2021-04-08 202 瀏覽
為慶祝老公生日,去咗「舍利鮨」食一餐豐富既!世人都迷戀OMAKASE,當然我地都唔例外喇~雖然價位小高,但其實只要質素好,一切都值得喇!見到呢個訂造既公仔,唔知係咪老闆嚟架呢,哈哈~當中有拍賣級海膽、北寄貝、深海池魚、中拖羅、赤貝係好值得HIGHTLIGHT既~拍賣級海膽~只係聽個名就知道係靚嘢,海膽向來深得港人喜愛,海膽味道之鮮甜實在令人在三回味,而且海膽含蛋白質,屬於低卡路里及低飽和脂肪之選,食多都唔怕。北寄貝~4-7月最當造,所謂不時不食,優質時令食材絕對係口感爽脆並滋味一流。深海池魚~池魚肉厚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,充滿令人齒頰留香的油分。中拖羅~拖羅是指魚腩部位,於魚腩中後部分為中拖羅(大拖羅則在魚腩最前部分),中拖羅油分適中而無筋,入口即溶並且魚味濃郁。赤貝~外表呈橙紅色帶有光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足並且有降膽固醇和血脂的功效。

見到呢個訂造既公仔,唔知係咪老闆嚟架呢,哈哈~

原本一個月之前約咗某一個星期六嘅2:00,同另外兩個朋友試呢度嘅omakase。我哋全部都係住市區,所以用咗啲時間入嚟,最後差唔多3:00先到齊,不過餐廳都好有耐性,等埋我哋,只係要我一個人幫佢哋落晒order先。我揀咗一個有刺身有壽司嘅lunch set,大約係$650加一,另外仲叫咗sake三個人share。枝sake就好好飲,師傅都好有心機炮製每一道刺身或者壽司。啲魚全部都好啱胃口,調味都做得幾好,只不過係啲飯真係有啲生🥲唔知呢個係咪每間餐廳整醋飯都有獨特秘方,不過我就覺得呢間餐廳啲飯硬嘅程度真係比我覺得佢有啲生,口感唔係咁適合我。新界區嘅omakase選擇唔多,區內居民應該會想再幫襯,但係對於我來講應該會選擇返市區。

我揀咗一個有刺身壽司嘅lunch set,大約係$650加一,另外仲叫咗sake三個人share。

2021-04-06 196 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕天氣開始轉熱,😳呢個時候就係壽司刺身湧上腦嘅時候,即使成日都會食到但似乎每一間都有些微嘅差別,😛每一次入到新嘅一間日式餐廳就會有新嘅一份驚喜。生蠔: 🤩新鮮已經不足以形容,金光四射先至可以襯托到外觀質素,😛更重要係入口鮮甜又不缺清新,上面鋪咗少少黑色神秘魚子,更有提鮮效果😚中拖羅:😗呢一個部位油脂同肉嘅分布平均,既有赤身嘅肉質,😆但同事帶有大拖羅嘅油脂,兩者合而為一就成為左中拖羅,味甘且有細膩感覺😍三文魚子茶壺蒸:😍食完冰涼嘅壽司之後就試吓熱食,除咗有滑蛋之外,三文魚子可以令蒸蛋多出一份甘味。🥰🌕最後MoonMoon真係好滿意依度,特別係拖羅嘅質素真係好高🌕
🌕Hello我係Moon🌕

生蠔:

中拖羅:

三文魚子茶壺蒸:

2021-04-05 139 瀏覽
自問本身超中意食海鮮😋可惜因為前嗰排有啲擔心疫情所以少咗出街食😢咁啱去開元朗知道咗呢間新新地嘅omakase,抵受唔住誘惑就同朋友一齊book嚟食個lunch~餐廳環境好舒服,光線充足令人都覺得精精啲😎所有食材都由日本新鮮空運到港,品質有保證👍🏻牡丹蝦+蝦膏🦐餐廳事前已經剝埋蝦殼,食落蝦肉超鮮甜,入口有種溶化嘅感覺🤩松葉蟹肉飯🦀比想像中足料,每一啖都有新鮮嘅蟹肉😋香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹籽)🦀香箱蟹即係雌性松葉蟹,蟹肉少但蟹味更濃🤩我哋都算係第一次試,蟹籽望落比平時嘅深色,食落味道超濃郁!撈勻一齊食又鮮甜又唔會太腥😋😋大拖羅🐟大大舊好肥美,層次亦都好分明,睇得出佢嘅新鮮度👍🏻食落魚油滿佈口中👍🏻帆立貝🦪鮮甜之選👻微微炙燒過更惹味👍🏻整體而言味道同質素都冇令我哋失望,性價比十足,雖略貴但一試無妨~

