2020-11-21 67 瀏覽
今日周圍行下,行行下又為食想食野。其實就唔係肚餓嘅,但真係想食野,所以就諗住食下啲小食咁啦。但呢到附近咁多野食又有啲選擇困難,最後見到呢間小食店有人排隊。呢個時候我諗起身邊曾經有位朋友同我講過:「香港人好識食嘅,你見到多人排隊嘅就通常冇伏嘅。」因為佢呢句,我就揀左呢間小食店啦。🧆椒鹽炸燒賣 $12燒賣有六粒。呢個炸燒賣真係有驚喜,炸燒賣外面有炸蒜同調味粉,但一咬落去嗰陣,啲調味粉絕對唔會掩蓋到粒燒賣本身濃濃嘅魚肉味。口感方面,炸嘅外皮脆,但內裡嘅燒賣口感軟身又彈牙,好食。🥟炸餃子 $22餃子有五隻。餃子入面有肉有菜有粉絲,唔錯。🍤吉列炸蝦 $22炸蝦有三隻。新鮮熱辣啱啱炸好,大家食嗰陣要小心熱。size都唔會話好細,如果炸粉薄少少會好食啲。另外有醬可以點。🍲碗仔翅 $20食左咁多炸野,覺得個口有啲乾,所以叫返碗碗仔翅黎食下。都幾大碗,粉絲同木耳嗰啲都多嘅,都算足料。食完之後又覺得再飽左。

🧆椒鹽炸燒賣 $12

🥟炸餃子 $22
餃子有五隻。餃子入面有肉有菜有粉絲,唔錯。

🍤吉列炸蝦 $22
吉列炸蝦

🍲碗仔翅 $20
碗仔翅

食完之後又覺得再飽左。
2020-11-21
吉列炸蝦
碗仔翅
2020-11-20 49 瀏覽
本身想黎呢條街食嘢,不過想食嗰間太多人排隊,實在太肚餓所以要搵啲嘢食填飽個肚先喺度叫咗幾款小食呢個紫心香芋丸,軟心芋頭食落又唔會好甜❤️而且芋頭用呢個夾心做得好滑,幾好炸雞粒,比起另外果兩款小食遜色左少少,本身覺得炸雞會比較鬆脆,不過佢哋用嘅粉比較少所以冇脆卜卜嘅感覺,如果加返一款醬汁沾會更好西多士,出奇地有驚喜!本身覺得西多士應該好平凡,但係最普通嘅嘢食整得好食真係幾難,西多士好香,中間夾住花生醬,而且配上朱古力醬唔會好甜,整體食落真係幾有驚喜食得唔多野,當然啦!因為仲留肚食下一餐呀嘛😆 食食下開始有好多人排隊,有機會下次再你試吓其他嘢先

喺度叫咗幾款小食

呢個紫心香芋丸,軟心芋頭食落又唔會好甜❤️
而且芋頭用呢個夾心做得好滑,幾好

西多士,出奇地有驚喜!

2020-11-15
2020-11-17 57 瀏覽
《興華美食》.街頭小食係香港人其中一個集體回憶,自從今年要戴住個口罩做人,已經好少掃街,好在興華有張bar枱仔,買完可以到旁邊食,呢個細心位值得一讚👍🏼.🍗雞全部都係雞呢個set 有炸雞皮+雞軟骨+日式炸雞,份量都唔少,又可以一次食到幾款小食,性價比高👍🏼.好耐無食炸雞皮,呢度嘅雞皮炸得香脆唔油膩,好想再encore多兩串🤣🤣雞軟骨份量都唔少,加上炸蒜粒,味道又提升多一個層次,值得推介👍🏼👍🏼.🍢咖哩魚蛋咖哩汁煮得香濃,魚蛋爽口彈牙,好味得嚟仲要係$8/6粒良心價,必食之選👍🏼👍🏼.#eat在紅磡#eatisfun#foodie#興華美食🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸興華美食紅磡差館里15B號地下1號舖🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
《興華美食》

