芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-03-09 179 瀏覽
今次系本人第二次到cheesecake Factory 進食,之前都黎過排隊但都要等太耐所以拎完飛都走左-我地四個人點左四道菜,埋單每人二百蚊左右,餐廳既茜拉沙津雖然要二百幾蚊但其實份量系超級足,佢個意粉都好好味尤其本人系中意食有咬口既麵質。但個蛋糕就太甜,本身都一早聽說過cheesecake Factory 既蛋糕都系好甜既,我地4個人share 一個蛋糕先食得哂-總括呢間餐廳都好好食同品質過,會推薦比友人同會再光臨,只系等候時間有點耐而餐廳又吾接受訂位,但餐廳安排都吾太亂,因佢張飛仔有埋預計有位既時間,所以都可以到附近逛逛再回餐廳
2019-02-19
120 分鐘 (堂食)
  • 乜都有薄餅
  • 芝樂坊沙律
  • 茜拉沙津
2019-03-08 320 瀏覽
位處海港城的Cheesecake Factory, 由開幕至今,已經兩年多,但人氣依然不減,即使平日晚上去,也人山人海,星期五更不用說,我們足足等了兩個小時,六時三取票,八點四才入席,太誇張了吧!剛去到已經有人龍排隊,你以為他們是等候入座?那你就錯了!那條是排隊取票號的,職員會告訴你大概等幾耐,自行決定是繼續等,還是去其他餐廳食。先介紹下間餐廳,由美心集團經營,是美國其中一間受歡迎的連鎖餐廳。顧名思義,間餐廳最出名的是芝士蛋糕,很多人會特登9點幾入座,當係飯後甜品咁食。裹面的環境黑黑暗暗的,不太適合拍照。餐包:有三款不同的麵包,蜜糖小麥餐包值得推介唔夠食還可以添加。California Guacamole Salad 加洲風味牛油果醬沙律($158):本人大愛!沙律勁大碟,四個人食剛剛好,沙律菜都新鮮,仲有腰果、牛油果、脆脆、小蘿蔔、洋蔥、芝士等配料,款式相當多,口感也相當豐富。再配上甜甜酸酸同微辣的醬汁,相當開胃!Buffalo Wings 水牛城香辣雞翼:這個雞翼也是最愛之一。雞翼炸得香脆都不在話下,而且面頭沾滿了水牛城辣醬,令到雞翼更惹味。但辣度拿捏得剛好,又不會太辣。配有藍芝士

餐包:有三款不同的麵包,蜜糖小麥餐包值得推介
唔夠食還可以添加。

Buffalo Wings 水牛城香辣雞翼:這個雞翼也是最愛之一。雞翼炸得香脆都不在話下,而且面頭沾滿了水牛城辣醬,令到雞翼更惹味。但辣度拿捏得剛好,又不會太辣。配有藍芝士醬和西芹條,沾上藍芝士醬,又有種酸酸的味道,能有助減少辣度。

Crabcakes 蟹餅($188):哩三個蟹餅,價值$188,看上去平平無奇,平均每件$63
一吃下去,淡淡都係蟹肉,炸得香脆可口,再配其沙律醬,有另一種鮮味。不過個人認為定價過高,值不值就見仁見智了🙈

Stuffed mushrooms 釀磨菇:小小的磨菇,內裹釀了芝士、香蒜、香草的調味料。本來芝士和和蒜都比較濃味,合在一起,也沒有遮蓋了磨菇的菌味。配以葡萄汁,加上能一口吃完,味道相當豐富。

Shrimp white angel hair 蝦肉配天使面:這道菜有蕃茄、檸檬、蒜、香草等配料,蕃茄切成一粒粒,再拌上天使麵食,酸酸甜甜的,相當開胃。蝦用鮮羅勒炒成,味道還好,沒什麼特別。

Original 原創芝士蛋糕: 這是餐廳最basic 的芝士蛋糕,原味芝士蛋糕,再配上酸忌廉,本應該很好味。但我們放了十零分鐘後先食,已經有點淋,忌廉有點溶,所以感覺一般。

Linda’s fudge cake 特濃朱古力蛋糕:由於我有個朋友不喜歡芝士蛋糕,所以我們點了這個。顧名思義,朱古力的味道真的很濃。我重申,真的很濃。再加上其是黑朱古力,味道更帶點苦澀味😣 蛋糕的質地很實,所以食三、四啖就已經有點漏,而且好飽肚。

