2021-06-09 3216 瀏覽
假日來到元朗,喜歡尋找未吃過餐廳的我,當然不能錯過!這間餐廳的名字吸引了我進去,與舍利子同音!當然名字只是一個gimmick,食物質素及環境才是我被最大吸引之處!由於中午時段肚子不太餓但總要吃點東西,今天便豪一次吃魚生!吃過後更發現這裏的刺身都十分新鮮,不得不值得一讚!池魚,平時我在其他日本餐廳感覺會有點腥,反而他們家的池魚製作方式有點不一樣,配上蔥花及薑絲魚腥去除,反而吃上來帶甜! 地金目鯛口感很好,非常大有點清甜,店員告訴我這個目標是來自千葉縣,其實我對日本地理位置不太瞭解,但既然有這樣的介紹估計相對是地理位置亦有影響漁產的質素! 生蟹我不太敢吃,朋友喜愛至極,據他所說生蟹十分甘口,還有很重的礦物味,回甘回甘! 太刀魚天婦羅,炸出來炸分不算多,所以能夠吃到太刀魚的肉質,而且配上龍蝦汁,將太刀魚味道完全釣出! 禾稈草煙燻鰹魚,這道比較特別,第一次在鰹魚上配上禾稈草,原來禾稈草和煙燻鰹魚配合起上嚟都有另一番風味! 大拖羅更加不得了,據點園所介紹這是沖繩野生吞拿魚,而且風乾熟成17日,所以口感與普通日本料理的大拖羅不一樣!當然味道亦保留吞拿的鮮味! 石

石雕砌出來很考廚師的功夫,薄片同時亦有透明度,這個要配上 wasabi 才能帶出魚香!

岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄也很特別,從來在市區餐廳沒有見過,番茄新鮮甜美多汁,番茄酸配上水雲,將水雲礦物味壓制,很不錯的配搭!
2021-06-06
2021-06-02 2174 瀏覽
舍利鮨 (元朗) 📍元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖一早得知元朗開左高級壽司店「舍利鮨」,由前江戶前壽司廚師發辦,食材是從日本🇯🇵漁市場空運直送,質素有保證。努力工作後,老闆話獎勵我地一年努力工作😌裝潢優雅大方簡約系設計,比人一種好舒服既感覺。師傅用心照顧每邊既客人,吧台設計有助增加食客同師傅交流。食物新鮮程度令人難以忘懷。(排名不分先後)生蟹🦀:刺身蟹真係第一次食,起初都不敢試但本著不時不食的心,嚐了一口,何奇鮮甜無比,蟹黃蟹膏鮮美無比,非常濃厚,而蟹肉量十足,富有彈性讓人回味不已。生燒鰻魚飯:高質,就是要趁熱吃!香脆嘅魚皮,鰻魚肉由分飽滿甘香,淋上日本直送鰻魚燒汁味林醬油味香濃,一啖接一啖,幸好細細碗,唔好咁快餐爆肚😎大蜆清湯:入門級別,暖暖胃,蜆肉大大粒,就係要食佢原身的鮮甜,蜆含豐富鐵質,補血效用有助維持新陳代謝,整體湯頭不放太多調味料務求可以食到蜆的鮮味。太刀魚天婦羅配龍蝦汁:太刀魚油脂比例豐富,肉質細嫩柔軟味道和口感最佳,非常適合油炸做天婦羅起嚟甜鹹濃郁回味無窮。沾上龍蝦汁,提鮮!北海道海膽:日本海膽體積比加拿大海膽要細,但一底的海膽好賞心悅目,顏色偏墨綠,食落口感奶滑而
舍利鮨 (元朗) 📍
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

食物新鮮程度令人難以忘懷。(排名不分先後)

北海道海膽:日本海膽體積比加拿大海膽要細,但一底的海膽好賞心悅目,顏色偏墨綠,食落口感奶滑而濃郁,入口即溶!

