芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2022-09-17 26 瀏覽
🤣今日真係係咁食嘅一日🤣難得放假當然食餐好,同啊妹食小小串燒,飲下野,咁就一日😆👉凍朱古力咖啡👅同出面cafe一樣味,濃郁嘅咖啡配上朱古力,外觀又好睇,打卡一流💰$52👉蜜桃梳打👅蜜桃梳打同出邊嗰啲唔同,係真係有蜜桃粒,味道好fresh,好飲💰$49👉菠蘿梳打👅菠蘿梳打都係好濃郁嘅菠蘿味,鍾意飲菠蘿嘅人唔可以放過🤭💰49👉薄荷梳打 💰38👅勁薄荷,同埋顏色好好睇🤩👉芝士黑松露大啡菇💰45@1👅次次嚟親都會叫,因為真係好好食,菇嘅keep住水份,在配搭上Bacon,鵪鶉蛋同埋芝士,仲有黑松露,十分之豐富同埋juice👉招牌茄子燒 💰35@1👅呢個都係次次都叫,今次仲叫左兩條🤣真係好好食😋👉炭燒牛舌心💰33,黑毛豬豚串💰23,朝新疆羊臉肉串💰23,鹽燒鯖魚💰48👅呢d全部都好食,調味調到好啱我胃口👉最後仲叫左san mig light 💰39,同同Carlsberg 0% 💰58,飲左好多野飲🤣🤣今日真係chill😋推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
👉凍朱古力咖啡
💰$52
👉蜜桃梳打
💰$49
👉菠蘿梳打
👅菠蘿梳打都係好濃郁嘅菠蘿味,鍾意飲菠蘿嘅人唔可以放過🤭
💰49
👉薄荷梳打 💰38
👅勁薄荷,同埋顏色好好睇🤩
👉芝士黑松露大啡菇💰45@1
👉招牌茄子燒 💰35@1
👅呢個都係次次都叫,今次仲叫左兩條🤣真係好好食😋
👉炭燒牛舌心💰33,黑毛豬豚串💰23
,朝新疆羊臉肉串💰23,鹽燒鯖魚💰48
👅呢d全部都好食,調味調到好啱我胃口
今日真係chill😋

推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-09-03 1102 瀏覽
又到星期五,放工相約好友相聚一下,今次好友帶我到大埔既酒吧鬆一鬆,朋友說環境及食物也不錯,那麼當然要試下啦!來到六點,時間尚早,酒吧播著流行曲,燈飾氛暗,相當有氣氛!當然還有大電視,喜歡睇波既就可以相約一班老友邊睇波邊飲酒🍻!除各款手工啤酒、生啤外,當然也有烈酒及cocktail 。我們點了兩杯cocktail, 邊喝邊暢談一番!🥂nothing $88Vodka,Midori melon,Malibu,Lime, PineappleJuice很易入口,有著椰子酒 Malibu及菠蘿的味道,十分合適女生喝!🥂Pineapple Mojito $89Mint Leaves,Pineapple,Purée, Lime, Soda, Rum, Honey比起Nothing更加容易入口,酒味較淡,合適不太喝酒的女生,還有很多菠蘿肉呢!我們二人點了十多串串燒,因為想試多啲款,所以每款只點了一串,兩個人一齊分享,份量就是剛剛好!串燒價錢由十多元起,有齊海鮮、牛、豬、雞、羊及蔬菜各類。牛類方面,我們點了安格斯牛肉蘆筍串$38及安格斯牛肉蔥串$32,牛肉軟滑,配上了蔬菜感覺更清新健康,京蔥能吊出牛肉的

🥂nothing $88
Juice

🥂Pineapple Mojito $89

牛類方面,我們點了安格斯牛肉蘆筍串$38及安格斯牛肉蔥串$32,牛肉軟滑,配上了蔬菜感覺更清新健康,京蔥能吊出牛肉的香,這個配搭實在不錯。此外我們也點了鹽燒牛舌心$33,有口感又軟嫩。

另外也點了風味燒雞腎$18、日本博多雞心串$33及燒新疆羊臉肉串$23。三款都爽口有口感,配啤酒最佳不過!
水牛城雞翼 $25(兩隻)夠香辣,而陳年花雕酒腸$33即平時吃的台灣腸,不過入口有陣陣的酒香!

