芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-04-27 285 瀏覽
呢間對The cheesecake Factory嘅名氣一直都好高,所以趁我朋友呢一個月生日我哋就搵個機會去試吓啦,我哋嗰日大約七點鐘去到,都要大約等位一粒鐘,睇得出佢嘅名氣都冇下降到嘅🥳🥳🥳🥳🥳免費嘅黑糖包果然名不虛傳,黑糖嘅味道好濃,而且啲包都係焗熱左先比客人嘅,所以真係外脆內軟,好好味🤤🤤🤤而我同朋友都另外再叫咗pizza,Pizza嘅份量超大,而且配料都好豐富,食完真係好滿足🥰🥰🥰🥰

2019-04-27 371 瀏覽
這店經常門口企滿等入座嘅客人, 而每次問都說要等兩小時以上, 每次都被"大"走, 而這晚由於要去附近買點東西, 所以先拿no. 她們會給一個電子儀器到差不多輪到的時候, 儀器會振動提示,她們說這晚大概45分鐘, 果然在45分鐘後提示來了,內進環境較昏暗, 座位寛敞, 服務一般, 食物沒有叫什麼頭盤開胃菜了, 直接就來柯打主菜,麵包藍的麵包有兩種, 烏卒卒的黑粿麥包超富粿麥香氣, 質地比法包好多了, Spagetti and Meatball $208 稍稍貴了點但份量是足夠3/4人吃的, 個茄汁係用新鮮蕃茄煮嘅,鮮茄味濃但又沒有太多水, 完全可以足夠這一大碟意粉沾上, 雖然意粉係用乾麵條煮成的但一點也不比新鮮做的差, 肉丸三大顆, 牛肉味濃, Fish Taco $178 雖然炸魚唔算太大size但食埋配菜應該一般人都滿足了, 不過係咪人人都可以接受烚的黑荳?就真的好難講, 還有旁邊的一堆米飯, 鱈魚肉都算有魚味嘅, Original cheese cake $75 芝士質地係超級軟滑但又同Mascarpone cheese嘅滑度唔一樣,多一份奶香亦可以叫做"漏" 旁邊的忌廉似就咁唧出

她們說這晚大概45分鐘, 果然在45分鐘後提示來了,

Original cheese cake $75 芝士質地係超級軟滑但又同Mascarpone cheese嘅滑度唔一樣,多一份奶香亦可以叫做"漏" 旁邊的忌廉似就咁唧出來嗰隻但其實唔係既成品嘅唧裝忌廉而係口感好滑而欲罷不能的邪惡忌廉
, 如果減肥嘅人千祈唔好掂,

Lemon Tea $39, Coffee $44 茶/啡OK!

有機會會再來又或者外賣蛋糕回家吃,
2019-04-01
45 分鐘 (堂食)
  • 原創芝士蛋糕
  • 餐前麵包
2019-04-26 241 瀏覽
It was Friday night and my friend and I decided to treat ourselves to a nice meal!So cheesecake factory it was.When we went to the reception, they already stated it would be at least a 60-minute wait. We expected that.While we were waiting, we went elsewhere to have dessert so we did not order any cheesecake this time.When we got our table, we already made up our mind what to order, we waited a while to get the waiter's attention as everybody seemed a little busy, but they were still nice and sm

When we got our table, we already made up our mind what to order, we waited a while to get the waiter's attention as everybody seemed a little busy, but they were still nice and smiling.

We got our food pretty fast and we immediately dug in.

The first time I went to Cheesecake Factory it was in San Francisco, the plates were so big and delicious they swept me off my feet.
Yet my experience this time is a little bit inferior to my last experience, but it was also possible that I had set my expectation too high.

The fried fish on the fish taco was a bit small, and the batter was a bit thick. Could be much better.

Penne was good, sauce is yummy, could have more chicken.

