2010-11-23 54 瀏覽
天氣凍o左, 自自然然就諗起煲仔飯~由旺角行過來只不過係10分鐘左右~點了個臘味煲仔飯+煎蠔餅+海鮮瓜粒湯~臘味煲仔飯: 煲仔比出面的煲仔飯細小, 臘味都麻麻地.......唔係好多飯焦....煎蠔餅: 煎得幾好, 不會太黑~蠔就少了一點吧海鮮瓜粒湯: 食完油膩+煎炸食物, 都係飲返碗清清地的瓜粒湯~正~
天氣凍o左, 自自然然就諗起煲仔飯~

由旺角行過來只不過係10分鐘左右~

點了個臘味煲仔飯+煎蠔餅+海鮮瓜粒湯~

煎蠔餅: 煎得幾好, 不會太黑~蠔就少了一點吧

海鮮瓜粒湯
煎蠔餅
臘味煲仔飯
2010-11-06
10 分鐘 (堂食)
海鮮瓜粒湯
煎蠔餅
臘味煲仔飯
2010-11-14 11 瀏覽
以上o既20分鐘唔係等枱係等野食~~~ 唉~~~冇諗過要等咁耐~~~ 其實都唔算好多人但就要等咁耐~~~ oh~~~ 豬頸肉煲仔飯, d飯好硬, 而且唔知點解d飯好白, 真係得幾舊仔豬頸肉law ;( 好彩o既係佢夠味咋, 如果唔係真係想喊~~~ 千呼萬喚嫁ma, 點知第一煲會咁令人失望!!!炒聖子就覺得有d被搵笨, 因為成$50就好細碟~~ 得o個幾舊仔咁............唉~~~佢話因為係中size, 所以貴$10!!!菜心炒牛肉, 唔夠火喉, 我覺得佢地配合唔到, 好似食緊兩樣野咁.................唉~~~最後o既細蠔餅就average啦~ 唔會太厚粉, 不過自己唔太鍾意食蠔所以都係試左好少o者..............!!!今次試lee間係因為食開o向隔離O個間太多人, 要等好耐排哂隊咁, lee間又唔洗等wor...........不過下次都係食番食開o個間會有保證d~~~

一般~~~
幾白~~ 因為太少配料啦~
另外兩款, 不過不失~~~
2010-11-11
30 分鐘 (堂食)
2010-11-14 30 瀏覽
我哋兩個男仔去食冬天去食時令嘅煲仔飯啱晒嗌咗蠔餅羊腩煲辣酒聖子章魚雞粒煲仔飯加蛋加臘腸潤臘各一一碟通菜支裝忌廉同可樂七點到唔使等位啲野全部十至廿分鐘到都ok差唔多食到一半個煲仔飯先嚟,時間arm arm好服務:唔會話酒店級但係都合格環境:坐街,好有feel衛生:尚可,起碼見唔到老鼠甲由,又冇肚柯
2010-11-02
蠔餅:蠔肉唔會太多或太少
通菜:普通嘅菜
辣酒聖子我覺得係咁多樣野最好
羊腩煲好又羊味正!
支裝忌廉:爆有氣,正!
可樂good
章魚雞粒煲仔飯加蛋加臘腸潤腸各一,隨臘腸潤腸唔好食之外章魚雞粒超香,又有飯焦,抵讚
  • 羊腩煲
  • 辣酒聖子
  • 章魚雞粒煲仔飯加蛋
  • 支裝忌廉
  • 支裝可樂
2010-11-13 5 瀏覽
椒鹽軟殼蟹︰本人第一次食軟殼蟹,不過完全食唔出有任何味道,應該係雪藏貨是也。如果冇記錯的話,好似收$60蚊咖,貴!蠔餅︰我同友人一致覺得,個蠔餅同以前差好差。炸得一啲都唔脆,而且仲好油。好懷疑佢炸時啲油唔夠滾。蒜茸炒豆苗︰完全食唔出有蒜茸,唔通真係『溶』入哂落啲菜度?臘腸雞煲仔飯︰臘腸同雞都幾好,但分量同以前就真係差得多喇。而且唔知是夜係咪師傅失手,食到尾時見到啲多飯都『痴』哂底,同埋好燶呀。田雞煲仔飯加膶腸︰分量不用多提。田雞幾好味,膶腸食唔出有乜特別,不過好好彩幾乎舊舊田雞都『啖啖肉』咖。反而呢煲煲仔飯就好得多,冇『痴』底同埋冇燶。以前,每年冬天都會去興記食煲暖笠笠嘅煲仔飯,還記得對上果次去興記,都只係上年冬天嘅事。事隔一年都未夠,但食物水準真係下降咗好多,對唔住喇興記,我與友人都將會離你而去喇。
蒜茸炒豆苗︰完全食唔出有蒜茸,唔通真係『溶』入哂落啲菜度?

