2017-12-18 1475 瀏覽
元朗D餐廳真係多不勝數,你都會發現呢間餐廳附近亦都有好多選擇,不過呢間小編就覺得佢既CP值真係好高,大件夾抵食,味道又好食,環境又算闊落,真係就算你兩三個人去食 或 成班十幾個人去食都可以就等我介紹下D食物比大家睇睇啦大部份既套餐都會包括埋餐湯既,同樣地都係可以比客人選擇白/紅湯只係個湯都已經大大碗,兩款既味道都好唔錯架~哈哈應該咁講,只係個湯就已經大大隻湯匙咁既樣其中一個特別之處係,餐廳既套餐係跟有餐湯,但無餐包既不過,原來無餐包,竟然係跟一大碗既沙律真係幾大碗架,唔知重以為係散叫既添~ 兩碗既份量都唔少,重附有大量醬汁,一D都唔慳皮一碗係普通既芝麻醬沙律,一碗係沙律醬煙鴨胸沙律,兩款都好好味,入面既蔬菜都好新鮮忌廉奶茶紅豆冰冰 跟餐+$8 (原價$24)屬於特飲既佢,呢款真係一款好有特色,唔係度度都有既港式特飲黎,小編只係係一D傳統既大排檔 / 一D視佢為招牌飲品既餐廳飲過呢度既都真係唔差,一大舊既CREAM放於面頭,濃厚既港式奶茶加入甜甜既紅豆,真係搖身一邊成為呢杯咁正既特飲啦 !! 大家真係要試試,味道好唔錯架 椒鹽魷魚鬚 $38一款非常香口,炸得香脆,份量多,唔油膩,又好抵食

就等我介紹下D食物比大家睇睇啦

只係個湯都已經大大碗,兩款既味道都好唔錯架~
哈哈應該咁講,只係個湯就已經大大隻湯匙咁既樣

其中一個特別之處係,餐廳既套餐係跟有餐湯,但無餐包既
不過,原來無餐包,竟然係跟一大碗既沙律

忌廉奶茶紅豆冰冰 跟餐+$8 (原價$24)

椒鹽魷魚鬚 $38
一款非常香口,炸得香脆,份量多,唔油膩,又好抵食既小食,岩曬同朋友SHARE ~

韓風芝士焗青口 $29
呢個價錢,食到大大粒既青口,重要用芝士焗出黎,熱辣辣食,味道真係一絕~

主菜到 ! 第一個主菜SET係 :
 炭燒極級牛扒 $108
呢塊扒夠曬大,客人可以選擇跟白飯/意粉/薯菜既,而今晚我就揀左薯菜,佢係七味薯角而非薯條/薯蓉,舊舊都幾大件架
同時亦有少少伴菜,整體賣相唔錯~

雖然唔係傳統食扒一般咁可以揀幾多成熟,不過佢應該係規範左大約係7成熟比客人既,切開佢仍有肉汁流出,重要非常易切,因為佢既肉質真係幾林,絕對唔 "UN" ,配上黑椒汁,每舊都啖啖肉, 真係好鬼正

第二個主菜SET係 :
 米蘭烤一級豬鞍扒 $98
岩曬鍾意食豬既朋友,雖然塊扒唔算大,不過呢個價錢,整體都做得唔錯,配白飯/意粉係絕對夠飽之餘,都會令你食到津津樂道

同樣切開黎睇,塊扒係全熟,肉質鮮嫩呈雪白色,配上比較配合既蘑菇汁,一啖飯一啖豬扒,有幾正都真係唔想我講啦

餐廳大門清楚易見

總結係,如果大家有去過當年香港興極一時既 "農場餐廳" 食過飯, 唔知點解呢間餐廳就係絕對有佢既果種感覺
總之佢既食物質素唔錯,係抵食之餘,環境都算舒適, CP 值真係幾高,重要免加一!

真係對本人黎講,絕對會再有下一次消費既意欲
 大家都去試下啦 !!!!