有人是芝士控,所以也特別點了芝士年糕$29(兩件)及拉絲水牛芝士條 $58(一份)。
芝士年糕入口香滑軟糯,熱辣辣的水牛芝士有着長長的拉絲,建意一定要趁熱吃。

此外,玉子燒$35味道甜甜的也不錯,而芝士黑松露扇貝$52(兩隻)入口有着松露的幽香,扇貝也多汁,性價比高!

總的來說,芝加哥串燒酒場是一個和朋友相聚鬆一鬆的地方,有機會會再來光顧!
  • 鹽燒牛舌心
  • 玉子燒
2022-08-31 108 瀏覽
📍太和 芝加哥串燒酒場Chicago 琴日咁啱路過太和 突然間好想食串燒 即刻上openrice睇到得依間串燒食就去咗試🙏🏼😋雖然價錢好親民 但係食落去嘅味道好普通🥶少失望♪( ´θ`)ノ🐟燒鰻魚 $29/1串我覺得燒鰻魚好普通🥶🥶有啲似超級市場即食嗰種鰻魚 而且燒得唔夠耐😢😢😢🐄燒牛舌芯 $33/1串牛舌做得幾好食!幾爽口而且唔燶~🥹🥹但係未必算係牛舌芯 算係牛舌吧!(。 ́︿ ̀。)但係呢個價錢都抵食!🦑燒魷魚 $28/1串我覺得魷魚做到呢個價錢呢個份量其實都幾抵㗎~ 但係可惜佢完全冇魷魚味只有魷魚嘅Texture🥶🥶🥶🥶所以可能未必會再食第二次🐔燒雞腎 $18/1串呢個雞腎價錢都係好吸引~😋但係唔知係廚師燒得太耐定係咩 食落口真係唔知食緊咩(´・_・`)唔太recommend了!🧅燒京葱 $19/1串京蔥永遠都係我至愛!好食😚😚😚冇嘢可以批評!🍆蒜蓉燒茄子 $35/1串茄子份量好多!而且調味都好足 唯一挑剔嘅係調味唔太入味(´・Д・)」但係都唔太大問題~🦪燒廣島蠔 $32/1隻蠔嘅感覺食落去有啲似冰鮮嘅感覺 絕對唔係新鮮嘅廣島蠔🥶🥲🥲呢個價錢有少少對唔住佢性價比🧀燒芝士年糕 $29/
📍太和 芝加哥串燒酒場Chicago

🐟燒鰻魚 $29/1串

🐄燒牛舌芯 $33/1串

🦑燒魷魚 $28/1串

🐔燒雞腎 $18/1串

🧅燒京葱 $19/1串

京蔥永遠都係我至愛!好食😚😚😚冇嘢可以批評!

🍆蒜蓉燒茄子 $35/1串

🦪燒廣島蠔 $32/1隻

🧀燒芝士年糕 $29/2件

次次去食燒烤堂都會食嘅芝士年糕 今次其實係一樣味嘅 略嫌可以再燒耐少少 同埋可以配煉奶囉 會好食啲!🧡🙏🏼

總括而言呢間餐廳其實完全反映一句說話 [一分錢一分貨]🥶但係我都知道佢哋喺酒吧做到呢個質素已經好盡力 繼續加油!呢個價錢對得住街坊~

📍太和 芝加哥串燒酒場Chicago
地址: 大埔大埔太和路15號太和中心地下37號舖
2022-08-24 44 瀏覽
又揸車黎食芝加哥串燒酒場,而家夏天黎食串燒飲啤酒真係好chill,呢排仲有新野食「燒腩仔 $118」,雖然就要等耐啲,但燒腩仔配酒真係幾正!皮脆肉嫩,食落索索聲咁脆!。鹽燒白鱔串 $58宮崎去骨雞腿 $38鹽燒雞軟骨 $16蔥燒半殼扇貝 $48燒雞泡魚乾 $58風味羊肉串 $23雞皮餃子 $26香蔥燒聖子皇 $98。呢度串燒真心抵食,尤其海鮮類都幾抵下,大大隻聖子都係$98/2隻,燒海鮮惹味又鮮味👍🏼羊肉同雞腿都大推,羊肉味好香酥,雞腿夠晒滑。。酒類💯分推介啤酒,尤其係「Little creatures pale ale IPA $49」同「Little creatures IPA $49」,花香味清新,飲落好易入口唔會苦澀。

