2011-02-24 32 瀏覽
唱完K,行去廟街食宵夜搵到呢間興記,朋友話正,咁就坐入面啦叫左大蠔餅,X酒東風螺,雞飯,哈爾賓BEER一支$141蚊個飯好平,係個螺60蚊貴D個飯我無食到,但係一睇就知正啦個螺就一般,不過幾香,唔夠SPICY蠔餅幾油,但係份量好大,唔乾,蠔既份量都唔小整體都幾好味既,但係環境就....
唱完K,行去廟街食宵夜

搵到呢間興記,朋友話正,咁就坐入面啦

叫左大蠔餅,X酒東風螺,雞飯,哈爾賓BEER一支

$141蚊

個飯好平,係個螺60蚊貴D

個飯我無食到,但係一睇就知正啦

個螺就一般,不過幾香,唔夠SPICY

蠔餅幾油,但係份量好大,唔乾,蠔既份量都唔小

整體都幾好味既,但係環境就....

唔錯
無食,但係賣相OK
2011-02-22
$49 (宵夜)
唔錯
無食,但係賣相OK
2011-02-21 43 瀏覽
呢間都食過兩、三次,今日再試鱲腸排骨飯及滑雞飯,不過不失啦,都有飯焦!蠔仔飯可以再入味d,最主要係落單呀姐嘅態度,十問九唔應,落單好耐支可樂未黎,人地果d都黎咗,咪諗住問下佢係咪漏單,唔問由自可,一問就把幾火,揮哂手,大嗌唔該,都可以直行直過扮見唔到,嗌咗兩三次都冇反應,有次拍埋佢隻手嗌唔該都可以又走咗唔理,哇你話嗌佢都可以賴嘈聽唔到,唔通呀姐連身體感官都feel唔到?!奇聞!
2011-02-20
2011-02-11 17 瀏覽
到底我食呢間係咪真既興記!?我都唔識分去到果陣都有唔少人排隊等緊,加上係朋友推薦黎呢間食,所以對佢D野食都有幾大期望!等左10分鐘到就有位,環境就逼左少少,不過幾有風味叫左一個蠔餅,一個窩蛋牛肉飯同咸魚雞粒飯 仲有2枝大COKE10分鐘之後就黎左蠔餅,油就不在話下 之餘仲要冇味,少蠔 同埋太粉喇點左個辣醬黎食叫好D啦,不過下次都唔會再嗌!過多5分鐘兩個飯都黎埋,窩蛋牛肉飯-蛋係自己另外打既,落埋豉油幾好食,牛肉都幾香,唔韌咸魚雞粒飯-我冇食到,不過聞落幾香,朋友都話OK黎食佢個風味就唔錯既,如果為左食好野既話 下次都唔會特登出黎呢度食喇
到底我食呢間係咪真既興記!?我都唔識分
去到果陣都有唔少人排隊等緊,加上係朋友推薦黎呢間食,
所以對佢D野食都有幾大期望!

等左10分鐘到就有位,環境就逼左少少,不過幾有風味

點左個辣醬黎食叫好D啦,不過下次都唔會再嗌!
過多5分鐘兩個飯都黎埋,
咸魚雞粒飯-我冇食到,不過聞落幾香,朋友都話OK
煲仔飯唔錯!
10 分鐘 (堂食)
煲仔飯唔錯!
  • 窩蛋牛肉飯
2011-01-24 33 瀏覽
這幾天天冷,整天想著煲仔飯那一打開鍋撲鼻的飯香就是饞。廟街的興記是我最愛,雖不如銅鑼灣登龍街的新翠華般多元化,卻勝在甚具傳統大排檔特色,可以觀賞坐在露天“打冷”的食客,增加風味。說是觀賞,自己當然是坐在室內餐廳里安享美食,不是說風涼話,就算沒有鏹水狂徒,那廟街一代,樓上丟下來的都怕是“有料到”。冷不防樓上的人輸了麻將,扔個“一索”下來,活生生的敲在你頭上。雖說危險,這煲仔飯確實無話可說,正中炭燒,肉香混合在絲苗米的飯香,加上鍋底的飯焦香,刺激著臭覺神經,哪來不流口水的道理。必須還得配上冷空氣一口,這樣的觀感享受,非常地道。除了煲仔飯 ,興記出名的還有“煎蠔餅”。“煎蠔餅”本是我們潮州和福建一帶的特色小吃,無論大酒樓還是小菜館,都一定能在菜牌上找到。這個菜其實很考功夫,蛋漿不能和太多粉,要不就成了“煎蠔麪餅”不夠香脆。還得用上一桶油,配合膽固醇超標的小蠔,敢死隊的體驗,成全了“活在當下”的慾望。

