2022-07-20 268 瀏覽
一直都知呢一間小食好多人買叫咗個炸墨魚咀魷魚鬚正常發揮幾好味但係價錢都唔係特別平間唔中食下都幾好炸完拎咗半個鐘後食都仲係熱熱地黃埔好少呢啲野食有兩間煎釀三寶 串燒香香雞嗰類嘢之外可惜最後都係捱唔住執咗或者有機會返返去佢間茶餐廳喺港島嗰邊食呀聽問佢嘅炸比好出名

一直都知呢一間小食

可惜最後都係捱唔住執咗

或者有機會返返去佢間茶餐廳喺港島嗰邊食呀

聽問佢嘅炸比好出名
2021-07-10 461 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️有日放假約埋朋友仔揸車去紅磡掃街 - 第一站就係興華美食:⭕️ 炸燒賣 - 呢個好正!炸到好脆而唔油,煙煙韌韌,出面有啲好惹味嘅粉,呢個我推介喎😍(圖中得4粒因為我食咗2粒先記得影sor😆)⭕️ 咖喱魚蛋 - 細細粒,係我鍾意嘅煙韌口感,咖哩入味幾香但唔會好辣,同埋好似食到陳皮味💁🏻‍♀️⭕️ 一口西多一份有四件,我揀左煉奶配花生醬,夠邪惡🤤,一啖一件食得方便,唔錯👍🏻下次一定會再黎試埋其他野🤤
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

有日放假約埋朋友仔揸車去紅磡掃街 - 第一站就係興華美食:

下次一定會再黎試埋其他野🤤
1K
2021-03-31 1565 瀏覽
街邊小食一定係咁多香港人既至愛,方便又多款式選擇得黎又可以過下口癮.最近搬左屋發現附近有一間乾淨企理既小食店,期待左一陣今日終於有時間試下.碗仔翅充料得黎又充滿街頭風味既碗仔翅真係買少見少,難得今次買到一碗好滿意既平民魚翅.雖然以粉絲充當魚翅但口感同樣彈牙.內裏充滿肉絲,蝦肉,冬菇做配料,令碗仔翅更加有層次感.碗仔翅芡底亦打得夠滑,唔會凝成結塊.湯底唔會過鹹得黎又充滿麻油香,再加上胡椒粉及浙醋增添風味.紫心香芋圓炸起金黃色又脹卜卜既芋圓球見到都好吸引.芋圓球炸得乾脆咬入唔會成口油.外脆內煙韌之餘亦帶點綿糯感.中間夾住芋泥蓉令芋香味更濃,味道同樣唔會過甜芝士年糕呈圓餅形既芝士年糕同樣炸得香脆唔油膩,咬一口後內裏既芝士軟滑香濃,形成拉絲效果.外層年糕外皮煙煙韌韌又唔會好痴牙,啱晒煙韌控.日式炸雞日式炸雞大塊得黎外層炸漿唔會過厚身,鬆脆唔油膩,唔會食落成口油.內裏雞肉嫩香多肉汁,帶陣陣鹹香味夠惹味.

碗仔翅

紫心香芋圓

芝士年糕

日式炸雞
下午茶
  • 碗仔翅
  • 芝士年糕
  • 日式炸雞
一直都知紅磡有間後生仔開既炸物小食店 今次終於可以沿路買返屋企食💛💛💛後生仔有禮貌做嘢又爽手 俾左錢等10分鐘左右就起左貨🤤等既時候都見到唔少人買脆皮雞軟骨 $22一定要食既非雞軟骨莫屬 炸得極之脆口 面頭仲有避風塘調味料 辣辣地超級開胃 同埋份量都唔少椒鹽魷魚鬚 $32魷魚鬚拎返到屋企都唔係好冧 食落仲幾脆口興華炸髀 $29果然係興華名物 炸生脾炸得表面乾身 一切開裏面竟然好有肉汁好Juicy🤩食落冇雪味 加埋佢個秘製豉油🥰🥰🥰