2017-12-11 123 瀏覽
去元朗搵食真係選擇多多,貪呢間多選擇,岩晒我地啦。打開餐牌見到好多都好吸引,總括我地食左海鮮茄蓉燴天使麵、千島海鮮pizza、芝士焗青口、白汁煮珍珠蜆、炭燒T骨牛扒。天使麵真心好味,蕃茄醬開胃,仲有大大隻蝦,而天使麵質地仲超級煙靭,當然個炭燒牛扒都冇令我地失望,大塊程度簡直十分超級巨型,其實食完都已經好飽,七成熟剛好,嫩滑又有肉汁。個pizza 份量適中,餅底脆脆,有蝦、蟹柳、菰,全部材料同千島汁都好夾,青口大隻夠新鮮,全晚我地點左兩次白汁煮珍珠蜆,先講個蜆好大隻,鮮甜之餘,個白汁我地仲會當湯咁飲,因為唔係好濃味。另外叫左兩杯特飲,就係巨峰梳打特飲同龍舌蘭檸檬生薑蜜。巨峰就酸甜醒胃,生薑蜜係冬季就可以滋潤一下喉嚨,係寒天好適合既飲品!地方真係舒服,我地坐卡位,自成一角,一邊傾偈一路慢慢食,好寫意呢!
去元朗搵食真係選擇多多,貪呢間多選擇,岩晒我地啦。

2017-12-09 98 瀏覽
元朗平食西餐而又有水準的,我會選擇船長意法曰,今曰和男友二人叫了两個set 有餐湯,羅宋湯,酸甜適中,好開胃頭盤煙鴨胸沙律伴法式芥茉汁,好夾,鴨胸好滑又不會過咸還有幾個小食,芝土焗西蘭花,芝士焗青口辣辣地好野味,重有男友最愛既炸尤魚鬍,好香脆,伴啤洒一流煮蜆,食到好似有小小芝士味,鮮味食到呢度已經好飽,最後重有兩個主菜,一個黑毛豬,和牛扒,黑毛豬好爽口,牛扒好滑口,估唔到兩人食得晒,大胃王咁多食物全餐只係三百多,真係底食又大件

頭盤煙鴨胸沙律伴法式芥茉汁,好夾,鴨胸好滑又不會過咸

煮蜆,食到好似有小小芝士味,鮮味

估唔到兩人食得晒,大胃王

咁多食物全餐只係三百多,真係底食又大件

2017-12-09 110 瀏覽
今天難得與大頭仔相約到元朗行逛一下,看到有一家茶餐廳西餐廳快餐的便走了進去。在下行看到價錢10分相宜,毫不猶豫地大吃一頓。午市日式蒲燒鰻魚飯鰻魚都好大條呢!鏝魚汁配上白飯絕對是最佳配搭呢!飯的份量絕對是海量計呢!多得連男孩吃也覺得很多。旁邊還貼心地加了些菜,整個飯感覺很健康。紐西蘭極級牛扒這個是我自己想吃的。看到牛扒就不由得想吃了!牛扒的份量也是很大塊的!質感偏軟稔,吃起來不錯!牛扒下面墊了些薯條,是粗身的那種!我是特別喜歡呢。白汁芝士焗西蘭花因為怕沒有菜的關係,點了這個西蘭花。想不到份量會是這麼多!個人覺得很抵食!酥炸魷魚鬚這些相對上不太健康的食物當然是大頭仔點的。略嫌炸粉多了點,整體是不錯的。乳酸梳打特飲很久沒有試過喝乳酸類的飲品了,難得有餐廳供應便點了一杯來喝!可惜的是味道十分之淡!冰還沒有融掉已經十分淡...的確是令人有點失望呢。龍吞蘭檸檬生薑蜜這個大頭仔覺得不錯喝的,他說感覺很滋潤。總結是絕對大件夾抵食!
在下行
看到價錢10分相宜,毫不猶豫地大吃一頓。

午市日式蒲燒鰻魚飯
旁邊還貼心地加了些菜,整個飯感覺很健康。

紐西蘭極級牛扒
這個是我自己想吃的。
看到牛扒就不由得想吃了!牛扒的份量也是很大塊的!
質感偏軟稔,吃起來不錯!
牛扒下面墊了些薯條,是粗身的那種!我是特別喜歡呢。

白汁芝士焗西蘭花
因為怕沒有菜的關係,點了這個西蘭花。
想不到份量會是這麼多!個人覺得很抵食!

