥,芫荽,配埋羅望子腰果沾醬,食落味道冇咩特別,算係呢一間餐廳裏面比較唔好食嘅一道菜💬•🍝雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面($188)🔸8.5/10每次黎親必嗌佢嘅pasta系列,因為試過幾款都真係好好味!呢一款色香味俱全,個醬加咗檸檬本身以為會怪,結果食落味道好夾,非常之清新,中和左忌廉嘅油膩感,食極都唔會膩!雞肉幾嫩滑,份量好多😋大推♥️

🥙牛油果蛋皮脆卷($148)🔸4/10

🍝雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面($188)🔸8.5/10
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
2019-02-08 1055 瀏覽
今次已經唔係第一次黎cheese cake factory,之前7點幾8點去每次都等好耐,今次5點幾見肚餓就走去食,果然即刻有位比我地入。今次同朋友兩個人叫左個烤蒜雞肉蝴蝶粉,釀蘑菇同Oreo cheese cake。其實一向覺得cheese cake factory最好食既唔係甜品,係前菜同pasta。個蝴蝶粉蒜香好足,芝士味濃,叫一份share最好。然後今餐令我最驚喜既係釀蘑菇,聽個名一般,但係食落去真係好好食。佢淋既芝士汁少少酸,但係芝士味好正,加上釀入去既料都好好味,誠意推介!Oreo cheese cake就正常發揮啦,不過食完主菜太飽,食cheese cake真係食唔落。。

烤蒜雞肉蝴蝶粉
釀蘑菇