鹽燒白鱔串 $58
風味羊肉串 $23
雞皮餃子 $26
香蔥燒聖子皇 $98

2022-08-16 46 瀏覽
大埔人必去嘅串燒酒吧🍻 黎親依到都唔會令人失望🤓 平時一班人黎開chill,今次同朋友兩個黎吹下水,個 vibes 都啱😌🔎 Pale Ale 手工啤酒 $49 🍺 🔎 Kirin 黑加倫子 $82 黑加倫子配上啤酒飲落冇左啤酒個苦味🤨,仲多左陣水果味甜甜地,一啲藥水嘅感覺都冇😚 手工啤更加正,一枝仔唔係好飲得酒嘅朋友都可以叫下 chill下😀🔎 拉絲水牛芝士條 $58第一個叫嘅一定係呢個,佢有六條俾你一開始當係一個前菜咁樣配酒咁樣食一流,配沙律醬咁樣食邪惡得來又唔會太油膩,fresh番啲🤓🔎 炭燒豬頸肉 $22@叫左bb 辣,再加埋椒鹽同埋少少蔥咁樣燒超香口惹味🤨🔎 蜜汁燒黑豚肉 $42 (一份)🔎 炭燒牛扒 $49 (一塊切片)餐廳好好,知道我哋呢啲懶人懶得切,佢直接一片片切咗六塊左右咁樣上,咬落去完全唔韌,配埋佢個肉汁送酒一流🍻 另外佢個黑豚肉都係成塊咁樣切好哂上,仲要切走咗舊骨,好貼心💛🔎 玉子燒 $35 玉子燒燒到金黃色玉子燒個外層有一塊薄薄地嘅脆皮,外脆內軟,鍾意食玉子燒嘅朋友一定要試依個👍🏻🔎 芝士黑松露大啡菇 $45兩個人share一個岩岩好,佢賣相都好靚個size岩

🔎 Pale Ale 手工啤酒 $49 🍺
🔎 Kirin 黑加倫子 $82

🔎 拉絲水牛芝士條 $58

🔎 炭燒豬頸肉 $22@
叫左bb 辣,再加埋椒鹽同埋少少蔥咁樣燒超香口惹味🤨

🔎 蜜汁燒黑豚肉 $42 (一份)
🔎 炭燒牛扒 $49 (一塊切片)

🔎 玉子燒 $35

🔎 芝士黑松露大啡菇 $45
兩個人share一個岩岩好,佢賣相都好靚個size岩岩好🤤,芝士多得來又唔會好肥膩,好邪惡,配埋黑松露 perfect match😋

🔎 炭燒法國鵝肝 $78
呢個算抵食,鍾意食鵝肝嘅朋友可以試吓,佢燒完之後佢燒到出面層皮脆脆地,打落去有種慢慢融嘅感覺,整得好出色🤪

🔎 原隻魷魚串🦑 $28
平時落街出去食都唔止呢個價錢,呢個叫咗小辣就更加辣左啲,食辣嘅朋友都可以叫小或者中辣,食唔到嘅話BB辣都唔錯🤪🔥

佢有個大電視有足球⚽️頻道平時 weekend仲可以一路睇波一路飲酒一路食嘢添,除咗啤酒之外見到menu都仲有紅酒同埋其他 cocktail手工啤酒可以揀,酒嘅種類來講喺大埔真係算比較多,佢而家仲有做埋主食果啲,有時一個人食唔到咁多串燒都可以叫主食💛

📍 芝加哥串燒酒場 (大埔)
大埔大埔太和路15號太和中心地下37號舖
2022-07-31 1237 瀏覽
今日難得可以約朋友到大埔區罕有的串燒酒吧chill 一chill ,立刻收工飛奔去趕happy hour 。 要摸酒杯底當然要吃東西打底,串燒佐酒就是最好的組合,既惹味又不會太飽,還可以吃很多款式一看到餐牌已經很興奮,因為選擇很多有過百款,肉類海鮮蔬菜類應有盡有另外酒的種類也不少,白酒紅酒烈酒清酒雞尾酒氣泡酒及不同味道的生啤手工啤等等,乜酒都有只要你唔走🍺KIRIN ICHIBAN frozen (osmanthus)$82這個一番榨frozen 桂花味一定要試,不是太多酒吧會有,賣相美觀又可以打卡😆 已經一連兩杯🌷rose (glass)$76串燒的辣度可以按照個人口味選擇,也可以叫服務員另上七味粉,串燒的火候控制得剛剛好,每一串都沒有燶:🔸玉子燒$35🔸香蒜芝士黑松露燒扇貝(2@)$52🔸芝士黑松露大啡菇 $45🔸蘆筍燒$28🔸原隻燒魷魚串燒$28🔸鹽燒雞軟骨串 $32🔸土匪雞翼$24🔸味噌甲羅燒$48🔸炸大八爪魚足$58🔸石燒prime 牛小排$148