2010-12-16
  • 煲仔飯
2011-01-11 23 瀏覽
本身一心想去隔離四季煲仔飯,太多人. 只好去隔離依肚- 蠔仔餅(小) ,蠔不算多, 有蔥花,總括來說一般- 牛餅煲仔飯+蛋 , 外表算給引, 不過冇牛肉味, 始終價錢平-北菇雞+潤腸煲仔飯, 好少雞, 我見其他人加臘腸,但我鐘意加潤腸, 真係比左機會佢, 好多肥糕, 唔會再試,個味有點怪.我之前聽人地講過冇飯焦,不過我兩個飯都有飯焦.溫馨提示: 如果真係對食有要求真係唔好浪費時間去排隊試, 講到價錢 真係一分錢一分貨既.
本身一心想去隔離四季煲仔飯,太多人. 只好去隔離依肚

- 蠔仔餅(小) ,蠔不算多, 有蔥花,總括來說一般

我之前聽人地講過冇飯焦,不過我兩個飯都有飯焦.

2011-01-07
45 分鐘 (堂食)
  • 蠔仔餅
2011-01-07 137 瀏覽
去完日營之後,有同學介紹呢度既煲仔飯幾好食。我當然唔會錯過啦,本來想去四季,不過等既人實在太多。所以就過左黎興記。其實,除左煲仔飯。仲有好多野食,都係排哂長龍。得閒可以過黎試下。煎蠔餅由於我地既胃納量都唔錯,所以就叫左個大蠔餅。其實,都幾好食既。我覺得蠔好食過蛋,蠔既份量都算幾多。而且都幾好味,唔錯既。不過個蛋就差啦,唔夠蛋香。但整體上都ok既。窩蛋牛肉飯生蛋仲要加兩蚊,就咁睇好似幾好食。但我覺得好食,牛肉真係幾好食,又唔會太韌。都算幾鬆化可口,而個飯就一般啦。雖然可以做到一粒粒晶瑩通透既效果,但呢度已經令我扣左唔少既分數。好彩,都仲有我期待左成日既飯焦。真係好正呀,食煲仔飯最滋味既始終都係飯焦。無飯焦就等於無食過煲仔飯一樣。見係有飯焦,先至俾OK。其實間野真係幾多人,等蠔餅預3個字到。煲仔飯就大約半個鐘,有時間既,真係好想見識四季既威力。
得閒可以過黎試下。

