芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
平日午餐時段(五點半之前)選一道主菜後還能從咖啡、茶、沙拉、餐湯等四選一,以為份量會少一點,最後還是飽到不行😚餐前附上黑糖麵包實在好吃,會令人想念的那種滋味!麵包鬆軟,咬下去黑糖香氣十足!餐湯:奶油雞肉湯整碗湯裡滿滿的雞肉塊奶油味非常濃厚,還加了青豆、青椒、洋蔥等熬煮,雞肉軟嫩,非常用心的一道湯,沾麵包也適合餐沙律–沙拉生菜已經用醬汁拌好,醬汁酸酸的很開胃雞肉蒜香檸檬忌廉義大利幼麵 156經典的奶油白醬誰不愛雞胸肉塊非常多,吃起來很嫩但是有點鞋,每一條麵條完整吸附濃稠的奶油醬汁,還加入青椒、夷蔥等拌炒喜歡creamy的人別錯過,蒜香不是惱人的那種,而是增添香味,我想加入檸檬是有解膩效果,不過味道不明顯!達文西長通粉 156 個人最推薦來the cheesecake factory必點的意粉醬汁的味道像濃稠的洋蔥湯帶有焦糖味,只有這裡獨有!!吃起來不膩口,還會越吃越好吃,裡面的雞肉塊也是落得不手軟,還有蘑菇塊,長通粉吃起來是硬硬有嚼勁的口感,配上醬汁非常過癮,千萬不能錯過pasta davinci鮮香蕉忌廉芝士蛋糕 80吃得再飽都還有一個胃裝甜點,每次都有選擇困難症,這次選了香蕉味的芝士

黑糖麵包

餐湯:奶油雞肉湯
整碗湯裡滿滿的雞肉塊
soup of the day

餐沙律–沙拉生菜已經用醬汁拌好,醬汁酸酸的很開胃
lunch salad

雞肉蒜香檸檬忌廉義大利幼麵 156
經典的奶油白醬誰不愛
Pasta with Chicken and Lemon Garlic Sauce

鮮香蕉忌廉芝士蛋糕 80
吃得再飽都還有一個胃裝甜點,每次都有選擇困難症,這次選了香蕉味的芝士蛋糕,沒想到.... 吃起來有香精味

有點香蕉味的死甜,蛋糕上有一層輕輕的奶油(不是另外擠的)香蕉片份量不少,個人覺得普通,可以不用選擇這個口味
Fresh Banana Cream Cheesecake
題外話/補充資料: 下午一點多兩點來不用排隊!
2019-04-01
黑糖麵包
soup of the day
lunch salad
  • 達文西長通粉
2019-04-03 529 瀏覽
今天下午(03/04/2019)約14:30到餐廳。知道餐廳平時比較多人,已提前1小時致電入座情況,當時回覆是沒有問題的。我們準時到達,放眼餐廳都是空桌子,但接待員說,要我們等待20至30分鐘。我們便問個究竟,他說要將兩張四位枱,拍合成一張八位枱,但因為我們只有六人,所以不能讓我們入座。這是什麼邏輯?正當我們問過究竟,接待員突然說有一張六位枱可以給我們。入座後,眼見餐廳內不少空桌子!!!那為何要我們等20-30分鐘呢?這是什麼道理呢?接待員說話態度傲慢,食物不俗,但未至於驚為天人。總的來說,不值一去!

總的來說,不值一去!
2019-04-03
2019-04-02 391 瀏覽
之前都去過想食餐,但餐廳又冇得book位,只可以等,一等最快都要45分鐘至1小時😱老公唔會有咁幾耐性。😅今日係海港城買完嘢,想搵個地方飲杯茶食件cake, 即時想起The Cheese Cake Factory, 心想今次應該可以食到啩🧐下午四點幾來到門口大約有十個人左右在等緊位,問過接待員只要等五張枱,馬上登記等位。最後等咗二十分鐘就有位喇🎊🎉✨鮮香蕉忌廉芝士蛋糕 $79 芝士蛋糕🍰首先被兩疊厚厚的鮮忌廉吸👀,足足有3吋高🤩鐘意食cream嘅我當然開心到不得了👏🏻👏🏻蛋糕不像紐約芝士蛋糕實啲啲,係鬆軟嗰隻,配上香蕉,整件🍰又香又甜又好吃,正👍🏻