脆皮雞軟骨 $22

椒鹽魷魚鬚 $32
魷魚鬚拎返到屋企都唔係好冧 食落仲幾脆口

興華炸髀 $29
  • 脆皮雞軟骨
2021-03-10 538 瀏覽
約左朋友去紅磡食飯…又未夠鐘…又見有D餓…醒起紅磡興華…之前見到d Comment都唔錯就去試下…望下都幾多野食…推介有炸雞髀…深海墨魚咀…雞軟骨同一口西多。不過個人覺得小食最鐘意一定係碗仔趐…見到有雞軟骨又想食…咁就點呢兩樣雞軟骨即叫即整…熱辣辣…雞軟骨好大粒…外面有層薄薄炸漿好脆口…味道帶少少微辣…好惹味…而且份量都幾多下。碗仔趐個獻調得啱啱好…唔會水LeuLeu又唔會好稠口…味道都唔錯…入面有冬菇絲…木耳絲…蛋花同粉絲…幾足料…加埋醋…麻油同胡椒粉…正等外賣期間…見到好多人買一口西多同炸雞髀…服務有禮貌…價錢又唔貴…下次一定會去試下其他野

雞軟骨

碗仔趐

等外賣期間…見到好多人買一口西多同炸雞髀…

服務有禮貌…價錢又唔貴…下次一定會去試下其他野
雞軟骨
碗仔趐
2021-03-04 444 瀏覽
炸燒賣 $14/6粒有啲辣粉蒜粒,不過黐唔到上去,要分開夾。燒賣非平價麵粉團西多士 $16/1份先切再炸嘅西多,所以4件邊邊都脆,再加上牛油同埋糖漿陳皮魚蛋 $10/10粒陳皮味濃,欣賞辣醬,注意⚠️都真係幾辣!!炸餃子 $22/5隻件件都香脆😋入面以肉碎餡料為多近期仲要有埋漢堡包,唔知夠唔夠附近嘅餐廳鬥,大家可以試一試,仲有不同套餐,加上emoji作宣傳。好耐冇甘平又好食嘅小店 支持🙏🏻🙏🏻#興華 #紅磡小食 #紅磡美食
炸燒賣 $14/6粒
有啲辣粉蒜粒,不過黐唔到上去,要分開夾。燒賣非平價麵粉團

西多士 $16/1份
先切再炸嘅西多,所以4件邊邊都脆,再加上牛油同埋糖漿

陳皮魚蛋 $10/10粒
陳皮味濃,欣賞辣醬,注意⚠️都真係幾辣!!

炸餃子 $22/5隻
件件都香脆😋入面以肉碎餡料為多

好耐冇甘平又好食嘅小店 支持🙏🏻🙏🏻

#興華 #紅磡小食 #紅磡美食
2021-03-04 180 瀏覽
成日見到紅磡依間小食店排哂長龍😳今日經過又肚仔餓餓就乘機試試佢-佢嘅食物選擇都幾多🍗🍟🍔🍢有林林總總嘅炸物 仲有小食 漢堡對鍾意食香口野嘅我真係難以抗拒😖😖-炸物我嗌咗兩款紫心香芋圓($16/4粒)好重芋頭味!!佢同炸餃子($22/5隻)都炸得好香脆🥟拎返屋企先食都唔會淋哂😳-小食方面 魚蛋($10/10粒)真係好抵食佢有著陳皮味 辣辣地又彈牙而碗仔翅($20)好足料啖啖都係滿滿冬菇絲雞肉絲😼-見到佢仲有套餐set啲名叫咩難兄難弟 大小俱備😹😹下次口痕又多個地方選擇了🤪
成日見到紅磡依間小食店排哂長龍😳
今日經過又肚仔餓餓就乘機試試佢

佢嘅食物選擇都幾多🍗🍟🍔🍢
有林林總總嘅炸物 仲有小食 漢堡
對鍾意食香口野嘅我真係難以抗拒😖😖
炸物我嗌咗兩款
紫心香芋圓($16/4粒)好重芋頭味!!
佢同炸餃子($22/5隻)都炸得好香脆🥟