牡丹蝦+蝦膏🦐
餐廳事前已經剝埋蝦殼,食落蝦肉超鮮甜,入口有種溶化嘅感覺🤩

松葉蟹肉飯🦀
比想像中足料,每一啖都有新鮮嘅蟹肉😋

香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹籽)🦀

大拖羅🐟

帆立貝🦪
鮮甜之選👻微微炙燒過更惹味👍🏻

2021-04-01 180 瀏覽
疫情之後都好少出外用餐, 今次難得朋友升職, 話要請我食餐好, 當然唔能夠錯失呢個機會! 佢揀咗呢間廚師發板新貴😆絕對令人興奮!!三文魚子茶碗蒸蒸得恰到好處🥲又嫩又滑, 免頭仲鋪滿脆卜卜ge三文魚子, 回味無窮!!赤貝清爽甜甜不特止, 仲超級肥美😋喺肉厚ge牡丹蝦上面鋪上蝦膏, 令成個味道更加昇華! 鮮甜無比!!松葉蟹肉加蟹膏呢個組合雖然其貌不揚, 但入口絕對係驚喜無窮😋係最邪惡嘅組合!中拖羅肥美冇筋, 師傅非常慷慨, 切得好厚大大件!!原隻海膽係成晚嘅重頭戲! 口感豐盈細膩, 味道鮮甜嘅程度更加係難以言喻🥲絕對值得encore!

赤貝清爽甜甜不特止, 仲超級肥美😋

中拖羅肥美冇筋, 師傅非常慷慨, 切得好厚大大件!!

2021-04-01 183 瀏覽
首先聲明自己並唔係專業既omakase食家,今次㨂左$650既lunch set, 裝修環境舒服幾靚。用餐時候其他客人都好安靜👍🏻開始店員會奉上Gari同茶,然後師傅會開始準備食材。有點不足既係喺我面前整既師傅並唔係整比我地食既師傅,無左食omakase睇住師傅整完再食個種滋味🤔反而係變左想食前面師傅整個d第一樣係茶碗蒸,唔錯然後開始上壽司,師傅放低前會講係咩魚,但係師傅講得好細聲又戴左口罩,所以完全聽唔到佢講咩🤯 頭幾款魚既味道唔太出,只可以話食得出新鮮。有一款紫蘇葉既味道太出,蓋過左魚既鮮味。到要讚既地方,要推介以上既大拖羅、中拖羅、煙燻鰹魚、赤貝、海膽、燒帆立貝同金目鯛,真心好食🥰👍🏻最後會上湯同雪糕。總括成個過程我覺得食得好趕,一開頭上得好快,師傅亦無特別同我地傾計。可能係lunch要做兩轉既關係?(雖然冇乜傾計但師傅唔係黑面感覺都舒服既。)如果真心只想品嚐美食可以一試。或者建議食夜晚會好d?

第一樣係茶碗蒸,唔錯

最後會上湯同雪糕。

如果真心只想品嚐美食可以一試。或者建議食夜晚會好d?
2021-03-31 127 瀏覽
期待了兩個月的Omakase 今天終於來到,晚餐分別有15品和20品選擇,質素不負期望,還可欣賞到師傅的手藝,令人大開眼界😍有幾款料理令人印象深刻,特別欣賞☺️🍣深海池魚脂厚油香,魚油甘香細膩,令淹漬過的壽司飯也變得香滑無比。白蝦肉質細膩綿綿,與柔韌的壽司飯相配,口感更具層次。赤貝外層爽脆,內裏軟嫩鮮甜,口感十足。松葉蟹肉+蟹膏鮮味爆棚🤤🤤真正品嚐得到一絲絲的蟹肉的清甜和蟹膏的濃厚滋味,香醇的餘韻留左口腔內,一試難忘。三文魚子海膽飯是充滿鮮味的配搭,海膽早已融化於飯粒之中,鮮甜軟滑,配上一咬即破的三文魚子,入口鮮甜無比,滿足感令人再三回味。
有幾款料理令人印象深刻,特別欣賞☺️🍣
深海池魚