兵庫縣室津蠔🦪:肉顏色偏奶白,肉質爽口,蠔身小巧,海水味唔太重,鹹甜適中,滿滿蠔的鮮甜。

千葉縣地金木鯛:肉質Q嫩,食落比較清淡,刺小肥美,全新鮮紅色,口感豐腴。

日熟成深海池魚:熟成可以將如來纖維分解成天然糖分和谷胺酸鹽,提升魚的鮮味,肉質會變得結實,如果配合紫菜是何等美味。

總結:
食材用料新鮮上乘 不時不食
師傅巧手準備佳餚 匠心也應如此
舍利鮨 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶 又入元朗啦,三訪舍利鮨🤩!一個幾月前book,今次都係order 季節壽司及刺身推介 (𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗛𝗸$𝟲𝟱𝟬) 有前菜,3種刺身,12款壽司,湯同甜品。每次黎都有唔同seasonal dish🤩 每次都好期待🥰舍利一向都用赤醋飯💯 Love it❤️! 個人唔太偏好炙燒嘅壽司,今次十二件得一件係炙燒,啱晒我口味😚今期seasonal item有皮剝魚😜!今次特別嘅地方係有幾款熟成壽司,Toro 同金目鯛 (下圖)🥰,魚味更加濃郁,肉質又嫩又軟,好好食好特別😋 唔怪得某間主打熟成壽司嘅omakase店一開張就咁出名🙃🙂每次都mark實龍師傅!佢好搞笑又friendly🤣 佢終於記得我唔食wasabi啦🤡 舍利鮨遲d七月係銅鑼灣開分店啦🤩🤩好期待!終於唔洗入元朗😜😜Highlight 返依10個dishes俾大家☺️🤗𝑯𝒊𝒈𝒉𝒍𝒚 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆𝒅!!!! 🥰🙌🏼🙌🏼
舍利鮨 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗶

又入元朗啦,三訪舍利鮨🤩!

一個幾月前book,今次都係order 季節壽司刺身推介 (𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗛𝗸$𝟲𝟱𝟬) 有前菜,3種刺身,12款壽司,湯同甜品。每次黎都有唔同seasonal dish🤩 每次都好期待🥰

今期seasonal item有皮剝魚😜!

Highlight 返依10個dishes俾大家☺️🤗

𝑯𝒊𝒈𝒉𝒍𝒚 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆𝒅!!!! 🥰🙌🏼🙌🏼
2021-04-11
2021-02-19 6136 瀏覽
周年食廚師發板冇得去旅行,周年紀念當然要食好d,朋友話呢間舍利脂好食,就特登入元朗試下享受下。餐廳裝修新淨簡約,以木色為主,日本🇯🇵風十足,一入去就覺得環境好舒服,可以慢慢嘆美食。同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。食左以下幾款yummy壽司🍣。小肌魚,深海池魚,牡丹蝦配蝦膏,剝皮魚配魚肝醬,松葉蟹肉配蟹膏剝皮魚配魚肝醬咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。松葉蟹肉配蟹膏鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。仲有白子,好正😋 ,小小甜甜地,細膩幼滑似滑豆腐既口感,入口清爽,正。
周年食廚師發板

同男友嗌左2個$650 lunch set,價錢好合理。

食左以下幾款yummy壽司🍣。

剝皮魚配魚肝醬
咁樣食好夾,魚肝醬吾腥反而另剝皮魚帶到鮮味,好食。

松葉蟹肉配蟹膏
鐘意食蟹膏既我吾會放過,又蟹肉又蟹膏,一舊真係吾夠喉。

2021-02-03
紀念日
  • 白子
  • 剝皮魚配魚肝醬
  • 松葉蟹肉配蟹膏
是次生日飯, 預訂後詢問dessert 有沒有生日字句,答案是: 真的抱歉沒有提供😧相信是我從來沒有聴過呢個答案,知道是新開店,老遠嚟幫襯,以這個價錢, 生日字句都不能提供,失望,以每位價錢去衡量並不是便宜,小小要求都不能做到,是否應該檢討或改善呢😖如果唔係比咗訂枱💰,我絕對會取消,其實食物質數🆗,食材新鮮,可惜沒有吸晴擺盤,師傅🔪技巧一般般,加上安排坐位令我有點不滿, 我女兒變得搭枱般,溶入唔到環境及氣氛,或者我不是熟客😅
$1900 (晚餐)
2021-07-16 0 瀏覽
這間餐廳位於元朗,位於高尚住宅之下,地理上還算十分方便,最重要它針對的客戶當然也是比較高端的,而我這些平民,這次和朋友一同品嚐一番,沒想到這裏價錢還十分合理,也十分大眾化,在元朗這個地方來說,也算是一個性價比不錯之選,但我最欣賞的還是他的食物。日本料理最重要的就是食物的新鮮,這家小店做得絕對不錯 ,全因為用料新鮮,相信每一種用了也是從日本空運到來的,絕對是安心的保證。另外,最喜愛的就是他的蠔,全因為帶有淡淡的蠔香,還有丁點兒的海水鹹味,一絕也。

