2012-01-02 74 瀏覽
這次特地過海去食煲仔飯!!!一行7人..等了大約一個鐘..時間都好快過..本人建議想食的朋友2-4人等位會比較快..個人認為蠔餅太多油..但吃少少也可以接受!!可以一試的...以下的都加了蛋的煲仔飯!
2011-12-23
60 分鐘 (堂食)
鳳爪排骨煲仔飯
  • 煲仔飯
2011-12-15 24 瀏覽
食食下街.見行到左近.又想食煲仔飯.所以就行黎依頭啦.其實之前個幾次食依間 興記煲仔飯都係覺得唔係話太好食.雖然價格係幾平下.但係味道唔算突出.所以就食多次啦,原來新開左間四季煲仔飯,但係可惜好多人排隊.眼見如果要排隊無一粒鐘都無得食.所以就食多一次 興記煲仔飯.去左一間好似比較小人既分店(都要等左半小時)所以一有位入到去就醒水馬上ORDER啦.我地一行三人都點左一個細豪餅,通菜同三個煲仔飯.無奈地又要等左一個鐘,終於黎到啦.豪餅味道都可以,但係唔係話好突出.食落都無咩feel.之後,上埋個通菜.味道就好小小.還可以接受.等到頸都長埋啦.煲仔飯終於等到.等症大約一個鐘.味道差.飯會出水.肉又唔新鮮.成個飯係完全無飯焦的.可以係話同食盅頭飯無咩分別.我只可以講我下次唔會再等兩粒鐘食一個咁樣既"盅頭飯".
咁樣既"盅頭飯".
2011-12-10
  • 蠔餅
2011-12-12 31 瀏覽
朋友之前看過微博介紹,今次來HK專程搵我一起去試下。去到店門口就見到大大張海報寫住“慎防假冒”噶通告,但廟街3間都爆人,好彩鴉打街仲有位。照住他介紹點左個黃鱔煲仔飯、蠔餅、避風塘炒蜆、牛肉窩蛋煲仔飯。個蠔餅最好,d蠔夠新鮮,唔會太乾,趁熱食一流。避風塘炒蜆噶量都好足,可惜有d系吉殼= =可能系總店拿過來噶原因,拿到來唔系咁熱。至於煲仔飯,d料總體偏少,而且似乎冇事先調好味。不過他放左支豉油系度,自己按照口味來加,但感覺上支豉油偏淡,加左一湯匙都唔太夠味。服務方面,阿姨都幾熱情,而且等餸噶時間都唔會太耐。如果下次經過,應該都會再去。
朋友之前看過微博介紹,今次來HK專程搵我一起去試下。
服務方面,阿姨都幾熱情,而且等餸噶時間都唔會太耐。
如果下次經過,應該都會再去。
2011-12-10
慶祝紀念
生日
  • 黃鱔煲仔飯
  • 蠔餅
2011-11-14 30 瀏覽
這次行過廟街諗住隨便找間吃去了這間很熱切四出招徠的煲仔飯店,點了個田雞煲仔飯加蛋...送來一個煲仔飯,一掀...不是飯味, 而是糗味, 後來發覺底層有厚厚的米飯都燒焦了那些田雞肉, 沒有洗淨, 腹背部那些地方我也不敢食@@只是腿的地方實在非常肥美!!!這間餐廳, 都是量產型的, 幾分鐘就跟你燒好一煲飯~用的都很火猛, 搞得肉味不能滲入飯裡的同事, 煲底的飯又焦了...不知哪裡有好吃點的煲仔飯呢?
這次行過廟街諗住隨便找間吃
去了這間很熱切四出招徠的煲仔飯店,
點了個田雞煲仔飯加蛋...

送來一個煲仔飯,
那些田雞肉, 沒有洗淨, 腹背部那些地方我也不敢食@@

只是腿的地方實在非常肥美!!!