見到佢仲有套餐set
啲名叫咩難兄難弟 大小俱備😹😹
下次口痕又多個地方選擇了🤪
2021-02-21 177 瀏覽
良心黃店💛 #黃色經濟圈食物價錢好抵! 學生都負擔到🤟性價比高🥳有麵餐 有小食 有手打漢堡 有炸物🙌🏻一口西多 $16/份經典小食😍 甜甜地 脆卜卜 好sweet!😙細細粒 一啖就可以放落口👏🏻咁就唔驚啲煉奶會滴落件衫度🤣 椒鹽燒賣 $14/6粒椒鹽味好香🥰 魚肉燒賣 好有口感🤤而且 價錢好實惠😆 平!墨丸 $12/3粒 牛丸 $12/3粒墨丸 原來即係芝心丸😉 大量既爆漿芝士 食得好過癮😋牛丸 配上甜豉油 口感好煙韌🤪日式炸雞🍗 $15/3粒即點即炸 最有誠意!🤓而且唔會好油 睇得出有用吸油紙吸過😬雞塊 好滑 好推薦😳
良心黃店💛 #黃色經濟圈

細細粒 一啖就可以放落口👏🏻
咁就唔驚啲煉奶會滴落件衫度🤣

椒鹽燒賣 $14/6粒
椒鹽味好香🥰 魚肉燒賣 好有口感🤤
而且 價錢好實惠😆 平!

墨丸 $12/3粒 牛丸 $12/3粒

而且唔會好油 睇得出有用吸油紙吸過😬
雞塊 好滑 好推薦😳
  • 椒鹽炸燒賣
  • 一口西多
今日繼續係紅磡覓食,懲罰一下黃店~本身想試埋佢嘅手打漢堡,不過今日得小編一人,戰鬥力大減,唯有等下次啦~《🐔🦴脆皮雞軟骨》- $22💛私心推介脆皮雞軟骨,因為真係非常香口,炸到超級脆卜卜,加上用咗避風塘🛳嘅方法處理,少少辣再加埋炸蒜粒,令人忍唔住一粒接着一粒咁喪食!廿幾蚊來講份量都非常足料,小編一個人食一包差啲飽死,女仔可以兩個share嚟食🙈《👯‍♀️兩餸撈麵餐》- $28💛小編叫咗墨丸同埋牛柏葉,牛柏葉咖喱味非常重,咖喱味好香但唔夠辣,所以唔食辣嘅朋友都可以試吓,至於墨丸就有兩粒,正常味道。至於撈麵,小編認為麵質稍為淋咗少少,可能係外賣盒焗得太耐所致😭,汁底比咖喱味蓋過咗,所以未試到真章。

《🐔🦴脆皮雞軟骨》- $22💛
兩餸撈麵餐

《👯‍♀️兩餸撈麵餐》- $28💛

2021-02-19
宵夜
2021-02-10 176 瀏覽
放工經過想買點食物,隨便選了一家點一些當晚餐,經過就看到興華美食在街角招牌突出,便買來試試。即叫即製,大概等10分鐘左右便可以遲了!脆皮雞軟骨($18)炸得香脆,這個價錢份量也算很多,不過吃到最後有點而太鹹,一定要配些飲料呢!椒鹽薯條($15)是經典的港式薯條,香脆,配上我們另外的漢堡真是classic。椒鹽炸燒賣($12/6粒)外脆內軟,也挺特別的!芝士三重奏安格斯牛肉漢堡($48)也是經典的港式漢堡,足料,不過不知道是否是天氣寒冷,麵包比較冷,有點美中不足。看到興華美食還有很多撈麵撈冬,很適合一人晚餐啊!

椒鹽薯條

椒鹽炸燒賣($12/6粒)外脆內軟,也挺特別的!