2021-07-11 113 瀏覽
第一次拜訪舍利鮨,將今日嘅午餐交俾培師父打理!老實講每件壽司我都鍾意,由刺身到赤醋飯都鍾意❤️飲食記錄(食物由左至右/上至下排列,屬上碟次序):1)富山灣白蝦壽司:白蝦軟綿綿好得意2)鱆紅魚壽司3)大尾壽司:魷魚切絲鋪赤醋飯面,爽口4)島根縣池魚壽司:鍾意培師父以蘿蔔漬同蔥配襯池魚,增加口感同味道層次5)剝皮魚壽司:魚肉同赤醋飯中間鋪咗層魚肝蓉,魚肝食落一啲腥味都無,反而多咗入口即溶嘅口感6)太刀魚壽司7)帆立貝壽司:帆立貝配上清檸汁同竹炭葉,食落感覺清新8)千葉縣地金目鯛:油脂度適中9)深海池魚壽司:池魚爽嫩鮮甜,點上少少柚子胡椒,味道更清新10)岩手縣天然鯖魚壽司11)鰹魚壽司:培師傅用備長炭輕輕燒一燒過鰹魚刺身😻大愛大愛鰹魚入口嗰浸火灸味(火灸控❤️)12)石田箱店馬糞海膽壽司:海膽口感嫩滑,雖然唔算甜,但海水味十足,食落好新鮮13)梭子魚壽司:梭子魚經過火灸,入口有香濃嘅煙薰味,加上油脂豐富,入口即溶🤤依款壽司係我頭16款壽司最鍾意嗰款(火灸控)14)蛋漬牡丹蝦壽司:牡丹蝦彈牙,加上蛋黃嘅黏性,有漿住嘴嘅感覺,好得意15)高知縣野生中拖羅壽司:本身唔係特別鍾意食吞拿魚,但培師父推介

飲食記錄(食物由左至右/上至下排列,屬上碟次序):
1)富山灣白蝦壽司:白蝦軟綿綿好得意

10)岩手縣天然鯖魚壽司
石田箱店馬糞海膽壽司

梭子魚壽司

蛋漬牡丹蝦壽司

15)高知縣野生中拖羅壽司:本身唔係特別鍾意食吞拿魚,但培師父推介嘅中拖羅一啲都唔腥,油脂比高,入口有溶化嘅感覺
高知縣野生中拖羅壽司

16)高知縣鮪魚丼:培師父揀選咗嚟自高知縣野生吞拿魚2個唔同嘅部位,配以蛋黃漿製成丼,蛋黃漿住漿住嘴咁食吞拿魚,感覺幾得意
高知縣鮪魚丼

17)太卷: 培師父以包羅萬有嘅太卷作總結😍鰻魚, 海膽, 池魚(數唔唒..自己睇)鰻魚剪得香脆🤤配以嫩滑嘅海膽/油脂豐富入口即化嘅刺身,為舌尖帶來無比享受👼🏻好滿足💗
太卷