🌷rose (glass)$76

下午茶
炸大八爪魚足
  • 玉子燒
2022-07-29 60 瀏覽
分享一間太和restaurant bar👇🏼💛💛💛💛💛💛💛💛💛(🐷識飲識食 明沒?👅🤭 一定要撐啦Weekend呢日就同朋友去咗間串燒bar食下野飲下酒放鬆下呢度有部大大部嘅電視可以睇波⚽️幾啱男仔一班黎睇波飲酒想講佢menu有好多張😵‍💫睇到眼花撩亂🤭🤣有張仲好好笑影人嘔到廁所都係嘅menu係咩事😂😂🔸咁我同朋友一人嗌左一支啤酒 呢個價錢好抵仲有好多選擇好多款都想試試 由於大家第二日要翻工 唯有下次再飲過🥱🍺Samuel Adams Boston $48手工酒濃濃的麥味🌾 會苦澀少少🤏我鍾意啤酒苦d 🍺Little Creatures Pale Ale $49呢隻好適合女仔飲 回甘清甜有果香 推薦推薦🔸串燒方面叫左好多😂唔會講得哂咁淨係特別提推薦先~🍢芝士年糕 $29(forever my no.1☝🏻🍢蜜汁燒黑豚肉 $42(大大份juicy🍢燒土匪雞翼 $24(好香🍢茄子燒 $35(調味重🤘🏼🍢燒雞泡魚乾 $58(送酒一流 慢慢dap👅🍢燒羊架 $39(好食 唔會太騷仲有個生蝦刺身$68一份好抵Overall 單價全部都好抵 好飲好食睇波chill!見到隔離枱d男仔叫個cocktai
分享一間太和restaurant bar👇🏼
🔸咁我同朋友一人嗌左一支啤酒 呢個價錢好抵
🍺Samuel Adams Boston $48
手工酒濃濃的麥味🌾 會苦澀少少🤏我鍾意啤酒苦d
呢隻好適合女仔飲 回甘清甜有果香 推薦推薦

🔸串燒方面叫左好多😂唔會講得哂咁淨係特別提推薦先~
🍢芝士年糕 $29(forever my no.1☝🏻
🍢蜜汁燒黑豚肉 $42(大大份juicy
🍢燒土匪雞翼 $24(好香
🍢茄子燒 $35(調味重🤘🏼
🍢燒雞泡魚乾 $58(送酒一流 慢慢dap👅
🍢燒羊架 $39(好食 唔會太騷
仲有個生蝦刺身$68一份好抵

Overall 單價全部都好抵 好飲好食睇波chill!
見到隔離枱d男仔叫個cocktail放提飲 都似幾吸引
下次要飲過!

2022-07-26 43 瀏覽
今日黎到太和搵食~搵到呢間有酒飲又有串燒食嘅,門面都唔錯,於是我就入去試吓!嘩一打開個餐牌,九十幾樣嘢想食😂😂😂真係名副其實嘅眼闊肚窄!所以我哋選擇嗌咗嘢飲先~以下係我哋嗌過嘅!黑啤白啤Blue Lagoon又幾好飲喎!☺️串燒方面:我哋都食咗好多~叫完一round 又一round俾啲相大家睇燒珍珠蠔👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻掂,我叫咗BB辣,如果大家食得辣可以揀中辣或者大辣呢度有尖椒,大啡菇,羊架,牛扒,全部都笑得啱啱好🤤🤤🤤食串燒冇可能唔食燒茄子~🤔🤔正到冇朋友👍🏻👍🏻👍🏻呢度又有大啡菇😂😂😂培根蘆筍,安格斯牛配蘆筍,雞皮餃子,雞塊,雞心,豬頸肉我特別自己推介:雞心同雞皮餃子(好香仲好入味)呢個係炸白鱔骨,上枱嘅時候仲熱辣辣👍🏻👍🏻👍🏻燒扇貝,燒雞翼同燒雞泡魚乾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻其實佢好多嘢飲揀,不過我影唔到咁多相同post 吾到咁多😫😫我一路食,一路諗如果我屋企附近有依間嘢就好啦,我一定會成日幫襯😉😉😉啲價錢又好貼地😀所以大家去開太和中心,記住去Chill 一Chill 喇😍😍

所以我哋選擇嗌咗嘢飲先~以下係我哋嗌過嘅!