椒鹽炸燒賣

芝士三重奏安格斯牛肉漢堡

看到興華美食還有很多撈麵撈冬,很適合一人晚餐啊!
椒鹽薯條
椒鹽炸燒賣
2021-02-09 114 瀏覽
行過紅磡見到呢間黃店,俾佢招牌個年份吸引咗,想試吓係咪真係老字號。見到佢個招牌啲餐單都幾得意,啲名都幾特別,我咁鍾意叫雞,梗係叫返個「全部都係雞」啦。全部都係雞入邊有雞軟骨,炸雞球,炸雞皮。佢個雞皮真係炸到脆卜卜,有啲似泰國嘅炸豬皮,不過就會韌啲。而佢個炸雞球都唔錯,炸粉唔會太厚,咬開重好Juice添。而佢啲雞軟骨都好濃味,送酒一流。另外仲揀咗個一口西多士,呢個應該係即叫即炸。所以個包仲好軟熟,中間仲有花生醬添。

全部都係雞入邊有雞軟骨,炸雞球,炸雞皮。

佢個雞皮真係炸到脆卜卜,有啲似泰國嘅炸豬皮,不過就會韌啲。

而佢個炸雞球都唔錯,炸粉唔會太厚,咬開重好Juice添。

而佢啲雞軟骨都好濃味,送酒一流。

另外仲揀咗個一口西多士,呢個應該係即叫即炸。

所以個包仲好軟熟,中間仲有花生醬添。
2021-02-09
10 分鐘 (外賣自取)
間唔中都鍾意去紅磡掃下街,食下啲地道小食!本身諗住去興華 @hing_wah_1978 食幾粒燒賣過吓口癮就算,但發現原來佢哋餐牌選擇都幾多唔同嘅種類,除咗燒賣魚蛋嗰啲之外,漢堡包、炸雞髀都有!我哋已經食飽去,嗌下嗌下,都唔小心嗌咗好多(о´∀`о).once in a while love coming to hunghom for a food adventure 😋 orginally wanted to go to @hing_wah_1978 just for siu mai 😆 but realised they got a wide selection of snacks on their menu 😊 overall, awesome classic hk street snacks at an even more awesome price 🤤 definitely coming back again!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟
間唔中都鍾意去紅磡掃下街,食下啲地道小食!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.6/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (想試漢堡包😻)
🌟
海洋世界
海洋世界

《海洋世界》$48 🌟7/10🌟
呢個套餐包左: 魚蛋、水魷、炸蝦同墨魚咀~
魚蛋同水魷就同秘製咖喱汁放埋一兜,對於唔食得辣嘅我,咖喱汁味道都幾香濃,幾辣下,但有嗰一種越辣越惹味嘅感覺!
魚旦爽口彈牙,唔錯!水魷就普普通通~
炸蝦感覺上係平時食放題嘅嗰一種😹都係冇咩特別~而墨魚咀就大大粒,外層加咗少少椒鹽調味,不過可能因為炸皮太,好容易就同墨魚咀分開咗,所以最後我哋都係將墨魚咀點落咖喱汁度食,更加過癮!

《燒賣》$8 🌟7.8/10🌟
$8有六粒都算幾抵食!唔係啲咩燒賣達人,但呢到嘅食落口感亦都唔錯~起碼彈牙,唔會有粉粉口感!同魚旦一齊放喺咖喱汁,不過可能因為醬汁味道太香濃,唔太食得出魚肉嘅香味~
興華美食 @hing_wah_1978
📍#BELLYwongs_hunghom #BELLYwongs_whampoa #BELLYwongs_chaiwan
#BELLYwongs_hongkong #BELLYwongs_snacks
燒賣
📍 興華美食🎗📍 紅磡 • 差館里15B號地下1號舖七十年代,柴灣興華邨《興華茶餐廳》開業。茶餐廳屹立至今,見證我城變遷。茶餐廳位置不算方便,於是他們決定跨區開小吃店,方便更多食客。去年,他們就在紅磡觀音廟附近開立分支-《興華美食》,以人情味陪伴我們留下更多足跡👣《興華美食》後盾強大,食物都有著數十年功架撐腰,實力不容忽視!🛡️一口西多 ($15)要數港式茶餐廳內最邪惡的食物😈,「西多士」一定佔一席位!這裡也有提供西多士,不過變成了一口大小,吃起來更方便。醬汁可選「煉乳」/「朱古力醬」/「糖漿」。麵包外面蘸足蛋汁,蛋味非常香。裡面塗上滿滿的粗粒花生醬,口感更豐富~芝麻雞翼 ($18/2隻)炸餃子 ($22/5隻)一口甜紫薯 ($16/5粒)炸物即叫即炸,熱呼呼的。店旁有提供站立位置,買完小食以後可以在這裡享受新鮮熱燙的食物🔥食物即叫即準備,新鮮熱辣。不過時間有點久,所以不少食客都在店前等得蠻久,像我們就等了十多分鐘。不過當然可以包容💛,同時希望他們將來功夫變得熟練的時候,可以提供更像小食店的速度,更配合香港人快捷的步速。(σ゚∀゚)σ-Menu:
📍 興華美食🎗
📍 紅磡 • 差館里15B號地下1號舖