✨鮮香蕉忌廉芝士蛋糕 $79

2019-02-02
20 分鐘 (堂食)
想食The Cheese Factory好耐,呢日特意約咗兩個朋友高茶,下晝四點去到,都已經要等15分鐘左右(PS,到我地6點食完出嚟,已經至少排左50米嘅蛇餅),真心佩服香港人耐力!The Cheese Factory嘅裝潢有種好Old School Feel,紅紅黃黃嘅燈光,有種去咗夜總會嘅感覺。定係...你會覺得好似去咗魔戒嘅世界..不過,無可否認嘅就係,cheese factory的蛋糕櫃真的好吸引,每款cake都好似藝術品咁靚❗️❗️話知明High Tea,緊係要返D Tea,我自己呢杯係 Frz Iced Mango($78),即係一杯芒果沙冰,顏色係咪好似夕陽咁啊?!不過味道偏甜,唔似純芒果打,反而似芒果味素。朋友呢杯Oreo Milkshake($79)睇落就邪惡,面頭一大Pat Cream。相較之下,Iced Latte($44)就有D普通啦!我唔知點樣評論點先係叫做好味嘅炸魚薯條,因為我唔食熟魚嘅(魚柳Bell我都唔食)。但係我會分咩係對我口味嘅炸魚薯條,譬如Cheese Factory嘅就好對我味。Cheese Factory嘅炸魚薯條($178)大到嚇死人,有整整五
),真心佩服香港人耐力!

定係...你會覺得好似去咗魔戒嘅世界..

相較之下,Iced Latte($44)就有D普通啦!

我唔知點樣評論點先係叫做好味嘅炸魚薯條,因為我唔食熟魚嘅(魚柳Bell我都唔食)。但係我會分咩係對我口味嘅炸魚薯條,譬如Cheese Factory嘅就好對我味。Cheese Factory嘅炸魚薯條($178)大到嚇死人,有整整五大塊魚柳,再配滿滿薯條。一口咬落去,原本我預計係好散嘅魚肉口感,但點知又唔會,結實、濕潤、鮮美又唔腥。而且個外皮炸得酥脆又不油膩,裏住嘅麵皮很薄,食起嚟唔會覺得負擔太重。至於薯條,根根分明,味道好出眾又唔至於,但至少係唔會腍。點佢配嘅茄汁或者莎莎醬都OK。

唯一缺點都係Cheese Factory嘅通病,份量太大,三個人食根本多得制,要至少五個,先可以嗌到其他嘢,唔係齋食呢個都飽死。

跟住我地又見到新奇有趣既焗墨西哥芝士雞肉卷($158),唔,點解話佢新奇有趣呢,皆因我本身Expect係好似以前大陸KFC出過一款墨西哥雞肉卷咁,一塊白色餅皮包住D蔬菜雞肉咁,而唔係好似眼前呢一Pat😂,從左到右三個顏色,分別係黑豆、淋咗Cheese同莎莎醬嘅腍卷同埋芫茜飯。

嚴格嚟講,軟軟嘅墨西哥卷唔係唔好味,濃濃番茄酸味其實十分開胃,但係口感會更加似肉醬千層麵,而非乾身嘅卷;而黑豆都係越嚼越香,不自覺會食好多;但個芫茜飯真係普通,完全冇味。

而全日最佳必然係呢道雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵($188),好味嘅Point在於用了Sour Cream去煮,另外再加檸檬汁,所以Creamy得嚟但完全唔漏嘅,而且個汁做到好好嘅掛麵效果,所以每啖意粉都食到檸檬Cream味。另外雞肉用咗白酒去炒,亦都完全冇雪藏雞肉嘅味道。

最後,我地發覺三個女仔叫三個Main其實根本食唔曬,炸魚薯條都剩曬D薯條冇食到。故此我地係胃嘅有限度Quota下,淨係叫咗一個原創芝士蛋糕($75)。個蛋糕係好味嘅,全麥餅乾搭配完全冇其他味道添加嘅芝士蛋糕,芝士味好純正,好滑。而且伴碟Pat cream唔好睇小佢,呢pat係甜奶油嚟,所以淡淡奶味略帶甜味,某程度上仲容易上癮過舊蛋糕。

最後我地人均$293蚊,絕對唔算平,但其實呢度D嘢份量好大,好美國。如果餐廳可以考慮每款食物份量少D,但價錢平D,就會更加friendly。

2019-03-16
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
  • 原創芝士蛋糕
2019-04-01 397 瀏覽
好耐之前在美國食過一次,個次好似只係食左cake! 香港開左咁耐,第一次食,4女1男,夠飽的,平除每日$200都唔使!野食當然有質素,係燈光較暗,令人容易想該,排隊也不算太耐。
2019-03-31 318 瀏覽
人人都說cheescake factory是以cheesecake最有名,一直都放在清單上,今次終於來了!雖然真的很討厭排隊,但為了cheesecake,就等一下吧,甜品永遠都是那麼邪惡。終於進去,燈好黃,像很懷舊的美式風味。因為只吃甜品,我們就只能用膳45分鐘,就快些點吧!Cheesecake的款式也挺多,當然要看一下實物了。最後點了兩款不同味道的,至少不全都朱古力!朱古力的那件,是很豐富的朱古力,加上芝士的味道,的確有點太over! 而草莓那件,醬太甜了,整體很甜。可能這就是美國風味,很heavy,只能幾個人share 一件了。下次還是有機會的話,嘗一下鹹點吧。