黑啤

白啤

Blue Lagoon
又幾好飲喎!☺️

串燒方面:我哋都食咗好多~叫完一round 又一round
俾啲相大家睇

呢度有尖椒,大啡菇,羊架,牛扒,全部都笑得啱啱好🤤🤤🤤

食串燒冇可能唔食燒茄子~🤔🤔

正到冇朋友👍🏻👍🏻👍🏻

我特別自己推介:雞心同雞皮餃子(好香仲好入味)

呢個係炸白鱔骨,上枱嘅時候仲熱辣辣👍🏻👍🏻👍🏻

燒扇貝,燒雞翼同燒雞泡魚乾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2022-07-25 47 瀏覽
【大埔•芝加哥串燒酒場】🐝————————————————————————Happy Friday 飲嘢食串燒之選建議book位 同埋唔想坐bar枱記得講聲‼️我哋book位無講 三個人細圓枱坐得無咁舒適🍯|炭燒左口魚珍珠飯|HKD118肚餓關係叫住個飯先 有驚喜😍左口魚份量多 五大塊 分分鐘抵過日式餐廳👍🏻👍🏻👍🏻成碗飯好夠熱 抵層加上醬汁拌飯 面頭有蛋黃醬左口魚油香充滿口 大愛😻🍯|鹽燒鮮白鱔串|HKD58必叫‼️‼️‼️非常厚肉肥美 絕對無薄切切鱔皮燒得脆口 啖啖肉 加上蔥花 唔好share唔夠喉🙈🍯|燒羊架|HKD39‼️‼️‼️推介 3/5/7成熟揀了5成超級軟腍非常易入口 肉質夠厚啖啖肉又多汁配上薄荷醬更加一流😛😛緊要吾會好膻 🍯|羊肉串|HKD23肉同脂肪均勻 半肥瘦 配上辣粉 夠惹味 正👍🏻👍🏻🍯|雞髀菇|HKD19Encore再次 實在太juicy 啲菇勁多汁❤️🍯|鳳梨燒|HKD23係咪同燒菠蘿兩樣野嚟?味道好唔同 麻麻地叫咗好多款串燒 介紹唔哂 大部分都好好食🥺要再去🍹|KIRIN ICHIBAN Frozen Beer(Original)|HKD82🍹|KIRIN ICHIBA
【大埔•芝加哥串燒酒場】🐝

Encore再次 實在太juicy 啲菇勁多汁❤️

🍯|鳳梨燒|HKD23
係咪同燒菠蘿兩樣野嚟?味道好唔同 麻麻地

叫咗好多款串燒 介紹唔哂 大部分都好好食🥺要再去

🍹|KIRIN ICHIBAN Draught(Original)|HKD72

🍹|Blue Hawaiian|HKD88
(Coconut,Rum,Blue Curacao, Pineapple Juice)
貌相好Lady 好啱夏天 亞熱帶感覺 多女仔叫
椰香配菠蘿汁 想飲少少酒呢杯適合

🍹|KIRIN ICHIBAN Draught(Osmanthus)|HKD82
無論飲定係聞都有好香桂花味 跟啤酒好match

• 燒羊架
  • 燒白鱔
  • 炭燒左口魚珍珠飯
2022-07-24 48 瀏覽
地方不大,枱與枱間的空位不算多,晚上不太熱,可以到戶外位置,感覺更chill。服務員超like,有顧客話要買雲吞麵入嚟食,都溫柔解說其他處理方法。以前以為電視才有的笑話,原來真實真會有此不合理的期望。 第一碟燒物:芝士🧀燒餅(一百分,真的在那裡也愛的芝士食物);雞腎(有咬口,送酒一流🍺);鵪鶉蛋🥚煙肉大啡菇(玩得又好味,啡菇🍄吸收了鵪鶉蛋的汁液,更顯香滑) 第二碟:羊架(冇的輸,好味,可以再叫多塊😍);燒肉(真心抵食,但要熱時馬上食,又香脆🐷);燒三文魚頭(多肉,好味,簡單一燒已好好味😋);燒鱔片(鮮味,有口感,仲要高蛋白質正);燒和牛粒(好嫩,易咬牛味濃);燒大蔥雞肉(嘩大蔥超好食👍,可能肉多,感覺大蔥好味過雞肉) 燒翠肉瓜(juice,冇得輸👍,加了孜然粉,超級惹味);燒波蘿(唔明點解覺得怪怪地,但都食了2塊🤣)最後就是芝士手指條🧀,真的是好好味,又有得玩拉絲,又有得大啖咬芝士。勝。 下次再嚟食過,到時我order要杯cocktail (普洱Gin)🤭