差 --- 在於太燶
可以接受
2010-10-29
2010-09-29 12 瀏覽
去完廸士尼, 出番旺角, 晚餐去咗廟街”興記”食飯。食物:蠔仔餅 (大):都好多蠔仔, 又幾香口。不過唔知係唔係太油, 所以都幾滯。椒鹽魷魚:炸得好味, 好香口。螺:ok 啦, 都幾大碟。9菜:我唔食的, 無評語。蜆:對我嚟講, 太辣。同埋, 都幾多係得個殼無肉的。哈。炒麵:本來友人叫呢個都係為咗飽肚d, 估唔到呢個最好食。佢唔似出面果d咁炒到一嚿嚿, 佢好乾食, 條條麵都”分到好開”, 條條麵都有豉油味。好味。Service: 一般啦, 當你喺門口時, “一班”阿姐就好好口咁”推介”你入佢地店內食囉, 一坐低就唔得閒理你。環境:一般啦, 又唔係話會好唔乾淨果d。食物:都ok。
去完廸士尼, 出番旺角, 晚餐去咗廟街”興記”食飯。
食物:
椒鹽魷魚:炸得好味, 好香口。
螺:ok 啦, 都幾大碟。
9菜:我唔食的, 無評語。
蜆:對我嚟講, 太辣。同埋, 都幾多係得個殼無肉的。哈。

2010-09-09
2010-09-26 5 瀏覽
普日既興記,久唔久既都會來食,事關真係平價煲仔飯選擇,$18一個煲仔飯又平又好食,依家既質素只能說是平平無奇,以前既興記煲仔飯勁好食,點好食?d料好多,成個面都係餸!老實講,明白依家所有物價都貴,但你偷工減料真係好覺,你估d食客盲嫁咩?!記得食臘味飯一定要叫佢免切!!如果唔係得幾片,以前都有成3~4舊臘腸有1舊長既潤腸,但依家....你睇相就知啦!!唔知點解依家d師傅係無耐性定咩....d飯上到來只係岩岩好熟左,但唔夠熱,同埋無飯焦....最令我失望就無飯焦不過有機會行過都會再食既,因為又平又可以填到肚嘛!

最令我失望就無飯焦

不過有機會行過都會再食既,因為又平又可以填到肚嘛!
平平
2010-09-18
35 分鐘 (堂食)
2010-09-16 6 瀏覽
是夜經過廟街,與友人們一起走進興記記得當年味道是不錯的..當然衛生是沒有保障但自從金融海嘯後...味道也一起變了是夜點了的菜:炒花甲($40)蠟味煲仔飯 ($25)蠔餅(細) $20兩塊 ,$40 4塊比起上次來吃有進步..不過蠟味的份量少了而且蠔餅的粉好像多了--服務方面依然是沒下單就很好..下單後便不理會--夏日沒有冷氣到這裡還真有點受不了不過煲仔飯..也沒有多少地方比他好吃所以整體還是不過不失
是夜經過廟街,與友人們一起走進興記

記得當年味道是不錯的..當然衛生是沒有保障

但自從金融海嘯後...味道也一起變了

是夜點了的菜:

炒花甲($40)

蠟味煲仔飯 ($25)

蠔餅(細) $20兩塊 ,$40 4塊

比起上次來吃有進步..

不過蠟味的份量少了
而且蠔餅的粉好像多了--

服務方面依然是沒下單就很好..
下單後便不理會--

夏日沒有冷氣到這裡還真有點受不了
不過煲仔飯..也沒有多少地方比他好吃
所以整體還是不過不失
2010-09-13
2010-08-28 7 瀏覽
有日放工想食煲仔飯,得一個人,就搭去油麻地廟街食,又平又地道。之前成日食四季,不過佢地的蠔餅太乾太硬,所以去左較多野食。都係嗰句,人多上菜慢自然在所難免。排骨臘腸煲仔飯($23): 一般啦,好似比較濕。而且唔夠飯焦。不過排骨幾多肉汁。蠔餅($20):雖然無咁炸,亦都幾好食。 但,都係嗰句,自然吸左好多油。 其實這裡的出品都可以,但因為佢地做太多枱客,所以要好有耐性。

