2021-02-19 3063 瀏覽
周年食廚師發板冇得去旅行,周年紀念當然要食好d,朋友話呢間舍利脂好食,就特登入元朗試下享受下。餐廳裝修新淨簡約,以木色為主,日本🇯🇵風十足,一入去就覺得環境好舒服,可以慢慢嘆美食。同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。食左以下幾款yummy壽司🍣。小肌魚,深海池魚,牡丹蝦配蝦膏,剝皮魚配魚肝醬,松葉蟹肉配蟹膏剝皮魚配魚肝醬咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。松葉蟹肉配蟹膏鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。仲有白子,好正😋 ,小小甜甜地,細膩幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。
周年食廚師發板

同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。

食左以下幾款yummy壽司🍣。

剝皮魚配魚肝醬
咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。

松葉蟹肉配蟹膏
鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。

2021-02-03
紀念日
  • 白子
  • 剝皮魚配魚肝醬
  • 松葉蟹肉配蟹膏
2021-01-10 3305 瀏覽
📍 舍利鮨 元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖午市 $350/$500時段一 12:00-13:30時段二 13:45-15:30COVID下特別時段 $980 18品15:30-18:00元朗區omakase新貴一定非Sushi Shari 舍利鮨莫屬 淨係instagram嘅foodblogger都post過無數次 所以當日一見到佢地推出COVID下特別時段就即刻whatsapp去訂枱 好彩一擊即中✌🏻岩手縣米崎蠔口感creamy、細滑 另加青檸汁點綴 口味更清新而不膩 正!相反 白子就落得太重柚子味喺個sauce度 搶左個fo 但身為白子fans 有呢度菜都加左分🥰 見到人有得追加河豚白子 好後悔冇加到 下次要再去🥲較難忘嘅有岩手縣米崎蠔同燒帆立貝 整體而言無論魚料、服務、環境、性價比都唔錯 唯一係當日嘅shari有啲散 我見其他人嘅review都話佢地嘅shari做得好出色 (PS個名仲要叫舍利 所以本身對佢地舍利嘅expectation較平時更高🙂) 可能咁啱我去嗰日失準左🥲 唯有有機會再去試過啦
📍 舍利鮨
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

午市 $350/$500
時段一 12:00-13:30
時段二 13:45-15:30

COVID下特別時段 $980 18品
15:30-18:00

2021-01-05 2708 瀏覽
Omakase一直深受歡迎,難得放假,走到元朗的舍利鮨,該店是20年9月開業的看看餐牌,價錢並不便宜,初嘗15道廚師發辦,但食材標明由日本漁市場每日直送,絕對值得,由於15道食材太多,不能盡錄全程看著師傅一刀一功,非常熟手,令人欽佩,令人期待當晚的omakase 即將開始當晚海膽是 (拍賣級海膽),入口甘甜與鮮味之間在口腔內徘徊,令人一試難忘白子刺身,是日本料理中的魚類睪丸,聽起來怪怪的,但聽完師傅解說後,安心食用,入口順滑,有點像奶油般,值得一試松葉蟹肉+蟹膏,外貌雖然普通,但啖啖蟹肉,鮮味無窮,非常之有驚喜赤貝壽司,入口肉質非常爽口,赤貝帶海水味及鮮甜味,滋味滿分,不得不提,赤貝含降膽固醇和降血脂功效,多吃一舊也可以中拖羅壽司,入口軟綿,沒根,完全沒有什麼可以挑剔,食材新鮮無比Omakase 令人回味

Omakase 令人回味
2020-12-28 350 瀏覽
朋友知道我好鍾意食日本嘢,佢話呢一間omakase Lunch只要六百零蚊,質素又好,所以就約咗我嚟食餐廳嘅設計雖然係走簡潔路線,但燈光好光猛,佢嘅擺設亦都好有日式傳統食omakase就梗係要坐壽司吧枱啦,每個位置都圍住師傅,可以望住師傅處理每一件食材,真係一件賞心樂事Lunch嘅壽司set有三款,價錢就三百幾蚊至六百幾蚊師傅亦會問定你有啲乜嘢食材你係唔食嘅,佢就會用另一樣食材代替以下幾款係我食咗覺得好好味嘅推介帶子:呢個帶子同平時喺餐廳生食嘅食法有啲唔同,帶子係微微火炙過嘅,用紫菜夾住食,帶子嘅味道鮮甜海膽:呢款師傅話係拍賣級嘅海膽,食落真係好唔同,食落勁鮮甜,完全冇腥味醬油漬赤身:呢件壽司嘅重點係佢嘅醬汁,呢種嘅醬汁未配落壽司,做到鹹淡適中剝皮魚+魚肝醬:魚肝醬味道好特別,未食過嘅真係值得一試松葉蟹+蟹膏:呢個將松葉蟹嘅蟹肉混合埋蟹膏,一隻蟹嘅鮮味就混合晒喺呢個食材入面大拖羅:呢舊真係唔使講,超級肥美,一咬落去啲魚油浸晒出嚟,超想食多舊呢個價錢食到咁高質嘅日本食材,真係咩都抵返晒

