2020-09-05 61 瀏覽
一口西多🤤$15店員推介咗朱古力醬😉又真係好夾好好食😊西多新鮮即叫即炸😋啱啱好一啖一舊,非常香口👍碗仔翅😎$20用料都幾足,賣相都唔錯👌唔會太稀,味道濃郁,冇味精😏加上有冬菇絲、木耳絲、粉絲等😉口感豐富,的確幾好飲😛燒賣😆$8/6粒咖喱魚旦😋$8/6粒有水準,魚旦彈牙入味😝燒賣唔會係好粉嗰種👍而且加上自家秘製醬汁🤤確實特別惹味😊春卷😉$12/5條咖喱角😁$12/5隻老實講真係好耐冇食🙈估唔到咁脆口😜真係新鮮炸出嚟🥳香腸☺️$4貢丸👍$12/3粒興華美食 (紅磡)紅磡差館里15B號地下1號舖
一口西多🤤$15

店員推介咗朱古力醬😉
又真係好夾好好食😊
西多新鮮即叫即炸😋
啱啱好一啖一舊,非常香口👍

碗仔翅😎$20

用料都幾足,賣相都唔錯👌
唔會太稀,味道濃郁,冇味精😏
加上有冬菇絲、木耳絲、粉絲等😉
口感豐富,的確幾好飲😛

燒賣😆$8/6粒
咖喱魚旦😋$8/6粒
有水準,魚旦彈牙入味😝
燒賣唔會係好粉嗰種👍

估唔到咁脆口😜
真係新鮮炸出嚟🥳

香腸☺️$4
貢丸👍$12/3粒

興華美食 (紅磡)
紅磡差館里15B號地下1號舖
2020-09-05 44 瀏覽
👩🏻‍💻行咗一陣,遠遠就見到興華兩個大字,店舖前面有唔少人排緊隊,於是就停落嚟👀睇吓佢哋係食乜,佢哋賣嘅食物,係我幾懷念嘅車仔麵🤤同埋一啲特色小食🍢🍗🍜,店員忙裏忙外默契十足👍🏻企咗一陣已經聞到好香嘅食物味道🤤諗都無諗就決定晚餐就食呢間啦👍🏻😋​店面提供點餐單,諗好食咩剔完交俾店員,唔洗十分鐘就可以拎返屋企慢慢食😋💕​​p.s:店舖主要外賣為主,堂食只設數個坐位。​​🍗興華炸髀​🌟炸脾大大隻,啖啖肉🤤椒鹽味香氣撲鼻,配上甜豉油,味道出奇好食😋但始終係豉油,少量沾上比較可口☺️雞髀炸得熟之餘肉質並沒有過硬的情況👍🏻😋沒有冰鮮味👍🏻​​🥟咖哩角​🌟炸得啱啱好😃唔燶就已經唔錯,無咩特別​​🍢墨魚咀​🌟醮咗蒜蓉一齊炸,第一次食到呢種做法😋椒鹽蒜惹味、口感十足,入口方便,不黏牙;墨魚咀彈牙爽口👍🏻‼️整體唔錯既小食😋👍🏻

p.s:店舖主要外賣為主,堂食只設數個坐位。​

🍗興華炸髀​

🥟咖哩角​
🌟炸得啱啱好😃唔燶就已經唔錯,無咩特別​

🍢墨魚咀​
2020-09-04
  • 興華炸脾
2020-08-31 36 瀏覽
今日試咗小店必試食物—》香港人下午茶餐其中一個必食食物-》炸雞脾!性價比高又有heart嘅小鋪! 良心價!新開小食店, 衛生情況超良好,店員亦好有禮貌, 招牌即炸生炸雞翼脾,外脆內Juicy, 雖然就咁食都好食, 但加埋佢嘅配汁, 吊吓味再好味啲, 值得一試! 小食店😋眼見餐牌上仲有好吸引嘅炸魷魚鬚同墨魚咀, 無奈購買時間接近晚餐時分, 食唔到咁多,要留肚食飯, 唯有下次再試✨✨✨😍😍😋😋I Will be Back!✨✨
2020-08-29
10 分鐘 (外賣自取)
$34.5 (下午茶)
  • 生炸雞脾
2020-08-30 36 瀏覽
位於紅磡差館里15B地下1號舖的興華美食,主打港式小食,也有車仔麵餐。店鋪門口擺放了店單紙,寫好了就可以交給店員並付款。另外,也可以打電話先下單,之後到店自取小食。當天,也有不少住在紅磡的市民,穿著居家服和拖鞋,過來買小食。點了三款小食,約等候十分鐘,食物就有了。小食即點即炸,熱騰騰的,相當脆口。 店員的態度也相當有禮和友善。墨魚咀 - $15一份墨魚咀約有五粒,這款小食較為少見,充滿嚼勁但又不會太硬。日式炸雞 - $15雞肉嫩滑Juicy,不會太過乾。朋友則覺得蒜味濃厚,醃得相當入味。三件炸雞的尺寸也比想像中大。椒鹽炸燒賣 - $12表面撒了不少椒鹽粉,頗為惹味,而且燒賣也不會炸得太過硬,外面脆,裡面煙煙韌韌。