蠔餅($20):雖然無咁炸,亦都幾好食。

但,都係嗰句,自然吸左好多油。

3 分鐘 (堂食)
2010-08-06 6 瀏覽
朋友帶我唻呢間食,話呢間好正,一定要唻食一次一到門口,條隊長到成條蛇咁,於三十度的天氣下等成個幾鐘真係唔好受終於到我地啦,入到去又熱,好似冇冷氣咁,環境食具等係十分烏糟的D員工唔知係咪太熱所以心情差,佢地真係好惡,唔休做咁款D煲仔飯都OK既~但未至於朋友話既好正囉不過幾有香港風味既呢餐真係麻麻,食得唔係幾開心希望我呢個朋友唔好再帶人唻食
朋友帶我唻呢間食,話呢間好正,一定要唻食一次

D員工唔知係咪太熱所以心情差,佢地真係好惡,唔休做咁款

D煲仔飯都OK既~但未至於朋友話既好正囉

不過幾有香港風味既

呢餐真係麻麻,食得唔係幾開心

希望我呢個朋友唔好再帶人唻食
2010-07-04
70 分鐘 (堂食)
2010-07-27 9 瀏覽
去左in's睇toy,,之後一支公去左呢間野試下..前排去過附近四季xxx就唔錯..個陣行個下廟街都見好多人..所以今次唔諗咁多試下..(門口阿婆好煩:由頭到尾叫喊:食飯就黎興記!..)我聽得多彷彿聽到:有錢就黎興記! / 黎廟街就要黎興記!點知唔值咁大聲浪..蠔餅20$ 麻麻地..無四季咁好食..主要係個餅囉..d蠔分開食好難做到無味既..之後就咩鎮店5大煲仔飯之一(咖哩牛腩煲仔飯)30$的確未試過咖哩汁撈既煲仔飯..點知..飯係ok...軟硬似返煲仔飯..亦有d香味,.,飯蕉都有dd..唔算好癡...但其實我唔識欣賞飯蕉..有無都無所謂...牛份量唔多..有4~5舊左右..但都ok有味..總結..如果要食埋蠔餅先滿足..唔駛諗.. 一定唔會係呢間..齋食飯可能仲有下次既..睇情況啦..環境同衛生都扣分..台係窄..而且台布好舊下..至難頂係坐落有陣異味..但d飯黎到好彩蓋過陣味..唔係肯定食唔落..
點知唔值咁大聲浪..
之後就咩鎮店5大煲仔飯之一(咖哩牛腩煲仔飯)30$
的確未試過咖哩汁撈既煲仔飯..點知..
齋食飯可能仲有下次既..睇情況啦..

2010-07-25 188 瀏覽
i was wondering howcome this place is so crowded no matter winter or summer.they hv a few store @ temple street but yet still needa line up for so long to get in..and it takes F-o-r-e-v-e-r to wait for the food.i suggest to order a bottle of beer or two for killing time..the food was not bad..esp winter time. the oyster cake portion is HUGE. the clams juz normal..can taste alot of sandsclaypot rice is gd... esp i add $5 or $10 to change it to sticky rice..but still..the environment is SO BADthat
that last time my western friend use "Ghetto" to describe this place..haha
ah well..
clay pot rice
oyster cake + clams
clay pot rice
oyster cake + clams
2010-07-23 41 瀏覽
夜晚去完書展搵野食....朋友推薦興記接近十一點幾,又落完大雨,人客不多望下Menu...門口所講ge $18煲仔飯只有數款....咩排骨煲仔飯 =.= 一個餸....望到都唔想叫反而 $23,25,30 個d 多好多choice一行4人,點左北菇滑雞煲仔飯 ($25)窩蛋牛肉煲仔飯($25)蠔餅(細) $20兩塊 ,$40 4塊等左一陣...先黎蠔餅....原本擔心兩塊4人唔夠分....一睇....咦,好大塊喎....掛住食....無影相tim...蠔餅d 蠔雖然細,不過都有汁....好鮮味,配合辣椒醬真係match ga 食食下我諗圯台灣ge 蚵仔煎食到咁上下,個煲仔飯就黎la 用一個金屬蓋"cup "住....煲仔飯好熱....友人的窩蛋牛肉煲仔飯,蛋是另外一隻生蛋,自己打落去食落好重牛肉味....自己ge 北菇滑雞煲仔飯不錯.....北菇好多汁....一個人肚餓食剛剛好另帶一提service 都幾好ar ,個阿姐一開始任我地坐,遮又任我地擺落第二張"台"我地叫佢幫我地開蓋ar ,打蛋ar 都肯service算係咁la
夜晚去完書展搵野食....朋友推薦興記

接近十一點幾,又落完大雨,人客不多

反而 $23,25,30 個d 多好多choice

一行4人,點左

北菇滑雞煲仔飯 ($25)

窩蛋牛肉煲仔飯($25)

蠔餅(細) $20兩塊 ,$40 4塊

掛住食....無影相tim...