We only managed to finish half of the dishes and the waiter very nice helped us split our takeaway in half.
The day after, I reheated the food and they were still good!
Fish Tacos
PASTA DA VINCI
Avocado Eggrolls
2019-03-08
70 分鐘 (堂食)
PASTA DA VINCI
Avocado Eggrolls
  • Pasta Da Vinci
2019-04-26 19544 瀏覽
6點左右到,未齊人所以排住隊等。大約7點,餐廳就會俾嗶嗶機你,代替唔駛排係門外等。等左大約30mins,入到餐廳,見到都有幾張空枱。叫左Chicken Parmesan "Pizza Style" 雞肉"pizza"($198),Factory Burger 芝樂坊漢堡($168),White Chocolate Caramel Macadamia Nut Cheesecake 白朱古力焦糖夏威夷果仁芝士蛋糕($78)。首先,餐前會有一籃麵包,另外配有牛油。黑麵包有陣香味,有d似黑糖紅棗既味道咁,。麵包外皮厚身少少,但入面軟。而白麵包就少左陣香味,相比黑麵包,鬆軟少少。不過如果唔鍾意食硬包既人,可能會覺得難硬。尼個"pizza"超級大份,就好似平時食既pizza既size,但係全部都係肉黎,用雞胸肉製作成pizza底,再係面頭加蕃茄,芝士,仲有天使麵。佢個批底非常厚,啖啖都係肉,所以要食d天使麵中和下。食到一半,已經feel到好"濟"好飽。食肉獸唔好錯過尼個主菜。漢堡包可以配薯條/沙律,或者加錢升級蕃薯條。漢堡包又係好大份,即使切開左一半,每一半都有手掌咁大。雖然有少少拉絲,但芝士量唔

叫左Chicken Parmesan "Pizza Style" 雞肉"pizza"($198)Factory Burger 芝樂坊漢堡($168)White Chocolate Caramel Macadamia Nut Cheesecake 白朱古力焦糖夏威夷果仁芝士蛋糕($78)

餐前麵包

Factory Burger 芝樂坊漢堡

漢堡包可以配薯條/沙律,或者加錢升級蕃薯條。漢堡包又係好大份,即使切開左一半,每一半都有手掌咁大。雖然有少少拉絲,但芝士量唔多,牛肉係好厚身多汁,其他配料就一般般,醬汁唔係好多。不過同我想像既有d出入,以為好似平時食既漢堡包既軟身圓形麵包,但原來都係硬身麵包。所以為左用力硬個包,入面d餡好似跌哂出黎。薯條炸得唔錯,熱辣辣,粗身,亦係量多。

就算食到好飽,都要試一試芝士蛋糕。有2大球忌廉,淋上焦糖醬。芝士蛋糕硬實得黎入口軟滑,加上果仁香口,又有焦糖,超夾。總知好食。

整體,要食芝士蛋糕,人少既話主菜就唔好嗌太多,又或者嗌d輕盈d既。
2019-04-23
30 分鐘 (堂食)
餐前麵包
2019-04-25 221 瀏覽
星期六喺海港城行街,突然想食西餐就去咗呢度,本身以為要排到七彩,拎位時佢話要等50分鐘,但因為冇野做,咪邊坐邊等囉。幸運地最後等左15分鐘就有位。一坐低就落單,所以食物好快到。叫左pizza 同pasta,兩樣都不過不失啦。本身以為好大碟,又唔算喎!我地兩個大人一個bb 剛剛好。侍應服務好好,見到我仔,又拎好多貼紙俾佢,又問佢要唔要水,可能因為唔太忙。最後買埋Godiva chocolate cheesecake 返屋企做宵夜,勁甜,食左幾啖就頂唔順,要分幾餐食喇!

2019-04-13
15 分鐘 (堂食)
如果係尖沙咀想搵個地方hea,Cheesecake Factory都算出色,因為氣氛唔錯,幾relax幾chill。同埋而家去唔使排隊,食野有冇時限,服務質素又好。基本上真係可以當係一個Hea嘅地方,仲有好多嘢食添!/雖然佢叫Cheesecake Factory,但係唔係真係淨係得Cheesecake食嘅。就好似澳牛唔係得牛食,Ruby’s Tuesday唔係Tuesday先有得食。✌🏻😀其實呢度咩都有得食,我(小編)今次就叫咗個炸通心粉芝士球🧀。/呢個芝士球真係唔建議一個人食!唔係因為唔好食,係因為入面有好多芝士同埋有通心粉,食兩粒已經好濟好膩🤰🏻。另外有ddddd不足嘅地方就係佢有個肉醬係served埋一碟嘅,所以擺得耐個芝士脆皮會林左😟。我自己就鍾意食脆卜卜既野!如果肉醬分開上好啲🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️。但世事豈能盡如人意。/最後,呢度除咗係一間食嘢嘅地方,其實都可以飲野Happy hour🥂🍻🍺。有bar枱,high table,regular table,咩table都有咁濟,但係就冇table tennis囉lol😉。—#allisonfootforfood #hkfoodsta

#allisonfootforfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkfood #hkgoodfood #食好西#相機食先 #foodie_son_allison #cafe #HABITU
最近Cheesecake Factory的熱潮好似已過,唔駛再十萬個人排隊,所以決定一嘗香港同美國既分別。午餐時份,同朋友一齊黎到。雖然熱潮已過,仍然要等位,證明呢間餐廳既威力。因為知道呢到太多野都係必點,3個人幾經討論就決定叫一個乜都有薄餅, 一碟意式肉腸及蝦粗管通粉及一個原創芝士蛋糕。乜都有薄餅真係乜都有,雖然係咩都有但係夾埋一齊都幾夾唔係亂黎~有辣肉腸、意式肉腸、燈籠椒、洋蔥、蘑菇、蒙紗里拉芝士及番茄醬,份量亦都係相當多~ 其實3個人食完呢個之後已經飽左…..之後到意粉,微辣的。因為無留意係辣,所以我呢位弱雞只係食左少少,不過我見我另外兩位朋友仔咁飽都食唒,應該都係唔錯。最後就到重頭戲芝士蛋糕,嘩本身超愛食芝士既我真心覺得好食! 同埋真係物超所值,俾出面既芝士蛋糕大好多,不愧為美國野XDD3個細胃女仔其實可能唔叫Pizza叫多個意粉或者小食會好d~ 決定下次要叫多啲人黎 食多幾樣XDDD

原創芝士蛋糕
乜都有薄餅
意式肉腸及蝦粗管通粉
2019-04-13
45 分鐘 (堂食)
午餐
原創芝士蛋糕
乜都有薄餅
意式肉腸及蝦粗管通粉
2019-04-22 454 瀏覽
今日長假期最後一日,同老婆囡囡,阿媽家姐姐夫一行七人去食;知道假期會多人,已預早12點去,咁知道要排隊就梗㗎啦,嗰reception俾張飛我地,話等9個字,無問題咁一路等等到搭八啦,咁我入去去個洗手間,沿途見到嘅係只有2/3嘅枱有人坐,2人枱、4人枱有吉,大枱重有2張都係吉,只係未有人執,但觀察多3個字,依然係無人執咁我梗係問reception可唔可以安排我地坐,reception就篤個電腦俾我睇話仲有3個排前面,咁我問點解唔安排排我地前面嘅入去坐,佢就索性唔理我,真係火滾到我如果你係好好生意,坐無虛席、門庭若市,咁要我地等我心甘情願,但依家你有枱又唔俾人,扮到懶係多人等咁,嬲到即刻同家人轉場食第二樣,以後一定唔會再幫襯嚟間野

2019-04-22 326 瀏覽
今晚終於試到依間餐廳,之前一直都知要等好耐隊,今日趁未餓去左拎飛先,都要等個半鐘,唯有行一陣返黎,準時入座。先上個麵包叫左個炸芝士通粉球,果然專出芝士,一上碟濃厚既芝士香傳出黎,一開就有拉絲既效果,入面都好足料,雖然通粉比芝士味遮晒,食唔太出,但味道意想不到既好味,但一人兩舊已經好夠飽。再黎,芝樂坊馳名美式肉餅,超大份。有薯蓉,3塊大大塊牛肉餅配蘑菇汁,同烤粟米。牛肉餅牛味夠出既,但2個人真係食唔晒,要打包。之後都試左個朱古力榛子芝士蛋糕,好大pat cream呀食完見親附近既枱都特登撩走d cream, 下次可以叫定走cream。榛子味實在太濃,膩得劑,可以試其他味。