總的來說,雖然這裹以芝士蛋糕聞名,但我對於小食和沙律,更感驚喜。份量很大,適合大班人的聚會。希望下次不用排長龍,或者開多幾間店啦。
60 分鐘 (堂食)
  • 水牛城香辣雞翼
  • 釀蘑菇
2019-03-07 141 瀏覽
Cheesecake Factory 意粉的醬汁是香港大部份餐廳都不會做的。所以我非常很喜歡cheesecake Factory的意粉,特別是four cheese。另外黑糖麵包絕對是一個賣點,比主菜更加突出。
另外黑糖麵包絕對是一個賣點,比主菜更加突出。
2019-03-06 233 瀏覽
之前要等好耐先入到去食,今日㨂左食lunch 同3位大肚媽媽黎吃個飽!食左2個意粉,carbonara + 茄汁長通粉+至愛嘅fish & chips ! 好好味!最後叫左個coffee & cream chocolate supreme! 好creamy同唔太甜。1個3份食唔係好過份啫😝(聽聞呢個cake嘅卡路理有成手2千幾🤭oops.....!)

2019-03-01 771 瀏覽
The Cheesecake Factory係來自美國的,之前已經聽過去左美國旅行的朋友強烈推薦呢間好好味😋其實佢都係香港開左一段時間,但都一直未有機會去試下!今日終於相約左朋友一齊去啦🥰我地大概六點幾七點到到,都係要係出面排隊等入座。等左一陣,店員已經安排我地入座了,用餐時間就有兩個鐘。其實我地仲有一位朋友未到的,但我地擔心等埋佢就要係出面等好耐,所以都係決定入去坐住等佢黎😂入到去個環境幾好,暗暗地幾有情調!同埋佢啲位都坐得好舒服,可以同朋友們密密傾🤣其實佢餐牌有好多頁,我都只係影左少少🙈之前一直都有聽過話佢呢度既份量好多,所以我地雖然有三個人,但都係叫左一個main,一個小食同埋一件甜品🙆‍♀️真係費事叫太多驚食唔哂又浪費咁🙃佢一開始就比左個啲餐包比我地食,其中有一款係黑糖麵包,真係好好食😊本身我地以為食完就冇,點知個店員有問我地要唔要添啲麵包,我地梗係話想再要啲黑糖麵包啦🤤因為真係好正好香黑糖味🤩-🎈水牛城香辣雞翼呢個水牛城香辣雞翼既份量好多,有五隻雞翼同五隻雞膇,我地三個不停食都仲係有🙈佢呢個雞翼炸得幾唔錯,配上藍芝士醬,味道酸酸地咁🤗-🎈小餐館炸蝦意大利麵呢個我地都覺得幾好味,

🎈水牛城香辣雞翼
水牛城香辣雞翼

🎈小餐館炸蝦意大利麵
小餐館炸蝦意大利麵

呢個我地都覺得幾好味,配上炸蝦🍤、蘑菇、番茄等,不錯👍🏼同埋都好大碟,三個人食都夠飽🙆‍♀️
🎈朱古力碎曲奇麵團芝士蛋糕🍰
朱古力碎曲奇麵團芝士蛋糕

呢個cheesecake其實都幾好味,好重芝士味,不過略嫌偏甜,如果自己食一件一定會好飽好膩,同埋佢一件蛋糕既份量真係比平時出面食個啲蛋糕係多!所以其實三個人食真係岩岩好,同埋因為真係偏甜,大家都唔會食到好多。
其實我都幾鐘意食呢間,覺得個味道真係幾好,同埋三個人食既份量又岩岩好!🤣我地走既時候仲見到好多人排隊入黎食,可見大家都想黎朝下聖🥰
2019-02-27
水牛城香辣雞翼
小餐館炸蝦意大利麵
2019-03-01 462 瀏覽
The cheese factory之前好出名好多人排隊去食, 終於今日可以去試試等了約45分鐘左右就可以入坐,坐底後就有餐包送上咸食揀左芝士通心粉波,嚟味菜幾有特色,内餡係Mac and cheese,先整好Mac and cheese,然後做成球型,再用脆漿炸,芝士味很濃,好好味!今次主要目的係嚟食cake,真係勁多選擇,我哋揀左原創芝士蛋糕,件cake頗大件,兩個人share一件都夠,件cake芝士味很濃