酥炸魷魚鬚
這些相對上不太健康的食物當然是大頭仔點的。
略嫌炸粉多了點,整體是不錯的。

乳酸梳打特飲

龍吞蘭檸檬生薑蜜
這個大頭仔覺得不錯喝的,他說感覺很滋潤。

總結是絕對大件夾抵食!
2017-12-03 92 瀏覽
元朗區早餐,好依賴邊度有車位,呢間餐廳門外泊到車,店面好大,我哋人多都無問題!入內燈光較暗,木船為主題,西班牙奄列+牛角酥($33)奄列太乾,塊蛋皮係硬嘅,唔得,餡料係茄汁煮過嘅腸仔同蘑菇,酸酸地好味,迷你牛角酥鬆脆!幾好!香菇雞蓉米線:份量細,米線軟滑,香菇雞肉煮得透,軟稔好味!熱即磨咖啡☕️:夠熱好香,有陣炭燒甘味!香濃好味!雞扒腸仔公仔麵:蜜脆牛角酥:小牛角酥:凍奶茶:黑松露蘑菇烤雞奄列:鮮牛肉濃茄湯意粉:火腿炒蛋牛角酥:沙嗲牛肉韓國麵:鹹牛肉蛋芝士治:因為人多,食物配搭又多!上菜時一堆唔同食物上菜,我哋問上菜嘅姨姨跟乜餐(佢廚房應該有張飛仔跟食物)佢望都無望我哋,講一句:「係你哋啲餐架!」就華麗轉身走咗,我夠知係我哋喇!🙄落餐嘅店員又係古怪,逐個落單,嗌淨我突然間轉身想走(佢去㩒機落單)叫住佢落埋,之後食物陸續到,我哋啲飲品欠一杯凍奶茶,突然一次來咗5杯凍奶茶,我哋話只係爭一杯,咁望番張單,真係落咗5杯,搵番落單嗰位女店員改,佢話:「乜你哋唔係要5杯咩?」係呀,每人跟餐一杯都唔夠,要加錢再散叫一杯先夠飲🙄佢哋唔係唔做,好明顯無上心做,仲要有問題時,想攪清楚件事嘅心都無(我出聲都唔

香菇雞蓉米線:份量細,米線軟滑,香菇雞肉煮得透,軟稔好味!

熱即磨咖啡☕️:夠熱好香,有陣炭燒甘味!香濃好味!

雞扒腸仔公仔麵:

鮮牛肉濃茄湯意粉:

火腿炒蛋牛角酥:
沙嗲牛肉韓國麵:
鹹牛肉蛋芝士治:

落餐嘅店員又係古怪,逐個落單,嗌淨我突然間轉身想走(佢去㩒機落單)叫住佢落埋,之後食物陸續到,我哋啲飲品欠一杯凍奶茶,突然一次來咗5杯凍奶茶,我哋話只係爭一杯,咁望番張單,真係落咗5杯,搵番落單嗰位女店員改,佢話:「乜你哋唔係要5杯咩?」係呀,每人跟餐一杯都唔夠,要加錢再散叫一杯先夠飲🙄佢哋唔係唔做,好明顯無上心做,仲要有問題時,想攪清楚件事嘅心都無(我出聲都唔係R著數,攪清楚狀況啫!)
食物ok,服務要改善
2017-11-27
$34 (早餐)
慶祝紀念
聖誕節
2017-11-27 233 瀏覽
星期日晨早幫朋友搬屋, 由有九龍搬到去元朗西菁街, 搬完屋後, 朋友好識做, 請我食個豐富午餐, 去了附近的 船長意法日餐廳.全日免加一, 由九龍搭車來都抵食. 餐廳面積大, 座位多,  有梳化座及卡位.    餐廳佈置具海洋概念,  牆壁上掛有帆船,  船錨, 水泡, 魚型裝飾,  我們好像上了船吃午餐.彩色餐牌, 盡顯船長本能印刷清晰, 食物包羅萬有,  主食小食, 等等........價錢都十分實惠,  經濟抵食.  是我們的理想飯堂. 還有午餐, 下午茶餐牌.   每個正餐可以以優惠價選一杯飲品.我們點了一 杯 紫貝天葵白桃特飲,   和一杯 菠蘿什果梳打.紫貝天葵白桃特飲 有香濃的白桃味, 內有椰果, 有嚼口.另一杯飲菠蘿什果梳打, 飲品不會太甜, 好解渴.船長麥脆沙律 $24-好特別的沙律, 帶來美味奇脆 的口感 !   朱古力脆脆, 蘋果粒, 蜜桃, 車厘茄和紅腰豆.  蔬果和豆, 使人感覺吃得健康, 而顏色擺設很美.  視覺味覺都是冠軍. 煌脆雞翼  $28-炸雞翼熱辣辣, 超大隻.  外皮十分香脆, 肉質嫩滑, 夠 juicy, 味道好.  不用茄汁也可以.炸得金黃色
全日免加一, 由九龍搭車來都抵食.