這間餐廳, 都是量產型的, 幾分鐘就跟你燒好一煲飯~

不知哪裡有好吃點的煲仔飯呢?
2011-11-02
2011-09-14 251 瀏覽
朋友說很想食煲仔飯, 而且只想吃興記的煲仔飯= =好吧, 排了半小時的隊, 還和排前面的台灣旅客聊了一會兒的天叫了我最喜歡的鳳叉排骨煲仔飯~我覺得呀, 煲仔飯最好吃的就是用排骨煮的了~這里的煲仔飯嘛~還可以囉= =窩蛋牛肉飯也不錯, 不算有驚喜, 算蠻好吃的~西蘭花炒豬頸肉, 有鑊氣!!!椒鹽軟殼蟹, 好吃!!!實在想不到這里的椒鹽軟殼蟹會咁好吃~下次可以試下其他的椒鹽食品蠔餅還不錯~~粉漿開得不會太厚, 蠔仔好吃~
朋友說很想食煲仔飯, 而且只想吃興記的煲仔飯= =

窩蛋牛肉飯也不錯, 不算有驚喜, 算蠻好吃的~

西蘭花炒豬頸肉, 有鑊氣!!!

蠔餅還不錯~~粉漿開得不會太厚, 蠔仔好吃~
興記~
椒鹽軟殼蟹
西蘭花炒豬頸肉
鳳爪排骨飯
窩蛋牛肉飯
蠔餅
2011-08-27
30 分鐘 (堂食)
興記~
椒鹽軟殼蟹
西蘭花炒豬頸肉
鳳爪排骨飯
窩蛋牛肉飯
蠔餅
  • 排骨煲仔飯
2011-09-10 19 瀏覽
在廟街找風味小館晚飯。路過興記,聽見門口阿姐響亮的吆喝聲,被它的「老字號」吸引著。細問下,仲話已經開左第X間分店,眼見店內差不多坐滿客人,我心想,應該有一定水準吧。蠔餅,看見每一檯客都點了,我也來一份小的。有一定水準,但味道不算很突出。豉椒炒蜆,超細份,蜆肉淡味,應該不是即場炒,而是炒好再加芡汁的。椒鹽鮮尤,炸得很脆,口感不錯,但鮮尤的味道感淡。招牌菜煲仔飯,等了十多分鐘,熱度十足。但用料只是雪藏雞脾肉,臘腸也只有半條,伴飯的豉油味道又淡,完全令人失望!完全不推薦這裡給大家!

椒鹽鮮尤,炸得很脆,口感不錯,但鮮尤的味道感淡。

完全不推薦這裡給大家!

2011-09-09
今次係唔知第1x次食架啦每次都唔同人 好耐以前同家人 跟著又有朋友 同學 男友興記係我食過咁多間煲仔飯最好味而係平價的上次黎廟街食煲仔飯去左間極難食既鋪頭今次知驚了回歸興記今次好夜先食(大概10:00pm)我都係食少d飯所以叫左一個排骨牛肉煲仔飯、炒左碟通菜鮮魷同個細蠔餅,叫左枝beer其實係每一台都會叫蠔餅ga係好平好抵食今次唔知點解特別多蠔穀師傅太足料吧而通菜鮮魷好有鑊氣好爽今次食既煲仔飯冇乜飯焦食開都有ga可能整得唔夠耐吧因為今日既喱個時候都爆場ga
今次係唔知第1x次食架啦