2022-07-22 758 瀏覽
聽朋友介紹過呢個酒埸好多次,成日都話呢樣好食,果樣又好食。今日終於嚟左。。。結果係……👍首先要讚侍應💁‍♂️們都好有禮貌、耐性。事緣進食期間,隔離枱突然有一家三代五口子坐低左,包括嫲嫲、父母及一對年幼仔女。父母問侍應:老人家唔食熱氣嘢,有無唔係燒烤嘅嘢食?? 隔一會又問: 我對仔女細,有無非酒精類嘅cocktail ???? 當我同朋友聽完問題都想笑及反白眼之際,侍應們係仍然耐心咁為他們逐一介紹食物及飲品。侍應嘅專業同敬業真係要讚。餐廳除左食物好,服務都極其重要,呢種服務態度加埋美食,呢度又絕對會成為我以後會繼續光顧嘅餐廳之一。🍽講完服務,講食物,我地叫到成枱嘢食,總共12樣嘢食,無錯係12款唔同嘅食物,呢個係另一樣值得讚嘅地方,餐廳主打串燒,而串燒係可以逐串叫,而且價錢唔貴,你想食多幾款嘢食都可以,唔洗就住叫,驚大大碟食唔晒。按個人感覺好味程度排序:鹽燒鮮白鱔串 ($58)、芝士年糕($29)、燒腩仔($118)、新鮮翠肉瓜($18)、拉絲水牛芝士條($58)、鹽燒三文魚頭 ($68)、大葱雞脾肉串($24)、燒大啡菇($32)、燒羊架($39)、風味燒雞腎串($18)、一口和牛串($
按個人感覺好味程度排序:
鹽燒鮮白鱔串 ($58)、芝士年糕($29)、燒腩仔($118)、新鮮翠肉瓜($18)、拉絲水牛芝士條($58)、鹽燒三文魚頭 ($68)、大葱雞脾肉串($24)、燒大啡菇($32)、燒羊架($39)、風味燒雞腎串($18)、一口和牛串($29)、鳳梨燒($23) 。

各款串燒都很惹味、香口。白鱔飽滿肥美、魚肉亮麗鮮明、肉質結實但有彈性、外皮微焦脆口,再加上燒烤後迫出的鱔油香,呢個係No.1好食。芝士年糕: 糯米控如我,只要餐牌上有,我都一定會叫這個。年糕火喉控制很好,外脆內軟,最重要係芝士同糯米混合果種煙韌簡直係一流。燒腩仔每塊都肥瘦均稱,外皮非常香脆,襯熱食,入口會更香。翠肉瓜多汁到爆,孜然粉調味令原本清淡的瓜件變得更好味。拉絲水牛芝士條絕不欺場,可以拉到幾長就靠你自己嘅本事。三文魚頭加幾滴檸檬汁,令魚肉更鮮美多汁。羊架脂肪比例適中。菠蘿件無渣、又甜又多汁。

鹽燒鮮白鱔串

燒腩仔

新鮮翠肉瓜、鳳梨燒

大葱雞脾肉串

拉絲水牛芝士條

酒場當然有酒提供,我同朋友每人一杯啤酒,其實飲多幾杯都無問題,一來天氣熱、加上食熱氣嘢,飲鬼佬涼茶是常識吧! 二來呢度有幾款好啱女仔飲嘅啤酒,Samuel Adams酒味淡、有果香、易入口;另外KIRIN ICHIBAN更有原味、黑加倫子及桂花味嘅選擇。