餐廳面積大, 座位多,  有梳化座及卡位.
彩色餐牌, 盡顯船長本能
印刷清晰, 食物包羅萬有,  主食
小食, 等等........價錢都十分實惠,
經濟抵食.  是我們的理想飯堂.

紫貝天葵白桃特飲 有香濃的白桃味, 內有椰果, 有嚼口.
另一杯飲菠蘿什果梳打, 飲品不會太甜, 好解渴.
船長麥脆沙律 $24-

煌脆雞翼  $28-
炸得金黃色.   好脆口.
關島風情 Pizza  $35
Pizza 不太大, 適合兩個人分嚐.  餅底夠鬆脆, 有香濃芝士味, 肉腸, 粟米, 蕃茄, 好豐富.
和風炸蝦餅 $35-
蝦餅好有蝦的鮮味, 入口彈牙, 食材質素高, 炸得香脆.
蒜香牛柳粒$38
牛柳粒數量不少, 肉質林軟, 有牛味, 蒜味加洋蔥炒得夠香, 好美味.
紐西蘭極級牛扒 $75-
好窩心, 鐵板圍著紙牆, 不會把油淺起, 牛扒大大塊, 厚切, 伴有煎蛋, 炸薯角, 車厘茄, 西蘭花及粟米.  最適合年青的食客.  勁抵食.

牛扒肉質好, 而伴上的蘑菇汁也很香口.  yummy!
芥茉日式帶子燴珍珠飯 $55
朋友愛吃飯, 冇飯不歡.   我們揀了芥茉日式帶子燴珍珠飯,  份量不少, 大家齊齊吃.  上檯己聞到黑松露香氣.
飯入面有好多帶子,   調味佳, 珍珠飯口感好好, 比得上西班牙的 Risotto 般煙韌! 真是很讚.
這餐廳氣氛好好, 又抵食, 食物選擇也很多.  朋友搬到西菁街, 以後可以多些再來, 吃其他麵食了.
  • 芥茉日式帶子燴珍珠飯
  • 紐西蘭極級牛扒
  • 和風炸蝦餅
  • 煌脆雞翼
  • 船長麥脆沙律
2017-11-25 111 瀏覽
今日同主子喺元朗千色行街,行到肚仔餓,費是行咁遠揾食就去咗西菁街,我想食中菜,我主子想食扒餐,好在經過見到依間餐廳中西合璧就解決我食飯嘅問題,yeah !見到間船長意法餐廳,佢裝修都得意咪行去望下個menu囉,價錢又唔算貴,選擇都吾少,就試下呢間拉~主食我地叫咗黑毛豬肉眼扒同澳洲T骨牛扒再加三樣小食,有蒜香牛柳粒,韓風芝士焗青口同蜜燒葡萄柚子雞翼。先上枱嘅係牛扒,非常多肉汁,又有咬口 ,合水準,跟餐配珍珠飯,以一人餐來講份量真心唔少。之後嚟嘅三樣小食都係水準之上,特別係個芝士焗青口,芝士份量足,芝士控一流,每隻都算夠大,好抵食。個柚子雞翼,半煎炸,好香脆,配上柚子蜜好惹味,酸酸甜甜效果,送飯一流黑毛豬等待係值得架,一共黎左兩塊黑毛豬嘅肉眼扒,一薄一厚切,薄個塊唔覺得有咩特別,相反塊厚切黑毛豬口感豐富,啖啖都係肉好好味,口感豐富,又吾覺得煮得好乾,不過整體好好👍🏻呢個價錢呢個味道,下次一定encore!