食食下我諗圯台灣ge 蚵仔煎

食到咁上下,個煲仔飯就黎la

用一個金屬蓋"cup "住....煲仔飯好熱....

友人的窩蛋牛肉煲仔飯,蛋是另外一隻生蛋,自己打落去
食落好重牛肉味....

自己ge 北菇滑雞煲仔飯不錯.....北菇好多汁....

一個人肚餓食剛剛好

我地叫佢幫我地開蓋ar ,打蛋ar 都肯

service算係咁la

北菇滑雞煲仔飯
2010-07-22
10 分鐘 (堂食)
北菇滑雞煲仔飯
  • 蠔餅
於九龍公園游完水, 肚子響了起來,由朋友帶路,第一次到興記吃蠔餅及煲仔飯.$40 一大碟蠔餅, 添些辣椒醬調味,吃下去感覺不錯.叫了五款煲仔飯, 開蓋, 澆鼓油, 芬香撲面.其中一個飯打了一隻蛋下去.五個飯味道也是差不多,惟獨章魚的味道特別夠香, 入味!一個煲仔飯價錢只是 $18~$30,味道不錯, 仲想點!?
於九龍公園游完水,
肚子響了起來,
由朋友帶路,
第一次到興記吃蠔餅及煲仔飯.

$40 一大碟蠔餅, 添些辣椒醬調味,
吃下去感覺不錯.

叫了五款煲仔飯,
開蓋, 澆鼓油, 芬香撲面.
其中一個飯打了一隻蛋下去.

五個飯味道也是差不多,
惟獨章魚的味道特別夠香, 入味!

一個煲仔飯價錢只是 $18~$30,
味道不錯, 仲想點!?

大大碟蠔餅
各款煲仔飯
2010-07-08
$37.1 (晚餐)
大大碟蠔餅
各款煲仔飯
2010-06-24 3 瀏覽
話說早於半年前行經此鋪見人龍一大條原以為派米實為特價10蚊一煲所以有此等食人龍可惜當時肚已填飽亦無興趣等待因此未有緣一試機會終於到來適逢家缺水電友人亦大動煲仔癮怎能因為天氣炎熱而錯失良機老世一句幾多位終於可以一入煲仔之地夏天為大地帶來雨水但令商鋪小左好多水因為落雨濕濕人都唔多粒老世任我地坐特價不再人龍不再但價錢只係18蚊起跳我地3個人叫左三個煲仔飯22個有兩樣餸+埋5蚊油菜每人25蚊到埋單入面d服務員同間鋪一樣年紀都偏大大多都是老奶奶與嬸嬸好有家族式生意ge感覺而且笑容又好禮貌又好點完飯等一陣就有得食Lee到好得意黎完d野食就收錢食具就唔多衛生仲有d野痴係匙更上面而碗老舊得黎有d蹟洗唔甩而茶更不可喝相反食品上煲仔飯水準一流我點了潤腸滑雞煲仔飯飯有飯焦的味道但一點也沒有烤焦雞真的很滑我朋友吃了小小潤腸就有d酒味但我食唔出但味道一流明明很油但食唔到油膩ge味道跟煲仔飯飯很配合一個煲的份量其實不算多但一個人吃不完兩個人會太小油菜熟ge程度非常好不會太淋不會太硬5蚊一碟個份量都唔小連朋友都說這裡真係很不錯有機會他也帶朋友來
話說早於半年前行經此鋪見人龍一大條

連朋友都說這裡真係很不錯
有機會他也帶朋友來
2010-06-23
2010-06-13 18 瀏覽
兩三年前其實重係好好味既, 但係呢排再去, 飯份量不多, d 料又少, 時有飯焦時冇飯焦, 即係質素唔平均. d 可樂同啤酒又唔凍既, 即係管理出問題. 叫左炒蜆, 菜心炒腊味, 窩旦牛肉煲仔飯, 小菜的質素反而好過煲仔飯, 但小菜又未去到大排檔小炒的質素... 兩頭唔到岸, 以呢個價錢確實唔值, 我搵唔到原因要再去喇, 希望老闆睇到, 會留意下d 管理, 令廟街煲仔飯返返黎!
2010-06-12