等了約45分鐘左右就可以入坐,
坐底後就有餐包送上

原創芝士蛋糕

原創芝士蛋糕
2019-02-27 346 瀏覽
This is the worst restaurant experience our family has had in our lives. They made us wait over 2 hours whilst our grandma was there and it was my moms birthday after promising a table in less than an hour.The manager has no experience in dealing with customers. We told him our allergies (gluten and dairy free) and he suggested mashed potatoes as a dinner option.We asked him to make a quinoa salad which is on the menu and remove the kale and his response was a straight no. They also had 5 empty

They also had 5 empty tables and did not allow anyone to sit there because they are “understaffed”.

I think the Cheesecake Factory needs a new manager and a huge improvement with their menu.
180 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-02-27 535 瀏覽
由Cheese cake factory 黎香港到而家,人氣一直不減,門口排滿食客,可見品質不差,我自己亦光臨過數遍,還是非常喜歡,便帶友人一同品嚐美食。我們晚上7:00到達,取籌後會給我們一個預報器,提示有位入座,讓客人可在附近閒逛一下,以免於餐廳外呆呆的等,相當貼心。本來說要等45分鐘,很幸運半小時後就入得。每枱都會有一客兩款的餐前包,面包略硬一直不忘一道菜- 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵($188),檸檬中和忌廉膩感,恰到好處,每一口麵都沾滿醬汁,十分滋味,份量很足。另外叫了芝士pizza($158),芝味十足,加埋蕃茄嘅酸甜,不過份量很大,兩個人都係食到一半,打包了 留肚就是為了食出名嘅芝士蛋糕,我地點了青檸芝士蛋糕($78),十分creamy,更酸得過癮,配埋忌廉一齊入口就啱啱好。環境很有情調,空間十足,很適合知己談心。
每枱都會有一客兩款的餐前包,面包略硬

一直不忘一道菜- 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵($188)
雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

芝士薄餅

青檸芝士蛋糕

環境很有情調,空間十足,很適合知己談心。
2019-02-26
雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
芝士薄餅
2019-02-26 236 瀏覽
同朋友聚會係尖沙咀拉地方食飯,咁岩醒起海港城有呢間可以食意粉、飯、Burger同Cake 就決定去呢間試下 不過我地6點左右到係門口排隊 都等左個半鐘先入到去 入面環境好大 不過燈光太黑唔係咁舒服 主食超大份 味道不錯 但蛋糕太甜 仲要吱左好大舊cream😖甜到漏
2019-02-26 267 瀏覽
第二次食,每到晚餐時間就好多人排隊,去counter有震震機拎,因為驚太遠,sense 唔到,就係門口等咗陣,大約等咗1個鐘。兩次都唔知係太肚餓定真好食,都覺得除咗啲cheesecakes,啲meal都好好食,由奇係啲意粉。因為上次試咗cheesecake,今次就叫1件再加個意粉-烤蒜雞肉蝴蝶粉。因為太好食,雖然已經好飽都叫多咗個飯。 雖然就咁睇一個飯好貴,但份量其實好大。今次試嘅係Oreo非凡夢想芝士蛋糕,保持一貫嘅水準,都係好好食,但其實二至三人一個都夠,唔係會好好漏。

2019-02-24 542 瀏覽
好朋友是芝士迷,慶祝生日當然必選芝士系列的餐廳。這間餐廳已經是第二次光顧了,可惜餐廳不可以預先訂座,必須walk-in排隊取票。如果晚上6時前到達基本上也不用等候,若放工6時後到達,你自然會看到長長的隊龍。 如果排隊是首10-20名內,職員會給你一個電子版的提示器, 當輪候到你的號數時,電子儀器會閃燈提示你已經有坐位,但提示器只能在數十米範圍運作。進餐前,餐廳會先送上牛油餐包, 微熱的,很好吃。上次嘗試過蝦肉天使麵, 爆辣炸蝦, 朱古力燕尾服忌廉芝士蛋糕。本人覺得天使麵味道不錯,炸蝦一般,蛋糕超級好味,特濃朱古力加芝士慕絲。今次order雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面,牛油果蛋皮脆卷, 水牛城香辣雞翼,炸芝士通心粉球。意大利麵有濃郁的檸檬味道,很creamy及fresh的感覺;牛油果卷超級好吃,內有蕃茄乾紅洋蔥芫茜, 香脆春卷外皮, 配羅望子腰果醬汁,平日很少吃牛油果的我,也非常喜歡這個菜式。雞翼沒那麼特別;芝士球超有口感, 麵包糠外層,超濃芝士,超級飽肚。 建議四人一起進食,一人一球較好。最後當然不少得order蛋糕,大家可以在入坐位時,把想寫的字條給職員,那就可以給朋友意外驚喜。紅絲絨
好朋友是芝士迷,慶祝生日當然必選芝士系列的餐廳。