Lunch嘅壽司set有三款,價錢就三百幾蚊至六百幾蚊

以下幾款係我食咗覺得好好味嘅推介

剝皮魚+魚肝醬:魚肝醬味道好特別,未食過嘅真係值得一試

呢個價錢食到咁高質嘅日本食材,真係咩都抵返晒

2020-12-28
2021-04-21 9 瀏覽
閒日放假,唔知食乜,睇下開飯有乜好食,見到元朗呢間阿媽家姐開咗無幾耐,whatsapp問下,午餐有位,咁就出車,餐廳對面就有露天停車場$20個鐘,只收八達通,行過對面就係,門口無大招牌,行過都唔知,要返轉頭搵咗一陣,入到去八成入坐率,跟住都係師傅問下你有乜唔食嘅流情,每件都有介紹,態度好nice嘅,食下食下都成兩個鐘,老人家,啲魚名講完都唔記得,但大部份都啱口味,埋單連加一$1100一個人,不過佢有啲平啲嘅選擇,三百幾起!佢啲薑幾好食
2021-04-20
2021-04-19 0 瀏覽
早2個月預先book左星期六lunch,期待很久,果然冇令人失望!準時12:00到達,舖頭啱啱開門。入面環境闊落、舒服,一行幾人都叫左$650位嘅lunch omakase (加一後每位$715)。每一道菜都好喜歡,有12款壽司、3款刺身、茶碗蒸、麵豉湯同甜品。其中最印象深刻係(i)右口魚刺身同燒裙邊、(ii)海膽杯、(iii)油金魚壽司配上柚子碎、(iv)剝皮魚壽司(壽司飯內有魚肝,正到不得了!)一定會再來,師傅有傾有講,態度非常好,presentation亦一流!性價比高,期待下次光臨。

其中最印象深刻係(i)右口魚刺身同燒裙邊、(ii)海膽杯、(iii)油金魚壽司配上柚子碎、(iv)剝皮魚壽司壽司飯內有魚肝,正到不得了!)

2021-04-18 0 瀏覽
已經有一年多冇得去日本旅行, 黎食個高質日本菜當係補償下自己😆一入餐廳覺得裝修幾靚, 是高級典雅路線, 環境乾淨整潔, 今次用餐體驗良好~大拖羅: 滿滿的油脂在嘴內溶化係超滿足, 師傅刀工唔錯, 大拖羅下刀精準無筋位, 同我一樣係拖羅愛好者的話可以一試!拍賣級海膽: 海膽食得多, 呢個海膽係非同凡響,  食落去幼滑而細膩, 一試難忘!車海老: 食落去仍然感受到蝦肉的新鮮彈牙, 好食!白子: 我以前對白子的印象麻麻, 今日一食完來佢一D都唔腥, 反而入口好軟好輕好滑溜!金目鯛: 肉質細緻鮮美, 魚肉呈淡淡櫻花粉色, 賞心悅目

車海老: 食落去仍然感受到蝦肉的新鮮彈牙, 好食!
金目鯛: 肉質細緻鮮美, 魚肉呈淡淡櫻花粉色, 賞心悅目
舍利鮨 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶 又入元朗啦,三訪舍利鮨🤩!一個幾月前book,今次都係order 季節壽司及刺身推介 (𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗛𝗸$𝟲𝟱𝟬) 有前菜,3種刺身,12款壽司,湯同甜品。每次黎都有唔同seasonal dish🤩 每次都好期待🥰舍利一向都用赤醋飯💯 Love it❤️! 個人唔太偏好炙燒嘅壽司,今次十二件得一件係炙燒,啱晒我口味😚今期seasonal item有皮剝魚😜!今次特別嘅地方係有幾款熟成壽司,Toro 同金目鯛 (下圖)🥰,魚味更加濃郁,肉質又嫩又軟,好好食好特別😋 唔怪得某間主打熟成壽司嘅omakase店一開張就咁出名🙃🙂每次都mark實龍師傅!佢好搞笑又friendly🤣 佢終於記得我唔食wasabi啦🤡 舍利鮨遲d七月係銅鑼灣開分店啦🤩🤩好期待!終於唔洗入元朗😜😜Highlight 返依10個dishes俾大家☺️🤗𝑯𝒊𝒈𝒉𝒍𝒚 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆𝒅!!!! 🥰🙌🏼🙌🏼
舍利鮨 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶

又入元朗啦,三訪舍利鮨🤩!