白蝦肉質細膩綿綿,與柔韌的壽司飯相配,口感更具層次。
白蝦

赤貝外層爽脆,內裏軟嫩鮮甜,口感十足。
赤貝

松葉蟹肉+蟹膏

三文魚子海膽飯

2021-03-30
赤貝
松葉蟹肉+蟹膏
三文魚子海膽飯
飛唔到日本,週圍咁搵日本級質數嘅日本餐廳,朋友介紹呢間果然好有水準👍🏻「海膽(拍賣級海膽)」原板超鮮甜海膽,果然非一般普通質數。「松葉蟹王飯」日本松葉蟹肉混入飯中,加上片片花瓣,Yummy。「深海池魚」「金目鯛」都是我至愛,唔係每間食野本野嘅餐廳都有得食,好新鮮👍🏻「三文魚籽海膽飯」大大粒晶瑩通透嘅三文魚籽,伴著海膽飯,入口Juicy。加埋夠哂嫩滑嘅「茶碗蒸」今餐食得好滿足。餐廳有服務又乾淨衛生,已經諗定下次日子book定位,再嚟食多次🤗

「海膽(拍賣級海膽)」
原板超鮮甜海膽,果然非一般普通質數。

「松葉蟹王飯」
日本松葉蟹肉混入飯中,加上片片花瓣,Yummy。

「三文魚籽海膽飯」
大大粒晶瑩通透嘅三文魚籽,伴著海膽飯,入口Juicy。

加埋夠哂嫩滑嘅「茶碗蒸」今餐食得好滿足。

2021-03-30 92 瀏覽
舍利鮨 Sushi Shari地址:元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖咁耐冇得去日本旅行,相信大家都好掛住日本嘢食。我最掛住嘅係壽司同刺身,適逢上星期朋友生日就同佢去食生勁嘅。呢間嘢叫舍利鮨,好搞笑!呢到環境好舒服,仲好似去咗日本咁。我地叫呢個OMAKASE,價值$1300 總共15品。重點介紹吓幾樣我最鍾意嘅嘢食啦:剝皮魚+魚肝醬第一次試,食落唔會好腥,反而鮮味十足。白蝦好少食咁白嘅蝦,估唔到都幾好味。細細粒咁幾得意。小肌魚師傅話係呢幾日先入貨,一定好新鮮!牡丹蝦+蝦膏蟹肉加蟹膏就食得多,呢個蝦真係少見。口感超有層次!深海池魚啲肉好肥美,食落都好爽口,好想食多幾件。大拖羅入口軟綿,油脂感適中,夠新鮮!成餐都食得好開心,呢到嘅服務好好。

舍利鮨 Sushi Shari
地址:元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

咁耐冇得去日本旅行,相信大家都好掛住日本嘢食。我最掛住嘅係壽司刺身,適逢上星期朋友生日就同佢去食生勁嘅。呢間嘢叫舍利鮨,好搞笑!呢到環境好舒服,仲好似去咗日本咁。我地叫呢個OMAKASE,價值$1300 總共15品。重點介紹吓幾樣我最鍾意嘅嘢食啦:

剝皮魚+魚肝醬
第一次試,食落唔會好腥,反而鮮味十足。

白蝦
好少食咁白嘅蝦,估唔到都幾好味。細細粒咁幾得意。

小肌魚
師傅話係呢幾日先入貨,一定好新鮮!

牡丹蝦+蝦膏
蟹肉加蟹膏就食得多,呢個蝦真係少見。口感超有層次!

深海池魚
啲肉好肥美,食落都好爽口,好想食多幾件。

大拖羅
入口軟綿,油脂感適中,夠新鮮!

成餐都食得好開心,呢到嘅服務好好。
2021-03-30 61 瀏覽
自己都比較少入元朗😆,而一向都鍾意食日式料理嘅我就受朋友推薦試下呢間omakase啦🥳。。見呢度裝修都好有日式料理風味🇯🇵,而且坐係bar檯仲可以望到師傅嘅功架😜。今日就主要試左好多款壽司🍣,咁就等我講下我最鍾意嘅幾件啦😚。。白子:呢款食材可能唔係人人會食😂,不過其實配上醬汁同拌菜都唔錯架🙈。。白蝦:味道鮮甜,而且口感都比較爽😛。。牡丹蝦+蝦膏:牡丹蝦方面🤪,師傅就用左牡丹蝦本身嘅蝦膏鋪係面😎,增加味道嘅層次,非常特別🔥。。深海池魚:呢種刺身我一想都好鍾意💕,深海池魚獨有嘅油香味好吸引😍。。剝皮魚+魚肝醬:剝皮魚其實係我第一次食🤩,本身味道比較清淡,所以配上魚肝醬就啱曬啦🔥,而且口感都係一流😗。。中拖羅:最後就當然要講我最愛嘅拖羅❤️,油脂嘅分佈同味道真係好正😋,食完都覺得唔夠😭。