煎蠔餅
蠔好食過蛋,蠔既份量都算幾多。而且都幾好味,唔錯既。
不過個蛋就差啦,唔夠蛋
香。但整體上都ok既。
窩蛋牛肉飯
透既效果,但呢度已經令我扣左唔少既分數。
好彩,都仲有我期待左成日既飯焦。真
窩蛋牛肉飯
鐘,有時間既,真係好想見識四季既威力。
滋味既秘密
2010-12-17
滋味既秘密
2011-01-07 15 瀏覽
10點幾入到興記 都唔洗等位一支公 嗌左2樣野鳳爪排骨飯($23)細蠔餅($20)蠔餅好快就到發覺自己食完四季既蠔餅之後好似唔鐘意其他地方既蠔餅-_-其實唔系差嫁 不過四季脆口d好食d之後個飯都黎埋如果單計煲仔飯 其實興記好食好多興記果種飯香 系難以形容咁正哈哈 如果四季唔系排隊排到咁癲我寧願去四季食完蠔餅 再去興記食飯-_-
10點幾入到興記 都唔洗等位
一支公 嗌左2樣野
鳳爪排骨飯($23)
細蠔餅($20)
蠔餅好快就到
哈哈 如果四季唔系排隊排到咁癲
我寧願去四季食完蠔餅 再去興記食飯-_-
2011-01-06
2011-01-05 17 瀏覽
2011的第一個晚上,來到廟街吃炭燒煲仔飯,是女友和她的朋友選擇的。在廟街,最多店子是興記,今次是坐在街上,完全是吃風味的。好彩的是六時已經坐下,到了晚市時間,人流越來越多,就算那麼多分店的興記,也有一條長龍,四季只有一個大場,排隊的人更多。點了四個煲仔飯,分別是章魚肉粒、窩蛋肉餅,咖喱斑塊和海鮮。先說飯,我是看到他們用炭燒的,不知為什麼在飯中吃不到炭燒的香味,有點可惜。飯焦只有少許,好彩是好吃的。另外,這兒的豉油不會死鹹,就算自己重手了無傷大雅。四個煲仔飯,章魚肉粒煲仔飯和海鮮煲仔飯感覺上乾了點,而章魚帶出香味,所以還有可取之處,窩蛋肉餅煲仔飯有滑蛋混在飯中,飯變得濕一點,不錯。最好竟然是咖哩斑塊煲仔飯,一開始感覺水汪汪,當你混汁後就不會覺得太多,咖哩汁味道香濃討好,想不到的是斑塊不覺得有炸過,就是軟淋滑溜好吃,也算是是晚的小驚喜。今晚來其中一個原因就是為此。蠔餅,曾經喜歡過,不過現在覺得太油膩了,如果要比較,蠔餅比蝦餅要好,起碼蠔軟淋一點,有點肥美的感覺(今次只有丁點),蝦是無味又細,感覺就如吃蛋餅一樣。豉汁炒蜆,最重要也是豉汁,有一定的辣度令汁更加惹味,可以的。時菜海鮮湯,有不少
章魚肉粒,餸的份量偏少
四個煲仔飯,章魚肉粒煲仔飯海鮮煲仔飯感覺上乾了點,而章魚帶出香味,所以還有可取之處,窩蛋肉餅煲仔飯有滑蛋混在飯中,飯變得濕一點,不錯。最好竟然是咖哩斑塊煲仔飯,一開始感覺水汪汪,當你混汁後就不會覺得太多,咖哩汁味道香濃討好,想不到的是斑塊不覺得有炸過,就是軟淋滑溜好吃,也算是是晚的小驚喜。今晚來其中一個原因就是為此。
好像湯!!撈後剛剛好
太油了,比較來說蠔餅比蝦餅好
時菜海鮮湯,有不少菜和海鮮,海鮮都是細細的墨魚、蝦等等,吃到有沙,湯底比較清,個人不太喜歡。

在這兒吃煲仔飯的確挺有風味的,爆場也很正常吧。不知何時,找到朋友有興致到上環吃煲仔飯呢? 其實我想試一次已矣。
好像湯!!撈後剛剛好
  • 咖哩斑塊煲仔飯
首先要先說明一件事,我上面留的等待時間十分鐘也是我們從坐下到離開的時間。這天晚上因為老公要去廟街買東西,所以就順便約了媽咪一起四人去這家興記吃晚餐。剛到店裡,我們被帶靠裡面的五張桌子的座位坐,我們四個人坐兩張桌,另外還有三個人也像是一家人,坐在裡面一邊,另一邊還有三個空位。我們才剛坐下沒多久,就聽到一位送菜阿嬸在咆哮,我回頭一看,就看到她在對一位大約十多歲的小女生語氣很兇惡的說:「這不是妳點的嗎?妳明明點的是這個的啊!」小女生一臉驚恐及不知所措的表情,呆呆的坐在那。當時我沒想太多。可是接著,又聽到那位阿嬸對著我們旁邊的那一家人咆哮,並破口大罵他們:「你們三個人為何坐六人枱?」那一家人很莫名其妙地回答:「明明是你們帶我們坐這裡的。」那位阿嬸聽了後還很兇惡地叫他們立即起來到旁邊再排隊等位,接著那一家人其中一個女生說:「明明是你們帶我們坐這裡的,現在又要我們起來再排隊,這是什麼道理?是否多生意得滯,所以這樣的態度對待客人。」沒想到這位大嬸還可以理直氣壯地咆哮:「叫你們過來排隊就排隊,後面有六個人,你們只有三個人。」氣得這家人拿起手袋就走,還說從此再也不來了。生意多,也不需要這樣吧!這六個客人