2022-07-21
鹽燒鮮白鱔串
燒腩仔
新鮮翠肉瓜、鳳梨燒
大葱雞脾肉串
拉絲水牛芝士條
2022-07-18 679 瀏覽
同事常想約Happy Hour, 今晚終於可以實現了, 難得準點下班,我們趕緊出逃, 在太和附近找了間吧,選這家全因為他們的串燒, 聽說款式多也很好吃。我們7點來到, 天還亮著呢, 入座後二話不說先來兩杯生啤, 貪得意點點了frozen, 來到顏值是高, 不過頗礙事,喝著有點困難,未能大口喝啤酒,哈!串燒款式真多,滿滿的兩頁菜單, 價錢相宜,口味同辣度都可自選。因為有點餓了,所以就喪點了十來串先塾塾。應該是即點即做,所以需要等10數分鐘,串燒是浩浩蕩蕩的排滿一片大wood board。因為點單是見到想吃就點,所以要上桌才記得點了什麼。大概是:1. 汁燒牛小腸2. 芝士和牛串3. 炭燒豬頸肉4. 培根車厘茄卷5. 黑毛豬腩串6. 雞肉軟骨棒7. 風味燒雞腎串8. 鳳梨燒9. 燒尖椒串10. 汁燒京蔥串11. 原條茄子燒串燒食材質素很認真,食得出每款的味道,不會全部一隻味。個人推介汁燒牛小腸、黑毛豬腩串及燒尖椒串。牛小腸不常見,這家做得很惹味,乾淨沒餲味。幾款蔬菜類都很好,對,沒看錯,我吃菜了,嘻嘻~特別是原條茄子燒,真不錯。趕在Happy Hour完前來多round啤酒,今次乖乖的點了杯

1. 汁燒牛小腸
8. 鳳梨燒
9. 燒尖椒串
10. 汁燒京蔥串
11. 原條茄子燒

趕在Happy Hour完前來多round啤酒,今次乖乖的點了杯Little Creature IPA, 同事的是麒麟生啤。喜歡所有IPA的啤,因為帶花香。

意猶未盡,再追加了:味噌甲羅燒、鹽燒雞軟骨、鹽燒雞皮、炸拉絲水牛芝士條、羊肉串。炸芝士條超正,喜歡芝士的必點,另外羊肉串也很惹味。

這家是個很好Happy Hour的地方,因為吃得好!
2022-07-13
其他
2022-07-17 34 瀏覽
上網見到好多人推介大埔芝加哥,所以放工就同朋友黎happy hour,芝加哥有好多串燒選擇,我地最終決定今晚試下串燒海鮮餐😋當然緊喺仲有happy hour 最重要既啤酒同cocktail啦,KIRIN ICHIBAN係我最鍾意飲既啤酒,喺呢到飲KIRIN draught beer有得揀桂花味,原本KIRIN嘅香醇再加上陣陣嘅桂花香味,飲到杯酒飲落多咗一份清香嘅味道。另外,我哋仲叫咗一杯bloody Mary 同 Long Island。香蒜燒鮮鮑魚 $72/3隻鮑魚燒得啱啱好,唔太韌,唔會太腥,而且廚師將所有內臟清潔得乾乾淨淨。鹽燒鮮白鱔串 $116/2串魚肉厚身,魚皮鬆脆,燒完之後仲有一陣魚油香味。咖喱魷魚串 $26/串平時食嘅都係蒸咖喱魷魚,今次食嘅係燒咖喱魷魚,咖喱魷魚唔會太韌,而且好有咖喱味。浦燒鰻魚串 $26/串浦燒鰻魚嘅鰻魚汁好濃烈,鰻魚索晒鰻魚汁嘅味道。香蔥燒半殼扇貝 $48/2隻扇貝好新鮮,而且廚師一燒完就即刻上碟,如果再加少少粉絲就可以索晒啲汁。燒牛油帆立貝 $35/串加咗燒汁去燒嘅帆立貝另有一返風味,而且帆立貝再大隻啲。鹽燒銀雪魚 $98/份有啲似西京燒嘅食法,銀