興華美食
紅磡差館里15B號地下1號舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
2020-11-16 49 瀏覽
要去紅磡探朋友, 想買D下午茶上佢到食, 知道差館里好多選擇, 見到呢間興華美食店, 有麵餐, 炸物, 小食, 最重要有碗仔翅, 自從疫情小左人向街食野,  呢D小食店都唔易搵, 一見到勁開心要幫襯下, 買左炸燒賣($12/6粒) , 炸餃子($22/5隻), 當然唔少得一口西多($15/份)同碗仔翅($20), 炸物不油膩, 唔會油淋淋一口油, 燒賣有咬口, 碗仔翅足料又夠味道, 真系正, 原來店舖系本黎向柴灣開左四十幾年嘅既茶餐廳, 向紅磡營業幾個個月,紅磡黃埔既朋友有口福,  小店將茶餐廳最好賣既食物搬黎呢到, 怪唔得客人不絶, 下次再黎呢頭再試下炸比同墨魚咀先.
2020-11-14
2020-11-16 61 瀏覽
去完觀音廟祈求出年保佑我有得去世界各地旅行食G食好西。經過呢間小食店好香,忍唔住買咗幾樣港式小食!唔講唔知原來你間小食店係由做咗40幾年嘅興華茶餐廳開嘅!識食就梗係食西.............多!一口西多份量啱啱好仲有#多到漏嘅白色杰身煉奶 叫咗外賣都忍唔住開嚟即刻食,夠熱夠脆勁多牛油,堅係唔錯!金黃色嘅芝士年糕($18/2件)好煙韌,好Q彈多芝士一咬開辣親!證明真係即叫即整新鮮到,$18兩件都抵食有最鍾意食嘅椒鹽炸燒賣($12/6粒)!係童年回憶熟悉嘅味道,炸完啲燒賣香脆可口 #粒粒都係黃到金嘅顏色同間舖一樣 加埋椒鹽、辣椒粉仲有啲炸蒜簡直係一流。#黃絲餐廳 #黃色經濟圈 #支持小店 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀📍 興華美食 (紅磡)紅磡差館里15B號地下1號舖⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

一口西多

芝士年糕

#黃絲餐廳 #黃色經濟圈 #支持小店
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 興華美食 (紅磡)
紅磡差館里15B號地下1號舖
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2020-11-12
一口西多
芝士年糕
2020-11-15 30 瀏覽
街頭小食其實自己都幾鍾意食有時經過都會買一串燒賣魚蛋咁~今日經過紅磡呢一邊,見到又未到食晚飯,但係又有啲肚餓,同時間亦見到好多人排隊等緊呢一間小食舖頭~望一望都幾多嘢食有飯丶有意粉丶有炸物,咁自己就一於叫個椒鹽炸燒賣同炸餃子啦!等咗一陣就攞咗啦,椒鹽炸燒賣 ,新鮮熱辣,炸燒賣一客六粒~炸得卜卜趣 ,落咗啲椒鹽,幾好嘅配搭炸餃子就一盒五粒,粒粒都飽滿,啱啱炸出嚟,唔會淋簡簡單單嘅街頭小食,得閒過嚟都可以試吓~不錯吃啦!
街頭小食其實自己都幾鍾意食

有時經過都會買一串燒賣魚蛋咁~

望一望都幾多嘢食

炸餃子就一盒五粒,粒粒都飽滿,啱啱炸出嚟,唔會淋

簡簡單單嘅街頭小食,得閒過嚟都可以試吓~不錯吃啦!
2020-11-11 49 瀏覽
最近興起一股移民潮,身邊或多或少都有人談起「移民」這個話題,但對於生於香港,長於香港的地道香港人來說,真能走得如此灑脫嗎?香港的特色小食便是其中一樣能令你牽腸掛肚。猶記得以前放學後,飢腸轆轆,一串魚旦,一串燒賣,有時食一碗撈麵,那種滿足真是無法言喻。位於紅磡差館裡的「興華美食」,有齊你的童年回憶,魚蛋、燒賣、炸雞髀、碗仔翅……樣樣食物都令人回味。今日,我就買了炸餃子、西多士、燒賣和碗仔翅回家食。炸餃子$25/5隻西多士$15份燒賣$8/6粒燒賣加甜豉油,是絕配碗仔翅$20碗仔翅雖較稀,但味道不錯

今日,我就買了炸餃子、西多士、燒賣和碗仔翅回家食。
炸餃子$25/5隻

西多士$15份

燒賣$8/6粒
燒賣加甜豉油,是絕配

碗仔翅$20
碗仔翅雖較稀,但味道不錯

2020-11-08 52 瀏覽
每天下班都會經過紅磡差館里,之前有聽同事介紹過這間小食店‼️剛好和朋友在紅磡飯聚,飯後經過便買了一些回家做下午茶的小點心‼️👅👅▫️$15 (4粒) 紫心香芋圓🍡 本身是芋頭控,只要是芋頭的產品都好想試試看😍 圓滾滾的外形剛好是一口size‼️外皮煙韌,內餡是軟綿的紫心芋頭泥👅 如果餡料再多一點就滿分了🤭▫️$22 (5條) 沖繩黑糖蕃薯🍠 火侯有點沒控制好,蕃薯條外層都焦無地🙈 小店的蕃薯條不是細細的那種,切得比較粗,吃下去很有口感‼️甜甜的味道好吃👅▫️$18 (2件) 芝士年糕🧀 摸上去軟綿綿的手感好像棉花糖😍 一切下去內餡的芝士就跑出來了🤤 煙韌Q彈的年糕加上濃濃的芝士香,好好吃‼️後悔只買了一份😆▫️$15 一口西多🍞 金黃色的外表可以聞到牛油香氣和蛋香,口感鬆軟再沾上甜甜的糖漿,好邪惡的西多😈