這六個客人走到坐位上準備坐下,原來有七個人,所以少了一張椅子,我們好心讓這七個人坐進去,沒想到這位大嬸順手把我們的椅子遞給他們坐,我們見到這個情況就說:「這是我們的椅子。」沒想到這個大嬸很兇的回頭瞪著我們說:「那又怎樣?最多待會拿椅子給你們。」我心想:「難道人多就大晒?人少的客人來吃飯就不是客人?是否只有一個人就不得到這店吃飯?」

氣得我們也拿起手袋就走,這十分鐘內,雖然來了七個客人,但這位大嬸也在短短時間內氣走不少客人,表面上我們是少數的客人,但在我們的背後有不少親朋好友,一傳十,十傳百,結果可想而知會是怎樣。

我和我的家人決定從此再也不會到這家店吃飯,反正廟街煲仔飯多的是,未必要到這家店受氣吧~
2011-01-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 一肚子氣
2010-12-28 26 瀏覽
未夠下午6點, 大把坐任坐, 店員剛剛晚飯時間, 要等佢地食完先至幫我哋寫菜.6PM過後, 好快無晒啲坐, 店員食完晚飯就開始勁落單.叫咗幾個煲仔飯 + 蠔餅 + 菜 : (窩旦)牛肉餅 : 生旦要+$2, 牛肉份量比想像中較少. 飯是一粒粒的, 我最意呢款飯.梅菜肉餅 : 肉餅好一般.排骨腊腸 : 排骨較肥, 呢個我無食...鱔片 : 只有4片, 仲要好薄, 有啲呃錢嘅感覺. 蠔餅 (大) : 剛剛整起, 香脆, 好味.菜 : ok啦.食完有少少失望, 因為真係又幾普通, 我朋友話屋企樓嗰檔都好食過呢到, 還好價錢唔係太過貴.當離開菜館, 舖外大排長龍, 唔只呢間大排長龍, 周圍嘅食店都好多人排隊, 不論牛雜或牛仔面都好長龍, 真係有點驚訝 !!註 : 附近嗰間"四季煲仔飯"都好多人排隊架 !!
6PM過後, 好快無晒啲坐, 店員食完晚飯就開始勁落單.
叫咗幾個煲仔飯 + 蠔餅 + 菜 :
梅菜肉餅 : 肉餅好一般.
排骨腊腸 : 排骨較肥, 呢個我無食...
鱔片 : 只有4片, 仲要好薄, 有啲呃錢嘅感覺.
蠔餅 (大) : 剛剛整起, 香脆, 好味.
菜 : ok啦.
註 : 附近嗰間"四季煲仔飯"都好多人排隊架 !!