一個幾月前book,今次都係order 季節壽司刺身推介 (𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗛𝗸$𝟲𝟱𝟬) 有前菜,3種刺身,12款壽司,湯同甜品。每次黎都有唔同seasonal dish🤩 每次都好期待🥰

今期seasonal item有皮剝魚😜!

Highlight 返依10個dishes俾大家☺️🤗

𝑯𝒊𝒈𝒉𝒍𝒚 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆𝒅!!!! 🥰🙌🏼🙌🏼
2021-04-11
2021-04-10 61 瀏覽
好耐都冇去過旅行,特別係日本,好掛住日本既新鮮壽司、刺身。今日去元朗探朋友 ,朋友話帶我食日本廚師發板,我第一時間即刻嗌好。朋友帶我黎呢間喺世宙商場既舍利鮨Sushi Shari。餐廳私隱度高,裝修時尚簡約舒適。師傅係一路食一路介紹,話所有食材都係每日由日本魚市場直送嚟香港,保證新鮮。另外用上特製既赤醋飯,柔滑之餘仲可以提升刺身的魚鮨味。呢餐好滿足呀,食到三文魚子海膽飯、新鮮海膽、中拖羅、 牡丹蝦配蝦膏。呢幾款係我特別鐘意,新鮮得黎,個配搭仲啱啱好。
好耐都冇去過旅行,特別係日本,好掛住日本既新鮮壽司刺身

朋友帶我黎呢間喺世宙商場既舍利鮨Sushi Shari。

餐廳私隱度高,裝修時尚簡約舒適。

另外用上特製既赤醋飯,柔滑之餘仲可以提升刺身的魚鮨味。

2021-04-08 73 瀏覽
為慶祝老公生日,去咗「舍利鮨」食一餐豐富既!世人都迷戀OMAKASE,當然我地都唔例外喇~雖然價位小高,但其實只要質素好,一切都值得喇!見到呢個訂造既公仔,唔知係咪老闆嚟架呢,哈哈~當中有拍賣級海膽、北寄貝、深海池魚、中拖羅、赤貝係好值得HIGHTLIGHT既~拍賣級海膽~只係聽個名就知道係靚嘢,海膽向來深得港人喜愛,海膽味道之鮮甜實在令人在三回味,而且海膽含蛋白質,屬於低卡路里及低飽和脂肪之選,食多都唔怕。北寄貝~4-7月最當造,所謂不時不食,優質時令食材絕對係口感爽脆並滋味一流。深海池魚~池魚肉厚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,充滿令人齒頰留香的油分。中拖羅~拖羅是指魚腩部位,於魚腩中後部分為中拖羅(大拖羅則在魚腩最前部分),中拖羅油分適中而無筋,入口即溶並且魚味濃郁。赤貝~外表呈橙紅色帶有光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足並且有降膽固醇和血脂的功效。

見到呢個訂造既公仔,唔知係咪老闆嚟架呢,哈哈~

原本一個月之前約咗某一個星期六嘅2:00,同另外兩個朋友試呢度嘅omakase。我哋全部都係住市區,所以用咗啲時間入嚟,最後差唔多3:00先到齊,不過餐廳都好有耐性,等埋我哋,只係要我一個人幫佢哋落晒order先。我揀咗一個有刺身有壽司嘅lunch set,大約係$650加一,另外仲叫咗sake三個人share。枝sake就好好飲,師傅都好有心機炮製每一道刺身或者壽司。啲魚全部都好啱胃口,調味都做得幾好,只不過係啲飯真係有啲生🥲唔知呢個係咪每間餐廳整醋飯都有獨特秘方,不過我就覺得呢間餐廳啲飯硬嘅程度真係比我覺得佢有啲生,口感唔係咁適合我。新界區嘅omakase選擇唔多,區內居民應該會想再幫襯,但係對於我來講應該會選擇返市區。

我揀咗一個有刺身壽司嘅lunch set,大約係$650加一,另外仲叫咗sake三個人share。

2021-04-06 81 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕天氣開始轉熱,😳呢個時候就係壽司刺身湧上腦嘅時候,即使成日都會食到但似乎每一間都有些微嘅差別,😛每一次入到新嘅一間日式餐廳就會有新嘅一份驚喜。生蠔: 🤩新鮮已經不足以形容,金光四射先至可以襯托到外觀質素,😛更重要係入口鮮甜又不缺清新,上面鋪咗少少黑色神秘魚子,更有提鮮效果😚中拖羅:😗呢一個部位油脂同肉嘅分布平均,既有赤身嘅肉質,😆但同事帶有大拖羅嘅油脂,兩者合而為一就成為左中拖羅,味甘且有細膩感覺😍三文魚子茶壺蒸:😍食完冰涼嘅壽司之後就試吓熱食,除咗有滑蛋之外,三文魚子可以令蒸蛋多出一份甘味。🥰🌕最後MoonMoon真係好滿意依度,特別係拖羅嘅質素真係好高🌕
🌕Hello我係Moon🌕