白蝦:味道鮮甜,而且口感都比較爽😛。

2021-03-18 184 瀏覽
今日係同老公結婚周年紀念日子...係疫症下難得慶祝紀念日...係不經意慍到元朗既舍利鮨...食左$980特別set menu...入到去師父好好客...場所內好舒服..不吵鬧...道道菜都令我哋好滿足...食左海鰻BB刺身...生蠔....結尾店舖仲因為知我哋結婚周年黎...送上一份禮物比我地...有心思....
今日係同老公結婚周年紀念日子...
係疫症下難得慶祝紀念日...
係不經意慍到元朗既舍利鮨...
食左$980特別set menu...
入到去師父好好客...
場所內好舒服..不吵鬧...
道道菜都令我哋好滿足...
食左海鰻BB刺身...生蠔....
結尾店舖仲因為知我哋結婚周年黎...
送上一份禮物比我地...
有心思....
2021-03-18
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2021-03-17 238 瀏覽
😎 今次試埋元朗第4間omakase - 舍利鮨經電話訂位,預約前一天收到SMS,按link確認保留或取消,好方便! 因不是24/7能接到電話,所以呢個網上confirm system對雙方也好方便 👍🏻舍利鮨係元朗4間omakase中,坐得最舒服的。地方舒適寬躺,光線足夠。 午餐2時段 :12:00 或 13:30準時入座,選了15貫Set,呈上綠茶,醃薑,茶碗蒸。喜歡滑滑既蒸蛋,很多配料,但咸左少少,如清返少少就perfect喇。1. 左口魚 - 天然的左口魚,唔多油分,食落有點乾身,唔多味道。以第1件食落口既壽司,有點失望。可能配些柚子香會清新有驚喜d!2. 魴鮄魚 - 用左昆布醃,食落同第一件左口魚相似,但魚質較左口魚爽。 3. 間八 - 加左柚子皮,魚質比前2件肥d ,喜歡!4. 赤貝 - 新鮮仲識郁的。加左d檸檬汁,肉質厚身,鮮甜爽口。5. 針魚 - 鹽漬左。 肉質滑身,有種特別既魚香。6. 黃金池魚 - 天草產的,會肥d。加左d日本幼蔥。食落肥美,肉質林,蔥好香!今餐最喜歡的一款👍🏻7. 北海道帆立貝 - 新鮮仲識郁的,配搭竹炭鹽&青檸汁,肉質軟,Refresh!8. 深
😎 今次試埋元朗第4間omakase - 舍利鮨

午餐2時段 :12:00 或 13:30

3. 間八 - 加左柚子皮,魚質比前2件肥d ,喜歡!

5. 針魚 - 鹽漬左。 肉質滑身,有種特別既魚香。

8. 深海池魚 - 比黃金池魚較爽身,腩位肥d ,但不夠黃金池魚濃郁。師傅解說因這魚是昨日返貨,所以肉質較爽身,有d似魷魚質地。如放多2日肉質會林d,各有各好,視乎想點整條魚。

9. 障泥烏賊 - 香港叫大尾魷魚, 好濃既魷魚味。肉質林林,不過個人較喜歡爽口彈牙的魷魚。

10. 初鰹 - 剛從太平洋返北海道,春天先有。 配薑化花冧,魚味重鐵質味。

11. 牡丹蝦 - 蛋黃漬一小時,配煮左既蝦膏。鮮甜,蝦膏濃味。

12. 寒鰤魚 - 富山冰見市產,用炭燒辣一辣魚皮,肉質肥美,食落有d bbq feel! 可能是野生,魚味偏酸。

13. 根室馬糞海膽 - 個人很喜歡海膽,今次呢款新鮮,有果香!但見其他評論說有得食拍賣級海膽,可能晚市才有啦🤪

14. 中拖羅 - 師傅解說用滾水先燙一下,再落冰水,再醬油漬一晚。這個做法不會另魚太咸。肉質淋,口感有層次。

15. 三文魚䰵 - 配檸檬皮。新鮮彈牙,但三文魚䰵冰凍左少少。

16. 吞拿魚卷 - BB 吞拿魚 + 中拖羅 + 大拖羅 + 少少蘿蔔,日本蔥,芝麻!配答香口,非常滿足的卷物!