餅焦
2010-12-26
  • 蠔餅; 窩旦牛肉餅
2010-12-28 17 瀏覽
我地去到揀坐出露天位置~原本覺得幾好feel架~不過見間間食店既店員都忙於大聲拉客而興記既店員仲拉客拉到有d挑釁性~預左遲早會爆發衝突~果然坐落無耐就炒大鑊啦!我地坐低就先叫啤酒~等左10分鐘+3次催促都仲未送到..真係火都黎埋!仲話要7:30pm交檯~因為有人黎掃場喎~依晚我地叫左..田雞臘鴨煲仔飯 - 臘鴨超油膩又柴皮..味道仲超鹹添田螺 - 味道一般..唔夠香辣炸蝦餅 - 又係超多油!(更多相片 - http://hk.myblog.yahoo.com/yanomi_chung/article?mid=74898)

仲話要7:30pm交檯~因為有人黎掃場喎~依晚我地叫左..
田雞臘鴨煲仔飯 - 臘鴨超油膩又柴皮..味道仲超鹹添
田螺 - 味道一般..唔夠香辣
炸蝦餅 - 又係超多油!

2010-11-26
約左朋友一齊食飯, 朋友又話想食煲仔飯,所以就去左廟街,平時系去開另外果間的,但系上次同朋友食飯話呢間好食d,所以今日就拉埋朋友試呢間,一入到去坐低就決定要咩飯了,岩岩好有個姐姐經過,叫完坐向度傾計,但事關兩個人都好肚餓,諗住無飯食,叫碟菜食住先....點知叫左9次個阿姐都話等下啦!最後有一個負責收錢的姐姐入黎先落到單....等左20分鐘左右先黎一個北菇滑雞飯, 再過5分鐘再黎一個窩蛋碎牛飯, 但系無俾蛋...個姐姐話轉頭俾反...點知...等左5分鐘都未黎...叫反個姐姐...佢先講話系喎再拎俾我地... 北菇滑雞飯好多料,雞好滑~!!! 但系d 北菇有小小乾.... 窩蛋碎牛飯d 碎牛好香, 好林, 好味! 腐乳炒通菜, 好香, 但向最底的菜葉有d "梅"....但有一樣要講的系, 可以d 煲用得多, 所以就算無咩飯焦d 飯食落都有陣燶味..呢一點好扣分..總括上野食無咩特別, 但系叫野食就真系要睇你好吾好彩了....
約左朋友一齊食飯, 朋友又話想食煲仔飯,所以就去左廟街,
但事關兩個人都好肚餓,諗住無飯食,叫碟菜食住先....
點知叫左9次個阿姐都話等下啦!

最後有一個負責收錢的姐姐入黎先落到單....

窩蛋碎牛飯d 碎牛好香, 好林, 好味!
腐乳炒通菜, 好香, 但向最底的菜葉有d "梅"....

2010-12-13
旅居美國38年,每次返港總會到廟街逛逛發掘新玩意... 每次看到人頭湧湧的食肆都很想嘗試! 但奇怪的是住在香港的香港人,好像對廟街興趣不大...都不大願意到這裡開飧. 反而相伴的都是從外地回來的親友!這晚男友相伴(說實在男友也是從來不會到這裡逛的更不要說食飯,我真的感激他對我的遷就)...突然想起廟街甚有名氣的興記煲仔飯. 估且一試!!!原來興記已擴張了5間店,差不多半條街都是興記! 十分誇張!!! 還好的是排隊的秩序還可以且大約只等了十多分鐘,比想象中快! 店內亞姐動作快捷...清檯出菜一概包辦! 幹淨利落! 只是她手中有一條不大雅觀的毛巾(抹檯用).......整晚巾不離手! 當她取飲品和飲管給客人時覺得有點近距離不大衛生是晚我們兩人點了窩蛋免治牛肉飯,梅菜肉餅飯,蒜茸炒油麥菜,豉椒炒蜆! 窩蛋免治牛肉飯 : 所謂的窩旦免治牛肉飯,原來是給您一隻雞蛋自己打落飯面, 免治牛肉則是一片牛肉餅, 飯略為水多且沒有飯焦! 梅菜肉餅飯 : 相比之下! 梅菜肉餅飯比窩蛋免治牛肉飯好, 梅菜尚算香,飯粒軟硬適中,唯獨飯焦過焦, 入口有苦味! 蒜茸炒油麥菜 : 豪無鑊氣!!! 似用水燙的!豉椒炒蜆

蒜茸炒油麥菜 : 豪無鑊氣!!! 似用水燙的!