香蒜燒鮮鮑魚 $72/3隻

鹽燒鮮白鱔串 $116/2串
魚肉厚身,魚皮鬆脆,燒完之後仲有一陣魚油香味。

咖喱魷魚串 $26/串

浦燒鰻魚串 $26/串
浦燒鰻魚嘅鰻魚汁好濃烈,鰻魚索晒鰻魚汁嘅味道。

香蔥燒半殼扇貝 $48/2隻

燒牛油帆立貝 $35/串
加咗燒汁去燒嘅帆立貝另有一返風味,而且帆立貝再大隻啲。

鹽燒銀雪魚 $98/份
有啲似西京燒嘅食法,銀雪魚啱啱熟,而魚身表面有煎香咗嘅味道。

燒雞泡魚干 $58/份
最適合佐酒嘅小食,搽咗一浸蜜糖,甜甜地,又juice。

生燒鴨舌 $28/串
一串有4條鴨舌,未試過呢種食法,食落都幾彈牙。

脆炸活白鱔骨 $58/份
炸過嘅白鱔骨好香口鬆脆,佐酒一流。

香蔥燒蟶子皇 $98/隻
蟶子絕對真心推介,食落無沙,蟶子好彈牙,燒得啱啱好。

2022-07-13 511 瀏覽
星期日 Chill 一 Chill. 不去那麼遠留在大埔遊走!由大中走到太和,輕輕鬆鬆來到太和中心,心血來潮,想進去pub chill 多幾分!其實在大埔太和住的居民應該相對熟悉,基本上如果我們不出市區喝酒,便來到這家芝加哥串燒酒場!因為環境好,位置舒適,而且還有串燒吃! 先坐下來喝杯清涼的白酒,Two vines. 而老婆就喝咸柑桔梳打!串燒需要一段時間製作,所以在天氣炎熱的情況下透心涼地等食物很正哦!由於時間接近晚餐,我們點多少少串燒作為今天的晚餐! 十分喜歡他們是用一大塊砧板來上菜!一來感覺十分豪爽,二來感覺十分漂亮!茄子原隻燒,加上些小蔥花辣粉味道十分惹味,但同時能夠和串燒肉中和油份,所以在吃串燒時燒茄子不能不點上!燒熟茄子一點都不容易,不要讓茄子皮燒穿,也不能將茄子肉燒焦,很考功夫!一朝蕉能看出廚師的功力!由於所有串燒都放在一盤我便一張照片一同介紹!燒鹹豬腩肉,一整份份量也很多,點了不會後悔,因為他的肉汁多,像叉燒的味道,但外邊香脆可口,送酒一流!一口和牛一串,牛肉粒很大粒很有份量,牛味亦十分濃烈,如配紅酒會更perfect!安格斯牛肉露筍串,牛肉中帶有

由於所有串燒都放在一盤我便一張照片一同介紹!

安格斯牛肉露筍串,牛肉中帶有點蔬菜,同樣中和口感,加上肉汁鮮甜,蘆筍和牛肉超級匹配!

鹽燒雞翼一串有兩隻,不過相對細份,但燒得分乾身,鹽燒感覺一一盡現!同時鹽燒雞皮和鹽燒雞軟骨同樣乾身香脆可口,不得不試!

加上麻辣薯條,番薯串,和燒年糕,兩個人這些份量一定超級滿足! 六百多元兩個人又有得喝上幾杯酒,又有串燒吃,你都咪話唔 Chill
2022-07-10
2022-07-07 34 瀏覽
食物同飲品嘅種類繁多,淨係串燒既款式都已經有唔少,有獨特嘅8%啤酒俾你選擇,如果唔想飲啤酒,佢嘅亦有紅酒白酒或者cocktail,我哋琴晚就叫左兩杯cocktail,一杯係mojito另杯係sex on the beach,mojito調教得非常之好,感覺清新,而且又唔會太過重酒味,而sex on the beach,味道唔會太甜,酒既濃度適中,顏色方面,紅色有著夏天嘅感覺,我哋叫咗好多唔同嘅串燒,同埋一個主食燒宮崎雞腿扒珍珠飯,呢個飯,雞扒燒得非常出色,雞皮燒得啱啱好,脆卜卜又有香味,雞腿肉非常嫩滑,啖啖肉再配埋珍珠飯,煙煙韌韌非常好食,至於串燒,有幾款我好鍾意,例如佢嘅香蒜燒鮮鮑魚同埋招牌珍寶生蠔串,鮑魚非常新鮮,再有香蒜嘅味道,帶出咗鮑魚嘅鮮味,而生蠔燒完之後亦有啖啖海水味,就知佢用既生蠔非常新鮮,另外燒雞泡魚乾,拎嚟送酒一流,佢嘅雞翼亦燒得非常出色,其中我最鍾意係佢嘅水牛城雞翼,辣辣地非常惹味,燒蔬菜方面,佢哋燒韭菜,燒得非常香,再加少少辣粉係上面,直頭又香又好食,整體來講,呢間酒吧餐廳簡單就係飲酒吹水既好地方,約埋幾個fd係到食餐廳一定係唔錯嘅選擇。