進餐前,餐廳會先送上牛油餐包, 微熱的,很好吃。

紅絲絨芝士蛋糕亦十分好吃, 帶點酸酸的味道, 不會有太飽肚的感覺。
2019-02-22
30 分鐘 (堂食)
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼面
  • 牛油果蛋皮脆卷
  • 無敵紅絲絨芝士蛋糕
2019-02-23 370 瀏覽
第一次黎食,可能星期六嘅關係排好耐,1個鐘3個字🤦🏻‍♀️真係好好食啲cheesecake,濃郁嘅芝士味。但真係會好溜,三個人share 一個就差唔多。雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵,超驚喜,估唔到咁好食,份量又好足,條條麵麵掛到汁。
第一次黎食,可能星期六嘅關係排好耐,1個鐘3個字🤦🏻‍♀️
真係好好食啲cheesecake,濃郁嘅芝士味。
但真係會好溜,三個人share 一個就差唔多。

2019-02-22 449 瀏覽
來自美國的傳統連鎖店芝樂坊,來港已有一段時間也不减熱度!小妹當日星期三也需排了大約1小時隊才可入座份量就是美國size! 大,多,巨!記得不要眼寛肚窄還要留肚吃皇牌芝士蛋糕凱撒沙拉-聲稱近乎傳統做法,海量芝士粉和沙律醬,羅馬生菜切得較為碎散,吃起来有點麻煩水牛城雞翼-5雞翼5雞鎚,不算太辣容易入口肉眼牛排- 牛排就一般般了,肉質偏韌但配菜的豆豆和土豆泥反而滿好吃香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉-因為不想點芝士味的意粉所以選了帶點辣的蝴蝶粉,雞胸雖然是炸也不會過老,意外的好吃無敵紅絲絨芝士蛋糕-芝樂坊的皇牌芝士蛋糕,外表看感覺滿膩,食下第一囗芝士香滑淡淡雲呢拿香,比其他囗味已經算是淸新侍應服務確在麻麻,沒有笑容也算了,但點單上菜結賬也没有任何對答,實在讓人無訁