黑毛豬肉眼扒
澳洲T骨牛扒
蒜香牛柳粒
蜜燒葡萄柚子雞翼。
韓風芝士焗青口
鴨胸沙律
2017-11-14
黑毛豬肉眼扒
澳洲T骨牛扒
蜜燒葡萄柚子雞翼。
韓風芝士焗青口
鴨胸沙律
  • 蜜燒葡萄柚子雞翼
2017-11-19 210 瀏覽
在元朗千色匯逛了好幾個圈,就在附近餐廳坐下休息。我們看這間餐廳都有不少客人,於是就入內用餐,餐牌上的食物都不算貴,於是我們就點了不少菜式以滿足飢餓的胃!紐西蘭極級牛扒 $75薯角、粟米、西蘭花配菜幾好,薯角炸得鬆脆又夠薯味,粟米是清甜的,西蘭花夠熱又軟。牛扒選擇了七成熟,肉香不算強,油脂肥膏亦不多,軟綿度剛好,不過牛味偏淡,肉的質素比較普通。維也納煙燻蛇形腸 $48薯角炸得鬆脆又夠薯味,太陽蛋 蛋味幾濃郁。而煙燻蛇形腸腸味濃厚,而且調味適中,不會過咸,有輕微的煙燻味道,聞起來頗香。吃整個餐都能滿足口腹,夠醫肚。蜜燒葡萄柚子雞翼 $28這個煮法創新又入味,吃起來微甜又開胃,令雞翼雞味提鮮,這個食物是最讚的。而且雞翼邊位更是脆口的,吃下來更加可口。韓風芝士焗青口(4隻) $29青口很大隻,吃起來啖啖肉,而且肉質頗有彈性和爽口,加埋芝士一齊食,雖然邪惡,但聞起來超香!白汁芝士焗西蘭花 $29原個西蘭花咁焗,混合埋芝士一齊食,感覺幾特別又香。不過唔係太夠熱,有D西蘭花位置唔係軟,但整體都幾好既!忌廉紅豆冰冰 $22入面有好多粒粒紅豆又大粒,不過整體味道有少少淡。荔枝玉露特飲 $24百香果玉露特

紐西蘭極級牛扒 $75

維也納煙燻蛇形腸 $48

蜜燒葡萄柚子雞翼 $28

蜜燒葡萄柚子雞翼

韓風芝士焗青口(4隻) $29

韓風芝士焗青口(4隻)

白汁芝士焗西蘭花 $29

白汁芝士焗西蘭花

忌廉紅豆冰冰 $22

入面有好多粒粒紅豆又大粒,不過整體味道有少少淡。

忌廉紅豆冰冰

忌廉紅豆冰冰

荔枝玉露特飲 $24
百香果玉露特飲 $24

兩樣飲品唔會死甜,感覺解渴又有水果味。
荔枝玉露特飲 百香果玉露特飲
2017-11-04 92 瀏覽
老實說, 是因為朋友約, 我才在到這家餐廳吃飯。(個人很怕fusion菜的餐館。弄得好吃的, 貴啊, 價格合理食材合格的, 不多啊。我只能說我窮, 唉!)進了去, 哇, 人流真心多; 但侍應人數真心不多。由我舉手叫餐到有侍應來, 也快要5分鐘。這點,  對於第1次光顧的我, 我心裏扣它分了。不過東西一上桌, 也原諒了一點點了, 東西分量是大的。味道嗎? 中規中舉。也真的是一般餐廳質素。它但不像外邊餐廳, 味道不好還要吃不飽。如果我是在附近工作或居住, 想方便吃一餐, 味道可以, 分量夠多, 還有坐得舒服, 這一家就是了。

2017-06-11
2017-11-02 76 瀏覽
難得同朋友同一日放假,緊係要出黎行下街,見到呢間船長意法日餐廳好似幾好多野,仲要有好多街坊係入面食野,應該都唔錯,就入去試下~仲啱啱好有窗邊卡位,陽光夠又舒服!😁好耐冇食過沙律,所以就叫左個胡麻豆腐沙律,豆腐大大舊,又夠汁,沙律都夠胡麻汁同落左少少醋,夠開胃。賣相好吸引嘅白酒汁煮珍珠蜆,冇乜酒味但rosemary嘅味好重,啲蜆嘅份量好多,冇沙,食極都仲有,好似尋寶咁。呢個和風炸蝦餅真係好好食,蝦餅彈牙得黎又有鮮味,食到好細好細粒蝦肉,點埋個醬就ichiban。仲有我最愛嘅椒鹽魷魚酥,一打開menu就想叫,賣相吸引,粉漿夠薄,炸得香脆,加埋個醬真係冇得頂。鐵板牛扒配野菌汁7成熟,份量好多,不過牛扒黎到果陣已經唔係7成熟,有少少可惜。但係個野菌汁好正,我係咁偷食朋友啲野菌。維也納煙燻蛇形腸望落去已經好吸引,切一舊腸配埋啲酸菜食再點mustard醬,味道豐富。一酸一鹹再加惹味mustard醬,令我停唔到口。薯角炸好脆,跟埋茄汁好貼心。食左咁多野,當然要飲野,叫左熱蜂蜜花梨茶同埋凍龍舌蘭檸檬生薑蜜。味道稍甜,我同朋友自己加左啲水落去就啱啱好~
仲啱啱好有窗邊卡位,陽光夠又舒服!😁