每次都唔同人 好耐以前同家人 跟著又有朋友 同學 男友
興記係我食過咁多間煲仔飯最好味而係平價的

上次黎廟街食煲仔飯
去左間極難食既鋪頭
今次知驚了
回歸興記

今次好夜先食(大概10:00pm)
我都係食少d飯

今次食既煲仔飯冇乜飯焦
食開都有ga
可能整得唔夠耐吧
因為今日既喱個時候都爆場ga
原來最平的beer 也是喜力出品的 味道差不多 可試下:)
蠔餅依然係每一台會叫的 不過今次好多蠔殼>< 扣分
通菜鮮魷
飽飽**
2011-06-04
原來最平的beer 也是喜力出品的 味道差不多 可試下:)
蠔餅依然係每一台會叫的 不過今次好多蠔殼>< 扣分
通菜鮮魷
飽飽**
  • 煲仔飯,蠔餅
2011-06-03 17 瀏覽
跟友人一行八人興高采烈的打算吃煲仔飯 叫了個咖哩班腩飯 等了一個多小時都沒來 打算取消又說正在弄 結果來了薑葱班腩飯 跟阿姐說來錯了 她叫我們自己把薑葱給挑走 我們拒絕 她居然很火大的說:那你們取消吧!請問這是什麼態度...
2011-06-03
60 分鐘 (堂食)
2011-05-06 18 瀏覽
order 了章魚雞粒煲仔飯 << 章魚和雞粒都很少很少,不足料,味度一般避風糖茄子 << 最後沒來, 取消了炸大腸 << 是微暖的,不好吃一路都聽緊到其他食客追食品,很久都未來知道煲仔飯都是即叫即做,我們都耐心等候大約十分鐘煲仔飯都來到和朋友食完煲仔飯,其他小菜都未到,唯有追追阿姐阿姐竟然話: 呢度無得追架喎 (好串)我們唯有再等候,傾下計等多十分鐘都未到,點都要搵阿姐再追追一問阿姐即答,整緊喇整緊喇如是者再等,一直都未來我們唯有向阿姐要求取消單,(因為我們跟著要去睇戲)阿姐一聽到要取消單,先肯幫忙追追單轉頭回來說,大腸已經切緊,一分鐘內到當然,一分鐘後係無到再追炸大腸 是微暖的(大慨整好很久沒有人拎出來給我們)呢個時候,阿姐要求我們先埋單(其他食客都係食完哂先埋單)當然包括還未來的避風糖茄子啦我們拒絕埋單先,要求避風糖茄子來到先埋如果現在仍未到,就請取消避風糖茄子阿姐又話去追追再連炸大腸都吃完避風糖茄子都仍是未到最後都係取消了避風糖茄子 咁樣的價錢、服務、環境、質素.... 再也不會去

order 了
章魚雞粒煲仔飯
避風糖茄子 << 最後沒來, 取消了
炸大腸 << 是微暖的,不好吃

一路都聽緊到其他食客追食品,很久都未來
知道煲仔飯都是即叫即做,我們都耐心等候
大約十分鐘煲仔飯都來到
和朋友食完煲仔飯,其他小菜都未到,唯有追追阿姐
阿姐竟然話: 呢度無得追架喎 (好串)

我們唯有再等候,傾下計
等多十分鐘都未到,點都要搵阿姐再追追
一問阿姐即答,整緊喇整緊喇

如是者再等,一直都未來
我們唯有向阿姐要求取消單,(因為我們跟著要去睇戲)
阿姐一聽到要取消單,先肯幫忙追追單
轉頭回來說,大腸已經切緊,一分鐘內到
當然,一分鐘後係無到
再追
炸大腸 是微暖的(大慨整好很久沒有人拎出來給我們)
呢個時候,阿姐要求我們先埋單(其他食客都係食完哂先埋單)
當然包括還未來的避風糖茄子啦
我們拒絕埋單先,要求避風糖茄子來到先埋
如果現在仍未到,就請取消避風糖茄子
阿姐又話去追追
再連炸大腸都吃完避風糖茄子都仍是未到

最後都係取消了避風糖茄子

咁樣的價錢、服務、環境、質素.... 再也不會去
2011-04-21
5 分鐘 (堂食)
  • 沒有
2011-04-09 6 瀏覽
天氣凍, 唔係打邊爐就係食煲仔飯, 咁啱出開油麻地, 就順便食埋煲仔飯先番屋企................當晚未夠六點半, 原本想去果間已經排咗成十個八個人, 所以轉嚟呢間食, 但都已經坐到八九成滿, 好彩2個人仲有位坐................地方已經唔係闊, 個個又着到肥嘟嘟, 坐低之後都唔可以周圍郁, 想睇食乜都係周圍望下人食緊乜, 又或者睇下貼住果d推介.................仲要果陣時係差不多個個都啱啱坐低, 成間舖大約有三十幾人, 但只得1個亞姐招呼, 我地一見到亞姐即刻叫住佢落單, 如果唔係都唔知要等幾耐??? 坐對面枱果對夫婦, 嚟咗煲仔飯, 但追極亞姐都未拎用具比佢地, 等到d飯都暖哂, 先有另1個亞姐開始分用具, 問亞姐拎水, 拎到食完飯都未拎嚟..............好彩我地自己有帶水, 可以用嚟沖一沖d用具...............終於等到成間舖的食客落哂單, 然後亞姐開始分汽水, 開住幾支可樂問邊個叫咗, 如果你唔出聲, 佢係唔會記得邊個叫咗d乜lor~~~等咗超過十分鐘, 終於嚟鳯爪排骨飯, 但個煲蓋上有一pat透明杰杰地的物體