下次還是有機會的話,嘗一下鹹點吧。
2019-03-31 380 瀏覽
之前一直都鍾意cheesecake Factory因為啲嘢食好大份,而且味道都唔錯,雖然仲係要等好耐位,不過都會好想等,因為食完會覺得好滿足。今次星期五去等位,本身已經話要等兩小時,等左一陣之後打電話返去問仲有幾多張枱,點知電話後面嘅店員都幾冇禮貌,而且淨係識得答好多仲有好多張🙄Anyway,坐低就即刻落單,點知當日嘅侍應都係黑口黑面,問佢refill黑糖包都係話唔俾😑見咗一份沙律,一個Pizza同埋一件cheesecake,wellness salad都仲係好好食,有nuts有好多唔同種類嘅蔬菜,口感同味道都好好,好fresh好開胃。不過個everything Pizza就好似細個左好多,我記得上次食係大過隻碟㗎!🙁

2019-03-30 267 瀏覽
The cheesecake factory開咗咁耐未入去食過,因為人實在太多!由於今日放早,所以過嚟試一試。未到六點已經有人開始排,由於我個friend未到,所以我去攞位先。過咗六點後,啲人係瘋狂地排隊!果然利害!我先入座,點咗一份凱撒沙律加烤雞,仲有一份墨西哥脆片,當然唔少得一件士多啤梨cheese cake啦!食物size都幾大,個凱撒沙律個汁夠多,所以好好味。另外加上烤雞又夠juicy,唔錯!另外,個墨西哥脆片係超大份,芝士醬又多,加埋其他牛油果醬,番茄醬,仲有酸乳酪,好味!最後壓軸係件cheesecake,濃濃芝士味加埋則邊啲忌廉,原來可以溝淡件餅的甜味,非常好👍🏻
2019-03-16
2019-03-29 213 瀏覽
專程同朋友一早嚟到嘗試到嘅芝士蛋糕🍰果然係名不虛傳呢對芝士蛋糕的而且確係深深咁樣令到我感覺到非常之難忘嗰日我同朋友分別叫咗一個朱古力榛子脆脆芝士蛋糕🍰朱古力嘅味道好重同時間亦都食得出好重嘅榛子醬味非常香口鍾意朱古力嘅我當然就覺得佢一流啦而且佢嘅芝士蛋糕好實淨唔會好似出邊街鬆軟,所以兩個女仔share一件係非常之飽嘅下次我定必會帶更多嘅朋友嚟嘗試一啲咸食

鍾意朱古力嘅我當然就覺得佢一流啦

下次我定必會帶更多嘅朋友嚟嘗試一啲咸食
2019-03-28 295 瀏覽
Totally not worthy to spend so much time to wait and the attitude of the staff at the reception is super bad! They do not know how to arrange the table at all. I could see many empty tables but we waited for 2 hours. The food is fair but the taste of the food is obviously too heavy.Blacklist this awful restaurant forever!

2019-03-27 277 瀏覽
今次決定不帶小朋友來,和老公2人好好品嚐清楚這裡的食物。12時多來到,如果不坐高枱要等最少半小時。那我當然不用考慮去坐近bar枱的高枱啦~由於小朋友都愛麵包,上次沒吃到的,我今次都補回來⋯ 這2款麵包都很可口!我個人喜歡深色那款,又香又軟,配上牛油,可以吃不停。因為怕太飽吃不下芝士蛋糕,所以直接跳了小食。是次點了松露炸雞⋯ 想不到份量如此大,也想不到是原片雞胸上。那雞肉外皮酥脆,肉不會太乾,但沒有丁點松露香氣⋯ 反倒薯蓉中帶點點松露香。露荀都是我愛吃的這裡招牌的是pasta, 我還是要點一個來試試⋯ 見其他食評都讚這個青檸雞肉意粉,點了來試。份量;當然要打包,再吃一定沒辦法試芝士蛋糕。這意粉內的雞肉果然嫩口,很少吃到意粉內的雞肉不鞋口。真的要讚👍🏻這士多啤梨奶昔,味道就像哈根大師的草莓味雪糕,難道是直接blend嗎?最後,終於吃了芝士蛋糕⋯ 看食評都說很甜,問侍應,說原味或檸檬的都不會太甜⋯ 既然第一次,就由基本來試起!原味的,就是一般的⋯ 並沒有驚為天人的特濃芝士味⋯ 尚屬幼滑的~下次再來試其他款式~
今次決定不帶小朋友來,和老公2人好好品嚐清楚這裡的食物。