水牛城雞翼-5雞翼5雞鎚,不算太辣容易入口

60 分鐘 (堂食)
2019-02-21 316 瀏覽
以前響美國嘅時候,成日都會去食Cheesecake Factory,而家終於可以響香港食得到啦!呢度真係好適合一家人或者同朋友一齊嚟,氣氛好casual。今次大概五點幾嚟排隊,大概等左半個鐘就可以入去啦。知道佢啲份量都幾大所以淨係叫咗兩個菜式,一個係蒜香檸檬雞肉意粉,另外一個係魚配牛扒連薯蓉。呢度啲意粉真係做得好好味,我朋友第一次食讚不絕口,味道濃郁。魚同牛扒都唔錯,薯蓉亦好好味,有好香嘅牛油味。兩個人食咗呢兩款菜式已經好飽,下次先再嚟食芝士蛋糕啦!
呢度真係好適合一家人或者同朋友一齊嚟,氣氛好casual。
今次大概五點幾嚟排隊,大概等左半個鐘就可以入去啦。
兩個人食咗呢兩款菜式已經好飽,下次先再嚟食芝士蛋糕啦!
2019-02-21 6798 瀏覽
本來話要排長龍就無乜興趣再黎食, 但樣衰衰竟然對個蝴蝶粉有啲心掛掛, 於是又黎多次. 慶幸星期一晚拎左飛後去行街, 再返黎唔駛等幾耐就入得, 而且話就話限食兩個鐘, 但係過鐘唔會趕人, 九點後已經有吉枱. 食埋今次近期真係唔會再主動提出黎呢到食, 因為今次啲野麻麻地, 而且個蝴蝶粉已經食到夠哂…… 得兩個人所以只係叫左兩個主菜, 而且兩個人根本食一個主菜加件蛋糕都夠飽. 呢到食物份量真係好大, 同埋餐廳做法係一次過上哂大部份食物, 食得快飽得快. 烤蒜雞肉蝴蝶粉唔多講, 同上次差唔多, 不過啲雞肉無上次咁鞋, 但都唔會係嫩, 我諗要撞手神, 下次可能又鞋返, 總之呢碟野食蝴蝶粉已經滿足.我地畀呢碟叫"羅馬諾芝士脆皮雞扒"嘅野fake左, 睇名以為主打係芝士同雞扒, 點知上到黎有勁大堆意粉, 但我地已經有蝴蝶粉, 要食兩盤意粉超哂額, 好心中文名寫埋意粉兩個字…….講返雞扒, 啲雞壓到好薄, 整到咁薄再拎去炸食落好少會鞋, 但當然都食得出唔係畀滑野你. 雞扒好香, 塊皮有啲好似焗到燶邊烤出黎嘅香味, 但件雞一啲都無燶到, 我比喻佢為更好味版麥樂雞, 但要畀多十倍價錢, 又好似唔係咁值.
烤蒜雞肉蝴蝶粉
羅馬諾芝士脆皮雞扒
我地畀呢碟叫"羅馬諾芝士脆皮雞扒"嘅野fake左, 睇名以為主打係芝士同雞扒, 點知上到黎有勁大堆意粉, 但我地已經有蝴蝶粉, 要食兩盤意粉超哂額, 好心中文名寫埋意粉兩個字…….講返雞扒, 啲雞壓到好薄, 整到咁薄再拎去炸食落好少會鞋, 但當然都食得出唔係畀滑野你. 雞扒好香, 塊皮有啲好似焗到燶邊烤出黎嘅香味, 但件雞一啲都無燶到, 我比喻佢為更好味版麥樂雞, 但要畀多十倍價錢, 又好似唔係咁值. 最大問題係成碟野都食唔到同見唔到芝士, 咁碟野點解叫芝士脆皮雞扒? 咱有自我安慰嗰啲好香嘅氣味黎自芝士, 所以係芝士脆皮, 並唔係單獨有芝士, 仲要係聞到食唔到……意粉配蕃茄汁, 意粉口感OK唔太淋, 蕃茄味幾鮮, 因為佢唔多甜突出到蕃茄嘅酸味, 但就唔係好夠濃, 我要再落鹽吊味, 所以食落其實普普通通. 總之呢碟野感覺係錯哂, 一啲芝士都食唔到, 諗住主打食雞變左食意粉.
鹹焦糖芝士蛋糕
鹹焦糖芝士蛋糕成八十蚊一件, 份量真係唔野少, 雖然食得出鹹焦糖味, 但由於太甜嘅關係, 其實唔係好感覺到, 被麻木左, 只係覺得好甜好甜好甜, 不過以甜品黎講佢個太甜唔算令人討厭, 都食得到, 但呢個甜度一次就夠哂數.
鹹焦糖芝士蛋糕
唔講味道, 其實呢個質地已經注定係我食唔到嘅野, 蛋糕部份淋到好似mousse咁, 而我係好憎食mousse, 我唔敢講咁樣叫差, 因為有人可能鐘意食淋野, 但如果想食New York Cheese Cake嗰種質地, 呢個一定唔係. 至於餅底部份就似濕左嘅Brownie, 但濕極都比蛋糕部份硬好多, 所以我比較接受餅底, 但問題都係太甜, 食唔得多.
呢到啲野實在太大份, 兩個主菜都食淨半碟要打包, 外賣盒幾靚仔, 起碼唔係成日見到悶嗰啲樣先. 其實今餐份量三個人食都一定夠, 所以除返開係抵食, 但芝士雞同蛋糕都麻麻地, 所以感覺比上次黎差啲, 而個蝴蝶粉打包完我都要分兩次早餐先食得哂, 已經食夠皮, 所以真係暫時無牽無掛了. Goodbye The Cheesecake Factory~
2019-02-18
40 分鐘 (堂食)
$256.3 (晚餐)
烤蒜雞肉蝴蝶粉