小總結:欣賞培師父安排壽司上碟嘅次序,喺淡味至濃味嘅壽司排序之間適時安排小驚喜,令味蕾精神為之一振,最後再準備太卷,完全就係喺你意猶未盡之際令你感到大滿足☺️
2021-07-04
蛋漬牡丹蝦壽司
高知縣野生中拖羅壽司
太卷
2021-07-08 0 瀏覽
位於元朗嘅舍利鮨,外邊睇一啲都唔起眼嘅Omakas舖頭。可能係太耐無得去日本旅行,我仲以為自己去左日本添🤪五日熟成深海池魚熟成嘅深海池魚,魚味比平時更突出,更鮮甜。肉質彈牙,正!北海道海膽北海道海膽味香濃,而且爆多海膽,yummy😋生蟹生蟹唔度度都有得食,整得好食就更加難遇到。新鮮就唔使講喇,估唔到蟹膏勁多。我都係第一次食咁肥美嘅生蟹膏😍😍😍石鯛鯛魚鮮甜爽口就係人都知。所以日本人好鐘意鯛魚。但香港普遍都係金目鯛,石鯛真係比較少見,魚肉質嫩滑,口感細膩帶有濃濃魚油香味沖繩野生吞拿 風乾熟成17日中拖羅見師傅切中拖羅時,影返張相先。好難得可以到原件熟成中拖羅🤩沖繩野生吞拿 風乾熟成17日風乾熟成嘅吞拿味道會比一般吞拿更香更濃。因為風乾熟成左17日,令到魚肉味道更加凜烈和濃厚,彌補了吞拿魚腩味道不足的丁點不足,所以魚味更濃沃﹐比平時更香甜同鮮味岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄口感新清,而且顏值高,打卡一流👍🏻花竹蝦又鮮又彈牙😋

五日熟成深海池魚
熟成嘅深海池魚,魚味比平時更突出,更鮮甜。肉質彈牙,正!

北海道海膽
北海道海膽味香濃,而且爆多海膽,yummy😋

生蟹

石鯛

沖繩野生吞拿 風乾熟成17日中拖羅
見師傅切中拖羅時,影返張相先。好難得可以到原件熟成中拖羅🤩

沖繩野生吞拿 風乾熟成17日

岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄
口感新清,而且顏值高,打卡一流👍🏻

花竹蝦
又鮮又彈牙😋
2021-07-05 388 瀏覽
朋友極力推薦下試試元朗高質廚師發板餐廳果然冇令我失望😃👍🏻餐廳日門裝修特顯氣派,灰色牆身配原木色的竹門,右邊做了大幅石效果牆,餐廳入咗主要用原木色枱櫈,灰色牆,大方簡約,餐廳中間是超大的吧台,客人可以一邊看師傅準備一邊品嚐美食😋食物質素水準高,新鮮食材,每件食物和碟都非常精緻。成隻手掌咁大的生蠔,新鮮很鮮甜,入口即溶肥美多汁Juice,口感好細滑,似乎係每日限定,好快就賣哂。赤貝呈橙紅色,表面帶有光澤,食落肉質幾爽厚。帆立貝、秋刀魚活赤貝、魚師魚、墨魚、黃金池魚大拖羅、海膽、牡丹蝦
朋友極力推薦下試試元朗高質廚師發板餐廳
果然冇令我失望😃👍🏻

食物質素水準高,新鮮食材,每件食物和碟都非常精緻。

帆立貝、秋刀魚
活赤貝、魚師魚、墨魚、黃金池魚
大拖羅、海膽、牡丹蝦
正呀又可以食壽司啦入到去元朗搵到間舍利鮨呢度用咗日本風格設計 門面用上淺色嘅木條 富有文青感一入到去即刻嘆廚師發板首先食咗啲生冷野少少前菜開胃有岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄 蕃茄擺放在玻璃杯中 顯得好精美 味道清新 酸酸甜甜好開胃之後有幾件壽司🍣都好值得推介分別係北海道海膽軍艦壽司 紫菜好脆 仲有海膽唔腥夠鮮甜 美味無比之後有哋金目鯛 肉身粉紅色 肉質柔軟已經沾上醬油和芥末 和風口感一流另外比較少見的赤陸魚 經過火槍燒一燒 魚油更香濃 有點入口即溶的感覺呢備長炭燒梳子魚 魚身𠝹花 夠肥美 咬口爽熱食方面有鰻魚飯同埋大蜆清湯兩者都冇令我失望 鰻魚好大條 師傅處理刀功手法好好👍🏻切開時大小均一 值得一讚
正呀又可以食壽司