等咗超過十分鐘, 終於嚟鳯爪排骨飯, 但個煲蓋上有一pat透明杰杰地的物體, 好核突, 完全唔知係乜, 即刻飯都唔焗就拎開個蓋, 再挑走懷疑掂到果pat嘢d飯走, 真係好dirty................
唔知係咪冇焗過個飯, 所以一d飯焦都冇, 完全似响飯煲煲出來..............飯的份量唔算少, 但係餸的份量就唔夠lor~~ 得唔知半隻定1隻鳯爪, 加多5-6粒排骨仔..............

食咗差不多半個飯, 以為嚟第二個飯啦~~ 點知亞姐比錯第個餸我地, 我地話唔係, 佢話咪係lor, 死都話冇錯, 明明果煲係排骨飯, 而我地係叫豬軟骨飯, 冇理由貴咁多, 但都係果d排骨呀?? 跟住問其他枱, 咁啱有人要, 所以亞姐冇再煩我地...............但我地個飯唔知去咗邊???

到成間舖d飯出得八八九九, 又到另一個亞姐嚟收錢, 我心諗我煲飯都未到, 你咁快收我錢?? 我一定唔會比lor~~ 但收到我地果陣, 我話未齊飯, 佢即刻走去門口拎煲飯入嚟, 今次又啱冇錯, 但好奇怪點解要收錢先上埋呢煲飯比我呢??

第二煲係豬軟骨飯, 雖然豬軟骨冇炆果d咁林, d軟骨仲未變透明, 但都好易咬到, 而且都有少少味, 好過次次都係食排骨飯咁悶丫, 今次有焗過個飯, 所以食到尾果陣終於發現到有少少飯焦.............

其實都唔明點解未到七點已經排哂長龍, 又唔係真係好好食, 又坐得唔舒服, 只係價錢方面比茶餐廳平, 所以吸引到咁多人??

2011-01-15
2011-04-08 23 瀏覽
今日去了很有名的煲仔飯----興記。點了蠔餅,滑雞臘腸和魷魚雞粒。 蠔餅真的很好吃,特別加上興記直接的酸辣醬吃很美味。滑雞臘腸煲仔飯就很一般,可能因為價格便宜,菜得分量很少,但雞真的很滑~魷魚雞粒煲仔飯很贊!雖然魷魚粒小到不能再小。。嘿嘿~煲仔飯的飯卻是很香~還有一點點鍋巴!
魷魚雞粒煲仔飯很贊!雖然魷魚粒小到不能再小。。嘿嘿~
煲仔飯的飯卻是很香~還有一點點鍋巴!
2011-04-07
  • 蠔餅,魷魚雞粒煲仔飯
2011-03-30 18 瀏覽
经过興記煲仔飯时,刚刚开始营业(没有很多人又不需要等)。 我们就坐下点了滑鸡煲仔飯和蠔餅。蠔餅- 非常爽脆可口!滑鸡煲仔飯- 鸡够香,腊肠够爽口,加上粒粒的饭简直是”正”

蠔餅- 非常爽脆可口!