因為怕太飽吃不下芝士蛋糕,所以直接跳了小食。

這裡招牌的是pasta, 我還是要點一個來試試⋯

最後,終於吃了芝士蛋糕⋯

下次再來試其他款式~
2019-03-26 813 瀏覽
一行3個女仔都係芝士控,好耐之前已經想嚟試,但實在太墟憾喇,難得今日大家早收工,就再嚟碰碰運氣,而且今日落雨,應該會少啲人卦6:30嗰陣係可以即刻入座,但我啲朋友未到,到6:50pm已經出現咗一條長人龍.最後我哋等咗大約20分鐘餐廳入面好大好多枱,燈光紅紅地好昏暗,搞到人好易眼瞓炸芝士通心粉球: 好大舊球!! 外層係炸過嘅麵包糠,配意式蕃茄忌廉醬,仲有好多芝士絲灑喺面,好味,食完好滿足!!水牛城香辣雞翼: 估唔到又係咁大碟!! 個醬汁幾辣好惹味,大大隻雞翼炸得好脆,配藍芝士醬丶西芹條,好好味!!檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕: 本來諗住share兩件蛋糕但實在太飽喇! 所以點咗呢個檸檬紅桑子蛋糕,蛋糕大大件,我哋幾鍾意個檸檬味同紅桑子味,yummy!

餐廳入面好大好多枱,燈光紅紅地好昏暗,搞到人好易眼瞓

炸芝士通心粉球

水牛城香辣雞翼

檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕

水牛城香辣雞翼
2019-03-25 668 瀏覽
今日一行六人連埋bb 一齊去左食 The Cheesecake Factory! The cheesecake factory係一班人開餐嘅不二之選!當然亦都好多人排隊。但係喺尖沙咀你可以先攞位再行下街!佢會俾個牌你差唔多到你就會響。而the cheesecake Factory佢嘅份量實在太多啦!我哋叫咗一個牛扒,炸魷魚,雞翼,粟米片同意大利粉已經好飽飽啦~ 建議一定要四人以上先嚟食先可以嗌咁多嘢食! 而環境同氣氛都好適合傾計!

建議一定要四人以上先嚟食先可以嗌咁多嘢食!

而環境同氣氛都好適合傾計!
牛扒
檸檬雞意粉
水牛城雞翼
炸魷魚
粟米片
Lemonade
2019-03-23
30 分鐘 (堂食)
牛扒
檸檬雞意粉
水牛城雞翼
炸魷魚
粟米片
Lemonade
2019-03-25 162 瀏覽
難食有屋企人出糧,請我食Cheesecake Factory就點都要去食啦。係美國讀書既時候有去過,個時一班人teatime衝入去食野開心share都幾開心🥳黎到無人都要等。上台有黑糖同原味麵包🥯。兩款面包麵似法包既質地,係偏硬身既,因為炸過所以暖暖地。其中黑糖既好明顯出色好多,黑糖味重仲食到陣陣既麥香,可以可以。我地叫咗個Cobb Salad,入面有好多巴巴馬臣芝士、藍芝士碎,跟埋巴羅馬生菜、煙肉碎、雞肉塊、番茄仔、Ranch Dressing一齊食幾好,份量好大大到似食緊草,最後都要打包。最令人感動既係香蒜雞肉蝴蝶粉,佢既味道係同我係美國食過既一模一樣,回憶入面熟悉既味道,濃厚既蒜味濃既白汁包裹住粒粒煮得岩岩好既蝴蝶粉,混合雞肉粒同炸過既蒜片同少少紅椒粒,好惹味。招牌巨型蛋糕必點,其實胃口細既可以三個人食。Tiramisu味芝士蛋糕厚實,最底既蛋糕都充滿酒香埋單500幾,lunch黎講都貴,唔平所以自己黎就未必,等下次有人請-朋友聚會但有下次要一班人黎食先好會抵好多又食到多d款

黎到無人都要等。

• 烤蒜雞肉蝴蝶粉
2019-03-25 120 瀏覽
預左要等,等左一個幾鐘,星期日晩來說,okay的。 兩個鐘要食完,是足夠的。員工態度好好的,很不錯。洗手間是乾淨的。上菜速度好快下,但雞翼太酸,辣炸蝦小食冇辣味同偏淋,唯一就係意粉好好味!叫左蝴蝶粉,好大碟同汁好夠!叫左青檸cake,太酸,同太淋,有少少出水,同美國的味道不同!朋友說上一次食其他口味冇依個問題大食朋友會鐘意個份量,但味道就一般般,價錢算係是中上,四個熟食,加一個cake 800幾,但食吾完,要打包!
洗手間是乾淨的。

• 餐包