2020-11-04 37 瀏覽
< 💛 興華美食 > 📍黃埔最近好多人食興華 今日經過黃埔試下先😛💛椒鹽炸燒賣 $12 / 6 粒炸得好香脆 每粒都好金黃 熱辣辣食好正😆 上面仲有炸蒜同椒鹽粉 唔會太鹹 好惹味😋😋👍🏻炸餃子🥟 $22 / 5隻餃子細細粒🥟 係韓式嘅粉絲餃黎😛 炸得好香 我最驚食炸餃子食到成口油 但係呢個完全唔會 一啖一隻啱啱好🤣🤣日式炸雞 $15 / 3 粒最鍾意食呢個😋😋 雖然佢唔係外皮好脆嗰啲炸雞🍗 但係呢個食落好香 而且有好多肉汁 肉質超級嫩滑 推薦👍🏻👍🏻深海墨魚咀🦑 $15 / 份有四五粒墨魚咀 佢個炸衣都係好脆😛 墨魚咀爽口彈牙 如果佢個炸衣可以痴住多啲個墨魚咀就更加好😋
< 💛 興華美食 > 📍黃埔
最近好多人食興華 今日經過黃埔試下先😛

💛椒鹽炸燒賣 $12 / 6 粒

炸餃子🥟 $22 / 5隻

日式炸雞 $15 / 3 粒

深海墨魚咀🦑 $15 / 份
2020-11-03 39 瀏覽
比我發現左紅磡有間抵食小食店!!!夜媽媽行返屋企肚餓,未到食晚飯時間想搵啲小食充飢,咁岩又行過興華小食,一陣香氣傳過來,忍唔住要買啲小食返屋企食啦,炸物實在太吸引,今日就係放肆要食炸炸炸😁炸餃子$22/5隻外皮金黄,餡料足夠而且肉汁豐富,讚👍🏻紫心香芋圓$15/4粒平時糖水鋪的芋圓就食得多,唔知炸芋圓你又食過未呢?我今日第一次食,咬落香脆,仍然煙煙韌韌😋椒鹽炸燒賣$12/ 6粒我係好鐘意食炸燒賣既人但唔係周圍有得賣,加上椒鹽好岩我口味,滿足😃

炸餃子$22/5隻
外皮金黄,餡料足夠而且肉汁豐富,讚👍🏻

紫心香芋圓$15/4粒

椒鹽炸燒賣$12/ 6粒

2020-11-02 27 瀏覽
一間位於紅磡的小店, 想食小食又見到lennon wall, 點都幫襯下啦。咖哩魚蛋個咖哩汁冇得輸, 好惹味又唔會太辣。魚蛋彈牙, 必食。椒鹽炸燒賣見到幾得意, 就試下, 第一次食炸燒賣。椒鹽味幾開胃, 不過炸燒賣既口感, 個人來講都係蒸既岩我多D。炸芝士非常好食, 有好重牛奶芝士味, 而且炸得好好, 唔會散出來。炸餃子炸得好脆,  fillings 足料, 所以口感實淨。佢係韓式餃, 有D 粉絮係入面, 幾得意。overall 來講, 水準係中上, 值得一試。
咖哩魚蛋
個咖哩汁冇得輸, 好惹味又唔會太辣。魚蛋彈牙, 必食。

炸芝士
炸餃子
overall 來講, 水準係中上, 值得一試。
2020-11-01 28 瀏覽
見到個招牌會覺得好classic feel😛會係翻新左嘅老店嘅感覺🥳🥳即刻就買左啲佢嘅小食黎試下!!!叫左4樣野1. 炸燒賣(6-7粒,吾記得係咪偷食左一粒🤭)2. 小蕃薯(5粒)3. 芝麻雞翼(2隻)4. 炸餃子(6粒)小食黎講 我好中意食燒賣😍😍今次就吾係食普通蒸嘅!今次係食炸嘅!炸完佢都吾會好乾,同埋佢加左啲粉去調味❤️❤️好香!!芝麻雞翼都係好香,又吾會乾!大大隻嘅雞翼!好多肉🤗🤗🤗炸餃子係白菜豬肉餃😍😍😍😍最愛香口野!下次再試下其他!
見到個招牌會覺得好classic feel😛
會係翻新左嘅老店嘅感覺🥳🥳
即刻就買左啲佢嘅小食黎試下!!!