滑鸡煲仔飯- 鸡够香,腊肠够爽口,加上粒粒的饭简直是”正”

正 滑鸡煲仔饭加腊肠
正 蠔餅
2011-03-14
正 滑鸡煲仔饭加腊肠
正 蠔餅
  • 滑鸡煲仔飯和蠔餅
2011-03-25 11 瀏覽
今日因為屋企無飯食所以要自己食諗唔到食咩係ymt落佐mtr行行下去佐temple street就諗住食個煲仔飯算叫了窩蛋牛肉煲仔飯等佐差唔多15mis先有而且唔知係唔係星期5多人(但佢已經有好多鋪)好似趕你走甘呢頭上飯個頭收$$$如果上飯都甘快就差唔多還好個飯唔錯食得都幾滿足 =)
今日因為屋企無飯食
就諗住食個煲仔飯算

叫了窩蛋牛肉煲仔飯
等佐差唔多15mis先有
而且唔知係唔係星期5多人
(但佢已經有好多鋪)
好似趕你走甘
呢頭上飯
個頭收$$$
如果上飯都甘快就差唔多

還好個飯唔錯
食得都幾滿足 =)
2011-03-25
  • 煲仔飯
2011-03-15 29 瀏覽
哈哈哈可憐的你原來在節日總被帶到廟街吃飯 : P發覺原來我忘了拍最重要的煲仔飯我們叫了章魚雞飯,一來到你就熟練的指揮我下豉油然後焗它一會果然是好吃的,不過我下得太多豉油弄得它太鹹不過雞是嫩滑好味的!我這個雞愛好者吃得很開心!飯也是一粒粒分明有咬口,挺不錯不過我們都不是飯焦的粉絲,反而不喜歡那黏牙的感覺!但它是很有飯焦的說完好味的,說說難吃的從未吃過那麼難吃的豉椒炒(中)聖旨難吃到 ... 聖旨是這個味的嘛?不停令我很想念布袋澳 ...平平無奇沒有難度的蝦醬炒通菜也就是平平無奇吧,味道是正常的但是就是到那裡也能吃到的那種吧到九龍城的泰國菜吃一定會更好味!總結:沒有驚喜(其實是有的,很驚喜聖旨可以這麼難吃!哈哈)沒有下次!煲仔飯是還好,但完全不足以令我想吃多次!
哈哈哈可憐的你原來在節日總被帶到廟街吃飯 : P

發覺原來我忘了拍最重要的煲仔飯
我們叫了章魚雞飯,一來到你就熟練的指揮我下豉油然後焗它一會
果然是好吃的,不過我下得太多豉油弄得它太鹹
不過雞是嫩滑好味的!我這個雞愛好者吃得很開心!
飯也是一粒粒分明有咬口,挺不錯
不過我們都不是飯焦的粉絲,反而不喜歡那黏牙的感覺!
但它是很有飯焦的

說完好味的,說說難吃的
從未吃過那麼難吃的豉椒炒(中)聖旨
難吃到 ... 聖旨是這個味的嘛?
不停令我很想念布袋澳 ...
豉椒炒中聖,我吃過最難吃的聖旨,有點醒,茨汁無味(或者應該說不好味,吃了一半吃不下去)
平平無奇沒有難度的蝦醬炒通菜
也就是平平無奇吧,味道是正常的
但是就是到那裡也能吃到的那種吧
到九龍城的泰國菜吃一定會更好味!
蝦醬炒通菜,惹味但過鹹
總結:
沒有驚喜(其實是有的,很驚喜聖旨可以這麼難吃!哈哈)
沒有下次!煲仔飯是還好,但完全不足以令我想吃多次!
2011-03-14
  • 章魚雞煲仔飯的雞和飯
2011-02-26 8 瀏覽
興記係油麻地有三間分店間間都差不多今次叫左臘腸排骨飯($23)加蠔餅($20)臘腸排骨飯:好香,份量都算大, 排骨肉較肥蠔餅:一叫則整, 但好小蠔,有都好細粒,加超油總括:煲仔飯就叫得,但蠔餅就真係唔好叫la
興記係油麻地有三間分店

間間都差不多

今次叫左臘腸排骨飯($23)加蠔餅($20)

臘腸排骨飯:好香,份量都算大, 排骨肉較肥

蠔餅:一叫則整, 但好小蠔,有都好細粒,加超油

總括:煲仔飯就叫得,但蠔餅就真係唔好叫la
2011-02-21
$21.5