師傅處理刀功手法好好👍🏻
切開時大小均一 值得一讚
2021-05-24
2021-06-27 614 瀏覽
我睇過好多關於舍利鮨食評,有好多博客大讚舍利鮨質素高,我哋五月中訂位,六月中先訂到星期日午市🙈足足等咗一個月😂😂😂馬上去睇睇試咗咩先!1~前菜日式蟹肉蒸蛋一坐底,待應好快就會送上熱辣辣嘅蒸蛋,上層有少許蟹肉配好滑身蒸蛋,不錯的👍🏻2~刺身「伊左木」配清新青檸汁,味道鮮甜彈牙😋3~壽司「真鯛」真鯛表面加了少許鹽,帶出真鯛嘅鮮味4~壽司「Kamachi」5~壽司「Hachi」池魚有少許調味醬汁😆味道同樣出色6~壽司「泥漿烏賊🦑」落了少許薑蓉,烏賊新鮮有咬口👍🏻7~手卷「太刀魚」手卷賣相唔算好吸引,但味道帶俾我哋驚喜,太刀魚味道出色😋8~壽司「深海池魚」落了少許蔥花調味!9~壽司「帆立貝」好出色😍上面小黑點是竹炭鹽,下面夾雜柚子皮10~壽司「梳子魚」用竹長炭燒過,側面係微微炙燒🤩👍🏻11~壽司「牡丹蝦 」配蛋黃漬,中間夾雜蝦膏😋好想食多一件12~ 刺身「鰹魚」配蔥花加木魚碎,魚味相對伊佐木較濃,味道同樣出色13~ 刺身「赤貝」配水雲,水雲是日本白菜,浸過醋,第一次試呢款水雲😍好食又好特別14~壽司「拖羅」嚟自沖繩縣野生,風乾熟成12日,好肥美啊!15~壽司「馬糞海膽」超級鮮甜嘅馬糞海膽,又係

1~前菜日式蟹肉蒸蛋

2~刺身「伊左木」
配清新青檸汁,味道鮮甜彈牙😋

3~壽司「真鯛」
真鯛表面加了少許鹽,帶出真鯛嘅鮮味

4~壽司「Kamachi」

5~壽司「Hachi」池魚
有少許調味醬汁😆味道同樣出色

6~壽司「泥漿烏賊🦑」
落了少許薑蓉,烏賊新鮮有咬口👍🏻

7~手卷「太刀魚」
手卷賣相唔算好吸引,但味道帶俾我哋驚喜,太刀魚味道出色😋

8~壽司「深海池魚」
落了少許蔥花調味!

10~壽司「梳子魚」用竹長炭燒過,側面係微微炙燒🤩👍🏻

11~壽司「牡丹蝦 」配蛋黃漬,中間夾雜蝦膏😋好想食多一件

15~壽司「馬糞海膽」
超級鮮甜嘅馬糞海膽,又係好想食多件🙈

16~海鮮麵豉湯
麵豉湯不過不失!

17~甜品「開心果雪糕」
甜品可選咖啡或開心果雪糕,我會建議揀雪糕😋好香濃開心果雪糕,味道好出色👍🏻

舍利鮨整體質素中上水準,師傅每一道菜都會講解刺身嘅產地來源加食法😍享受到美食之餘,更可以長知識🥳🤣
2021-06-24 259 瀏覽
同朋友慶祝生日,決定再嚟食omakase ~嚟到呢間舍利鰭😆餐廳採用日式簡約風,一大個壽司吧檯可以睇住師傅製作壽司,師傅仲會不時與人客交流,令人舒適!✨備用長炭梳子魚餐廳採用日本備長炭品質好好嘅炭,提升梳子魚嘅旨味,帶淡淡炭香😆炭燒過後,表皮油份迫出,香氣四溢✨花竹蝦 一睇就好肥美,肉質透明泛光,一條條横行係花竹蝦嘅特徵,味道鮮甜,口感肉質彈牙✨新鮮北寄貝新鮮同冷凍嘅北寄貝口感、味道真係唔同, 師傅一片片切好,味道非常鮮甜,口感獨特爽口有嚼勁~✨泥漿烏賊泥漿烏賊配竹炭粉真係第一次食,烏賊肥厚肉質,非常有嚼勁,而竹炭粉中和烏賊嘅咸腥味食落勁鮮~✨禾稈草煙燻鰹魚日本人鐘意用禾稈草燻燒鰹魚,可殺菌可添加煙燻香味,師傅將外皮輕輕燻熟,內面係生,保留鰹魚鮮嫩✨鰆魚帶通透感,食落味道清淡,有淡淡淡淡嘅鮮味與甘味,冇乜腥味!肉質較嫩,脂肪比例較多,帶軟滑感😆✨梅酒食咁好多美食,又點唔叫枝酒飲下,叫咗日本直送梅酒,味道酸酸甜甜,懷念日本飲梅酒嘅味道😆
同朋友慶祝生日,決定再嚟食omakase ~
嚟到呢間舍利鰭😆

餐廳採用日式簡約風,一大個壽司吧檯可以

睇住師傅製作壽司,師傅仲會不時與人客交流,令人舒適!