一口西多
一口西多 ($15)
要數港式茶餐廳內最邪惡的食物😈,「西多士」一定佔一席位!
這裡也有提供西多士,不過變成了一口大小,吃起來更方便。
醬汁可選「煉乳」/「朱古力醬」/「糖漿」。
麵包外面蘸足蛋汁,蛋味非常香。
裡面塗上滿滿的粗粒花生醬,口感更豐富~
芝麻雞翼 ($18/2隻)
炸餃子 ($22/5隻)
一口甜紫薯 ($16/5粒)
炸物即叫即炸,熱呼呼的。

Menu:
一口西多
2021-01-16 116 瀏覽
興華美食 (紅磡)這間平民小食店性價比高!  咖哩燒賣及魚蛋8蚊就有6粒。😍小食的款式很多,又新穎,而且價錢合理。 營業時間12:00至零晨,住附近嘅居民可以落嚟買宵夜很方便! 😄一口西多$15一般茶餐廳的多士都係用糖漿,但這裡一共有三款口可選擇,有煉奶/朱古力/糖漿 ! 西多士很香口,配埋煉奶好正!細細件方便吃! 😋燒賣$8/6粒炸燒賣呢個價錢好抵食😍,  煙煙靭靭,用椒鹽炸燒賣很有特色! 🤤紫心香芋圓$15/4粒外表炸得金黃香脆, 裏面的芋泥鬆軟,甜度適中!  非常特別!小食店竟然有芋圓食,有驚喜! 😍 芝麻雞翼$18/2隻賣相很吸引, 有很多芝麻粒喺面🤤  雞翼外皮非常脆卜卜,雞肉嫩滑,整體味道香濃可口😋😋😋
興華美食 (紅磡)

一口西多$15

燒賣$8/6粒

紫心香芋圓$15/4粒

芝麻雞翼$18/2隻

2021-01-15 89 瀏覽
炸物一直廣受大家喜愛,尤其在嚴寒時候特別想吃油炸小吃,將脂肪儲存,在適當的時候轉為能量,發揮保暖作用,這都是美化我貪吃的藉口,哈哈。熱呼呼的椒鹽薯條很難讓人停下口來,椒鹽撒在薯條上,這誘惑的香氣,薯條脆脆的口感,鹹鹹的味道,十分討喜。從以前我已超愛吃椒鹽燒賣,難得這裡有賣椒鹽燒賣,我當然二話不說買來品嚐。燒賣表面炸得酥脆,裡頭燒賣肉富彈性,鹹香的椒鹽提味滿不錯。金黃耀眼的炸餃子,幾乎每位食客必買。每一顆炸餃子都胖胖的,裡面餡料塞得鼓鼓的。餃子雖油炸,吃來卻不油,餃子肉和菜比例恰到好處,萬分滋味,還會噴汁,可口極致。瞧瞧芝心漢堡扒這垂涎的樣貌,到底要人如何拒絕呢? 芝心漢堡扒份量足夠,表面煎至焦糖色般,漢堡扒本身厚實,故嚐起來挺滿足。漢堡扒除有濃濃的牛肉香,亦有強烈的芝士味,濃稠地包覆舌尖。