之後都試左個朱古力榛子芝士蛋糕,好大pat cream呀

90 分鐘 (堂食)
2019-04-19 380 瀏覽
今日約早咗食dinner,想試吓排唔排到cheesecake factory。對上一次嚟要排差唔多兩個鐘🤦🏼‍♀️ 好彩嘅係今次我地六點到,排差唔多半個鐘就可以了~ 首先要大讚餐前個黑糖包,好重黑糖味,食到停唔到口🤤 誇張到想搵吓有冇得takeaway,但好可惜我搵唔到😣 Fish and chips 拼盤,真係好好好大份😵 但係都炸得好新鮮好好味,魚肉好嫩,咬開岀哂煙~ 但絕對建議四人以上share嚟食。 乜都有pizza,可能前面太高質所以覺得呢個還好。普通餐廳質素,鐘意食pizza嘅岀面應該有更好嘅選擇。 熱情果mojito,係食完好多heavy野之後嘅輕鬆之選😛

熱情果mojito,係食完好多heavy野之後嘅輕鬆之選😛
2019-04-17 352 瀏覽
芝樂坊成日要排隊,特登閒日3:00過黎,唔洗排一入到餐廳,好有5、60年代,美國土豪啲紙醉金迷feel,所有裝修都好豪邁好bling bling,唔知我講咩?即係廸士尼餐廳果種裝修 cross over 拉斯維加斯坐低咗,滿心歡喜上openrice 揾下,其他食家有咩推介,要咗最多人推介既Buffalo Wings 同 Four Cheese Pasta水牛雞翼:好酸呀~ 雖然傳統水牛雞翼係又酸又辣,但呢個真係好酸。。。除左酸同少少辣,無其他香味。。。兩個人好辛苦先挨得晒,將食碟雞翼食晒芝士四重奏長通粉:Lunch set去到5:00pm,所以個長通粉可以跟餐,跟茶啡或餐湯或沙律,跟咗個沙律,啲菜好新鮮,但廚師落得太多醋。。。巧酸。。。 講番個長通粉,好濃芝士味,亦食得出有幾款芝士,但個長通粉煮得未夠時間,硬得制兩個人食咗兩碟野,已經好飽,所以重頭戲芝士蛋糕,唯有買番屋企食,餐廳門口個蛋糕櫃好吸引,買咗兩款蛋糕 Original Chesesecake: 好好食,有好香既檸檬汁,加咗入香濃軟滑既芝士蛋糕入面,食落口無咁粒無咁制Godiva Chocolate Chessecake: 好
芝樂坊成日要排隊,特登閒日3:00過黎,唔洗排

Buffalo Wings

Four Cheese Pasta

Original Cheesecake

Godiva Chocolate Cheesecake

Godiva Chocolate Chessecake: 好滑好濃,不過如果有多少少黑朱古力會更好

兩件Cheesecake 都好大件,比平時市面蛋糕店買既蛋糕大件。。。兩個人當晚餐食都食唔哂

總結:Cheesecake 好有水準,但熱食一般又唔平,如果要我排隊,我一定唔會排,反而Cheesecake 可以encore
2019-04-16
下午茶
Original Cheesecake
Godiva Chocolate Cheesecake
  • OriginalCheesecake
  • GodivaChocolateCheesecake
The Cheesecake Factory開業至今都沒有光顧過,不知道現在排隊等位的情況如何,某星期六下午一時多到達,店員說要等約15分鐘,但結果等了約5分鐘左右便可以入座。店員先送來麵包,啡色那款外脆內軟,味道不錯,聽到鄰桌的食客要求添包,但另一款實在太硬了。雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵($188)的份量不少,幼麵的軟硬度、醬汁的厚度和檸檬的酸度全部都控制得非常好,用上雞胸肉,低脂健康,口感軟嫩,令蝦子餅對雞胸肉乾柴的形象改觀。瑪格麗特薄餅($162)的配料只有水牛芝士、羅勒和番茄醬,窩夫喜歡這樣簡單的薄餅,但蝦子餅就覺得太齋,「乜都有薄餅」較適合他的口味。薄餅的餅底做得很薄,不乾身,餅邊香脆,出色之作。光顧The Cheesecake Factory怎能不試芝士蛋糕,要在眾多口味當中選一款真的不容易,最後選了青檸芝士蛋糕($78),芝士蛋糕非常幼滑,青檸味突出,酸酸的不會太膩,下次會要求走忌廉呢。
麵包