墨魚咀 - $15

日式炸雞 - $15

椒鹽炸燒賣 - $12
2020-08-29
2020-08-26 2992 瀏覽
一段時間無嚟黃埔,但嚟親我都一定會行嚟差館里,因為呢邊有多間隱世小店🤭,包括車仔麵、串燒、芋圓同魚蛋燒賣等。不過今日我見到一間同呢條小巷原來格調唔同嘅小店-「興華美食」,雖然賣嘅食物都係屬港式小食類,但唔同嘅係佢係由一班年輕人主理,而且仲有大大幅Memo紙牆,你懂的💛。小店主要做外賣🥡,但其中一邊都有小量枱櫈可以堂食,不過天氣咁熱就有啲辛苦,不了。等食物期間,唔少街坊行經都放慢腳步停低睇有乜食,其中有啲更自備器皿購買食物👍,睇嚟係熟客。興華炸脾($27/隻),老闆介紹生炸雞脾係佢哋嘅招牌名物🍗。由於劏開咗炸,所以炸出嚟面積好大,但就唔算厚身。雞肶炸得好香口,如果加啲辣椒粉食會更正。碗仔翅($20/碗),碗仔翅係其中一樣好出色嘅港式小食🤤。大大碗碗仔翅加入胡椒粉同醋後,變得非常惹味,而且本身好足料,唔錯。墨魚咀($15/份),🐙炸墨魚咀無得輸,口感遠勝雞軟骨,因為既彈牙又有咬口,但就唔會太硬。如果唔係今時今日要戴口罩,喺街倒入口食會好爽😋。魷魚鬚($28/份),🦑魷魚鬚就相對失色啲,因為比較細條,同埋份量偏少(雖然我食咗兩條先記得影相),不過味道都OK嘅。總括嚟講,雖然小食店嘅出品未到驚
總括嚟講,雖然小食店嘅出品未到驚為天人嘅水平,但水準絕對唔差,特別推介墨魚咀。另外,老闆同店員們都好好人,並且有熱誠去經營間舖頭。下次嚟開呢頭,我都一定會再幫襯啊😜!
2020-08-16
5 分鐘 (外賣自取)
2020-08-24 82 瀏覽
📍興華美食呢一間店都係紅磡新開嘅小店☺️佢係黎自柴灣開咗40幾年嘅興華茶餐廳開嘅小分店🙆🏻‍♀️新開張無耐就決定去試吓!- 鰻魚汁撈冬+2餸 $28佢哋張餐牌一共有四個麵餐 我就揀咗個特別小小嘅鰻魚汁嚟試吓😆 兩個餸入邊我揀咗牛柏葉同埋水魷🥰 兩個餸煮熟完會放入去咖喱魚蛋嗰度撈一撈再放上去個烏冬入面🤭水魷彈牙 牛柏葉都有咬口🤤 但略嫌鰻魚汁唔夠多 或被咖喱汁搶戲😳 所以鰻魚味唔夠岀🥺炸魷魚鬚 $28$28有一份 數量亦都唔算好多 食落去好酥脆🥰 魷魚鬚彈牙🤤 略嫌鹹咗少少🤭不過整體都幾好食😋炸蝦 $22一份有三大隻🍤 食落去都係酥脆 入邊嘅蝦肉都算多🤤 食落去都幾清甜❤️雖然啲蝦唔算好大隻 但好食😋-總括嚟講呢間店我覺得質素ok👍🏻價錢都算合理☺️ 我上次去到都見到有好多人排隊🤭因為係即叫即整 所以去到都要等一陣先得🙆🏻‍♀️✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評外觀:★ ★ ★ . 5回頭率:★ ★ ★ ☆ ☆抵食指數:★ ★ ★ ☆ ☆
📍興華美食
呢一間店都係紅磡新開嘅小店☺️
佢係黎自柴灣開咗40幾年嘅興華茶餐廳開嘅小分店🙆🏻‍♀️
新開張無耐就決定去試吓!
鰻魚汁撈冬+2餸 $28
外賣自取
炸魷魚鬚
炸蝦
2020-08-24 1339 瀏覽
💛 #紅磡 #興華美食喺紅磡行街,見到一幅鮮艷嘅lennon wall,原來係間新開嘅小食店😚 見都幾多人幫襯應該冇伏,我又試試佢先😋🦑 魷魚鬚 ($28/份)首先叫咗嘅係魷魚鬚, 即叫即炸超正, 雖然等候時間比較耐但都值得嘅😚! 魷魚鬚加咗椒鹽超夠曬香口, 而且入面魷魚仲係好煙un有彈性, 仲有汁流打黎, 認真外脆內嫩呀😋😋🥟 炸餃子 ($22/5隻)餃子都係即炸咖~ 入面有啲鹹鹹嘅肉粒, 餡就唔係好多, 不過隻餃真係好脆, 仲熱辣辣, 影完相都仲冒緊煙咖🤩 呢個價錢幾抵!🐥 芝麻雞翼 ($18/2隻)芝麻雞翼都一樣係香噴噴、熱辣辣咁上枱, 炸到金黃色🤩, 仲有啲白芝麻喺面好靚。估唔到咬落去會覺得肉質好嫩滑, 呢間小食真係唔hea咖🥰呢間係一般外賣小食店, 但出面有張細枱可以坐到兩三個人「堂食」, 想即刻食個快飯都係一個唔錯嘅選擇, 事關佢係有麵揀咖🍜。我本身仲想食一口西多, 但咁啱賣曬冇貨, 如果你哋試咗, 記得同我講返好唔好食呀~😙btw 等嘢食嗰時聽到店員同其中一位客人講佢整某樣嘢食整得唔靚, 唔收佢錢, 也太有心了吧! 好誇張, 比其他店一定照出就算, 呢間真係質素品證呀😙👍
💛 #紅磡 #興華美食