2017-10-31 70 瀏覽
中午。套餐。量多餐廳屬於價位平民的多元料理店,坐位寬闊舒適,適合整家聚餐。紐西蘭極級牛扒,牛扒軟熟易入口,五成熟配上香濃黑椒汁開胃十足,牛扒份量剛好。蒜香包香脆美味饅魚飯:燒汁味道略濃,按照這套餐價錢 饅魚份量不少,若果更肥美就更棒,飯量很足。餃子外皮香脆,菜肉餡鬆軟不易飽乳酸梳打特飲適合不愛甜女士,味道清香帶點乳酸,令人食慾大增芝士焗青口,芝士份量足,青口每隻也滿大隻,划算吃了大半的椒鹽魷魚鬚還剩很多,也是抵食之選
中午。套餐。量多
餐廳屬於價位平民的多元料理店,坐位寬闊舒適,適合整家聚餐。

蒜香包香脆美味

饅魚飯:

餃子外皮香脆,菜肉餡鬆軟不易飽

乳酸梳打特飲適合不愛甜女士,味道清香帶點乳酸,令人食慾大增

芝士焗青口,芝士份量足,青口每隻也滿大隻,划算

吃了大半的椒鹽魷魚鬚還剩很多,也是抵食之選
午餐
2017-10-30 80 瀏覽
今日放假,夜晚約左成班friend 黎屋企打邊爐,唯有早d同男朋友出去搵嘢食醫肚,再去超市入貨街市買餸做足準備⋯⋯ 入到西菁街,眼見船長意法日餐廳都幾滿座,幾受街坊歡迎,即刻二話不說入內幫襯~~沖繩風胡麻手撕雞小食份量剛好,不算太大,口感清新健康瀨戶風鰻魚炒珍珠飯珍珠飯炒得粒粒分明,有口感十足的鰻魚粒,食起上黎幾惹味又夠香!份量十足紐西蘭牛扒,估唔到牛扒挺足本,加埋太陽蛋,雜菜,粟米及薯菜,超豐富!好在男朋友係食肉獸,自己一人吃下一份牛扒也不成問題~~牛扒做到要求五成熟,不會過韌,連埋惹味黑椒汁十分美味~~柚子蜜糖雞翼比一般的蜜糖多了一份清新柚子香氣,不錯必試紅豆奶茶,夠香夠滑!內裏的佈置令顧客仿如坐在船舫上,乘風破浪~~幾特別!以街坊的價錢,食物選擇多,質素有保證,絕對會encore!

沖繩風胡麻手撕雞
小食份量剛好,不算太大,口感清新健康

瀨戶風鰻魚炒珍珠飯

牛扒做到要求五成熟,不會過韌,連埋惹味黑椒汁十分美味~~

柚子蜜糖雞翼
比一般的蜜糖多了一份清新柚子香氣,不錯

必試紅豆奶茶,夠香夠滑!

內裏的佈置令顧客仿如坐在船舫上,乘風破浪~~幾特別!