✨備用長炭梳子魚

✨花竹蝦

✨新鮮北寄貝

✨泥漿烏賊

✨禾稈草煙燻鰹魚

✨鰆魚

✨梅酒
2021-06-24 154 瀏覽
全晚既海鮮同壽司其實都好難忘,首先係千葉縣地金目鯛,配醬油同wasabi食,佢既肉質比較細嫩,味道較其他魚類刺身清新,有種好fresh既感覺,跟住飲左佢跟個大蜆清湯,呢個真係好好飲,啲蜆大大隻而且連埋個湯一齊飲超清甜,熱飲又暖胃,係一個好好既前湯,深海池魚亦係我個人好喜歡既另一種刺身,佢既口感則係爽口啲,油脂份量較多,肉質相對上比較肥美,好多時omakase既餐廳先會食到,普通壽司店都無得食架!醬油生蟹都係好值得一提,好滑溜溜,只有呢個方法你先真正食到蟹既鮮甜味,而且唔洗驚佢好腥好難入口,個朋友未試過食生蟹都覺得好好味,仲有沖繩野生大拖羅同中拖羅,一食落口個種幸福感即刻湧出黎,超級滿足呀!淡淡既醬油味為拖羅調味得恰好,唔會蓋過左拖羅自身既鮮甜味,無唸過係元朗都會食到咁高質素既omakase😋😋

2021-06-24 150 瀏覽
好耐冇去過日本旅行,聽朋友講元朗呢間「舍利鮨」啲壽司整得好好食,而且個價錢未去到好貴,所以CP值好高。趁呢幾日得閒就約咗個元朗朋友去試吓。首先門面有一種隱世小店嘅感覺,店舖裝修得清雅,俾人一種寧靜嘅感覺。可以比食下專心享受食壽司嘅時間。首先食咗個前菜,岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄,所有材料都係日本空運到港。比較少食水雲呢一個食材,上網搵一搵原來一種藻類嚟嘅,個水雲配埋蕃茄一齊食口感清新,清下個味蕾就開始食壽司。首先識咗個備長炭燒梳子魚,呢一種咁特別嘅魚類都只能夠係呢啲高級嘅日本食點入邊試到。個魚燒得微微燒香,反而咁樣可以迫晒啲魚油出嚟。令到食嘅時候更能品嚐到呢種魚嘅香味。之後好快就到咗我最期待嘅大拖羅!師傅講俾我聽個名好巴閉,😂係叫做沖繩野生吞拿魚大拖羅。好彩佢唔係虛有其名,大拖羅一直都係我最鍾意食嘅刺身壽司之一。鍾意佢入口即溶而且好香吞拿魚油脂。呢個感覺係其他壽司做唔到嘅!食完大拖羅就到北海道海膽啦,海膽極之新鮮,而且份量極多。多到堆滿左成舊軍艦壽司,海膽鮮濃嘅獨特香味立即喺口入邊擴散。仲喺日本食嘅海膽壽司有過之而無不及。🥰另外值得推介嘅仲有花竹蝦同埋鰆魚壽司,你啲壽司種類喺出邊都好少見,

另外值得推介嘅仲有花竹蝦同埋鰆魚壽司,你啲壽司種類喺出邊都好少見,佢尤其鍾意食呢個花竹蝦,蝦味濃郁而且口感彈牙!正呀

最後食埋個日本直送靜岡蜜瓜作為完結今餐嘅甜品,蜜瓜清香鮮甜,啱晒而家呢個季節食。總括嚟講呢一餐CP值很高,比起市區食廚師發板平得多而且質素都係有返咁上下!下次應該會再返嚟encore