魷魚鬚

🦑 魷魚鬚 ($28/份)

炸餃子

🥟 炸餃子 ($22/5隻)

芝麻雞翼

🐥 芝麻雞翼 ($18/2隻)

btw 等嘢食嗰時聽到店員同其中一位客人講佢整某樣嘢食整得唔靚, 唔收佢錢, 也太有心了吧! 好誇張, 比其他店一定照出就算, 呢間真係質素品證呀😙👍🏻
2020-08-22
炸餃子
2020-08-23 52 瀏覽
今日去開紅磡買嘢,買野之際行到差館里見到呢間小食店,見好多小食,正🤭又有得掃街😍,餐牌見到有4個麵餐,於是跟朋人Order左:- A餐興華炸脾加撈烏冬,- 但雞髀賣晒所以改咗炸雞,炸雞皮薄香脆,咬落肉質嫩滑,唔會太油,加2款小食貢丸跟魷魚,不過不失,烏冬掛汁。- 另外叫左3樣小食忌廉薯餅,一口西多要朱古力味,同埋炸蝦跟友人一齊分享,所有炸物都即叫即炸,脆度十足😋由於價錢真係親民價,故都有很多街坊幫襯.
餐牌見到有4個麵餐,於是跟朋人Order左:

- A餐興華炸脾加撈烏冬,
- 但雞髀賣晒所以改咗炸雞炸雞皮薄香脆,咬落肉質嫩滑,唔會太油,加2款小食貢丸跟魷魚,不過不失,烏冬掛汁。

由於價錢真係親民價,故都有很多街坊幫襯.
2020-08-22
2020-08-21 59 瀏覽
回想小時候經常食街頭美食,今日突然想起小時候的碗仔翅加魚肉兩溝,食番童年回憶🤭.❥ ❥ ❥芝麻雞翼 $18 /2隻呢個真係要讚👍🏻放咗喺紙袋內一段時間依然仲保持到皮脆,鄙薄不特止仲要面層加咗芝麻夠晒香口,裏面雞肉肉質好嫩滑雞油滲出,好 juicy喔😮.❥ ❥ ❥椒鹽薯條 $12成日都食薯條一係就加芝士係面一係就加煙肉芝士,今次就第一次食椒鹽薯條😍雖然未係最脆😄但薯仔係軟身再鋪滿椒鹽粉,鹹鹹地好惹味😝.❥ ❥ ❥兩溝 $22碗仔翅點唔少得加魚肉😁呢間添叔魚滑確實好軟滑😳碗仔翅都好足料木耳、冬菇同粉絲,每一啖都充滿不同層次的口感,每次食碗仔翅都會再加入麻油、浙醋、胡椒粉,更加香味濃郁😋