生蠔:

中拖羅:

三文魚子茶壺蒸:

2021-04-05 51 瀏覽
自問本身超中意食海鮮😋可惜因為前嗰排有啲擔心疫情所以少咗出街食😢咁啱去開元朗知道咗呢間新新地嘅omakase,抵受唔住誘惑就同朋友一齊book嚟食個lunch~餐廳環境好舒服,光線充足令人都覺得精精啲😎所有食材都由日本新鮮空運到港,品質有保證👍🏻牡丹蝦+蝦膏🦐餐廳事前已經剝埋蝦殼,食落蝦肉超鮮甜,入口有種溶化嘅感覺🤩松葉蟹肉飯🦀比想像中足料,每一啖都有新鮮嘅蟹肉😋香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹籽)🦀香箱蟹即係雌性松葉蟹,蟹肉少但蟹味更濃🤩我哋都算係第一次試,蟹籽望落比平時嘅深色,食落味道超濃郁!撈勻一齊食又鮮甜又唔會太腥😋😋大拖羅🐟大大舊好肥美,層次亦都好分明,睇得出佢嘅新鮮度👍🏻食落魚油滿佈口中👍🏻帆立貝🦪鮮甜之選👻微微炙燒過更惹味👍🏻整體而言味道同質素都冇令我哋失望,性價比十足,雖略貴但一試無妨~

牡丹蝦+蝦膏🦐
餐廳事前已經剝埋蝦殼,食落蝦肉超鮮甜,入口有種溶化嘅感覺🤩

松葉蟹肉飯🦀
比想像中足料,每一啖都有新鮮嘅蟹肉😋

香箱蟹(蟹膏+蟹肉+蟹籽)🦀

大拖羅🐟

帆立貝🦪
鮮甜之選👻微微炙燒過更惹味👍🏻

2021-04-01 97 瀏覽
疫情之後都好少出外用餐, 今次難得朋友升職, 話要請我食餐好, 當然唔能夠錯失呢個機會! 佢揀咗呢間廚師發板新貴😆絕對令人興奮!!三文魚子茶碗蒸蒸得恰到好處🥲又嫩又滑, 免頭仲鋪滿脆卜卜ge三文魚子, 回味無窮!!赤貝清爽甜甜不特止, 仲超級肥美😋喺肉厚ge牡丹蝦上面鋪上蝦膏, 令成個味道更加昇華! 鮮甜無比!!松葉蟹肉加蟹膏呢個組合雖然其貌不揚, 但入口絕對係驚喜無窮😋係最邪惡嘅組合!中拖羅肥美冇筋, 師傅非常慷慨, 切得好厚大大件!!原隻海膽係成晚嘅重頭戲! 口感豐盈細膩, 味道鮮甜嘅程度更加係難以言喻🥲絕對值得encore!

赤貝清爽甜甜不特止, 仲超級肥美😋

中拖羅肥美冇筋, 師傅非常慷慨, 切得好厚大大件!!

2021-04-01 71 瀏覽
首先聲明自己並唔係專業既omakase食家,今次㨂左$650既lunch set, 裝修環境舒服幾靚。用餐時候其他客人都好安靜👍🏻開始店員會奉上Gari同茶,然後師傅會開始準備食材。有點不足既係喺我面前整既師傅並唔係整比我地食既師傅,無左食omakase睇住師傅整完再食個種滋味🤔反而係變左想食前面師傅整個d第一樣係茶碗蒸,唔錯然後開始上壽司,師傅放低前會講係咩魚,但係師傅講得好細聲又戴左口罩,所以完全聽唔到佢講咩🤯 頭幾款魚既味道唔太出,只可以話食得出新鮮。有一款紫蘇葉既味道太出,蓋過左魚既鮮味。到要讚既地方,要推介以上既大拖羅、中拖羅、煙燻鰹魚、赤貝、海膽、燒帆立貝同金目鯛,真心好食🥰👍🏻最後會上湯同雪糕。總括成個過程我覺得食得好趕,一開頭上得好快,師傅亦無特別同我地傾計。可能係lunch要做兩轉既關係?(雖然冇乜傾計但師傅唔係黑面感覺都舒服既。)如果真心只想品嚐美食可以一試。或者建議食夜晚會好d?

第一樣係茶碗蒸,唔錯

最後會上湯同雪糕。

如果真心只想品嚐美食可以一試。或者建議食夜晚會好d?