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

瑪格麗特薄餅

青檸芝士蛋糕

2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
瑪格麗特薄餅
青檸芝士蛋糕
2019-04-14 253 瀏覽
之前同一班姊妹gathering,試咗bookmark好耐嘅cheesecake factory,佢嘅人氣唔會減弱,我哋嗰日去到都要等個幾鐘先入到去食。我哋叫咗個炸豬扒蝴蝶粉,大碟就係人都知㗎啦。味道都唔錯,塊肉炸得好香脆。另外在叫咗一個飯,不過同之前個蝴蝶粉相比之下,宜一個比較普通,同埋佢啲汁都幾多幾咸,食晒啲飯都未撈晒啲汁。最後就叫咗佢哋嘅招牌蛋糕,好有層次好厚好大件。我哋三個人share食啱啱好,仲覺得有啲太飽添。

2019-04-14 278 瀏覽
去餐廳之前,一早預左要排隊,等位。6:50左右去到餐廳,見門口冇咩人等緊,行入去拎位,reception 小姐就同我講要等2個鐘40分鐘左右。見門口冇咩人,估計中間號碼等既人唔多,所以都決定等下。等到7:15左右,入去問號碼叫到318,我手上係405。之後入去sofa 坐底,見到有人入黎拎位,reception同距講等45分鐘左右,跟住俾左部機個位客人。部機震就代表有位可以入。見到你咁既情況,就去問reception, 點知距都係答,跟番張飛個等候時間番黎就得。之後, 見到幾group 人都係即刻俾機,reception 小姐都係同距講等45分鐘左右。行埋去問點解, 我早黎拎飛,你唔叫號碼,我之後黎既人仲可以早過我入去?! reception 小姐識講廣東話個就叫左後面講英文既同我講, 話頭先好多人唔知中間有冇人走,所以就都係同我地講2個鐘。點解遲過我黎拎飛既人可以早過我入去?!我中間再問你都係答我等兩個鐘既同時,下一秒你答另一個人係等45分鐘?! 仲要你唔係叫號碼入枱,係跟係俾機個順序去入枱。我手上係冇機的!真係唔明呢個係咩排隊順序?
去餐廳之前,一早預左要排隊,等位。

見門口冇咩人,估計中間號碼等既人唔多,所以都決定等下。

等到7:15左右,入去問號碼叫到318,我手上係405。

點解遲過我黎拎飛既人可以早過我入去?!

真係唔明呢個係咩排隊順序?
2019-04-13 459 瀏覽
芝樂坊聽就聽得多,但就未食過,今日放假去了食晏,晚上是要排隊的,2pm去到,餐廳好大,仕應帶了我們入去座位,餐廳好昏暗,原來也幾多人呀!!可以叫set lunch同散叫的。餐包,暖的,有兩款,都是外脆肉嫩。加牛油好香。可以refill的。叫左三個lunch set,有忌廉周打魚湯,好大碗,好多料,好creamy,夠晒飽,這個好味。好多洋蔥,薯仔,周打魚pizza也是足料,辣加腸,芝士,紫洋葱,檻欖,夠脆呀!蕃茄大蝦意粉,蝦爽口,蕃茄好多,意粉幼身,好味道。雙重芝士長通粉,真的好香芝士味,但又不算好漏的,也是有蕃茄的。沙律,也是有好大的蕃茄,沙律菜也夠新鮮。蜜糖炸雞薯蓉,好大份,呢個炸雞十分大件,少少蜜糖味,出面脆,入面就比較鞋同冇乜味的。有d蘆筍,下面有薯蓉。食物正常但又不是特別出色。想像不到為甚麼這麼多人!!

可以叫set lunch同散叫的。

好多洋蔥,薯仔,周打魚

pizza也是足料,辣加腸,芝士,紫洋葱,檻欖,夠脆呀!

蕃茄大蝦意粉,蝦爽口,蕃茄好多,意粉幼身,好味道。

沙律,也是有好大的蕃茄,沙律菜也夠新鮮。

食物正常但又不是特別出色。想像不到為甚麼這麼多人!!
2019-03-08
午餐