以街坊的價錢,食物選擇多,質素有保證,絕對會encore!
  • 蜜燒葡萄柚子雞翼
  • 紐西蘭極級牛扒
2017-10-28 64 瀏覽
今日同朋友喺元朗千色廣場搵嘢食,經過見到一間餐廳用船做主題,仲有唔同國家嘅嘢食,於是入去試下。 我哋首先叫做個胡麻豆腐沙律,船長沙律,千島海鮮pizza, 紐倫堡香草蛇形腸,煌脆雞翼,紐西蘭極級牛扒,大蝦意大利粉套餐,蜜燒葡萄柚子雞翼。 船長沙律同胡麻豆腐沙律首先送上,船長沙律下面有好多唔同味嘅水果,上面仲有幾粒脆脆,水果幾鮮甜。另外胡麻豆腐沙律,主要有幾嚿大嘅豆腐加上芝麻醬,豆腐幾香滑。 跟住千島海鮮pizza 同紐倫堡香草蛇形腸亦都送上,雖然pizza底比較薄,但上面千島醬同海鮮都好香。另外紐倫堡香草蛇形腸,薯角好好食,蛇形腸有香草味配上佢 秘製嘅醬,味道唔錯。 紐西蘭極級牛扒同大蝦意大利粉,亦都同時送上,牛扒好大塊,肉質鮮嫩,性價比高。另外大蝦意大利粉,總共有四隻蝦一大三小,蝦肉好結實好新鮮,意粉好有質感。 最後叫咗兩碟雞翼,煌脆雞翼,啱啱炸完就拎上嚟,雞翼好龐大,咬開入面啲肉仲出緊煙。仲有柚子雞翼,呢幾隻雞翼用蜜汁燒過所以層皮比較硬同脆。

2017-10-20 84 瀏覽
今天放假過來元朗搵朋友食午餐,元朗美食眾多唔知食咩好,朋友帶我去船長意法日餐廳。餐廳環境寬鬆,又有好多卡位,燈光明亮。九州叉燒仙台拉麵,叉燒薄薄地肉質嫩滑又不肥膩,拉麵麵質嫩質夠滑,豬豬骨湯底濃厚美味。紐西蘭極級牛扒,牛扒叫左7成熟,牛扒大大件又夠厚肉,牛扒煎得好香口,肉質嫩又不鞋口,薯皇熱辣辣,好新鮮。蒜香牛柳粒配埋洋蔥一起炒牛柳粒非常美味,牛柳粒好香牛味味道又濃郁。脆香南瓜薯餅,炸到金黃色,內里包住南瓜蓉又甜甜地。
九州叉燒仙台拉麵
脆香南瓜薯餅
脆香南瓜薯餅,炸到金黃色,內里包住南瓜蓉又甜甜地。
2017-10-16
九州叉燒仙台拉麵
脆香南瓜薯餅
2017-10-17 88 瀏覽
元朗人唔洗去到好遠都有好野食!哩句話應該聽過唔少市區人講。我哩個元朗人今次就帶你地黎到西菁街搵食啦!石鍋醬燒豬軟骨珍珠飯… 上枱時仲聽到吱吱咋咋聲就知有幾熱啦!豬軟骨入哂味,肉質鬆軟易咬,軟骨咬落卜卜脆午餐仲配麵豉湯、炸芋丸添!船長海鮮茄茸燴天使麵…好多海鮮呀!大蝦、青口、蜆、魷魚圈、帶子仔、蟹柳…天使麵煮得剛好,每條麵都索哂茄茸汁,正芝士香芒烤雞焗手打烏冬…面頭鋪左好多芝士,烤雞肉質嫩嫩的,烏冬煙韌,配上芒果汁感覺好新奇,鐘意試新野既不妨試下喇。白酒汁煮珍珠蜆…粒粒蜆都好鮮甜冇沙!用白酒煮原來係咁夾,仲有好多菇菇都一樣咁夾嫁!蒜香牛柳粒…一上枱就聞到佢陣牛香味~肉質好淋嫩!食落醃味唔重,反而食到牛味喎!仲有同埋d洋蔥炒真係好惹味。菠蘿什果梳打、紫貝天葵白桃特飲…食飽飽飲番杯凍飲啦!菠蘿既清新,白桃既就好fruity好甜,飲完涼透心呀!叫左咁多野,每人都係一百蚊左右,食到好飽好滿足😋食完岩岩到下午茶時間。

午餐仲配麵豉湯、炸芋丸添!

蒜香牛柳粒…一上枱就聞到佢陣牛香味~肉質好淋

嫩!食落醃味唔重,反而食到牛味喎
!仲有同埋d洋蔥炒真係好惹味。

叫左咁多野,每人都係一百蚊左右,食到好飽好滿足😋

食完岩岩到下午茶時間。
石鍋醬燒豬軟骨珍珠飯
石鍋豬軟骨珍珠飯