回想小時候經常食街頭美食,
今日突然想起小時候的碗仔翅加魚肉兩溝,食番童年回憶🤭

芝麻雞翼 $18 /2隻

2020-08-17
椒鹽薯條
兩溝
2020-08-16 59 瀏覽
離遠見到色彩繽紛嘅牆💛, 小妹隻腳仔好自然行左過去參觀下🤭! 難得新鋪頭開張, 小妹又行到有少少肚餓仔, 就決定買少少野食支持下先☺️小食店都好多選擇, 好多都好似幾好味咁😋, 小妹原本揀左熱爆嘅一口西多, 可惜店員話賣晒☹️, 唯有下次再番嚟試過啦!鰻魚汁撈冬🍜配料叫左水魷🐙同珍寶腸片, 同一般撈麵比, E個鰻魚汁撈冬味道比較清淡, 味精感唔多, 烏冬食落去有咬感,份量唔算十分多, 岩哂d比較細食嘅女仔, 水魷吸左d鰻魚汁, 鮮味可口, 司華力腸外皮幾脆, 而且味道比較濃!炸魷魚鬚🦑油炸嘅香味已經深深吸引左小妹去叫, 炸魷魚鬚炸得剛剛好, 色澤金黃, 食落仲好重鮮魷味, 令人食完一條又一條🤗!炸雞皮🐔同樣炸得剛剛好, 非常脆卜卜好香口!

鰻魚汁撈冬🍜

炸魷魚鬚🦑

炸雞皮🐔
同樣炸得剛剛好, 非常脆卜卜好香口!
2020-08-15
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
今日試的是間小舖位的外賣店,由兩位三十出頭嘅小夥伴去營運,所能提供的街頭小食雖然種 類不算很多,而且太受歡迎所以在點餐紙上的都不能全部供應,但是他們仍敬業樂業,細心的建議其他選擇,咁樣嘅服務態度難能可貴。食物方面,食咗咖喱魷魚,爽口口感加上惹味嘅咖喱味,不太辣,味道恰到好處;另外試咗個貢丸魷魚麵(因為太愛吃魷魚了😏),食得出自家製湯底冇味精,食完都唔會口渴,啱晒追求健康嘅我。 司華力腸大大條、啖啖肉 、外皮炸得香脆! 最後雞肉串肉嫰多汁,一啲都唔乾。小食店歷史追溯到1978年,創業嘅老闆娘為咗照顧區內逐漸年長嘅老人家而將少食多元化,一代傳一代,價錢都仲係好合理,這樣有理想的小店一定要支持!

2020-08-12 81 瀏覽
芝心丸司華力腸鰻魚汁撈冬,芝心丸口感彈牙,芝士拉絲效果突出,味道咸香;司華力腸口感厚身,外層脆皮好脆口,食落啖啖肉;鰻魚汁撈冬味道咸鮮帶甜,烏冬口感爽滑、Q彈,容易掛汁,好入味。芝士年糕,年糕口感軟糯、煙韌,芝士味道濃郁,食落好香口,口感綿密。忌廉薯餅,口感外酥脆內Creamy,忌廉餡料奶香味濃。朱古力醬一口西多,西多士口感外脆內軟,食落充滿雞蛋味道,牛油味道濃香,配以朱古力醬食用,味道更豐富,食落好香甜。

忌廉薯餅,口感外酥脆內Creamy,忌廉餡料奶香味濃。

外賣自取
  • 芝士年糕
店鋪:興華美食 (紅磡)地址:紅磡差館里15B號地下1號舖興華美食店黎自柴灣開左四十幾年嘅興華茶餐廳🍴,8月4號開始係紅磡營業🈺️,將茶餐廳最暢銷嘅食物搬到過黎呢到賣😋,醬汁同配料都係由餐廳師傅調製,最出名當然唔少得佢地嘅生炸雞髀啦🍗佢地有超過30款炸物同小食,仲有麵餐可以揀🍜,連茶餐廳西多都有🤤,最重要係價錢唔貴,燒賣魚蛋$8就有6粒,難怪下晝4點幾黎到,都有唔少人排隊買野食啦,而佢地所有嘅食物為求新鮮、口感最佳,全部都係即叫即整🤩,今次就試住佢地幾款小食先興華炸髀 $27/隻雞髀有成隻手掌咁大✋🏽,外皮薄薄香脆,咬落口啖啖肉又唔會太油,鹹香適宜,拎住用口撕開一絲絲嘅雞肉,係食雞髀最大嘅享受😍春卷 $10/5條春卷炸得香脆可口,就算拎到返屋企🥡,放咗一段時間再食都無影響佢嘅口感👍🏼,抵讚魚蛋、燒賣 $8/6粒唔少得嘅緊係咖喱魚蛋同魚肉燒賣啦😋,咖喱汁唔會太濃蓋咗魚蛋本身嘅原味;燒賣嘅魚肉打得好彈牙😽,每一啖都充滿魚肉嘅香味,推介大家一定要試🉑,我相信唔落豉油都一樣咁好食😆同呢間店一樣,我都一樣真係好__鍾意香港🇭🇰
店鋪:興華美食 (紅磡)
地址:紅磡差館里15B號地下1號舖

今次就試住佢地幾款小食先

興華炸髀 $27/隻

春卷 $10/5條

魚蛋、燒賣 $8/6粒

同呢間店一樣,我都一樣真係好__鍾意香港🇭🇰
2020-08-08
  • 燒賣