豉椒炒蜆: 只見到黑漆漆的茨汁! 但完全食不出有豉椒味! 唯一安慰的是沒有沙!

真不明白這店為什麼會長期有人排隊??? 不過感到安慰的是看到這店在Openrice大部份都給不好的評語,這証明 Openrice的食評家有一定的水準,不會人云亦云!!!
統一廚房
沒有飯焦的煲仔飯
太有焦味的煲仔飯!!! 得一個字"苦"
很難想象這是炒的! 比在家更無鑊氣!!!
完全沒有豉椒味茨汁!
2010-12-12
$130.00
  • 煲仔飯豉油 $30/一瓶
天寒地凍, 梗係要食下飯暖下個肚啦. 突然想食煲仔飯, 即刻上網查下邊間煲仔飯正啦...d 人推介廟街興記, 即刻約bf 放工去食...嘩~ 一入鴉打街, 先見到第一條龍, 係排"四季"o既, 隔離有另外一條小龍, 係排"興記", 打電話俾男友: o畏, 你係邊呀 ? 又話到o左 ?男友: 係呀, 呢到有成5, 6間興記, 我都唔知邊間係真, 我宜家排緊廟街最長龍果間興記呀....無錯, 一入廟街, 抬頭一望, 真係間間都叫興記, 走去問d 阿姐, 佢話唔係間間係真o架, 有d 係假冒o架....等o左半句鐘, 終於等到入去坐. 環境十分狹窄, 但地方尚算乾淨.叫o左: 潮州蠔餅(小) $20 正喎, d 蠔大大隻, 個脆漿唔厚, 雖然只賣廿蚊, 但一d 都無欺場 黃鱔白鱔煲仔飯 $40: 都正喎 ~ 白鱔同黃鱔好新鮮喎, 好彈牙, d 飯有糯米味, 但d 飯焦太燶, 食唔到 章魚雞粒煲仔飯 + 臘腸: $30 呢個ok, 條臘腸一般, 章魚雞粒太少, 但飯好乾身
d 人推介廟街興記, 即刻約bf 放工去食...
等o左半句鐘, 終於等到入去坐.
環境十分狹窄, 但地方尚算乾淨.
叫o左:
潮州蠔餅(小) $20
黃鱔白鱔煲仔飯 $40:
章魚雞粒煲仔飯 + 臘腸: $30
呢個ok, 條臘腸一般, 章魚雞粒太少, 但飯好乾身

蠔餅
淋完豉油, 要蓋上蓋焗一陣先好食呀 ~
煲仔飯o既靈魂 - 豉油呀 ~
白鱔黃鱔1煲仔飯
章魚雞粒臘腸煲仔飯
2010-12-08
30 分鐘 (堂食)
蠔餅
淋完豉油, 要蓋上蓋焗一陣先好食呀 ~
煲仔飯o既靈魂 - 豉油呀 ~
白鱔黃鱔1煲仔飯
  • 潮州蠔餅
  • 黃鱔白鱔煲仔飯
2010-12-06 60 瀏覽
我哩排成日都好心思思相要去食煲仔飯所以就特登搵個weekend去多次啦!不過今次因為星期日去所以超多人好採因為得兩個人去所以好快攝到有位哈哈哩個超正嘅我每次都會嗌嘅飯ok啦不過耐耐耐耐耐耐!30minutes哩個都唔錯嘅recommended哩個我冇食因為我驚敏感但係我個friend一個人食晒所以認該唔錯好似上次正啲雖然平日去乜都可啲但係我都recommend嘅!!!
我哩排成日都好心思思相要去食煲仔飯
所以就特登搵個weekend去多次啦!
不過今次因為星期日去

哩個都唔錯嘅recommended
東風螺

聖子

好似上次正啲
雖然平日去乜都可啲但係我都recommend嘅!!!

2010-12-05
5 分鐘 (堂食)
東風螺
聖子