叫左4樣野
1. 炸燒賣(6-7粒,吾記得係咪偷食左一粒🤭)
2. 小蕃薯(5粒)
3. 芝麻雞翼(2隻)
4. 炸餃子(6粒)

小食黎講 我好中意食燒賣😍😍
今次就吾係食普通蒸嘅!今次係食炸嘅!
炸完佢都吾會好乾,同埋佢加左啲粉去調味❤️❤️
好香!!

芝麻雞翼都係好香,又吾會乾!
大大隻嘅雞翼!好多肉🤗🤗🤗

炸餃子係白菜豬肉餃😍😍😍😍

最愛香口野!下次再試下其他!

2020-10-29 27 瀏覽
紅磡美食多系列(二)😋😋😋紅磡真係美食天堂,個個朋友嚟到都同我講,你就好啦!附近咁多嘢食。🤗🤗🤗今次,就介紹一間係紅磡開咗唔係好耐嘅小食店啦!😆😆😆興華美食炸雞皮炸到好脆,好似食薯片咁,完全唔會好油😄😄😄秘制墨魚咀呢個真係要推介,墨魚咀超大粒,有d蒜粒係面,一咬落去超彈牙,仲要超多汁,真係好好味👍👍👍炸餃子炸到表面好脆,入面仍然可以保留肉汁😀😀😀紫心香芋圓表皮係南瓜,入面果層係紫心芋,食落軟軟糯糯,仲有椰香味,連我唔食南瓜同芋圓都食咗兩粒,咁大家話有幾咁好食啦!😆😆😆
紅磡美食多系列(二)😋😋😋

今次,就介紹一間係紅磡開咗唔係好耐嘅小食店啦!😆😆😆

興華美食

炸雞
炸到好脆,好似食薯片咁,完全唔會好油😄😄😄

秘制墨魚咀

炸餃子
炸到表面好脆,入面仍然可以保留肉汁😀😀😀

紫心香芋圓

• 秘制墨魚咀
2020-10-28 38 瀏覽
興華美食 🍽-紅磡新開小食店💛食物種類多燒賣魚蛋到麵類都有而且即叫即整😋店員好好禮貌大家要多D幫襯小店💪🏼因為小編都好鐘意街邊小食🤣-碗仔翅 $20港人至愛🤣碗仔翅非常足料每啖都食到冬菇木耳絲😋呢度碗仔翅味道岩岩好唔會太咸冇乜味精食完唔會口渴😌-炸麥樂雞 $16/5件即叫即炸麥樂雞!其實好多地方都有麥樂雞食唔一定要麥當勞🤣-炸紫心香芋圓 $15/4粒必食!芋圓用蕃薯包住入面有芋泥外脆內軟好好味😋-咖哩魷魚 $13咖哩汁好食!食呢d街邊小食一定要叫咖哩😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 紅磡差館里15B號地下1號舖
興華美食 🍽

咖哩汁好食!食呢d街邊小食一定要叫咖哩😋

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 紅磡差館里15B號地下1號舖
2020-10-27 20 瀏覽
去到紅磡附近冇埋由唔食出晒名嘅生炸雞髀即叫即炸雞髀$27炸到金黃色因為即炸關係都等咗十分鐘左右事前店員都一早有講👍🏻大大隻又香又脆並且多汁,冇炸得太乾淋埋聰油仲香呢個宵夜冇得輸🤤🤤收工收夜晚12點喺紅磡附近冇埋由唔食出晒名開店冇幾耐嘅興華美食生招牌嘅生炸雞髀即叫即炸雞髀$27炸到金黃色因為即炸關係都等咗十分鐘左右事前店員都一早有講👍🏻大大隻又香又脆漿粉唔厚!抵讚並且多汁,冇炸得太乾但又唔會覺得有油淋淋嘅感覺淋埋聰油仲香呢個宵夜冇得輸🤤🤤值得一講嘅係店員嘅服務有禮貌,細心👍🏻👶🏻鋪頭細細但入面仲有好多食物選擇但一條友食完隻雞髀都飽晒真係食唔落其他嘢但有見到餐牌上面有款小食「炸墨魚咀」呢個真係會好少喺其他小食店見到
去到紅磡附近
但又唔會覺得有油淋淋嘅感覺
淋埋聰油仲香
呢個宵夜冇得輸🤤🤤
值得一講嘅係店員嘅服務
有禮貌,細心👍🏻👶🏻
鋪頭細細
但入面仲有好多食物選擇