Hugo師傅很細心,怕我地不夠飽,整了大大的吞拿魚卷俾我地 😍

甜品有薑味雪糕同花茶選擇。我地各一試試。雪糕又微微的薑味,但重牛奶味。食完一餐豐富午餐,配搭有玫瑰花香的花茶,畫上完美句號💕

總括來說,舍利鮨的壽司款式較清甜,不會配搭太多其他的味道,盡力帶出魚本身的質素。如喜歡不太花巧的日本菜式,推薦來試試喔 😉

唯一不好的是他們沒有獨立洗手間,需到外邊商場的洗手間,但比較污糟。如餐廳可以在這點上向世宙管理公司反映下,改善洗手間的清潔度,那便非常好了。
2021-03-10
  • 黃金池魚
2021-02-19 6548 瀏覽
周年食廚師發板冇得去旅行,周年紀念當然要食好d,朋友話呢間舍利脂好食,就特登入元朗試下享受下。餐廳裝修新淨簡約,以木色為主,日本🇯🇵風十足,一入去就覺得環境好舒服,可以慢慢嘆美食。同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。食左以下幾款yummy壽司🍣。小肌魚,深海池魚,牡丹蝦配蝦膏,剝皮魚配魚肝醬,松葉蟹肉配蟹膏剝皮魚配魚肝醬咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。松葉蟹肉配蟹膏鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。仲有白子,好正😋 ,小小甜甜地,細膩幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。
周年食廚師發板

同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。

食左以下幾款yummy壽司🍣。

剝皮魚配魚肝醬
咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。

松葉蟹肉配蟹膏
鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。

2021-02-03
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 白子
  • 剝皮魚配魚肝醬
  • 松葉蟹肉配蟹膏
2021-02-18 543 瀏覽
👁‍🗨 海膽(拍賣級)(7.5/10) .➰呢日即興走左去同朋友一齊食omakase 🤡朋友係海膽愛好者,所以一見倒個海膽就即刻心心眼😂呢個海膽食落真係勁高質,非常易入口,味道鮮甜又入口即溶☺️我呢個麻麻地海膽既人,都食得比平時多.👁‍🗨牡丹蝦加蝦膏(7.5/10) .➰平時好似好少食倒呢個搭搭既壽司,牡丹蝦鮮甜帶點點爽口既感覺,蝦膏既蝦味都相當濃郁,微微甘香,兩者配搭起離,食落好有層次感🦐.👁‍🗨中拖羅(8/10) .➰中拖羅都好有質素好新鮮😂又係可以話入口即溶,重點係冇筋位(平時最怕食魚生有筋,會感覺吾良好,進食困難😹)魚油同油脂方面亦都岩岩好,又吾會話太過肥.👁‍🗨鰤魚腩(7.5/10) .➰呢個平時比較少食,賣相都擺得好有心思好吸睛😂至於食落,都比自己想像中好味,魚既肉質微微爽口.🔛 整體評分(7.5/10)
👁‍🗨 海膽(拍賣級)(7.5/10)

👁‍🗨牡丹蝦加蝦膏(7.5/10)

👁‍🗨中拖羅(8/10)

👁‍🗨鰤魚腩(7.5/10)

🔛 整體評分(7.5/10)

2021-02-17 250 瀏覽
好耐冇食日本嘢啦!好掛住啲壽司同刺身 嚟緊初七開返晚市 梗係要同朋友預先Book定位食好西!呢間元朗舍利鮨我就極力推介 今日我就叫咗秋刀魚刺身、赤貝、生蠔、三文魚子茶碗蒸同大拖羅 慢慢逐樣品嚐先來茶碗蒸 爆多大大粒嘅蟹籽 而且熱辣辣好暖胃 之後食咗個廣島蠔 非常大隻仲有海水味肥美又新鮮 仲有我鍾意嘅赤貝啊!師傅將佢哋𠝹成花 赤貝壽司非常吸引 好欣賞個秋刀魚刺身 刺身搭成一個山咁🤩上面仲做晒特別嘅花花裝飾 令人賞心悅目 仲有少少姜戎配埋日式豉油味道更佳🥢不得不提個大拖羅 簡直入口即溶一共有三大塊 厚切上 加埋少少芥末已經好好味😋未食過嘅朋友就要快啲試吓啦
好耐冇食日本嘢啦!
好掛住啲壽司刺身
嚟緊初七開返晚市
梗係要同朋友預先Book定位食好西!
呢間元朗舍利鮨我就極力推介

先來茶碗蒸 爆多大大粒嘅蟹籽

而且熱辣辣好暖胃
之後食咗個廣島蠔

非常大隻仲有海水味肥美又新鮮
仲有我鍾意嘅赤貝啊!

師傅將佢哋𠝹成花
赤貝壽司非常吸引